Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 457531
Modificació de la Resolució de l'Autoritat regional de Gestió del Pla Estratègic de la PAC (PEPAC), per la qual es constitueix el Comitè Regional de Seguiment del Pla Estratègic de la PAC 2023 – 2027 a les Illes Balears i se'n regula la composició i el funcionament

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Reglament (UE) Núm. 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, pel qual s'estableixen les normes en relació amb els ajuts als plans estratègics que han d'elaborar els Estats membres en el marc de la política agrícola comuna (plans estratègics de la PAC), finançada amb càrrec al Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (Feader), i pel qual es deroguen els Reglaments (UE) Núm. 1305/2013 i (UE) Núm. 1307/2013, regula també les normes de coordinació i governança aplicables per a la seva correcta execució.

Amb data 31 d'agost del 2022, la Comissió Europea va aprovar el Pla Estratègic de la PAC per a Espanya 2023-2027 (PEPAC) mitjançant la Decisió d'Execució de la Comissió de 31.8.2022 per la qual s'aprova el pla estratègic de la PAC 2023-2027 d'Espanya per a l'ajuda de la Unió finançada pel Fons Europeu Agrícola de Garantia i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (CCI: 2023ES06AFSP001).

Per tal de garantir l'adequada coordinació i governança del PEPAC, es va aprovar el Reial decret 1046/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula la governança del Pla Estratègic de la Política Agrícola Comuna a Espanya i dels fons europeus agrícoles FEAGA i Feader (BOE Núm. 312 de 29 de desembre de 2022). L'article 5 d'aquest Reial decret estableix que, d'acord amb l'article 124 del Reglament (UE) núm. 2021/2115 del Parlament Europeu i del Consell, de 2 de desembre de 2021, es crea el Comitè de seguiment del Pla Estratègic, encarregat del seguiment de l'execució del Pla Estratègic de la PAC d'Espanya. En el mateix sentit, l'apartat 6 del mateix article 5 estableix que les autoritats regionals de gestió constituiran Comitès de Seguiment Regionals a fi de supervisar els elements regionals del pla, avaluar l'aplicació del PEPAC a la regió, i facilitar informació al respecte Comitè de Seguiment Nacional del PEPAC

El Pla Estratègic de la PAC inicia el seu camí l'1 de gener de 2023 i per això cal establir els mecanismes de participació i seguiment per part del conjunt d'actors públics i privats amb competència i interès en la matèria del territori de les Illes Balears , de manera que puguin exercir les seves funcions a través de l'esmentat Comitè Regional de Seguiment del PEPAC. Es fa imprescindible la creació del Comitè Regional de Seguiment a l'efecte de l'aprovació i, si escau, modificació dels criteris de les successives línies d'ajut corresponents amb les mesures territorialitzades que s'aplicaran a les Illes Balears, així com de la modificació de les intervencions regionals incloses al PEPAC. Així mateix, resulta imprescindible fixar els criteris d'avaluació continuada del Pla Estratègic de la PAC a les Illes Balears seguint el Pla de fites i metes aprovat i així avaluar l'impacte de la Regió Insular Illes Balears sobre el conjunt del sector agrari de l'arxipèlag .

En aquest sentit i d'acord amb l'apartat 6 de l'article 5 del Reial decret 1046/2022, de 27 de desembre, pel qual es regula la governança del Pla Estratègic de la Política Agrícola Comuna a Espanya i dels fons europeus agrícoles FEAGA i Feader (BOE Núm. 312 de 29 de desembre de 2022) l'autoritat regional de gestió constituirà el comitè de seguiment regional que, segons el que preveu el punt 7 del mateix article 5, establirà les seves pròpies normes de funcionament al seu reglament de règim interior que en tot cas garantirà la coordinació adequada amb el Comitè de Seguiment Nacional del PEPAC i de la mateixa manera, podrà preveure la creació de grups de treball que permetin fer més funcional i efectiva la participació dels seus membres.

La resolució de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Autoritat Competent del Pla estratègic de la PAC (PEPAC) amb data 20 de març de 2023, designa la directora gerent de l'Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears ( IRFAP) com l'Autoritat Regional de Gestió del Pla estratègic de la PAC a l'àmbit de les Illes Balears.

El 28 de març de 2023, es va publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 39 la Resolució de l'Autoritat Regional de Gestió del Pla estratègic de la PAC (PEPAC) per la qual es constitueix el Comitè Regional de Seguiment del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 a les Illes Balears i se'n regula la composició i el funcionament. En aquesta Resolució s'estableix que serà vocal del Comitè de Seguiment una persona representant del ministeri competent en agricultura designat per l'Autoritat de Gestió del Pla estratègic de la PAC.

L'Autoritat de Gestió del Pla estratègic de la PAC ha sol·licitat la inclusió d'una segona vocalia per al Ministeri d'Agricultura que recaigués en una persona representant de la Direcció General de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació agroalimentària, competent en matèria de desenvolupament rural i que exerceix les funcions d'organisme de coordinació de les autoritats de gestió dels programes regionals.

 

La inclusió d'aquesta vocalia permetrà millorar la coordinació entre el Comitè Regional de Seguiment del PEPAC de les Illes Balears i la resta d'òrgans de coordinació del Pla Estratègic de la PAC.

Per tot allò exposat dict la següent

RESOLUCIÓ

Primer.- Modificar el punt 2 e) de l'apartat cinquè de la Resolució de l'Autoritat Regional de Gestió del Pla estratègic de la PAC (PEPAC) de 22 de març de 2023 per la qual es constitueix el Comitè Regional de Seguiment del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 a les Illes Balears i se'n regula la composició i el funcionament publicada al BOIB núm. 39 de 28 de març de 2023 que quedarà redactat en els termes següents:

Cinquè.- Composició.

[…]

2. El Comitè de Seguiment estarà format pels membres següents:

[…]

d) Vocalies altres administracions:

  1. Una persona representant del Ministeri competent en Agricultura designat per l'Autoritat de Gestió del Pla Estratègic de la PAC.
  2. Una persona representant del Ministeri competent en Agricultura designada per l'organisme de coordinació de les Autoritats de gestió regionals.
  3. Una persona representant de la Comissió Europea.

 

Palma, (signat electrònicament: 5 de juliol de 2023)

L'Autoritat regional de gestió del PEPAC La directora gerent de l'Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) Georgina Brunet Ródenas