Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 443689
Notificació de Resolució de revocació total als beneficiaris de les ajudes, Exp. Núm.: 156 de data 5 de juliol de 2023, a l’empara de la Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) de 13 de desembre de 2019, per la qual es convoquen subvencions per a inversions en la prevenció dels danys causats als boscos per incendis forestals, desastres naturals i catàstrofes, per a l’ any 2019

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'apartat 9.3 de la Resolució de el president de el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) de 13 de desembre de 2019, per la qual es convoquen, per a l'any 2019, subvencions per a inversions en la prevenció dels danys causats en els boscos per incendis forestals, desastres naturals i catàstrofes, especifica que la resolució expressa es notificarà a les persones interessades mitjançant la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears d'acord amb els termes que preveu l'article 45.2 de la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Els expedients han estat tramitats pel Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), en compliment del que disposa l'article 43 de la Llei 30/2015, de 1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

El vicepresident en matèria agrària del FOGAIBA, amb data 5 de juliol de 2023, va signar la següent resolució:

“ RESOLUCIÓ DE REVOCACIÓ TOTAL

PROGRAMA DESENVOLUPAMENT RURAL DE LES ILLES BALEARS 2014-2020

Submesura: 8.3 Inversions  prevenció dels danys als boscos per incendis forestals, desastres naturals i catàstrofes.

CONVOCATÒRIA: PIFO2019_1

EXP:PIFO2019_1/156

BENEFICIARI: AGRÍCOLA DE PROMOCIONES, SA

Antecedents

1. Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) de 13 de desembre de 2019 publicada en el BOIB 169 de 17 de desembre de 2019 per la qual es convoquen, per a l'any 2019, subvencions per a inversions en la prevenció dels danys causats als boscos per incendis forestals, desastres naturals i catàstrofes.

2. En data 12 de febrer del 2020 i amb registre de sortida 1377, es comunica per part de la Direcció General d'Espais Naturals que va ser registrada la declaració responsable per a la recuperació de cultiu de terrenys forestals que va presentar el beneficiari, juntament amb una còpia del plànol de la zona concreta on s'havia de dur a terme les actuacions.

3. En data 27 de febrer de 2020 i amb núm. de registre L95E4497 va tenir entrada  la sol.licitud d'ajuda per a inversions en la prevenció dels danys causats als boscos per incendis forestals, desastres naturals i catastròfics, on es detallen les inversions de 4,8ha en recuperació de cultiu en zones abancalades, i la localització concreta de les actuacions, municipi 20, polígon 4, parcel.la 63, on s'havien de dur a terme, dites actuacions i superfícies coincidents amb les informades per la Direcció General d'Espais Naturals.  

4.En data 26 de març de 2021 es va realitzar, per part del tècnic forestal, un informe d'inspecció prèvia a la realització de les inversions/actuacions on es determinava que es duria a terme la recuperació de cultiu a una superfície de 4,8 Ha i a la mateixa zona on havia informat la Direcció General d'Espais Naturals i l'interessat a la sol.licitud d'ajuda,  municipi 20, polígon 4, parcel.la 63.

5. Una vegada analitzada tota la documentació presentada, en data 3 de maig del 2021 el vicepresident del FOGAIBA va resoldre favorablement la concessió de l'ajuda a favor del beneficiari per un import de 15.360,00€.

6. Atesa la Resolució de concessió de l'ajuda esmentada, i d'acord amb el que estableix l'apartat desè de la convocatòria abans esmentada, el beneficiari s'obliga, entre altres, a realitzar les actuacions auxiliades dins el termini establert i a justificar les despeses relacionades amb la inversió per a la recepció dels fons comunitaris en la manera i els terminis determinats en la convocatòria.

7. En data 19 de març es realitza una visita de camp per part de l'enginyer forestal, de la qual no s'aixeca acta ja que ni la ubicació ni la superfície de la zona coincideixen ni amb el sol.licitat, ni amb la memòria presentada, ni l'acta de no inici.

8.En data 7 d'abril de 2022, el beneficiari remet un correu electrònic al servei de PDR, indicant que hi ha discrepàncies entre les actuacions dutes a terme pel beneficiari i l'inspecció final i sol.licita que se l'informi de la manera que pot procedir. S'ha de tenir en compta que tal com determina tan la sol.licitud d'ajuda com la visita d'inspecció prèvia l'actuació objecte d'ajuda és la recuperació de cultiu de 4,8ha en el polígon 4, parcel-la 63 com estableix la convocatòria a l'apartat quart, punt 2. ‘' Només seran subvencionables les despeses dutes a terme després de presentar la sol.licitud d'ajuda i després de la visita previa d'inspecció, in situ, que acrediti que les actuacions no estaven iniciades''

9. En data 14 de novembre de 2022, dins el termini legalment establert per a la justificació de les inversions aprovades, la persona interessada presenta la sol·licitud de pagament juntament amb el compte justificatiu on s'indica que s'han dut a terme l'actuació de ‘'recuperació de cultius en zones abancalades'' realitzades a una superfície de 4,8 HA. sol.licitud incompleta ja que no es presenta ni croquis on s'han dut a terme les actuacions, ni la memòria justificativa de les actuacions realitzades i dels resultats obtinguts.

10 . Una vegada examinada tota la documentació aportada tant pel sol.licitant com la del  Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl, es comprova:

-  Que el total de la superfície treballada és de 1,5 ha de les 4,8 ha inicialment aprovades, per la qual cosa i tal i com estableix l'apartat onzè punt 7 de la convocatòria ‘' No obstant això, en els casos en què es produeixin desviacions entre l'actuació realitzada i l'aprovada, s'ajustarà l'ajuda total concedida a l'import de l'actuació realitzada, sempre que la finalitat de la subvenció, atesa la seva naturalesa, sigui susceptible de satisfacció parcial, i sempre que l'actuació s'acosti de manera significativa al compliment total dels objectius previstos i suposi almenys un 50% d'execució de la quantitat total aprovada a la resolució de concessió total''.

- Que aquestes actuacions no s'han dut a terme el lloc inspeccionat i autoritzat inicialment pel Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl, tal com estableix la convocatòria a l'apartat quart punt 2. ‘' Només seran subvencionables les despeses dutes a terme després de presentar la sol.licitud d'ajuda i després de la visita prècia d'inspecció in situ, que acrediti que les actuacions no estaven iniciades''

- Que degut a la discrep`ancia entre la inversió concedida i la justificada i atès que s'ha canviat la inversió dintre el període de justificació fa que no es respecti l'objecte per la qual es va demanar l'ajuda.

11. L'article 43 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, disposa que “Pertoca la revocació de la subvenció quan, posteriorment a la resolució de concessió vàlida i ajustada a dret, el beneficiari incompleix totalment o parcialment les obligacions o els compromisos contrets als quals està condicionada l'eficàcia de l'acte de concessió de la subvenció. Com a conseqüència de la revocació de la subvenció, queda sense efecte, totalment o parcialment, l'acte de concessió i pertoca el reintegrament de les quantitats percebudes indegudament”.

12.En data 14 de juny de 2023 es va dictar proposta de revocació total a causa de l'incompliment dels compromisos contrets, i es publicà a la web del FOGAIBA el 15 de juny de 2023 concedint 10 dies hàbils per tal de poder presentar les al.legacions pertinents passat aquest termini es procedeix a dictar resolució de revocació total.

Fonaments de dret

1.Resolució del president del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) de 13 de desembre de 2019 per la qual es convoquen, per a l'any 2019, subvencions per a inversions en la prevenció dels danys causats als boscos per incendis forestals, desastres naturals i catàstrofes.

2.Ordre del conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori de 19 de febrer de 2015, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de les Illes Balears 2014-2020.

3.Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Resolució 

1. Revocar totalment la resolució d'ajuda concedida al beneficiari AGRÍCOLA DE PROMOCIONES, A 07032295 per un l'import de 15.360,00€,  relativa a la línia d'ajuda “inversions en la prevenció dels danys causats als boscos per incendis forestals, desastres naturals i catàstrofes”, ja que l'execució es inferior al 50% de la inicialment aprovada i que les actuacions s'han dut a terme a una zona no autoritzada ni inspeccionada prèviament per part del  Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl.

2. Notificar aquesta resolució a la persona beneficiària mitjançant la publicació al Butlleti Oficial de les Illes Balears.

 

Interposició de recursos

Contra aquesta resolució –que no exhaureix la via administrativa- es pot interposar recurs d'alçada davant la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la notificació de la resolució, d'acord amb l'article 58.4 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Palma, a data de la signatura electrònica

Conforme amb la proposta provisional de revocació totalment

El vicepresident en matèria agrària del FOGAIBA

Fernando Fernández Such”

 

(Signat electrònicament:6 de juliol de 2023)

El secretari general de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació Jorge Sánchez Fernández Per suplència del director gerent del FOGAIBA (BOIB núm.151, de 7/11/2019)