Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE SALUT I CONSUM

Núm. 439730
Resolució de la consellera de Salut i Consum per la qual s’aprova la convocatòria de subvencions per donar suport a projectes transformadors i d’impacte de recerca i innovació en salut per al període 2023-2026

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

La recerca i la innovació biomèdica són instruments clau per millorar la qualitat de vida i la salut de la ciutadania, així com per augmentar el seu benestar. Aquests instruments generen, transfereixen i fan valer nous coneixements sobre aspectes preventius, diagnòstics i rehabilitadors de les malalties, i així, en definitiva, contribueixen directament a la promoció de la salut, i als reptes i l'evolució del sistema sanitari públic de les Illes Balears.

La Llei 14/2007, de 3 de juliol, de recerca biomèdica, estableix les bases jurídiques per tal d'impulsar la recerca biomèdica en qualitat i competitivitat a l'entorn europeu, i determina el marc per aconseguir el desenvolupament de l'activitat científica amb la seguretat i les garanties ètiques pertinents.

Els darrers anys, la recerca i la innovació biomèdica a les Illes Balears ha experimentat un important desenvolupament, amb un increment significatiu de les publicacions científiques sobre biomedicina. Actualment, les Illes Balears posseeixen les capacitats, el potencial i l'oportunitat per establir una aliança estratègica entre els centres assistencials de referència, les institucions de recerca, les universitats, els parcs tecnològics i les empreses, que conformen el pol d'innovació biomèdica.

En aquest sentit, davant una situació tan prometedora, atès el recent desenvolupament d'àrees com la medicina personalitzada, i prenent en consideració que el sector de la salut constitueix una àrea tecnològica a l'alça a les Illes Balears en el qual es preveu un fort creixement els pròxims anys, és imprescindible no tan sols establir mecanismes que fomentin la generació de nou coneixement d'excel·lència als laboratoris, sinó anar més enllà i propiciar la recerca amb un alt nivell maduratiu de tecnologia, així com la translació d'aquesta a la investigació clínica. És a dir, es tracta d'implementar eines per assegurar que aquests coneixements arribin finalment als pacients i s'apliquin eficientment, per tal d'aconseguir finalment un impacte directe en la millora de la seva salut.

La Conselleria de Salut i Consum no és aliena a la situació i les necessitats exposades i, malgrat l'impacte negatiu que ha ocasionat la crisi sanitària de la COVID-19, està decidida a donar una prioritat elevada a les polítiques de recerca i innovació biomèdica, apostant per posada en marxa d'una nova Estratègia de Recerca i Innovació en Salut de les Illes Balears per al període 2023-2027. Aquesta estratègia es va aprovar i presentar el dia 29 de març del 2023.

Amb aquesta Estratègia es pretén reforçar l'enfocament que la recerca biomèdica ha de ser translacional i col·laborativa, i s'ha de mantenir amb el suport dels recursos necessaris per generar unes condicions que fomentin la integració, la interdisciplinarietat i la generació de nou coneixement que impacti directament en el pacient i el sistema sanitari de les Illes Balears, així com en el teixit empresarial.

En el marc d'aquesta Estratègia, i com a experiència pilot, es proposa amb aquesta convocatòria el finançament de projectes transformadors i d'impacte, que permetrà augmentar l'excel·lència científica en diverses àrees estratègiques de biomedicina i biotecnologia, fomentar la recerca translacional i donar suport a la col·laboració publicoprivada en l'àmbit de la recerca i la innovació biomèdica.

L'alineació d'aquesta convocatòria amb les estratègies marcades per la Unió Europea, com és l'Estratègia Regional d'Innovació per l'Especialització Intel·ligent de les Illes Balears (RIS3), aprofitarà millor els recursos disponibles i contribuirà decididament a internacionalitzar l'ecosistema d'innovació en salut de les Illes Balears.

La Comissió Europea va aprovar l'estratègia del programa FEDER de les Illes Balears 2021-2027 (d'ara endavant PIBAL FEDER) el 15 de desembre de 2022. Els projectes transformadors i d'impacte en recerca i innovació en salut contribuiran als objectius que s'estableixen en la prioritat d'inversió del programa al qual està vinculat, prioritat d'inversió 1a, i l'objectiu específic 1.A.1.

Mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 20 de desembre de 2021 (BOIB núm. 175, de 23 de desembre), es va aprovar el Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2021-2023. Entre les subvencions que en recull la versió consolidada hi ha la convocatòria d'ajuts per dur a terme projectes transformadors i d'impacte en l'àmbit de l'R+D+I en salut, per al foment de l'excel·lència científica del sistema, línia de subvencions I.3.15.

Fonaments de dret

1. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. El Text refós de la Llei de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

3. La Llei 14/2007, de 3 de juliol, de recerca biomèdica.

4. La Llei 14/2011, d'1 de juny, de la ciència, la tecnologia i la innovació, modificada per la Llei 17/2022, de 5 de setembre.

5. La Llei 7/2022, de 5 d'agost, de la ciència, la tecnologia i la innovació de les Illes Balears.

6. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

7. La Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

8. El Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, pel qual s'estableixen les disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu Plus, al Fons de Cohesió, al Fons de Transició Justa i al Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura, així com les normes financeres per als esmentats Fons i per al Fons d'Asil, Migració i Integració, el Fons de Seguretat Interior i l'Instrument de Suport Financer a la Gestió de Fronteres i la Política de Visats.

9. El Reglament (UE) 2021/1058 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, relatiu al Fons Europeu de Desenvolupament Regional i al Fons de Cohesió.

10. L'Ordre HFP/1979/2016, de 29 de desembre, que estableix les normes sobre les despeses subvencionables dels programes operatius del Fons Europeu de Desenvolupament Regional per al període 2014-2020 i la modificació d'aquesta mitjançant l'Ordre HAC/114/2021, de 5 de febrer.

11. El Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior, en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat, i eximeix determinades categories d'ajudes a la inversió per a les ajudes a projectes de recerca i desenvolupament (article 25).

12. La Comunicació de la Comissió sobre el Marc d'ajudes estatals de recerca i desenvolupament i innovació (2014/C 198/01), publicada en el Diari Oficial de la Unió Europea C 198, de 27 de juny de 2014.

13. La Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

14. L'Ordre de la consellera de Salut i Consum 36/2022, de 22 de desembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores per concedir subvencions en matèria de recerca i innovació en salut (BOIB núm. 166, de 22 de desembre de 2022).

15. Els principis fonamentals que s'estableixen en la Declaració de Hèlsinki de l'Associació Mèdica Mundial (en la seva revisió actual), en el Conveni del Consell d'Europa relatiu als drets humans i a la biomedicina, en la Declaració Universal de la UNESCO sobre el genoma humà i els drets humans, així com els requisits que estableix la legislació espanyola en l'àmbit de la recerca biomèdica, la protecció de dades de caràcter personal i la bioètica.

16. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en virtut del qual la Conselleria de Salut i Consum, a través de la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, exerceix competències, entre d'altres, de promoció, planificació, coordinació i avaluació de polítiques de recerca i d'innovació sanitàries, així com les polítiques de gestió del coneixement en matèria de les seves competències.

17. El Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2021-2023, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 20 de desembre de 2021, i les modificacions corresponents.

Per tot això, havent considerat la disponibilitat pressupostària per als exercicis 2023, 2024, 2025 i 2026, l'informe de la Direcció General de Pressuposts i la fiscalització prèvia limitada de la Intervenció de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Aprovar la convocatòria per donar suport a projectes transformadors i d'impacte de recerca i innovació en salut, amb les especificacions i els requisits que estableix l'annex 1 d'aquesta Resolució.

2. Aprovar les bases d'aquesta convocatòria, que s'especifiquen en l'annex 1, i els annexos 2 i 3, d'acord amb l'Ordre 36/2022 de la consellera de Salut i Consum, per la qual s'estableixen les bases reguladores per concedir subvencions en matèria de recerca i innovació en salut (BOIB núm. 166, de 22 de desembre de 2022).

3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i ordenar que entri en vigor l'endemà d'haver-s'hi publicat.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Salut i Consum en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El recurs potestatiu de reposició s'ha d'entendre desestimat si no se n'ha dictat i notificat una resolució en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la interposició d'aquest. En aquest cas, resta expedita la via jurisdiccional contenciosa administrativa en els termes que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb el mateix article 46 de la Llei 29/1998. Tot això, sens perjudici d'interposar-hi qualsevol altre recurs que es consideri pertinent.

 

Palma, 23 de juny de 2023

La consellera de Salut i Consum Patricia Gómez i Picard

 

ANNEX 1 Bases de la convocatòria

ÍNDEX

I. Disposicions generals

Primer. Objecte i finalitat

Segon. Règim i principis que han de respectar els projectes

Tercer. Prioritats temàtiques

Quart. Entitats beneficiàries

Cinquè. Finançament i quantia de la subvenció

Sisè. Entitats col·laboradores

Setè. Intensitat màxima de l'ajuda

Vuitè. Concurrència i compatibilitat amb altres ajudes

II. Característiques i requisits de l'activitat subvencionada

Novè. Característiques i modalitats dels projectes

Desè. Requisits dels participants i equips de recerca

Onzè. Conceptes subvencionables

Dotzè. Subcontractació, assistència tècnica i consultoria

III. Procediment de sol·licitud i concessió

Tretzè. Òrgans competents per a la instrucció i resolució del procediment de concessió

Catorzè. Termini de presentació de sol·licituds

Quinzè. Presentació de la sol·licitud i documentació

Setzè. Avaluació i selecció de les sol·licituds

Dissetè. Composició de la Comissió Avaluadora

Divuitè. Proposta de resolució i acceptació

Dinovè. Resolució de concessió, notificació i recursos

Vintè. Modificació de la resolució de concessió

IV. Procediment de gestió, justificació i control

Vint-i-unè. Pagament de les ajudes

Vint-i-dosè. Període d'inversió, seguiment i justificació de les ajudes

Vint-i-tresè. Obligacions de les entitats beneficiàries

Vint-i-quatrè. Control, incompliment, reintegraments i sancions

Vint-i-cinquè. Exempció de responsabilitats

Vint-i-sisè. Protecció de dades

 

I. Disposicions generals

Primer Objecte i finalitat

Conforme a l'Ordre 36/2022, de 22 de desembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores per concedir subvencions en matèria de recerca i innovació en salut, aquesta convocatòria té per objecte establir el procediment de concessió de subvencions per dur a terme projectes de recerca transformadors i d'impacte en l'àmbit de la recerca i la innovació en salut, per fomentar l'excel·lència científica en l'R+D+I en salut, impulsant la generació de nous coneixements en àrees estratègiques de salut i la recerca translacional, així com per potenciar la col·laboració publicoprivada en l'ecosistema d'R+D+I sanitària.

En aquest sentit, la finalitat darrera que es persegueix, una vegada executats els projectes finançats, és que es disposi d'un resultat amb aplicabilitat immediata en la pràctica clínica o empresarial, per la qual cosa, independent que es pugui generar coneixement científic durant el desenvolupament dels projectes, les evidències d'execució del projecte han de quedar vinculades a l'ús clínic o empresarial del coneixement científic empleat o generat, i tot això en el marc de l'Estratègia de Recerca i Innovació en Salut de les Illes Balears 2023-2027.

A més de l'objecte i la finalitat principal exposada, amb aquesta actuació es vol:

a. Potenciar la recerca translacional en cooperació i col·laboració, amb resultats propers als pacients i el mercat. Es finançaran projectes de qualitat contrastada i elevada maduresa tecnològica, dirigits a validar en la pràctica clínica procediments, tecnologies i biomarcadors, així com a dissenyar aquests tipus de mecanismes i a validar-los posteriorment en l'àmbit assistencial i empresarial.

b. Fomentar la col·laboració entre grups de recerca biomèdica orientada a la malaltia i equips de recerca biomèdica orientada al pacient, així com entre els grups de recerca i les empreses perquè aquestes ajudin a accelerar la transferència de resultats a la pràctica clínica.

c. Incentivar la participació del personal investigador que realitza activitat assistencial al Servei de Salut com a investigador principal de projectes.

d. Impulsar la participació d'investigadors principals que no hagin liderat mai projectes de recerca en convocatòries competitives, d'acord amb els requisits que s'estipulen en aquesta convocatòria.

e. Finançar noves línies de recerca de qualitat, entre les considerades prioritàries, promovent la creació de nou teixit científic, però evitant sempre la fragmentació dels grups de recerca, de manera que es permeti el manteniment i el creixement d'una massa crítica suficient i competitiva en l'àmbit internacional.

Segon Règim i principis que han de respectar els projectes

1. El règim de concessió de les ajudes ha de ser el de concurrència competitiva, conforme als principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no discriminació, eficàcia en el compliment dels objectius i eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics, assenyalats en l'article 6.2 del Text refós de la Llei de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

2. És d'aplicació el Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, pel qual s'estableixen les disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu Plus, al Fons de Cohesió, al Fons de Transició Justa i al Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura, així com les normes financeres per als esmentats Fons i per al Fons d'Asil, Migració i Integració, el Fons de Seguretat Interior i l'Instrument de Suport Financer a la Gestió de Fronteres i la Política de Visats, i el Reglament (UE) 2021/1058 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, relatiu al Fons Europeu de Desenvolupament Regional i al Fons de Cohesió.

3. Pel que fa als principis i la normativa que han de complir els projectes finançats, així com els requeriments sobre l'accés obert dels resultats de la recerca:

a. Els projectes han de respectar els principis fonamentals que s'estableixen en la Declaració de Hèlsinki de l'Associació Mèdica Mundial (en la revisió actual), en el Conveni del Consell d'Europa relatiu als drets humans i a la biomedicina, en la Declaració Universal de la UNESCO sobre el genoma humà i els drets humans, així com complir amb els requisits que estableix la legislació espanyola en l'àmbit de la recerca biomèdica, la protecció de dades de caràcter personal i la bioètica.

b. Els projectes de recerca en malalties minoritàries han d'observar els principis que estableix el Consorci Internacional de Recerca en Malalties Minoritàries (IRDiRC).

c. Els projectes de l'estudi del genoma de càncer han d'observar els principis que estableix el Consorci Internacional del Genoma del Càncer (ICGC), així com els de la Col·laboració Global en Recerca per a la prevenció de Malalties Infeccioses (GloPID-R) en el seu àmbit.

d. Els projectes s'han d'atenir a les disposicions legals i reglamentàries vigents i a les que els modifiquin o desenvolupen. En l'annex 3 d'aquesta convocatòria es fa un recull de les principals disposicions legals.

e. Quan els resultats no siguin susceptibles de protecció de drets de propietat industrial o intel·lectual, les publicacions científiques resultants del finançament atorgat a l'empara d'aquesta convocatòria han d'estar disponibles en accés obert, d'acord amb l'article 37 de la Llei 14/2011, d'1 de juny, modificada per la Llei 17/2022, de 5 de setembre.

f. A tal efecte, els autors poden optar per publicar en revistes d'accés obert o bé per autoarxivar en repositoris institucionals o temàtics d'accés obert els treballs científics que s'hagi acceptat publicar. En aquest sentit, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears disposa del Repositori Institucional del Sistema Sanitari Públic de les Illes Balears (Docusalut).

4. Com a requisits d'activitat i atenent a la seva naturalesa, els projectes han de comptar amb les autoritzacions i els informes legalment establerts:

a. El conjunt d'informes i autoritzacions del Comitè d'Ètica de la Investigació i altres òrgans col·legiats responsables de vetlar pel compliment dels convenis i les normes existents en matèria de recerca, quan la legislació vigent ho requereixi.

b. L'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris del Ministeri de Sanitat, quan la legislació vigent ho requereixi.

c. L'informe favorable de la Comissió de Garanties per a la Donació i Utilització de Cèl·lules i Teixits Humans per als projectes que tractin de les matèries que es relacionen en l'article 6 del Reial decret 1527/2010, de 15 de novembre.

En el cas que no es disposi, en el moment de la formalització de la sol·licitud, de l'autorització pertinent, serà suficient presentar una certificació de la presentació (la sol·licitud presentada i registrada). S'ha de disposar de l'autorització corresponent per a la concessió definitiva del projecte.

5. Els documents als quals fa referència l'apartat anterior (apartat 4) han de quedar en poder dels beneficiaris, sens perjudici que estiguin sotmesos a les actuacions de comprovació que l'òrgan concedent pugui efectuar, així com de qualssevol altres de comprovació i control financer que puguin dur a terme els òrgans de control competents, tant estatals com comunitaris, i han d'aportar la informació que se'ls requereixi en l'exercici de les actuacions.

Tercer Prioritats temàtiques

1. Als efectes d'aquesta convocatòria, i dins els objectius de la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, els projectes de recerca i innovació biomèdica han d'estar alineats amb una o més de les prioritats temàtiques següents:

a. La salut pública, entesa com a activitat amb finalitat de promoció i protecció de la salut i prevenció de les malalties, incloent-hi, entre d'altres: salut mental, atenció primària, cures d'infermeria, serveis de salut, desenvolupament de vacunes, oncologia, malalties cròniques, rares, infeccioses i amb resistència antimicrobiana, anomalies congènites, estudis aplicats en neurociències, COVID-19 persistent i les seqüeles post-COVID-19.

b. Les línies diagnòstiques o terapèutiques en teràpies avançades, innovadores i disruptives, incloses les cèl·lules modificades per expressar receptors d'antígens i l'edició gènica, la medicina regenerativa i la nanomedicina, que s'utilitzin amb finalitat diagnòstica, profilàctica i terapèutica.

c. La medicina personalitzada, en la qual s'inclogui la medicina poblacional, preventiva, predictiva i participativa, mitjançant eines que unifiquin l'automatització de processos, els biomarcadors diagnòstics, pronòstics o predictius de resposta al tractament, i la humanització de la pràctica mèdica per aconseguir un sistema eficaç, precís en la prevenció, en el diagnòstic i en el tractament, així com proper en l'atenció.

d. La biotecnologia aplicada a la salut: desenvolupament de noves molècules bioactives, nanobiotecnologia, intel·ligència artificial aplicada a la salut i biologia computacional, així com el desenvolupament de mètodes per al diagnòstic de malalties d'importància sanitària (les noves tecnologies emergents).

2. Igualment, les temàtiques dels projectes han d'estar integrades en alguna de les iniciatives que preveu la RIS3.

3. És necessari fer un informe explicatiu de l'adequació i la integració de la proposta a aquestes prioritats temàtiques i amb la RIS3.

Quart Entitats beneficiàries

1. Poden ser entitats beneficiàries de les subvencions totes les entitats que desenvolupen activitats d'R+D+i en biomedicina o en ciències i tecnologies de la salut, conforme a una de les tipologies de centres següents:

a. Els instituts d'investigació sanitària acreditats per una ordre ministerial (d'ara endavant, IIS).

b. Les entitats i institucions sanitàries públiques amb activitat clinicoassistencial: hospitals, centres d'atenció primària, altres centres assistencials diferents dels anteriors amb llicència d'activitat sanitària expedida per l'autoritat competent.

c. Els organismes públics de recerca que es defineixen en l'article 47 de la Llei 14/2011, d'1 de juny, d'acord amb el que preveu el Reial decret 202/2021, de 30 de març (BOE núm. 77, de 31 de març de 2021).

d. Les universitats públiques, d'acord amb el que es preveu en la vigent Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats.

e. Altres centres públics d'R+D+i, amb personalitat jurídica pròpia, diferents dels organismes públics de recerca, vinculats a l'Administració pública i els organismes que en depenen, qualsevol que en sigui la forma jurídica, sempre que en els estatus, en la normativa reguladora o en l'objecte social tenguin definida entre les seves activitats l'R+D+i en biomedicina, tecnologies o ciències de la salut.

f. Els consorcis públics d'R+D+i en biomedicina, tecnologia o ciències de la salut.

g. Les entitats privades sense ànim de lucre que tenguin definida en els estatuts o en la normativa que els reguli o en la normativa de creació les activitats en R+D+i en biomedicina, tecnologies o ciències de la salut.

h. Empreses, entenent com a tals totes les societats mercantils, independentment de la forma jurídica.

2. Poden tenir la condició de beneficiàries, de les especificades en l'apartat 4.1, les que estiguin vàlidament constituïdes en el moment de la presentació de la sol·licitud d'ajuda i tenguin la residència fiscal o un establiment permanent a l'Estat espanyol i, almenys, una representació per desenvolupar el projecte a les Illes Balears.

3. En el cas d'institucions que gestionen les seves activitats de recerca mitjançant una fundació de dret privat constituïda a l'empara del que es preveu en la Llei 50/2002, de 26 de desembre, de fundacions, o altres entitats de dret públic o privat, poden sol·licitar les subvencions a través d'aquestes entitats. En el cas d'IIS, només pot ser centre sol·licitant l'entitat que en tengui encarregada la gestió.

4. L'entitat beneficiària s'ha de correspondre amb l'entitat a la qual estigui vinculat l'investigador principal. En el cas que hi participi més d'una entitat beneficiària, s'ha de correspondre amb aquelles a les quals estigui vinculat l'investigador principal de cada subprojecte. En el cas del projectes multicèntrics coordinats per una sola entitat beneficiària, aquesta s'ha de correspondre amb l'entitat a la qual estigui vinculat l'investigador coordinador. Quan es tracti d'un institut d'investigació sanitària, la vinculació de l'investigador principal amb qualsevol de les entitats que formin part de l'institut es considerarà vinculació suficient.

5. No poden obtenir la condició de beneficiàries les entitats en les quals concorri alguna de les circumstàncies que es descriuen en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre (BOIB núm. 196, de 31 de desembre), o en l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes (BOIB núm. 99, de 4 d'agost de 2016).

Cinquè Finançament i quantia de la subvenció

1. L'aportació de la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació per donar suport als projectes ha de ser com a màxim d'1.800.000 euros i té caràcter quadriennal (2023-2026). La distribució màxima per anualitats ha de ser la següent:

Any 2023: 440.000 euros

  • 238.000,00 euros, amb càrrec a la partida 18501 541A01 44900 00 31111.
  • 32.000,00 euros, amb càrrec a la partida 18501 541A01 48000 00 31111.
  • 169.000,00 euros, amb càrrec a la partida 18501 541A01 44700 00 31111.
  • 1.000,00 euros, amb càrrec a la partida 18501 541A01 47000 00 31111.

Any 2024: 600.000 euros

  • 310.000,00 euros, amb càrrec a la partida 18501 541A01 44900 00 31111.
  • 40.000,00 euros, amb càrrec a la partida 18501 541A01 48000 00 31111.
  • 200.000,00 euros, amb càrrec a la partida 18501 541A01 44700 00 31111.
  • 50.000,00 euros, amb càrrec a la partida 18501 541A01 47000 00 31111.

Any 2025: 600.000 euros

  • 310.000,00 euros, amb càrrec a la partida 18501 541A01 44900 00 31111.
  • 40.000,00 euros, amb càrrec a la partida 18501 541A01 48000 00 31111.
  • 200.000,00 euros, amb càrrec a la partida 18501 541A01 44700 00 31111.
  • 50.000,00 euros, amb càrrec a la partida 18501 541A01 47000 00 31111.

Any 2026: 160.000 euros:

  • 62.000,00 euros, amb càrrec a la partida 18501 541A01 44900 00 31111.
  • 8.000,00 euros, amb càrrec a la partida 18501 541A01 48000 00 31111.
  • 40.000,00 euros, amb càrrec a la partida 18501 541A01 44700 00 31111.
  • 50.000,00 euros, amb càrrec a la partida 18501 541A01 47000 00 31111.

2. Atès que aquesta subvenció s'imputa a més d'una partida pressupostària, l'assignació és vinculant per l'import total i no per cada partida. Aquesta vinculació està condicionada per les limitacions pressupostàries del crèdit disponible i per les dels expedients de modificació de crèdit que estableixen les normes pressupostàries que hi són aplicables. S'hi poden afegir noves partides, sempre que no es modifiqui l'import total de la convocatòria.

3. Les actuacions que es preveuen en aquesta convocatòria poden ser cofinançades en un 60 % amb càrrec al programa del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2020-2027 de les Illes Balears, a l'empara del Reglament (UE) núm. 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, pel qual s'estableixen les disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu Plus, al Fons de Cohesió, al Fons de Transició Justa i al Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura, així com les normes financeres per als esmentats fons i per al Fons d'Asil, Migració i Integració, el Fons de Seguretat Interior i l'Instrument de Suport Financer a la Gestió de Fronteres i la Política de Visats, i del Reglament (UE) 2021/1058 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, relatiu al Fons Europeu de Desenvolupament Regional i al Fons de Cohesió. El 40 % restant ha d'anar a càrrec de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

4. La distribució pressupostària inicial per a cada modalitat és la següent:

  • Modalitat 1: 1.200.000 euros
  • Modalitat 2: 600.000 euros

Si un cop atorgades les ajudes a les entitats beneficiàries queda romanent en una modalitat, aquesta quantitat es podrà passar a l'altra modalitat, a proposta de l'òrgan instructor i prèvia resolució de la consellera de Salut i Consum.

En el cas que hi hagi romanent de crèdit en ambdues modalitats, i aquest sigui insuficient per cobrir la subvenció que correspon als projectes següents per ordre de puntuació d'ambdues modalitats, però hi hagi la possibilitat que amb la suma dels romanents es pugui finançar íntegrament el projecte immediatament següent en l'ordre de prelació, sigui de la modalitat 1 o de la modalitat 2, els romanents acumulats es destinaran al finançament d'aquest.

En el cas que amb els romanents acumulats de les dues modalitats es pugui finançar íntegrament tant el projecte immediatament següent de la modalitat 1 com el de la 2, s'ha de prioritzar entre aquests el projecte que hagi obtingut la puntuació més alta en les dues avaluacions; en cas d'empat en la puntuació, s'ha de prioritzar el projecte que hagi obtingut la puntuació més alta en la fase d'avaluació cientificoexterna i, si hi persisteix l'empat, el projecte la sol·licitud del qual s'hagi registrat abans.

5. L'import màxim per subvencionar és el següent:

  • En el cas de la modalitat 1, l'import màxim que es pot atorgar a cada projecte individual, coordinat o multicèntric, és de 120.000 euros.
  • En el cas de la modalitat 2, col·laboració publicoprivada, l'import màxim que es pot atorgar és de 120.000 euros per projecte conjunt, i d'aquests 120.000 euros, un màxim de 90.000 per a entitats públiques o sense ànim de lucre, i un màxim de 30.000 euros per a les empreses (o entitats amb ànim de lucre). En aquesta modalitat 2, l'empresa o entitat amb ànim de lucre ha d'aportar amb fons propis com a mínim el mateix import que se li concedeixi com a subvenció (és a dir, si li subvencionen un màxim de 30.000 euros, haurà d'aportar com a mínim 30.000 euros més al projecte).

6. Les ajudes poden finançar fins al 100 % de l'import sol·licitat, sempre que es respectin els màxims que s'estableixen en l'apartat anterior i altres màxims que s'especifiquen en el punt setè d'aquesta convocatòria.

7. La quantia de les ajudes s'ha de determinar en cada cas en funció del cost finançable real de l'actuació i de les disponibilitats pressupostàries.

8. Es requereix una puntuació mínima del total de les fases d'avaluació de 40 punts perquè el projecte pugui ser prioritzat com a finançable, d'acord amb el que s'especifica en el punt setzè d'aquesta convocatòria.

9. D'acord amb l'article 2.1.1 de la Comunicació de la Comissió sobre el Marc d'ajudes estatals de recerca i desenvolupament i innovació (2014/C 198/01), publicada en el Diari Oficial de la Unió Europea C 198, de 27 de juny de 2014, no s'ha d'aplicar l'article 107.1 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes que es preveuen en aquesta Resolució que s'atorgaran als organismes d'acord amb el punt 4.1 a), b), c), d), e), f) i g) per a activitats no econòmiques. En aplicació d'aquest punt, les ajudes que es preveuen per als organismes de recerca i les entitats sanitàries públiques no tenen la consideració d'ajudes estatals.

Sisè Entitats col·laboradores

De conformitat amb el que disposen els articles 26 i 27 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l'article 14 de l'Ordre de la consellera de Salut i Consum 36/2022, de 22 de desembre, en la fase d'avaluació externa es pot designar com a entitat col·laboradora una entitat avaluadora de prestigi reconegut i de dret públic (AGAUR, AVAP, AQUIB, AEI o qualsevol altra de similar).

Amb les entitats designades com a entitats col·laboradores d'aquesta convocatòria s'ha de formalitzar un conveni o un contracte per concretar els termes de la col·laboració.

Setè Intensitat màxima dels ajuts

1. D'acord amb l'article 2.1.1 del Marc comunitari d'ajuts estatals de recerca, desenvolupament i innovació (2014/C 198/01), no s'hi ha d'aplicar el que estableix l'article 107.1 del Tractat de funcionament de la Unió Europea i, per tant, no tenen la consideració d'ajuts estatals els ajuts prevists en aquesta Resolució que s'atorguin a organismes de recerca i difusió dels coneixements d'acord amb la definició de l'article 2.83) del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió— i a entitats públiques sanitàries per a les activitats no econòmiques. Així doncs, la intensitat dels ajuts màxims per als organismes de recerca i difusió del coneixement, segons l'article 4.1 a), b), c), d), e) i f), pot ser de fins al 100 %.

La intensitat dels ajuts màxims per a les entitats privades sense ànim de lucre, d'acord amb l'article 4.1.g), pot ser del 100 % sempre que, si els esmentats organismes fan activitats econòmiques, certifiquin que l'objecte de les subvencions no es correspon amb cap de les activitats econòmiques de l'entitat. En el cas que no sigui possible distingir entre ambdues activitats, la intensitat de l'ajut màxim ha de coincidir amb la de les empreses. En aquest sentit, les entitats privades sense ànim de lucre han de fer una declaració amb la sol·licitud de l'ajut al respecte.

2. Pel que fa a les empreses i altres centres privats, aquests ajuts s'han d'ajustar a l'article 25 del Reglament (CE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajut compatibles amb el mercat comú, en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (Reglament general d'exempció per categories, DOUE L 187, de 27 de juny de 2014) i la intensitat màxima s'ha de calcular per a cada una de les empreses beneficiàries, depenent de la classificació d'aquestes, respectant els límits màxims d'intensitat de l'ajut que es detallen en la taula següent:

Projectes

Tipus d'empreses

Petita

Mitjana

Grans

Recerca industrial*

* incloent-hi la recerca aplicada, d'acord amb la definició del Reglament

70 %

60 %

50 %

-Supeditat a la col·laboració efectiva entre una empresa i un organisme de recerca, o

-Supeditada a la difusió àmplia dels resultats.

80%

75%

65%

Desenvolupament experimental

45 %

35 %

25 %

-Supeditat a la col·laboració efectiva entre una empresa i un organisme de recerca, o

-Supeditat a la difusió àmplia dels resultats.

60 %

50 %

40 %

3. En els màxims que es preveuen en els apartats 1 i 2 d'aquest punt s'estableixen altres límits respecte de la quantitat màxima per subvencionar en aquesta convocatòria:

  • En el cas de la modalitat 1, l'import màxim que es pot atorgar a cada projecte individual, coordinat o multicèntric, és de 120.000 euros per projecte.
  • En el cas de la modalitat 2, col·laboració publicoprivada, l'import màxim que es pot atorgar és de 120.000 euros per projecte conjunt; d'aquests 120.000 euros, un màxim de 90.000 per a entitats públiques o sense ànim de lucre, i un màxim de 30.000 euros per a les empreses (o entitats amb ànim de lucre). En aquesta modalitat 2, l'empresa o entitat amb ànim de lucre hi ha d'aportar amb fons propis com a mínim el mateix import que se li concedeix com a subvenció (és a dir, si li subvencionen el màxim de 30.000 euros, ha d'aportar com a mínim 30.000 euros més al projecte).

Vuitè Concurrència i compatibilitat amb altres ajudes

1. L'import total de les subvencions que es concedeixin en cap cas no ha de ser de la quantia que superi el cost total del pressupost finançable del projecte.

2. Els ajuts regulats en aquesta convocatòria són incompatibles amb la percepció d'altres subvencions o ajuts procedents de qualssevol administracions o entitats públiques o privades, nacionals o internacionals.

3. Així mateix, aquest ajut queda afectat al règim d'incompatibilitat que estableix la legislació comunitària respecte d'altres ajuts que puguin concedir-se al mateix projecte amb càrrec a altres fons estructurals europeus o de qualsevol altre instrument financer comunitari.

 

II. Característiques i requisits de l'activitat subvencionada

Novè. Característiques i modalitats dels projectes

1. Els projectes objecte d'ajuda d'aquesta convocatòria han de ser projectes translacionals de recerca i innovació en salut.

2. Els objectius dels projectes presentats en ambdues modalitats han d'estar clarament alineats almenys amb una de les prioritats temàtiques que es descriuen en el punt tercer. Han de ser projectes transformadors, ambiciosos, amb un alt impacte socioeconòmic i de clara projecció internacional.

3. Hi tenen cabuda les activitats de recerca aplicada, de desenvolupament experimental i d'innovació, amb relació al que s'estipula en el Reglament (UE) número 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat. En aquest sentit, es recullen les definicions de recerca aplicada i desenvolupament experimental, d'acord amb el manual de Frascati (2015):

a. Recerca aplicada: treballs originals realitzats per adquirir nous coneixements, però que està dirigida fonamentalment a un objectiu pràctic específic.

b. Desenvolupament experimental: treballs sistemàtics fonamentats en els coneixements obtinguts a partir de la recerca o experiència pràctica, que es dirigeixen a produir nous productes o processos, o a millorar els productes o processos que ja existeixen.

En queda així exclosa la recerca bàsica, és a dir, treballs experimentals o teòrics que s'emprenen fonamentalment per obtenir nous coneixements sense intenció d'atorgar-hi cap aplicació o utilització determinada.

4. Les activitats susceptibles de subvenció dels projectes s'han d'executar dins l'àmbit territorial de les Illes Balears.

5. Els projectes presentats han de complir amb les característiques següents:

a. De durada: ha de ser de tres anys, és a dir, els projectes s'han d'iniciar i finalitzar d'acord amb les dates que s'estableixen en la resolució definitiva de l'ajuda.

b. De quantia: segons el que estableixen els punts cinquè i setè d'aquesta convocatòria.

c. De participació: la sol·licitud i la gestió dels projectes s'han d'articular d'acord amb les modalitats següents:

  • Modalitat 1: projectes orientats a la recerca, el desenvolupament, la transferència i la validació dels resultats en la pràctica clínica assistencial. Poden participar en aquesta modalitat les entitats públiques o privades sense ànim de lucre (d'acord amb les entitats que es descriuen en el punt 4.1 a), b), c), d), e), f) i g) d'aquesta convocatòria).

En aquesta modalitat 1, la participació pot ser en forma de:

a. Projectes individuals, presentats per una entitat sol·licitant i a executar per un equip de recerca, liderats per un o dos investigadors principals responsables (investigador principal i coinvestigador principal).

b. Projectes coordinats, constituïts per dos subprojectes o més. En aquests projectes hi hauran tant subprojectes, entitats beneficiàries, investigadors principals (un d'ells ha d'actuar com a coordinador) i equips de recerca, com entitats participants. La participació mínima de cada entitat ha de ser superior al 30 % del total del projecte. La gestió de les despeses s'ha de fer separadament per cada subprojecte o entitat participant.

En aquests projectes s'ha de justificar adequadament en la memòria la necessitat d'aquesta coordinació per abordar els objectius proposats, així com que es tractarà d'una coordinació efectiva, és a dir, totes les parts participants contribuiran a l'aplicació del projecte i n'augmentaran conjuntament els beneficis esperats.

c. Projectes multicèntrics, realitzats d'acord amb un protocol únic que s'executa de forma idèntica en més d'un centre. La gestió d'aquest tipus de projectes la pot fer una sola entitat beneficiària (que ha de presentar una única sol·licitud, i un investigador coordinador que coordinarà tot el pressupost i actuacions del projecte) o per diverses entitats beneficiàries. S'ha de presentar un subprojecte per cada un dels centres participats, amb un pressupost i investigador principal (un d'ells ha d'actuar com a coordinador). En aquest cas, la gestió de les despeses s'ha de fer separadament per cada subprojecte o entitat participant.

  • Modalitat 2: projectes de col·laboració publicoprivada. El projecte (únic) ha de comptar amb la participació mínima de dues entitats, i és obligatori que almenys una de les entitats sigui un organisme de recerca públic o privat sense ànim de lucre (d'acord amb el punt 4.1 a), b), c), d), e), f) i g) i una empresa.

En aquests projectes hi hauran tant subprojectes, entitats beneficiàries, investigadors principals (un d'ells ha d'actuar com a coordinador) i equips de recerca, com entitats participants. La participació mínima de cada entitat ha de ser superior al 30 % del total del projecte. La gestió de les despeses s'ha de fer separadament per cada subprojecte o entitat participant.

S'ha de justificar adequadament en la memòria la necessitat d'aquesta coordinació per abordar els objectius proposats, i que es tractarà d'una coordinació efectiva, és a dir, totes les parts participants contribuiran a l'aplicació del projecte i n'augmentaran conjuntament els beneficis esperats.

6. Els projectes han d'integrar la perspectiva de gènere.

Desè Requisits dels participants i equips de recerca

1. Poden ser membres de l'equip investigador els doctors, el personal amb categoria de titulació superior, els diplomats i els tècnics de suport.

2. Els requisits dels investigadors principals, coinvestigadors principals o coordinadors, són els següents:

a. L'investigador principal o coinvestigador principal, en el cas de projectes individuals, o l'investigador coordinador, en el cas dels projectes coordinats i multicèntrics, han de ser doctors i han d'estar vinculats a l'entitat beneficiària del projecte com a personal investigador actiu, mitjançant una relació funcionarial, estatutària o laboral, i com a mínim durant tot el període comprès entre el termini per presentar sol·licituds i la resolució definitiva de concessió. Quan es tracti d'un institut d'investigació sanitària, la vinculació ha de ser amb una de les entitats que formin part de l'institut i, en tot cas tractar-se de personal adscrit a aquest.

A aquest efecte, s'entén per vinculació estatutària, únicament, la que preveuen la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, i les normes autonòmiques de desenvolupament.

L'expectativa acreditada de nomenament o contractació per part de l'entitat beneficiària amb motiu d'haver superat un procediment públic de selecció de personal en concurrència competitiva es considera vinculació suficient. S'hi consideren incloses les convocatòries d'ajudes públiques per contractar recursos humans per a R+D+i. En tot cas, aquesta circumstància ha de quedar suficientment acreditada perquè es tengui en compte.

Si, amb posterioritat a la notificació de la resolució de concessió, l'investigador principal o coordinador hi perd la vinculació, el centre beneficiari ha de sol·licitar un canvi d'investigador principal, cosa que requereix modificar la resolució. Aquestes sol·licituds de canvi han d'incloure una justificació dels motius del canvi. Addicionalment, s'ha de sotmetre a una avaluació científica i d'idoneïtat, que ha de dur a terme l'òrgan instructor, i, si aquesta és favorable, s'autoritzarà el canvi.

La signatura de la sol·licitud presentada per la persona que representi legalment l'entitat vinculada a l'investigador implica la veracitat del compliment del requisit de vinculació i el compromís de l'entitat de mantenir la vinculació esmentada des de la data de tancament del termini de presentació de les sol·licituds fins a la data de resolució de concessió. En el cas que la sol·licitud sigui per part d'institucions que gestionen les activitat de recerca, d'acord amb el que estableix el punt 4.3 d'aquesta convocatòria, s'ha d'adjuntar a la sol·licitud un certificat específic sobre el compliment del requisit de la vinculació per part de l'entitat responsable de la vinculació de l'investigador principal.

b. No estar realitzant un programa de formació sanitària especialitzada ni un contracte de formació predoctoral o de perfeccionament postdoctoral de qualsevol naturalesa (contractes Sara Borrell, Juan de la Cierva, en la modalitat de formació, o contractes de programes de les comunitats autònomes) ni un contracte Río Hortega.

c. En el cas de personal amb activitat assistencial, pot ser coinvestigador principal dels projectes individuals o investigador principal dels projectes coordinats o multicèntrics (però no investigador principal d'un projecte individual o investigador coordinador d'un projecte coordinat o multicèntric) el personal no doctor, sempre que hagi superat el programa de formació sanitària especialitzada corresponent i presenti una producció científica mínima de tres publicacions (no s'hi tenen en compte articles enviats, resums a congressos, case report, cartes a l'editor, material editorial o capítols de llibres) indexades en el Journal Citation Report (JCR) els darrers cinc anys.

d. En el cas de personal d'empreses, pot ser investigador principal, però no coordinador, el personal amb categoria de titulat superior.

e. L'investigador principal, el coinvestigador principal i l'investigador coordinador tenen la mateixa consideració a tots els efectes, però tan sols l'investigador principal (en els projectes individuals) i l'investigador coordinador (en la resta de projectes) poden exercir les funcions d'interlocució i relació amb l'Administració.

f. Cap investigador principal o coordinador no pot constar en més d'un projecte o subprojecte en aquesta convocatòria. L'incompliment d'aquest requisit determina directament l'exclusió dels projectes.

3. La resta dels membres de l'equip investigador pot mantenir una relació funcionarial, estatutària o laboral amb l'entitat sol·licitant o de realització, o amb una altra entitat que compleixi els requisits del punt 4.1. En el cas dels projectes individuals o coordinats, el percentatge mínim de personal vinculat (relació funcionarial o laboral) amb l'entitat sol·licitant o entitat beneficiària, respecte del total del personal del projecte, ha de ser del 50 %, la resta pot ser personal extern d'altres entitats que col·laborin conjuntament.

Cap membre de l'equip investigador pot constar en més de dos projectes o subprojectes en aquesta convocatòria. L'incompliment d'aquest requisit determina la comunicació d'aquesta circumstància als investigadors principals o coordinadors corresponents, que s'hi han de manifestar i han d'acordar mantenir la persona en un sol projecte o subprojecte. Si no hi ha acord en aquest sentit, s'ha d'excloure el membre de tots els projectes o subprojectes sol·licitats en els quals figuri.

4. L'òrgan instructor pot requerir en qualsevol moment del procediment de concessió la documentació que consideri necessària a fi d'acreditar el compliment de les condicions que es descriuen en els paràgrafs anteriors (com ara el contracte o el document de vinculació acreditatiu de l'investigador principal i la resta de membres de l'equip).

Onzè Conceptes subvencionables

1. Les ajudes que es preveuen en aquesta Resolució s'han de destinar a cobrir fins al 100 % de les despeses sol·licitades relacionades amb el desenvolupament i l'execució de les activitats del projecte de recerca per al qual s'hagin concedit. Tot això, sens perjudici dels límits que s'estableixen a l'apartat setè.

2. Es consideren despeses subvencionables les que, de manera indubtable, responen a la naturalesa de l'activitat subvencionada, resulten necessàries i s'imputen dins el període d'execució d'aquesta:

a. Despeses de personal

Despeses associades al contracte de personal tècnic o amb el grau necessari per executar el projecte (investigadors, tecnòlegs, personal de suport...).

El personal contractat es pot incorporar al projecte durant tot el temps que duri aquest o només durant una part, i els contractes s'han de formalitzar a l'empara de l'article 23.bis de la Llei 14/2011, d'1 de juny, modificada per la Llei 17/2022, de 5 de setembre, i la normativa vigent de l'entitat beneficiària.

En els casos de suspensió del contracte per maternitat, així com en els supòsits anàlegs que recull la legislació laboral, no es pot substituir la persona que està de baixa per un altre treballador i imputar els dos costs de la Seguretat Social.

No són subvencionables les retribucions del personal vinculat funcionarialment, estatutàriament o contractualment a l'organisme beneficiari pel que fa a complements extraordinaris (no inclosos en nòmina) i hores extres, ni indirectament per un contracte de serveis.

No són finançables els costs de personal propi finançats a càrrec del capítol I, «Despeses de personal» de l'organisme o entitat, excepte que siguin despeses derivades dels contractes formalitzats a l'empara de l'article 23.bis de la Llei 14/2011, d'1 de juny.

No es poden sol·licitar ni imputar beques de formació amb càrrec a la partida de personal.

Particularment, a les empreses es poden subvencionar tant despeses de noves contractacions com la dedicació al projecte de personal propi de l'entitat, investigadors i tècnics. Les hores de feina finançades han de dedicar-se exclusivament al projecte. Tan sols s'ha de finançar el personal que pertanyi als grups de cotització 1, 2 i 3.

La fórmula de càlcul de cost/hora per a cadascun dels empleats participants en el projecte és la que s'expressa a continuació, i no s'admet cost/hora superior a 50 euros:

Cost hora = X+Y/H

X = retribucions satisfetes a l'empleat en l'exercici, d'acord amb el que es declara en el model 190 de l'IRPF o un document equivalent.

Y = quota patronal anual satisfeta a la Seguretat Social per aquest treballador, calculada atesa la base de cotització (expressada en els models TC2, o un document equivalent, degudament identificada) multiplicada pel coeficient final resultant de l'aportació de l'entitat beneficiària a la Seguretat Social per aquest treballador. En el cas que el personal sigui soci accionista de l'entitat, el model TC2 s'ha de substituir pels corresponents butlletins de cotització a la Seguretat Social.

H = hores anuals del treballador; el màxim és 1720 o l'estipulat en el conveni col·lectiu d'aplicació o el document equivalent de l'entitat beneficiària.

En el cas d'aquelles empreses en les quals el personal en sigui soci accionista, poden imputar les despeses del personal com a personal propi de l'entitat, considerant que l'esmentat personal ha de figurar en una escriptura notarial que ha d'aportar-se com a addenda a la memòria. Tan sols s'ha de finançar personal que tengui una titulació universitària de grau mitjà o superior, o formació professional de grau superior.

S'exclou com a despesa en aquesta partida el personal autònom o contractat que facturi pels seus serveis, la qual ha d'imputar-se, si així es concedeix expressament en la resolució, com a despesa de subcontractació o assistència tècnica.

Els contractes laborals han d'indicar les fonts de finançament i els codis identificatius del projecte de la manera següent: «Aquest contracte és part del projecte [referència del projecte], cofinançat per la Unió Europea i el Govern de les Illes Balears». Així mateix, s'hi han d'incorporar el logotip de la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació i l'emblema de la Unió Europea, juntament amb el text «Cofinançat per la Unió Europea».

b. Despeses d'adquisició d'equips, instruments, aparells i altre material inventariable cientificotècnic indispensable per dur a terme el projecte (material bibliogràfic, pàgines web, programes d'ordinador de caràcter tècnic...).

No és subvencionable la totalitat de l'equipament adquirit durant el període d'elegibilitat d'aquesta convocatòria, sinó els costs d'amortització del material corresponent al període comprès entre l'adquisició i la finalització del projecte, calculats d'acord amb els principis comptables generalment acceptats (vegeu les normes que s'estableixen en l'article 31.6 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre). En l'informe del projecte ha de detallar-se el mètode o càlcul seguit per determinar les quotes d'amortització i si aquest mètode compleix amb les normes de comptabilitat pertinents. No són subvencionables les despeses d'amortització d'equips adquirits ja usats (de segona mà). Els béns amortitzats han d'estar instal·lats en centres de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

En el cas de subministrament de béns d'equip i serveis de consultoria i assistència tècnica o prestacions de naturalesa anàloga, quan l'import de la despesa subvencionable superi les quanties establertes per al contracte menor que es disposa en la Llei 9/2017, de 8 de novembre, s'han de presentar, com a mínim, tres ofertes de diferents proveïdors, sol·licitades amb caràcter previ a la contractació del compromís per al lliurament del bé. No és necessari presentar aquestes ofertes quan es justifiqui que no existeixen en el mercat altres entitats subministradores.

c. Altres despeses justificades adequadament per executar de manera correcta el projecte, entre d'altres:

  • Les de creació i disseny de material (bibliogràfic, programari, etc.).
  • El material fungible. Es consideren elegibles els costs de matèries primeres i altres aprovisionaments de natura fungible o consumible que es deriven directament de l'activitat de recerca i desenvolupament.
  • Els desplaçaments (viatges, quilometratge, etc.), l'allotjament i les dietes (per manutenció, allotjament o dieta sencera) del personal amb dedicació al projecte i, sempre que figuri en el pla de treball o en els informes presentats, del personal complementari col·laborador. La despesa d'allotjament i la dieta per allotjament no són compatibles per a un mateix concepte o desplaçament. Aquestes despeses tan sols s'han de comptabilitzar en el cas que es justifiqui el desplaçament de la persona fora de la localitat on treballa habitualment. El màxim de les dietes és el que regula de forma oficial cada entitat. En el cas que no existeixi aquesta regulació, no es poden superar els màxims establerts en la normativa vigent sobre indemnitzacions per raons de servei del Govern de les Illes Balears.
  • Les estades curtes (màxim de tres mesos) a altres laboratoris per fer tasques relacionades amb el projecte, així com les despeses derivades de les visites i estades d'investigadors convidats per a períodes curts (màxim de tres mesos), en relació directa amb el projecte.
  • Les col·laboracions externes. Sempre que en l'informe del projecte quedi prou justificada la necessitat de recórrer a personal complementari per executar un treball específic o amb dificultat tècnica i puntual, es poden comptabilitzar les despeses de viatge i l'allotjament o les dietes d'aquest personal complementari en les mateixes condicions que s'apliquen a les despeses de la mateixa naturalesa ocasionades pel personal del projecte.
  • Les subcontractacions, assistències tècniques i consultories destinades de manera exclusiva a l'activitat de recerca, així com a activitats pròpies dels projectes (assistències tecnològiques, serveis de transferència, anàlisi de mostres, proves de laboratori, informes tècnics, etc.).
  • Les d'internacionalització de l'activitat i activitats de col·laboració amb altres grups nacionals i internacionals.
  • Les de publicació i difusió de resultats. S'hi inclouen despeses de revisió de manuscrits, despeses de publicació en revistes científiques i altres revistes, publicació de tesis doctorals que hagin estat generades en el projecte i despeses d'assistència, inscripció i participació en actes de difusió. En tots els casos cal que les publicacions derivin directament de l'activitat científica desenvolupada en el projecte i que es faci constar la referència del projecte i el cofinançament FEDER.

3. En concepte de costs indirectes, les entitats beneficiàries poden imputar addicionalment un percentatge de fins al 15 % dels costs directes de personal subvencionables.

4. En cap cas no són subvencionables les despeses següents:

  • Els dispositius informàtics d'ús genèric (PC, ordinadors, portàtils, impressores). En el cas que siguin necessaris pels requeriments tècnics del projecte, s'ha de justificar adequadament.
  • El mobiliari i el material d'oficina.
  • Els consumibles informàtics que tenen la consideració d'ús general; no es financen com a costs directes.
  • Les quotes a societats científiques nacionals i internacionals i subscripcions a publicacions.
  • Els imposts indirectes, si l'entitat beneficiària els pot recuperar o compensar, i imposts personals sobre la renda.
  • Les despeses financeres o bancàries.
  • Les relacionades amb el manteniment de patents.
  • Els complements salarials i les hores extres.
  • Sens perjudici de les despeses de manutenció que puguin correspondre amb càrrec al concepte de viatges i dietes, en el pressupost no són elegibles despeses de menjars i altres atencions de caràcter protocol·lari (per exemple, les que es facin una vegada finalitzades les sessions de treball).
  • Les d'assistència o participació en congressos, jornades o altres actes de difusió, si no es demostra la difusió del projecte subvencionat.
  • Les derivades d'encàrrecs de gestió.

5. La Comissió de Selecció encarregada de seleccionar les sol·licituds, una vegada feta l'avaluació externa, pot limitar els conceptes o les quantitats màximes subvencionables en les partides que consideri oportunes, la qual cosa ha de quedar reflectida en l'acta de la reunió corresponent a la concessió de les ajudes.

Dotzè Subcontractació, assistència tècnica i consultoria

1. El pressupost global de l'activitat subcontractada, les assistències tècniques i les consultories en conjunt no ha de ser superior al 20 % del pressupost total del projecte subvencionat, que pot incrementar-se en casos degudament justificats i després de la sol·licitud prèvia motivada, sense superar el límit del 80 %.

2. En cap cas no han de subcontractar-se activitats que, augmentant el cost de l'activitat subvencionada, no aportin valor afegit al contingut d'aquesta.

3. No ha de subcontractar-se amb les mateixes entitats que formen part del projecte. En tot cas, s'han de respectar els límits i les condicions que estableixen els apartats 3 a 7 de l'article 38 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l'article 25 de l'Ordre 36/2022, de la consellera de Salut i Consum, per la qual s'estableixen les bases reguladores per concedir subvencions en matèria de recerca i innovació en salut.

4. D'acord amb l'article 29.7.d) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, el beneficiari no pot concertar l'execució total o parcial de les activitats subvencionades amb persones o entitats vinculades amb aquest, llevat que s'obtengui una autorització prèvia expressa de l'òrgan concedent i que l'import subvencionable no excedeixi del cost incorregut per l'entitat vinculada. L'acreditació del cost s'ha de fer en la justificació en els mateixos termes establerts per a l'acreditació de la despesa del beneficiari.

Es considera que hi ha vinculació amb les persones físiques o jurídiques o agrupacions sense personalitat en què es doni alguna de les circumstàncies enumerades a continuació, d'acord amb l'article 68.2 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions:

a. Les persones físiques unides per relació conjugal o persones lligades amb una relació d'afectivitat anàloga, parentiu de consanguinitat fins al quart grau o d'afinitat fins al segon.

b. Les persones físiques i jurídiques que tenen una relació laboral retribuïda mitjançant pagaments periòdics.

c. Els membres associats del beneficiari a què fa referència l'apartat 2 i membres o partícips de les entitats sense personalitat jurídica a què fa referència l'apartat 3 de l'article 11 de la Llei general de subvencions.

d. Una societat i els seus socis majoritaris o els seus consellers o administradors, així com els cònjuges o les persones lligades amb relació d'afectivitat anàloga i familiars fins al quart grau de consanguinitat o d'afinitat fins al segon.

e. Les societats que, d'acord amb l'article 4 de la Llei 24/1988, de 28 de juliol, reguladora del mercat de valors, compleixin les circumstàncies requerides per formar part del mateix grup.

f. Les persones jurídiques o agrupacions sense personalitat i els seus representants legals, patrons o els que exerceixin l'administració, així com els cònjuges o persones lligades amb una relació d'afectivitat anàloga i familiars fins al quart grau de consanguinitat o d'afinitat fins al segon.

g. Les persones jurídiques o agrupacions sense personalitat i les persones físiques, jurídiques o agrupacions sense personalitat que, d'acord amb normes legals, estatutàries o acords contractuals, tenguin dret a participar en més d'un 50 % en el benefici de les primeres.

 

III. Procediment de sol·licitud i de concessió

Tretzè Òrgans competents per instruir i resoldre el procediment de concessió

1. La Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació és l'òrgan competent per instruir els procediments de concessió de les ajudes d'aquesta convocatòria.

2. L'òrgan competent per resoldre la concessió de les ajudes és la consellera de Salut i Consum, d'acord amb el que estableix l'article 8.1.a) del Text refós de la Llei de subvencions i article 9.2 de l'Ordre 36/2022, de la consellera de Salut i Consum, per la qual s'estableixen les bases reguladores per concedir subvencions en matèria de recerca i innovació en salut.

3. L'òrgan competent per a la instrucció farà d'ofici les actuacions que estimi necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals hagi de formular-se la proposta de resolució, d'acord amb el que estableix l'article 16 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

4. Amb caràcter general, i d'acord amb les normes establertes per a la prevenció del frau, totes les persones que intervenguin en el procediment de selecció de beneficiaris i verificació del compliment de condicions han de reforçar la seva implicació en aquest objectiu a través d'una declaració d'absència de conflicte d'interessos, i s'han de comprometre de manera actualitzada en el cas que es modifiqui la situació respecte de la declaració original, motiu que els impediria participar en el procediment.

Catorzè Termini de presentació de sol·licituds

El termini per presentar les sol·licituds de les ajudes és de vint dies hàbils des de l'endemà de la publicació de l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Quinzè Presentació de la sol·licitud i documentació

1. Les entitats interessades han de presentar les sol·licituds de forma electrònica mitjançant el tràmit telemàtic disponible en el procediment publicat a la Seu Electrònica d'aquesta Administració (https://www.caib.es/seucaib).

No es tindran per presentades en el Registre les sol·licituds que es presentin per qualsevol altra via telemàtica diferent d'aquest tràmit telemàtic. Així mateix, a la web https://dgadres.caib.es es publicarà tota la informació i les llistes relatives a la tramitació de l'expedient indicades en aquesta convocatòria.

2. Per participar en aquesta convocatòria, l'entitat sol·licitant ha de presentar la documentació següent a la seu electrònica indicada:

a. El formulari de sol·licitud. S'ha de seleccionar el formulari d'acord si el projecte és individual, coordinat o multicèntric, així com identificar l'àrea temàtica seleccionada per a l'avaluació del projecte, la relació de les quals figura a l'annex 2. El formulari s'ha d'emplenar d'acord amb les directrius i característiques següents:

  • Projecte individual: s'han d'emplenar només les dades generals del projecte, les de l'investigador principal i, si escau, del coinvestigador principal, les dades de l'entitat sol·licitant i les del pressupost.
  • Projecte coordinat: s'han d'emplenar les dades del projecte conjunt, amb indicació del nom de l'investigador coordinador, l'entitat sol·licitant coordinadora i el pressupost total del projecte, com les dades per a cada un dels subprojectes que el conformen (entitats beneficiàries, pressupost, etc.).
  • Projecte multicèntric: amb una sola entitat beneficiària, s'han d'emplenar igual que els projectes individuals; amb més d'una entitat beneficiària, igual que els projectes coordinats.

Han de signar aquest formulari els representants legals de l'entitat o de l'entitat coordinadora de les entitats participants.

b. Un informe cientificotècnic (imprès 1). L'informe cientificotècnic ha de ser únic i l'ha de signar l'investigador principal i si escau, coinvestigador principal, en el cas dels projectes individuals, i el coordinador i investigador principal 2, en cas dels projectes coordinats i multicèntrics amb més d'una entitat beneficiària. S'han d'utilitzar exclusivament els models normalitzats corresponents, que han de tenir els continguts següents adaptats d'acord amb la modalitat seleccionada:

  • Contingut del projecte: objectius científics i tecnològics del projecte; estudi de l'estat de l'art, contingut i abast del projecte; descripció de la metodologia; definició de l'aplicabilitat, i capacitat de transferència a clínica, així com la capacitat de generar millores en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de malalties, fases i tasques, qüestions ètiques, pla de treball i cronograma. S'han d'identificar, així mateix, els rics i les limitacions del projecte, i s'han de proposar mesures correctives al respecte.
  • Títol del projecte, resum de la proposta (màxim 250 paraules).

Si es tracta d'un projecte coordinat, l'informe ha d'incloure una explicació dels dos subprojectes que el configuren, i s'ha de justificar adequadament la necessitat de la coordinació per abordar els objectius proposats, així com que es tracta d'una coordinació efectiva, és a dir, que totes les parts participants han de contribuir a l'aplicació del projecte i conjuntament han d'augmentar els beneficis esperats.

  • Recursos humans: descripció de les persones o equips que hi participen.
  • Justificació del pressupost del projecte: S'ha de justificar el pressupost sol·licitat (despeses de personal, subcontractació i assistències tècniques, material fungible, despeses d'amortització de l'instrumental i equipament, i altres ajudes o altres despeses necessàries). La quantificació del pressupost i dels conceptes indicats no s'ha de fer en aquest informe, sinó en l'imprès 2.
  • Descripció dels resultats i impacte del projecte: explotació i difusió dels resultats, impacte econòmic, impacte social, ètic i mediambiental, i projecció internacional.

c. El currículum dels investigadors principals, coinvestigadors principals, coordinadors, així com la resta de membres de l'equip investigador que participa en el projecte.

d. El qüestionari de les dades econòmiques del projecte (imprès 2), que ha de contenir el pressupost total del projecte desglossat per partides i, en el cas dels projectes coordinats o multicèntrics amb distintes entitats beneficiàries, el desglossament dels subprojectes.

El pressupost del projecte i dels subprojectes (coordinats o multicèntrics amb diverses entitats participants) s'ha d'especificar per partides i amb l'IVA desglossat. El projecte no pot estar cofinançat per altres ajudes.

En el cas que s'inclogui l'IVA en el pressupost com a quantitat sol·licitada, perquè sigui subvencionable s'ha de documentar adequadament. La documentació necessària consisteix en:

— En el cas d'exempció total, un certificat de l'Agència d'Administració Tributària.

— En el cas de prorrata, ha de presentar-se:

 

1. Si es tracta de prorrata general: un certificat de l'Agència d'Administració Tributària o una còpia de les declaracions anuals, segons els models 390 o 392.

2. Si es tracta de prorrata especial: un certificat de l'Agència d'Administració Tributària o una acreditació mitjançant el model 390 o algun altre que el pugui substituir (regla de prorrata).

Si no es presenta aquesta documentació, la quantitat corresponent a l'IVA s'ha de descomptar de la quantitat total concedida.

e. Un informe explicatiu o justificatiu de l'investigador principal o del coordinador sobre l'adequació dels objectius de la proposta presentada a les prioritats temàtiques o estratègiques i a la RIS3, així com el compliment dels requisits establerts per encaixar en el cas que n'hi hagi (imprès 3).

f. Documents relatius a la part institucional de les entitats sol·licitants (en el cas de projectes coordinats i multicèntrics amb diverses entitats sol·licitants), un per cada entitat sol·licitant, segons els supòsits:

 

— En el cas d'entitats públiques, incloses les universitats, una còpia de la publicació en el butlletí oficial corresponent de la creació o el reconeixement de l'entitat, com també l'acreditació de la representació que exerceix qui signa la sol·licitud. Si ja consta a la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, n'hi ha prou amb una manifestació en aquest sentit.

— En el cas de persones jurídiques no incloses en els paràgrafs anteriors, el document constitutiu de l'entitat, si escau, els estatuts socials degudament inscrits en el registre corresponent o el certificat d'inscripció registral dels documents esmentats, i l'acreditació de la representació que exerceix qui signa la sol·licitud.

g. Una declaració responsable signada per la persona que representa legalment l'entitat sol·licitant (o, en el cas que siguin diferents, també l'entitat beneficiària), en què es declari expressament (imprès 4a):

  • Que no ha obtingut subvencions o ajudes per a la mateixa finalitat i tasques, procedents de qualsevol administració o entitat pública o privada.
  • Que l'entitat que representa no incorre en cap causa d'incompatibilitat per rebre la subvenció, d'acord amb la legislació de subvencions vigent.
  • Que no hi concorren cap de les prohibicions que estableixen l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, ni cap de les circumstàncies que preveu l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat d'homes i dones, així com que no hi concorren cap de la resta de les prohibicions que pugui establir la normativa aplicable.
  • Si escau, que disposa de comptabilitat separada, tal com estableix l'apartat 1 del punt setè.
  • Que es compleixen les obligacions que estableix l'article 16 de l'Ordre de la consellera de salut i consum 36/2022, de 22 de desembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores per concedir subvencions en matèria de recerca i innovació en salut, així com les que estableix el punt vint-i-tresè de les bases d'aquesta convocatòria, i les especificades a l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions.
  • Que aporta dades vertaderes tant en el formulari de sol·licitud com en els documents que l'acompanyen, que assumeix les responsabilitats que puguin derivar-se de les inexactituds que constin en els esmentats documents, i que és coneixedora i responsable de tota la informació de la sol·licitud.
  • Que compleix amb tots els requisits per obtenir la condició de beneficiària que es detallen en el punt quart d'aquesta convocatòria (ubicació, tipus d'entitat, etc.).
  • Que presenta un projecte de recerca que compleix amb tots els principis bioètics que es detallen en el punt segon i l'annex 3 dels fonaments de dret d'aquesta Resolució.
  • Que és coneixedora que el projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional i que assumeix totes les obligacions reconegudes en el Reglament corresponent, així com les que es recullen en aquesta convocatòria.

h. En el cas d'entitats privades sense ànim de lucre amb activitats econòmiques, una declaració responsable signada per la persona que representa legalment l'entitat beneficiària, en què es declari expressament (imprès 4b) que l'objecte de les subvencions no es corresponen amb cap de les activitats econòmiques que du a terme.

3. L'òrgan instructor, directament o a través de la Unitat de Gestió Econòmica de la Conselleria de Salut i Consum, ha de comprovar d'ofici que l'entitat interessada està al corrent de les obligacions amb la hisenda de la Comunitat Autònoma, d'acord amb l'article 38 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Aquesta circumstància ha de quedar acreditada en l'expedient.

4. La presentació de la sol·licitud implica que s'autoritza l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a obtenir de forma directa l'acreditació del compliment de les obligacions tributàries amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i amb la Seguretat Social, llevat que l'entitat interessada manifesti expressament la seva negativa. En aquest cas, ha d'aportar un certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social i de l'Agència Tributària de les Illes Balears que indiqui que està al corrent en el compliment de les obligacions amb la Seguretat Social i tributàries davant l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Així mateix, en el cas que l'entitat sol·licitant no atorgui el consentiment exprés perquè l'òrgan instructor del procediment obtengui de manera directa l'acreditació d'estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, ha d'aportar un certificat emès per l'Agència Estatal de l'Administració Tributària que indiqui que està al corrent del compliment de les obligacions tributàries.

5. El formulari de sol·licitud i la resta de documents signats mitjançant signatura electrònica han de complir els requisits i les especificacions que es preveuen en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

6. La presentació de la sol·licitud conforma el consentiment per a la comunicació a tercers de les dades que s'hi recullen, amb l'objecte del tractament posterior d'aquestes dades amb fins històrics, estadístics o científics, en el marc de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

7. Així mateix, la presentació de la sol·licitud conforma l'autorització a l'entitat sol·licitant per tractar les dades de manera automatitzada i cedir-les als òrgans d'instrucció, avaluació, concessió, seguiment i control competents, així com per donar publicitat dels actes de preavaluació, esmena, desistiment, exclusió, propostes de resolució, resolució de concessió de les ajudes, i per comprovar o obtenir d'altres òrgans, administracions o proveïdors, per mitjans electrònics, la informació sobre circumstàncies dels sol·licitants o de les sol·licituds en què, d'acord amb la convocatòria i la normativa aplicable, sigui pertinent qualsevol notificació necessària per tramitar el procediment de concessió.

8. Transcorregut el termini de presentació de sol·licituds, l'òrgan instructor ha de revisar les sol·licituds presentades per verificar-ne tant el contingut i la documentació aportada com el compliment dels requisits que s'estableixen en la convocatòria, la comprovació dels quals no ha de requerir cap valoració científica o tècnica. Així mateix, en aquesta fase s'ha de verificar el compliment de les condicions establertes per adquirir la condició de beneficiari per part de cada participant en el projecte, a més de l'adequació de la proposta a les característiques establertes per als projectes i les persones participants.

9. Si la sol·licitud no s'ha formulat mitjançant els impresos normalitzats o bé, com a resultat de l'esmentada revisió, s'hi detecten errors esmenables, s'ha de requerir la persona interessada perquè en el termini de deu dies hàbils esmeni aquestes mancances. Si no ho fa, s'ha de considerar que desisteix de la petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes que fixa l'article 21.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

10. En virtut del que preveu l'article 45 de la Llei 39/2015,d'1 d'octubre, la notificació del tràmit d'esmena, desistiment i exclusió s'ha de fer mitjançant la publicació en la pàgina web de la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, amb tots els efectes de notificació practicada. També es pot fer de forma individual mitjançant la plataforma habilitada per a la gestió de les notificacions i comunicacions de l'Administració autonòmica de les Illes Balears (@notifica o equivalent).

11. La presentació per les persones interessades de qualsevol tipus de resposta a aquests tràmits ha de fer-se per registre electrònic.

12. L'òrgan instructor pot requerir, en qualsevol moment del procediment de concessió, la documentació que consideri necessària a fi d'acreditar el compliment dels requisits o la veracitat de la documentació i les declaracions presentades. Aquesta documentació addicional a l'efecte de comprovació s'ha de presentar de forma electrònica, i excepcionalment (en el cas que sigui necessari confrontar una documentació original, o alguna altra circumstància justificada adequadament), es pot presentar en qualsevol altra de les formes que es recullen en l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

Setzè Avaluació i selecció de les sol·licituds

1. El procediment d'avaluació dels projectes s'ha de fer en dues fases: una primera fase d'avaluació cientificotècnica externa i una segona fase d'avaluació interna i selecció de les propostes.

2. L'àrea d'avaluació del projecte ha de ser única. L'ha de seleccionar l'investigador principal (projectes individuals) o l'investigador coordinador (coordinats i multicèntrics) en la sol·licitud del projecte d'entre els codis de la UNESCO (annex 2).

3. La fase d'avaluació cientificotècnica externa, l'ha de fer una entitat col·laboradora d'acord amb les característiques especificades en el punt sisè d'aquesta convocatòria —mitjançant comissió o comissions tècniques constituïdes en funció de les temàtiques dels projectes— o per un panel d'avaluadors independents designats per la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació. Els criteris de l'avaluació externa i les puntuacions màximes per criteri són les següents:

Criteris d'avaluació externa

Puntuació

Qualitat del projecte:

  • S'avalua l'adequació dels objectius plantejats i l'avanç del coneixement científic i tecnològic que suposa el desenvolupament del projecte respecte de l'estat de l'art actual.
  • Es valora la qualitat del pla de treball i de la metodologia prevista per desenvolupar-lo.
  • Es valoren l'aplicabilitat i capacitat de transferència de la recerca a clínica, així com la capacitat de generar millores en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de malalties.
  • Es valora l'adequació dels recursos i pressuposts als objectius i la metodologia prevista.
  • S'avalua la consideració correcta dels aspectes ètics que han de tenir en compte per a l'activitat.

Màxim 50 punts

Viabilitat tècnica del projecte:

  • Es valoren la capacitat i experiència de l'equip de recerca i entitats participants per dur a terme les activitats proposades.
  • Es valora que els equips estiguin conformats per perfils clínics o sanitaris i per professionals de diferents especialitats.
  • Es valora que hi hagi una descripció dels riscs i limitacions del projecte, així com les accions correctives per minimitzar-ne l'impacte en els resultats.

Màxim 30 punts

Resultats i impactes del projecte:

  • Es valoren la capacitat i els recursos de l'equip per a l'explotació dels resultats i el pla de difusió dels resultats.
  • Es valoren l'impacte i les repercussions econòmiques, socials, ètiques i la projecció internacional.

Màxim 20 punts

4. Els criteris de selecció, segona fase d'avaluació interna, amb la ponderació corresponent per a cadascuna de les modalitats es detallen a continuació:

Modalitat 1

Criteris de selecció

Ponderació (%)

Valoració cientificotècnica externa

70

Grau d'implicació del personal clínic en l'equip (coinvestigador principal, fins a 5 punts; resta de membres, 2 punts per membre fins al màxim establert)

10

Grau de potencial de transferència dels resultats a la pràctica clínica i/o explotació comercial

5

La participació en els projectes d'investigadors principals que no hagin liderat projectes de recerca en convocatòries públiques competitives autonòmiques, nacionals o internacionals, i que presentin almanco una de les característiques requerides

5

La participació de dones en l'equip com a investigadores principals o que els projectes tinguin en compte la perspectiva de gènere en la recerca mateixa

5

Grau d'alineació amb les prioritats temàtiques del punt tercer i amb la RIS3

5

Les característiques requerides detallades en el criteri de participació d'investigadors principals que no hagin liderat projectes de recerca en convocatòries competitives han de ser una de les següents:

a. Que hagin obtingut el títol de doctor o doctora amb posterioritat a l'any 2012 i amb una producció científica mínima de tres publicacions (no es tindran en compte articles enviats, resums a congressos, case report, cartes a l'editor, material editorial o capítols de llibres) com a primers autors o darrers, o com a autors de correspondència, indexades al Journal Citation Report (JCR) els darrers cinc anys.

b. Pertinença a hospitals comarcals, centres hospitalaris d'alta resolució, centres de salut d'atenció primària, emergències sanitàries o estratègia de cures, amb una producció científica mínima de 3 publicacions (no es tindran en compte articles enviats, resums a congressos, case report, cartes a l'editor, material editorial o capítols de llibres) indexades al Journal Citation Report (JCR).

Modalitat 2

Criteris de selecció

Ponderació (%)

Valoració cientificotècnica externa

80

Equilibri i complementarietat entre les entitats participants: es valoren les característiques de les entitats participants, la distribució adequada de la participació de les entitats en el projecte, així com l'experiència en projectes de coordinació i/o col·laboració

5

Potencial de transferència de resultats al mercat

10

Grau d'alineació amb les prioritats temàtiques especificades en el punt tercer i amb la RIS3

5

5. La Comissió Avaluadora, tenint en compte els informes d'avaluació externa, és l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'acord amb els criteris de selecció establerts en l'apartat anterior, així com de determinar el pressupost concedit, per tal d'emetre finalment l'informe que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució que ha de formular l'òrgan competent.

6. En aquest sentit, aquesta Comissió és l'encarregada d'elaborar:

a. Una relació prioritzada en funció de la puntuació i la ponderació per modalitat dels projectes que es considerin finançables, en què es detalli el finançament, que ha de ser determinat segons criteris de màxima eficiència en l'assignació de recursos. En el cas dels projectes gestionats de manera coordinada o multicèntrica, si qualssevol dels subprojectes que conformen el projecte coordinat no es proposen per a l'aprovació, tampoc no s'ha de proposar el que els complementava. La puntuació mínima que ha d'obtenir un projecte per poder ser considerat finançable és de 40 punts de la puntuació total d'ambdues fases.

b. Una relació dels projectes considerats no finançables per modalitat.

7. Les ajudes es concedeixen per ordre de puntuació obtinguda en cada modalitat i s'han de denegar la resta per manca de disponibilitat pressupostària. Si dues o més sol·licituds d'una mateixa modalitat tenen una puntuació idèntica, l'empat es dirimeix en favor de la sol·licitud amb major puntuació a l'apartat de valoració cientificotècnica externa i, si persisteix, per ordre d'entrada.

Dissetè Composició de la Comissió Avaluadora

1. La Comissió Avaluadora és única i té la composició següent, d'acord amb l'article 11 de l'Ordre de subvencions:

  • La directora general de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, que actua com a presidenta.
  • Cinc experts nomenats per la consellera de Salut i Consum.
  • La cap del Servei d'Investigació sanitària.
  • Un funcionari de la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, que actua com a secretari i sense la condició de membre actua amb veu però sense vot.
  • Un representant de la Unitat de Gestió Econòmica.
  • Un representant del Servei Jurídic.

2. En la Comissió s'ha de procurar la paritat entre homes i dones.

3. El que no estigui previst expressament en aquesta convocatòria o en les bases reguladores sobre el funcionament de la Comissió Avaluadora s'ha de regir pel que estableix el capítol II de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

Divuitè Proposta de resolució i acceptació

1. Una vegada fetes l'avaluació i selecció de les sol·licituds en la forma prevista en la base setzena d'aquesta convocatòria, l'òrgan instructor ha de formular les propostes de resolució oportunes, que s'han de pronunciar sobre tots els aspectes que recull l'article 12.6 de l'Ordre 36/2022.

2. La proposta de resolució s'ha de notificar a l'entitat interessada i, si aquesta proposta és de concessió de l'ajut sol·licitat, se li ha d'atorgar un termini de deu dies des de la recepció per manifestar-ne l'acceptació o el desistiment.

3. En el document d'acceptació de l'ajuda (imprès 5) s'ha de certificar que la quantitat total concedida en la proposta de resolució és suficient per dur a terme el projecte sense que se'n desvirtuï la finalitat. A més, en el mateix document s'ha de manifestar l'acceptació de l'import, que s'ha de justificar com a import total del projecte (per projecte o subprojecte) que, en funció de l'aportació o no de fons propis, ha de ser el següent:

  • En el cas que hi hagi fons propis aportats, l'import total del projecte i que s'ha de justificar coincideix amb la quantitat total concedida més els fons propis pressupostats, si s'escau.
  • En el cas que no hi hagi fons propis, l'import total del projecte i que s'ha de justificar ha de coincidir amb l'import total concedit.

Així mateix, en el mateix document d'acceptació s'ha d'incloure el reconeixement sobre l'obligació que tenen les entitats beneficiàries de gestionar les despeses del projecte d'acord amb el contingut de la Llei de contractes del sector públic vigent, i de tramitar, sempre que així ho determini la llei, els expedients de contractació necessaris per gestionar els projectes.

4. En el termini atorgat en l'apartat 2 d'aquesta base, a més del document d'acceptació de l'ajuda (imprès 5), els candidats seleccionats han de presentar la documentació següent:

a. Un certificat o una acreditació de l'existència d'un compte bancari la titularitat del qual recau en el beneficiari de la subvenció. Si ja consta a la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, n'hi ha prou amb una manifestació en aquest sentit (imprès 6).

b. El contracte o document de vinculació acreditatiu de la vinculació de l'investigador principal amb l'entitat beneficiària.

c. En el cas de projectes coordinats, s'ha d'afegir un acord signat per ambdós representants legals de les entitats que participen, amb els acords a què sigui necessari arribar per les característiques del projecte. Entre d'altres, el contingut pot recollir els aspectes següents:

  • Informació sobre la confidencialitat.
  • Propietat de resultats.
  • Protecció legal dels resultats.
  • Explotació comercial futura dels resultats.
  • Divulgació pública dels resultats.
  • Altres acords als quals sigui necessari arribar per les característiques del projecte.

5. Si no hi ha un desistiment exprés en el termini que estableix l'apartat 2 d'aquests punt, s'entén que la proposta ha estat acceptada, llevat que no s'aportin els documents requerits en el termini establert d'acord amb el que disposa l'apartat anterior, supòsit en què se'l tindrà per desistit de la sol·licitud.

6. La notificació dels tràmits de proposta de resolució s'han de fer de manera individual mitjançant la plataforma habilitada per a la gestió de les notificacions i comunicacions per part de l'Administració autonòmica de les Illes Balears (@notifica o equivalent). En la Seu Electrònica de l'Administració o en la pàgina web de la Direcció General es pot publicar, si escau, una relació de les propostes finançables i no finançables, així com la puntuació d'avaluació obtinguda per a cada un dels expedients presentats.

7. La presentació per part de les persones interessades de qualsevol tipus de sol·licitud o resposta a aquests tràmits —com ara l'acceptació de l'ajuda o l'entrega de documentació addicional— s'ha de fer per registre electrònic. De manera excepcional, en el cas que sigui necessari confrontar una documentació original o es produeixi alguna altra circumstància justificada adequadament, es pot presentar la documentació en qualsevol altra de les formes que recull l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

8. Les propostes de resolució no creen cap dret a favor dels beneficiaris proposats enfront de l'Administració, mentre que no s'hagi dictat i notificat la resolució de concessió.

Dinovè Resolució de concessió, notificació i recursos

1. Una vegada elevada la proposta de resolució a l'òrgan competent per resoldre, ha de dictar la resolució de procediment, que exhaureix la via administrativa.

2. El document de resolució de concessió ha de fixar amb caràcter definitiu el període d'execució i justificació dels projectes (o subprojectes per als projectes coordinats i multicèntrics), la quantitat total concedida i la quantitat total que s'ha de justificar. Aquest document es pot complementar amb les fitxes econòmiques i informatives necessàries. La resolució també ha de contenir les dades indicades en l'article 13 de l'Ordre 36/2022 de la consellera de Salut i Consum (BOIB núm. 166, de 22/12/2022).

3. La resolució s'ha de notificar individualment a les entitats beneficiàries mitjançant la plataforma habilitada per a la gestió de les notificacions i comunicacions per part de l'Administració autonòmica de les Illes Balears i, si escau, a la pàgina web de la Direcció General de Recerca en Salut, Acreditació i Formació (http://dgadres.caib.es) una relació dels projectes i de les quantitats atorgades.

4. El termini màxim per resoldre els procediments i notificar la resolució és de sis mesos, comptadors des de la data de presentació de la sol·licitud, d'acord amb l'article 21.2 de la Llei 39/2015 del procediment administratiu comú de les administracions públiques. La persona o l'entitat interessada pot entendre desestimada la sol·licitud si, una vegada transcorregut el termini màxim de sis mesos des que la va presentar, no se li ha notificat cap resolució, d'acord amb l'article 22 del Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, aprovada pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l'article 13.6 de l'Ordre 36/2022 de la consellera de Salut i Consum per la qual s'estableixen les bases reguladores per concedir subvencions en matèria de recerca i innovació en salut.

5. El termini per resoldre pot ser interromput, d'acord amb l'article 22.1 de la Llei 39/2015 del procediment administratiu comú de les administracions públiques, durant el període d'avaluació, així com en l'utilitzat per a l'esmena de deficiències i l'aportació de documents.

6. Contra la resolució del procediment de concessió, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar potestativament un recurs de reposició davant l'òrgan que la va dictar en el termini d'un mes si la resolució és expressa, o de tres mesos si no ho és, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Sense perjudici de tot això, contra la resolució del procediment de concessió i, si escau, contra la resolució del recurs potestatiu de reposició es pot interposar un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos si la resolució és expressa, o de sis mesos si no ho és, d'acord amb els articles 11.1 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. Tot això sense perjudici d'interposar qualsevol altre recurs que es consideri pertinent.

Vintè Modificació de la resolució de concessió

1. Els projectes s'han d'executar en el termini i la forma que es determini en les resolucions de concessió i documentació complementària. No obstant això, si hi ha circumstàncies concretes que alteren les condicions tècniques o econòmiques, la resolució de concessió es pot modificar sempre que es compleixin els requisits següents:

a. Que la modificació no afecti els objectius perseguits amb l'ajuda ni els aspectes fonamentals o que hagin estat decisius per concedir-la, i que no alteri la determinació del beneficiari ni danyi els drets de tercers. Tan sols es poden autoritzar modificacions amb relació a la determinació del beneficiari en el cas de fusió o absorció entre entitats que continuïn ubicades a les Illes Balears. En aquest cas, la nova entitat adquireix la condició de beneficiària des de la data de la modificació de la resolució de concessió.

b. Que la sol·licitud de modificació sigui autoritzada prèviament per l'òrgan instructor del procediment, el qual n'ha d'emetre un informe i ha de proposar la modificació de la resolució de concessió a l'òrgan competent perquè resolgui.

c. Que tant la sol·licitud de modificació com l'autorització es produeixin abans del venciment del termini d'execució estipulat en la resolució de concessió.

d. Que no impliqui un increment de la quantia de la subvenció concedida inicialment.

e. Que no impliqui un ajornament del termini màxim de justificació estipulat.

2. La sol·licitud de modificació s'ha d'acompanyar d'un informe en el qual s'han d'exposar els motius dels canvis i s'ha de justificar, tant la impossibilitat de complir les condicions establertes en la resolució de concessió com el compliment dels requisits assenyalats en l'apartat anterior.

3. El canvi de l'investigador o investigadors principals és possible sempre que el nou investigador principal compleixi els requisits establerts en aquesta convocatòria. Llevat de casos excepcionals degudament justificats, tan sols s'admet aquest canvi a conseqüència de la pèrdua de vinculació amb l'entitat beneficiària de l'investigador principal que figurava en la sol·licitud de l'ajuda o altres circumstàncies que no es poden evitar o preveure.

4. Les sol·licituds de modificació s'han de presentar amb temps suficient per aprovar els canvis, com a data límit tres mesos abans de la data màxima de finalització del projecte.

5. Els transvasaments entre les partides no necessiten autorització sempre que es compleixin els requisits següents:

a. Que l'augment en una de les partides existents en la resolució de concessió es compensi amb la disminució d'una altra partida també existent, de manera que no s'alteri l'import destinat al projecte concedit ni s'introdueixin partides amb conceptes nous.

b. Que no es modifiqui la naturalesa de l'actuació i no suposi alteracions dels objectius i condicions essencials per als quals es va concedir l'ajuda.

c. Que l'import transvasat no superi el 10 % del total subvencionat per a cada projecte (atès que la justificació econòmica es fa per separat).

d. Que el beneficiari justifiqui adequadament el canvi entre partides en un escrit de seguiment o en les memòries de justificació.

6. D'acord amb el punt vint-i-tresè d'aquestes bases, el beneficiari ha d'informar la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació de la intenció d'introduir qualsevol canvi en els termes de la concessió.

 

IV. Procediment de gestió, justificació i control

Vint-i-unè Pagament de les ajudes

1. De conformitat amb l'article 37.1.b) del Text refós de la Llei de subvencions, s'ha d'autoritzar el pagament anticipat dels ajuts convocats, en concepte de bestreta, a les entitats beneficiàries de l'apartat 4.1.a), b), c), d), e), f) i g) d'acord amb l'autorització prèvia del Consell de Govern de 22 de maig de 2023.

2. D'altra banda, de conformitat amb l'article 25.3.b) del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears, s'eximeix el beneficiari de presentar cap tipus de garantia, d'acord amb l'autorització prèvia del Consell de Govern de 22 de maig de 2023.

3. Les ajudes concedides a l'empara d'aquesta Resolució s'han de lliurar a favor de l'entitat beneficiària a la qual estigui adscrit l'investigador principal (projectes individuals) o el coordinador, en el cas d'haver-n'hi més d'una. Correspon a aquesta entitat gestionar l'import total destinat al projecte.

4. L'ajuda s'ha de fraccionar en quatre pagaments (entitats 4.1 d'apartats a), b), c), d), e), f) i g), i tres pagaments, h) (empreses). Els imports màxims per anualitat de la convocatòria es detallen en el punt cinquè. La distribució dels imports màxims de pagament per anualitats de cada projecte s'han de calcular de manera individual en el moment de la concessió del projecte (o de cada subprojecte, en el cas dels projectes coordinats o multicèntrics) i està condicionada a les disponibilitats pressupostàries.

5. Els ajuts s'han de fer efectius de la manera següent:

a. En el cas d'entitats públiques i entitats privades sense ànim de lucre —4.a), b), c), d), e), f) i g)— s'han de fer quatre pagaments: el primer pagament de manera anticipada, en concepte de bestreta, per un import equivalent al 80 % del primer període de justificació, i s'ha de fer efectiu en un termini màxim de tres mesos des que es dicti la resolució de concessió. El segon pagament (20 % restant del primer període de justificació més el 80 % avançat del segon) s'ha de fer efectiu en el primer període de justificació i una vegada justificada la totalitat d'aquest període. El tercer pagament (el 20 % restant del segon període de justificació i el 80 % avançat del tercer) s'ha de fer efectiu en el segon període de justificació i una vegada justificada la totalitat d'aquest període. El darrer pagament, el 20 % restant del tercer període de justificació i una vegada finalitzat el termini d'execució del projecte, així com rebut l'informe final i justificat completament que el projecte s'ha duit a terme.

b. En el cas de les empreses (4.1.h) s'ha de fer el pagament de l'import total (el 100 %) de cada anualitat una vegada finalitzada i justificada convenientment cadascuna. En total s'han de fer quatre pagaments.

6. Els pagaments fets resten condicionats que hi hagi constància que el beneficiari compleix els requisits que exigeix l'article 11.f) del Text refós de la Llei de subvencions de la comunitat autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre. En el cas que no consti la situació del beneficiari respecte d'aquestes obligacions, se li ha de requerir que en el termini màxim de deu dies, comptadors des de l'endemà de la notificació del requeriment, aporti els certificats oportuns.

Vint-i-dosè Període d'inversió, seguiment i justificació de les ajudes

1. Les inversions s'han d'haver executat en el període que va des de la data d'inici del projecte fins a la data de justificació final de l'ajuda; ambdues dates s'indiquen en la resolució de concessió.

2. En compliment de l'article 6 del Reglament 651/2014 de la Comissió Europea, per garantir l'efecte incentivador dels ajuts als projectes cooperats, tan sols se'n poden beneficiar els projectes que s'iniciïn amb posterioritat a la data de presentació de la sol·licitud d'ajut de l'entitat sol·licitant.

3. Les dates finalment assignades com a data d'inici i data de finalització han de ser les estipulades en la resolució de concessió de l'ajuda. Les dates de justificació de cada període, la distribució pressupostària anual i els imports mínims que s'han de justificar per a cada període s'han de comunicar igualment als interessats una vegada es concedeixi el projecte. La data de justificació final de l'ajuda no pot ser, en cap cas, posterior al 15 de novembre de 2026.

4. Els imports mínims que s'han de justificar per a cada període de justificació han de coincidir amb el 100 % de la quantitat adjudicada i concedida per a aquest període. En el cas que en el pressupost del projecte hi hagi fons propis aportats (modalitat 2) ha de quedar justificada en la darrera justificació la totalitat de la quantitat concedida més la totalitat de la quantitat aportada com a fons propis.

5. En el supòsit que no es justifiqui totalment l'import mínim adjudicat per a un període de justificació (d'acord amb les dates màximes de justificació i els imports per període determinats en la resolució de concessió) però s'hagi complert la finalitat per a la qual es va concedir la subvenció, s'ha de revisar i minorar proporcionalment.

6. En el supòsit que se superi la justificació dels imports concedits en la primera, segona i tercera justificacions, la diferència respecte del mínim per justificar s'ha d'acumular i comptabilitzar en futures justificacions o tenir en compte en la justificació i regularització final del projecte.

7. S'entén que no hi ha incompliment dels objectius prevists si en la darrera justificació s'ha executat correctament el 70 % del pressupost del projecte o de cada subprojecte (en el cas d'un projecte coordinat o multicèntric amb diverses entitats beneficiàries). En el cas que hi hagi incompliment, s'ha d'iniciar el procediment de reintegrament del total de l'ajuda concedida per projecte.

8. És obligatori justificar la subvenció en els termes establerts i amb la documentació detallada en l'apartat següent d'aquest punt. La no justificació o la justificació insuficient comporta l'obligació de reintegrar la subvenció a la Tresoreria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

9. S'ha de presentar conjuntament un informe tècnic de l'investigador principal o coordinador del projecte i una memòria econòmica per cada una de les entitats beneficiàries (en el cas de diverses entitats beneficiàries se n'ha de presentar una per cada una de les entitats).

10. El contingut de l'informe tècnic i les memòries econòmiques per a la primera, segona i tercera justificacions ha de ser el següent:

 

a. Quant a la memòria tècnica (imprès 7):

  • Una descripció del grau de compliment dels objectius proposats en l'actuació, l'impacte dels resultats i, si escau, la justificació de les desviacions produïdes amb relació a les actuacions per a les quals s'ha concedit la subvenció, així com la resta d'informació que incorpori l'imprès corresponent.

La memòria tècnica final ha d'incorporar, entre d'altres, informació d'acord amb l'imprès corresponent, referent a una còpia de totes les publicacions, els programes d'actes, els documents de publicitat, etc., que hagin derivat del projecte, amb les imatges i les obligacions detallades en el punt vint-i-tresè d'aquesta convocatòria.

  • Una còpia de totes les publicacions, els programes d'actes, els documents de publicitat, etc. que hagin derivat del projecte, amb les imatges i les obligacions detallades en el punt vint-i-tresè d'aquesta convocatòria.
  • La conformitat del representant legal de l'entitat o l'organisme beneficiari, el logotip de la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, el logotip de la Unió Europea, i el lema «Cofinançat per la Unió Europea», inclòs en la Guia pràctica d'informació i publicitat del Programa operatiu del FEDER (vegeu-ne la pàgina web a la Direcció General de Fons Europeus, http://fonseuropeus.caib.es).

b. Pel que fa a la memòria econòmica:

  • Un certificat de les despeses realitzades. Aquest certificat ha de contenir un resum de les despeses fetes durant el període per justificar.
  • Les factures originals o els documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa emesos a nom de l'entitat beneficiària de l'ajut. Totes les factures i els documents justificatius que tinguin aquest mateix valor han de complir els requisits establerts en els articles 6 i següents del Reial decret 1496/2003, de 28 de novembre, relatiu a les obligacions de facturació (BOE núm. 286, de 29 de novembre). Entre aquests requisits cal destacar la presència de la informació següent: la data d'expedició de la factura; la identificació, amb el NIF i el domicili, tant del proveïdor com de l'entitat beneficiària (a càrrec de la qual s'han d'emetre totes les factures); la descripció de les operacions amb la data en què s'han duit a terme, i l'IVA. Cap factura no pot anar a un altre nom que no sigui el de l'entitat beneficiària.

— En el cas que les factures presentades no siguin factures electròniques, en un primer enviament s'acceptarà per via electrònica una còpia de les factures per revisar-les i fer el càlcul corresponent del percentatge d'imputació a la subvenció. Una vegada finalitzades les tasques de comprovació de la despesa, s'ha de requerir al beneficiari l'entrega de les factures originals. L'òrgan instructor ha d'estampillar aquestes factures originals, per tal de verificar que no seran objecte de cap altra subvenció. Una vegada estampillades les factures originals s'han de retornar al beneficiari.

— En el cas que les factures presentades siguin factures electròniques no s'han d'estampillar.

  • Els documents que acreditin els pagaments de les factures. Els pagaments de les factures presentades es poden acreditar mitjançant el justificant de l'ordre de transferència bancària o de qualsevol altre document bancari que doni fe del pagament, en el qual han de figurar la data de la transferència, l'import transferit i la identificació del concepte de la transferència, així com les dades de qui l'ordena i del destinatari, que han de coincidir amb el beneficiari i amb l'emissor de la factura, respectivament.

Els pagaments també es poden acreditar mitjançant una còpia d'un xec nominatiu o pagaré nominatiu, sempre que estigui vençut, acompanyat de l'extracte bancari del beneficiari de l'ajuda en el qual aparegui el càrrec d'aquest xec o pagaré.

Si el total del justificant bancari no coincideix amb el total de la factura presentada (perquè al mateix proveïdor se li ha transferit el pagament conjunt de diverses factures), s'ha d'aportar un desglossament de les factures que formen part del justificant. Així mateix, en el cas que el certificat de pagament es presenti en una moneda diferent de la de la factura, s'ha de presentar el document bancari que fa la conversió entre les divises.

Els pagaments en efectiu de quantitats superiors a 500,00 euros no són subvencionables. Per als pagaments en efectiu d'imports inferiors a 500,00 euros s'ha de presentar el rebut del pagament signat pel proveïdor. Tan sols s'accepten tiquets de caixa per a imports inferiors a 100,00 euros.

  • Un certificat de l'Administració tributària estatal i un altre de la Tresoreria General de la Seguretat Social en què s'indiqui que la persona beneficiària està al corrent dels pagaments de les seves obligacions davant aquests organismes (en el cas de diverses entitats beneficiàries, se n'ha de presentar un per a cada una). En el cas que la persona beneficiària sigui una entitat pública, aquests certificats s'han de substituir per una declaració responsable de la persona sol·licitant en què s'indiqui que l'entitat es troba al corrent del pagament d'aquestes obligacions.
  • Els documents que acreditin que es manté una comptabilitat separada o un codi comptable específic per a totes les transaccions relacionades amb l'operació.
  • En el cas de la justificació de despeses de personal, s'ha de presentar la documentació específica següent: el contracte afectat al projecte; les nòmines, a fi d'estampillar-les, amb indicació del percentatge d'imputació al FEDER; un justificant del pagament de la nòmina de l'entitat bancària, o bé un certificat o un extracte mensual bancari que acrediti l'ingrés de la nòmina en el compte corrent del perceptor i, en el cas d'un pagament conjunt de diferents persones, un document compulsat desglossat per perceptors, que ha de coincidir amb l'import total de l'ingrés dels certificats bancaris presentats; un model TC1 de la Tresoreria General de la Seguretat Social amb el justificant del pagament bancari corresponent; un model TC2 de la Tresoreria General de la Seguretat Social; els models 111 (retencions i ingressos a compte de l'IRPF) amb una còpia compulsada del justificant del pagament bancari corresponent al període de justificació, i una còpia compulsada del model 190 (resum anual de retencions i ingressos a compte de l'IRPF) corresponent al període de justificació. S'han de presentar el primer full de dades generals i els corresponents a les persones declarades.

Per a la imputació d'hores s'ha de presentar el conveni col·lectiu aplicable i els fulls de dedicació horària necessaris. El conveni col·lectiu s'ha de documentar amb la còpia del diari oficial de publicació i se n'ha de contrastar la vigència durant el període d'execució del projecte. Els fulls de dedicació horària (o document acreditatiu equivalent) han de ser signats pels treballadors i per l'entitat. En el cas que no quedi suficientment especificat en les nòmines o contractes el grup de cotització, s'ha de presentar un certificat que les persones que participen en el projecte s'assimilen als grups 1, 2 o 3.

Per al personal soci accionista s'ha de presentar l'escriptura notarial en què consti la vinculació del personal imputat en les despeses de personal amb l'entitat.

No s'acceptarà cap document justificatiu de personal que no es documenti mitjançant nòmines.

  • En el cas de la justificació de despeses de viatges, s'ha de presentar la documentació específica següent: la factura i la targeta d'embarcament (en el cas que es justifiquin desplaçaments en un mitjà de transport en el qual no consta la targeta d'embarcament, s'ha de presentar, en substitució, el bitllet corresponent).

Tots els tiquets de les despeses derivades d'un desplaçament amb mitjans propis (benzina, peatges, etc.) gestionats directament per l'equip de recerca o equip de treball s'han de presentar en un full d'indemnització de serveis o un full de liquidació signat per l'investigador principal i amb el vistiplau de l'entitat beneficiària, juntament amb la còpia de les factures i els justificants de pagament o dels tiquets que permetin justificar aquests consums o serveis.

  • En el cas de la justificació de despeses de manutenció, s'ha de presentar la documentació específica següent: el full d'indemnització de serveis signat per l'investigador principal amb el vistiplau de l'entitat beneficiària o, en el cas de personal complementari, un full de liquidació, juntament amb la còpia de les factures i els justificants de pagament o dels tiquets que permetin justificar aquests consums o serveis. No s'accepten tiquets sense els fulls de liquidació corresponents.
  • En el cas de la justificació de despeses d'allotjament, s'ha de presentar la documentació específica següent: la factura de l'hotel i, si escau, d'una despesa avançada per l'investigador, el full d'indemnització de serveis o un full de liquidació signat per l'investigador i per l'entitat beneficiària, amb una còpia de la factura a nom de l'investigador i el justificant del pagament.
  • En el cas d'haver estat necessària la tramitació d'un expedient de contractació, segons el contingut de la Llei de contractes del sector públic vigent, s'ha de presentar l'expedient de contractació complet juntament amb la documentació aportada per l'adjudicatari per a la comprovació de l'expedient tramitat.

11. En la quarta i darrera justificació (per fer abans del 15 de novembre de 2026) s'ha de presentar l'informe final, que ha d'incloure la mateixa documentació detallada en l'apartat anterior (amb les particularitats de la memòria final), a més d'un compte justificatiu (imprès 8) per a cada projecte o subprojecte, amb les despeses realitzades durant tot el període d'execució i tota la documentació acreditativa prevista respecte d'això per a les memòries econòmiques anuals.

12. Si una vegada transcorregut el termini establert no s'ha presentat la documentació justificativa davant l'òrgan competent, aquest ha de requerir al beneficiari que la presenti en el termini improrrogable de quinze dies, amb l'advertiment que, si no la presenta, se li exigirà el reintegrament de l'import percebut i s'iniciarà el procediment de reintegrament corresponent.

13. Si per causes sobrevingudes que no es poden haver previst en el moment de la concessió el projecte s'ha d'interrompre i es produeix la renúncia expressa de tots els membres a una o diverses anualitats, s'ha de presentar una memòria tècnica acreditativa dels objectius assolits i justificativa de les causes que han impedit l'execució total del projecte. L'avaluació de la memòria per part de la Comissió de Selecció determinarà si s'inicia el procediment de reintegrament del total de l'ajuda concedida.

14. Es poden dictar instruccions d'execució i justificació complementàries per desplegar el que disposa aquesta Resolució. Aquestes instruccions, una vegada aprovades, s'han de publicar en la pàgina web de la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació (http://dgadres.caib.es).

15. Si la sol·licitud no s'ha formulat mitjançant els impresos normalitzats, o bé s'ha presentat sense adjuntar-hi degudament tota la documentació esmentada en els apartats anteriors, s'ha de requerir l'interessat perquè en el termini de deu dies esmeni aquestes mancances. Si no ho fa, es considera que desisteix de la justificació d'aquesta part de la petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes que fixa l'article 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre. La reclamació de documentació s'ha de fer mitjançant la publicació en la pàgina web de la Direcció General, i suposa tots els efectes de notificació practicada, o de forma individual mitjançant la plataforma habilitada per a la gestió de les notificacions i comunicacions per part de l'Administració autonòmica de les Illes Balears (@notifica o equivalent).

16. La resta d'accions derivades dels tràmits de notificació de la reclamació de documentació, com és el cas d'enviament d'informació addicional per aclarir dubtes, etc., es pot fer per correu electrònic. Així mateix, la presentació per part de les persones interessades de qualsevol tipus de sol·licitud o resposta a aquests tràmits s'ha de fer per mitjà del registre electrònic.

17. L'òrgan instructor pot requerir en qualsevol moment del procediment de concessió la documentació que consideri necessària a fi de comprovar l'adequació dels justificants i l'existència d'una pista d'auditoria adequada. Aquesta documentació addicional a l'efecte de comprovació s'ha de presentar de forma electrònica i, excepcionalment (en el cas que sigui necessari confrontar una documentació original o alguna altra circumstància justificada adequadament), es pot presentar en qualsevol altra forma de les recollides en l'article 16 de la Llei 9/2015, d'1 d'octubre.

Vint-i-tresè Obligacions de les entitats beneficiàries

1. Les entitats beneficiàries de les ajudes han de complir, a més de les obligacions fixades en l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i en l'article 16 de l'Ordre 36/2022 de la consellera de Salut i Consum (BOIB núm. 166, de 22 de desembre de 2022), les obligacions següents:

a. Acreditar davant la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació que l'activitat s'ha duit a terme i que s'han complert de manera efectiva els requisits i les condicions que s'exigeixen per concedir les ajudes, com també justificar les ajudes en la forma i amb la documentació que es detallen en el punt 22 d'aquesta convocatòria i d'acord amb la normativa vigent sobre subvencions, contractes, etc.

b. Comunicar a la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació qualsevol canvi que s'introdueixi en el detall dels conceptes pressupostats en la sol·licitud (tipus d'equipament, destinació dels viatges, etc.) i altres possibles modificacions, d'acord amb el punt 20, perquè l'òrgan instructor o l'òrgan competent, segons el tipus de modificació i d'acord amb el punt vintè, els pugui autoritzar. Els canvis han d'estar prou motivats i no han d'afectar ni els objectius del projecte ni les condicions establertes en la resolució de concessió de l'ajuda.

c. Estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Estat, amb la Seguretat Social i amb la Comunitat Autònoma.

d. Accedir a les actuacions de comprovació que dugui a terme la Direcció General de Fons Europeus com a organisme intermedi del Programa FEDER 2021-2027 i a les actuacions de control financer de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Sindicatura de Comptes i qualsevol altra autoritat de control.

e. Observar el sistema de gestió i control del PO FEDER: Manual de Procediments de Gestió i Control, Criteris de Selecció d'Operacions i Estratègia de Comunicació (http://fonseuropeus.caib.es).

f. Assegurar el compliment de la normativa comunitària, nacional i autonòmica aplicable en l'àmbit de la contractació, les subvencions, les ajudes d'Estat [Reglament (UE) 651/2014; i Reglament (UE) 1407/2013, de mínims], normes sobre les despeses subvencionables del FEDER [Ordre HFP/1979/2016, de 29 de desembre, modificada per Ordre HAC/114/2021, de 5 de febrer], comptabilitat, publicitat, medi ambient i igualtat d'oportunitats.

g. Assegurar les mesures d'informació i publicitat reglamentàries [articles 47, 49, 50 i annex IX del Reglament (UE) 2021/1060 de disposicions comunes] i Estratègia de Comunicació del PO FEDER/FSE]. Totes les mesures d'informació i publicitat ha de reconèixer l'emblema de la UE i la referència del FEDER (documentació administrativa, activitats i actes públics, difusió en mitjans de comunicació, publicacions, cartelleria, pàgina web). La resolució d'aprovació de l'operació cofinançada i les publicacions fetes en el DOUE/BOE/BOIB han de recollir expressament la menció següent: «Aquest projecte pot ser objecte de cofinançament en un 60 % amb càrrec al Programa Operatiu FEDER 2021-2027 de les Illes Balears».

h. Fer constar en les memòries justificatives que es redactin, així com en els treballs, contractes de personal, les activitats, les publicacions, els documents o els actes públics relacionats amb la finalitat de la subvenció el patrocini de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i el cofinançament de la UE. Concretament, s'hi ha d'incorporar la imatge corporativa de la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, així com el logotip de la Unió Europea i el lema «Cofinançat per la Unió Europea», inclòs en la Guia pràctica d'informació i publicitat del Programa FEDER, logotips i plantilles, que es troben en la pàgina web de la Direcció General de Fons Europeus del Govern de les Illes Balears (http://fonseuropeus.caib.es). Una còpia d'aquestes publicacions s'ha de trametre a la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació.

i. En el cas de documents que no puguin recollir logotips, s'ha de recollir expressament el següent: «Aquest projecte pot ser objecte de cofinançament en un 60 % amb càrrec al Programa FEDER 2021-2027 de les Illes Balears» (resolució d'aprovació, publicacions DOUE/BOE/BOIB, etc.).

j. Informar el públic del suport obtingut pels fons europeus fent una breu descripció en el seu lloc d'internet (si en té) de l'operació, de manera proporcionada al nivell de l'ajuda obtinguda, els objectius i resultats i destacar el suport financer de la Unió Europea.

k. Acceptar la inclusió dins la llista d'operacions publicada de conformitat amb l'article 49 del Reglament (UE) 2021/1060 de disposicions comunes.

l. Fer una descripció breu de l'operació en la seu d'internet del departament o empresa beneficiari (en el cas que en tengui) de manera proporcionada al nivell de suport prestat, amb indicació dels objectius i resultats, i destacar l'ajut financer de la UE.

m. Garantir la permanència de la inversió durant un període mínim de cinc anys següents al pagament final al beneficiari, o tres anys en el cas de PIMES [article 65.1 del Reglament (UE) 2021/1060 de disposicions comunes].

n. Mantenir un sistema de comptabilitat separada per a totes les transaccions relacionades amb l'operació cofinançada, o bé un codi comptable separat.

o. Aplicar mesures antifrau eficaces i proporcionades en l'àmbit de la gestió administrativa que correspongui a fi d'evitar el sobrefinançament o el doble finançament amb altres subvencions comunitàries, estatals o autonòmiques, o altres programes o períodes de programació; fraccionament de la despesa, etc. [article 74.c) del Reglament (UE) 2021/1060 de disposicions comunes]. Es poden denunciar fets constitutius de frau o irregularitat a través del canal informatiu SNCA (Servei Nacional de Coordinació Antifrau) a l'adreça següent: http://www.igae.pap.minhafp.gob.es. La pàgina web de la DG de Fons Europeus inclou un accés directe per a la comunicació de possibles casos de frau o irregularitat.

p. Disposar de tots els documents sobre la despesa que siguin necessaris per comptar amb una pista d'auditoria apropiada [article 69.6 del Reglament (UE) 2021/1060 de disposicions comunes].

q. Conservar tota la documentació justificativa relacionada amb les despeses de l'operació cofinançada durant un període de cinc anys a partir del 31 de desembre de l'any en què l'autoritat de gestió efectuï el darrer pagament al beneficiari [article 82 del Reglament (UE) 2021/1060 de disposicions comunes].

r. En el cas de renunciar a l'ajuda atorgada, comunicar la renúncia per escrit a la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació. Si la renúncia és posterior al pagament de l'ajuda, la persona beneficiària l'ha de reintegrar a la Tresoreria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en el termini de quinze dies i ha d'aportar una còpia del document acreditatiu del reintegrament a la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació.

s. Avisar la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, amb una antelació mínima de deu dies hàbils, de qualsevol acte públic relacionat amb el projecte que tingui previst dur a terme.

t. Participar en l'acte inicial i final de les jornades de divulgació dels projectes que organitzi la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, en cas que les organitzi.

u. Utilitzar un llenguatge no sexista i transmetre missatges en què el paper d'ambdós sexes no estigui estereotipat.

v. Fer que les actuacions subvencionables siguin respectuoses amb l'ètica, la protecció de dades, la confidencialitat, la protecció i la conservació del medi ambient i compatibles amb un desenvolupament sostenible, sempre respectant la normativa mediambiental vigent i tota la normativa i els texts recollits a l'annex 3.

w. Reintegrar els fons percebuts indegudament a conseqüència de les actuacions de comprovació realitzades pels òrgans de control competents, i d'acord amb el que estableix l'article 44 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, del Text refós de la Llei de subvencions.

2. Els deures que comporten la realització i la justificació de l'activitat subvencionada constitueixen una obligació personalitzada en el beneficiari que no pot ser encarregada un tercer, tal com recull l'article 38 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

Vint-i-quatrè Control, incompliment, reintegraments i sancions

1. La Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació ha d'establir els procediments adequats i ha de designar, si escau, els òrgans, les comissions o els experts que consideri necessaris per dur a terme les actuacions de seguiment i comprovació de l'aplicació de l'ajuda.

2. En el seguiment, s'ha de valorar el grau de compliment de les activitats programades mitjançant la memòria tècnica que s'estableix en el punt vint-i-dosè.

3. Les entitats beneficiàries i els equips de recerca dels projectes concedits han de participar, en cas que s'organitzin, en les jornades de divulgació dels projectes que organitzi la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació. L'objectiu de les jornades serà la divulgació del contingut i els resultats dels projectes i es desenvoluparan en diferents moments de l'execució del projecte (presentació inicial i finalització).

4. El fet de no complir les normes d'aquesta convocatòria, d'ocultar dades o de presentar dades falses o inexactes, de no dur a terme l'acció o de no justificar-la pot donar lloc a revocar la concessió de l'ajuda i a haver de reintegrar les quantitats rebudes, d'acord amb els articles 43 i 44 del Text refós de la Llei de subvencions de la comunitat autònoma de les Illes Balears, sense perjudici que s'apliqui el règim sancionador que estableix el títol V d'aquesta norma.

5. Les ajudes concedides d'acord amb el que disposa aquesta convocatòria s'han de sotmetre al règim de fiscalització, control i inspecció que estableixen els articles 41 i 42 del Text refós de la Llei de subvencions.

6. Correspon a la consellera de Salut i Consum decidir sobre la modificació de la resolució de concessió, amb els efectes que corresponguin, que inclouen la devolució de les quantitats percebudes, amb els interessos pertinents, i l'eventual aplicació del règim sancionador establert legalment, si en el seguiment de l'aplicació de l'ajuda s'observa alguna de les circumstàncies següents:

  • L'incompliment o la desviació, per raons imputables als beneficiaris, de les obligacions derivades de la concessió de l'ajuda.
  • La falsedat, la inexactitud o l'omissió de dades.
  • Una desviació clara pel que fa a la qualitat cientificotècnica dels processos seguits i dels resultats esperats.
  • L'aplicació, en tot o en part, de les quantitats rebudes a finalitats diferents d'aquelles per a les quals es va concedir l'ajuda inicialment.
  • L'obtenció, amb posterioritat a la presentació de la sol·licitud, d'altres ajudes públiques o privades que, en conjunt, superin el cost de l'activitat.

7. Les entitats beneficiàries de les ajudes queden obligades a comunicar a la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació qualsevol eventualitat en l'activitat subvencionada quan afecti el compliment de l'activitat segons els termes de la concessió de l'ajuda.

8. Qualsevol persona que estigui assabentada de fets que puguin ser constitutius de frau o irregularitat en relació amb projectes o operacions finançats totalment o parcialment amb càrrec a fons procedents de la Unió Europea en el marc d'aquesta convocatòria pot comunicar aquests fets al Servei Nacional de Coordinació Antifrau de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, per mitjans electrònics a través del canal habilitat a aquest efecte per aquest Servei a l'adreça web: https://www.igae.pap.hacienda.gob.es/sitios/igae/es-ES/snca/paginas/inicio.aspx, i en els termes que estableix la Comunicació 1/2017, de 3 d'abril, del Servei.

Vint-i-cinquè Exempció de responsabilitats

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears no es fa responsable de les actuacions del personal investigador beneficiari de les ajudes, ni dels danys i perjudicis que puguin sobrevenir a conseqüència de l'execució de les accions subvencionades en aquesta convocatòria.

Vint-i-sisè Protecció de dades

Les dades de caràcter personal recollides en la sol·licitud formaran part del fitxer de titularitat de la Conselleria de Salut i Consum, i quedaran sotmeses a la protecció establerta per la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i, en especial, pel que fa al tractament de dades del sol·licitant, el que estableixen la disposició addicional vuitena i el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques quant al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades). La presentació de la sol·licitud de subvenció conforma l'autorització per al tractament de les dades i la cessió per a fins d'avaluació, seguiment i control a l'òrgan avaluador i als organismes de control nacionals i de la Unió Europea, si escau.

 

ANNEX 2 Codis de la UNESCO

Camp

Codi

Disciplina

22 Física

2201

Acústica

2202

Electromagnetisme

2203

Electrònica (vegeu 3307)

2204

Mecànica de fluids

2205

Mecànica

2206

Física molecular

2207

Física nuclear (vegeu 3320)

2208

Nucleònica

2209

Òptica

2210

Química física (vegeu 2307)

2211

Física de l'estat sòlid

2212

Física teòrica

2213

Termodinàmica

2214

Unitats i constants

2299

Altres

23 Química

2301

Química analítica

2302

Bioquímica (vegeu 2306)

2303

Química inorgànica (vegeu 3303)

2304

Química macromolecular

2305

Química nuclear

2306

Química orgànica

2307

Química física (vegeu 2210)

2399

Altres

24 Ciències de la vida

2401

Zoologia (vegeu 3109)

2402

Antropologia física (vegeu 51)

2403

Bioquímica (vegeu 2302)

2404

Biomatemàtiques

2405

Biometria

2406

Biofísica

2407

Citologia

2408

Etologia

2409

Genètica

2410

Biologia humana (vegeu 32)

2411

Fisiologia humana

2412

Immunologia

2413

Entomologia

2414

Microbiologia

2415

Biologia molecular

2416

Paleontologia

 

24 Ciències de la vida

2417

Botànica (vegeu 3103)

2418

Radiobiologia

2419

Simbiosi

2420

Virologia

2499

Altres

32 Ciències de la salut

3201

Ciències clíniques

3202

Epidemiologia (vegeu 2414, 2420)

3203

Medicina forense

3204

Medicina del treball

3205

Medicina interna

3206

Ciències de la nutrició (vegeu 3309)

3207

Patologia

3208

Farmacodinàmica

3209

Farmacologia

3210

Medicina preventiva

3211

Psiquiatria

3212

Salut pública

3213

Cirurgia

3214

Toxicologia

3299

Altres

33 Ciències tecnològiques

3301

Enginyeria aeronàutica

3302

Biotecnologia (vegeu 3309)

3303

Enginyeria química (vegeu 2303, 2304, 2306)

3304

Tecnologia dels ordinadors (vegeu 1203)

3305

Tecnologia de la construcció (vegeu 3312, 5312)

3306

Enginyeria elèctrica

3307

Tecnologia electrònica (vegeu 2202, 2203, 3325)

3308

Tecnologia del medi ambient

3309

Tecnologia de l'alimentació

3310

Enginyeria industrial

3311

Tecnologia de la instrumentació

3312

Tecnologia dels materials

3313

Enginyeria mecànica

3314

Tecnologia mèdica

3315

Metal·lúrgia

3316

Tecnologia dels metalls

 

 

​​​​​​​ANNEX 3 Disposicions legals i reglamentàries vigents que han de respectar els projectes

1. Els projectes que impliquin la recerca en humans o la utilització de mostres biològiques d'origen humà han de respectar el que estableix la Llei 14/2007, de 3 de juliol, de recerca biomèdica, i la resta de legislació vigent sobre la matèria.

2. Els projectes que impliquin experimentació animal han d'atenir-se al que disposa la normativa legal vigent i, en particular, la Llei 32/2007, de 7 de novembre, per a la cura dels animals en la seva explotació transport, experimentació i sacrifici, modificada per la Llei 6/2013, d'11 de juny, i pel Reial decret 53/2013, d'1 de febrer, pel qual s'estableixen les normes bàsiques i aplicables per a la protecció dels animals utilitzats en experimentació i altres finalitats científiques, inclosa la docència.

3. Els projectes que impliquin la utilització d'organismes modificats genèticament han d'atenir-se al que es disposa en la Llei 9/2003, de 25 d'abril, sobre la utilització confinada, alliberació voluntària i comercialització d'organismes modificats genèticament, i el Reial decret 178/2004, de 31 de gener, pel qual se n'aprova el Reglament, modificat pel Reial decret 191/2013, de 15 de març.

4. Els projectes que impliquin la utilització d'agents biològics han d'ajustar-se al que estableix la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals, i als reials decrets que la desenvolupen.

5. Els projectes han de complir amb el que preveu el Reial decret 1090/2015, de 4 de desembre, pel qual es regulen els assajos clínics amb medicaments, els comitès d'ètica de la recerca amb medicaments i el Registre espanyol d'estudis clínics.

6. Els projectes de recerca que impliquin la utilització de cèl·lules troncals embrionàries humanes o línies cel·lulars derivades d'aquestes, així com els projectes de recerca que impliquin la utilització de cèl·lules i teixits d'origen humà en el camp de la medicina regenerativa, han d'ajustar-se al que disposa la Llei 14/2007, de 3 de juliol, sobre la recerca biomèdica, el Reial decret 2132/2004, de 29 d'octubre, pel qual s'estableixen els requisits i procediments per sol·licitar el desenvolupament de projectes de recerca amb cèl·lules troncals obtingudes de preembrions sobrants, i el Reial decret 1527/2010, de 15 de novembre, pel qual es regula la comissió de garanties per a la donació i utilització de cèl·lules i teixits humans i el registre de projectes de recerca, així com la resta de normativa legal vigent.

7. Els projectes que impliquin la recerca amb cèl·lules i teixits humans hauran d'atenir-se a l'establert en el Reial decret llei 9/2014, de 4 de juliol, pel qual s'estableixen normes de qualitat i seguretat per a la donació, l'obtenció, l'avaluació, el processament, la preservació, l'emmagatzematge i la distribució de cèl·lules i teixits humans i s'aproven les normes de coordinació i funcionament per al seu ús en humans.