Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT DE CIUTADELLA
Núm. 436561
Aprovació definitiva del Reglament del Consell Infantil de l'Ajuntament de Ciutadella de Menorca
Un cop transcorregut el termini d'exposició pública de l'aprovació inicial del Reglament del Consell Infantil de Ciutadella de Menorca, aprovada per Acord del Ple municipal, en sessió ordinària de dia 20 d'abril de 2023 (BOIB núm. 57, de dia 4 de maig de 2023), i al no haver-se presentat cap al·legació al respecte, el Reglament s'entén aprovat definitivament, d'acord amb allò que preveu la Llei 7/1985, de 2 d'abril, que regula les bases de règim local (LRBRL).
Reglament del Consell Infantil de Ciutadella de Menorca
PREÀMBUL
La Constitució Espanyola, en el seu l'article 9.2, menciona “facilitar la participació de tota la ciutadania en la vida política, econòmica, cultural i social”. Així mateix l'article 23 “reconeix als ciutadans i ciutadanes el dret fonamental a participar en els assumptes públics, així com la participació individual i associativa en els àmbits cívic, social, cultural econòmic i polític”.
La Convenció sobre els Drets de l'Infant, adoptada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989, és el primer document formal que reconeix la ciutadania de ple dret als menors de 18 anys, tot conferint-los una sèrie de drets, entre els quals destaquen el dret de participació, el de llibertat d'expressió i el d'opinió. Per la seva part, Catalunya va fer seva la Convenció mitjançant l'aprovació de la Resolució 194/III, de 7 de març de 1991, en la que es proclama, entre altres qüestions, l'interès superior de l'infant i s'afirma la necessitat de fer conèixer aquests drets a la ciutadania.
El Projecte Educatiu de Ciutat de Ciutadella, aprovat l'any 2004, contempla en la seva definició ampla d'educació, la participació individual i col·lectiva, com a un element substancial per a crear i viure la ciutat que volem, generadores d'oportunitats, des del compromís i corresponsabilitat de la seva ciutadania, al llarg de tota la vida.
L'Ajuntament de Ciutadella de Menorca, membre de la Xarxa Internacional de Ciutats Educadores, reafirma l'any 2020, el seu compromís i la seva vinculació als principis de la Carta de Ciutat Educadora i consigna el següent:
La garantia dels drets de la infància, l'adolescència i la joventut a la ciutat consisteix, en primer lloc, a assegurar de manera plena la seva condició de protagonistes de la seva vida i del desenvolupament dels seus drets civils i polítics. També s'han de poder comprometre amb la vida de la comunitat, al costat de les persones adultes i de la gent gran, a través de mecanismes representatius i participatius de qualitat que promoguin la convivència entre generacions (Preàmbul de la Carta de Ciutat Educadora 2020).
Es reconeixerà a la infància, adolescència i joventut la titularitat de ciutadania del present, amb dret a participar en la gestió i millora de la vida comunitària en igualtat de condicions que les persones adultes, i es facilitaran per dur a terme aquesta comesa els canals i les eines oportunes (Principi 8. Governança i Participació Ciutadana. Carta de Ciutat Educadora 2020).
El Consell Infantil és un òrgan permanent de participació sectorial, de caràcter consultiu, creat de conformitat amb el que preveuen els arts.130,131,139.2 del RD/2568/1986 i els art. 116 i 122.2 c), de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.
En conseqüència, s'han aprovat unes directrius que consagren aquestes fites en vers als drets dels infants, els confirmen com a subjectes de dret i ofereixen la promoció d'òrgans participatius per tal que puguin esdevenir subjectes actius de la vida pública de forma efectiva.
D'acord amb la pròpia essència dels Consell d'Infants, aquests han d'estar formats per representants dels menors, entesos com a membres de la població infantil del municipi i només pels adults indispensables per coordinar-lo i dinamitzar-lo. També cal prendre en consideració que la responsabilitat educativa i formativa no és només de la família, l'escola i altres organismes o entitats sinó que també és una responsabilitat social; de la mateixa manera que ho és l'obligació de protegir-los i respectar-los en els seus drets com a infants i adolescents.
Cal destacar la importància que té la participació com a eina de tots els ciutadans i ciutadanes incloent-hi els més petits i joves. És per això que és fonamental fomentar-la i aconseguir que sigui exitosa a través d'un retorn constant i que arribi al màxim número de persones a través d'espais clau com són les institucions o ens educatius a temps complet.
En conseqüència, l'objectiu és incorporar als infants en la vida pública i, a través de la seva mirada, conèixer què pensen, descobrint allò que els interessa; a la vegada que adquireixin habilitats com l'empatia, el diàleg, l'esperit crític, el respecte, la implicació i la participació en els assumptes públics.
D'aquesta manera, es desenvoluparà i promocionarà el valor de la responsabilitat dins la seva comunitat, mitjançant la pròpia experiència de la infància, acompanyada del compromís estable dels responsables polítics de la Corporació, que donaran resposta a la seva implicació; per la qual cosa, en la organització dels seus òrgans es comptarà -sempre que es requereixi- amb la representació política i tècnica, a efectes exclusivament d'assegurar la consecució dels seus objectius.
DISPOSICIONS GENERALS
Article 1. Naturalesa i règim jurídic
El Consell Infantil està reconegut a l'actual Reglament de Participació Ciutadana, publicat, al BOIB núm. 36, de 12 de març de 2022, en l'article 12 que fa referència als Òrgans de Participació Municipal.
Consell Infantil
És un Consell Municipal amb característiques singulars donada la composició dels seus membres. La seva funció principal és donar veu a la població infantil, fent propostes al consistori sobre temes del seu interès; afavorint la intervenció dels infants als debats, propostes, suggeriments i queixes respecte qualsevol actuació municipal, així com ser informats i opinar sobre les actuacions de les altres administracions públiques que actuen a la ciutat.
El funcionament i les convocatòries del Consell infantil serà acordat mitjançant el reglament el qual haurà ha de ser aprovat per Ple.
Article 2. Objecte
El Consell Infantil de Ciutadella és l'òrgan principal de participació infantil del nostre municipi i un pilar imprescindible d'una ciutat que defensa els Drets dels Infants i dels Adolescents, així com als principis de la Carta de Ciutat Educadora (1999 i 2020).
Esdevé l'espai formal, per excel·lència, que te la infància de Ciutadella per exercir la ciutadania activa i la corresponsabilitat amb els assumptes del seu entorn. Les Conselleres i els Consellers es converteixen en ambaixadores (promotores) i ambaixadors (promotors) del canvi i participen activament en el disseny de la ciutat.
Mitjançant aquest òrgan participatiu es dóna veu als infants, actualment de 5è i 6è de primària del municipi, -franja d'edat susceptible de ser modificada segons les necessitats o els criteris de cada moment-.
La representativitat a través de conselleres i consellers, elegits per cada aula d'aquell nivell, de tots els centres educatius de la ciutat, treballen, aporten i proposen accions sobre qüestions relacionades amb assumptes que interessen a la infància i també en aquells comunitaris del municipi.
Article 3. Funcions del Consell Infantil
El Consell Infantil de Ciutadella de Menorca té les següents funcions:
1. Actuar com a òrgan consultiu de l'Ajuntament de Ciutadella en matèries vinculades a la infància i l'adolescència. El Govern municipal o altres ens relacionats de la ciutat, podran informar o consultar al Consell Infantil en els temes que tinguin relació amb la infància o en aquells que es cregui imprescindible la visió dels fillets i les filletes per al projecte de ciutat.
2. Promoure i dinamitzar la participació de la infància i l'adolescència de Ciutadella de Menorca, per ser subjectes actius de la nostra societat, creant mecanismes estables de comunicació entre aquestes i les autoritats municipals. Facilitant la intervenció en el debat general de la ciutat sobre els assumptes d'interès general i participant directament en l'elaboració de propostes, tot obtenint una resposta raonada i institucional a les mateixes.
3. Elevar als òrgans competents de l'Ajuntament els informes, les propostes i els estudis que elabori el Consell Infantil, dins de l'àmbit de les seves competències com a òrgan consultiu.
4. Definir i presentar als òrgans competents de l'Ajuntament les propostes sobre les línies estratègiques a seguir per al funcionament del mateix Consell.
5. Promoure la interrelació de les i dels infants i adolescents amb el teixit associatiu vinculat al seu àmbit d'actuació, amb l'objectiu de promoure l'associacionisme.
6. Donar a conèixer els drets i deures dels infants dins la comunitat i sensibilitzar-ne a tota la ciutadania, fent que les persones adultes els reconeguin, valorin la seva opinió i la prenguin en consideració en els processos de decisió, creació i execució.
7. Que els adults puguin conèixer el punt de vista dels infants en aspectes relacionats amb la ciutat; desenvolupant així, una major sostenibilitat cap a la relació entre la ciutat i els infants.
8. Que els infants i adolescents coneguin i aprenguin a exercir els seus drets i tinguin accés a mecanismes de debat i pràctiques democràtiques en les que hagin de gestionar confrontacions dialogades, el consens i dissens i a escoltar a l'altre.
9. Elaborar informes i/o memòries periòdiques de les accions i projectes desenvolupats en l'àmbit local adreçats a infància i adolescència, així com el seu grau d'assoliment, sempre que sigui viable.
10. Avaluar i fer seguiment del Pla d'Infància com a document que serveix per marcar les directrius i polítiques més adequades en relació a aquesta franja de població.
11. Fer el seguiment i avaluar els resultats de les accions proposades pel Consell Infantil que s'han elevat a l'equip de govern o altres serveis i/o entitats.
Article 4. Relació amb l'Ajuntament
El Consell Infantil és un òrgan de participació ciutadana vinculat a l'Àrea Socioeducativa i, originàriament adscrit al Servei d'Educació. Aquesta ubicació podrà variar en funció de les necessitats emergents i/o dels canvis estructurals que l'Equip de Govern i el cos tècnic considerin oportuns.
COMPOSICIÓ I CONSTITUCIÓ DEL CONSELL INFANTIL
Article 5. Composició
El Plenari, format per les conselleres i els consellers infantils i adolescents elegits a les aules, és l'espai natural de treball del Consell Infantil. Als plenaris es duen a terme els debats, la presa de decisions i l'elaboració de propostes i compta amb el suport d'un equip dinamitzador adult.
La composició i estructura del Consell Infantil promou la paritat i la diversitat en les diferents manifestacions culturals, ètniques, funcionals, etc.
La seva estructura està formada per:
1. El president o presidenta del Consell Infantil que serà l'alcaldia o el membre de l'Equip de Govern en qui delegui. En el cas de l'Ajuntament de Ciutadella, habitualment és la regidora o regidor del Servei d'Educació.
2. Una alumna/e per aula dels cursos assignats. Actualment l'alumnat és dels 5è i 6è de primària de totes les escoles de Ciutadella.
3. La funció de secretaria l'assumeix la figura tècnica municipal responsable del Consell Infantil, amb veu, però sense vot, o bé la persona en qui el servei responsable delegui.
4. La figura adulta dinamitzadora és l'encarregada de preparar les sessions i fer la proposta -juntament amb la tècnica i la regidoria responsable-, dels temes a treballar per part del Consell Infantil. Els continguts sempre seran susceptibles de modificar-se en funció de les necessitats i propostes del propi plenari del Consell Infantil.
Article 6. Elecció i nomenament dels consellers i conselleres
Els fillets i filletes de Ciutadella de Menorca que vulguin ser candidats/es a consellers/es al Consell Infantil, prèvia autorització del pare/mare/tutor/a, seran escollits a l'aula per votació, sorteig o alguna altre forma d'elecció que respongui als criteris de transparent, democràtics i d'equitat en oportunitats.
Article 7. Condicions per optar a la candidatura
1. Les tutories, amb el material i/o assessorament del servei municipal responsable del Consell Infantil, presentaran a l'alumnat d'aula els objectius del Consell Infantil, les funcions, el compromís, els requisits i tota la informació necessària per a promoure les candidatures entre les filletes i els fillets.
2. Les candidates i els candidats que es presenten de cada aula no poden ser delegats o delegades de classe. Tampoc subdelegats o subdelegades, per tal d'amplificar i democratitzar al màxim el nombre d'infants representants en òrgans de participació de la ciutat.
3. El mandat serà per dos anys el que permet donar continuïtat als projectes i consolidar l'experiència de participació.
4. En el cas de que una o un representant no pugui acabar el mandat es programarà una nova candidatura al grup-aula de l'alumne corresponent per a substituir la vacant.
5. Les candidates i els candidats s'han de comprometre a assistir a les sessions les quals tenen un format i un horari establert. Aquest compromís ha de ser en ferme i requereix de poder conciliar-lo amb altres activitats extraescolars. La no assistència a més de dos plenaris, no justificada, suposarà la seva baixa, ja que l'alumnat de l'aula a la que representa no tindrà veu al Consell Infantil de Ciutadella.
6. Si no surten candidats o candidates per al Consell Infantil, es proposa elegir a qui es va presentar com a delegat/delegada/subdelegat/subdelegada durant l'any anterior i no van sortir elegits.
7. És important atendre la diversitat en totes les seves vessants i animar als perfils més tímids a presentar-se, per tal de donar veu a tothom i enriquir des de la diversitat.
8. S'ha de garantir la paritat de gènere dintre del Consell infantil, i per tant, s'han d'equilibrar les candidatures sempre que sigui possible.
Article 8. Funcions de les conselleres i dels consellers del Consell Infantil
Les funcions bàsiques de les i dels representants infantils en el Consell Infantil són:
1. Assistir als plenaris ordinaris, amb una periodicitat mensual, segons el calendari fixat a principi de curs escolar.
2. Debatre, proposar, escoltar, elaborar i elevar continguts que afecten i/o siguin d'interès per a la infància i l'adolescència de Ciutadella.
3. Participar en debats, en el disseny de propostes i/o en l'execució d'accions d'interès general per a la ciutadania, el municipi o l'illa, a petició de l'equip de govern, l'alcaldia o les instàncies insulars.
4. Organitzar, dinamitzar i participar en les activitats extraordinàries que el Consell Infantil programi.
5. Crear debats dins l'aula, informant de la feina del Consell Infantil a la resta d'alumnat i alhora traslladant temes per a treballar pel Consell Infantil, per tal d'enriquir les propostes anuals del plenari del Consell Infantil i atendre les necessitats i interessos emergents a la població.
6. Representar al Consell Infantil amb 2 o 3 conselleres/consellers, elegits pel plenari, en el Consell de Ciutat.
ORGANITZACIÓ DEL CONSELL INFANTIL
Article 9. Sessions
El Plenari es reunirà un dia cada mes, durant el curs escola, en sessió ordinària. Les sessions tindran una durada mínima d'una hora i mitja i màxima de dues hores.
Article 10. Convocatòria de les sessions
Aquesta tasca recau sobre la/el tècnica/tècnic del Servei responsable, que podrà delegar, si cal, en l'equip i/o responsable de la dinamització del Consell Infantil.
Les convocatòries de les sessions es comunicaran per escrit a les famílies dels consellers i conselleres a través del correu electrònic. La convocatòria també s'enviarà a les tutories de les aules corresponents. A la convocatòria es farà referència expressa a l'ordre del dia, al dia, lloc i hora de celebració de les reunions.
Article 11. Comissions de treball
Es podran crear comissions de treball en el sí del Consell Infantil quan calgui, alhora que es podrà convocar tècnics/ques, regidors/es o persones d'interès quan es cregui necessari per a complementar i/o aportar sobre el projecte de treball o bé altres temes d'interès per a la infància i adolescència.
Article 12. Projectes i/o accions anuals
A cada curs escolar, el Consell Infantil treballarà, com a mínim, en un projecte que repercutirà en la construcció de la ciutat i per al bé comú. Les problemàtiques i/o necessitats, a proposta de les conselleres i consellers, s'exposaran i s'escolliran en la sessió inicial de Constitució del Plenari. L'equip de govern municipal també podrà fer peticions concretes de temes que requereixen de les aportacions del Consell Infantil.
Per a tal efecte, el Govern municipal, haurà d'avalar la viabilitat de les propostes inicials i, en el cas que no siguin factibles, justificar-ne el motiu i donar-ne compte al següent Plenari del Consell.
El Consell Infantil pot treballar qualsevol temàtica, de qualsevol àmbit, que els fillets i filletes de la ciutat considerin importants per al seu benestar; com són les qüestions relacionades amb els nuclis de convivència més immediats i de la vida social, cultural, artística i recreativa del seu entorn.
El/s projecte/s o acció/ns triats, es desenvoluparan al llarg de les sessions i mesos de treball del Consell Infantil.
Article 13. Presa de decisions
Les decisions del Consell, s'hauran de prendre per majoria simple (meitat més un). Cada fillet i filleta disposa d'un vot. No es podrà votar a ella/ell mateixa/x, per a què valorin l'aptitud i la feina dels altres companys i companyes.
Article 14. Cloenda del Plenari
Al finalitzar el curs, el Consell Infantil presentarà les propostes elaborades i les conclusions de la feina feta a l'equip de govern de l'Ajuntament de Ciutadella, en un acte públic, en presència de les famílies, altres serveis municipals i/o agents relacionats amb la infància i l'adolescència del nostre municipi, si escau.
Article 15. Elecció de conselleres i consellers per a representar al Consell Infantil en altres òrgans de participació, aforaments i/o accions
Es triaran per majoria simple (meitat més un) en base als següents criteris:
1. A principi de curs, s'exposaran als membres del Plenari les diferents activitats extraordinàries previstes i que requeriran de representació del Consell Infantil.
2. S'obriran candidatures per a representar en els diferents aforaments, òrgans o activitats. Cada candidata o candidat exposarà les seves raons i interessos per a les quals es presenta.
3. Les candidatures només seran per a una de les activitats, per tal de fer el més participat possible entre els membres del plenari.
4. El plenari votarà les candidatures per a cada cas i quedarà registrat en l'acta de la sessió que inclourà: assistents, continguts de la sessió, candidatures, resultats de les votacions, acords finals.
Article 16. Famílies
Les famílies dels Consellers i Conselleres estaran sempre informades de les activitats realitzades tant de manera prèvia com posterior a les sessions a través d'un mecanisme de comunicació que s'especificarà cada any durant la Constitució del Consell.
Compromisos de la família de la consellera o conseller:
1. Permetre i facilitar l'assistència i la participació
2. Donar suport a activitats extraordinàries
3. El Consell Infantil no és una extraescolar, va més enllà i per tant no hauria de ser moneda de canvi
4. Autoritzacions i documentació que es requereixi
5. Estar a l'aguait del correu electrònic i notificacions
6. Assistir a les sessions obertes i/o activitats extraordinàries del Consell Infantil
7. Donar suport en algunes activitats extraordinàries si escau
Article 17. Seu de les sessions del Consell Infantil
L'Ajuntament sempre posarà a disposició un espai municipal que podrà ser variable i que sempre que sigui possible es consensuarà amb els membres del Consell Infantil.
Article 18. Finançament del Consell Infantil
Els pressupostos anuals contemplaran una partida dedicada al Consell Infantil.
Article 19. Normativa supletòria
Aquell contingut no especificat en aquest Reglament sobre aspectes de funcionament del Consell Infantil de Ciutadella, serà debatut, consensuat, redactat i afegit en posteriors actualitzacions, si escau.
DISPOSICIÓ FINAL
Aquest Reglament entrarà en vigor un cop publicat íntegrament en el BOIB i que hagin transcorregut el termini de 15 dies al·legacions, segons l'article 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local.
Ciutadella de Menorca, en la data de la signatura electrònica (3 de juliol de 2023)
L'alcaldessa Juana Maria Pons Torres