Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AFERS SOCIALS I ESPORTS

Núm. 426894
Resolució de la consellera d’Afers Socials i Esports relativa a la modificació del preu plaça/dia i el mòdul econòmic màxim a aplicar al concert social per al servei d’atenció residencial per a persones en situació de dependència com a conseqüència de la variació de les condicions econòmiques de la concertació

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. En data 28 d'abril de 2023, el director general d'Atenció a la Dependència va emetre una memòria justificativa relativa a la modificació del preu plaça/dia i el mòdul econòmic màxim a aplicar al concert social per al servei d'atenció residencial per a persones en situació de dependència com a conseqüència de la variació de les condicions econòmiques de la concertació.

2. En data 2 de maig de 2023, la consellera d'Afers Socials i Esports, va dictar una resolució per la qual s'ordena l'inici del procediment relatiu a la modificació del preu plaça/dia i el mòdul econòmic màxim a aplicar al concert social per al servei d'atenció residencial per a persones en situació de dependència com a conseqüència de la variació de les condicions econòmiques de la concertació.

3. En data 8 de maig de 2023, es va reunir el Comitè Tècnic d'Assessorament dels Acords d'acció concertada del servei d'atenció residencial per a persones en situació de dependència, d'acord amb el que disposa l'article 15 del Decret 48/2017, de 27 d'octubre, pel qual s'estableixen els principis generals als quals s'han de sotmetre els concerts socials (BOIB núm. 132, de 28 d'octubre de 2017). L'objecte d'aquesta reunió és la emissió d'un informe relatiu als nous preus dels Acords d'acció concertada del servei d'atenció residencial per a persones en situació de dependència. Una vegada analitzada la documentació existent en l'expedient, el Comitè Tècnic d'Assessorament detecta l'existència d'errors en les quanties de l'informe de preus, com també que aquest informe està poc fonamentat, per la qual cosa emet per unanimitat l'acord següent: «Sol·licitar a la Direcció General d'Atenció a la Dependència l'emissió d'un nou informe de preus relatiu a la modificació del preu plaça/dia i al mòdul econòmic màxim a aplicar al concert social per al servei d'atenció residencial per a persones en situació de dependència com a conseqüència de la variació de les condicions econòmiques de la concertació».

4. En data 19 de maig de 2023, es va reunir novament el Comitè Tècnic d'Assessorament dels Acords d'acció concertada del servei d'atenció residencial per a persones en situació de dependència, a l'objecte de analitzar el nou informe de preus emès pel cap de Departament de la Direcció General d'Atenció a la Dependència. Una vegada analitzat el nou informe de preus, el Comitè Tècnic d'Assessorament emet per unanimitat l'informe següent:

«S'informa favorablement sobre els nous preus que s'han d'aplicar als concerts socials per al servei d'atenció residencial per a persones en situació de dependència, els quals queden de la forma següent:

  • Des de l'1 de juny de 2023 i fins al 31 de maig de 2024: 82,11 €/dia (sense IVA) i 85,39 €/dia (IVA inclòs).
  • Des de l'1 de juny de 2024 i fins al 31 de maig de 2025: 85,48 €/dia (sense IVA) i 88,90 €/dia (IVA inclòs).
  • Des de l'1 de juny de 2025 i fins al 31 de maig de 2026: 88,54 €/dia (sense IVA) i 92,08 €/dia (IVA inclòs).
  • Des de l'1 de juny de 2026: 91,03 €/dia (sense IVA) i 94,67 €/dia (IVA inclòs).»

5. En data 24 de maig de 2023, el director general d'Atenció a la Dependència va concedir el tràmit d'audiència a les entitats interessades perquè puguin formular les propostes i les al·legacions que considerin pertinents, o bé manifestar la seva conformitat amb la proposta de nous preus dels Acords d'acció concertada del servei d'atenció residencial per a persones en situació de dependència.

6. Les entitats interessades (Geriatros, SAU; Fundación Ignacio Wallis; Oasis, SA; Quavitae Servicios Asistenciales, SAU; Manacor Seniors, SA; SAR Residencial y Asistencial, SAU; Sóller Invest, SL; Residència del Hospital de Llevant, SL; i La Saleta Care, SLU) manifesten la seva conformitat amb la proposta de nous preus dels Acords d'acció concertada del servei d'atenció residencial per a persones en situació de dependència, als que s'ha fet referència al punt 4 anteriorment esmentat.

7. En data 31 de maig de 2023, el secretari general de la Conselleria d'Afers Socials i Esports, per suplència del director general d'Atenció a la Dependència (BOIB 91/2019), va dictar una proposta de resolució relativa a la modificació del preu plaça/dia i el mòdul econòmic màxim a aplicar al concert social per al servei d'atenció residencial per a persones en situació de dependència com a conseqüència de la variació de les condicions econòmiques de la concertació.

8. L'informe jurídic sobre la modificació de les condicions econòmiques dels acords d'acció concertada dels serveis residencials per a persones majors amb dependència, dictat per la cap del Departament Jurídic de la Conselleria d'Afers Socials i Esports, de data 12 de juny de 2023, conclou el següent:

«Per tot l'anterior, hi ha elements per posar en dubte l'aplicació de les limitacions derivades de la normativa de desindexació (derivades no tant de la Llei 2/2015 sinó del Reial decret 55/2017) en el procediment de modificació de les condicions econòmiques dels acords d'acció concertada de serveis residencials per a persones en situació de dependència. En qualsevol cas, es podria valorar la possibilitat de sol·licitar informe a l'Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de conformitat amb l'article 70 de la Llei 3/2003, de 26 de març de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears».

9. L'informe de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de data 22 de juny de 2023, conclou el següent:

«A la vista de tot l'exposat, i una vegada analitzada la documentació tramesa, aquesta intervenció considera raonable la sistemàtica utilitzada per al càlcul dels nous mòduls i es dóna per assabentada de la proposta d'actualització dels preus del servei de residència per a persones dependents. Això no obstant, abans de dictar la resolució de revisió del preu del servei de residència, i en atenció al que indica l'informe de la cap del departament Jurídic de dia 12 de juny de 2023, cal aclarir els dubtes sobre l'aplicació de les limitacions derivades de la normativa de desindexació a la revisió dels preus dels serveis concertats».

10. L'informe de la Direcció de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears sobre l'aplicació de les limitacions derivades de la normativa de desindexació a la revisió dels preus dels serveis concertats, de data 28 de juny de 2023, formula les conclusions següents:

«Primera.- Concordam amb la Intervenció General el fet que resulta raonable la sistemàtica utilitzada per la Conselleria d'Afers Socials i Esports per al càlcul dels nous mòduls que han de regir els concerts i per la proposta d'actualització dels preus del servei de residència per a persones dependents.

Segona.- Tot i que sigui d'aplicació als concerts la normativa estatal sobre desindexació de l'economia espanyola, l'aplicació d'aquesta s'ha de dur a terme d'acord amb allò que s'ha dit en el cos d'aquest informe i en aquest sentit, no es considera vulnerada per la modificació dels concerts que es proposa, per part de la Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Tercera.- Entenem que la modificació dels concerts està emparada suficientment per les previsions que se contenen en la Llei 12/2018, de 15 de novembre, de serveis a les persones en l'àmbit social de la comunitat autònoma de les Illes Balears i en el Decret 48/2017, de 27 d'octubre, pel qual s'estableixen els principis generals als quals s'han de sotmetre els concerts socials.

Quarta.- Les modificacions proposades estan emparades també per les previsions establertes en el Conveni col·lectiu de residències de Majors i Centres de Dia per a persones dependents i Desenvolupament de la Promoció de l'Autonomia Personal (amb efectes d'1 de gener de 2023) i s'adeqüen a la Recomanació del Consell de la Unió Europea de 8 de desembre de 2022 sobre l'accés a cures de llarga durada d'alta qualitat assequibles.»

Fonaments de dret

1. L'article 30.15 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, estableix que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té competències exclusives en matèria de polítiques d'atenció a persones dependents, d'acció i benestar social i polítiques d'atenció a les persones i als col·lectius en situació de pobresa o necessitat social.

2. L'article 58 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, estableix que els procediments s'inicien d'ofici per acord de l'òrgan competent, per iniciativa pròpia o com a conseqüència d'una ordre superior, a petició raonada d'altres òrgans o per denúncia.

3. L'article 89.1 de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de Serveis Socials de les Illes Balears, preveu el règim de concerts com a diferenciat de la contractació, establint que les Administracions Públiques de les Illes Balears, en l'àmbit de les seves competències, poden organitzar la prestació dels serveis del Catàleg de Prestacions i Serveis Socials, entre d'altres fórmules, mitjançant el règim de concerts previst a la Llei.

4. La Llei 12/2018, de 15 de novembre, de serveis a les persones en l'àmbit social de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 146, de 22 de novembre de 2018).

5. El Decret 48/2017, de 27 d'octubre, pel qual s'estableixen els principis generals als quals s'han de sotmetre els concerts socials (BOIB núm. 132, de 28 d'octubre de 2017).

6. El Decret 32/2023 de 26 de maig pel qual s'aprova la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears 2023-2027, s'estableixen principis generals per a les carteres insulars i locals i es modifiquen diverses normatives de l'àmbit social (BOIB núm. 70, de 27 de maig de 2023).

7. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 21, de 15 de febrer de 2021), estableix que la Conselleria d'Afers Socials i Esports, mitjançant la Direcció General d'Atenció a la Dependència, exerceix les seves competències en matèria d'atenció i suport a persones amb dependència, a persones amb discapacitat, a persones de la tercera edat i altres col·lectius en situació de risc o de necessitat social.

8. El Decret 10/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es disposa el nomenament dels membres del Govern de les Illes Balears (BOIB núm. 88, de 3 de juliol de 2019).

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Aprovar l'actualització dels preus dels Acords d'acció concertada del servei d'atenció residencial per a persones en situació de dependència, d'acord amb les quanties següent:

  • Des de l'1 de juny de 2023 i fins al 31 de maig de 2024: 82,11 €/dia (sense IVA) i 85,39 €/dia (IVA inclòs).
  • Des de l'1 de juny de 2024 i fins al 31 de maig de 2025: 85,48 €/dia (sense IVA) i 88,90 €/dia (IVA inclòs).
  • Des de l'1 de juny de 2025 i fins al 31 de maig de 2026: 88,54 €/dia (sense IVA) i 92,08 €/dia (IVA inclòs).
  • Des de l'1 de juny de 2026: 91,03 €/dia (sense IVA) i 94,67 €/dia (IVA inclòs).

2. Aquests preus s'han d'aplicar des del dia 1 de juny de 2023.

3. Publicar aquesta resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució –que exhaureix la via administrativa- es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera d'Afers Socials i Esports en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 29 de juny de 2023

La consellera d'Afers Socials i Esports Fina Santiago Rodríguez