Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 426844
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual s’aprova la modificació de la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual s'aprova la convocatòria d'ajuts per a compensar les pèrdues de les persones treballadores autònomes que hagin suspès la seva activitat econòmica en l’any 2019 per motiu d’estar en situació de gaudi de la prestació per naixement i cura de menor o per risc durant l’embaràs

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 13 de juny de 2023 es va publicar al BOIB núm. 78 la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual s'aprova la convocatòria d'ajuts per a compensar les pèrdues de les persones treballadores autònomes que hagin suspès la seva activitat econòmica en l'any 2019 per motiu d'estar en situació de gaudi de la prestació per naixement i cura de menor o per risc durant l'embaràs.

Aquesta convocatòria de subvencions té per objecte regular l'atorgament d'uns ajuts per a compensar les persones treballadores autònomes que no es van poder beneficiar dels ajuts regulats en l'Ordre conjunta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors i del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 28 de maig de 2021 per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria extraordinària de la Línia COVID d'ajuts directes a empresaris i professionals a què es refereix el títol I del Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial, en resposta a la pandèmia de la Covid-19 per no haver complert algun dels requisits per a ser destinataris dels ajuts establerts en els articles 2.A.1.b) i 2.B.2.a) d'aquesta Ordre, amb l'objectiu de promoure l'ocupació autònoma i per a contribuir en la consecució dels objectius de corresponsabilitat i conciliació de la vida personal, familiar i laboral en igualtat de condicions entre homes i dones.

2. Una vegada publicada la Resolució abans esmentada, s'ha advertit la manca de previsió de certes despeses que haurien de ser subvencionables, per tal de situar en igualtat de condicions els beneficiaris d'aquests ajuts i els que ho van ser de les subvencions concedides en el marc de l'Ordre conjunta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors i del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 28 de maig de 2021 per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria extraordinària de la Línia COVID d'ajuts directes a empresaris i professionals a què es refereix el títol I del Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial, en resposta a la pandèmia de la Covid-19 i, d'aquesta manera, acostar la relació de despeses subvencionables d'ambdues convocatòries d'ajuts.

3. Aquesta modificació és succeptible de ser publicada malgrat que el Govern de les Illes Balears es trobi en funcions, ja que no implica un augment del compromís de despesa ja adquirit mitjançant la publicació de la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual s'aprova la convocatòria d'ajuts per a compensar les pèrdues de les persones treballadores autònomes que hagin suspès la seva activitat econòmica en l'any 2019 per motiu d'estar en situació de gaudi de la prestació per naixement i cura de menor o per risc durant l'embaràs, que responia a un acte de tràmit ordinari que posava fi a un procediment iniciat en data 18 de maig de 2023 per mandat d'una esmena parlamentària feta sobre el pressupost de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2023.

4. El dia 28 de juny de 2023 el secretari general de la conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball per substitució del director general de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular ha emès la memòria justificativa sobre la necessitat de dur a terme una modificació de la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual s'aprova la convocatòria d'ajuts per a compensar les pèrdues de les persones treballadores autònomes que hagin suspès la seva activitat econòmica en l'any 2019 per motiu d'estar en situació de gaudi de la prestació per naixement i cura de menor o per risc durant l'embaràs.

5. El dia 28 de juny de 2023, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball ha ordenat l'inici del procediment per tramitar la modificació de la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual s'aprova la convocatòria d'ajuts per a compensar les pèrdues de les persones treballadores autònomes que hagin suspès la seva activitat econòmica en l'any 2019 per motiu d'estar en situació de gaudi de la prestació per naixement i cura de menor o per risc durant l'embaràs.

Fonaments de dret

1. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB número 196, de 31 de desembre).

2. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el seu reglament (Reial decret 887/2006, de 21 de juliol).

3. Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

4. El Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 122, de 2 de setembre).

5. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 21, de 15 de febrer), que estableix, en el seu article 2 punt 4.d, amb relació a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, que les competències de la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular són, entre d'altres, la promoció, desenvolupament i dinamització econòmica; el finançament i suport empresarial; la gestió, foment i difusió dels models d'economia social i autoocupació, i la coordinació i gestió de la implantació d'un sistema de gestió ètica i socialment responsable amb l'assumpció del Sistema Balear de Responsabilitat Social Corporativa d'Empreses.

6. Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual s'aprova la convocatòria d'ajuts per a compensar les pèrdues de les persones treballadores autònomes que hagin suspès la seva activitat econòmica en l'any 2019 per motiu d'estar en situació de gaudi de la prestació per naixement i cura de menor o per risc durant l'embaràs.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Primer. Modificar la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual s'aprova la convocatòria d'ajuts per a compensar les pèrdues de les persones treballadores autònomes que hagin suspès la seva activitat econòmica en l'any 2019 per motiu d'estar en situació de gaudi de la prestació per naixement i cura de menor o per risc durant l'embaràs, en els termes següents:

- L'apartat tercer:

On diu:

«1. Els ajuts tindran l'objecte de compensar els pagaments a proveïdors i altres creditors, financers i no financers, sempre que s'hagin meritat entre l'1 de març de 2020 i el 31 de maig de 2021, malgrat que s'hagin facturat amb posterioritat, i procedeixin de contractes anteriors al dia 13 de març de 2021.

D'acord amb el que disposa el paràgraf anterior, resultaran subvencionables els imports pagats en concepte de prestacions de serveis o de subministraments, així com de tributs, excepte els imposts indirectes quan siguin susceptibles de recuperació o compensació i els imposts personals sobre la renda, que no són subvencionables, de salaris i d'arrendaments, o a la reducció del deute financer i, en general, a qualsevol altre despesa, d'acord amb el criteri de meritació fixat en el paràgraf anterior.»

Ha de dir:

«1. Els ajuts tindran l'objecte de compensar els pagaments a proveïdors i altres creditors, financers i no financers, sempre que s'hagin meritat entre l'1 de març de 2020 i el 31 de maig de 2021, malgrat que s'hagin facturat amb posterioritat, i procedeixin de contractes anteriors al dia 13 de març de 2021.

Així mateix, també serà subvencionable l'amortització dels préstecs amb aval de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) formalitzats dins el període comprès entre l'1 de març de 2020 i el 12 de març de 2021 i que s'amortitzin fins al 31 d'agost de 2023.

2. D'acord amb el que disposa el punt anterior, resultaran subvencionables els imports pagats en concepte de prestacions de serveis o de subministraments, així com de tributs, excepte els imposts indirectes quan siguin susceptibles de recuperació o compensació i els imposts personals sobre la renda, que no són subvencionables, de salaris i d'arrendaments, o a la reducció del deute financer i, en general, a qualsevol altre despesa, d'acord amb el criteri de meritació fixat en el paràgraf anterior.»

Segon. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller Model Econòmic, Turisme i Treball en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears,d'acord amb el que disposen l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril), i l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú (BOE núm. 236, de 2 d'octubre).

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de publicar-se en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

 

Palma, en data de la signatura electrònica (28 de juny de 2023)

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball Iago Negueruela Vázquez