Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTANYÍ

Núm. 424522
Reglament de funcionament del Consell municipal de la dona i per a la igualtat al municipi de Santanyí

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Publicació definitiva del Reglament de funcionament del Consell municipal de la dona i per a la igualtat al municipi de Santanyí. Expedient 2021/3512.

Per acord de Ple de data 24 d'abril de 2023 es va aprovar inicialment el Reglament de funcionament del Consell municipal de la dona i per a la igualtat al municipi de Santanyí

Finalitzat el període d'exposició pública, (BOIB 60 de 11.05.2023), no s'han presentat al·legacions i en conseqüència l'acord aprovat inicialment esdevé definitiu.

Seguits doncs tots el tràmits reglamentaris es publica el texte íntegre de l'Ordenança que queda redactat de la següent manera:

REGLAMENT DE FUNCIONAMENT DEL CONSELL MUNICIPAL DE LA DONA I PER A LA IGUALTAT AL MUNICIPI DE SANTANYÍ

Preàmbul

La Constitució Espanyola de 1978 estableix els principis fonamentals que han d'inspirar l'actuació de tots els poders públics. La igualtat esdevé, des de la Carta Magna, un valor superior de l'ordenament jurídic i un dels drets fonamentals de totes les persones. També adquireix preeminència, concretada al seu article 23, el dret de la ciutadania a participar en els afers públics. En l'article 9.2. es diu que els poders públics han de remoure tots els obstacles que dificultin l'esmentada participació de la ciutadania a la vida política, econòmica, cultural i social.

En consonància amb l'anterior, l'article 15 de l'Estatut de les Illes Balears reconeix el dret de participació de manera individual o col·lectiva en la vida política en condicions d'igualtat, i s'impel·leix els poders públics a promoure la participació en els afers públics.

Els principis inclosos a la Constitució han estat desenvolupats per la següent legislació en l'àmbit del règim local:

1. En els articles 24 i 69 de la Llei 7/1985, del 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, en relació amb l'àmbit estatal.

2. En els articles 29, 116 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

A la legislació autonòmica, la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, al Capítol II del Títol II, esmenta que una de les formes d'avançar cap a la igualtat entre homes i dones és amb la creació d'òrgans de coordinació i consultius. I es diu del Consell de Participació de les Dones, creat el 2008, que la seva finalitat bàsica és la d'afavorir l'associacionisme i la participació de les dones en els termes que les puguin afectar.

De tot l'anterior s'extreu que existeixen dos mecanismes per articular la participació dels ciutadans i ciutadanes en la gestió dels afers municipals:

1. Creació d'òrgans de gestió descentralitzada per afavorir la participació en tots els temes d'actuació ciutadana.

2. Creació d'òrgans de participació sectorial per afavorir la participació en un àmbit concret de competència municipal.

Fent ús d'aquests instruments que la legislació posa a l'abast dels ens locals, l'Ajuntament de Santanyí considera fonamental la creació d'un òrgan de participació sobre les qüestions municipals que afectin la realitat de les dones, persones LGTBIA+, la seva falta de visibilització (de forma no estereotipada) i les problemàtiques que pateixen. Aquest gaudirà d'un canal de comunicació permanent amb les institucions per tal d'incorporar els seus punts de vista tot enriquint l'activitat del municipi.

El desenvolupament d'un Consell Municipal de la Dona i per a la Igualtat al municipi de Santanyí suposa una acció més que demostra el compromís actual per les polítiques d'igualtat. D'altra banda, per assegurar que les estructures que es posen en marxa tinguin una trajectòria i s'ajustin a la realitat del municipi s'han d'articular a través d'òrgans de participació àgils i dinàmics però, alhora, clars i regulats.

 

Article 1. Definició

El Consell Municipal de la Dona i per a la Igualtat al municipi de Santanyí és l'òrgan amb caràcter de consulta i participació democràtica amb l'objectiu de desenvolupar i donar impuls a les accions referents al principi d'igualtat d'oportunitats en els diferents àmbits municipals. Les seves funcions s'exerciran mitjançant l'elaboració d'informes, peticions o recomanacions que, en tot cas, seran potestatius però no vinculants per als òrgans de govern municipal.

El Consell, que es regeix per aquest Reglament, és un òrgan integrat en la regidoria d'Igualtat i la Dona que té atribuïdes les competències en matèria d'igualtat de l'Ajuntament de Santanyí.

Article 2. Finalitats del consell de la dona i per a la igualtat

El Consell Municipal de la Dona i per a la Igualtat té com a finalitats i competències: l'elaboració de propostes, informes, promoure accions, estimular la participació i impulsar la coordinació, col·laboració i cooperació de les associacions i entitats, per a fer efectiu el principi d'igualtat de dones i homes en tots els àmbits de la vida política, econòmica, cultural, educativa i social del municipi així com lluitar contra la discriminació de les dones i/o persones LGTBIA+.

Les finalitats del Consell Municipal de la Dona i per a la Igualtat són:

- Crear un espai de coordinació entre associacions, entitats i d'interlocució amb l'Ajuntament i altres institucions que treballen en l'àmbit de la igualtat de gènere i la diversitat afectiva i sexual per tal d'intercanviar informació i coneixement mutu i, si escau, promoure acords de col·laboració.

- Fomentar la participació i l'associacionisme de les dones, persones que treballin per a la igualtat i/o persones LGTBIA+ del municipi de Santanyí, creant un espai de reflexió i debat que permeti influir en la definició dels problemes i les necessitats, en la priorització dels recursos existents i en l'elaboració de programes i activitats municipals que incideixin en la millora de la qualitat de vida de les dones i/o persones LGTBIA+ del municipi.

- Permetre un espai de participació a aquelles dones i/o persones LGTBIA+ que, sense pertànyer a cap entitat ni ser representatives de cap col·lectiu concret, puguin aportar suggeriments a la polítiques d'igualtat de gènere i de diversitat afectiva i sexual en base a la seva trajectòria personal i/o professional.

- Conèixer les inquietuds i les necessitats de la ciutadania en matèria d'igualtat d'oportunitats per raó de gènere i de diversitat afectiva i sexual.

- Garantir l'accés de les dones i/o persones LGTBIA+ a la informació sobre les activitats, obres i serveis municipals en matèria de gènere i de diversitat afectiva i sexual.

- Integrar les visions polítiques, tècniques i ciutadanes per poder tenir una visió estratègica per fer efectiu el principi d'igualtat entre les persones i lluitar contra la discriminació, l'exclusió i la violència masclista i LGTBIA+fòbica i pels drets en tots els àmbits de la vida: política, econòmica, cultural, educativa i social en el municipi de Santanyí.

- Oferir un espai que enriqueixi la presa de decisions de l'equip de govern municipal.

Article 3. Funcions

Les funcions del Consell són les següents:

- Potenciar l'associacionisme i la participació de les dones i/o persones LGTBIA+ a tots els àmbits esmentats en l'apartat anterior.

- Conèixer i valorar les polítiques municipals, especialment, la informació, el seguiment i l'avaluació dels diferents programes, serveis, activitats i pressupostos municipals relacionats amb les polítiques d'igualtat d'oportunitats de l'Ajuntament.

- Assessorar l'Ajuntament de Santanyí en la definició de les polítiques d'igualtat.

- L'Ajuntament podrà sol·licitar un informe amb caràcter potestatiu al Consell de la Dona i per a la Igualtat en els temes següents: prèvia aprovació del pressupost destinat en matèries d'igualtat i diversitat afectiva i sexual, prèvia sol·licitud de subvencions en matèria d'igualtat i diversitat afectiva i sexual, prèvia aprovació del programa d'actuacions a desenvolupar en matèria d'igualtat i diversitat afectiva i sexual. Així com també, d'altres àrees de l'Ajuntament que treballin matèries d'igualtat, fomentant el principi de transversalitat.

- Recollir i canalitzar les peticions, els suggeriments i les iniciatives que li adrecin les persones, entitats i col·lectius no presents en el Consell, exercint de pont entre ciutadania i institució.

- Analitzar i debatre les aportacions que puguin presentar les persones membres del Consell.

- Participar en l'elaboració de propostes per a la promoció de campanyes, accions de visualització i sensibilització vers les dones i/o persones LGTBIA+ i contra les violències masclistes i LGTBIA+fòbiques.

- Assessorar i proposar elements de millora dels programes i actuacions desenvolupades per l'administració municipal en matèria de polítiques d'igualtat de gènere i diversitat sexual, familiar i de gènere.

- Donar visibilitat als recursos existents a nivell municipal enfocats a la igualtat d'oportunitats i a la lluita contra la discriminació.

Article 4. Composició del plenari del consell

4.1 El Consell Municipal de la Dona i per a la Igualtat està integrat pels membres següents:

- La Presidència: que serà exercida pel batle o batlessa de Santanyí, que podrà delegar l'exercici del càrrec en la Regidoria que consideri convenient.

- La secretaria: estarà ocupada per personal municipal i serà designada per la Presidència del Consell. Tendrà veu però sense vot.

- Vocals: a proposta de cadascuna de les organitzacions de l'àmbit corresponent, podent designar-se titulars i suplents. Tendran vot.

1. Dos representants de les associacions d'aquest municipi que tenguin com objecte la igualtat entre homes i dones i/o els drets LGTBIA+. En absència, associacions de dones.

2. Un/a regidor/a provinent d'àrees afins a la igualtat de l'equip de govern municipal i un/a regidor/a de l'oposició.

3. Un representant d'Educació Primària i Secundària, elegit/da entre el professorat.

4. Un/a representant del Centre de Salut.

5. Un/a representant de joventut, esports i/o gent gran.

4.2 Participants

Podran participar en les sessions del Plenari, amb l'autorització de la Presidència, les persones o entitats que pels seus coneixements i activitats relacionades amb l'àmbit de la igualtat i diversitat sexual, familiar i de gènere hi siguin convidades. Tendran veu però no dret a vot.

Article 5. Funcions i funcionament del plenari del consell

Correspon a les persones membres del Plenari:

- Rebre la convocatòria amb l'ordre del dia de la reunió.

- Participar en els debats de les sessions.

- Exercir el seu dret a vot i a expressar el sentit del vot i els motius que ho justifiquen.

- Formular precs i preguntes.

- Obtenir la informació necessària per al compliment de les funcions assignades.

- Exercir qualsevol d'altres funcions inherents a la seva condició.

El nomenament dels membres que formaran part del Plenari del Consell Municipal de la Dona i per a la Igualtat al municipi de Santanyí es realitzarà per resolució de la Presidència a proposta de les entitats, associacions i els grups polítics que formin el consistori i es donarà compte al Ple de l'Ajuntament. El Plenari serà actualitzat amb els canvis de legislatura o front a situacions excepcionals.

El cessament dels membres del Plenari del Consell Municipal de la Dona i per a la Igualtat al municipi de Santanyí es realitzarà per resolució de la presidència a proposta de les entitats o associacions i es donarà compte al Ple del Consell de la Dona i per a la Igualtat.

Article 6. La presidència

6.1 La Presidència del Consell Municipal de la Dona i per a la Igualtat al municipi de Santanyí correspon al/la Batlle/essa o membre de l'equip de govern en qui aquest/a delegui.

6.2 Són funcions de la Presidència:

a) Representar el Consell i dirigir la seva activitat.

b) Convocar, presidir, moderar, suspendre i aixecar les reunions.

c) Fixar l'ordre del dia de les reunions.

d) Realitzar la proposta dels components del Plenari.

e) Vetllar per l'execució dels acords que s'hagin pres.

f) Emetre vot de qualitat en cas d'empat (en la segona votació).

g) Signar els escrits oficials.

h) Autoritzar l'assistència al Plenari i a les comissions de treball de persones amb coneixements específics sobre el tema a tractar.

i) Garantir la presència del Consell en tots els processos participatius que s'emprenguin al municipi.

j) Exercir totes les altres funcions que siguin inherents a la seva condició de President o Presidenta del Consell, o li siguin encomanades per aquest.

6.3 En cas d'absència o malaltia, la suplència de la Presidència en el Ple es realitzarà un altre membre de l'equip de govern.

Article 7. La secretaria

7.1 La secretaria compta amb les funcions pròpies d'un òrgan auxiliar de suport tècnic i administratiu. La persona que exerceix la secretaria correspondrà a una persona empleada municipal. La Secretaria actuarà amb veu, però sense vot, com a secretària/ari del Plenari, sota l'autoritat de la Presidència.

7.2 Són funcions de la secretaria:

a) Realitzar i enviar les convocatòries de les reunions.

b) Emetre l'acta de les sessions.

c) Controlar el registre dels membres representants del Plenari del Consell Municipal, les altes i les baixes.

d) Donar suport administratiu als diferents assumptes derivats dels acords.

e) Realitzar un informe anual de les activitats realitzades i previstes.

Article 8. Els/les vocals

8.1 Funcions:

a) Rebre, amb una antelació mínima de set dies, la convocatòria amb l'ordre del dia de les reunions, excepte les convocatòries de caràcter extraordinari, que es podran realitzar amb quaranta-vuit hores d'antelació.

b) Assistir a les reunions i participar en els debats exposant la seva opinió i formulant les propostes que estimin pertinents.

c) Exercir el seu dret al vot, així com expressar el sentit del mateix i els motius que ho justifiquen.

d) Proposar a la Presidència, a través de la Secretaria del Consell, la inclusió de punts en l'ordre del dia de les sessions ordinàries i formular precs i preguntes.

e) Aportar la informació relativa al seu àmbit de representació que el Consell li requereixi.

f) Rebre informació de tot allò que esdevingui en el Consell i que interessi per al seu bon funcionament.

g) Participar en aquelles comissions per a les quals el Consell el designi.

8.2 En cas d'absència o malaltia i en general quan concorri alguna causa justificada, els membres titulars podran delegar el seu vot en un altre membre mitjançant la corresponent acreditació o ser substituïts per uns altres, prèvia acreditació davant la Secretaria del Consell.

8.3 Totes les persones vocals seran designades i cessades a proposta de les seves respectives entitats, corresponent al Ple el seu nomenament i revocació. No tendran dret a remuneració per l'exercici de les seves funcions.

Article 9. Comissions de treball o consell de plenari

9.1 Les matèries en les que el Consell tindrà competències seran les següents, no obstant, algunes matèries o temes poden ser afegits per la Batllia:

a) Prevenció de les violències masclistes i LGTBIA+fòbiques.

b) Educació i cultura.

c) Salut i esports.

d) Formació, TIC i àmbit laboral.

e) Conciliació, corresponsabilitat i coeducació.

f) Urbanisme, medi ambient i habitatge.

9.2 Totes aquestes àrees tenen com eixos transversals:

- Apoderament de les dones i/o persones LGTBIA+.

- Sensibilització en matèria d'igualtat i per a l'eliminació de les violències masclistes i LGTBIA+fòbiques.

- Participació, cooperació i associacionisme.

- Comunicació i visualització de les dones i/o persones LGTBIA+ com persones actives a la societat a través d'una imatge no estereotipada.

Les Comissions de Treball són grups o reunions de treball per a temes concrets que, amb caire puntual o permanent, es creen en el si del Plenari. Poden participar tant membres del Plenari com persones assessores.

Les Comissions de Treball poden ser creades de forma permanent o amb una temporalitat determinada, en funció dels temes acordats al Plenari.

En l'acord de creació d'una Comissió de treball s'establiran les seves funcions i característiques. Les seves funcions podran ser l'estudi o debat sobre aspectes concrets de les polítiques locals d'igualtat i diversitat sexual, familiar i de gènere, l'emissió d'informes o l'emissió de propostes. Entre les seves característiques, es podrà establir un número màxim de membres per fer-les operatives.

La seva composició ve determinada per l'acord de creació, i són presidides per la Presidència del Consell o una altra persona membre en la qui delegui. Les funcions de Secretaria les desenvoluparà la Secretaria del Consell Municipal de la Dona i per a la Igualtat o una altra persona del Consell en que es delegui.

Les comissions podran emetre informes i altre material derivat.

Article 10. Reglament de funcionament intern

10.1 Sessions i acords

El Plenari del Consell Municipal de la Dona i per a la Igualtat al municipi de Santanyí celebrarà sessions ordinàries i extraordinàries.

El Plenari del Consell es reunirà amb caràcter ordinari dues vegades a l'any.

Pot dur a terme sessions extraordinàries quan la Presidència ho decideixi o quan ho demani un terç dels seus membres. A l'escrit de la sol·licitud s'han de fer constar els motius i els assumptes que es volen tractar i l'ordre del dia.

10.2 Constitució vàlida del plenari del consell

Les sessions del Plenari del Consell s'han de convocar amb una antelació mínima de 15 dies naturals per la Secretaria del Consell. Si la convocatòria és extraordinària l'antelació mínima haurà de ser de dos dies hàbils.

La convocatòria ha d'anar acompanyada amb l'ordre del dia corresponent, que ha de contenir els assumptes que la Presidència considera adequats i els altres que li siguin proposats.

El Plenari del Consell es constitueix vàlidament en primera convocatòria amb l'assistència de la Presidència, la Secretaria i d'almanco la meitat del seu nombre legal de membres regint-se per l'article 17.2 la llei 40/2015 d'1 d'octubre de règim jurídic del sector públic que determina que “Per a la vàlida constitució del òrgan, a efectes de la celebració de sessions, deliberacions i pressa d' acords, es requerirà la assistència, presencial o a distància, de la Presidència i la Secretaria o en el seu cas, de qui els supleixin, i la de la meitat, al manco, dels seus membres”. Aquest quòrum s'ha de mantenir al llarg de tota la sessió.

Si en primera convocatòria no s'obté el quòrum necessari el Plenari del Consell es considera automàticament convocat mitja hora després.

10.3 Participació de persones externes

La Presidència del Plenari o Comissió, a iniciativa pròpia, a petició d'algun o alguna membre del Plenari podrà autoritzar l'assistència a la sessió a persones alienes a la seva composició, de la mateixa manera que també es pot convidar a la participació de representants d'altres àrees municipals per raó de la seva competència o especial coneixement de la matèria a tractar.

Aquestes tindran dret a paraula però no de vot. Es farà constar en l'acta.

10.4 Votacions

Degut al caràcter eminentment consultiu del Consell Municipal de la Dona i per a la Igualtat, s'intentarà que l'adopció dels acords sigui per consens, si aquest no es dona, es durà a terme una votació ordinària. El vot haurà de ser en sentit favorable, desfavorable o abstenció. El vot és personal i indelegable. Com a norma general la votació serà pública, llevat que la majoria absoluta de persones membres sol·liciti el vot secret.

En cas d'empat, es durà a terme una nova votació i, si persisteix l'empat, dirimirà el vot de qualitat de la Presidència. També es podrà decidir, per majoria de les persones presents, que un assumpte quedi sobre la taula per continuar la deliberació en una propera sessió.

10.5 Actes

La Secretaria corresponent aixecarà acta de cada sessió de Plenari o de Comissió, on hi constarà necessàriament les persones assistents, l'ordre del dia de la reunió, les circumstàncies del lloc i temps de la celebració, els punts principals de les deliberacions així com el contingut dels acords adoptats.

Les actes s'aprovaran en la mateixa o en la següent sessió. No obstant, la Secretaria pot emetre certificació sobre els acords específics que s'hagin adoptat, sense perjudici de la posterior aprovació de l'acta. En les certificacions d'acords adoptats emeses amb anterioritat a l'aprovació de l'acta, es farà constar expressament aquesta circumstància.

Article 11. Recursos

L'Ajuntament de Santanyí facilitarà els locals i altres mitjans per assegurar el correcte desenvolupament de les activitats.

Article 12. Informe anual

El Consell Municipal de la Dona i per a la Igualtat emetrà anualment una relació de les activitats realitzades a l'any tancat i realitzarà una previsió de noves accions per a l'exercici següent.

La interpretació o aclariment de les qüestions o aspectes insuficientment regulats en el present Reglament que s'hi puguin observar correspon a l'Ajuntament, previ informe del Consell Municipal de la Dona i per a la Igualtat.

Article 14. Publicitat i comunicació

L'Ajuntament de Santanyí, a través dels canals de comunicació cap a la població del municipi, informarà de la constitució del Consell Municipal de de la Dona i per a la Igualtat al municipi de Santanyí així com de la regulació en matèria de participació, com a mínim.

Article 15. Retribució

Els càrrecs derivats d'aquest reglament seran honorífics i no retribuïts.

El càrrec de la secretaria, que es durà a terme per personal municipal, es veurà retribuït d'acord amb la llei.

Article 16. Entrada en vigor i aprovació

El present Reglament entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el BOIB.»

 

Santanyí, document signat electrònicament al marge (Santanyí, 28 de juny de 2023)

La batlessa Maria C. Pons Monserrat