Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 424308
Decret de Presidència núm. 2023000467. Estructura del Govern del Consell Insular d’Eivissa i creació de Departaments

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Desprès de les eleccions del passat dia 28 de maig de 2023, d'acord amb allò previst a l'article 64.5 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears (segons la redacció donada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, que el va reformar; en endavant EAIB) i els articles 16 i 20 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars (LCI), el dia 23 de juny de 2023 es va constituir el Consell Insular d'Eivissa i va prendre possessió del seu càrrec el seu president, el qual se disposa a estructurar el govern d'aquesta institució.

A l'EAIB es determina que els consells insulars estableixen la seva organització d'acord amb la Constitució i el propi Estatut (article 62).

Així mateix, la LCI, preveu a l'article 13.1 que els consells insulars, mitjançant els reglaments orgànics respectius i altres normes que els despleguin o completin, estableixen la seua organització d'acord amb l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears i aquesta llei, en el marc del que disposa la legislació bàsica de règim jurídic de les administracions públiques.

L'article 31 (Departaments insulars) de la LCI preveu:

1. L'administració de cada consell insular s'organitza en departaments per a l'exercici de competències que corresponen als diferents sectors funcionals homogenis de l'activitat administrativa de la institució.

2. Per decret de la presidència es determina el nombre, la denominació, l'estructura bàsica, l'àmbit funcional dels departaments insulars i, quan escaigui, l'abast de les atribucions dels òrgans que en formen part.

Prèviament, a l'article 21.1, lletra g, la LCI preveu que correspon al president:

g) Dictar els decrets de creació i extinció dels departaments insulars en el marc del reglament orgànic, d'acord amb l'article 31 d'aquesta llei.

Per la seua banda, l'article 16 del Reglament orgànic d'aquesta institució -ROCI- (BOIB núm. 136, de 18/09/2010, correcció en BOIB núm. 148, de 14/10/2010, modificació en BOIB núm. 48, de 16/04/2016), entre les competències organitzatives de la Presidència, preveu al punt 4 la creació dels departaments en què s'ha d'organitzar el Consell Insular i determinar la seua estructura interna i atribucions.

Els departaments es defineixen a l'article 68.1 del ROCI com les unitats en què s'organitza l'activitat administrativa del Consell Insular d'Eivissa, cadascuna de les quals comprèn un o més sectors funcionalment homogenis de l'esmentada activitat.

També l'article 71 del ROCI estableix que correspon a la Presidència disposar la creació dels diferents departaments.

En aquest sentit, el govern del Consell Insular s'estructura en la Presidència i en diversos departaments, agrupats en tres àrees d'actuació conforme al principi d'organització funcional de l'activitat administrativa.

Al front de cada departament hi haurà un conseller executiu o consellera executiva, sense perjudici que aquesta Presidència, a més de les facultats pròpies que li són atribuïdes legalment, dirigirà també un departament.

Segons l'article 30.1 (Consellers executius) de la LCI, els consellers executius són els òrgans jeràrquicament superiors en els departaments de l'administració insular dels quals són titulars.

D'altra banda, a I'article 36 (Direccions insulars), apartat 1, estableix que:

1. Els directors insulars són òrgans directius per a la gestió d'una o diverses àrees funcionalment homogènies.

I prèviament, a l'article 34.1, la LCI preveu que:

1. Els òrgans directius s'integren en l'estructura dels departaments d'acord amb el que disposa el decret de la presidència corresponent.

Per tot l'anterior, en ús de les facultats que tenc conferides, dict el següent

DECRET

PRIMER- El Consell Executiu del Consell Insular d'Eivissa estarà integrat pel president, les vicepresidències primera i segona i la resta de consellers executius i de conselleres executives.

SEGON- Estructurar el govern del Consell Insular d'Eivissa en la Presidència i en els departaments que s'indiquen, agrupats en tres àrees d'actuació.

1. Correspon a la Presidència del Consell Insular d'Eivissa, a més de les facultats que li assigna l'ordenament jurídic, la coordinació de la Secretaria General i de l'Assessoria Jurídica, sense perjudici de les facultats conferides al Departament que gestiona els recursos humans (RH) de la Corporació.

2. Els diferents departaments, agrupats en tres àrees, són els següents:

  • Àrea de Presidència, Desenvolupament Econòmic, Cooperació Municipal i Serveis Generals:

- Departament de Promoció Turística i Medi Rural i Marí.

- Departament de Presidència, Hisenda, Gestió Econòmica i Esports.

- Departament de Promoció Econòmica, Cooperació Municipal i Recursos Humans.

  • Àrea d'Infraestructures, Modernització i Sostenibilitat:

- Departament de Territori, Ordenació Turística, Mobilitat, Infraestructures Viàries i Lluita contra l'Intrusisme.

- Departament de Gestió Ambiental, Sostenibilitat, Innovació i Transparència.

  • Àrea d'Acció Social, Cultural i Patrimoni

- Departament de Cultura, Educació i Patrimoni.

- Departament de Joventut, Participació Ciutadana i del Parc Insular de Serveis de “Sa Coma”.

- Departament de Benestar Social, Família i Igualtat.

TERCER- Determinar l'àmbit o el sector específic de l'activitat administrativa amb el qual s'identifica cada departament, d'acord amb la relació següent:

1. Departament de Promoció Turística i Medi Rural i Marí, comprèn:

a) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb les matèries d'informació i promoció turística, així com la coordinació de la política turística, relacions interadministratives en aquesta matèria i creació de productes turístics.

bLes actuacions relacionades amb la gestió del Patronat de l'Escola de Turisme.

c) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb les matèries d'agricultura, ramaderia, pesca, caça, recursos cinegètics, monts i recursos i aprofitaments hidràulics.

d) Aquest departament també gestionarà els serveis propis del seu àmbit d'actuació prestats als diferents centres propietat del Consell Insular.

2. Departament de Presidència, Hisenda, Gestió Econòmica i Esports, comprèn:

a) Les actuacions relacionades amb la gestió de l'empresa pública Fires, Congressos i Esdeveniments d'Eivissa, SAU (FECOEV).

b) Serveis tècnics de la Corporació.

c) Coordinació interdepartamental i relacions institucionals.

d) Coordinació dels plans estratègics del Consell; seguiment de projectes estratègics i interdepartamentals; coordinar les actuacions del Consell Insular d'Eivissa amb assumptes europeus; gestió i coordinació de fons estatutaris, així com de coordinació de les inversions de l'Estat.

e) Impulsar l'aplicació del Reglament d'honors i distincions; promoure, potenciar i coordinar les commemoracions i els esdeveniments d'àmbit insular que ajudin a la cohesió de la ciutadania.

f) Coordinar les relacions amb els mitjans de comunicació pel que fa a la informació institucional.

g) Contractació.

h) La direcció, l'elaboració,  la gestió i el seguiment i el control del pressupost general del Consell Insular, així com la programació pressupostària relativa a aquest.

i) La intervenció, el control econòmic intern i la comptabilitat.

j) La política financera i les relacions amb les entitats financeres.

k) La tresoreria, la gestió d'ingressos i l'endeutament.

l) La planificació econòmica.

 m)  Les altres que li siguin atribuïdes per les bases d'execució del pressupost.

n) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb la matèria d'esport, i de foment i promoció de les activitats esportives.

o) Aquest departament també gestionarà els serveis propis del seu àmbit d'actuació prestats als diferents centres propietat del Consell Insular.

3. Departament de Promoció Econòmica, Cooperació Municipal i Recursos Humans, comprèn:

a) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular d'Eivissa en matèria de cooperació i assistència als municipis de l'illa, recollides tant a la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, com a la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars.

b) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en matèria d'artesania i promoció de la moda. Desenvolupament empresarial; indústria i vigilància de marques.

c) Les competències pròpies del Consell Insular en matèria d'activitats; actuacions en matèria de serveis d'admissió i control d'ambient intern. Les funcions relacionades amb la planificació d'equipaments comercials.

d) La gestió relativa als recursos humans (RH) del Consell Insular d'Eivissa, funció pública, règim interior, potestat disciplinària, tot respectant les competències legalment reservades a la Presidència, i relacions amb els representants sindicals.

e) La gestió del Centre insular d'Exàmens de Conduir.

4. Departament de Territori, Ordenació Turística, Mobilitat, Infraestructures Viàries i Lluita contra l'Intrusisme, comprèn:

a) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb les matèries d'ordenació turística, ordenació d'activitats en zones turístiques i funció inspectora i sancionadora en matèria turística.

b) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb les matèries d'ordenació del territori, inclòs el litoral, urbanisme i cèdules d'habitabilitat, control i disciplina urbanística i política del sòl; infraestructures viàries del Consell Insular. Aquest Departament també gestionarà els serveis propis del seu àmbit d'actuació prestats als diferents centres propietat del Consell Insular.

c) Lluita contra l'intrusisme, que comprèn la funció inspectora i sancionadora i l'adopció de mesures cautelars i multes coercitives respecte de les estades turístiques en habitatges per les infraccions en matèria turística realitzades en condicions de clandestinitat.

d) Expropiacions.

e) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació a les matèries de transports terrestres i mobilitat, i d'inspecció tècnica de vehicles.

f) La coordinació d'accions d'aquelles administracions que tenen competències directes en matèria d'habitatge.

g) La simplificació administrativa.

h) Aquest departament també gestionarà els serveis propis del seu àmbit d'actuació prestats als diferents centres propietat del Consell Insular.

5. Departament de Gestió Ambiental, Sostenibilitat, Innovació i Transparència, comprèn:

a) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb les matèries de medi ambient i de planificació i gestió de residus no perillosos; Servei d'extinció d'incendis i salvament i Parc Insular de Bombers.

b) Gestió de l'administració electrònica, transparència, innovació i tecnologies de la informació i comunicació (TIC), recursos informàtics, noves tecnologies i societat del coneixement.

c) Oficina d'Assistència en matèria de registre i atenció al ciutadà.

d)Aquest departament també gestionarà els serveis propis del seu àmbit d'actuació prestats als diferents centres propietat del Consell Insular.

6. Departament de Cultura, Educació i Patrimoni, comprèn:

a) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb les matèries de cultura, activitats artístiques, educació, promoció i animació sociocultural, museus, arxius, biblioteques, dipòsit legal de llibres, normalització lingüística i patrimoni cultural, històric i monumental.

b) La gestió de les escoles infantils del Consell Insular d'Eivissa.

c) Aquest departament també gestionarà els serveis propis del seu àmbit d'actuació prestats als diferents centres propietat del Consell Insular.

7. Departament de Joventut, Participació Ciutadana i del Parc Insular de Serveis de “Sa Coma”, comprèn:

a) Desenvolupament i gestió de l'antic aquarterament de sa Coma i la gestió del Parc Insular de Serveis “Sa Coma”.

b) Participació ciutadana, aplicació i seguiment del reglament de participació ciutadana de la Corporació.

c) L'activitat competencial pròpia relativa a les activitats d'oci i lleure, joventut i equipaments juvenils i ordenació d'aquestes activitats.

d) Aquest departament també gestionarà els serveis propis del seu àmbit d'actuació prestats als diferents centres propietat del Consell Insular.

8. Departament de Benestar Social, Família i Igualtat, comprèn:

a) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb les matèries de serveis socials i assistència social, integració i desenvolupament comunitari, tutela, acolliment i adopció de menors, polítiques de gènere i dona, igualtat i LGTBIQ+, títols de famílies nombroses i famílies monoparentals, i la resta de polítiques d'inserció social competència del Consell Insular d'Eivissa, així com la relació i col·laboració amb les entitats i associacions d'aquest àmbit.

b) Aquest departament també gestionarà els serveis propis del seu àmbit d'actuació prestats als diferents centres propietat del Consell Insular.

QUART- Els departaments esmentats a l'apartat anterior s'estructuren internament en les direccions insulars següents:

  • Departament de Promoció Turística i Medi Rural i Marí.

    • Direcció Insular de Promoció Turística
    •  
    • Direcció Insular de Medi Rural i Marí
  • Departament de Presidència, Hisenda, Gestió Econòmica i Esports.

    • Direcció Insular d'Esports

  • Departament de Promoció Econòmica, Cooperació Municipal i Recursos Humans.

    • Direcció Insular de Recursos Humans i Promoció Econòmica.          

  • Departament de Territori, Ordenació Turística, Mobilitat, Infraestructures Viàries i Lluita contra l'Intrusisme.

    • Direcció Insular d'Intrusisme
    •  
    • Direcció Insular de Transport
  • Departament de Gestió Ambiental, Sostenibilitat, Innovació i Transparència.

    • Direcció Insular de Noves Tecnologies i Oficina d'Atenció a la Ciutadania

  • Departament de Cultura, Educació i Patrimoni.

    • Direcció Insular de Cultura i Patrimoni

  • Departament de Joventut, Participació Ciutadana i del Parc Insular de Serveis de “Sa Coma”.

  • Departament de Benestar Social, Família i Igualtat.

    • Direcció Insular de Benestar Social, Igualtat i Relacions amb Entitats

CINQUÈ- Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposin al que estableix aquest decret.

   SISÈ- Aquest decret entrarà en vigor el dia de la seua publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

SETÈ- Publicar el contingut d'aquesta resolució en la Seu electrònica del Consell Insular d'Eivissa.

VUITÈ- Donar compte d'aquest decret al proper Ple que se celebri.

 

Eivissa, 28 de juny de 2023

El cap de Servei de Secretaria General Antonio Riera Buforn