Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANT LLORENÇ DES CARDASSAR

Núm. 420601
Aprovació definitiva de l’ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovada provisionalment pel Ple de l'Ajuntament, en sessió de 28 d'abril de 2023, l'Ordenança Fiscal Reguladora de l'impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica ha estat exposada al públic durant trenta dies hàbils sense que s'hagin presentat reclamacions. D'acord amb l'establert a l'article 17 del Real Decret Legislatiu 2 /2004 pel que s'aprova el Text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, l'acord s'entén definitivament adoptat i se'n publica el seu text íntegre.

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'IMPOST SOBRE VEHICLES DE  TRACCIÓ MECÀNICA 

Disposició general ARTICLE 1

1. Conformement al que disposen els articles 15.2 i 59.1 del R.D. 2./2004de 5 de març pel que s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar exigirà l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica, d'acord amb les normes contingudes a la present Ordenança.

Naturalesa i fet imposable ARTICLE 2

1. L'impost sobre vehicles de tracció mecànica és un tribut municipal directe, que grava la titularitat dels vehicles d'aquesta naturalesa, aptes per circular per les vies públiques, qualsevol que siguin la seva classe i categoria.

2. Es considera vehicle apte per a la circulació el que hagi estat matriculat en els registres públics corresponents i mentre no hagi causat baixa. Als efectes d'aquest impost també es consideraran aptes els vehicles proveïts de permisos temporals i matrícula turística.

3.No estan subjectes a l'impost:

a) Els vehicles que, havent estat donats de baixa en els registres per antiguitat del seu model, poden ser autoritzats per circular excepcionalment amb motiu d'exhibicions, certàmens o carreres limitades als d'aquesta naturalesa.

b) Els remolcs i semiremolcs arrossegats per vehicles de tracció mecànica, la massa màxima dels quals no sigui superior a 750 quilos.

Exempcions i bonificacions ARTICLE 3

1. Estaran exempts de l'Impost:

a) Els vehicles oficials de l'Estat, comunitats autònomes i entitats locals adscrits a la defensa nacional o a la seguretat ciutadana.

b) Els vehicles de representacions diplomàtiques, ofici­nes consu­lars, agents diplomàtics i funcionaris consulars de carrera acreditats a Espanya, que siguin súbdits dels països respec­tius, identificats externa­ment i a condició de reciprocitat en l'extensió i el grau.

Així mateix, els vehicles dels organismes inter­nacionals amb seu o oficina a Espanya i dels seus funcionaris o membres amb estatut diplomàtic.

c) Les ambulàncies i altres vehicles directament desti­nats a l'assistèn­cia sanitària, que pertanyin a la Creu Roja.

d) Els vehicles per a persones de mobilitat reduïda a què es refereix la lletra A de l'annex II del Reglament general de vehicles, aprovat per Reial Decret 2822/1998, de 23 de desembre.

Així mateix, estan exempts els vehicles matriculats a nom de persones discapacitades per al seu ús exclusiu.

Aquesta exempció s'aplicarà en tant es mantinguin les dites circumstàncies, tant per als vehicles conduïts per persones amb discapacitat com per als destinats al seu transport.

Les exempcions previstes en els dos paràgrafs anteriors no resultaran aplicables als subjectes passius beneficiaris d'aquestes per més d'un vehicle simultàniament, Als efectes del que se disposa en aquest apartat, es consideraran persones amb discapacitat les que tinguin aquesta condició legal en grau igual o superior al 33%.

Els interessats hauran d'instar la seva concessió indicant les característiques del vehicle, la seva matrícula i la causa del benefici, en el període d'un mes des de la data de matriculació, o abans d'acabar el període de pagament voluntari del padró, en el cas de vehicles ja inclosos en el padró de l'impost.

e) Els autobusos urbans adscrits al servei de transport públic en règim de concessió adminis­trativa, atorgada per aquest Ajuntament.

f) Els tractors, remolcs, semiremolcs i maquinària proveïts de la cartilla d'inspecció agrícola.

2. Per poder gaudir de les exempcions a què es refe­reixen les lletres d. i f. de l'apartat 1 del present article, els interessats n'hauran d'instar la concessió, indicant les característiques del vehicle, la matrícula i la causa del benefici. Si l'Administració municipal declara l'exempció, s'expedirà un document que n'acrediti la concessió.

3. Els vehicles històrics o aquells que tinguin una antiguitat mínima de 25 anys disposaran d'una bonificació del 100% de la quota de l'Impost.

La referida antiguitat es comptarà a partir de la data de la fabricació o, si aquesta no fos coneguda, a partir de la data de la primera matriculació 0, en el seu defecte, de la data en que el corresponent tipus o variant es va deixar de fabricar.

Subjectes passius ARTICLE 4

1. Són subjectes passius contribuents les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, General Tributària, titulars de l'activitat que es pretén desenvolupar o bé que es desenvolupi en qualsevol establiment industrial o mercantil.

2. Els subjectes passius, determinats segons l'apartat ante­rior, hauran de satisfer l'Impost a aquest Ajuntament quan el domicili que consti al permís de circulació del vehicle estigui situat al terme municipal de Sant Llorenç.

ARTICLE 5

1. Respecte dels responsables del tribut, s'estarà al que disposa la Llei General Tributària i a tots les altres disposicions que siguin aplicables.

Base imposable ARTICLE 6

1. La base imposable dels vehicles que s'esmenten a continua­ció, constituïda per la magnitud en unitats de quantitat o pes del fet imposable, sobre les quals s'aplicarà la tarifa que correspongui, serà la següent:

a. Per a turismes, el nombre de cavalls fiscals.

b. Per a autobusos, el nombre de places.

c. Per a camions, remolcs i semiremolcs, els quilograms de càrrega útil.

d. Per a tractors, el nombre de cavalls fiscals.

e. Per a motocicletes, els centímetres cúbics de cilin­drada.

2.Per a ciclomotors, el deute tributari vindrà determinat per una quantitat fixa.

Quota tributària ARTICLE 7

1. Les quotes tributàries es determinaran per aplica­ció de les tarifes que figuren a l'annex d'aquesta Ordenança.

2. Pel que fa al concepte de les diverses classes de vehicles i a l'aplicació de les tarifes, s'hauran de tenir en compte les següents regles:

A. Als efectes d'aquest Impost, el concepte de les diverses classes de vehicles relacionades a les tarifes d'aquest, serà el que es recull a l'Ordre de 16 de juliol de 1984.

B. En tot cas, la rúbrica genèrica de "tractors" a què es refereix la lletra D) de les dites tarifes, comprèn els "tracto-camions" i els "tractors d'obres i ser­veis".

C. La potència fiscal expressada en cavalls fiscals s'establirà d'acord amb l'article 260 del Codi de la circulació.

D. Els "derivats de turisme" i els "vehicles mixts adaptables", definits als números 30 i 31 de l'apartat II de l'annex I de l'ordre de 16 de juliol de 1984, es classificaran, als efectes de l'aplicació de les tarifes de l'Impost, d'acord amb els següents crite­ris:

a) Com turismes, si la càrrega útil autorit­zada és inferior o igual a 525 Kg.

b) Com camions si el vehicle està autoritzat per transportar més de 525 Kg de càrrega útil.

Període impositiu i meritació ARTICLE 8

1.El període impositiu coincideix amb l'any natural, tret del cas de primera adquisició dels vehicles. En aquest cas, el període impositiu començarà el dia que es produeixi aquesta adquisició.

2. L'impost es meritarà el primer dia del període impositiu.

3. L'import de la quota de l'impost es prorratejarà per trimestres naturals en els casos de primera adquisició o baixa definitiva del vehicle. També serà aplicable l'esmentat prorrateig en els casos de baixa temporal per sostracció o robatori del vehicle, comptant des del moment en què es produeixi la citada baixa temporal en el registre públic corresponent.

Gestió de l'impost ARTICLE 9

1. Als efectes del que disposa l'article 98.2 del R.D. 2/2004 es consideraran com instruments acreditatius del pagament de l'impost els rebuts tributaris o cartes de pagament, degudament dili­genciats de cobrament per la Recaptació municipal, o les seves entitats col·laboradores.

ARTICLE 10

1. En el cas de primeres adquisicions d'un vehicle, o quan aquests es reformin de manera que s'alteri la seva classificació a efectes de l'impost, els subjectes passius presentaran davant l'oficina gestora corresponent, en el termini de trenta dies comptats des de la data d'adquisició o reforma, la declaració d'aquest impost, segons el model aprovat per l'Ajuntament, acompanyada de la documentació acreditativa de la compra o modificació, el certificat de les característiques tècniques i el DNI o el CIF del subjecte passiu.

2. L'oficina gestora practicarà la corresponent liquidació, normal o complementària, que serà notificada individualment als interessats, amb indicació del termini d'ingrés i dels recursos procedents.

ARTICLE 11

1. En el cas de vehicles ja matriculats o declarats aptes per a la circulació, el pagament de les quotes anuals de l'impost es realitzarà dins del període de cobrament de cada exercici.

2. En el supòsit regulat a l'apartat anterior, la recaptació de les corresponents quotes es realitzarà mitjançant el sistema de padró anual on figuraran tots els vehicles subjectes a l'impost que es trobin inscrits en el Registres Públic a nom de persones o entitats domiciliades en aquest terme municipal. 

3. El padró o matrícula de l'impost s'exposarà al públic durant el termini de quinze dies, per a què els legítims interessats puguin examinar-lo i, si s'escau, formular-ne les reclamacions oportunes. L'exposició al públic s'anunciarà en el BOCAIB i produirà els efectes de notificació de la liquidació a cada un dels subjectes passius.

IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÒ MECÀNICA

Conformement a l'article 95.4 del R.D. 2/2004 de 5 de març, Text Refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, el coeficient d'increment de les quotes de l'impost aplicable en aquest municipi queda fixat en 1.28. Les tarifes resultants de l'aplicació del dit coeficient a les quotes vigents segons la Llei 50/1998, de 30 de desembre,  de Mesures Fiscals, Administratives i de l'Ordre Social,­ són les següents:

 A) TURISMES:

Quota mínima

Coeficient d'Increment

Quota incrementada

De menys de 8 cavalls fiscals

12,62

1,41

17,77

De 8 fins a 11,99 cavalls fiscals

34,08

1,41

47,98

De  12 fins a 15,99 cavalls fiscals

71,94

1,41

101,29

De 16  fins a 19,99 cavalls fiscals

89,61

1,41

126,17

De 20 cavalls fiscals o més

112

1,41

157,70

 B) AUTOBUSOS:

Quota mínima

Coeficient d'Increment

Quota incrementada

De menys de 21 places

83,3

1,41

117,29

De 21 a 50 places

118,64

1,41

167,05

De més de 50 places

148,3

1,41

208,81

 C) CAMIONS:

Quota mínima

Coeficient d'Increment

Quota incrementada

De menys de 1.000 Kg de càrrega útil

42,28

1,41

59,53

De 1.000 a  2.999 Kg de càrrega útil

83,3

1,41

117,29

De més de 2.999 a 9.999 Kg de càrrega útil

118,64

1,41

167,05

De més de 9.999 Kg de càrrega útil

148,3

1,41

208,81

 D) TRACTORS:

Quota mínima

Coeficient d'Increment

Quota incrementada

De menys de 16 cavalls fiscals

17,67

1,41

24,88

De 16 a 25 cavalls fiscals

27,77

1,41

39,10

De més de 25 cavalls fiscals

83,3

1,41

117,29

E) REMOLCS I SEMIREMOLCS ESTIRATS  PER VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA: 

Quota mínima

Coeficient d'Increment

Quota incrementada

De menys de 1.000 Kg i més de 750 kg de càrrega útil

17,67

1,41

24,88

De 1.000 a 2.999 Kg de càrrega útil

27,77

1,41

39,10

De més de 2.999 de càrrega útil

83,3

1,41

117,29

 F) ALTRES VEHICLES:

Quota mínima

Coeficient d'Increment

Quota incrementada

Ciclomotors

4,42

1,41

6,22

Motocicletes fins a 125 cc

4,42

1,41

6,22

Motocicletes de més de 125 cc fins a 250 cc

7,57

1,41

10,66

Motocicletes de més de 250 fins a 500 cc

15,15

1,41

21,33

Motocicletes de més de 500 cc fins a 1000 cc

30,29

1,41

42,65

Motocicletes de més de 1.000 cc

60,58

1,41

85,30

 

Sant Llorenç des Cardassar, a la data de la signatura electrònica (27 de juny de 2023)

El batle Jaume Soler Pont