Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MOBILITAT I HABITATGE

Núm. 409175
Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge de modificació de la convocatòria i l’aixecament de la suspensió de noves ajudes per a l’activitat 1 (desballestament) en el marc de la convocatòria d’ajudes per transformar les flotes de transport de viatgers i mercaderies d’empreses privades prestadores de serveis de transport per carretera, així com d’empreses que realitzin transport privat complementari, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançades per la Unió Europea «Next Generation EU», aprovada per la Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge de 15 de març de 2022 (BOIB núm. 38, de 17 de març de 2022)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets 

1. El Reial decret 983/2021, de 16 de novembre, regula la concessió directa a les comunitats autònomes i a les ciutats de Ceuta i Melilla d'ajudes per a la transformació de flotes de transport de viatgers i mercaderies d'empreses privades prestadores de serveis de transport per carretera, així com d'empreses que realitzin transport privat complementari, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOE núm. 275, de 17 de novembre de 2021) amb caràcter extraordinari, i per raons d'interès públic, social i econòmic, d'acord amb el que preveuen els articles 22.2.c), 28.2 i 28.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. Mitjançant la Resolució de la Secretaria d'Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana d'11 de desembre de 2021 es va concedir a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears una subvenció per import de 3.621.025,00 €.

3. El 17 de març de 2022 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears la Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge de 15 de març de 2022 per la qual s'aprova la convocatòria d'ajudes per transformar les flotes de transport de viatgers i mercaderies d'empreses privades prestadores de serveis de transport per carretera, així com d'empreses que realitzin transport privat complementari, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançades per la Unió Europea «Next Generation EU».

De conformitat amb l'apartat 1 del punt novè de la convocatòria, les sol·licituds s'atenen per ordre rigorós de presentació fins que s'exhaureixin els fons. Així mateix, sempre que no hagi expirat la vigència dels programes, es poden continuar registrant sol·licituds en la llista de reserva provisional, les quals s'han d'atendre per ordre d'entrada rigorós, supeditades a què es produeixin desestimacions o renúncies de les sol·licituds d'ajudes prèvies que puguin alliberar pressupost o bé s'incorpori nou pressupost a la convocatòria. En cap cas la presentació d'una sol·licitud a la llista de reserva provisional no genera cap dret per a la persona sol·licitant, fins que no es validi la sol·licitud.

4. L'11 de juny de 2022, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 76 la Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge per la qual es modifica la convocatòria d'ajudes esmentada en el punt anterior en la qual s'afegeix l'activitat 5.

5. El 18 de juny de 2022, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 79 la Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge de rectificació d'errades materials detectades en els apartats 2 i següents del punt vuitè de l'annex 1 de la Resolució esmentada en el punt anterior on es modifica la distribució de l'import del pressupost.

6. El 21 de juny de 2022, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 80 l'Acord del Consell de Govern de 20 de juny de 2022 pel qual s'aplica la previsió de l'article 117.2 de Llei de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears respecte a l'exercici de la funció interventora en règim de fiscalització prèvia limitada.

7. El 4 d'octubre de 2022, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 129 la Resolució del director general de Mobilitat i Transport Terrestre de modificació de la proporció establerta en els apartats 2.a) i 2.b) del punt vuitè de la convocatòria d'ajudes esmentada.

8. El 13 de setembre de 2022, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears va sol·licitar, mitjançant un escrit del secretari general de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, l'ampliació de pressupost del programa d'ajudes per a la transformació de flotes de transport de viatgers i mercaderies d'empreses privades prestadores de serveis de transport per carretera, així com d'empreses que realitzin transport privat complementari. L'ampliació de pressupost sol·licitada és de 3.621.025,00 €.

9. El 24 de novembre de 2022, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 153 la Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge, a proposta del director general de Mobilitat i Transport Terrestre, de suspensió de la concessió de noves ajudes, en el marc de la convocatòria d'ajudes per transformar les flotes de transport de viatgers i mercaderies d'empreses privades prestadores de serveis de transport per carretera, així com d'empreses que realitzin transport privat complementari, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançades per la Unió Europea «Next Generation EU»

10. En data 17 de novembre de 2022, la Secretaria d'Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va emetre una Resolució per la qual es concedeix a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears l'ampliació de la subvenció regulada en el Reial decret 983/2021, de 16 de novembre, pel qual s'aprova la concessió directa a les comunitats autònomes i a les ciutats de Ceuta i Melilla d'ajudes per a la transformació de flotes de transport de viatgers i mercaderies d'empreses privades prestadores de serveis de transport per carretera, així com d'empreses que realitzin transport privat complementari, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOE núm. 275, de 17 de novembre de 2021), i s'ordena el pagament. Concretament, l'import de l'ampliació és de 3.621.025,00 € repartit de la manera següent:

— Fins a un 45% de la quantitat rebuda per la comunitat autònoma per a les actuacions incloses en l'activitat 1.

— Un mínim del 40% de la quantitat rebuda per la comunitat autònoma per a les actuacions incloses en l'activitat 2.

Fonaments de dret 

1. El Reial decret 983/2021, de 16 de novembre, pel qual s'aprova la concessió directa a les comunitats autònomes i a les ciutats de Ceuta i Melilla d'ajudes per a la transformació de flotes de transport de viatgers i mercaderies d'empreses privades prestadores de serveis de transport per carretera, així com d'empreses que realitzin transport privat complementari, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, publicat en el BOE núm. 275, de 17 de novembre de 2021.

2. La Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge de 15 de març de 2022 per la qual s'aprova la convocatòria d'ajudes per transformar les flotes de transport de viatgers i mercaderies d'empreses privades prestadores de serveis de transport per carretera, així com d'empreses que realitzin transport privat complementari, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançades per la Unió Europea «Next Generation EU», publicada en el BOIB núm. 38, de 17 de març de 2022.

3. La convocatòria abans esmentada ha sofert diferents modificacions arran de la Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge de 7 de juny de 2022 (BOIB núm. 76, d'11 de juny de 2022), de la Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge de 16 de juny de 2022 (BOIB núm. 79, de 18 de juny de 2022) i de la Resolució del director general de Mobilitat i Transport Terrestre d'1 d'agost de 2022 (BOIB núm.129, de 4 d'octubre de 2022). En concret, l'apartat sisè del punt vuitè de la convocatòria estableix que sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permetin es pot incrementar l'import d'aquesta convocatòria.

4. La Resolució de la Secretaria d'Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana d'11 de desembre de 2021 per la qual es concedeix a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears l'ampliació de la subvenció regulada en el Reial decret 983/2021, de 16 de novembre, pel qual s'aprova la concessió directa a les comunitats autònomes i a les ciutats de Ceuta i Melilla d'ajudes per a la transformació de flotes de transport de viatgers i mercaderies d'empreses privades prestadores de serveis de transport per carretera, així com d'empreses que realitzin transport privat complementari, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOE núm. 275, de 17 de novembre de 2021), i s'ordena el pagament. 

5. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 21, de 15 de febrer).

Per tot això, dict la següent 

Resolució

1. Aprovar l'ampliació de crèdit de la Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge de 15 de març de 2022 per la qual s'aprova la convocatòria d'ajudes per transformar les flotes de transport de viatgers i mercaderies d'empreses privades prestadores de serveis de transport per carretera, així com d'empreses que realitzin transport privat complementari, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançades per la Unió Europea «Next Generation EU», publicada en el BOIB núm. 38, de 17 de març de 2022, per un import de 3.621.025 €.

2. Modificar el punt vuitè de l'annex 1 de la Resolució esmentada en el punt anterior en els termes següents:

1. Aquesta convocatòria té un import de 7.242.050,00 €, amb càrrec a la partida pressupostària 25201 521B01 77000 00 FF MR050.

2. La distribució de l'import anterior s'ha de repartir entre les actuacions subvencionables definides en el punt 4.1 de la manera següent:

 

a) Activitat 1 (desballestament) fins a un màxim del 45% de l'import disponible, que representen 3.258.922,5 €.

b) Activitat 2 (adquisició de vehicles d'energies alternatives baixes en carboni) amb un mínim d'un 40 % de l'import disponible que representen 2.896.820 €.

c) Activitat 3 (retrofit o modificació de la forma de propulsió dels vehicles): 181.051,28 €.

d) Activitat 4 (implantació d'infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics): 724.204,94 €.

e) Activitat 5 (adquisició de semiremolcs per a autopistes ferroviàries): 181.051,28 €.3

 

3. A partir de la data en què faltin tres mesos per finalitzar la vigència d'aquesta convocatòria es podrà modificar la distribució establerta en els apartats corresponents a les activitats 1 (desballestament) i 2 (adquisició de vehicles d'energies alternatives baixes en carboni) del punt anterior, sempre que es donin les dues condicions següents:

 

a) Que en alguna de les activitats s'hagi exhaurit l'import assignat i hi hagi llista d'espera.

b) Que en alguna altra activitat no s'hagi exhaurit l'import destinat a aquesta.

 

4. Es faculta el director general de Mobilitat i Transport Terrestre per tal que pugui modificar la distribució establerta en els apartats c), d) i e) del punt 2.

5. Sempre que les disponibilitats pressupostàries ho permetin es pot incrementar l'import d'aquesta convocatòria.

3. Afegir un apartat 4 al punt catorzè de l'Annex I de la resolució esmentada.

Afegir: « 4. Els destinataris finals d'aquesta convocatòria d'ajudes han de complir les obligacions següents:

 

- Reconèixer l'origen i garantir la visibilitat del finançament obtingut.

- Permetre l'accés a la Comissió Europea, a la OLAF, al Tribunal de Comptes de la UE i, en el seu cas, a la Fiscalia Europea, tal com preveu l'article 22.2 del Reglament 241/2021, del Parlament Europeu i del Consell de 12 de febrer de 2021 pel que s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (RMRR) i 129.1 del Reglament Financer 2018/1046.

- Conservar la documentació de conformitat amb l'article 132 del Reglament Financer 2018/1046.

- Informar, comunicar i donar publicitat de l'ajuda obtenguda, conforme a l'article 34 RMRR.

- L'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears comunicarà les resolucions de concessió a la «Base de datos de los beneficiarios de las ayudas, de contratistas y subcontratistas» d'acord amb l'article 8 de la Ordre HPF 1030/2021.

- Subscriure una declaració responsable relativa al compromís de compliment del principis transversals establerts en el PRTR d'acord amb el model annex IV.C de l'ordre HFP/1030/2021.»

4. Aixecar la suspensió de la concessió de noves ajudes per a l'activitat 1 (desballestament), decretada per la resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge signada en data 22 de novembre de 2022, en el marc de la convocatòria d'ajudes abans esmentada (BOIB Núm. 153, de 24 de novembre de 2022). 

5. Continuar amb la tramitació de les sol·licituds que es troben en la llista de reserva provisional per ordre d'entrada rigorós. 

6. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Mobilitat i Habitatge en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (21 de juny de 2023)

El conseller de Mobilitat i Habitatge Josep Marí i Ribas