Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 407024
Acord del Consell Rector de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera en sessió de caràcter extraordinari de 23 de maig de 2023, relatiu a l’aprovació de les bases i la convocatòria que regulen el concurs de fotografia nocturna Menorca Starlight (exp. 03145-2023-000003)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Agència Menorca Reserva de Biosfera, constituïda en virtut de l'acord adoptat pel Ple del Consell Insular de Menorca en sessió de caràcter de 22 de setembre de 2008, es configura com una organització especialitzada sens personalitat jurídica per al compliment de les finalitats i funcions que es deriven d'ençà la declaració per part de la UNESCO de Menorca com a reserva de biosfera, el 1993.

Com s'especifica en l'article 2, sobre el règim jurídic, dels actuals estatuts que regeixen l'Agència, aquesta en exercici de la seva autonomia i per al compliment dels seus fins l'Agència està facultada per «j) Atorgar subvencions, premis, beques i altres ajuts».

El gener de 2019 el Ple del Consell Insular de Menorca va adoptar l'acord d'Adhesió a la declaració sobre defensa del cel nocturn i el dret a la llum dels estels (Declaració de La Palma), i també el mateix mes la Fundació Starlight va atorgar a l'illa de Menorca la doble certificació de Reserva Starlight i de Destinació Turística Starlight.

D'acord amb aquest doble compromís cap a la protecció del cel nocturn, i cap a la difusió d'aquest patrimoni natural el Consell Insular de Menorca, a través de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera s'impulsen nombroses iniciatives per fer més conegut i notable aquest patrimoni entre la població visitant i també entre la població resident de Menorca.

En aquest sentit, i en col·laboració amb el Fotoclub del Cercle Artístic de Ciutadella, atès l'interès mutu d'ambdues entitats en promocionar la fotografia nocturna, o astrofotografia, entre la gent de Menorca, s'acordà de treballar ambdues entitats en l'organització d'un concurs inèdit a Menorca que promocioni la fotografia de les estrelles per difondre i promocionar l'important patrimoni natural que té l'illa d'observació del cel nocturn a través de la fotografia.

Així neix aquest concurs de fotografia nocturna Menorca Starlight 2021, com a prova pilot per promocionar i testar l'interès de la població en l'observació del cel i la fotografia nocturna com a mitjà cultural d'expressió d'aquest patrimoni natural intangible.

Per aquest motiu, aquest Consell Rector, en exercici de les seves competències, i sobre la base de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions publiques, i la resta de normativa bàsica aplicable al Consell Insular de Menorca en matèria de subvencions, i en el marc d'allò que estableixen les Bases d'execució del pressupost d'aquesta administració;

Atesa la proposta de la Presidència;

El Consell Rector de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera, per unanimitat dels sis membres presents (senyora Mora Humbert, senyor Juaneda Mercadal, senyor Pastrana Huguet, senyora Gomila Carretero, senyor Maria Ballester i senyora Gómez Estévez) i en votació ordinària, adopta els acords següents:

Primer. Aprovar les bases que regeixen el concurs de fotografia nocturna Menorca Starlight 2021, que es transcriuen en l'annex.

Segon. Aprovar simultàniament la convocatòria per a l'any 2023 del concurs de fotografia nocturna Menorca Starlight, que es regirà per les bases a les quals s'ha fet referència en el punt anterior i d'acord amb les condicions següents:

a) El termini per presentar fotografies al concurs anirà des del dia de publicació en el BOIB de la present convocatòria del concurs i les bases que el regeixen, fins al 31 d'octubre de 2023.

b) L'import màxim de la despesa derivada de l'atorgament dels premis a les persones que resultin guanyadores serà de 2.250 € amb càrrec a la partida pressupostària 17200-2269908 del pressupost corresponent a l'exercici 2023 de l'Agència Menorca Reserva de Biosfera.

c) Els esmentats premis, que apareixen detallats en el punt 8 de les bases del concurs, seran vals per un import determinat, dels quals es derivarà una despesa directa que efectuarà l'Agència Menorca Reserva de Biosfera.

Tercer. Publicar la convocatòria i les bases del concurs en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, al tauler d'anuncis i a les pàgines web del Consell Insular de Menorca i de la Reserva de Biosfera de Menorca.

 

ANNEX BASES REGULADORES DEL CONCURS DE FOTOGRAFIA NOCTURNA MENORCA STARLIGHT 2023

L'Agència Menorca Reserva de Biosfera, en col·laboració amb el Fotoclub del Cercle Artístic de Ciutadella, convoquen el II Concurs de fotografia nocturna Menorca Starlight 2023, amb l'objectiu de difondre el coneixement de Menorca com a destinació Starlight i poder mostrar la qualitat excepcional d'observació del cel nocturn de l'illa, així com per protegir, salvaguardar, conservar i divulgar el patrimoni natural protegit de la contaminació lumínica en un territori excel·lent per a la contemplació del cel estrellat.

Bases del concurs

1. Aquest certamen es convoca amb la finalitat de divulgar la bellesa del cel nocturn, especialment a Menorca, que per la seva qualitat d'entorn preservat gaudeix d'unes condicions excepcionals per a l'observació del cel estrellat. En aquest context, es valora l'art de la fotografia com a via de reflexió i expressió per representar la visió particular de qualsevol fotògraf, ja sigui professional o aficionat, envers aquest patrimoni excepcional.

2. També es té l'objectiu d'exposar aquest material fotogràfic i posar-lo a disposició de la societat menorquina, en diferents formats, per tal de contribuir a la consciència col·lectiva de la importància de la preservació i el gaudi del cel nocturn de la nostra illa, així com a la divulgació de l'astronomia. Per tant, tindrà especial rellevància la divulgació de les obres entre els centres d'ensenyament de l'illa, els diferents municipis i entitats, i qualsevol persona interessada per aquest àmbit.

3. La temàtica del concurs és el cel nocturn de la Reserva de Biosfera de Menorca, i és obligatori que totes les fotografies presentades s'hagin creat dins aquest àmbit territorial (incloses les delimitacions terrestre i marina). S'inclouen en aquesta definició del cel nocturn imatges preses al crepuscle, sempre en l'interval de temps comprès des de la posta de sol i abans de la sortida d'aquest.

4. Les fotografies que es presentin al concurs no poden haver estat premiades en cap altre concurs.

5. Categories

S'accepten fotografies tant en blanc i negre com en color, i s'estableixen cinc categories de fotografies amb opció a premi:

Paisatges, terrestres i marins

Pobles i cel estrellat

Menorca Talaiòtica

Cel profund

Les persones i el cel (inclou fotodenúncia i històries d'èxit)

6. Format de presentació

S'admeten únicament arxius digitals. Els arxius de les fotografies s'han de presentar en format JPG, amb una resolució de  300 PPP, d'una mida de 60x40 i 4 MB de mida mínima amb un perfil de color RGB1998, i han de contenir les metadades o paràmetres de dispar. 

Les fotografies no han d'anar ni signades ni amb marca d'aigua, i no poden incloure en el títol cap referència al nom de la persona participant.

7. Drets de participació

La inscripció al concurs s'ha de fer a títol individual, mitjançant el formulari preparat a tal efecte per l'Agència Menorca Reserva de Biosfera. Aquest formular, generarà un codi únic d'identificació per a la persona que concursi, que serà el codi que vincularà les obres presentades amb el subjecte d'autoria d'aquestes imatges. Això permetrà que la valoració de les imatges es faci sempre sense que el jurat en conegui l'autoria, i es garanteixi l'anonimat.

La inscripció al concurs és totalment gratuïta.

Cada participant podrà presentar un màxim de 5 fotografies al concurs. Totes les fotografies que presenti han de ser de la seva autoria, i amb la participació al concurs assumeix aquest compromís.

En el cas que les persones participants siguin menors d'edat, camp que s'ha d'emplenar expressament en el moment de registre al concurs, cal que aquesta persona presenti també un autorització signada pel seu tutor/a legal.

Es reserva una menció d'honor específica, com a mínim, per a les persones participants menors de 18 anys.

8. Premis

L'organització es reserva el dret que una mateixa persona només pugui resultar guanyadora d'un dels premis convocats.

S'estableixen els següents premis:

  • 1r premi de cada categoria. Dotada amb un val per import de 300 euros que es podrà bescanviar per productes o serveis de la marca Menorca Reserva de Biosfera.
  • 2n premi de cada categoria. Dotada amb un val per import de 150 euros que es podrà bescanviar per productes o serveis de la marca Menorca Reserva de Biosfera.
  • Menció d'honor

9. Jurat

El jurat serà l'encarregat de seleccionar i qualificar les obres presentades. El jurat seleccionarà en el moment inicial les 40 millors fotografies presentades. Posteriorment, d'aquestes se seleccionaran fins un màxim de 5 obres de cada secció amb dret a optar al premi. Posteriorment, per votació, es decidiran les obres finalment premiades.

A aquest efecte es constituirà un jurat que estarà format pels membres següents:

  • President/a: conseller/a de Medi Ambient i Reserva de Biosfera o persona en qui delegui

Actuaran com a vocals del jurat:

  • dos representants del Fotoclub del Cercle Artístic

  • un/a representant nomenat per l'Agència Menorca Reserva de Biosfera

  • una persona de reconegut prestigi en l'àmbit de l'astrofotografia

  • Secretari/ària: la secretària del Consell Insular de Menorca o funcionari/ària en qui delegui, que no tindrà dret de vot i aixecarà acta de la deliberació i la decisió final del jurat.

El jurat es reunirà per deliberar i valorar les obres dins el termini màxim de 10 dies després d'haver finalitzat el període de presentació de les obres.

Si un dels membres del jurat no hi pogués assistir, serà substituït per un altre representant a proposta de la presidència del jurat. De la mateixa manera, aquesta es reserva el dret de convidar a la deliberació, amb veu però sense vot, alguna persona addicional que per la seva trajectòria pugui assessorar al jurat durant la selecció de les obres. Aquesta persona, però, en cap cas podrà participar en la fase de decisió de les obres finalment premiades.

El jurat es reserva el dret de deixar algun premi desert, si considera que cap de les obres presentades no assoleix la qualitat mínima mereixedora de premi.

El veredicte final del jurat, de la qual es deixarà constància en acta, serà inapel·lable.

10. Requisits tècnics de les imatges

Per participar s'accepten indistintament fotografies efectuades en blanc i negre i en color.

Per a les imatges incloses a la selecció de 40 millors fotografies presentades al concurs, si fos necessari es demanarà de verificar-ne l'autenticitat mitjançant la comprovació del fitxer RAW original de la fotografia.

La participació s'ha de fer exclusivament a través de la pàgina web del concurs. S'accepten fotografies capturades per càmeres digitals de les quas es conservi l'arxiu RAW o JPG original.

Les fotografies no han de tenir marcs, marges, marques d'aigua n peus de foto. Les fotografies que es presentin al concurs amb algun d'aquests elements quedaran desqualificades automàticament.

En el moment d'enregistrar la imatge a la plataforma per participar en el concurs, se ·licitarà a la persona concursant que indiqui la localització des d'on s'ha pres la imatge. Ho potfer indicant les coordenades de localització o bé fent constar en un quadre de text el nom de la localització des d'on es va efectuar la fotografia.

Cada participant ha d'indicar a quina categoria participa cada imatge enregistrada.

11. Drets de les imatges

Les persones participants declaren ser autores de cada obra presentada al concurs i poseir-ne tots els drets. La persona autora d'una fotografia presentada al concurs conserva en tot moment els drets d'autor i copyright de totes les seves imatges.

Els autors de les fotografies cedeixen els drets de reproducció únicament i exclusivament per a la publicació i difusió de les imatges premiades i finalistes a l'Agència Menorca Reserva de Biosfera per reproduir-les i publicar-les en qualsevol mitjà, per a totes aquelles activitats comunicatives o promocionals, així com per a l'ús promocional amb la finalitat de divulgar el cel nocturn de Menorca i el patrimoni Starlight de Menorca. En cap cas se cediran els drets quan aquests persegueixin finalitats lucratives. Sempre que s'utilitzin aquestes imatges, se n'indicarà l'autoria amb el nom de la persona autora de la fotografia.

Les fotografies que es presentin que puguin mostrar una persona reconeixible, han de comptar amb el seu consentiment i que s'ha d'adjuntar a la imatge aquest permís de cessió de drets d'imatge. En cas que a les fotografies hi apareguin persones, no es podran exigir drets d'imatge a cap de les entitats que convoquen el present concurs (és a dir, ni al Consell Insular de Menorca, ni al Fotoclub del Cercle Artístic, ni a l'Agència Menorca Reserva de Biosfera).

Els autors de les obres concursants, pel fet de participar-hi, afirmen ser els propietaris dels drets de les imatges i fer-se responsables de possibles reclamacions per part de tercers. Cap de les entitats organitzadores del concurs es fa responsable de possibles demandes als autors d'una imatge per l'autoria, la qual cosa pot ser motiu de desqualificació d'una fotografia.

12. Exposició itinerant: L'Agència Menorca Reserva de Biosfera i el Fotoclub del Cercle Artístic,preveuen l'organització d'una exposició itinerant de les fotografies guanyadores un cop resolt el concurs.

13. L'incompliment d'algun dels requisits establerts en les presents bases implicarà la retirada de la fotografia del concurs, sense que existeixi cap dret que assisteixi el concursant autor d'aquesta.

14. El fet de participar en aquest certamen suposarà la plena acceptació de les bases, així com les decisions del jurat, que seran inapel·lables.

15. Per resoldre qualsevol aspecte no recollit en aquestes bases, s'aplicarà el que disposen la Llei 7/1985, de 2 d'abril, de bases de règim local; la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques; la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i la resta de normativa legal que li sigui d'aplicació.

16. Aquestes bases reguladores del II Concurs de fotografia nocturna Menorca Starlight 2023 entraran en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

Contra aquest acord, que no esgota la via administrativa, es pot interposar, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, recurs d'alçada davant el Consell Executiu del Consell Insular, sens perjudici que es pugui utilitzar qualsevol altre recurs que es consideri procedent en dret.

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat si no es notifica la resolució corresponent, quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma.

 

Maó, 8 de juny de 2023

Per delegació de la presidenta, El secretari del Consell Rector Octavi Pons Castejón (Decret 20/2000, de 21 de gener) (BOIB núm. 13 de 30-1-2020)