Secció II. Autoritats i personal
Subsecció segona. Oposicions i concursos
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
ESCOLA BALEAR D'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA (EBAP)
Núm. 399610
Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat per la qual s’aproven la convocatòria, les bases, els temaris, els exercicis i es designa el tribunal qualificador de les proves selectives del procés unificat per cobrir les places de la categoria de policia dels municipis d’Alaró, Ciutadella, es Migjorn Gran, Fornalutx, Maó, Manacor, Muro, Sant Llorenç des Cardassar, Santa Maria del Camí, Santanyí, Sineu, Son Servera
1. Els municipis tenen competències en matèria de policia local, d'acord amb el que determina l'article 25.2.f) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local i l'apartat j de l'article 29.2 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.
2. L'article 30.1 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears disposa que correspon als ajuntaments la competència per a la selecció de nou ingrés, la promoció i la mobilitat del personal dels cossos de policia local, d'acord amb les previsions de les respectives ofertes anuals d'ocupació pública. L'article 30.3 de la mateixa Llei disposa que els ajuntaments poden encomanar al Govern de les Illes Balears la convocatòria i la realització dels processos selectius.
3. L'article 58 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears disposa que en el marc de la normativa vigent i respectant la voluntat de les entitats afectades, per raons d'eficàcia, eficiència i economia, i a fi de prestar un millor servei a la ciutadania, l'administració autonòmica de les Illes Balears, els consells, els ajuntaments i la resta d'entitats locals de les Illes es poden transferir i delegar, entre si, competències i encomanar la gestió ordinària dels serveis, sempre amb respecte als àmbits competencials respectius.
4. L'article 188 del Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s‘aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears referit a la cooperació entre l'Administració de la Comunitat Autònoma i les entitats locals, dins d'un marc de cooperació, estableix la possibilitat que la consellera competent en matèria de coordinació de policies locals, mitjançant l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP), assumeixi la competència que li sigui delegada per les entitats locals per convocar i gestionar tot o part dels processos selectius per cobrir vacants de la categoria de policia dels cossos de la policia local i les places de policies en els ajuntaments que no hagin constituït cos de policia local.
5. La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat va iniciar el procediment per assumir les competències dels processos selectius esmentats. Mitjançant la Resolució publicada en el BOIB núm. 56, de 2 de maig de 2023, va convocar els ajuntaments interessats a participar en un procés unificat de selecció per tal que, abans del 16 de maig de 2023, delegassin en la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, a través de l'Escola Balear d'Administració Pública, les competències necessàries per dur a terme l'execució del procés selectiu esmentat.
D'acord amb la Resolució esmentada, l'acceptació de la delegació per part de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat es durà a terme en aquesta Resolució que aprova la convocatòria del procés unificat.
6. L'article 33 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, que en relació amb la tramitació d'urgència disposa:
1. Quan raons d'interès públic ho aconsellin, es pot acordar, d'ofici o a petició de l'interessat, l'aplicació al procediment de la tramitació d'urgència, per la qual es redueixen a la meitat els terminis establerts per al procediment ordinari, tret dels relatius a la presentació de sol·licituds i recursos.
2. No es pot interposar cap recurs contra l'acord que declari l'aplicació de la tramitació d'urgència al procediment, sense perjudici del que sigui procedent contra la resolució que posi fi al procediment.
Resulta essencial que els municipis del territori balear comptin amb els efectius policials suficients per poder dur a terme les funcions en matèria de protecció de les persones i el servei essencial de seguretat ciutadana que tenen encomanat, per això, resulta imprescindible adoptar certes mesures que tendeixen a l'agilització dels processos selectius que permetin iniciar el curs de capacitació de les persones aspirants seleccionades a partir de gener de 2024 (de conformitat amb el que estableix l'article 159.2 del Decret 40/2019), i la seva prompta incorporació a les plantilles dels ajuntaments.
7. L'article 34.1 de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, disposa que el sistema de selecció per accedir a la categoria de policia local i a les policies en els ajuntaments que no hagin constituït cos de policia local és l'oposició.
8. L'article 167 del Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, modificat pel Decret llei 6/2022, de 13 de juny, de noves mesures urgents per reduir la temporalitat en l'ocupació pública de les Illes Balears, estableix les proves de la fase d'oposició per a la categoria de policia.
9. L'article 5.2 del Decret 31/2012, de 13 d'abril, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Escola Balear d'Administració Pública, estableix com a funcions de l'EBAP, entre d'altres, preparar, coordinar i executar els processos de selecció de personal i de promoció interna, com també els procediments de provisió de llocs de treball de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i, si escau, de la resta d'administracions del seu àmbit territorial.
10. La disposició addicional sisena de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència disposa que en els procediments de selecció i en els procediments ordinaris de provisió de llocs de treball de funcionaris, tramitats per l'EBAP, que convoqui la persona titular de la conselleria competent en matèria de funció pública es pot preveure que les persones que vulguin participar-hi estiguin obligades a dur a terme determinats tràmits per mitjans electrònics. Aquesta obligatorietat s'ha d'establir en funció del personal i del col·lectiu destinatari.
Tenint en compte que la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, ha suposat un impuls per a la implementació de l'administració electrònica, i que l'article 56 del Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat pel Reial decret 5/2015, de 30 d'octubre, exigeix per participar en els processos selectius, entre d'altres requisits, tenir la capacitat funcional per al desenvolupament de les tasques, es considera convenient que la convocatòria estableixi l'obligatorietat que les persones aspirants es relacionin per mitjans electrònics en totes les fases del procediment, atès que el desenvolupament adequat de les funcions dels empleats públics exigeix disposar d'habilitats relacionades amb l'administració electrònica, les quals pressuposen els coneixements necessaris per dur a terme els tràmits telemàtics prevists en aquesta convocatòria.
La relació per aquests mitjans facilitarà a les persones aspirants la presentació de les sol·licituds i la realització dels diversos tràmits, atès que podran dur a terme el tràmit, en qualsevol lloc i hora, sempre dins el termini establert, i, a la vegada, suposarà més agilitat en la tramitació del procediment administratiu.
Amb l'objectiu de resoldre amb celeritat i de facilitar les relacions amb les persones aspirants, és convenient crear els tràmits telemàtics corresponents a la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i estendre l'obligatorietat de relacionar-se electrònicament en tots els tràmits del procediment.
11. De conformitat amb la disposició addicional tercera de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, per tots aquells ajuntaments que convoquin més de tres places es reserva un percentatge del 40 % per ser cobertes amb dones, per complir amb l'objectiu d'equilibrar la presència de dones i homes en la plantilla de la policia local per als ajuntaments que no disposin de pla d'igualtat, o que no estableixin un percentatge de reserva.
Cap dels ajuntaments que ha delegat la competència a la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat té definit un percentatge concret de reserva, aleshores, tenint en compte que la presència de dones en les plantilles de les policies locals no supera el 10 %, es creu convenient establir un percentatge de reserva del 40 % de les places, aplicable quan a la llista definitiva de persones aprovades del procés selectiu no s'arribi a aquest percentatge.
De conformitat amb els articles 44 i 46 de la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per la igualtat reial i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI, les persones poden exercir el dret a la rectificació registral relativa al sexe amb efectes constitutius a partir de la inscripció de la resolució que l'acordi en el registre civil. Per tant, aquell aspirant que acrediti la inscripció en el registre civil de la rectificació registral del sexe masculí pel sexe femení efectuada abans de la finalització del termini de presentació d'instàncies i ho mantengui durant tot el procés selectiu podrà participar pel torn de reserva de dones.
Això no obstant, en l'àmbit dels processos selectius, l'article 14 de la Constitució espanyola (CE) s'ha de posar en connexió amb l'article 23.2 del mateix text normatiu, articles que imposen que el principi d'igualtat exclogui qualsevol avantatge competitiu que pugui afavorir qualcuna de les parts participants en un procés selectiu d'accés a la funció pública.
Així, la doctrina de la Unió Europea determina que si no es tenen en compte les condicions fisiològiques determinades pel sexe de les persones aspirants en les proves físiques dels processos selectius per a l'accés a les funcions públiques, ens trobaríem davant una situació de discriminació indirecta. Aleshores, no es considera contrari al principi d'igualtat l'aplicació de criteris de valoració de les proves físiques que siguin adequades a la fisiologia pròpia del sexe femení, encara que siguin diferents dels criteris prevists per al sexe masculí.
Tenint en compte que la Llei 4/2023, de 28 de febrer, no exigeix la prèvia modificació de l'aparença o funció corporal de la persona a través de procediments mèdics, quirúrgics o de qualsevol altra índole, ja que amb la rectificació registral, realment, s'està modificant el gènere (identitat social), que no el sexe (condicions biològiques), i l'esperit de la pròpia Llei, que en l'apartat 3 de l'article 26 diu:
3. En les pràctiques, esdeveniments i competicions esportives en l'àmbit de l'esport federat, s'haurà d'estar subjecte al que disposa la normativa específica aplicable, nacional, autonòmica i internacional, incloses les normes de lluita contra el dopatge, que, de manera justificada i proporcionada, tenguin per objecte evitar avantatges competitius que puguin ser contraris al principi d'igualtat.
Per tot això, i per evitar avantatges competitius que vulnerin l'article 23.2 de la CE, les persones, malgrat haver realitzat una rectificació registral del sexe masculí al femení degudament inscrita, han de participar en les proves físiques amb el barem aplicables als homes.
12. L'article 33 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i l'article 185 del Decret 40/2019, preveuen que:
1. Quan raons d'interès públic ho aconsellin, es pot acordar l'aplicació al procediment de la tramitació d'urgència, per la qual es redueixen a la meitat els terminis establerts per al procediment ordinari, tret dels relatius a la presentació de sol·licituds i recursos.
2. No es pot interposar cap recurs contra l'acord que declari l'aplicació de la tramitació d'urgència al procediment.
13. Conclòs el període esmentat, els ajuntaments següents han delegat la competència per adoptar les resolucions necessàries per dur a terme la convocatòria, aprovar les bases i dur a terme el procés selectiu per a la provisió de vacants dotades pressupostàriament, pel sistema d'accés de torn lliure, enquadrades en la plantilla de personal funcionari, escala d'administració especial, subescala de serveis especials, classe policia local, grup de classificació C1, categoria policia:
Ajuntament |
BOIB |
Alaró |
Núm. 62, de 13 de maig de 2023 |
Ciutadella |
Núm. 63, de 16 de maig de 2023 |
Es Migjorn Gran |
Núm. 80, de 15 de juny de 2023 |
Fornalutx |
Núm. 66, de 18 de maig de 2023 |
Maó |
Decret de Batlia núm. 1972, de 16 maig de 2023 |
Manacor |
Núm. 63, de 16 de maig de 2023 |
Muro |
Núm. 59, de 9 de maig de 2023 |
Sant Llorenç des Cardassar |
Núm. 66, de 18 de maig de 2023 |
Santa Maria del Camí |
Núm. 70, de 27 de maig de 2023 |
Santanyí |
Núm. 66, de 18 de maig de 2023 |
Sineu |
Núm. 72, d'1 de juny de 2023 |
Son Servera |
Núm. 59, de 9 de maig de 2023 |
14. Les places objecte d'aquesta convocatòria són 36 corresponents a les ofertes d'ocupació pública següents distribuïdes de la manera següent:
Mallorca |
||
Municipi |
Places oferta pública d'ocupació per reposició d'efectius |
BOIB |
Alaró |
1 |
Núm. 62, de 13 de maig de 2023 |
Fornalutx |
1 |
Núm. 66, de 18 de maig de 2023 |
Manacor |
4 |
Núm. 62, de 13 de maig de 2023 |
Muro |
1 |
Núm. 14, de 31 de gener de 2023 |
Sant Llorenç des Cardassar |
4 |
Núm. 62, de 13 de maig de 2023 |
Santa Maria del Camí |
4 |
Núm. 66, de 18 de maig de 2023 |
Santanyí |
1 |
Núm. 34, de 16 de març de 2023 |
Sineu |
1 |
Núm. 72, d'1 de juny de 2023 |
Son Servera |
5 |
Núm. 59, de 9 de maig de 2023 |
Total de places Mallorca |
22 |
|
Menorca |
||
Municipi |
Places oferta pública d'ocupació per reposició d'efectius |
BOIB |
Ciutadella |
7 |
Núm. 160, de 10 de desembre de 2022, i núm. 62, de 13 de maig de 2023 |
Es Migjorn Gran |
1 |
Núm. 29, de 24 de febrer de 2022 |
Maó |
6 |
Núm. 73, de 3 de juny de 2023 |
Total de places Menorca |
14 |
|
15. L'apartat 5 de la disposició final del Decret llei 6/2022 ha afegit l'article 188 bis al Reglament marc de coordinació de les policies locals en què disposa que la conselleria competent en matèria de coordinació de policies locals, mitjançant l'EBAP o, si escau, l'Escola de Seguretat Pública de les Illes Balears, ha de publicar una única convocatòria de totes les places, la selecció de les quals li hagi estat delegada, que iniciarà el termini de presentació de sol·licituds de participació en el procés selectiu.
16. De conformitat amb la memòria de la directora gerenta de l'EBAP de data 13 de juny de 2023 es justifiquen els motius d'interès general que fan necessari la convocatòria del procés unificat tal i com determina l'article 31 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears.
Per tot això, dict la següent
Resolució
1. Acceptar les delegacions de competències dels ajuntaments d'Alaró, Ciutadella, es Migjorn Gran, Fornalutx, Maó, Manacor, Muro, Sant Llorenç des Cardassar, Santa Maria del Camí, Santanyí, Sineu, Son Servera per a la gestió del procés selectiu de la categoria de policia dels cossos de la policia local segons el que estableix la Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, de 26 d'abril de 2023 (BOIB núm. 56, de 2 de maig).
2. Aprovar la convocatòria del procés selectiu unificat per cobrir 36 places de la categoria de policia del cos de policies locals, corresponents a l'escala d'Administració especial, subescala serveis especials, grup C, subgrup C1, incloses en les ofertes d'ocupació pública i dels ajuntaments que s'indiquen en l'annex 1.
3. Aprovar les bases específiques que han de regir aquest procés, que consten en l'annex 2 d'aquesta Resolució.
4. Acordar l'aplicació de la tramitació d'urgència del procediment de resolució del procés selectiu convocat i, per tant, declarar que es redueixen a la meitat els terminis prevists en el procediment ordinari, excepte el de presa de possessió, el de presentació de sol·licituds i el d'interposició de recursos.
5. Designar el tribunal qualificador del procés selectiu, el qual està constituït pels membres que s'indiquen en l'annex 3.
6. Aprovar els exercicis i els programes de temes de la fase d'oposició del procés selectiu, que figuren en l'annex 4.
7. Fer públic que el model de sol·licitud està inclòs dins el tràmit telemàtic disponible a disposició de les persones interessades a la pàgina web http://oposicions.caib.es.
8. Aprovar les instruccions per tramitar les sol·licituds telemàtiques i les declaracions responsables que consten en l'annex 5.
9. Fer públic el model que han de presentar les persones aspirants que hagin superat el primer i el segon exercici per comunicar l'ordre de preferència de les places ofertes per ajuntament segons l'illa d'opció disponible, que es troba a disposició de les persones interessades a la pàgina web http://oposicions.caib.es.
10. Fer públic el model de presentació de documentació per a les persones que hagin superat el procés selectiu, que figura en l'annex 6.
11. Aprovar el model de declaració jurada en relació amb el compromís de dur armes que s'adjunta com a annex 7 d'aquesta Resolució.
12. Fer pública la informació sobre protecció de dades personals, que figura en l'annex 8.
13. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, a la pàgina web del Govern de les Illes Balears i a les pàgines web dels ajuntaments respectius.
14. Ordenar la publicació de l'anunci de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de l'Estat.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar, en via administrativa, recurs de reposició, amb caràcter potestatiu i previ al recurs contenciós administratiu, en el registre de l'EBAP o davant l'òrgan delegant en un termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà que s'hagi publicat aquesta Resolució, d'acord amb els articles 8.2 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
(Signat electrònicament: 16 de juny de 2023)
La consellera de Presidència Funció Pública i Igualtat Mercedes Garrido Rodríguez Per delegació de competències dels batles dels ajuntaments
ANNEX 1 Places convocades
Les 36 places estan incloses dins les ofertes públiques d'ocupació per reposició i estan distribuïdes de la manera següent:
Illa |
Municipi |
Nombre places per oferta/es pública / públiques |
Del total de places % de reserva per dones |
Delegació |
---|---|---|---|---|
Mallorca |
Alaró |
1 |
|
Núm. 62, de 13 de maig de 2023 |
|
Fornalutx |
1 |
|
Núm. 66, de 18 de maig de 2023 |
|
Manacor |
4 |
1 |
Núm. 63, de 16 de maig de 2023 |
|
Muro |
1 |
|
Núm. 59, de 9 de maig de 2023 |
|
Sant Llorenç des Cardassar |
4 |
1 |
Núm. 66, de 18 de maig de 2023 |
|
Santa Maria del Camí |
4 |
1 |
Núm. 70, de 27 de maig de 2023 |
|
Santanyí |
1 |
|
Núm. 66, de 18 de maig de 2023 |
|
Sineu |
1 |
|
Núm. 72, d'1 de juny de 2023 |
|
Son Servera |
5 |
2 |
Núm. 59, de 9 de maig de 2023 |
Menorca |
Ciutadella |
7 |
2 |
Núm. 63, de 16 de maig de 2023 |
|
Es Migjorn Gran |
1 |
|
Núm. 80, de 15 de juny de 2023 |
|
Maó |
6 |
2 |
Decret Batlia núm.1972, de 16 maig 2023 |
TOTAL PLACES |
|
36 |
9 |
|
ANNEX 2 Bases de la convocatòria
1. Normes generals
1.1. Objecte de la convocatòria
Aquesta convocatòria té per objecte regular el procés selectiu unificat per proveir, com a personal funcionari de carrera, 36 places de la categoria de policia, pel sistema de torn lliure i procediment de selecció d'oposició. Aquestes places corresponen a l'escala d'Administració especial, subescala serveis especials, grup C, subgrup C1 de diversos municipis de les Illes Balears que han delegat la competència en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears que s'indiquen en l'annex 1.
1.2. Normativa aplicable
En l'execució d'aquest procés selectiu és d'aplicació la normativa següent:
a) El Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre (en endavant TREBEP).
b) La Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.
c) La Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.
d) La Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local.
e) La Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
f) La Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears.
g) El Reglament marc de coordinació de les policies locals, aprovat pel Decret 40/2019, de 24 de maig.
h) El Decret llei 6/2022, de 13 de juny, de noves mesures urgents per reduir la temporalitat en l'ocupació pública de les Illes Balears.
i) La Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.
j) El Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades.
k) La Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.
l) El Decret 100/2012, de 7 de desembre, pel qual s'estableixen els criteris de revalidació i actualització dels diplomes de cursos d'aptitud dels policies locals.
m) La Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
n) El Decret 11/2017, de 24 de març, d'exigència del coneixement de la llengua catalana en els procediments selectius d'accés a la funció pública i per ocupar llocs de treball de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
o) El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
p) Els Estatuts de l'Escola Balear d'Administració Pública, aprovats pel Decret 31/2012, de 13 d'abril.
q) La Resolució de la directora gerenta de l'Escola Balear d'Administració Pública, de 27 d'octubre de 2020, per la qual s'aproven els temaris que han de regir les convocatòries de proves selectives per a l'accés a les diverses categories dels cossos de policia local de les Illes Balears.
r) La Resolució de la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, de 23 d'octubre de 2020, per la qual es determina la metodologia d'execució, supervisió i avaluació de les pràctiques en el municipi per a les distintes categories de policia local.
s) La Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, de 3 de març de 2023, per la qual s'aprova el contingut, el desenvolupament, la metodologia, la durada, l'avaluació i el règim intern del curs bàsic de capacitació per a l'accés a la categoria de policia (BOIB núm. 28, de 4 de març de 2023).
t) La Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, de 26 d'abril de 2023, de convocatòria perquè els ajuntaments deleguin a l'EBAP les competències per dur a terme el procés unificat de selecció per cobrir les vacants de la categoria de policia dels cossos de la policia local i les places de policies en els ajuntaments que no hagin constituït cos de policia local (BOIB núm. de 2 de maig de 2023).
1.3. Procediment selectiu
El procediment selectiu és l'oposició. Els temaris i els exercicis que han de superar les persones aspirants són els que es detallen en l'annex 4.
1.4. Relacions amb els ciutadans
D'acord amb l'article 45.1.b) de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, atès que es tracta d'un procediment de concurrència competitiva, els actes administratius que integren aquest procediment i s'hagin de notificar a les persones interessades, així com els de qualsevol procediment que se'n derivi (inclosos els anuncis de la interposició de qualsevol recurs en via administrativa o en via judicial i els tràmits d'audiència), en comptes de notificar-se, s'han de publicar a la Seu Electrònica www.caib.es i en el Portal de l'Opositor (http://oposicions.caib.es).
Tot això, sens perjudici que es publiquin en el Butlletí Oficial de les Illes Balears els actes que les bases d'aquesta convocatòria determinin expressament que s'hi hagin de publicar.
En tot cas, només tenen efectes jurídics les comunicacions trameses pels mitjans de publicació prevists en aquesta convocatòria.
1.5. Relacions a través de mitjans electrònics
D'acord amb la disposició addicional sisena de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, les persones aspirants que participin en aquest procés selectiu resten obligades a relacionar-se amb l'Administració convocant a través de mitjans electrònics en tots els tràmits del procediment.
Tots els tràmits de presentació d'escrits, documentació o al·legacions es duran a terme dins el termini previst en aquesta convocatòria a través del tràmit telemàtic creat a l'efecte a la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
1.6. Identificació de les persones aspirants en les publicacions dels actes administratius
D'acord amb el que estableix la disposició addicional setena de la Llei orgànica 3/2018, quan sigui necessària la publicació d'actes a la seu electrònica, al web o en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, les persones aspirants s'han identificar amb nom, llinatges i les xifres numèriques quarta, cinquena, sisena i setena del número del DNI o NIE, i les xifres tercera, quarta, cinquena i sisena en el cas de passaports.
1.7. Llengua de tramitació
En la tramitació dels procediments selectius l'EBAP ha de complir les previsions del Decret 49/2018, de 21 de desembre, sobre l'ús de les llengües oficials en l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
2. Requisits i condicions de les persones interessades
2.1. Per tenir la condició d'aspirant i ser admès en aquest procés selectiu, les persones interessades han de complir, en la data d'acabament del termini de presentació de sol·licituds i durant el procés selectiu, els requisits següents:
a) Tenir la nacionalitat espanyola.
b) Tenir divuit anys complerts.
c) Posseir el títol de batxillerat, tècnic o equivalent, o estar en condicions d'obtenir-lo en la data en què finalitzi el termini de presentació de sol·licituds.
Així mateix, s'estarà al que es disposa a l'Ordre EDU/1603/2009, de 10 de juny (BOE de 17 de juny), per la qual s'estableixen equivalències amb els títols de graduat en educació secundària obligatòria i de batxillerat regulats en la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, modificada mitjançant l'Ordre EDU/520/2011, de 7 de març.
En el cas de titulacions expedides a l'estranger, s'ha de presentar l'homologació corresponent del ministeri competent en matèria d'educació i formació professional, o d'una universitat espanyola.
La titulació s'ha d'acreditar mitjançant l'expedició dels títols corresponents per l'autoritat acadèmica corresponent. Aquesta mateixa autoritat pot declarar també l'equivalència de títols.
d) No patir cap malaltia o defecte físic o psicofísic que impedeixi o minvi el desenvolupament correcte de les funcions, en relació amb el quadre de les exclusions que es determinen en l'annex 5 del Decret 40/2019, de 24 de maig.
e) No haver estat separat/separada del servei de l'Administració local, autonòmica o estatal, ni estar inhabilitat per a l'exercici de la funció pública.
f) No tenir antecedents penals per delictes dolosos.
g) Disposar dels permisos de conducció de les classes A2 i B en vigor.
h) No estar sotmès a cap causa d'incapacitat específica d'acord amb la normativa vigent.
i) Comprometre's a portar armes i, si escau, a utilitzar-les, mitjançant una declaració jurada expressa.
j) Acreditar el nivell B2 de coneixements de llengua catalana llevat de l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar en què s'ha d'acreditar el nivell C1.
Els certificats s'han d'acreditar mitjançant el certificat oficial corresponent d'entre els següents:
— Certificat expedit per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears (Direcció General de Política Lingüística).
— Certificat expedit per l'Escola Balear d'Administració Pública.
— Certificat homologat per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears, d'acord amb l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 28 de juliol de 2014.
— Certificat equivalent segons l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 (BOIB núm. 34, de 12 de març de 2013).
Si la persona interessada al·lega el requisit de coneixements de llengua catalana mitjançant títols, diplomes i certificats que requereixin l'homologació, el requisit s'entén complert malgrat l'homologació s'obtingui amb posterioritat a la finalització del període de presentació de sol·licituds, sempre que el requisit s'hagi al·legat i els coneixements que s'homologuen s'hagin adquirit amb caràcter previ a la finalització d'aquest termini. En qualsevol cas, l'homologació haurà d'aportar-se amb caràcter previ al nomenament.
k) Haver abonat la taxa per drets d'examen.
l) Signar la declaració responsable relativa al compliment dels requisits de participació que figura en el tràmit telemàtic d'inscripció en aquest procés selectiu.
S'entén que la declaració responsable està signada quan es presenti i finalitzi el procés d'inscripció.
2.2. El fet de figurar en la relació de persones admeses no significa que s'accepta que es compleixen els requisits exigits per participar en el procés selectiu. Si de la documentació que s'ha de presentar en el termini de cinc dies hàbils, fixat en la base 7.9, una vegada superat el procés selectiu en el termini, es desprèn que la persona interessada no compleix algun dels requisits, es perdran tots els drets que es puguin derivar de la participació.
3. Sol·licituds i declaració responsable
3.1. Presentació
Les persones aspirants han de presentar una sol·licitud de forma electrònica amb la formalització del tràmit telemàtic corresponent disponible a la Seu Electrònica d'aquesta Administració i al web http://oposicions.caib.es.
En cas de presentar la sol·licitud de manera presencial, l'Administració, d'acord amb el que estableix l'article 68.4 de la Llei 39/2015, els requerirà que la duguin a terme en la forma indicada anteriorment.
Les persones aspirants han d'indicar en la sol·licitud l'illa a la qual opten (Mallorca o Menorca).
Les persones aspirants només poden participar en el procés per accedir a les places dels municipis d'una única illa.
En cas de no elegir cap illa, l'aspirant serà inscrit d'ofici a l'illa coincident amb el domicili de residència que assenyali en la sol·licitud, sense possibilitat d'esmenar aquesta opció un cop finalitzat el termini de presentació de sol·licituds. Si resideix a l'illa d'Eivissa serà inscrit d'ofici a les places de l'illa de Menorca.
El procediment per a la presentació i la complementació de les sol·licituds i de les declaracions responsables per via telemàtica es detalla en l'annex 5.
La presentació de la sol·licitud per participar en el procés selectiu suposa el coneixement i l'acceptació inequívocs de l'aspirant del tractament de les dades de caràcter personal a càrrec de l'òrgan competent i únicament per a les finalitats establertes. El tractament de la informació facilitada en les sol·licituds tindrà en compte les previsions del Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, i de la Llei orgànica 3/2018.
3.2. Declaració responsable
Per ser admeses a les proves selectives corresponents i prendre-hi part, les persones aspirants han de presentar la sol·licitud de forma electrònica, que incorpora una declaració responsable en els termes de l'article 69 de la Llei 39/2015 relativa al compliment de tots i cadascun dels requisits de participació que s'exigeixen en la base 2, referits sempre a la data d'expiració del termini assenyalat per a la presentació de les instàncies. En aquesta sol·licitud les persones aspirants han de consignar les dades relatives al compliment dels requisits de participació i no les han d'acreditar fins al termini que es regula en la base 7.9. No és necessari aportar juntament amb la sol·licitud cap document addicional per acreditar els aspectes declarats, amb l'excepció del pagament de la taxa corresponent, que s'haurà d'acreditar.
L'Administració, d'ofici o a proposta de la persona que presideixi el tribunal, pot requerir en qualsevol moment que les persones aspirants aportin la documentació que acrediti el compliment dels requisits declarats, així com la veracitat de qualsevol dels documents que han d'aportar en aquest procés selectiu, i la persona interessada ha d'aportar-los. La inexactitud, la falsedat o omissió, de caràcter essencial, de qualsevol dada o informació que s'incorpori en la declaració responsable o la no presentació davant l'administració convocant de la documentació que, si escau, s'ha requerit per acreditar el compliment d'allò declarat determina l'exclusió del procediment selectiu, sens perjudici de les responsabilitats penals, civils o administratives en què s'hagi pogut incórrer.
3.3. Termini
El termini de presentació de sol·licituds és de vint dies hàbils comptadors a partir de l'endemà de la publicació de l'anunci de la convocatòria en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
3.4. Taxa
Per participar en aquesta convocatòria, les persones interessades han de pagar una taxa de selecció de personal per un import de 14,42 € (catorze amb quaranta-dos euros), d'acord amb el que disposa la Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
El pagament de la taxa no suposa, en cap cas, haver dut a terme el tràmit de presentació de la sol·licitud davant l'Administració dins el termini establert i en la forma prevista en aquesta convocatòria.
3.5. Reserva
En aquesta convocatòria es reserva un percentatge del 40 % de les places dels ajuntaments que en convoquen més de tres per ser cobertes per dones, tal com es determina en l'annex 1.
Quan de conformitat amb la llista definitiva d'aprovats de la fase d'oposició, les places reservades no es cobreixin per dones es dona preferència a les candidates dones sobre els candidats homes sempre que:
a) Cap de les candidates dones seleccionades per l'aplicació d'aquesta preferència tengui un diferencial de puntuació en la fase d'oposició, superior al 15 % enfront dels candidats homes pretèrits.
b) No concorrin en un altre candidat motius legalment prevists que, tot i no ser discriminatoris per raó de sexe, justifiquin la no-aplicació de la mesura, com la pertinença a altres col·lectius amb especials dificultats per accedir a l'ocupació. Circumstància que la persona aspirant haurà d'al·legar.
Les persones que s'hagin acollit al dret a la rectificació de la menció registral recollit en la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI, i passin del sexe masculí al sexe femení podran acollir-se a la reserva de places per ser cobertes per dones, sempre que la resolució de la rectificació registral del canvi de sexe estigui inscrita en el registre civil amb caràcter previ a la finalització del termini de presentació de sol·licituds i mantinguin la condició de dona durant tot el procés selectiu i fins al nomenament com a funcionàries de carrera. En cas contrari, la persona aspirant perdrà el dret a acollir-se a la reserva.
4. Admissió i exclusió de les persones aspirants
4.1. Llistes provisionals i definitives de persones admeses i excloses
En el termini de cinc dies hàbils, comptadors des de l'acabament del termini de presentació de sol·licituds, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat dictarà una resolució per la qual s'aprovarà la llista provisional de persones admeses i excloses, amb expressió de la causa de l'exclusió, si escau. Aquesta relació es publicarà d'acord amb el que estableix la base 1.4 d'aquesta convocatòria.
Es publicarà una llista per a cada una de les illes convocades: Mallorca i Menorca. En tot cas, amb la finalitat d'evitar errors i, si se'n produeixen, possibilitar-ne l'esmena dins el termini establert i en la forma escaient, les persones interessades han de comprovar no només que no figuren en la relació de persones excloses, sinó que, a més, consten en la relació pertinent de persones admeses.
Les persones aspirants excloses o omeses disposen d'un termini de cinc dies hàbils, comptadors des de l'endemà de la publicació de la llista provisional, per esmenar el defecte o adjuntar el document que sigui preceptiu. En la publicació d'aquesta resolució se'ls ha d'advertir que l'Administració considerarà que desisteixen de la sol·licitud si no compleixen el requeriment.
Si les persones excloses o omeses no esmenen el defecte o no presenten els documents preceptius, es consideraran excloses del procediment mitjançant la resolució per la qual s'aprovarà la llista definitiva de persones admeses i excloses a la qual es refereix el paràgraf següent.
A l'efecte del que estableix aquesta base, s'entenen com a causes d'exclusió no esmenables:
— El pagament de la taxa fora del termini de presentació d'instàncies.
— La presentació de la sol·licitud fora de termini.
— La falta de qualsevol requisit de participació l'últim dia del termini de presentació d'instàncies.
— Indicar més d'una illa a la sol·licitud com a opció.
— Presentar i signar la sol·licitud en nom d'una altra persona aspirant.
— Qualsevol altra que resulti de la normativa aplicable o del que preveuen les bases específiques de cada convocatòria.
Finalitzat el termini d'esmena de les sol·licituds, si escau, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat dictarà una resolució en què declararà aprovada la llista definitiva de persones admeses i excloses. La resolució, amb la llista, es publicarà en el BOIB, en el tauler d'anuncis de la Seu Electrònica i a la pàgina web: http://oposicionscaib.es
El fet de constar en la llista de persones admeses no implica el reconeixement a les persones interessades que compleixen els requisits per participar en aquesta convocatòria. Les persones que superin el procés selectiu hauran de presentar la documentació acreditativa dels requisits generals que s'indiquen en la base 2.1, amb caràcter previ al nomenament com a personal funcionari en pràctiques, d'acord amb el que disposa la base 7.9.
4.2. Devolució dels drets d'examen
Quan, per causes no imputables a la persona interessada, quedi exclosa de la participació en la convocatòria de selecció, serà procedent la devolució de l'import corresponent. Per tant, no és procedent la devolució de la taxa en els supòsits d'exclusió de les proves selectives per causes imputables a la persona interessada, d'acord amb el que estableix l'article 62.3 de la Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
5. Convocatòria i calendari de les proves
5.1. Ordre i calendari de les proves
Les proves es duran a terme per l'ordre i en les dates següents, excepte que per causes organitzatives s'hagin d'ajornar. En aquest cas, els exercicis es convocaran amb una antelació mínima de set dies naturals, en els llocs, dies i hores que determini el tribunal. Tant la convocatòria, com els resultats de les proves es publicaran com es disposa en la base 1.4.
1. Proves físiques: entre l'1 i el 31 de setembre de 2023.
2. Proves de coneixements, de tipus test: entre l'1 i el 31 de setembre de 2023. Els dos exercicis que conformen aquesta prova es poden dur a terme en una sola sessió.
3. Prova d'aptitud psicològica i de personalitat: entre l'1 i el 31 d'octubre de 2023.
5.2. Procediment de crida
Les persones aspirants s'han de convocar per a cada exercici en crida única, encara que l'exercici hagi de realitzar-se en diversos torns.
La convocatòria del primer exercici es durà a terme amb la publicació en el BOIB de la resolució que aprovi la llista de persones aspirants admeses. Els anuncis posteriors es publicaran en els llocs assenyalats en la base 1.4 amb una antelació mínima de quaranta-vuit hores.
Les persones aspirants han d'assistir a l'illa, torn, lloc, i hora en la qual hagin estat convocades.
Queden excloses de les proves selectives les persones que no hi compareguin, excepte en els supòsits de força major degudament acreditats per la persona aspirant. En aquests casos el tribunal haurà d'adoptar un acord motivat a l'efecte.
6. Tribunal qualificador
6.1. Designació i composició
És un òrgan col·legiat i la seva composició s'ha d'ajustar als principis d'imparcialitat i professionalitat dels membres, i s'ha de respectar el principi de representació equilibrada de dones i homes, excepte per raons fonamentades objectivament motivades.
La composició dels tribunals ha de ser predominantment tècnica; tots els membres han de tenir titulació igual o superior a les exigides per a l'accés a les places convocades.
El tribunal qualificador està constituït per les persones que figuren en l'annex 3 de la Resolució.
Els membres del tribunal estaran facultats per resoldre les qüestions que puguin suscitar-se durant la realització de les proves, per adoptar els acords necessaris que garanteixin l'ordre, en tot el que no és previst en les bases de la convocatòria, i per a l'adequada interpretació de les bases.
Es pot recórrer en contra de les decisions adoptades pel tribunal en les condicions que estableix l'article 121 de la Llei 39/2015.
El tribunal no es pot constituir ni actuar sense l'assistència de més de la meitat dels membres, ni sense president o presidenta, ni secretari o secretària, titulars o suplents indistintament, i les seves decisions s'han d'adoptar per majoria de vots dels membres presents en cada sessió. En cas d'empat, el vot del president o presidenta té caràcter diriment.
El tribunal pot acordar la incorporació en les tasques de personal assessor o especialistes en totes o alguna de les proves, que poden actuar amb veu però sense vot.
El tribunal continuarà constituït fins que es resolguin reclamacions plantejades o els dubtes que pugui suscitar el procés selectiu.
6.2. Personal assessor i col·laborador
Per a les proves en què sigui necessari, el tribunal pot disposar de la incorporació de personal assessor especialista en els seus treballs, els quals s'han de limitar a prestar col·laboració en les seves especialitats tècniques i tindran veu però no vot. La designació d'aquest personal s'ha de comunicar a la directora gerenta de l'EBAP, que dictarà una resolució i n'ordenarà la publicació en el BOIB per a coneixement de les persones interessades.
Així mateix, el tribunal pot sol·licitar a l'EBAP, a l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears i a la resta d'ajuntaments la designació de personal col·laborador per a les tasques de vigilància, coordinació o similars, necessàries per al desenvolupament de les proves selectives.
6.3. Garantia d'anonimat durant la correcció
El tribunal ha d'adoptar les mesures oportunes per garantir, sempre que sigui possible, que tots els exercicis de la fase d'oposició siguin corregits sense conèixer la identitat de les persones aspirants.
Durant el desenvolupament de les proves selectives, el tribunal ha de resoldre tots els dubtes que puguin sorgir en l'aplicació de les bases de la convocatòria, i també com s'ha d'actuar en els casos no prevists.
6.4. Seu
A l'efecte de comunicacions i per a la resta d'incidències, el tribunal té la seu a l'Escola Balear d'Administració Pública (carrer del Gremi de Corredors, 10, 3r, polígon de Son Rossinyol, 07009 Palma).
6.5. Abstenció i recusació
Els membres del tribunal i el personal assessor s'han d'abstenir d'intervenir quan concorrin les circumstàncies que preveu l'article 23 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic. Així mateix, han de notificar aquesta circumstància a l'autoritat que els va nomenar.
L'abstenció i la recusació dels membres del tribunal es regulen en els articles 23 i 24 de la Llei 40/2015 i en els articles 22 i 23 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
6.6. Incidències
Correspon al tribunal considerar, verificar i apreciar les incidències que puguin sorgir en el desenvolupament dels exercicis, i també adoptar les decisions que es considerin pertinents.
6.7. Garantia de confidencialitat dels exercicis
El tribunal ha de garantir la confidencialitat del contingut dels exercicis fins al moment que es duguin a terme.
6.8. Funcionament dels tribunals
Els òrgans de selecció actuen amb autonomia funcional i els acords que adoptin vinculen l'òrgan del qual depenen, sens perjudici de les facultats de revisió que s'estableixen legalment. Les funcions bàsiques dels tribunals d'aquest procés selectiu són les següents:
a) Confeccionar els models d'exercicis que s'han de sortejar.
b) Revisar els exercicis d'acord amb les al·legacions que presentin les persones interessades. El tribunal ha de fer constar en acta els fets i els resultats dels actes de revisió que hagi dut a terme.
c) Elaborar i aprovar les llistes provisionals i definitives de qualificacions de l'exercici, ordenar-les d'acord amb la puntuació que hagin obtingut.
d) Elevar la llista definitiva de persones que han superat el procés selectiu d'acord amb la puntuació que han obtingut a la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, perquè dicti una resolució per la qual aprova les persones que han superat la fase d'oposició.
e) Aprovar la llista definitiva de persones aspirants declarades aptes i no aptes del període de pràctiques i elevar-la a la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, perquè en dicti la resolució corresponent i proposi a l'òrgan municipal la proposta de nomenament com a personal funcionari de carrera.
f) Declarar l'exempció de la fase de pràctiques a proposta de l'òrgan municipal competent.
g) La resta de funcions determinades en aquestes bases i en la normativa d'aplicació.
Al funcionament del tribunal li és d'aplicació el règim jurídic que preveu la Llei 39/2015; la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; la Llei 4/2013; el Decret 40/2019, i les bases d'aquesta convocatòria.
7.Procés selectiu
7.1. Illa de realització dels exercicis
Les proves relatives a les places que s'han de cobrir a municipis de l'illa de Menorca s'han de fer de manera descentralitzada a Menorca. El tribunal ha de designar un o una vocal, entre les persones titulars o, si cal, entre les persones suplents, per desplaçar-se a l'illa corresponent per a cada un dels exercicis.
No obstant el que preveu el paràgraf anterior, per qüestions d'eficiència i en el cas d'un nombre reduït de persones aspirants, se'ls pot plantejar la possibilitat de desplaçar-se a Mallorca per fer l'exercici corresponent.
D'altra banda, les persones que optin a les places d'una illa i, per causes justificades, vulguin fer algun dels exercicis a una altra illa , ho hauran de comunicar a l'EBAP en un termini de dos dies hàbils des de l'anunci de les dates dels exercicis, o amb la màxima anticipació possible quan es motivi una causa sobrevinguda que impossibiliti comunicar-ho amb l'anticipació indicada.
7.2. El procediment de selecció
El procediment de selecció és el d'oposició.
L'oposició consisteix en la realització de les proves previstes en la convocatòria per tal de determinar la capacitat i l'aptitud de les persones aspirants.
7.3. Exercicis i qualificació de l'oposició
L'oposició és de caràcter eliminatori i és obligatori aprovar per superar el procés selectiu.
El programa de temes i els exercicis de la fase d'oposició són els que s'indiquen en l'annex 4.
Les persones que durant el transcurs de les proves tenguin conductes contràries a la bona fe o orientades a desvirtuar els principis d'equitat i igualtat en les fases de l'oposició, o altres comportaments que alterin el desenvolupament normal de qualsevol de les proves, podran ser excloses del procés selectiu.
7.4. Embaràs de risc o part
Les aspirants que estiguin embarassades o en període de postpart en la data de realització de les proves físiques, la qual cosa impedeix o dificulta la realització d'aquesta prova, i sempre que ho acreditin mitjançant un certificat mèdic, han de posar-ho en coneixement del tribunal qualificador, amb caràcter previ a la realització de la prova o l'exercici. En aquest cas duran a terme la resta de les proves.
Si se superen la resta de proves, la qualificació de la fase d'oposició queda condicionada a la superació de les proves d'aptitud física en la data que el tribunal determini, una vegada desaparegudes les causes que motivaren l'ajornament. El tribunal pot establir d'ofici de forma motivada i amb audiència a l'aspirant afectada, una data apropiada per dur a terme les proves físiques ajornades.
En tot cas, s'ha de declarar superat el procés selectiu a les persones aspirants amb una puntuació final que no puguin superar les aspirants que s'hagin acollit a aquest dret.
7.5. Qualificació dels exercicis
La qualificació dels exercicis de tipus test serà mecanitzada i s'aplicaran els criteris de correcció establerts en l'annex 4. En cas que el tribunal acordi l'anul·lació d'alguna pregunta perquè s'hagi detectat d'ofici algun error manifest durant la realització de l'exercici o perquè s'hagi detectat com a conseqüència de les al·legacions que posteriorment es presentin, el tribunal establirà en el mateix acord la substitució, a l'efecte del càlcul de la qualificació resultant, de les anul·lades per altres tantes de reserva, i així successivament, d'acord amb l'ordre en què figuren en el qüestionari. En cas que no hi hagi suficient preguntes de reserva per substituir les anul·lades, s'ajustarà el valor de cada pregunta per tal de conservar la puntuació màxima de l'exercici.
La qualificació de la prova d'aptitud física i de les proves parcials es determina d'acord amb el que s'estableix en l'annex 3 del Decret 40/2019, de 24 de maig, recollit en el segon apartat de l'annex 4 d'aquestes bases i serà apte o no apte.
La qualificació de la prova d'aptitud psicotècnica i de personalitat, que serà efectuada per un o diversos professionals de la psicologia que actuaran com a personal assessors del tribunal, serà d'apte o no apte i es farà d'acord amb el que s'estableix en l'article 172 del Decret 40/2019, de 24 de maig, recollit en el tercer apartat de l'annex 4 d'aquestes bases.
7.6. Publicació de les notes dels exercicis i revisió
Un cop acabats els exercicis de la fase d'oposició, el tribunal ha de publicar la llista provisional de persones que han superat aquesta fase, de la forma prevista en la base 1.4 i amb indicació de la qualificació obtinguda. Per efectuar al·legacions o sol·licitar la revisió de l'exercici, les persones interessades disposen d'un termini de tres dies hàbils des de l'endemà que es publiqui la llista provisional. Les al·legacions s'han de presentar a través del tràmit telemàtic corresponent creat per a això a la Seu Electrònica.
Una vegada transcorregut el termini anterior i el tribunal hagi resolt, quan s'escaigui, les al·legacions, s'han d'aprovar i publicar els resultats definitius en la forma assenyalada en la base 1.4.
Els resultats dels dos exercicis que conformen la prova de tipus test es publicaran de forma conjunta amb una sola llista.
7.7. Ordre de preferència de places
Una vegada publicada la llista definitiva de persones aprovades del segon exercici; les persones aspirants disposaran d'un termini de cinc dies hàbils per comunicar l'ordre de preferència de les places oferides pels distints ajuntaments segons l'illa d'opció amb l'objectiu d'agilitzar la tramitació del procés selectiu i poder garantir, en el supòsit que l'aspirant hagi superat el procés selectiu el nomenament com a personal funcionari en pràctiques per part de l'ajuntament corresponent.
Les persones interessades hauran de descarregar-se l'arxiu disponible a la seu electrònica i haurà d'emplenar numèricament la preferència de tots els municipis només de l'illa on es presenta i enregistrar la sol·licitud mitjançant el corresponent tràmit telemàtic.
7.8. Llista provisional de persones aprovades del procés selectiu i proposta d'adjudicació de destinacions de les persones aspirants
Una vegada acabats tots els exercicis de l'oposició, juntament amb la publicació de la llista definitiva de persones aprovades del tercer exercici, el tribunal publicarà, tal com disposa la base 1.4, la llista provisional de persones aspirants que han superat la fase d'oposició del procés selectiu per cada una de les illes amb indicació de la qualificació obtinguda.
En cas que es produeixin empats en la nota final de la fase d'oposició del procés selectiu, s'han de resoldre atenent successivament els criteris següents:
— En primer lloc s'ha de donar prioritat a les dones, amb la finalitat d'adoptar aquelles mesures que es considerin oportunes per complir amb els objectius marcats per la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, i, específicament, per l'article 43.4.
— En segon lloc s'ha d'atendre al fet de ser major de 45 anys.
— Finalment, si l'empat persisteix una vegada aplicats els altres criteris, s'ha de dirimir per sorteig.
Juntament amb la llista provisional de persones aspirants que han superat el procés selectiu, el tribunal farà publica la proposta d'adjudicació de les places dels diferents ajuntaments convocants de cada illa. Les places s'assignaran tenint en compte els criteris següents:
a) El compliment del percentatge de reserva de dones de conformitat amb la base 3.5.
b) La puntuació obtinguda en la fase d'oposició.
c) Les preferències de municipis presentades per les persones aspirants.
Un cop publicades les llistes provisionals de persones aspirants que han superat el procés selectiu i la llista provisional d'adjudicació de municipis, les persones aspirants disposaran d'un termini de tres dies hàbils per fer al·legacions a través del tràmit telemàtic corresponent.
Així mateix, quan hi hagi renúncies de persones aspirants seleccionades abans de la publicació de la llista definitiva es tornarà a fer el recàlcul d'adjudicació de municipis, de conformitat amb el que s'estableix en aquesta base.
7.9. Relació definitiva de persones aprovades del procés selectiu i adjudicació definitiva de municipis
Un cop resoltes les al·legacions, el tribunal publicarà, d'acord amb el que s'estableix en la base 1.4, la llista definitiva de persones aspirants que han superat el procés selectiu amb indicació del municipi adjudicat, per cada una de les illes.
D'acord amb l'article 61.8 del TREBEP, aquesta llista ha de contenir, com a màxim, tantes persones aprovades com el nombre de places convocades per a cada illa i municipi, separadament.
En aquesta llista s'atorgarà un termini de cinc dies hàbils, des de la data de publicació, per presentar mitjançant el tràmit telemàtic corresponent els documents que acreditin que compleixen els requisits que exigeix la convocatòria, mitjançant el model de presentació de documentació de l'annex 6 d'aquestes bases. L'EBAP comprovarà d'ofici el compliment dels requisits següents:
— Titulació acadèmica exigida.
— Certificat d'antecedents penals.
— Permisos de conducció de les classes A2 i B en vigor.
— Certificat acreditatiu de coneixements de llengua catalana emesos ` per l'EBAP o per la direcció general competent en matèria de política lingüística.
Les persones aspirants, que en la sol·licitud de participació no s'han oposat que l'EBAP comprovi d'ofici la documentació anterior, han d'aportar:
— Certificat mèdic, en model oficial que acrediti que l'interessat no pateix cap malaltia o defecte físic o psicofísic que impedeixi o minvi el desenvolupament correcte de les funcions corresponents a la categoria de policia, en relació amb el quadre d'exclusions que estableix l'annex 5 del Decret 40/2019.
— Declaració de no haver estat separats/separades del servei de l'Administració local, autonòmica o estatal, ni estar inhabilitat/inhabilitada per exercir la funció pública.
— Declaració expressa relativa al compromís a dur armes, i, si escau, a utilitzar-les.
—Certificat acreditatiu de coneixements de llengua catalana que siguin equivalents, o bé homologats per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears.
Així mateix, les persones aspirants també han d'aportar la documentació que l'EBAP no hagi pogut comprovar d'ofici que els serà degudament requerida amb la llista provisional.
Sense perjudici del que s'estableix en el paràgraf anterior, per qüestions de celeritat, es podrà requerir a les persones aspirants que presentin la documentació esmentada en un moment anterior del procés selectiu, i ho han de comunicar tal com estableix la base 1.4 de la convocatòria.
L'incompliment d'aquest termini o si de l'examen de la documentació presentada es dedueix que les persones aspirants no compleixen els requisits que s'exigeixen en la convocatòria suposarà la pèrdua del dret a ser nomenats personal funcionari en pràctiques o de carrera i quedaran sense efecte totes les actuacions anteriors relatives al seu nomenament.
Un cop comprovats el compliment dels requisits de participació, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat dictarà una resolució amb la relació de les persones aspirants que hagin superat les proves selectives per a l'ingrés al cos de policia per ordre de puntuació obtinguda amb indicació del municipi adjudicat a cada una de les persones d'acord amb la proposta del tribunal.
7.10. Comunicació de la llista definitiva d'adjudicacions de destinacions als ajuntaments
La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat elevarà a qui ostenti la titularitat de la Batllia de cada ajuntament la llista de persones aprovades de l'oposició amb destinació al municipi perquè siguin nomenades personal funcionari en pràctiques.
Amb la finalitat d'assegurar que es cobreixin les places convocades, si es produeixen renúncies de persones aspirants seleccionades un cop ja publicada la llista definitiva de persones aspirants que han superat la fase d'oposició, però abans del nomenament com a personal funcionari en pràctiques o abans de la presa de possessió, el tribunal aprovarà una relació complementària de les persones aspirants que estiguin situades a continuació de les persones proposades, per ordre de la puntuació obtinguda de la fase d'oposició, per a un possible nomenament com a personal funcionari en pràctiques en substitució de les qui hi renunciïn.
En cas que la persona seleccionada renunciï a la plaça adjudicada, se l'exclourà de la llista.
El tribunal haurà de procedir a l'aprovació de la primera persona que figuri en la relació complementària de persones aspirants que hagin aprovat fins que es produeixi l'acceptació de la plaça o s'esgoti la relació complementària.
El tribunal qualificador elevarà a la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat l'acta de la darrera sessió en què s'inclourà la relació de persones aprovades per municipis i illes.
8. Període de pràctiques
8.1. Personal funcionari en pràctiques
Les persones que superin la fase d'oposició i compleixin els requisits seran nomenades personal funcionari en pràctiques de la categoria de policia local per l'autoritat competent municipal. Aquesta situació s'ha de mantenir fins que siguin nomenats personal funcionari de carrera, si escau, o qualificats com a no aptes.
El període de pràctiques està integrat per la superació tant del curs de capacitació corresponent a la categoria de policia local, com de la fase de pràctiques de sis mesos en el municipi de destinació, relacionades amb les funcions pròpies d'aquesta categoria, d'acord amb el que preveuen els articles 177 i 178 del Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears.
El nomenament tindrà efectes des de la data de començament del curs de capacitació o en els supòsits en què la normativa d'aplicació exceptuï la realització d'aquest curs, des de la data de començament de les pràctiques en el municipi.
8.2. Curs de capacitació
Les persones aspirants nomenades personal funcionari en pràctiques hauran de dur a terme i superar el curs de capacitació. L'EBAP ha d'impartir el curs de capacitació de la categoria de policia per a les persones aspirants que superin el procés selectiu.
La data d'inici del curs la comunicarà l'EBAP una vegada hagi finalitzat el procés selectiu per accedir-hi i, en qualsevol cas, amb una antelació mínima de set dies naturals.
Resten exemptes de dur a terme el curs de capacitació per a la categoria de policia les persones que acreditin haver superat el curs de capacitació d'aquesta categoria o superior abans de l'entrada en vigor de la Llei 11/2017 i el tenguin degudament actualitzat d'acord amb la normativa aplicable. També resten exemptes de dur a terme el curs esmentat les persones aspirants que hagin superat el curs bàsic de capacitació per a l'accés a una borsa extraordinària de policia, convocada per l'EBAP. Així com les persones que hagin dut a terme el curs de capacitació i que ja siguin personal funcionari de carrera.
Les persones aspirants que no superin el curs de capacitació, l'abandonin o siguin expulsades no podran dur a terme la fase de pràctiques en el municipi i perdran tots els drets al seu nomenament com a personal funcionari de carrera, i l'òrgan municipal corresponent ho declararà mitjançant una resolució motivada.
8.3. Pràctiques en els municipis
Les pràctiques tenen per objecte valorar l'aptitud per exercir les funcions pròpies de la categoria que correspongui.
Aquest període de pràctiques per a la categoria de policia es du a terme una vegada superat el curs de capacitació.
En tot cas, és necessari haver completat almenys una cinquena part del curs de capacitació per poder executar la primera etapa de pràctiques.
Les persones exemptes de la realització del curs de capacitació de la categoria corresponent o amb una cinquena part del curs convalidat, si l'ajuntament ho considera pertinent, poden començar directament la fase de pràctiques al municipi.
La fase de pràctiques en el municipi de destinació amb el contingut que determini l'ajuntament tindrà una durada de sis mesos. L'avaluació de les pràctiques es durà a terme segons el que estableixen els articles 180 a 182 del Decret 40/2019 i la Resolució de la consellera d'Administracions Públiques i Modernització de 23 d'octubre de 2020 per la qual es determina la metodologia d'execució, supervisió i avaluació de les pràctiques en el municipi per a les diferents categories de policia local (BOIB núm. 188, de 31 d'octubre de 2020).
9. Informe final de pràctiques i llista definitiva d'aptes i no aptes
El procés selectiu finalitza en haver superat el període de pràctiques. Al final de la fase de pràctiques, la persona responsable de la supervisió, amb el vistiplau del cap o la cap de policia, ha de fer un informe individual per cada persona aspirant, de tal manera que justifiqui si es va superar o no aquesta fase.
Si alguna persona aspirant és qualificada com a no apta en la fase de pràctiques, o bé si abandona les pràctiques abans de la seva qualificació o és expulsada, es pot requerir a les persones que consten en la llista complementària de la base 7.10 per ser nomenades personal funcionari en pràctiques.
La situació de personal funcionari en pràctiques s'ha de mantenir fins que sigui nomenat personal funcionari de carrera, si escau, o qualificat com a no apte.
10. Nomenament de personal funcionari de carrera
El tribunal qualificador elevarà a la directora gerenta de l'EBAP la llista definitiva de persones aspirants declarades aptes i no aptes de la fase de pràctiques, perquè dicti la resolució corresponent i n'ordeni la publicació en el BOIB, amb expressió de les persones que han de ser nomenades personal funcionari de carrera per a cada ajuntament.
L'ajuntament dictarà la resolució de nomenament de personal funcionari de carrera amb la corresponent adjudicació del lloc de treball.
ANNEX 3 Tribunal qualificador per al procediment selectiu especial de la categoria de policia local
Per designació de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat
President/a:
Titular: Santiago Martín Guardiola
Suplent: Antonio J. Ramis Munar
Vocals:
Primer/a
Titular: Marta Jiménez Sillero
Suplent: Sonia M. Frau Montesinos
Segon/a
Titular: Pedro Vives Vinent
Suplent: Vicente Vaquero Piñas
Tercer/a
Titular: Magdalena Martorell Pujol
Suplent: Àngels Ruiz Vich
Secretari/Secretària
Titular: Biel Manera Seguí
Suplent: Joan Llabrés Enseñat
ANNEX 4 Temaris i exercicis de les proves selectives del procés especial unificat de la categoria de policia local
1. Temari de la prova de coneixements tipus test
A. Programa de temes del primer exercici de la prova de coneixements tipus test
1. La Constitució espanyola de 1978. La Constitució com a norma suprema. Característiques i estructura de la Constitució espanyola. Principis constitucionals bàsics.
2. La Constitució espanyola de 1978. Drets i deures fonamentals.
3. La Constitució espanyola de 1978. La Corona. Les Corts Generals. El Govern i l'Administració. Les relacions entre les Corts Generals i el Govern. El poder judicial. El Tribunal Constitucional.
4. La Constitució espanyola de 1978. L'organització territorial de l'Estat.
5. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. Disposicions generals. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Institucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears: el Parlament, el president, el Govern de les Illes Balears, els consells insulars, els municipis i altres entitats locals. El poder judicial a les Illes Balears: el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears i les seves competències, el president del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. Finançament i hisenda: principis generals.
6. La Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears. Els municipis: els elements del municipi. Identificació, la població municipal, l'organització municipal i les competències. Disposicions comunes a les entitats locals: reglaments, ordenances i bans.
7. El Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària. Disposicions generals. Exercici i coordinació de les competències sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària: competències dels municipis. Annex I: conceptes bàsics.
8. El Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament general de circulació per a l'aplicació i el desenvolupament del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, aprovat pel Reial decret legislatiu 339/1990. Normes generals de comportament en la circulació: normes generals; normes generals dels conductors; normes sobre begudes alcohòliques, i normes sobre estupefaents, psicotròpics, estimulants o altres substàncies anàlogues.
9. El Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament general de circulació per a l'aplicació i el desenvolupament del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, aprovat pel Reial decret legislatiu 339/1990. La circulació de vehicles.
10. El Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament general de circulació per a l'aplicació i el desenvolupament del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, aprovat pel Reial decret legislatiu 339/1990. La senyalització: normes generals i prioritat entre senyals. Els senyals i les ordres dels agents de circulació.
11. El Reial decret 818/2009, de 8 de maig, pel qual s'aprova el Reglament general de conductors. Les autoritzacions administratives per conduir: el permís i la llicència de conducció.
12. El Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles. Normes generals.
13. El Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles. Ciclomotors, cicles, vehicles de tracció animal i tramvies.
14. El Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles. Autoritzacions de circulació dels vehicles: matriculació i matriculació ordinària.
15. El Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles. Annex II: definicions i categories dels vehicles.
16. El Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament general de vehicles. Annex xviii: plaques de matrícula, colors i inscripcions i contrasenyes de les plaques.
17. L'accident de trànsit. Definició, tipus, causes i classes d'accidents. L'activitat policial davant els accidents de trànsit. L'ordre cronològic de les actuacions.
18. La Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears. Principis generals. Cossos de policia local. Estructura i règim de funcionament.
19. La Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears. Règim disciplinari: principis generals, infraccions, sancions i potestat sancionadora i extinció i prescripció.
20. El Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears i es modifica el Decret 55/2017, de 15 de desembre, del Fons de Seguretat Pública de les Illes Balears. Ús de l'equip bàsic d'autodefensa i protecció: disposicions generals, normes generals sobre tinença d'armes, utilització d'armes de foc, utilització de la defensa i del bastó extensible, i utilització de l'aerosol de defensa. Uniformitat i equipament. Normes d'aparença externa, presentació i uniformitat.
21. La Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat. Principis bàsics d'actuació. Disposicions estatutàries comunes. Les policies locals.
22. La policia local com a policia judicial. La detenció. Concepte. Drets i garanties del detingut. La Llei orgànica 6/1984, de 24 de maig, reguladora del procediment d'habeas corpus.
23. El Reial decret de 14 de setembre de 1882 pel qual s'aprova la Llei d'enjudiciament criminal. La denúncia.
24. La Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal. La infracció penal. Les persones criminalment responsables dels delictes.
25. La Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal. Delictes contra el patrimoni i contra l'ordre socioeconòmic: els furts, dels robatoris, el robatori i furt d'ús de vehicles, la usurpació, les defraudacions, els danys.
26. La Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal. Delictes contra la seguretat viària.
27. La Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal. Delictes comesos amb motiu de l'exercici dels drets fonamentals i de les llibertats públiques garantides per la Constitució.
28. La Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals. Disposicions generals. Principis de protecció de dades. Drets de les persones.
29. La Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes. Disposicions generals. Competències, funcions, organització institucional i finançament. La violència masclista.
30. La Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l'LGTBI fòbia. Disposicions generals. Polítiques públiques per promoure la igualtat efectiva de les persones LGTBI: professionals que actuen en àmbits sensibles. Mecanismes per garantir el dret a la igualtat: disposicions generals.
B. Temes del segon exercici de la prova de coneixements tipus test
El segon exercici de la prova de coneixements consistirà en una prova tipus test sobre coneixements geogràfics, històrics, sociològics i demogràfics del termes municipals i de les ordenances municipals de les corporacions convocants, separats per illes.
La relació de temés és la següent:
Mallorca
Tema 1. Alaró
Marc geogràfic: https://visit.ajalaro.net/es_ES/marcgeografic
Arrels: https://visit.ajalaro.net/es_ES/arrels
De pedra i memòria: https://visit.ajalaro.net/es_ES/possessions
Tema 2. Fornalutx
Història de Fornalutx: https://www.ajfornalutx.net/ca/historia-de-fornalutx
Coneix Fornalutx (Fulletó turístic): https://www.ajfornalutx.net/ca/coneix-fornalutx
L'art popular: https://www.ajfornalutx.net/ca/lart-popular-les-teules-pintades
Tema 3. Manacor
Ordenança residus i consum responsable del municipi de Manacor (BOIB núm. 55 de 29 d'abril de 2023).
https://www.manacor.org/ca/arxius-i-documents/documents-normativa-ordenances/od-residus-i-consum-responsable-del-municipi-de
Benvinguts a Manacor: «Descobreix Manacor»:
Història: https://visitmanacor.com/es/manacor/historia/
Patrimoni: https://visitmanacor.com/es/manacor/patrimonio-y-cultura/
Platges: https://visitmanacor.com/es/manacor/playas/
Tema 4. Muro
Platges de Muro. Platja de Muro – Sector I; Platja de Muro Sector II; Platja de Muro – es Comú; Platja de Muro – Capellans; platges segures, i servei públic de salvament:
https://ajmuro.net/ca/platges-de-muro
Festes patronals de Sant Joan: https://ajmuro.net/ca/festes-patronals-de-sant-joan
Fira nocturna: https://ajmuro.net/ca/fira-nocturna
Tema 5. Sant Llorenç des Cardassar
Ordenança municipal de convivència ciutadana:
https://ovac.santllorenc.es/absis/idi/arx/idiarxabsaweb/frm/vsr/frmvisor.aspx?sesionId=6edc4c36-332e-4bd9-b3d2- 45967f5e70e0&CARNUMINT=8667b515f4cb4beca379466243839e74&CARVERSIO=001&copia=S&ocultarbtncerrar=S&aut=0
Llocs d'interès del nucli de Sant Llorenç des Cardassar (únicament): https://www.santllorenc.es/municipi/llocs-interes/sant-llorenc
Nuclis:
https://www.santllorenc.es/municipi/nuclis/sant-llorenc
https://www.santllorenc.es/municipi/nuclis/son-carrio
https://www.santllorenc.es/municipi/nuclis/cala-millor
https://www.santllorenc.es/municipi/nuclis/sa-coma
https://www.santllorenc.es/municipi/nuclis/sillot
Fires i mercats:
https://www.santllorenc.es/municipi/fires-i-mercats/sant-llorenc
https://www.santllorenc.es/municipi/fires-i-mercats/son-carrio
https://www.santllorenc.es/municipi/fires-i-mercats/sa-coma
https://www.santllorenc.es/municipi/fires-i-mercats/sa-coma
Tema 6. Santa Maria
Pel seu mercat i comerç local: http://www.permoltesraons.com/?page_id=65
Per la seva cultura i tradició: http://www.permoltesraons.com/?page_id=55
Per la seva situació: http://www.permoltesraons.com/?page_id=48
Tema 7. Sineu
Descobreix Sineu: https://www.ajsineu.net/ca/sineu-una-vila-de-primera
Història: https://www.ajsineu.net/ca/historia
Tradicions: https://www.ajsineu.net/ca/tradicions
Tema 8 Santanyí
Història: https://ajsantanyi.net/ca/historia
Fires i festes: https://ajsantanyi.net/ca/fires-i-festes
Recorregut pel nucli urbà: https://ajsantanyi.net/ca/recorregut-pel-nucli-urba
Altres nuclis del municipi: https://ajsantanyi.net/ca/altres-nuclis-de-poblacio
Tema 9 Son Servera
Ordenança reguladora d'ocupació de la via pública:
https://www.sonservera.es/portal/p_18_final_Contenedor1.jsp? seccion=s_fdoc_d4_v1.jsp&contenido=7382&tipo=5&nivel=1400&layout=p_18_final_Contenedor1.jsp&codResi=1&language=ca&codMenu=207&codMenuPN=2
Ordenança municipal de publicitat dinàmica:
https://www.sonservera.es/portal/p_18_final_Contenedor1.jsp? seccion=s_fdoc_d4_v1.jsp&contenido=2805&tipo=5&nivel=1400&layout=p_18_final_Contenedor1.jsp&codResi=1&language=ca&codMenu=207&codMenuPN=2
Història de Son Servera:
https://www.sonservera.es/portal/p_18_final_Contenedor1.jsp? seccion=s_fdes_d4_v1.jsp&codbusqueda=1&language=ca&codResi=1&codMenuPN=1&codMenu=4&layout=p_18_final_Contenedor1.jsp&layout=p_18_final_Contenedor1.jsp
Fitxa municipal:
https://www.sonservera.es/portal/p_18_final_Contenedor1.jsp? seccion=s_p_21_menu_nivel1.jsp&language=ca&codResi=1&codMenuPN=1&codMenu=5&layout=p_18_final_Contenedor1.jsp&layout=p_18_final_Contenedor1.jsp
Festes:
https://www.sonservera.es/portal/p_18_final_Contenedor1.jsp? seccion=s_ldes_d10_v1.jsp&codbusqueda=9&language=ca&codResi=1&codMenuPN=8&codMenu=36&layout=p_18_final_Contenedor1.jsp&layout=p_18_final_Contenedor1.jsp
Menorca
Tema 10. Ciutadella
Història i cultura: https://www.ajciutadella.org/Contingut.aspx?IdPub=7821, https://www.ajciutadella.org/Contingut.aspx?IdPub=7828
Patrimoni: https://www.ajciutadella.org/Contingut.aspx?IdPub=7822
Ordenança municipal sobre normes de comportament en els espais públics.
https://www.ajciutadella.org/WebEditor/Pagines/file/ordenances/nofiscals/ord_espaispublics.pdf
Ordenança de tinença d'animals.
https://www.ajciutadella.org/WebEditor/Pagines/file/ordenances/nofiscals/ord_animals.pdf
Tema 11. Maó
Nuclis de població i urbanitzacions (PUNT 10 DEL SEGON APARTAT DEL SEGÜENT ENLLÀÇ): https://www.ajmao.org/Contingut.aspx?IdPub=14034
Edificis patrimonials (PUNT 2 DEL PRIMER APARTAT DEL SEGÜENT ENLLÀÇ): https://www.ajmao.org/Contingut.aspx?IdPub=14034
Monuments prehistòrics (PUNT 2 DEL SEGON APARTAT DEL SEGÜENT ENLLÀÇ): https://www.ajmao.org/Contingut.aspx?IdPub=14034
Ordenança reguladora de la venda ambulant a Maó
https://www.ajmao.org/WebEditor/Pagines/file/ordenances/2019/Modificaci%C3%B3%20de%20l'Ordenan%C3%A7a%20reguladora%20de%20la%20venda% 20ambulant%20a%20Ma%C3%B3_%20Resoluci%C3%B3%20de%20reclamacions%20i%20aprovaci%C3%B3%20definitiva.pdf
Ordenança que regula els horaris d'establiments d'oferta complementària, espectacles públics i activitats recreatives
https://www.ajmao.org/WebEditor/Pagines/file/ordenances/2018/eBoib_ordenan%C3%A7a%20horaris%20dels%20establiments%20d'oferta%20complement%C3%A0ria.pdf
Tema 12. Es Migjorn Gran
Història: https://www.ajmigjorngran.org/Contingut.aspx?IdPub=1640&Seccio=76
Platges: https://www.ajmigjorngran.org/Contingut.aspx?IdPub=1656&Seccio=76
Cultura i festes: https://www.ajmigjorngran.org/Contingut.aspx?IdPub=1660&Seccio=76
2. Exercicis
Primer exercici Prova d'aptitud física
De caràcter obligatori i eliminatori. Les proves d'aptitud física tenen com a finalitat comprovar, entre altres condicions, la força, l'agilitat, la rapidesa i la resistència de la persona aspirant. Consisteixen a superar, amb una nota de 5 punts o més, les proves físiques que s'indiquen, d'acord amb els barems i els criteris que s'estableixen per edat i sexe. Les proves físiques s'han de superar globalment, d'acord amb el barem i els mèrits que s'assenyalin.
El resultat global d'aquesta prova s'ha d'atorgar sempre que persona aspirant hagi superat un mínim de tres de les proves parcials amb una nota mínima de 5 punts o superior i que, en l'altra prova parcial, la nota sigui de 3 punts o superior. La nota mitjana d'apte s'ha d'atorgar sempre que el resultat sigui de 5 punts o superior; si és inferior a 5 punts, ha de ser de no apte.
Aquestes proves s'han de desenvolupar en els termes que estableix l'annex 3 del Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, aprovat pel Decret 40/2019, el qual s'ha d'aplicar en tot el que no es prevegi en aquest annex 2.
Les persones aspirants han d'aportar el mateix dia de la prova un certificat mèdic que acrediti que estan en condicions d'efectuar les proves físiques.
En relació amb la possible exempció de dur a terme la prova esmentada, i d'acord amb el que estableix la disposició transitòria primera del Decret llei 6/2021, de 9 de juliol, de modificació de la Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, sols són vàlids els certificats d'acreditació de l'aptitud física emesos per l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP) en el marc de procediments d'actualització de proves físiques convocats de forma lliure, amb una validesa màxima de dos anys.
Atès que les darreres proves de certificació d'acreditació d'aptitud física convocades per l'EBAP de forma lliure tingueren lloc el 30 de març de 2021 a Mallorca, el 16 de desembre de 2020 a Maó i el 18 de desembre de 2020 a Eivissa, i que han transcorregut més de dos anys, actualment totes les persones aspirants han de dur-les a terme.
Les proves físiques s'han de dur a terme en un mateix dia en l'ordre següent:
1. Circuit d'agilitat i flexibilitat.
2. Força flexora de les extremitats superiors.
3. Resistència 1.000 metres.
4. Aptitud en el medi aquàtic.
Barem de puntuació de les proves
1. Test d'agilitat
L'objectiu d'aquesta prova és mesurar l'agilitat en moviment de la persona aspirant (agilitat = velocitat + coordinació). Aquesta dada s'obté mesurant la capacitat per dur a terme en el mínim temps possible una sèrie d'habilitats i desplaçaments. Aquesta prova consisteix que la persona aspirant faci el recorregut fixat a la màxima velocitat que pugui.
Test d'agilitat homes (minuts) |
||||
Puntuació |
Menors de 30 anys |
De 30 anys i un dia a 40 anys |
De 40 anys i un dia a 50 anys |
Més de 50 anys i un dia |
10 |
<= 9,2” |
<= 11,5” |
<= 12,6” |
< = 14,9” |
9 |
9,3” - 9,8” |
11,6” - 11,7” |
12,7” - 12,9” |
15,0” - 15,4” |
8 |
9,9” - 10,3” |
11,8” - 11,9” |
13,0” - 13,2” |
15,5” - 15,8” |
7 |
10,4” - 10,7” |
12,0” - 12,1” |
13,3” - 13,5” |
15,9” - 16,1” |
6 |
10,8” - 11,1” |
12,2” - 12,4” |
13,6” - 13,8” |
16,2” - 16,4” |
5 |
11,2” - 11,5” |
12,5” - 12,7” |
13,9” - 14,0” |
16,5” - 17,0” |
4 |
11,6” - 11,9” |
12,8” - 13,5” |
14,1” - 14,5” |
17,1” - 17,5” |
3 |
12,0” - 12,5” |
13,6” - 14,0” |
14,6” - 15,1” |
17,6” - 17,9” |
Eliminat |
>= 12,6” |
>= 14,1” |
>= 15,2” |
>= 18,0” |
Test d'agilitat dones (minuts) |
||||
Puntuació |
Menors de 30 anys |
De 30 anys i un dia a 40 anys |
De 40 anys i un dia a 50 anys |
Més de 50 anys i un dia |
10 |
<= 10,5” |
<= 12,7” |
<= 14,9” |
<= 17,9” |
9 |
10,6” - 11,1” |
12,8” - 13,0” |
15,0” - 15,4” |
18,0” - 18,4” |
8 |
11,2” - 11,6” |
13,1” - 13,3” |
15,5” - 15,8” |
18,5” - 18,8” |
7 |
11,7” - 11,9” |
13,4” - 13,6” |
15,9” - 16,1” |
18,9” - 19,1” |
6 |
12,0” - 12,2” |
13,7” - 13,9” |
16,2” - 16,4” |
19,2” - 19,5” |
5 |
12,3” - 12,8” |
14,0” - 14,5” |
16,5” – 17,0” |
19,6” - 20,0” |
4 |
12,9” - 13,5” |
14,6” - 14,9” |
17,1” - 17,5” |
20,1” - 20,5” |
3 |
13,6” - 14,0” |
15,0” - 15,6” |
17,6” - 17,9” |
20,6” - 20,9” |
Eliminada |
>= 14,1” |
>= 15,7” |
>=18,0” |
>=21,0” |
2. Força flexora de les extremitats superiors
L'objectiu d'aquesta prova és valorar la força relativa de les extremitats superiors i la capacitat d'elevar el pes corporal, mitjançant la flexió de les extremitats superiors, depenent de dues variables: la força flexora dels braços i el pes corporal de la persona aspirant. La prova consisteix a fer el nombre màxim possible de flexions de braços o mantenir-se en suspensió com més temps millor en la posició inicial.
Força flexora de les extremitats superiors homes (repeticions) |
||||
Puntuació |
Menors de 30 anys |
De 30 anys i un dia a 40 anys |
De 40 anys i un dia a 50 anys |
Més de 50 anys i un dia |
10 |
>=17 |
>=14 |
>=11 |
>=8 |
9 |
15 - 16 |
13 |
9 - 10 |
7 |
8 |
13 - 14 |
11 - 12 |
7 - 8 |
6 |
7 |
11 - 12 |
9 - 10 |
6 |
5 |
6 |
9 - 10 |
7 - 8 |
5 |
4 |
5 |
7 - 8 |
5 - 6 |
4 |
3 |
4 |
5 - 6 |
4 |
3 |
2 |
3 |
4 |
3 |
2 |
1 |
Eliminat |
<=3 |
<=2 |
<=1 |
0 |
Força flexora de les extremitats superiors dones (temps per segons) |
||||
Puntuació |
Menors de 30 anys |
De 30 anys i un dia a 40 anys |
De 40 anys i un dia a 50 anys |
Més de 50 anys i un dia |
10 |
>= 1'21” |
>= 1'06” |
>= 51” |
>= 36” |
9 |
1'11” - 1'20” |
1'01” - 1'05” |
46” - 50” |
31” - 35” |
8 |
1'06” - 1'10” |
56” - 1'00” |
41” - 45” |
26” - 30” |
7 |
1'01” - 1'05” |
51” - 55” |
36” - 40” |
21” – 25” |
6 |
56” - 60” |
46” - 50” |
31” - 35” |
16” - 20” |
5 |
51” - 55” |
45” |
30” |
15” |
4 |
45” - 50” |
40” - 44” |
25” - 29” |
11” - 14” |
3 |
40” - 44” |
32” - 39” |
20” - 24” |
6” - 10” |
Eliminada |
<= 39” |
<=31” |
<=19” |
<=5” |
3. Prova de resistència (1.000 metres)
L'objectiu d'aquesta prova és mesurar la capacitat de resistència aeròbica, qualitat física indicadora de l'estat de salut de la persona aspirant sense una fatiga excessiva. La persona aspirant s'ha de situar dreta en posició inicial, darrere la línia de sortida, sense suports en terra.
Resistència homes (minuts) |
||||
Puntuació |
Menors de 30 anys |
De 30 anys i un dia a 40 anys |
De 40 anys i un dia a 50 anys |
Més de 50 anys i un dia |
10 |
<=3'10” |
<=4'00” |
<=4'50” |
<=6'10” |
9 |
3'20” - 3'11” |
4'10” - 4'01” |
5'00” - 4'51” |
6'20” - 6'11” |
8 |
3'30” - 3'21” |
4'20” - 4'11” |
5'10” - 5'01” |
6'30” - 6'21” |
7 |
3'40” - 3'31” |
4'30” - 4'21” |
5'20” - 5'11” |
6'40” - 6'31” |
6 |
3'50” - 3'41” |
4'50” - 4'31” |
5'35” - 5'21” |
6'50” - 6'41” |
5 |
4'10” - 3'51” |
5'00” - 4'51” |
5'50” - 5'36” |
7'10” - 6'51” |
4 |
4'20” - 4'11” |
5'10” - 5'01” |
5'54” - 5'51” |
7'16” - 7'11” |
3 |
4'25” - 4'21” |
5'15” - 5'11” |
6'00” - 5'55” |
7'25” - 7'17” |
Eliminat |
>=4'26” |
>=5'16” |
>=6'01” |
>=7'26” |
Resistència dones (minuts) |
||||
Puntuació |
Menors de 30 anys |
De 30 anys i un dia a 40 anys |
De 40 anys i un dia a 50 anys |
Més de 50 anys i un dia |
10 |
<=3'25” |
<=4'15” |
<=5'00” |
<=6'25” |
9 |
3'35” - 3'26” |
4'25” - 4'16” |
5'05” - 5'01” |
6'35” - 6'26” |
8 |
3'45” - 3'36” |
4'35” - 4'26” |
5'10” - 5'06” |
6'45” - 6'36” |
7 |
3'55” - 3'46” |
4'45” - 4'36” |
5'35” - 5'11” |
6'55” - 6'46” |
6 |
4'10” - 3'56” |
5'00” - 4'46” |
5'50” - 5'36” |
7'10” - 6'56” |
5 |
4'25” - 4'11” |
5'15” - 5'01” |
6'05” - 5'51” |
7'25” - 7'11” |
4 |
4'30” - 4'26” |
5'20” - 5'16” |
6'10” - 6'06” |
7'39” - 7'26” |
3 |
4'40” - 4'31” |
5'30” - 5'21” |
6'20” - 6'11” |
7'40” |
Eliminada |
>=4'41” |
>=5'31” |
>=6'21” |
>=7'41” |
4. Prova de natació estil lliure (50 metres estil) ( Aptitud medi aquàtic)
L'objectiu d'aquesta prova és valorar el desenvolupament global de l'individu dins el medi aquàtic. Es mesura la capacitat aeròbica amb el desplaçament o la translació corporal en el medi aquàtic, la força explosiva (sortida), la força ràpida (en els girs), la velocitat de reacció (sortida), la velocitat cíclica (que és la capacitat de fer moviments cíclics, iguals i repetitius) a la màxima velocitat contra poca resistència, la velocitat gestual en la sortida i els girs.
Natació homes (minuts) |
||||
Puntuació |
Menors de 30 anys |
De 30 anys i un dia a 40 anys |
De 40 anys i un dia a 50 anys |
Més de 50 anys i un dia |
10 |
<= 35” |
<= 40” |
<= 45” |
<= 50” |
9 |
37” - 36” |
42” - 41” |
47” - 46” |
52” - 51” |
8 |
39” - 38” |
44” - 43” |
49” - 48” |
54” - 53” |
7 |
41” - 40” |
46” - 45” |
51” - 50” |
56” - 55” |
6 |
43” - 42” |
48” - 47” |
53” - 52” |
58” - 57” |
5 |
45” - 44” |
50” - 49” |
54” |
59” |
4 |
46” |
51” |
55” |
1'00” |
3 |
47” |
55” - 52” |
57” - 56” |
1'02” - 1'01” |
Eliminat |
>= 48” |
>= 56” |
>= 58” |
>= 1'03” |
Natació dones (minuts) |
||||
Puntuació |
Menors de 30 anys |
De 30 anys i un dia a 40 anys |
De 40 anys i un dia a 50 anys |
Més de 50 anys i un dia |
10 |
<= 40” |
<= 45” |
<= 50” |
<= 55” |
9 |
42” - 41” |
47” - 46” |
52” - 51” |
57” - 56” |
8 |
44” - 43” |
49” - 48” |
54” - 53” |
59” - 58” |
7 |
46” - 45” |
51” - 50” |
56” - 55” |
1,01” - 1,00” |
6 |
48” - 47” |
53” - 52” |
58” - 57” |
1,03” - 1,02” |
5 |
49” |
54” |
59” |
1,04” |
4 |
50” |
55” |
1,00” |
1,05” |
3 |
52” - 51” |
1'00” - 56” |
1'02” - 1'01” |
1'07” - 1'06” |
Eliminada |
>= 53” |
>= 1'01” |
>= 1'03” |
>= 1'08” |
Per obtenir el resultat global del primer exercici s'ha de calcular la mitjana de les quatre proves parcials, sempre que s'hagin superat un mínim de tres de les quatre proves amb una nota mínima de 5 punts o superior i que, en l'altra prova parcial, la nota sigui igual o superior a 3 punts.
De conformitat amb l'article 26 de la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI, i per evitar avantatges competitius que vulnerin l'article 14 de la Constitució espanyola en relació amb l'article 23.2 del mateix text normatiu, les persones que hagin duit a terme una rectificació registral de canvi de sexe i hagin modificat el sexe masculí pel sexe femení seran avaluades de conformitat amb el barem aplicable als homes.
Segon exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Aquesta prova consta de dos exercicis.
a) La prova de coneixements consisteix a respondre un qüestionari de tipus test proposat pel Tribunal en relació amb el programa de temes inclosos en el temari que figura en la lletra A de l'annex 4 d'aquesta convocatòria. El qüestionari es triarà mitjançant un sorteig públic entre tres alternatives diferents, de 55 preguntes (les 50 primeres preguntes seran de caràcter obligatori i avaluable, i les altres 5 són de reserva), amb 4 respostes alternatives, només una de les quals serà la correcta.
El temps per resoldre aquest exercici serà de 90 minuts.
Es qualificarà de 0 a 20 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,4 punts. Les preguntes no resoltes o en les quals la resposta senyalada no tengui un apartat equivalent a les alternatives previstes en l'exercici, no es valoraran. Les preguntes amb resposta errònia o en les quals figuri més d'una resposta, es penalitzaran amb un quart del valor assignat a la resposta correcta.
Per qualificar l'exercici s'ha d'aplicar la fórmula següent:
Q= |
{A-(E/4)} × 20 |
P |
Q: resultat de la prova
A: nombre de respostes encertades
E: nombre de respostes errònies
P: nombre de preguntes de l'exercici
b) El segon exercici consisteix a respondre un qüestionari tipus test proposat pel Tribunal en relació amb el programa de temes inclosos en el temari que figura en la lletra B de l'annex 4 d'aquesta convocatòria. El qüestionari es triarà mitjançant un sorteig públic entre tres alternatives diferents, de 55 preguntes (les 50 primeres preguntes seran de caràcter obligatori i avaluable, i les altres 5 són de reserva), amb 4 respostes alternatives, només una de les quals serà la correcta, referit als temes dels municipis de l'illa a la qual s'opta.
El temps per resoldre aquest exercici serà de 90 minuts per a la prova esmentada.
La qualificació de la prova es qualificarà de 0 a 20 punts. Cada pregunta resposta correctament es valorarà amb 0,4 punts; les preguntes no resoltes i les respostes senyalades que no tenguin un apartat equivalent a les alternatives previstes en l'exercici no es valoraran. Les preguntes amb resposta errònia o en què figuri més d'una resposta es penalitzaran amb un quart del valor assignat a la resposta correcta.
Per qualificar l'exercici s'aplicarà la fórmula següent:
Q= |
{A-(E/4)} × 20 |
P |
Q: resultat de la prova
A: nombre de respostes encertades
E: nombre de respostes errònies
P: nombre de preguntes de l'exercici
c) La valoració d'aquesta prova serà el resultat de la suma d'ambdues fases; la puntuació de cada fase suposarà el 50 % de la puntuació total de la prova. No se sumaran les dues fases si en una de les dues s'obté una puntuació inferior a 10 punts.
Per aprovar aquest exercici serà necessari obtenir 20 punts com a mínim.
Tercer exercici. Prova d'aptitud psicològica i de personalitat
Aquesta prova és de caràcter obligatori i eliminatori.
Prova aptitudinal: Aquesta prova consisteix en l'administració d'un test adreçat a la valoració de les capacitats intel·lectuals i els processos de raonament de les persones aspirants. Aquesta prova valorarà l'aptitud verbal, numèrica i el raonament abstracte, entre altres aspectes.
Prova de personalitat i de competències: Aquesta prova consistirà en la resposta de diversos qüestionaris i/o una entrevista personal que mesuraran els trets de personalitat bàsics i clínics (estabilitat emocional, ansietat, dominància, sociabilitat, confiança en si mateix, independència, agressivitat, tolerància, etc.) i la seva adaptació personal i social a l'entorn (autocontrol, lideratge, toma de decisions, treball en equip, resistència a l'adversitat, etc.) i el seu grau d'adequació al perfil competencial de les places convocades.
Els qüestionaris que s'administraran són de trets de personalitat laboral, competències professionals i trets clínics. Un cop respost els qüestionaris, la informació obtinguda es podrà integrar i contrastar en una posterior entrevista per determinar l'ajustament global de la persona aspirant al perfil de personalitat i competencial propi de les places convocades. En funció d'aquesta adequació, les persones avaluades seran qualificades d'aptes o no aptes, i aquestes darreres quedaran excloses del procés selectiu.
La prova és obligatòria i eliminatòria. La qualificació serà d'apte/a o no apte/a.
En el cas de les persones declarades aptes, els resultats del test podran ser contrastats al llarg de la fase formativa i de pràctiques.
ANNEX 5 Instruccions per tramitar les sol·licituds telemàtiques i les declaracions responsables
1. Obligatorietat de presentar les sol·licituds per via telemàtica
Les sol·licituds per participar en aquest procés selectiu s'han de presentar obligatòriament per via telemàtica, a l'empara del que estableix la disposició addicional sisena de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i l'article 12 del Decret llei 6/2022, de 13 de juny, de noves mesures urgents per reduir la temporalitat en l'ocupació pública de les Illes Balears.
Per presentar la sol·licitud de participació i pagar la taxa corresponent, la persona interessada ha de tenir DNI electrònic, certificat digital vàlid de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o estar donat d'alta a Cl@ve.
Per a això, la persona interessada ha d'accedir al Portal de l'Opositor (http://oposicions.caib.es) i crear una sol·licitud. A continuació, ha d'emplenar el formulari de dades del sol·licitant. Ha de seguir les passes que indica el programa, pagar la taxa telemàticament i finalitzar el procés. Només es considerarà finalitzat el tràmit i presentada correctament la sol·licitud quan aparegui en pantalla el text següent: «LA SEVA SOL·LICITUD HA ESTAT REGISTRADA CORRECTAMENT». En cas que no aparegui en pantalla el text esmentat, la persona interessada:
—Si ha pagat la taxa, pot recuperar el tràmit a la Carpeta Ciutadana i continuar-lo.
—Pot iniciar un nou tràmit.
—Si no pot fer cap dels tràmits anteriors, haurà d'enviar el mateix dia o, com a màxim, el dia següent a l'intent, un correu electrònic per informar d'aquesta incidència a l'adreça formaciopolicial@ebap.caib.es. Si no envia aquest avís, la sol·licitud es considerarà com a no presentada dins termini, sense possibilitat d'una esmena posterior.
Si es presenta correctament la sol·licitud i es finalitza el tràmit d'acord amb el que s'ha indicat, el sistema assignarà un número de registre vàlid i la sol·licitud, sense cap més tràmit, constarà com a presentada correctament.
2. Formalització de les sol·licituds
2.1. Les persones aspirants poden presentar la sol·licitud telemàtica, d'acord amb el que disposa l'apartat anterior, sempre que compleixin els requisits que estableix la base 2 d'aquesta convocatòria per participar en aquest procés selectiu corresponent a la categoria de policia (escala d'Administració especial-escala bàsica-grup C-subgrup C1). En la sol·licitud han de consignar, en els apartats que s'indiquin, les dades següents:
a) L'illa a la qual opten (Mallorca o Menorca).
b) La titulació acadèmica que posseeixen per accedir-hi (en cas de títols universitaris s'ha d'assenyalar la universitat i l'any d'expedició).
c) El nivell de coneixements de llengua catalana i el tipus de certificat que l'acredita, d'entre els següents:
— Certificat expedit per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears (Direcció General de Política Lingüística).
— Certificat expedit per l'Escola Balear d'Administració Pública.
— Certificat homologat per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears, d'acord amb l'Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats de 28 de juliol de 2014, per la qual es regulen l'homologació dels estudis de llengua catalana de l'educació secundària obligatòria i del batxillerat amb els certificats de coneixements de llengua catalana de la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats i l'exempció de l'avaluació de la llengua i la literatura catalanes en l'ensenyament reglat no universitari, i els procediments per obtenir-les (BOIB núm. 115, de 26 d'agost de 2014). S'ha de disposar de la resolució d'homologació del certificat corresponent.
— Certificat equivalent segons l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 (BOIB núm. 34, de 12 de març de 2013).
d) Si es compta amb una certificació del curs de capacitació expedida per l'EBAP i actualitzada d'acord amb la normativa aplicable; o si la persona interessada és funcionària de carrera de la categoria de policia local, sempre que s'acrediti haver estat de manera ininterrompuda en situació de servei actiu en la policia local o en situació de serveis especials i també si en aquest moment s'està duent a terme el curs bàsic de capacitació.
e) Si s'està en possessió dels permisos de conduir A2 i B.
2.2. Amb la sol·licitud de participació no s'ha d'aportar cap document d'acreditació, ni dels requisits ni dels mèrits. L'aspirant declara, sota la seva responsabilitat, que compleix els requisits al·legats.
2.3. Les persones aspirants quedaran vinculades a les dades que facin constar en la seva sol·licitud.
En cas que hagin designat la notificació electrònica com a preferent, els avisos de la posada a disposició de la notificació a la «Dirección Electrónica Habilitada Única» (DEHú) (https://dehu.redsara.es) s'enviaran a l'adreça electrònica del sol·licitant que hagi consignat en la sol·licitud de participació. En el cas que hagin designat com a preferent la notificació per correu postal, el domicili que figuri en la sol·licitud de participació es considerarà vàlid a l'efecte de notificacions.
Són responsabilitat exclusiva dels candidats tant els errors descriptius com la no comunicació durant el procés de selecció de qualsevol canvi en les dades de la sol·licitud.
3. Declaració responsable
El model oficial de sol·licitud incorpora la declaració responsable del compliment dels requisits i les condicions de les persones interessades a participar en aquest procés selectiu convocades que s'estableixen en el punt 2 de les bases específiques, referits sempre a la data d'expiració del termini assenyalat per presentar les sol·licituds i durant tot el procés selectiu. No és necessari aportar juntament amb la sol·licitud cap document addicional per acreditar els aspectes declarats.
No obstant això, l'Administració pot requerir a l'aspirant, en qualsevol moment del procés selectiu, que acrediti que compleix els requisits i les condicions generals de participació.
La inexactitud, falsedat o omissió, de caràcter essencial, de qualsevol dada o informació que s'incorpori, o la no presentació davant l'administració competent de la documentació que, si escau, es requereixi per acreditar el compliment del que s'ha declarat, determina la impossibilitat de continuar el procediment des del moment en què es tengui constància d'aquests fets, sens perjudici de les responsabilitats penals, civils o administratives que pertoquin.
4. Consentiment
D'acord amb el que estableix l'article 28 de la Llei 39/2015, l'EBAP ha de comprovar d'ofici els documents emesos per administracions públiques que constin en la Plataforma d'Intermediació de Dades o altres sistemes habilitats per a aquest fi.
Així, l'EBAP ha de comprovar d'ofici a través de la plataforma d'interoperabilitat corresponent, les dades d'identitat de les persones aspirants.
Pel que fa a la resta de requisits i als mèrits declarats, la persona aspirant ha de manifestar en la sol·licitud de participació si s'oposa que l'EBAP consulti d'ofici les dades i els documents següents en poder de les administracions públiques o expedits per aquestes administracions: la titulació acadèmica que consti en el Registre del Ministeri d'Educació i Formació Professional, les dades que constin en el Registre de Personal i els certificats de coneixement de llengua catalana següents:
— Els certificats expedits per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears.
— Els certificats que constin inscrits en el Registre de Personal de la Direcció General de Funció Pública.
Excepcionalment, si l'EBAP no pot comprovar d'ofici aquests documents, malgrat que la persona interessada no s'hi oposi, podrà requerir-li que els aporti.
Si la persona aspirant s'oposa a la comprovació d'ofici de l'EBAP, haurà d'aportar els documents acreditatius dels mèrits i dels requisits.