Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA, SECTORS PRODUCTIUS I MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Núm. 394457
Resolució del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica per la qual s’estableixen els serveis mínims amb motiu de la vaga plantejada pels representants sindicals de l’empresa Schindler, SA

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1.  El 7 de juny de 2023, la Confederació Sindical de Comissions Obreres de les Illes Balears —en endavant CCOO— ha presentant, a través del Registre Electrònic General, registre núm. REGAGE23e00036419005, una sèrie de documentació relativa a la convocatòria d'una vaga dels treballadors de l'empresa Schindler, SA, en els centres de treball situats en el territori de les Illes Balears. Així doncs, la documentació presentada consisteix en:

1.1 Una còpia de lá cta de l´assemblea de treballadors i RLT, celebrada l´1 de juny de 2023, en la qual s´acordà autoritzar el secretari general de la federació d´i ndústria de CCOO a efectual el nom dels treballadors de l´empresa Schindles, SA, una convocatòria de vaga.

1.2 Una còpia de l´escrit de comunicació del preavís de vaga a l´empresa, de 6 de juany de 2023

1.3 Una còpia de lé scrit, de 7 de juny de 2023, mitjançant el qual el secretari general de la federació d´indústria de l´organització sindical CCOO notifica, a la Direcció General de Treball de les Illes Balears, la convocatòria d´una vaga en els centres de treball de l´empresa Schindler, SA, situats a les Illes Balears. I sol·licita que es tingui per presentat el preavís de vaga.

2. D'acord amb la documentació tramesa pel secretari general de la federació d'indústria de CCOO la vaga dels treballadors de l'empresa Schindler tindrà lloc en tots els centres de treball de dita empresa situats a les Illes Balears, en les dates i horaris que, tot seguit, s'especifiquen:

- Els dies 19, 20, 26 i 27 de juny de 2023 de les 00.00 hores  a les 24.00 hores

3. En la documentació tramesa per CCOO no hi consta cap proposta de serveis mínims.

Fonaments de dret

1. L'article 28.2 de la Constitució Espanyola reconeix el dret de vaga, el qual no és absolut i il·limitat, sinó que s'ha de compatibilitzar amb les garanties necessàries per assegurar el manteniment dels serveis essencials de la comunitat, sense que això suposi deixar sense contingut l'exercici del dret.

2. En aquest sentit, el Tribunal Constitucional ha determinat en sentència de 8 d'abril de 1981 i altres posteriors, entre d'altres les sentències números 26 i 33/1981, 51 i 53/1986, 27/1989 i 43/1990, que en la mesura en què la destinatària i creditora dels serveis afectats per la vaga és la comunitat sencera i que al mateix temps els serveis li resulten essencials, no es poden sacrificar els interessos dels destinataris dels serveis. De manera que s'entén que el dret de la comunitat a aquestes prestacions vitals és prioritari respecte del dret de vaga, sense que, d'altra banda, la consideració d'un servei com a essencial signifiqui la supressió d'aquest dret per als treballadors ocupats en el servei, sinó només l'adopció de les garanties necessàries per al manteniment del mateix. Finalment, l'alt Tribunal indica que si la vaga ha de mantenir una capacitat de pressió suficient per aconseguir els seus objectius enfront de l'empresa, en principi destinatària del conflicte, no s'hi ha d'afegir la pressió addicional del dany innecessari que sofreix la comunitat com a usuària dels serveis públics.

3. La competència per determinar els serveis que es consideren essencials i l'adopció de mesures per protegir els drets fonamentals dels ciutadans estan atribuïdes a l'autoritat governativa en virtut d'allò que disposa l'article 10 del Reial decret llei 17/1977, de 4 de març, sobre relacions de treball —BOE de 9 de març. En el present cas, aquesta competència correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en atenció a les competències assumides conforme a l'article 30.34 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears i en atenció al sector d'activitat a què afecta la vaga.

4. D'acord amb l'article 2.1 del Decret 11/2021, 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat autònoma de les Illes Balears, correspon a la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica l'exercici, a través de la Direcció General de Política Industrial, de les competències en matèria d'instal·lacions elèctriques i industrials, sectors industrials i seguretat industrial, entre d'altres.

Així doncs, en la fixació dels serveis mínims s'ha tingut en compte que el dret de vaga no pot suposar, en cap cas, un risc per a la seguretat i la salut de les persones afectades per la mateixa. I, per tant, s'ha de garantir la reparació de les avaries que puguin causar un greu perjudici a la seguretat i salut de les persones; per la qual cosa s'ha de disposar d'un contingent de treballadors suficients per solucionar les emergències i els rescats de persones derivats de les avaries. Aleshores, s'han d'adoptar les mesures imprescindibles per assegurar el funcionament dels serveis esmentats i compatibilitzar l'interès general, garantint el dret a la vida i a la salut, previstos en els articles 15 i 43 de la Constitució, amb el dret de vaga dels treballadors establert en l'article 28.2 de la norma fonamental.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Als efectes previstos en article 10.2 del Reial decret llei 17/1977, de 4 de març, i disposicions concordants, es determinen les mesures necessàries per a assegurar els serveis essencials mínims que el personal afectat haurà de prestar mentre duri la situació de vaga, en els termes següents:

- La possibilitat d'avaria dels aparells elevadors no es pot desatendre pel greu perjudici que podria causar a la seguretat i salut de les persones, per la qual cosa haurà d'existir almenys un tècnic en cada oficina de servei, fins a un màxim de tres, segons la següent ràtio: per cada 1.000 unitats en manteniment, un tècnic, entre 1.000 i 2.000 unitats, dos tècnics i més de 2.000 unitats, tres tècnics. L'atenció al servei haurà de realitzar-se durant les 24 hores.

2.  Els serveis essencials que recull aquesta Resolució s'han de prestar pel personal designat per realitzar-los en l'empresa Schindler, SA. Es considera il·legal la transgressió o alteració dels mateixos i incorren en responsabilitat qui els infringeixin.

3. Les disposicions establertes en els apartats anteriors d'aquesta Resolució, no suposaran cap limitació dels drets que la normativa reguladora de la vaga reconegui al personal en aquesta situació no destinat a cobrir els serveis mínims establerts, ni tampoc afectarà la tramitació o efectes de les peticions que motiven la vaga.

4. Notificar aquesta la Resolució a les persones interessades per al seu compliment.

5. Aquesta Resolució tindrà efectes immediats des de la data de la seva notificació a les parts interessades.

6. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, la data de la signatura electrònica (13 de juny de 2023)

El director general de Política Industrial Antonio Morro Gomila Per delegació del conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica (BOIB núm. 31,de 4 de març de 2021)