Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE SOSTENIBILITAT I MEDI AMBIENT

Núm. 392870
Elevació a definitiu de l’acord de ple de dia 9 de març de 2023, d’aprovació inicial de modificació d’estatuts de l’associació internacional Red Europea de la Piedra en Seco (REPS)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple del Consell Insular de Mallorca, en sessió de dia 9 de març de 2023, va acordar:

«Primer.- Aprovar inicialment la modificació d'Estatuts de l'Associació Internacional “Red Europea de la Piedra en Seco (REPS)” que s'adjunten (annex II).

Segon.- Sotmetre aquest acord i els Estatuts que s'hi adjunten a informació pública mitjançant la inserció dels anuncis corresponents en el butlletí oficial pertinent, en la seu electrònica i en el tauler del Consell Insular de Mallorca durant el termini de trenta dies. Si durant aquest termini d'informació pública no es presenta cap tipus d'al·legació, reclamació o suggeriment, aquest acord i els Estatuts corresponents s'entendran aprovats definitivament.

Tercer.- Facultar la presidenta del Consell Insular de Mallorca perquè dugui a terme totes les actuacions que siguin necessàries per executar el que estableix el present acord.»

L'expedient es va sotmetre a informació pública, mitjançant la inserció de l'anunci en el BOIB núm. 32 de dia 14 de març de 2023, en la Seu Electrònica i en el tauler del Consell Insular de Mallorca, des de dia 15 de març de 2023 fins a dia 28 d'abril de 2023, durant el termini de trenta dies, perquè totes les persones interessades el poguessin examinar i formular-hi les reclamacions i suggeriments pertinents.

Durant aquest termini no s'hi va presentar cap al·legació i així consta en el certificat de la Secretaria General del Consell Insular de Mallorca de dia 4 de maig de 2023, per la qual cosa i, de conformitat amb el que va aprovar el Ple, l'acord va esdevenir definitiu, i mitjançant providència, la presidenta de la corporació en data 8 de maig de 2023 ordena que se'n publiqui íntegrament el text dels Estatuts de l'Associació Internacional “Red Europea de la Piedra en Seco (REPS)”en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, que s´incorpora com a annex.

Contra aquest acord que exhaureix la via administrativa, podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de publicar aquest acord. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998 de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. No obstant l'anterior, podeu exercitar, si escau, qualsevol altre recurs que considereu pertinent.

 

ANNEX II

ESTATUTS DE L'ASSOCIACIÓ INTERNACIONAL “RED EUROPEA DE LA PIEDRA EN SECO (REPS)”

TÍTOL I DENOMINACIÓ, ÀMBIT, DOMICILI I OBJECTIUS

ARTICLE 1.- DENOMINACIÓ. Amb la denominació de “Red Europea de la Piedra en Seco (REPS), es constitueix una associació internacional que es regirà per la Llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d'associació, i en el que no es preveu expressament en aquesta, aplicarà la legislació espanyola vigent en cada moment.

Aquesta entitat és una associació sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica pròpia i diferent de la dels seus membres i amb plena capacitat d'obrar.

ARTICLE 2.- OBJECTE. L'associació té per objecte la promoció i difusió dels enclavaments de pedra en sec que componen l'Itinerari Europeu de la Pedra en Sec i que s'optarà al guardó d'Itinerari Cultural del Consell d'Europeu. L'associació generarà una oferta cultural i turística de qualitat, amb la finalitat de promoure la diversitat cultural, la cohesió social, la protecció del medi ambient, el desenvolupament local i el turisme senderista on es troben els enclavaments.

ARTICLE 3.- ÀMBIT D'ACTUACIÓ. L'àmbit d'actuació de l'associació és nacional i internacional i comprèn els territoris dels països que formen part del Consell d'Europa i de la resta de països integrants de l'estat europeu, així com països d'altres continents.

ARTICLE 4.- DOMICILI. El domicili social de l'associació s'estableix a Mallorca (Espanya), al carrer del General Riera, 111, 07010 Palma. L'associació podrà crear seus secundàries, sucursals, agències i representacions al territori dels seus associats i mitjançant acord de la Junta Directiva.

ARTICLE 5.- DURADA. Aquesta associació té una durada indefinida, tret que, per impossibilitat sobrevinguda per al compliment de les seves finalitats<A[finalitats|finals]> o altres circumstàncies excepcionals, es decideixi la seva dissolució per acord dels seus membres, mitjançant el procediment regulat al capítol VIII dels presents Estatuts.

ARTICLE 6.- OBJECTIUS. L'associació té com<A[com|com a]> a objectius:

  • Obtenir el guardó d'Itinerari Cultural del Consell d'Europa per a l'Itinerari Europeu de la Pedra en Sec
  • Col·laborar estretament amb l'Institut Europeu d'Itineraris Culturals si s'obté el guardó
  • Gestionar l'itinerari cultural resultant de l'obtenció del guardó del Consell d'Europa
  • Promoure les relacions amb el Consell d'Europa i altres institucions europees
  • Impulsar la col·laboració de les entitats públiques i privades dels estats involucrats en l'itinerari per a la promoció d'accions conjuntes relacionades
  • Preservar la diversitat cultural i fomentar la cohesió social a través de la recuperació i revalorització de la memòria, la història i els valors del patrimoni material i immaterial de la pedra en sec
  • Afavorir la promoció de productes de turisme sostenible i responsable basats en aquest patrimoni als enclavaments de l'itinerari
  • Fomentar el diàleg multilingüístic entre la ciutadania europea a través del patrimoni de pedra en sec
  • Promoure activitats pedagògiques i intercanvis culturals als enclavaments de pedra en sec que componen l'itinerari, destinats a joves i infants, a fi de reforçar el coneixement de les seves arrels i consolidar la identitat europea
  • Impulsar la cooperació entre diferents disciplines i expressions artístiques contemporànies a través de la pedra en sec
  • Promoure el diàleg i l'intercanvi de bones pràctiques en matèria d'avaluació<A[avaluació|valorització]> de l'Itinerari Europeu de la Pedra en sec amb altres itineraris culturals europeus

 

TÍTOL II ASSOCIATS

ARTICLE 7.- CONDICIÓ D'ASSOCIAT. Poden ser associats de ple dret, amb veu i vot, les entitats públiques o privades amb plena capacitat d'obrar que tenguin finalitats<A[finalitats|finals]> similars als objectius d'aquesta associació constituïdes conforme a les lleis dels diferents estats i sobre les bases dels principis inspiradors de la Unió Europea i del Consell d'Europa i que efectuïn l'abonament<A[abonament|adob]> de la quota inicial de 1.000 euros.

ARTICLE 8.- CLASSES D'ASSOCIATS. Dins l'associació hi pot haver les classes d'associats següents:

Soci ordinari: persones físiques o jurídiques que adquireixin tal condició mitjançant sol·licitud a la Junta Directiva, en la qual s'expressi la voluntat associativa amb adhesió íntegra a aquests Estatuts i normes que els desenvolupin, així com a les altres disposicions legals, amb compromís exprés d'assumir els drets i obligacions inherents.

Soci d'honor o honorífic: entitats o persones que, segons el parer de l'Assemblea General, hagin ajudat o ajudin l'associació de manera excel·lent en el desenvolupament de les seves finalitats<A[finalitats|finals]>.

ARTICLE 9.- DRETS DELS ASSOCIATS. Són drets dels associats els següents:

  • Assistir a les reunions de l'Assemblea General amb dret de veu i vot
  • Elegir i ser elegits per a llocs<A[llocs|parades]> de representació o exercici de càrrecs directius
  • Exercir la representació que se li confereixi en cada cas
  • Gaudir de totes les activitats i serveis comuns de l'associació, segons les normes i disposicions reglamentàries
  • Sol·licitar i rebre informació sobre les activitats, administració i gestió de l'associació

ARTICLE 10.- DEURES DELS ASSOCIATS. Són deures dels associats els següents:

  • Ajustar la seva actuació a les normes estatutàries i disposicions reglamentàries que siguin promulgades
  • Complir els presents Estatuts i els acords presos per l'Assemblea General i la Junta Directiva
  • Assistir a les sessions de les assemblees i altres actes que s'organitzin
  • Exercir, si escau, les obligacions inherents al càrrec per al qual hagin estat designats
  • Prestar la col·laboració necessària per al bon funcionament de l'associació
  • Sostenir econòmicament l'associació mitjançant el pagament de la quota inicial de 1.000 euros així com les quotes anuals i/o aportacions extraordinàries que determini l'Assemblea General, prèvia proposta de la Junta Directiva

ARTICLE 11.- ASSOCIATS HONORARIS. Els socis d'honor o honorífics no intervenen en la direcció<A[direcció|adreça]> de l'associació ni en els seus òrgans<A[òrgans|orgues]> de representació, i estan facultats per assistir a les Assemblees Generals amb veu però sense vot.

ARTICLE 12.- PÈRDUA DE LA CONDICIÓ D'ASSOCIAT. La condició d'associat es perd per:

  • Voluntat pròpia comunicada per escrit a la Junta Directiva
  • Mort en cas d'associat individual o dissolució en cas d'associat col·lectiu
  • No complir les obligacions estatutàries
  • No pagar les quotes periòdiques establertes durant, almenys, dos períodes consecutius

Quan la baixa es produeixi per voluntat d'un associat, aquest haurà de realitzar una petició per escrit i abonarà, prèviament,  <A[abonament|adob]>totes les quotes que tingui pendents.

L'expulsió dels socis serà acordada per la Junta Directiva, prèvia audiència de l'interessat per un termini mínim de deu dies hàbils. L'acord d'expulsió haurà de ser ratificat per l'Assemblea General extraordinària i contra la seva resolució es podrà recórrer davant de la jurisdicció ordinària.

 

TÍTOL III ÒRGANS<A[ÒRGANS|ORGUES]> DE GOVERN I DE REPRESENTACIÓ

ARTICLE 13.- ÒRGANS DE GOVERN. La direcció<A[direcció|adreça]> i l'administració de l'associació l'exerceixen l'Assemblea General, la Junta Directiva i el president o presidenta, que són els òrgans<A[òrgans|orgues]> de l'associació.

ARTICLE 14.- L'organització interna i el funcionament de l'associació han de ser democràtics, amb ple dret al pluralisme.

 

CAPÍTOL I ASSEMBLEA GENERAL

ARTICLE 15.- L'Assemblea General és l'òrgan<A[òrgan|orgue]> suprem de govern i d'expressió de la voluntat de l'associació i la constitueixen tots els socis, segons la representació que ostentin.

ARTICLE 16.- Convoca l'Assemblea General el president o presidenta de l'associació amb una antelació de 15 dies com a mínim, per escrit a cadascun dels associats, i ha d'expressar dia, hora, lloc de reunió i també ordre del dia.

ARTICLE 17.- Les reunions de l'Assemblea General poden ser ordinàries o extraordinàries. L'Assemblea General s'ha de reunir en sessió ordinària com a mínim una vegada a l'any dins dels quatre mesos següents al tancament de l'exercici. L'Assemblea General es reuneix amb caràcter extraordinari quan les circumstàncies ho aconsellin, segons el parer del president o presidenta, per acord de la Junta Directiva o quan ho proposin per escrit almenys el 25 % dels socis.

Les reunions poden tenir caràcter especial i/o telemàtic (videoconferència, conferència telefònica múltiple, sempre que tots els membres de l'òrgan<A[òrgan|orgue]> disposin dels mitjans necessaris, el secretari de l'òrgan<A[òrgan|orgue]> reconegui la seva identitat, i així ho expressi a l'acta, que remetrà immediatament a les adreces electròniques de cada un dels concurrents).

Els socis poden nomenar representants suplents a efectes d'assistir i votar en les reunions generals, nomenaments que s'ha de comunicar per escrit o telemàticament, al secretari o secretària de l'associació amb temps.

ARTICLE 18.- L'Assemblea queda constituïda vàlidament en primera convocatòria amb l'assistència de la meitat més un dels associats amb dret a vot; i en segona convocatòria sigui quin sigui el nombre d'associats amb igual dret. La segona convocatòria s'ha de celebrar com a mínim una hora després de la primera i al mateix lloc.

ARTICLE 19.- Els acords s'han de prendre per majoria simple de vots presents o representats. Per adoptar acords sobre la separació de membres i nomenament de la Junta Directiva, modificació dels Estatuts, inclusió de nous associats, constitució d'una Federació d'Associacions o integració en una que ja existeixi serà necessari que l'acord s'adopti per majoria qualificada de les dues terceres parts dels vots presents o representats. En el cas de la dissolució de l'associació s'ha d'atendre el que disposa l'article 46 dels presents Estatuts.

ARTICLE 20- Són facultats de l'Assemblea General Ordinària:

  • Aprovar, si escau, l'activitat i gestió de la Junta Directiva
  • Aprovar els pressuposts anuals d'ingressos i despeses i la memòria anual d'activitats
  • Establir les línies generals d'actuació que permetin a l'associació complir les seves finalitats<A[finalitats|finals]>
  • Qualsevol altra que no sigui de la competència exclusiva de l'Assemblea Extraordinària
  • Elegir els membres de la Junta Directiva
  • Fixar les quotes ordinàries i extraordinàries

ARTICLE 21.- Són facultats de l'Assemblea General Extraordinària:

  • Modificar els Estatuts
  • Disposar, gravar o alienar béns de l'associació
  • Dissoldre l'associació
  • Expulsar associats a proposta de la Junta Directiva
  • Incorporar nous associats, a proposta de la Junta Directiva
  • Constituir federacions o integrar-se a aquest tipus d'ens
  • Cessar els membres de la Junta Directiva
  • Redactar i aprovar reglaments de règim intern

 

CAPÍTOL II JUNTA DIRECTIVA

ARTICLE 22.- L'associació es gestiona per una Junta Directiva formada per president, vicepresident, secretari, tresorer, i un mínim de tres vocals. Els càrrecs de la Junta Directiva tenen una durada de 4 anys i poden ser reelegits els seus membres en finalitzar els seus mandats. Els càrrecs són rotatius i han de passar per tots els associats sense excepció. Cap dels càrrecs que compon la Junta Directiva no es remunera. Aquests són designats per l'Assemblea General Ordinària i revocats per l'Assemblea General Extraordinària.

ARTICLE 23.- Els càrrecs poden causar baixa per renúncia voluntària comunicada per escrit a la Junta Directiva, per incompliment de les obligacions que tinguessin<A[tinguessin|van tenir]> encomanades i per expiració del mandat.

ARTICLE 24.- Les vacants que es produeixin en la Junta Directiva s'han de cobrir en la primera Assemblea General Ordinària que se celebri; no obstant això, la Junta podrà comptar, provisionalment, amb un membre de l'associació per al càrrec vacant. El nomenament podrà realitzar-se per la junta directiva des del moment que tingui coneixement de l'existència de la vacant.

ARTICLE 25.- La Junta Directiva s'ha de reunir almenys una vegada al semestre; i en tot cas quan ho sol·liciti el president o presidenta un terç dels integrants de la mateixa. Quedarà vàlidament constituïda quan assisteixi almenys la meitat més un dels seus membres. Els acords es prenen per majoria qualificada de dos terços dels vots dels assistents; no obstant això, s'ha de cercar el consens entre el conjunt dels seus membres per a la presa d'acords.

ARTICLE 26.- La Junta Directiva té les facultats següents:

  • Ostentar i exercitar la representació de l'associació, a través de la persona del seu president o de qui delegui, i dur a terme la direcció<A[direcció|adreça]> i l'administració de la manera més àmplia que reconegui la llei i complir les decisions preses per l'Assemblea General
  • Prendre els acords necessaris per a la compareixença davant els òrgans<A[òrgans|orgues]> públics per a l'exercici de tota classe d'accions legals i per interposar els recursos pertinents
  • Convocar les Assemblees Generals i controlar que els acords que allà s'adoptin es compleixin
  • Presentar el balanç i l'estat de comptes de cada exercici a l'Assemblea General perquè els aprovi i confeccionar els pressuposts de l'exercici següent
  • Elaborar la memòria anual d'activitats i sotmetre-la a l'aprovació de l'Assemblea General
  • Contractar l'equip tècnic necessari per a la bona gestió i desenvolupament dels interessos de l'associació
  • Inspeccionar la comptabilitat i garantir el correcte funcionament dels serveis
  • Realitzar les gestions necessàries davant dels organismes públics, entitats i altres persones per aconseguir subvencions o altres ajuts
  • Resoldre provisionalment qualsevol cas imprevist als Estatuts presents i donar compte d'això en la primera Assemblea General ordinària o extraordinària, si cal
  • Crear grups de treball per complir els objectius de l'associació que li han de retre comptes regularment del compliment de la seva activitat
  • Sol·licitar la declaració d'utilitat pública
  • Proposar a l'Assemblea General la renovació de càrrecs de la Junta Directiva
  • Qualsevol altra facultat que no estigui atribuïda d'una manera específica a l'Assemblea General o que es delegui expressament en la Junta Directiva

ARTICLE 27.- La Junta Directiva pot delegar funcions en un o més delegats que tindran les facultats que s'expressin en el seu nomenament. Així mateix pot atorgar-los poders generals o especials.

 

CAPÍTOL III PRESIDENT

ARTICLE 28.- El president o presidenta de l'associació també ho és de la Junta Directiva. Són pròpies del càrrec les funcions següents:

  • Ostentar la representació de l'associació davant de qualsevol organisme públic o privat, així com assumir la direcció<A[direcció|adreça]> i gestió de la mateixa
  • Vetllar pel compliment de les finalitats<A[finalitats|finals]> de l'associació
  • Ordenar pagaments i autoritzar amb la seva firma els documents, actes i correspondència
  • Emetre vot de qualitat decisori en els casos d'empat
  • Executar els acords adoptats per l'Assemblea General o la Junta Directiva
  • Convocar, presidir i aixecar les reunions de l'Assemblea General i la Junta Directiva
  • Visar les actes i els certificats confeccionats pel secretari o secretària de l'associació
  • Adoptar qualsevol mesura urgent que la bona marxa de l'associació aconselli o en el desenvolupament de les seves activitats resulti necessària o convenient, sense perjudici de donar compte posteriorment a la Junta Directiva
  • Les atribucions restants pròpies del càrrec i les que li delegui l'Assemblea General o la Junta Directiva
  • Capacitat d'atorgar poders per a actes concrets de la seva competència

ARTICLE 29.- Substitueix el president o presidenta, en cas d'absència, vacant o malaltia, el vicepresident o vicepresidenta i, en la seva absència, el vocal de més antiguitat en la Junta Directiva; aquests tenen les mateixes atribucions que el titular.

 

CAPÍTOL IV SECRETARI

ARTICLE 30.- El secretari o secretària té a càrrec la direcció<A[direcció|adreça]> dels treballs<A[treballs|feines]> purament administratius de l'associació. Entre les seves funcions hi ha:

  • Mantenir actualitzats els llibres de l'associació que siguin legalment establerts i el fitxer d'associats
  • Custodiar la documentació de l'entitat, i tramitar les comunicacions i acords socials que s'han d'inscriure en el Registre d'Associacions
  • Presentar, en col·laboració amb el tresorer, els comptes anuals i la resta de les obligacions documentals en els termes que legalment corresponguin
  • Estendre les actes de les reunions
  • Expedir certificacions

 

CAPÍTOL V TRESORER

ARTICLE 31.- El tresorer o tresorera té com a funció el control dels recursos de l'associació, així com també l'elaboració dels pressuposts anuals i balanços, a fi de sotmetre'ls a l'Assemblea General.

Tant la disponibilitat de crèdit en els comptes bancaris, com l'autorització de pagaments han de comptar amb la conformitat del president o presidenta i del tresorer o tresorera.

 

CAPÍTOL VI VOCALS

ARTICLE 32.- Els vocals tenen les obligacions pròpies del seu càrrec com membres de la Junta Directiva, així com les que neixin de les delegacions o comissions de treball<A[treball|feina]> que la mateixa<A[mateixa|pròpia]> Junta els encomani.

ARTICLE 33- Les vacants que es puguin produir durant el mandat de qualsevol dels membres de la Junta Directiva s'han de cobrir provisionalment entre els membres esmentats fins a l'elecció definitiva de l'Assemblea General Extraordinària.

 

TÍTOL IV RÈGIM DE FINANÇAMENT, COMPTABILITAT I DOCUMENTACIÓ

ARTICLE 34.- L'exercici financer s'inicia l'1 de gener i acaba el 31 de desembre, coincidint amb l'any natural.

ARTICLE 35.- Tots els balanços i pressuposts a presentar davant l'Assemblea General s'expressaran en euros.

ARTICLE 36.- L'associació funciona en règim de pressupost anual. L'esborrany<A[esborrany|esborrador]> del pressupost l'elabora el tresorer o tresorera de l'associació, que l'ha de tenir preparat abans de dia 1 de gener de cada any, a fi que el pugui aprovar l'Assemblea General Ordinària.

ARTICLE 37.- Els recursos econòmics de l'associació es nodreixen:

  • De les subvencions i altres aportacions públiques
  • De les donacions, herència o llegats<A[llegats|legats]> de tota classe
  • De les rendes procedents del seu patrimoni
  • Dels ingressos obtinguts mitjançant activitats lícites realitzades en el marc de les finalitats<A[finalitats|finals]> estatutàries
  • Dels fons la gestió dels quals li sigui encomanada dins els programes en què participi, que s'han de dedicara al finançament de les activitats que es realitzin
  • De la quota anual dels seus associats, destinada a cobrir les despeses ordinàries de gestió tecnicoadministrativa de l'associació. La quantia de la quota anual, i el calendari precís del seu abonament<A[abonament|adob]>, seran proposats per la Junta Directiva anualment i aprovats per l'Assemblea General Ordinària, sent imprescindible el seu abonament<A[abonament|adob]> per mantenir la condició d'associat, en els termes establerts a l'article 12 dels presents Estatuts
  • De l'aportació inicial de cada associat

ARTICLE 38.- L'associació pot sotmetre els seus comptes anuals a la supervisió d'un auditor o auditora.

ARTICLE 39.- Anualment, els comptes de l'associació s'han de recollir en una memòria oficial que s'ha de posar a disposició dels associats amb una antelació no inferior a 15 dies a l'assenyalat per a la celebració de l'Assemblea General Ordinària, en la qual aquests comptes anuals s'han d'aprovar.

ARTICLE 40.- Per a la disposició dels fons de les entitats bancàries on l'associació els tingui dipositats, tenen reconegudes les signatures el president o presidenta, el tresorer o tresorera i el secretari o secretària, i cal, almenys, la signatura de dos d'ells.

 

TÍTOL V IDIOMA I FACULTAT INTERPRETATIVA

ARTICLE 41.- Els idiomes oficials de l'associació seran el castellà, el català, l'anglès i el francès.

No obstant el que disposa el paràgraf anterior, en cas de dubte interpretatiu de qualsevol terme o aspecte dels presents Estatuts i el seu desenvolupament reglamentari o de qualsevol document que emeti un òrgan<A[òrgan|orgue]> de l'associació, prevaldrà la versió redactada en castellà.

Les reunions de l'Assemblea General es faran en aquell o aquells idiomes oficials que esculli la Junta Directiva.

ARTICLE 42.- La interpretació dels presents Estatuts correspon a l'Assemblea General, que decideix el sentit interpretatiu dels articles per acord que requerirà el mateix quòrum de vots que la modificació dels Estatuts.

 

TÍTOL VI DE RÈGIM DISCIPLINARI

ARTICLE 43.- El control del compliment dels Estatuts correspon a l'Assemblea General i a la Junta Directiva, d'acord amb el que estableix el Reglament intern, els quals poden sancionar els socis que incompleixin les seves obligacions.

ARTICLE 44- Els òrgans de govern descrits a l'article anterior poden sancionar les infraccions comeses pels associats que incompleixin les seves obligacions. Les infraccions esmentades poden qualificar-se de lleus, greus i molt greus, i les sancions corresponents poden anar des d'una amonestació a l'expulsió de l'associació, segons el que estableixi el Reglament de règim intern.

 

TÍTOL VII DEL REGLAMENT DE RÈGIM INTERN

ARTICLE 45.- El Reglament de règim intern ha de desenvolupar, si escau, aquelles matèries que no es preveuen<A[contemplades|previstes]> directament a aquests Estatuts i no poden anar mai en contra d'allò que s'hi estipula. El funcionament intern de l'associació està enterament sotmès a l'ordenació jurisdiccional civil.

 

TÍTOL VIII DE LA DISOLUCIÓ DE L'ASSOCIACIÓ

ARTICLE 46.- L'associació s'ha de dissoldre per acord adoptat per majoria qualificada de dos terços dels membres que la integrin, o per impossibilitat legal o material per al compliment dels seus objectius. Aquest acord s'ha de prendre en Assemblea General Extraordinària, d'acord amb el que disposa l'article 21 d'aquests Estatuts.

ARTICLE 47.- L'acord de dissolució ha de determinar la manera de procedir a la liquidació dels béns de l'associació. L'Assemblea General en el termini de 30 dies ha d'anomenar<A[anomenarà|nomenarà]> una comissió liquidadora composta pel president o presidenta, el tresorer o tresorera i dos associats. La Comissió Liquidadora ha de xifrar els recursos i dèbits de l'associació, i proposar l'oportuna distribució dels béns resultants. Una vegada extingits els deutes, el sobrant líquid, si és el cas, s'ha de destinar a finalitats<A[finalitats|finals]> que no desvirtuïn la naturalesa no lucrativa de l'associació.

La proposta definitiva de liquidació, per ser aprovada vàlidament, requereix el vot favorable de la majoria qualificada dels membres de l'Assemblea General. Una vegada aprovada serà vinculant per a tots els associats.

 

TÍTOL IX SUBMISSIÓ A JURISDICCIÓ I TRIBUNALS

ARTICLE 48.- Totes les qüestions litigioses que es plantegin al si de l'associació, entre aquesta i els seus associats, entre aquests i els membres de la Junta Directiva, o bé entre els associats entre si, se sotmeten a la jurisdicció espanyola i competència dels jutjats i tribunals on tingui el seu domicili social l'associació, i en tot cas al previst en la Llei 52/1997, de 27 de novembre, en el que es refereix a l'aplicació del fur territorial.

ARTICLE 49.- En tot el que no estigui previst als presents Estatuts s'aplicarà la vigent Llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d'associació, i les disposicions complementàries.

 

Palma, en la fecha de la firma electrónica (7 de juny de 2023)

La consejera ejecutiva en funciones de Sostenibilidad y Medio Ambiente Aurora Ribot Lacosta