Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE SALUT I CONSUM

Núm. 387413
Resolució de la consellera de Salut i Consum de 12 de juny de 2023 per la qual s’estableixen els serveis mínims en l’àmbit de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears per a les jornades de vaga dels dies 14, 15 i 16 de juny de 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Assemblea de Personal Sanitari de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears, en la sessió d'1 de juny de 2023, ha acordat convocar una vaga dels treballadors els dies 14, 15 i 16 de juny de 2023, i a través del Comitè de Vaga designat ho ha notificat als òrgans competents.

L'article 28.2 de la Constitució espanyola estableix com a dret fonamental el dret a la vaga dels treballadors per a la defensa dels seus interessos, si bé matisa que la llei que reguli l'exercici d'aquest dret ha d'establir les garanties que facin falta amb la finalitat d'assegurar el manteniment dels serveis essencials de la comunitat. La manca d'una llei que desplegui aquest dret obliga a acudir al Reial decret llei 17/1977, de 4 de març, el qual, en l'article 10, disposa que, quan la vaga es declari en empreses encarregades de la prestació de qualsevol tipus de serveis públics o de necessitat reconeguda i inajornable i es presentin circumstàncies de gravetat especial, l'autoritat governativa pot acordar les mesures necessàries per assegurar el funcionament dels serveis. A aquest efecte, és indiferent que el servei es presti per mitjà d'una relació funcionarial o simplement mitjançant empleats units per una relació laboral, atès que el que és determinant és el caràcter i la finalitat de les funcions exercides.

La jurisprudència constitucional ha matisat l'exercici del dret fonamental de vaga i la fixació dels serveis mínims afecta els serveis essencials per a la comunitat, atès que el dret de la comunitat a aquestes prestacions vitals és prioritari respecte del dret de vaga (fonament jurídic 18 de la Sentència del Tribunal Constitucional 11/1981).

Així doncs, es consideren serveis essencials els destinats a garantir el contingut essencial dels drets constitucionals; és a dir, el dret a la vida, a la salut, a la llibertat personal, a la lliure circulació, a la comunicació, a la informació, a la tutela judicial efectiva i a l'educació. Quant a la prestació de serveis en matèria de sanitat i salut pública, l'exercici del dret de vaga ha de ser compatible amb el manteniment del servei mínim destinat a garantir aquest servei essencial.

Cal tenir en compte quines són les funcions com a unitats assistencials del Banc de Sang i del Banc de Teixits a les Illes Balears, gestionats en aquesta comunitat autònoma a través de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears. D'acord amb el que disposa l'article 79 de la Llei 5/2003, de 22 d'abril, de salut de les Illes Balears, aquestes unitats monopolitzen a les Illes Balears la tasca de provisió de sang, hemoderivats i teixits per a tots els centres sanitaris, públics o privats de les illes. Així doncs, es pot deduir que de l'activitat d'aquestes unitats depèn l'exercici de tota l'activitat quirúrgica i bona part de l'activitat sanitària assistencial que es du a terme a les illes.

D'acord amb la Sentència del Tribunal Constitucional 33/1981, l'al·lusió a «l'autoritat governativa» que conté l'article 10 del Reial decret llei 17/1977, de 4 de març, fa referència, respectivament, a l'Estat o a la comunitat autònoma amb competències en els serveis afectats. Així, aquesta Sentència reconeix competències dins del seu àmbit a les comunitats autònomes per establir les mesures de garantia dels serveis essencials. El Tribunal Constitucional reconeix que «quan es tracta de serveis que, considerats conjuntament, estan compresos en l'àrea de les competències autonòmiques [...], vetlar perquè funcionin regularment correspon a la titularitat i a la responsabilitat de les autoritats autonòmiques». Partint de tot això, s'ha de considerar que la Conselleria de Salut i Consum és l'òrgan legitimat per proposar els serveis mínims que afecten l'àmbit de la Conselleria de Salut i Consum i dels ens del sector públic instrumental que en depenen.

Avui, dia 12 de juny de 2023, s'ha intentat la negociació amb el Comitè de Vaga, no s'ha arribat a un acord sobre els serveis mínims. Per tant, els serveis mínims que proposa la Conselleria de Salut i Consum són els que es detallen en l'annex adjunt.

Per tot això, atès el que disposa l'article 2 del Decret 16/1985, de 21 de febrer, dict la següent

Resolució

1. Fixar els serveis mínims en matèria de prestació de serveis públics assistencials sanitaris i de protecció de la salut pública de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears que s'indiquen en l'annex adjunt que forma part d'aquesta Resolució per a la vaga de personal sanitari dels dies 14, 15 i 16 de juny de 2023, convocada per l'Assemblea de Personal Sanitari de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears en la sessió d'1 de juny de 2023.

2. Establir que la vigilància i la designació del personal que ha d'atendre els serveis mínims esmentats correspon al director gerent de la Fundació del Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears. Els serveis mínims s'han de cobrir prioritàriament amb el personal que no secundi la vaga i, en cas que sigui insuficient, les vacants s'han de cobrir obligatòriament.

3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició, d'acord amb el que estableixen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en el termini d'un mes comptador a partir de l'endemà de la notificació o publicació d'aquesta Resolució.

Així mateix, també es pot interposar, directament i alternativament, un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptadors a partir de l'endemà de la notificació o publicació de la Resolució, d'acord amb el que estableixen els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (12 de juny de 2023)

La consellera de Salut i Consum Patricia Gómez Picard

 

ANNEX Serveis mínims diaris

PROPOSICION SERVICIOS MINIMOS 14, 15 y 16 JUNIO 2023 FBSTIB
PALMA SERVICIO  
PLANTILLA MINIMA
Mañana PB Especialistas + Resp. Laborat 1 Médico Especialista
    Jefes Area Sanitaria 1 Jefe Área Sanitaria
    Extracciones 3 Dues
    Fraccionamiento 3 Tels 
    Laboratorio 2 Tels
    Recepción 1 Recepcionista
    Mantenimiento 1 Persona
    Limpieza 1 Persona
  1ª Pl. Calidad 1 Persona
    Dirección / Subdirección 1 Persona
    Informática 1 Persona
    Recursos Humanos 1 Persona
  2ª Pl. Servicios Generales 1 Persona
  3ª Pl. Banco de Tejidos 1 Medico + 1Admvo + 1 Tel
  4ª Pl. Planificación y Promoción 1 Persona 
    Comunicación y Marketing 1 Personas
Tarde   Médico 1 Médico
    Extracciones 2 Dues
    Fraccionamiento 1 Tels
    Recepción 1 Recepcionista
    Limpieza 1 Persona
Noche   Fraccionamiento 1 Tel
Unidad Movil 4Colectas día 14/06/23 1 Méd+1Chofer+1Admvo+2 Due
    3Colectas día 15/06/23 1 Méd+1Chofer+1Admvo+2 Due
    3Colectas día 16/06/23 1 Méd+1Chofer+1Admvo+2 Due
       
IBIZA SERVICIO  
PLANTILLA MINIMA
Sede de la FBST Centro de Donación 1 Admva. Recepcionista
    Colecta San Antonio 14/06 1 Méd+1Chofer+1Admvo+2 Due
    Colecta Sta. Eulalia 15/06 1 Méd+1Chofer+1Admvo+2 Due
       
MENORCA SERVICIO  
PLANTILLA MINIMA
Sede de la FBST Centro de Donación 1 Admva. Recepcionista
    Colecta Es Castell 14/06 1 Méd+1Admvo+2 Due
    Colecta Alaior 15/06 1 Méd+1Admvo+2 Due