Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AFERS SOCIALS I ESPORTS

Núm. 386734
Resolució de la consellera d’Afers Socials i Esports prèvia proposta de la directora general d’Infància, Joventut i Famílies, per la qual es rectifica la Resolució de concessió, de denegació i de declaració de desistiment en relació amb la convocatòria de subvencions per a l'organització d'activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil que duguin a terme entitats locals i associacions de famílies d'alumnat de les Illes Balears per facilitar la conciliació de la vida de familiar i laboral durant les vacances escolars 2022-2023, en el marc del Plan Corresponsables (segona fase)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En la data de la signatura electrònica, la directora general d'Infància, Joventut i Famílies ha formulat la proposta de resolució següent:

Fets

1. Mitjançant Resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports de dia 31 de maig de 2022 es va aprovar, pel procediment d'urgència i pel procediment d'anticipat de despesa, la convocatòria de subvencions per a l'organització d'activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil que duguin a terme entitats locals i associacions de famílies d'alumnat de les Illes Balears per facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral durant les vacances escolars 2022-2023, en el marc del Plan Corresponsables (BOIB núm. 72, de 2 de juny de 2022).

2. Dia 3 d'octubre de 2022 varen tenir entrada al registre de la Conselleria d'Afers Socials i Esports, dues sol·licituds de subvenció formulades per part de l'Ajuntament de Binissalem.

3. Atès el que preveu el punt 10.3 de la convocatòria, dia 14 de novembre de 2022 es va publicar a la seu electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la proposta de resolució provisional de la directora general d'Infància, Joventut i Famílies de concessió, de denegació i de declaració de desistiment en relació amb la convocatòria de subvencions per a l'organització d'activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil que duguin a terme entitats locals i associacions de famílies d'alumnat de les Illes Balears per facilitar la conciliació de la vida de familiar i laboral durant les vacances escolars 2022-2023, en el marc del Plan Corresponsables (segona fase), d'acord amb la qual es proposà la concessió d'una subvenció a l'Ajuntament de Binissalem per un import de 37.218,75 €, sobre un pressupost elegible de 49.625,00 €, en relació amb l'activitat «Escola d'estiu Binissalem».

Les entitats interessades varen disposar d'un termini de cinc dies hàbils per acceptar o renunciar a la subvenció proposada, per presentar al·legacions a la proposta, o per reformular les sol·licituds.

L'Ajuntament de Binissalem no va formular al·legacions a la proposta de resolució ni va emetre cap pronunciament en relació a la proposta de resolució provisional, per la qual cosa, de conformitat amb el punt 10.3 de la convocatòria, es va entendre que l'entitat hi estava conforme i es continuà la tramitació del procediment.

4. Dia 29 de novembre de 2022 es va publicar la Resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports per la qual s'amplia el crèdit destinat a la convocatòria de subvencions per a l'organització d'activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil que duguin a terme entitats locals i associacions de famílies d'alumnat de les Illes Balears per facilitar la conciliació de la vida de familiar i laboral durant les vacances escolars 2022-2023, en el marc del Plan Corresponsables, i es corregeix un error material (BOIB núm. 155 de 2022).

5. D'acord amb el punt 10.5 de la convocatòria, dia 29 de desembre de 2022 es va publicar al BOIB núm. 169 la Resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports de concessió, de denegació i de declaració de desistiment en relació amb la convocatòria de subvencions per a l'organització d'activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil que duguin a terme entitats locals i associacions de famílies d'alumnat de les Illes Balears per facilitar la conciliació de la vida de familiar i laboral durant les vacances escolars 2022-2023, en el marc del Plan Corresponsables (segona fase), d'acord amb la qual es concedí a l'Ajuntament de Binissalem una subvenció per un import de 37.218,75 €, sobre un pressupost elegible de 49.625,00 €, en relació amb l'activitat «Escola d'estiu Binissalem».

La resolució de concessió, que posava fi a la via administrativa, no va ser recorreguda per part de l'Ajuntament de Binissalem ni amb la interposició d'un recurs potestatiu de reposició, ni d'un recurs contenciós administratiu, d'acord amb el previst als articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

6. De conformitat amb el punt 14.1 de la convocatòria, la subvenció de 37.218,75 € va ser abonada a l'Ajuntament de Binissalem mitjançant una bestreta del 100%, a través de transferència bancària.

7. En data 8 de maig de 2023 va tenir entrada al registre de la Conselleria d'Afers Socials i Esports un escrit formulat per l'Ajuntament de Binissalem, en el qual manifestava, en síntesi, que va presentar la sol·licitud de subvenció per dues activitats: «Escola d'estiu 2023» i «Campus multiesportiu 2023».

Que la Resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports de concessió, denegació i de declaració de desistiment, només fa referència a l'activitat «Escola d'estiu 2023», quedant sense concedir ni denegar l'activitat «Campus multiesportiu 2023».

Que sol·licita que, en el supòsit de tractar-se d'un error material, es rectifiqui i s'esmeni l'error, i que es concedeixi una subvenció per a l'organització de l'activitat «Campus multiesportiu 2023».

8. Vista la sol·licitud formulada per l'Ajuntament de Binissalem i examinada la documentació que consta a l'expedient, cal concloure el següent:

En data 3 d'octubre de 2022, a les 11.20 hores, va tenir entrada al registre de la Conselleria d'Afers Socials i Esports una sol·licitud de participació a la convocatòria de referència, d'acord amb la qual l'entitat demanava la concessió d'una subvenció per import de 37.218,75 €, en relació amb una sola activitat.

Posteriorment, en la mateixa data, però a les 12.18 hores, va tenir entrada al registre de la Conselleria d'Afers Socials i Esports una segona sol·licitud de participació formulada per l'Ajuntament de Binissalem, d'acord amb la qual demanava una subvenció de 49.818,75 €, per un total de dues activitats.

En aquest context, s'ha de posar de relleu que el punt 7.6 de la convocatòria, preveu que s'ha de presentar una única sol·licitud per municipi o associació, per a cada període de sol·licitud i que, en cas de presentar-se més d'una sol·licitud, només es tendrà en compte la presentada en primer lloc, d'acord amb l'ordre d'entrada al registre de la Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Així mateix, s'ha d'assenyalar que, tal i com s'ha avançat als fets 3 i 5 d'aquesta proposta de resolució, malgrat que, tant a la proposta de resolució de concessió com a la resolució de concessió l'import de subvenció reflectit va ser de 37.218,75 €, sobre un pressupost elegible de 49.625,00 € i en relació amb l'activitat «Escola d'estiu Binissalem», l'Ajuntament de Binissalem no va presentar cap al·legació ni va recórrer la resolució, motiu pel qual l'acte va esdevenir ferm.

No obstant això, s'ha constatat que, juntament amb la primera sol·licitud registrada, l'entitat va aportar una memòria en la qual va fer referència a dues activitats: per una banda, «Escola Estiu Binissalem», per la qual sol·licitava una subvenció de 37.218,75 €, sobre un pressupost de 49.625,00 €; per una altra, «Campus Multiesportiu», per la qual sol·licitava una subvenció de 12.600,00 €, sobre un pressupost de 16.800,00 €.

En aquesta situació, es conclou que, tot i la presentació de dues sol·licituds amb un contingut diferent i malgrat del que disposa el punt 7.6 de la convocatòria, es pot considerar que es va produir un error material en la tramitació de l'expedient i que -encara que s'hagués pogut propiciar una situació d'informació contradictòria per part de l'entitat interessada- aquest error ha de ser esmenat.

Al respecte, l'article 109.2 de la Llei 39/2015, disposa que les administracions públiques poden rectificar, en qualsevol moment, d'ofici o a instància dels interessats, els errors materials, de fet o aritmètics existents en els seus actes.

Per la seva part, l'article 56.1 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, preveu que la rectificació dels errors materials, aritmètics i de fet en actes i disposicions administratives correspon a l'òrgan que hagi dictat l'acte o la disposició.

9. De conformitat amb l'anterior i amb la documentació que consta a l'expedient, s'entén que és necessari rectificar l'annex 1 que acompanya la Resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports de concessió, de denegació i de declaració de desistiment en relació amb la convocatòria de subvencions per a l'organització d'activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil que duguin a terme entitats locals i associacions de famílies d'alumnat de les Illes Balears per facilitar la conciliació de la vida de familiar i laboral durant les vacances escolars 2022-2023, en el marc del Plan Corresponsables (segona fase), i considerar subvencionable l'activitat «Campus multiesportiu» sol·licitada per l'Ajuntament de Binissalem, per un import de 12.600,00 €, en relació amb un pressupost elegible de 16.800,00 €.

Aquest import de 12.600,00 €, s'hauria d'afegir al de 37.218,75 € concedits i abonats a l'Ajuntament de Binissalem, per la qual cosa l'import global de la subvenció concedida a l'entitat sumaria un total de 49.818,75 €.

A l'efecte de transferir l'import de 12.600,00 €, es fa constar que hi ha crèdit adequat i suficient a la partida 17201 323A01 46001 00 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'exercici 2023.

Fonaments de dret

1. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions.

3. La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

4. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

5. La Llei 11/2022, de 28 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2023.

6. L'Ordre de la consellera d'Afers Socials i Esports de 5 de març de 2021 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de serveis socials i de joventut.

7. El Decret 8/2021, de 13 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears (BOIB ext. núm. 20, de 14 de febrer de 2021), de modificació del Decret 9/2019, de 2 de juliol (BOIB ext. núm. 88, de 3 de juliol de 2019), de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es determina la composició del Govern i s'estableix l'estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

8. El Decret 11/2021, de 15 de febrer de 2021, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB ext. núm. 21, de 15 de febrer de 2021). Aquest Decret fou modificat posteriorment pels Decrets 25/2021, de 8 de març (BOIB núm. 33, de 9 de març de 2021); 1/2022, de 27 de juliol (BOIB núm. 104, de 9 d'agost de 2022), i 5/2022 de 19 de desembre (BOIB núm. 165, de 20 de desembre de 2022), de la presidenta de les Illes Balears. Segons les normes esmentades, les competències en matèria de joventut del Govern de les Illes Balears les exerceix actualment la Direcció General d'Infància, Joventut i Famílies de la Conselleria d'Afers Socials i Esports.

Proposta de resolució

Propòs a la consellera d'Afers Socials i Esports, que dicti una resolució en els termes següents:

1. Rectificar l'annex 1 de la Resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports de concessió, de denegació i de declaració de desistiment en relació amb la convocatòria de subvencions per a l'organització d'activitats d'educació en el temps lliure infantil i juvenil que duguin a terme entitats locals i associacions de famílies d'alumnat de les Illes Balears per facilitar la conciliació de la vida de familiar i laboral durant les vacances escolars 2022-2023, en el marc del Plan Corresponsables (segona fase), d'acord amb els termes següents:

On diu

 

Exp. PC 2/2022

 

Entitat

 

NIF

 

Línia

 

Activitats subvencionables

 

CONCE

Preu màxim activitats (per mes i infant)

Setmanes subvencionables

 

Pressupost elegible

 

Import de subvenció sol·licitat

 

Import de subvenció concedit

Famílies punt 5.5.2 a)

Famílies punt 5.5.2 b)

Núm. setmanes

Núm. participants per setmana

033

Ajuntament de Binissalem

P0700800F

A

Escola d'estiu Binissalem

2022/19683

0 €

0 €

11

Entre 100 i 120

49.625,00 €

37.218,75 €

37.218,75 €

Ha de dir

 

Exp. PC 2/2022

 

Entitat

 

NIF

 

Línia

 

Activitats subvencionables

Preu màxim activitats (per mes i infant)

Setmanes subvencionables

 

Pressupost elegible

 

Import de subvenció sol·licitat

 

Import de subvenció concedit

Famílies punt 5.5.2 a)

Famílies punt 5.5.2 b)

Núm. setmanes

Núm. participants per setmana

033

Ajuntament de Binissalem

P0700800F

A

Escola d'estiu Binissalem

0 €

0 €

11

Entre 100 i 120

49.625,00 €

37.218,75 €

37.218,75 €

Campus multiesportiu

0 €

0 €

4

100

16.800,00 €

12.600,00 €

12.600,00 €

TOTAL

49.818,75 €

2. Autoritzar i disposar la despesa, reconèixer l'obligació i proposar el pagament d'un import de 12.600,00 € a favor de l'Ajuntament de Binissalem, amb càrrec a la partida 17201 323A01 46001 00 dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a 2023, tenint en compte que l'ajut s'abona mitjançant bestreta del 100 %, d'acord amb l'autorització del Consell de Govern de dia 16 de maig de 2022.

3. Recordar l'obligació de l'entitat beneficiària de comunicar la sol·licitud o l'obtenció d'altres subvencions per a la mateixa finalitat. Aquesta comunicació s'ha de fer dins el termini de tres dies hàbils des de la sol·licitud o l'obtenció de la subvenció concurrent. Així mateix, l'entitat ha de comunicar, en els mateixos termes, l'obtenció d'aquesta subvenció a l'altra administració o entitat subvencionadora.

4. Comunicar a l'entitat beneficiària que el cobrament íntegre de la subvenció està supeditat al compliment estricte de les condicions de la convocatòria i de la resolució de concessió, i a la demostració fefaent que els ingressos obtinguts no són superiors a les despeses realitzades.

5. Informar l'entitat que haurà de presentar la documentació justificativa, d'acord amb els termes i els terminis prevists al punt 14 de la convocatòria.

6. Informar també a l'entitat que, d'acord amb el punt 15.4 de la convocatòria, en cas de què vulgui dur a terme la devolució voluntària de part o de la totalitat de la subvenció percebuda, ho ha de comunicar per escrit a la Direcció General d'Infància, Joventut i Famílies perquè li faci arribar la documentació necessària per fer efectiu el reintegrament dels romanents no aplicats, així com dels interessos derivats del mateixos.

La renúncia al dret a percebre la subvenció es pot formular amb anterioritat a haver-se efectuat el pagament de l'ajut, en els termes prevists a l'article 94 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

7. Publicar aquesta resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant l'òrgan que l'ha dictada en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

D'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, també es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (6 de juny de 2023)

La consellera d'Afers Socials i Esports Fina Santiago Rodríguez La directora general proposant Marta Carrió Palou