Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I FORMACIÓ PROFESSIONAL

Núm. 383272
Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 6 de juny de 2023 per la qual s’estableix un nou termini de sol·licituds a la convocatòria d’ajuts econòmics per desenvolupar programes de qualificació inicial en corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre i entitats d’economia social durant el curs 2023-2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 39.6 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, modificada mitjançant la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, determina que el Govern de l'Estat ha d'establir les titulacions corresponents als estudis de formació professional, així com els aspectes bàsics del currículum de cadascuna d'aquestes titulacions.

El Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, pel qual es regulen aspectes específics de la formació professional bàsica dels ensenyaments de formació professional del sistema educatiu, s'aproven catorze títols professionals bàsics, se'n fixen els currículums bàsics i es modifica el Reial decret 1850/2009, de 4 de desembre, sobre expedició de títols acadèmics i professionals corresponents als ensenyaments que estableix la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, obre la possibilitat, en la disposició addicional quarta, d'establir i autoritzar altres ofertes formatives de formació professional a l'efecte de donar continuïtat als alumnes amb necessitats educatives especials i respondre a col·lectius amb necessitats específiques.

Per complir aquest Reial decret, es va aprovar l'Ordre del conseller d'Educació, Universitat i Recerca de 12 de març de 2020 per la qual es regulen els programes de qualificació inicial de les Illes Balears (BOIB núm. 45, de 28 de març de 2020), que té com a objecte regular els programes de qualificació inicial i els programes de qualificació inicial específics que es desenvolupen en l'àmbit de les Illes Balears, d'acord amb les competències que té atribuïdes sobre la matèria l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

L'article 25.3 de la Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, preveu que la Conselleria d'Educació i Formació Professional pugui establir i autoritzar altres ofertes formatives de formació professional en forma de programes de qualificació inicial.

Aquesta previsió també s'inclou en la disposició addicional primera del Decret 25/2015, de 24 d'abril, pel qual es regulen els ensenyaments de formació professional bàsica del sistema educatiu en el sistema integrat de formació professional de les Illes Balears.

L'oferta pública de formació de la Conselleria d'Educació i Formació Professional no sempre permet atendre determinats col·lectius desafavorits que han abandonat o són susceptibles d'abandonar el sistema educatiu sense haver assolit l'educació secundària obligatòria i que, per tant, tenen una especial dificultat d'inserció en el mercat laboral. Aquesta situació es fa més complicada quan l'alumne manifesta un rebuig a la institució escolar i la seva actitud no ha millorat després d'haver rebut diferents mesures de suport educatiu. És per això que resulta convenient establir una oferta addicional que suposi una oportunitat excepcional per a aquests alumnes, la qual s'ha de fer mitjançant la col·laboració amb corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre i entitats d'economia social amb experiència i amb mitjans específics per atendre aquests col·lectius. Aquesta col·laboració s'ha fet efectiva durant els darrers anys mitjançant convocatòries d'ajuts per impartir programes de qualificació inicial, que han demostrat ser una segona oportunitat per a aquest tipus d'alumnat.

Els ajuts econòmics objecte d'aquesta convocatòria permeten desenvolupar, durant el curs 2023-2024, programes de qualificació inicial en corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre i entitats d'economia social.

Aquesta convocatòria està inclosa en la línia IV.6.12 del Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2021-2023, aprovat per Consell de Govern de 20 de desembre de 2021 (BOIB núm. 175, de 23 de desembre de 2021).

Els ajuts que es concedeixen a l'empara d'aquesta convocatòria no es consideren ajuts d'Estat, atès que, d'acord amb l'apartat 2 de la Comunicació de la Comissió relativa al concepte d'ajut estatal conforme al que disposa l'article 107.1 del Tractat de funcionament de la Unió Europea (DOUE C 262/1, de 19 de juliol de 2016), l'educació pública organitzada dins el sistema nacional d'educació finançada i supervisada per l'Estat pot considerar-se una activitat no econòmica. Aquests principis poden comprendre serveis d'educació pública com és la formació professional.

El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, té com a objecte determinar el règim jurídic de les subvencions, i l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 (BOIB núm. 100, d'11 de juliol de 2009) estableix les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura. L'article 4 de l'Ordre esmentada estableix que les convocatòries d'ajuts s'han d'aprovar per resolució de la consellera d'Educació i Cultura.

El dia 23 de maig de 2023 es publica al BOIB la convocatòria d'ajuts econòmics per desenvolupar programes de qualificació inicial en corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre i entitats d'economia social durant el curs 2023-2024.

En el punt 8.4 s'indica que les sol·licituds s'han de presentar dins el termini de quinze dies hàbils a partir de l'endemà de la publicació de la convocatòria, això és, des del dia 24 de maig fins al dia 13 de juny de 2023.

El dia 28 de maig de 2023 hi va haver eleccions autonòmiques i municipals.

Com a conseqüència de l'anterior, estan en procés de constitució els òrgans de govern dels municipis, alguns dels quals han manifestat que tenen dificultats per formalitzar les sol·licituds que poden comprometre els nous òrgans de govern.

En definitiva, alguns ajuntaments han manifestat la seva preocupació perquè això implica prendre una decisió que afecta la legislatura següent. Això fa que sigui una decisió que entenem que un batle en funcions no pot prendre.

La firma d'aquesta Resolució és un acte de tràmit ordinari, que no afecta el govern entrant resultant de les eleccions autonòmiques perquè es limita a afavorir la concurrència ampliant el termini de presentació de sol·licituds. Aquesta modificació no pot esperar la constitució del nou govern ja que s'ha de dur a terme de manera imprescindible abans que finalitzi l'actual termini de presentació de sol·licituds.

Per tot això, segons el que disposen l'article 15.1 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, i l'article 4 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009, amb la fiscalització prèvia limitada de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma, a proposta del director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors, i en ús de les facultats que m'atribueix la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, dict la següent

Resolució

Aprovar la modificació del punt 8.4 de la convocatòria d'ajuts econòmics per desenvolupar programes de qualificació inicial per al curs 2023-2024 (BOIB núm.68, de 23 de maig de 2023), que passa a tenir la redacció següent:

«Aquesta documentació s'ha de presentar a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i fins al dia 14 de juliol de 2023 inclòs».

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Formació Professional en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, i amb l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de publicar-se, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 6 de juny de 2023

El conseller d'Educació i Formació Professional Martí X. March i Cerdà