Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

PORTS DE LES ILLES BALEARS

Núm. 380989
Publicació de l'Acord adoptat pel Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears de 25 de maig de 2023 pel qual s'aprova la Instrucció per la racionalització dels accessos i circulació de vehicles al port interior de Ciutadella

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears, reunit en la sessió celebrada el 25 de maig de 2023, va acordar el següent:

Primer. Aprovar la Instrucció del Consell d'Administració, per la racionalització dels accessos i circulació de vehicles al port interior de Ciutadella, que s'adjunta com annex I.

Segon. Comunicar aquesta Instrucció al personal del port de Ciutadella, al Ajuntament de Ciutadella, a la Policia Local de Ciutadella, i altres entitats de la comunitat portuari afectades, i ordenar la seva publicació al BOIB, i a la pàgina web de Ports de les Illes Balears.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (5 de juny de 2023)

El vicepresident executiu Francisco Javier Ramis Otazua

 

Instrucció 1/2023 de 25 de maig del Consell d'Administració per la racionalització dels accessos i circulació de vehicles al port interior de Ciutadella

Antecedents

1. El port interior de Ciutadella és una de les instal·lacions traspassades a la  Comunitat Autònoma i per tant subjecta a la gestió de Ports de les Illes Balears,  conforme al Reial decret 450/1985, de 20 de febrer, sobre traspàs de funcions i  serveis de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de ports, i la Llei 10/2005 de 21 de juny de ports de les Illes Balears.

2. Els accessos per a vehicles al port interior de Ciutadella són força complicats pel desnivell existent i els radis de gir existents als diferents vials que arriben al port. Actualment els accessos al port de Ciutadella interior per al trànsit viari són tres: Accés pel carrer Costa Quintana i Passeig del Moll a la part nord, tots dos de doble direcció i carrer Portal del Mar al costat sud, de direcció única. Aquest darrer limitat a vehicles que en conjunt no superin una MMA de 3,5 Tm. i amb horari reduït de circulació entre les 06:00 i les 12:00 del migdia a temporada alta.

3. El Pont de la Colàrsega, situat a la part est, coincidint amb el final de l'entrada del  mar al port natural de Ciutadella va ser construït el 1870. La degradació natural del pont conjuntament a que ha suportat un nivell de càrrega superior al que va ser dissenyat als últims anys, ha provocat una debilitació gradual de la resistència de l'estructura, per la qual cosa, segons els estudis inicials realitzats, es recomana que els vehicles que circulin sobre el pont no superin una massa màxima autoritzada de 5 Tm.

4. Actualment tenen accés a la zona interior del port els vehicles dels usuaris de les instal·lacions portuàries, i els vehicles amb remolc per a embarcacions, que compten amb autorització. Els vehicles de transport de mercaderies han tingut accés al port, fins al moment, sense necessitat d'autorització, i el cas és que precisament són aquests els que tendeixen a superar les 5 Tm de MMA. Al port també accedeixen vehicles lleugers d'usuaris dels diversos comerços, restaurants i locals d'oci localitzats al port, o simplement creuen Ciutadella de banda a banda passant pel port.

5. Aquesta situació fa imprescindible limitar de forma dràstica, per raons de seguretat, la càrrega màxima dels vehicles que poden creuar el pont de la Colarsega i  regular amb caràcter immediat els accessos dels vehicles que poden accedir a la zona portuària, mentre es dissenya i executa el projecte de reparació del Pont de la Colàrsega. A més, cal esmentar que s'ha produït un increment molt significatiu de l'ús de la rampa per a hissada i botadura d'embarcacions a la zona d'es Pla i per tant del trànsit de vehicles amb remolc que accedeixen a la zona portuària on l'amplada dels vials pot provocar problemes en la circulació.

6. Davant la situació exposada i per tal de garantir la seguretat del trànsit terrestre i de les persones, es disposa aquesta instrucció per regular el accessos i la mobilitat viària del port interior de Ciutadella.

Fonaments jurídics

1. La competència sobre el domini públic portuari en els Ports de les Illes Balears, no declarats d'interès general, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 30.5 de la Llei orgànica 2/1983, de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, en la seva redacció donada per la LO 1/2007, de 28 de Febrer, i segons el Reial decret 450/1985, de 20 de Febrer, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat en la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de ports.

2. L'exercici de la competència executiva de l'Administració autonòmica en matèria de ports i d'instal·lacions portuàries i marítimes correspon a Ports de les Illes Balears d'acord amb el que disposa l'article 26.2 de la Llei 10/2005, de 21 de juny de Ports de les Illes Balears. 

Segons l'article 27 d'aquesta Llei, Ports de les Illes Balears té entre les seves funcions: la gestió dels serveis portuaris i activitats complementàries o vinculades així com la realització, l'autorització, el foment i el control de les operacions marítimes i terrestres relacionades amb el trànsit i el trànsit portuari i de les destinades a garantir la seguretat de les empreses i els usuaris.

3.  Correspon al Consell d'Administració de Ports de les Illes Balears, entre d'altres funcions, atorgar títols jurídics, concessions, llicències i autoritzacions per a l'ocupació del domini públic portuari i per a la prestació dels serveis en els ports d'acord amb el que disposen els articles 33.1 d), de la Llei 10/2005, de Ports de les Illes Balears i l'article 11.1 f) dels estatus de Ports de les Illes Balears aprovats pel Decret 134/2005, de 28 de desembre.

Per tot l'anterior, el consell d'administració, adopta la seguent

INSTRUCCIÓ

1. CONDICIONS GENERALS D'ACCÉS I CIRCULACIÓ

1.1. Objecte. 

Aquesta Instrucció té per objecte la regulació dels accessos i la circulació de vehicles i persones per la zona de servei del port interior de Ciutadella, en el marc de les competències atribuïdes a PortsIB.

1.2.   Àmbit d'aplicació

Les normes d'aquesta Instrucció seran d'aplicació per a tots els usuaris que es trobin a la zona de servei del port interior de Ciutadella, incloent-hi tant les zones de lliure accés com les d'accés limitat, assenyalades al plànol adjunts com a Annex I, llevat que el mateix article que es tracti especifiqui un àmbit d'aplicació especial.

No serà aplicació aquesta instrucció a les zones pertanyents a la zona de servei del port en règim de concessió o autorització administrativa que es regularan pel que estableix el títol concessional.

1.3.  Accessos

Els accessos al port de Ciutadella interior per al tràfic rodat són tres: Accés per les costes del Carrer Sa Quintana de Mar i Passeig d'es Moll a la zona nord, ambdues de doble sentit i el carrer del Portal del Mar de direcció única al costat sud. Aquest últim limitat a vehicles i remolcs que en el seu conjunt no superin les 3,5 Tm. i amb un horari de tancament a temporada alta marcat per l'Ajuntament que es detalla a continuació. 

- De 15 de maig al 15 de juny de 18:00 a 05:00 hores

- De 16 de juny al 15 de setembre de 12.30 a 05.00 hores

- De 16 de setembre al 30 de setembre de 18.00 a 05.00 hores

Els accessos i horaris esmentats anteriorment corresponen a l'any 2023, els quals es poden veure modificats en funció de les necessitats del port i de l'Ajuntament.

La baixada al port per Carrer de Sa Quintana de Mar i del Portal del Mar estan oberts als públic, es pot accedir sense necessitat de cap permís. La baixada al port per el Passeig d'es Moll esta limitat a certs usuaris que per les seves activitats comercials ó serveis demandats han d'utilitzar aquest accés.

 

1.4.  Vials a la zona portuària

Els vials de la zona portuària són el següents amb els sentits de marxa indicats:

- Carrer Portal de la Mar i la seva continuació pel carrer Marina: carrers d'un sol sentit amb entrada per la plaça del Born, recorrent el marge sud del port fins al pont de Sa Colàrsega.

- Passeig des moll: Vial de doble sentit des del creuament del camí de Sa Farola amb Av. Ciutat de l'Alguer fins al moll comercial on es troba la zona de pesca d'arts menors. A partir d'aquest punt el vial és de tan sols un sentit partint del moll comercial recorrent el costat nord oest del port fins arribar a Sa Colàrsega. El vial creua la zona de la rampa de varada d'oest a est i continua direcció sud fins arribar al port de Sa Colàrsega.

- Costa de Sa Quintana: vial de doble sentit d'entrada i sortida a la zona nord del port. De baixada al port ens trobem l'estrep oest del pont de Sa Colàrsega i el creuament del vial Passeig des Moll amb circulació única de sud a nord.

- Pont de Sa Colàrsega: pont d'un sol sentit amb circulació d'est a oest.

- Carrer Costa de sant Joan: Costa de sortida del port localitzada al final Des Pla de Sant Joan. No és considera practicable a efectes de la present instrucció degut a que la seva gran inclinació, curvatura i accés al camí Son Salomó no garanteix unes condicions òptimes en quan a seguretat viaria.

1.5.  Normes generals de circulació de vehicles.

- Els vehicles que circulin per la zona de servei del port, de qualsevol classe que siguin, ho hauran de fer amb les degudes precaucions, respectant la senyalització existent i d'acord amb les normes establertes en aquest document i en la normativa sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, en particular el que disposa el Reial Decret Legislatiu 6/2015 i altres disposicions complementàries.

- Tots els vehicles de motor que circulin per la zona de servei portuari han de complir les prescripcions vigents sobre Trànsit, Circulació i Seguretat Viària atribuïbles, i, en particular, les següents:

- Els conductors de tots els vehicles que circulin per les zones d'accés controlat/restringit del port acataran en tot moment les ordres rebudes del personal de PortsIB.

- Els qui circulin per la zona de servei del port ho faran sota la seva responsabilitat exclusiva. Ports de les Illes Balears no assumirà els danys patits per persones o béns com a conseqüència de fets de la circulació ocorreguts dins de la zona de servei. 

- Els vehicles comptaran amb la documentació obligatòria per circular exigida per la DGT, segons la classe i les característiques. Els vehicles que accedeixin a la zona de servei del port  hauran de disposar de pòlissa d'assegurança en vigor i informe favorable de la ITV.

1.6. Velocitat màxima

La velocitat màxima a què es podrà circular per la zona de servei serà de 20 km/h, llevat de senyalització en contra. 

1.7. Incompliments. 

L'incompliment de la present instrucció o de les instruccions rebudes per part del personal de Ports de les Illes Balears podrà comportar la revocació de l'autorització d‘accés al port, amb independència de la tramitació de l'oportú expedient sancionador.

1.8. Protecció de dades. 

A la instal·lació estan disposades diverses càmeres de videovigilància a l'efecte de determinar el compliment de la present instrucció per part del vehicles  i dels usuaris que hi accedeixen i poden ser usades per a formular denúncies per incompliment. Les dades personals seran tractades conforme el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeo y del Consell de 27 d'abril de 2016.

1.9. Publicació. 

Comunicar aquesta Instrucció al personal del port de Ciutadella, al Ajuntament de Ciutadella, a la Policia Local de Ciutadella, i altres entitats de la comunitat portuari afectades, i ordenar la seva publicació al BOIB, i  a la pàgina web de Ports de les Illes Balears.

2. CONDICIONS RELATIVES A VEHICLES DE REPARTIMENT

2.1. Accés  de vehicles de repartiment de <5 tones de MMA 

Com a norma general, l'accés dels vehicles es realitzarà a través de la baixada de Sa Quintana de Mar. També podran accedir al port pel carrer del Portal de la Mar baixant des de la Plaça des Born sempre que els vehicles s'ajustin a la limitació de de 3,5 tones de  MMA imposada per l'Ajuntament durant l'horari d'obertura de la mateixa (fins a les 12:00 h en temporada alta).

Els vehicles de repartiment de <5 tones de MMA podran utilitzar la baixada del Passeig des Moll quan degut el sentit l'ordenació viaria del port tan sols ho puguin fer per aquest accés per arribar a la seva destinació final. 

Els vehicles usaran única i exclusivament els càrrega i descàrrega existents a la zona portuària.

2.2. Accés de vehicles de repartiment de >5 tones de MMA

L'accés del vehicles comercials que superin les 5 Tm de MMA es realitzarà a través de la baixada des del camí de Sa Farola, a tocar de les oficines del port, cap al passeig des moll o moll Vell nord.

1. Per donar servei als establiments de la part sud del port hauran d'aturar els vehicles a la zona d'aparcament que es troba al moll comercial o zona de pesca d'arts menors, just abans que el vial del Passeig des Moll passi de doble sentit a sentit únic. Des d'aquest punt podran realitzar el repartiment amb carretons o traspalets, creuat a peu pont de la Colàrsega.

2. Els vehicles comercials que superin les 5 Tm de MMA i que sol·licitin continuar pel passeig des moll fins al canal dels Horts per donar servei als establiments situats al voltant de les rampes de varada hauran de comptar obligatòriament, a més del conductor, amb una altra persona que anirà al vehicle i realitzarà les funcions de senyalista en el moment que el vehicle abandoni el port.

L'accés únicament s'autoritzarà els dimecres i dijous de 12.00 a 13.00 hores exclusivament. L'horari es podrà adaptar segons les necessitats del port previ avís als interessats.

El vehicle arribarà a la zona d'es Pla, accedint per davant de les oficines de PortsIb  situades a l'inici del Passeig des Moll, on pararà per procedir a la descàrrega de la mercaderia transportada i el seu posterior repartiment i eventual càrrega de caixes buides. 

Per abandonar el port sense creuar el pont de Sa Colàrsega el vehicles de >5 Tm de MMA hauran de circular a contradirecció entre la zona d'es Pla fins sortir per la baixada del Passeig des Moll. Aquest recorregut és el mateix que d'entrada.  

En tot cas, el conductor haurà de comunicar per via telefònica amb el personal de les oficines del port de Ciutadella abans d'entrar a la zona de servei del port i haurà de tornar a comunicar la sortida de la zona portuària per la mateixa via, mostrant en el cas de que li sigui requerida l'autorització emesa per PortsIB.

Per evitar incidències a l'hora de circular a contradirecció es procedirà tal i com s'indica a continuació:

- Serà condició imprescindible que el vehicle estigui acompanyat en tot moment per un senyalista que serà l'encarregat de la senyalització i direcció de maniobres als usuaris dels vials, haurà de portar els elements d'identificació i indumentària apropiats, com ara jaqueta, maneguets, braçal reflectant i casc, a més haurà de comptar amb un sistema radiotelefònic per fer les operacions.

- Avanç de començar la maniobra de sortida s'avisarà via telefònica als agents portuaris.

- El senyalista tancarà la circulació en el punt A del Passeig del Moll indicat al plànol adjunt. Aquest punt es on el Passeig des Moll passa de ser de doble sentit a sentit únic. Per efectuar el tall el senyalista col·locarà un parell de pilones disponibles a la vora del vial a aquest punt. PortsIB facilitarà les claus per poder manipular les pilones.

- Un cop col·locades les pilones, el senyalista es situarà a la confluència entre el carrer Costa Quintana i Passeig del Moll, a l'estrep oest del pont. Aturarà els vehicles que baixen pel carrer Costa Quintana cap el port i els vehicles que creuen el pont de la Colàrsega en direcció nord. Quan els vehicles estiguin detinguts avisarà el conductor del vehicle comercial perquè aquest surti pel Passeig des Moll en contradirecció fins al punt A on hi hauran instal·lades les pilones.

- Una volta al punt A, el senyalista retirarà les pilones deixant-les tal i com les a trobades. Retirades les pilones, el vehicle amb el senyalista podran abandonar el port.

- Per últim s'avisarà via telefònica als agents portuaris de que la maniobra de sortida ha finalitzat.

2.3. Obtenció d'autoritzacions d'accés 

Les empreses o particulars propietaris de vehicles comercials que superin les 5 Tm de MMA interessades en accedir al port interior, hauran d'obtenir prèviament autorització d'accés que hauran de sol·licitar a través de la seu electrònica de PortsIB  l'accés aportant informació dels vehicles de la flota, els conductors, horari d'entrada i temps d'estada a la zona de servei del port, etc. Aquesta autorització serà de caràcter anual i fins al 31 de desembre de l'any en curs.

Ports IB autoritzarà aquestes sol·licituds poden modificar l'horari d'accés i el temps d'estada si hi hagués un excés de vehicles simultàniament al port

Un cop obtinguda l'autorització genèrica d'accés, el personal de PortsIB (guardamolls) facilitarà l'entrada i sortida dels vehicles autoritzats procedint a l'obertura de les barreres d'accés. 

2.4. Comunicació accessos 

Amb independència de disposar de l'autorització, l'empresa autoritzada haurà de comunicar per correu electrònic dirigit al port de Ciutadella (port.ciutadella@portsib.es) amb antelació de 24 hores cada entrada a la zona portuària, indicant matrícula del vehicle i nom del conductor que hi hagi d'accedir, hora d'entrada i de sortida

2.5. Responsabilitats 

És responsabilitat de les empreses transportistes l'obligació de comunicar i fer complir a tots els seus empleats aquesta instrucció, i ha de quedar constància per escrit de la comunicació de la mateixa a cadascun dels seus empleats.

L'empresa propietària dels vehicles serà responsable dels possibles danys provocats per infringir les normes aquí exposades i d'altres, així com de les accions dels seus empleats.

3. ACCESSOS DE VEHICLES I EMBARCACIONS SOBRE REMOLC

1. Els vehicles i remolcs que en el seu conjunt no superin les 5 Tm, podran accedir al port per l'accés de Sa Quintana o pel Portal de la Mar, amb autorització prèvia quan sigui necessari, podent circular sobre el pont de la Colàrsega. 

2.- Els vehicles i remolcs que en conjunt superin les 5 Tm, no podran botar/hissar l'embarcació a les rampes del port de Ciutadella per no poder circular sobre el pont en condicions de seguretat

3.- El conjunt vehicle i remolc en cap cas podrà fer més de 12 m de longitud.

4. ACCÉS D'ALTRES VEHICLES ESPECIALS, MAQUINÀRIA, GRUES, ETC.

L'accés d'aquest tipus de vehicles s'ha de sol·licitar amb una antelació mínima de 15 dies sobre la data d'accés prevista a la zona portuària.

S'haurà de fer la sol·licitud a través de la seu electrònica de Ports de les Illes Balears, adjuntant documentació del vehicle i del conductor.

La sol·licitud serà analitzada tècnicament i podrà ser autoritzada o no en funció de la possibilitat de realitzar el trànsit a través de la zona portuària i l'eventual afecció a l'explotació portuària.