Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT DE SES SALINES
Núm. 372988
Aprovació definitiva de la modificació de l'ordenança general núm 2, reguladora de la circulació, els vehicles a motor i la seguretat vial de Ses Salines
Expte. 2023/332
No havent presentat els interessats, durant el termini d'exposició al públic cap reclamació contra
l'Acord d'aprovació inicial de l'Ordenança General núm. 2, reguladora de la circulació, els vehicles a motor i la seguretat vial, adoptat en sessió plenària ordinària celebrada el dia 11 d'abril de 2023 (que afectava a la redacció de l'article 61.8: aparcament davant guals), aquest acord ha resultat definitivament aprovat.
La redacció definitiva de la modificació és la següent:
“ Art. 61.- Es prohibeix l'estacionament en els llocs i casos en què estigui prohibida l'aturada i a més en els següents casos i llocs:
[...]
8. Davant els guals correctament senyalitzats. No obstant, la persona titular d'una concessió d'entrada de vehicle en domicili unifamiliar (gual permanent) hi pot estacionar enfront i, a aquests efectes, a petició de la persona interessada, l'Ajuntament ha d'expedir una placa o distintiu adequat en què hi figuri el número de gual, que s'ha de col·locar en un lloc visible del vehicle estacionat enfront del gual permanent”
[...].”
A continuació es publica el text íntegre de l'Ordenança que resulta desprès d'aquesta aprovació definitiva de la modificació de l'article 61:
“ TEXT REFÓS DE L'ORDENANÇA GENERAL NÚM. 2 REGULADORA DE LA CIRCULACIÓ, VEHICLE DE MOTOR I SEGURETAT VIAL DE SES SALINES
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
Els articles 4.1 a), 25.2 b) i 84 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local i l'article 7 del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial, aprovat pel Reial decret legislatiu 339/1990, de 2 de març, habiliten als Ajuntaments per desenvolupar a través d'ordenances les seves prescripcions en aspectes de tanta transcendència per a la regulació del trànsit urbà com la circulació de vianants i vehicles, els estacionaments, el tancament de les vies urbanes quan fora necessari, així com per denunciar i sancionar les infraccions comeses en aquesta matèria.
En efecte, l'article 7 del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial atorga la competència als Municipis en l'ordenació y control del trànsit a les vies urbanes de la seva titularitat, així com la vigilància per mitjà d'agents propis, la denúncia de les infraccions que es cometin en aquestes vies i la sanció de les mateixes i la possibilitat de regular mitjançant ordenança municipal els usos de les vies urbanes, fent compatible l'equitativa distribució dels aparcaments entre tots els usuaris amb la necessària fluïdesa del trànsit rodat i amb l'ús de vianants dels carrers. Al seu torn, aquesta norma legal s'ha desenvolupat pel Reglament general de circulació, aprovat pel Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre.
En exercici de les referides competències, s'ha entès necessari redactar la present ordenança per tal d'establir el règim sancionador en matèria de trànsit i seguretat vial de competència municipal, incloent com annex el quadre d'infraccions i sancions, amb remissió als altres aspectes de possible regulació municipal a la normativa estatal.
TÍTOL PRELIMINAR
Article 1. Competència
Aquesta Ordenança es dicta en l'exercici de les competències atribuïdes als municipis en matèria d'ordenació del trànsit de persones i vehicles a les vies urbanes per la Llei 7/1985, de 2 d'abril, de bases del règim local i pel text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 339/90, de 2 de març.
Article 2. Objecte
És objecte de la present Ordenança la regulació dels usos de les vies urbanes i travessies d'acord amb les fórmules de cooperació o delegació amb altres Administracions, fent compatible l'equitativa distribució dels aparcaments entre tots els usuaris amb la necessària fluïdesa del trànsit rodat i amb l'ús de vianants dels carrers, així com l'establiment de mesures d'establiment limitat, a fi de garantir la rotació dels aparcaments, amb especial atenció a les necessitats de les persones amb discapacitat que tenen reduïda la seva mobilitat i que utilitzen vehicles, tot això a fi d'afavorir la seva integració social.
Article 3. Àmbit d'aplicació.
1. Els preceptes d'aquesta Ordenança s'aplicaran a les vies urbanes i espais aptes per a la circulació de vehicles i persones, i és de compliment obligatori per als titulars i usuaris de les mateixes, als d'aquelles vies i espais que, sense tenir tal aptitud siguin utilitzats per una generalitat indeterminada d'usuaris, i de la mateixa manera als espais tancats destinats a l'aparcament de vehicles, quan els mateixos siguin d'ús públic.
2. S'entén per via urbana, tota via pública situada dins el poblat, excepte les travessies.
3. Dins el concepte d'usuaris s'inclouen els que ho siguin en concepte de titulars, propietaris, conductors o ocupants de vehicles o en concepte de vianants, i tant si circulen individualment com en grup.
4. L'Ordenança s'aplica també a totes aquelles persones físiques o jurídiques que, sense estar compreses en l'apartat anterior, resultin afectades pels preceptes d'aquesta Ordenança.
5. Així mateix, s'aplica als animals solts o en ramat i als vehicles de qualsevol classe que, estàtics o en moviment, es trobin incorporats al trànsit a les vies a què es refereix l'Ordenança.
Article 4. Normes supletòries
En aquelles matèries no regulades expressament per la present Ordenança o que sobre la base de la mateixa reguli l'autoritat municipal, s'aplicarà el text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial, el Reglament general de circulació, aprovat pel Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, i quantes normes, de reforma o desenvolupament, es trobin vigents.
Article 5. Interpretació de conceptes
Als efectes d'aquesta Ordenança i la resta de normes complementàries, per a la definició dels conceptes bàsics sobre vies públiques, vehicles, senyals i usuaris, s'utilitzaran els indicats en l'annex I del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial i en les normes de desenvolupament que estiguin vigents.
Article 6. Distribució de competències
D'acord amb el que estableix el text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial, el Municipi exercirà les competències següents:
a) L'ordenació i control del trànsit a les vies urbanes, així com la seva vigilància per mitjà d'agents propis, la denúncia de les infraccions que es cometin en aquestes vies i la sanció de les mateixes quan no estigui expressament atribuïda a una altra Administració.
b) La regulació mitjançant Ordenança Municipal de Circulació, dels usos de les vies urbanes.
c) La immobilització dels vehicles en vies urbanes quan no es trobin proveïts de títol que habiliti l'estacionament en zones limitades en temps o excedeixin de l'autorització concedida fins que s'aconsegueixi la identificació del seu conductor.
d) La retirada dels vehicles de les vies urbanes i el posterior dipòsit d'aquells quan obstaculitzin o dificultin la circulació o suposin un perill per a aquesta o es trobin incorrectament aparcats a les zones d'estacionament restringit, generin contaminació acústica i en els altres supòsits previstos per la legislació aplicable i en aquesta ordenança.
e) L'autorització de proves esportives quan discorrin íntegra i exclusivament pel nucli urbà, exceptuades les travessies.
f) La realització de proves, reglamentàriament establertes, per determinar el grau d'intoxicació alcohòlica, o per estupefaents, psicotròpics o estimulants, dels conductors que circulin per les vies públiques urbanes.
g) El tancament de les vies urbanes quan sigui necessari.
h) La regulació del servei de transport urbà col·lectiu, transport escolar, autotaxi i ambulància.
i) La regulació de la càrrega i descàrrega.
Article 7. Vigència i revisió de l'Ordenança
1. Aquesta Ordenança té vigència indefinida i només podrà ser derogada o modificats els seus preceptes, per allò que es disposi en una norma de rang superior o per una altra Ordenança.
2. En el cas que es promulgui una norma de superior rang que contradigui la mateixa, s'entendrà derogada l'Ordenança en els aspectes puntuals a què es refereixi la norma superior sempre que no sigui possible l'acomodació automàtica de la pròpia Ordenança a la mateixa, que s'entendrà feta, en virtut de l'índole de la norma superior, entre d'altres, en els supòsits que s'hagin d'ajustar les quanties de les multes o modificar la dicció d'algun article.
TÍTOL I. NORMES DE COMPORTAMENT EN LA CIRCULACIÓ
CAPITOL I. AGENTS I SENYALS
Article 8. Correspon als Agents de la Policia Local vigilar el compliment de la present Ordenança i regular el trànsit mitjançant les seves indicacions i senyals i formular les denúncies que procedeixin per a les infraccions que es cometin contra el disposat a la present Ordenança, Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial i la resta de disposicions complementàries, d'acord amb la normativa vigent i amb les disposicions que dictin els òrgans i autoritats competents en matèria de trànsit.
2. Així mateix, seran de la seva competència formular les denúncies per les infraccions que es cometin contra el que disposa la present Ordenança, el text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial, el Reglament general de circulació i la resta de disposicions complementàries o de desenvolupament.
4. La Policia local podrà establir controls i inspeccions a les vies objecte d'aquesta Ordenança per detectar els vehicles que circulen emetent pertorbacions electromagnètiques, sorolls, gasos o altres contaminants, així com controls de documentació i alcoholèmia i excés de velocitat.
Article 9. L'ordre de prioritat entre els distints tipus de senyals serà el següent:
1. Senyals i ordres dels agents encarregats de la vigilància del trànsit.
2. Senyals que modifiquin el règim d'utilització normal de la via publica.
3. Semàfors, si n'hi hagués
4. Senyals verticals de circulació.
5. Marques vials.
En el supòsit que les prescripcions indicades per diferents senyals pareixin estar en contradicció entre si, la prioritària serà segons l'ordre establert en el present article, o la més restrictiva si es tracta de senyals del mateix tipus.
Article 10.- Es prohibeix la instal·lació de cartells, postes, fanals, marquesines o qualsevol altre element que dificulti la visibilitat de les senyals o pintura en el paviment o que, per les seves característiques, pogués induir a errada a l'usuari de la via.
Article 11.- Els conductors i viatgers de motocicletes, ciclomotors i patins mecànics, hauran d'utilitzar, quan circulin per vies urbanes o interurbanes, els cascos de protecció degudament homologats o certificats conforma a la legislació vigent.
CAPÍTOL II. NORMES GENERALS DE CIRCULACIÓ I CONDUCCIÓ
Article 12. Prohibicions:
Es prohibeix expressament:
*Tirar a la via pública o les seves immediacions objectes que puguin produir incendis.
*Transportar un nombre de persones superior a l'autoritzat.
*Transportar en el seient davanter dret menors de dotze anys.
*Ocupar amb més d'una persona els ciclomotors, motocicletes, bicicletes o patins mecànics quan hagin estat construïts per a una sola persona.
*Circular amb un vehicle la superfície de cristall del qual no permeti al seu conductor la visibilitat diàfana de la via, qualsevol que sigui la seva causa.
*Obrir les portes del vehicle amb perill, o entorpint altres usuaris de la via.
*Els conductors de motocicletes, ciclomotors o patins mecànics arrancar o circular amb el vehicle només amb una sola roda damunt la calçada.
*Es prohibeix als usuaris de bicicletes, motocicletes, ciclomotors, monopatins, patins de rodes, patins mecànics o artefactes similars aguantar-se a vehicles en marxa.
*Circular per les voravies i resta de zones vianants, muntants en motocicletes, ciclomotors, bicicletes, patins de rodes, monopatins, patins mecànics o aparells similars.
*El zigzagui entre els vehicles, així com introduir-se entre els que es trobin aturats davant les senyals o agents de la Policia Municipal, per a situar-se davant.
*Aturar-se a la via pública amb els vehicles de forma que impedeixi circular a la resta.
Article 13. S'entén per patí de rodes l'aparell consistent en una planxa adaptable a la sola del calçat, que du un o dos parells de rodes a cada peu i serveix per a desplaçar-se, pegar bots o piruetes sobre el paviment dur, llis i molt pla.
S'entén per monopatí l'aparell consistent en una planxa llarga i estreta, amb o sense manillar - segons model -, sense frens manuals, muntada sobre dos grups de rodes a poca altura del sòl, sobre la qual la persona la qual patina col·loca un dels seus peus i l'altre peu el posa en el sòl per a donar-se força i controlar tots els seus moviments i serveis per a desplaçar-se, pegar bots i fer piruetes sobre el paviment dur, llis i molt pla.
S'entén per patí mecànic l'aparell consistent en una planxa llarga i estreta, muntada damunt dues, tres o quatre rodes a poca altura del sòl, impulsat per un petit motor i previst d'una guia o manillar davanter i amb frens manuals.
Article 14. Es prohibeix expressament la circulació i us de qualsevol tipus de patí de rodes o monopatí per les places i vies públiques urbanes del municipi.
L'Ajuntament habilitarà, en el seu cas, els llocs on es pugui practicar el patinatge i l'ús dels patins de rodes i monopatins.
Article 15. No podran efectuar-se proves esportives a la via pública sense autorització municipal prèvia que determinarà les condicions de la seva realització en quant a horari, itinerari i mesures de seguretat.
Article 16. El transport d'escombraries, arena, ciment, materials de construcció, etc., s'ha de dur a terme, en vehicles condicionats de manera que no pugui caure sobre la via part alguna de les matèries transportades; si poguessin produir pols haurà de ser condicionada la càrrega amb dispositius de protecció total que ho evitin i ser conduïts sempre a velocitat reduïda.
Article 17. El transport de qualsevol matèria inflamable o explosiva s'ajustarà estrictament a les mesures de les més absoluta seguretat i de conformitat amb el disposat a l'art. 64 del Codi de Circulació.
Els vehicles que transportin fems, immundícies i materials nauseabunds o insalubres, hauran d'estar condicionats de forma que es trobin hermèticament tancats. Si s'utilitzessin botes i altres recipients o envasos, hauran de reunir les mateixes condicions.
Tan els vehicles com els recipients i el material utilitzat en aquesta classe de transports, hauran d'estar acuradament nets.
Article 18. Els vehicles destinats al transport de carns mortes per al consum, hauran d'estar tancats, sostraient el seu contingut a la vista del públic i condicionats de tal manera que protegeixin eficaçment les mercaderies contra la pols i les condicions atmosfèriques.
El trespol d'aquests vehicles haurà de ser continu i disposat de tal manera que impedeixi que pugui caure a la calçada cap classe de líquids. Hauran de mantenir-se en perfecte estat de neteja.
Article 19. Es prohibeix penjar, sortint dels vehicles, utensilis, embalatges o altres objectes; ocupar els costats del seients i condicionar defectuosament la càrrega amb perill de caiguda o produint renous.
També queda prohibit transportar càrrega que surti el cap dels animals de tir en els vehicles de tracció animal, o la part davantera, quan es tracti d'automòbils, excepte postes destinats a obres i explotacions elèctriques, telefòniques o telegràfiques, i altres càrregues per la seva similar naturalesa o destí i per a una millor i més segura col·locació podran sortir de la citada part davantera fins a un màxim de dos metres. La càrrega no s'arrossegarà en cap cas, i només les acabades d'anunciar carregades a vehicles de longitud superior a cinc metres podran sortir per la part posterior fins a tres metres; així i tot, en els vehicles de longitud inferior, aquest tipus de càrrega no podrà sortir més d'un terç dels límits del vehicles. El disposat en aquest paràgraf és sense perjudici de les autoritzacions especials de circulació temporal que podran atorgar les Prefectures de Transports Terrestres a les empreses de serveis públic d'electricitat i telecomunicació.
En cap cas l'altura de la càrrega haurà d'afectar l'estabilitat dels vehicles.
No es permetrà circular els camions i camionetes amb el portelló penjant o caigut.
Article 20. Usuaris
Els usuaris de la via estan obligats a comportar-se de manera que no obstaculitzin indegudament la circulació, ni causin perill, perjudicis o molèsties innecessàries a les persones, o danys als béns.
Article 21. Conductors
1. S'ha de conduir amb la diligència i precaució necessàries per evitar tot dany, propi o aliè, tenint cura de no posar en perill, tant al mateix conductor com als altres ocupants del vehicle i a la resta dels usuaris de la via. Queda totalment prohibit conduir de forma negligent o temerari.
2. Les conductes referides a la conducció negligent tindran la consideració d'infraccions greus i les referides a la conducció temerària tindran la consideració d'infraccions molt greus.
Article 22. Normes generals de conductors
1. Els conductors hauran d'estar en tot moment en condicions de controlar els seus vehicles. En aproximar-se a altres usuaris de la via, han d'adoptar les precaucions necessàries per a la seva seguretat, especialment quan es tracti de nens, ancians, persones cegues o en general persones amb discapacitat i amb problemes de mobilitat.
2. El conductor d'un vehicle està obligat a mantenir la seva pròpia llibertat de moviments, el camp necessari de visió i l'atenció permanent a la conducció, que garanteixin la seva pròpia seguretat, la de la resta d'ocupants del vehicle i la dels altres usuaris de la via. A aquests efectes ha de tenir cura especialment de mantenir la posició adequada i que la mantinguin la resta dels passatgers, i l'adequada col·locació dels objectes o animals transportats perquè no hi hagi interferències entre el conductor i qualsevol d'ells.
3. Queda prohibit conduir utilitzant cascos o auriculars connectats a aparells receptors o reproductors de so. Es prohibeix la utilització durant la conducció de dispositius de telefonia mòbil i qualsevol altre mitjà o sistema de comunicació, excepte quan el desenvolupament de la comunicació tingui lloc sense emprar les mans ni usar cascos, auriculars o instruments similars. Queden exempts d'aquesta prohibició els agents de l'autoritat en l'exercici de les funcions que tinguin encomanades.
Article 23. Begudes alcohòliques, substàncies estupefaents i similars
1. No podrà circular per les vies objecte d'aquesta Ordenança, el conductor de vehicles o bicicletes amb taxes superiors a què reglamentàriament s'estableixin de begudes alcohòliques, estupefaents, psicotròpics, estimulants i altres substàncies anàlogues.
2. Tots els conductors de vehicles i bicicletes queden obligats a sotmetre's a les proves que s'estableixin per a la detecció de les possibles intoxicacions per alcohol. Igualment queden obligats els altres usuaris de la via quan es trobin implicats en algun accident de circulació. Aquestes proves, que seran les previstes en la normativa vigent d'aplicació, consistiran normalment en la verificació d'aire expirat mitjançant alcoholímetres autoritzats i es practicaran pels Agents de la Policia local.
3. Les infraccions a aquest precepte tindran la consideració de molt greus.
Article 24. Visibilitat al vehicle
1. La superfície envidriada del vehicle haurà de permetre, en tot cas, la visibilitat diàfana del conductor sobre la via per la qual circuli, sense interferències de làmines a adhesius.
2. Únicament es permetrà circular amb làmines adhesives o cortinetes contra el sol a les finestretes posteriors quan el vehicle porti dos miralls retrovisors exteriors que compleixin les especificacions tècniques necessàries.
3. La col·locació dels distintius en la legislació de transports, o en altres disposicions, hauran de realitzar-se de manera que no impedeixin la correcta visió del conductor.
4. Queda prohibit, en tot cas, la col·locació de vidres tintats o pintats no homologats.
CAPÍTOL III. DE LA CIRCULACIÓ DELS VEHICLES
Article 25. Sentit de la circulació
1. Com a norma general i molt especialment en les corbes i canvis de rasant de reduïda visibilitat, els vehicles circularan en totes les vies per la dreta i el més a prop possible del bord de la calçada, mantenint la separació lateral suficient per a realitzar l'encreuament amb seguretat.
2. Els supòsits de circulació en sentit contrari a l'estipulat tindran la consideració d'infraccions molt greus.
Article 26. Utilització dels carrils
El conductor d'un automòbil, que no sigui un cotxe de minusvàlid, o d'un vehicle especial amb el pes màxim autoritzat superior al que es prevegi reglamentàriament, circularà per la calçada i no pel voral, excepte per raons d'emergència i, a més a més, ha de respectar les regles següents:
a) En les calçades amb doble sentit de circulació i dos carrils, separats o no per marques vials, circularà per la seva dreta.
b) Quan es circuli per calçades de poblats amb almenys dos carrils reservats per al mateix sentit, delimitats per marques longitudinals, podrà utilitzar el que millor convingui al seu destí, però no haurà d'abandonar-ho més que per preparar-se a canviar de direcció, avançar, aturar o estacionar.
Article 27. Utilització del voral
1. El conductor de qualsevol vehicle de tracció animal, vehicle especial amb massa màxima autoritzada no superior a la que es determini reglamentàriament, cicle, ciclomotor, vehicle per a persones de mobilitat reduïda o vehicle en seguiment de ciclistes, en el cas que no existeixi via o part de la mateixa que els estigui especialment destinada, circularà pel voral de la seva dreta, si fos transitable i suficient, i, si no ho fos, utilitzarà la part imprescindible de la calçada.
També han de circular pel voral de la seva dreta, o, en les circumstàncies a què es refereix aquest apartat, per la part imprescindible de la calçada, els conductors de motocicletes, de turismes i de camions amb pes màxim autoritzat, que no excedeixi del que es determini reglamentàriament que, per raons d'emergència, ho facin a velocitat anormalment reduïda, pertorbant amb això greument la circulació. No obstant això, els conductors de bicicleta podran superar la velocitat màxima fixada reglamentàriament per a aquests vehicles en aquells trams en què les circumstàncies de la via aconsellin desenvolupar una velocitat superior, i poden ocupar fins i tot la part dreta de la calçada que necessitin, especialment en descensos prolongats amb corbes.
2. Es prohibeix que els vehicles enumerats en l'apartat anterior circulin en posició paral·lela, excepte les bicicletes i ciclomotors de dues rodes, en els casos i forma que permeti la normativa que sigui d'aplicació, atenent a les circumstàncies de la via o la perillositat del trànsit.
Article 28. Supòsits especials del sentit de la circulació
1. Quan les raons de seguretat o fluïdesa de la circulació ho aconsellin, podrà ordenar-se per l'autoritat competent un altre sentit de circulació, la prohibició total o parcial d'accés a parts de la via, bé amb caràcter general o per a determinats vehicles o usuaris, el tancament de determinades vies, el seguiment obligatori d'itineraris concrets o la utilització de vorals o carrils en sentit oposat al normalment previst.
2. Per evitar un entrebancament de la circulació i garantir la fluïdesa d'aquesta, es podran imposar restriccions o limitacions a determinats vehicles i per a vies concretes, que seran obligatòries per als usuaris afectats.
Article 29. Refugis, illots o dispositius de guia
Quan a la via existeixin refugis, illots o dispositius de guia, se circularà per la part de la calçada que quedi a la dreta dels mateixos, en el sentit de la marxa, excepte quan estiguin situats en una via de sentit únic o dins la part corresponent a un sol sentit de circulació, en aquest cas podrà fer-se per qualsevol dels dos costats.
CAPITOL IV. CIRCULACIÓ DE VIANANTS
Article 30. Els vianants transitaran per les voravies, passos i andanes a ells destinats, sempre de preferència els minusvàlids que es desplacin en cadires de rodes.
Excepcionalment els vianants podran circular per la calçada, sempre que adoptin les degudes precaucions i no produeixin perill o pertorbació greu a la circulació, en els següents supòsits:
1. Quan duguin objectes voluminosos que poguessin constituir, si circulés per la voravia, una molèstia per a la resta de vianants.
2. Quan remolquin un vehicle de reduïdes dimensions que no sigui de motor.
3. Els grups de vianants que formin un acompanyament i vagin dirigits per una persona.
4. Els minusvàlids que es desplacin en cadires de rodes.
Quan no existissin zones per a la circulació de vianants, podran transitar per la calçada per el lloc més allunyat del seu centre.
Article 31. Els vianants no podran detenir-se a les voravies formant grups, quan això obligui a altres usuaris a circular per la calçada.
Quan els vianants duguin objectes que suposin perill o puguin produir brutícia, adoptaran les màximes precaucions possibles per evitar molèsties.
Article 32. Es prohibeix als vianants:
1. Creuar la calçada per llocs distints dels autoritzats.
2. Córrer, botar o circular de manera que molesti a la resta d'usuaris.
3. Pujar o baixar dels vehicles en marxa.
Article 33. El públic que estigui situat a les voravies dels locals d'espectacles públics, oficines, escoles, magatzems i altres establiments similars, esperant l'obertura i accés als mateixos, es col·locaran en fila o filera tan a prop com sigui possible de la línia d'edificis, procurant no dificultar la circulació de vianants per la voravia i en cap cas passar-la invadint la calçada.
Article 34. Les persones que circulin per les voravies, amb fardells, embalums o altres objectes anàlegs, aniran per la part més propera a la calçada i hauran de prendre les precaucions necessàries per a no lesionar, ferir ni molestar la resta de les persones.
El transport a mà de peces i de tota classe d'objectes llargs s'haurà de dura a terme per dues persones, de manera que cada un dels extrems descansi sobre les espatlles o la mà dels portadors.
Article 35. En els passos senyalitzats per a vianants (passos de zebra), aquests tindran preferència de pas sobre els vehicles.
Article 36. La circulació dels vehicles així com els estacionaments pot ser limitada, i fins i tot prohibida, temporalment o permanent, a certes circumstàncies de temps i lloc, quan l'ordre públic, la seguretat de les persones o la fluïdesa del trànsit així ho exigeixin, havent-se en tot cas indicar les limitacions o prohibicions en les senyals previstes en el Codi de la Circulació, o per mitjà d'Agents.
Article 37. No obstant el disposat a l'article anterior, qualsevol conductor de vehicle haurà d'anar a una velocitat que no entorpeixi la circulació.
Article 38. Haurà de moderar-se la marxa, a més dels casos establerts en el Codi de Circulació, sempre que les circumstàncies de la circulació, la seguretat i la prudència així ho exigeixin, arribant a la detenció si fos necessari, i, en especial en els casos següents:
a) Quan la part lliure de la calçada sigui estreta.
b) Quan una part de la calçada estigui ocupada per obres.
c) Quan les voravies siguin estretes o no existeixin.
d) En arribar a les cruïlles de calçades.
e) Davant afluències de vianants o vehicles.
f) En arribar a zones de precaució i, en particular, quan entrin o surtin els alumnes dels centres docents.
g) Sortint o entrant d'un immoble o d'una zona d'estacionament o d'un aparcament d'automòbils ubicats al costat de la via pública, per la qual hi tingui entrada.
h) Quan el paviment estigui banyat o en condicions desfavorables per a poder circular o detenir el vehicle; en aquest cas, a més, els conductors evitaran projectar aigua, fang o qualsevol altra matèria amb el seu vehicle, així com, així com esquitxar o embrutar els vianants.
i) En general, quan ho indiquin els Agents de la Policia Local.
Article 39. Tots els conductors hauran de facilitar el lliure pas:
1.- Als vehicles dels serveis de policia, extinció d'incendis i assistència sanitària, a l'efecte dels quals, quan els conductors d'aquests vehicles facin notar la seva presència mitjançant la utilització de senyals especials reglamentàries, acústiques i lluminoses, els conductors de la resta de vehicles hauran d'apartar-se i, en cas necessari detenir-se.
2.- A les formacions de tropes, files escolars, acompanyaments, processons i qualsevol manifestació o aglomeració pública que es trobi a la via pública.
Article 40. Cap vehicle, encara que sigui de dues rodes, podrà marxar en posició paral·lela amb altres quan circulin dins d'un mateix carril.
Article 41. Qualsevol que sigui la classe de vehicle, queda prohibit l'ús de rodes amb pestanyes que surtin dels pneumàtics, cadenes, abraçadores o dispositius similars col·locats sobre els pneumàtics. S'exceptua l'ús de cadenes i qualsevol altre dispositiu per evitar llenegades en cas que la superfície de la calçada estigui gelada.
CAPITOL V. DE LA VELOCITAT
Article 42. Límits de velocitat
1. Tot conductor està obligat a respectar els límits de velocitat establerts i a tenir en compte, a més, les seves pròpies condicions físiques i psíquiques, les característiques i l'estat de la via, del vehicle i de la seva càrrega, les condicions meteorològiques, ambientals i de circulació i, en general, totes les circumstàncies que concorrin en cada moment, per tal d'adequar la velocitat del seu vehicle a les mateixes, de manera que sempre pugui detenir-lo dins els límits del seu camp de visió i davant qualsevol obstacle que e pugui presentar.
2. La velocitat màxima que no han de sobrepassar els vehicles en vies urbanes s'estableix, amb caràcter general, en 50 quilòmetres per hora. Aquest límit podrà ser rebaixat a les vies urbanes per decisió de l'òrgan competent de la corporació municipal.
3. No es podrà entrebancar la marxa normal d'un altre vehicle circulant a velocitat anormalment reduïda, sense cap justificació. No obstant això, es podrà circular per sota dels límits mínims de velocitat en els casos de vehicles especials i de vehicles en règim de transport especial o quan les circumstàncies del trànsit, del vehicle o de la via impedeixin el manteniment d'una velocitat superior a la mínima sense risc per a la circulació, així com en els supòsits de protecció o acompanyament a altres vehicles en què s'adequarà la velocitat a la del vehicle acompanyat.
Article 43. Distàncies i velocitat exigible
1. Excepte en cas d'imminent perill, tot conductor, per reduir considerablement la velocitat del seu vehicle, s'ha d'assegurar que ho pot fer sense risc per a altres conductors i està obligat a advertir-ho prèviament i a realitzar-ho de manera que no produeixi risc de col·lisió amb els vehicles que circulen darrere el seu.
2. Tot conductor d'un vehicle que circuli darrere un altre ha de deixar entre ambdós un espai lliure que li permeti aturar-se, en cas de frenada brusca, sense col·lisionar amb ell, tenint en compte especialment la velocitat i les condicions d'adherència i frenada. No obstant això, es permetrà als conductors de bicicletes circular en grup, extremant en aquesta ocasió l'atenció per tal d'evitar col·lisions entre ells.
3. Es prohibeix fer competicions de velocitat a les vies públiques o d'ús públic, tret que, amb caràcter excepcional, s'haguessin tancat per a això per l'autoritat municipal.
CAPITOL VI. PRIORITAT DE PAS
Article 44. Normes generals de prioritat
1. En les interseccions, la preferència de pas es verificarà sempre d'acord amb la senyalització que la reguli.
2. En defecte de senyal que reguli la preferència de pas, el conductor està obligat a cedir-ho als vehicles que s'aproximin per la seva dreta, excepte en els supòsits següents:
1. Als vianants que circulin per la voravia, quan el vehicle tingui necessitat de creuar-la per un gual o per una zona autoritzada.
2. Als vianants que creuin per passos de zebra.
3. Durant la maniobra de gir, als vianants que hagin començat a creuar la calçada per llocs autoritzats, encara que el pas no estàs senyalitzat.
5. Als viatgers que hagin de pujar o hagin baixat d'un vehicle de transport públic en una aturada senyalitzada i es trobin entre la citada aturada i el vehicle.
6. A files d'escolars quan creuin per llocs autoritzats.
En tot cas, el conductor del vehicle que hagi de deixar pas mostrarà amb suficient antelació, per la seva forma de circular i especialment per la seva velocitat moderada, que no hagi de posar en perill ni dificultar el pas de l'usuari amb preferència, havent-se d'aturar, si això fos necessari.
Article 45. Trams estrets i de gran pendent
1. Als trams de la via en què per la seva estretor sigui impossible o molt difícil el pas simultani de dos vehicles que circulin en sentit contrari, on no hi hagi senyalització expressa a l'efecte, té dret de preferència de pas el que hagués entrat primer. En cas de dubte sobre aquesta dita circumstància, té la preferència el vehicle amb més dificultats de maniobra.
2. En els trams de gran pendent, en els que es donen les circumstàncies d'estretor assenyalades en el nombre anterior, la preferència de pas la té el vehicle que circuli en sentit ascendent, excepte si aquest pot arribar abans a un apartador establert a aquest efecte.
Article 46. Conductors, vianants i animals
1. Els conductors tenen prioritat de pas per als seus vehicles, respecte dels vianants, excepte en els casos següents:
a) En els passos per a vianants degudament senyalitzats.
b) Quan vagin a girar amb el seu vehicle per entrar en una altra via i hi hagi vianants creuant-la, encara que no existeixi pas per a aquests.
c) Quan el vehicle creui un voral pel qual estiguin circulant vianants que no disposin de zona de vianants.
2. A les zones de vianants, quan els vehicles les creuin pels passos habilitats l'efecte, els conductors tenen l'obligació de deixar passar als vianants que circulin per elles.
3. També hauran de cedir el pas:
a) Als vianants que vagin a pujar o hagin baixat d'un vehicle de transport col·lectiu de viatgers, en una aturada senyalitzada com a tal, quan es trobin entre el dit vehicle i la zona de vianants o refugi més pròxim.
b) A les tropes en formació, files escolars o comitives organitzades.
4. Els conductors tenen prioritat de pas per als seus vehicles, respecte dels animals, excepte en els casos següents:
a) En els canals degudament senyalitzades.
b) Quan vagin a girar amb el seu vehicle per entrar en una altra via i hi hagi animals creuant-la, encara que no existeixi passos per a aquests.
c) Quan el vehicle encreuament un voral pel qual estiguin circulant animals que no disposin de canal.
5. Els conductors de bicicletes tenen prioritat de pas respecte als vehicles de motor:
a) Quan circulin per un carril-bici, pas per a ciclistes o voral degudament autoritzat per a ús exclusiu de conductors de bicicletes.
b) Quan per entrar en una altra via el vehicle de motor giri a dreta o esquerra, en els supòsits permesos, existint un ciclista en les seves proximitats.
c) Quan els conductors de bicicleta circulin en grup, seran considerats com una única unitat mòbil als efectes de prioritat de pas.
Article 47. Cessió de passos en interseccions
1. El conductor d'un vehicle que hagi de cedir el pas a un altre no ha d'iniciar o continuar la seva marxa o la seva maniobra, ni les ha de reprendre, fins que s'hagi assegurat que amb això no força al conductor del vehicle que té la prioritat a modificar bruscament la trajectòria o la velocitat del mateix, i ha de mostrar amb suficient antelació, per la seva forma de circular, i especialment amb la reducció gradual de la velocitat, que efectivament va a cedir el pas.
2. Encara quan tingui la prioritat de pas, cap conductor ha de penetrar amb el seu vehicle en una intersecció o en una passa per a vianants si la situació de la circulació és tal que, previsiblement, pugui quedar detingut de manera que impedeixi o obstrueixi la circulació transversal.
3. Tot conductor que tingui detingut el seu vehicle en una intersecció regulada per semàfor i la situació del mateix constitueixi obstacle per a la circulació haurà de sortir d'aquella sense esperar que es permeti la circulació en la direcció que es proposa prendre, sempre que en fer-ho no entrebanqui la marxa dels altres usuaris que avancin en el sentit permès.
4. Les infraccions a aquest precepte tindran la consideració de greus.
Article 48. És competència de la Batlia o per delegació el Servei corresponent tenir cura de la col·locació, conservació, modificació i/o retirada de les senyals de trànsit a les quals es refereix la present Ordenança.
Els danys que voluntàriament es causessin a les instal·lacions i senyals seran indemnitzats fins la seva completa reposició pel seu autor, sense perjudici de la multa corresponent i de la responsabilitat criminal la qual pogués procedir.
Els danys que es produïssin involuntàriament a les instal·lacions i senyal seran indemnitzades pol seu causant en tot cas. Si aquest incomplís l'obligació de comunicar el dany a l'autoritat municipal, serà a més sancionat amb multa.
Article 49. Vehicles en serveis d'urgència
Tindran prioritat de pas sobre els altres vehicles i altres usuaris de la via els vehicles de servei d'urgència públics o privats, quan es trobin en servei de tal caràcter. Podran circular per sobre dels límits de velocitat establerts i estaran exempts de complir altres normes o senyals, en els casos i amb les condicions que es determinin reglamentàriament.
CAPITOL VII. CANVIS DE DIRECCIÓ I SENTIT DE LA MARXA
Article 50.
1.- Per entrar a l'interior d'un immoble, els conductors utilitzaran només els guals, excepte si es tracte de vehicles de dues rodes i aquells que els duguin amb el motor aturat.
2.- En tot cas, l'entrada haurà de realitzar-se de forma que no obstrueixi la circulació.
3.- Abans d'entrar amb un vehicle a l'interior d'un immoble a través d'un gual estan obligats a detenir el vehicle, avisant amb la senyal corresponent.
4.- La sortida de l'immoble es durà a terme amb tota classe de precaucions, i si es dur a terme de marxa enrere, la maniobra haurà de ser dirigida per un observador situat a la voravia o calçada.
Article 51. Queda prohibit realitzar pràctiques de conducció a les vies públiques, les quals hauran de limitar-se als llocs determinats per l'autoritat municipal.
CAPITOL VIII. ATURADA I ESTACIONAMENT
Article 52. Tindrà la consideració d'aturada tota immobilització d'un vehicle amb l'objecte de prendre o deixar persones o carregar o descarregar coses, la duració de la qual no excedeixi de dos minuts.
No es considerarà aturada la detenció accidental motivada per necessitats de la circulació ni l'ordenança dels Agents de la Policia Local.
Article 53. L'aturada es realitzarà situant el vehicle el més a prop possible del costat dret de la calçada excepte a les vies de sentit únic, a les quals, si la senyalització no ho impedeix, també podrà realitzar-se situant el vehicle el més a prop possible del costat esquerre, adoptant-se les mesures necessàries per evitar l'entorpiment de la circulació.
Quan per raons de necessitat degudament justificades sigui necessari efectuar o efectuar la parada en doble fila, haurà de romandre el conductor a l'interior del vehicle, i procedir al seu trasllat sempre que es produeixi pertorbació a la circulació.
Article 54. Es prohibeixen les aturades en els casos i llocs següents:
1. A tots aquells llocs en què ho prohibeixi la senyalització existent.
2. Quan s'impedeixi incorporar-se a la circulació a un altre vehicle degudament aturat o estacionat.
3. Quan s'obstaculitzi l'accés de persones a immobles o s'impedeixi la utilització d'una sortida de vehicles d'un immoble degudament senyalitzada.
4. Quan s'obstaculitzin els accessos a edificis, locals o recintes destinats a espectacles o actes públics, a les hores de celebració de los dels mateixos, i les sortides d'urgència degudament senyalitzades.
5. Quan s'obstaculitzi la utilització normal dels passos de vianants.
6. A les zones destinades per a l'estacionament i aturada d'ús exclusiu per el transport públic urbà.
7. A les corbes o canvis de rasant quan la visibilitat sigui insuficient perquè la resta de vehicles puguin passar sense perill al qual estigui detingut.
8. Sobre las voravies o a les zones destinades a l'ús exclusiu de vianants.
9. Front a les zones destinades a pas de persones minusvàlides o de forma que dificulti el pas de les citades persones.
Article 55. Una vegada detinguts els vehicles, els seus ocupants hauran de davallar per el costat en el qual es detingui. Si per qualsevol circumstància ho fes pel costat oposat extremaran les precaucions per no ocasionar perill ni molèsties a la resta d'usuaris de la calçada.
Es prohibeix obrir les portes dels vehicles abans de la seva completa detenció.
Article 56. La senyalització de les entrades i sortides de vehicles dels immobles es durà a terme amb una senyal col·locada a la façana de l'edifici, junt a cada porta d'accés al mateix, i en el costat dret de la mateixa vista des de la calçada, del següent format: durà dibuixada la senyal establerta pel Codi de la Circulació, indicativa de prohibit estacionar, en el centre de la qual figurarà la llegenda de “GUAL PERMANENT”. A la part inferior de la citada senyal constarà el nombre del gual i la data i autoritat que la va autoritzar.
Els particulars hauran, prèviament i inexcusable, obtenir autorització municipal per a la col·locació de les citades senyals i abonar les taxes corresponents.
CAPITOL IX. FORMES D'ESTACIONAR.
Article 57. Es denomina estacionament en fila o cordó el que els vehicles estan situats un darrera de l'altre i estacionament en bateria quan estiguin situats paral·lelament un al costat de l'altre.
Article 58. Tindrà la consideració d'estacionament tota immobilització d'un vehicle la duració del qual sigui superior a dos minuts, sempre que no sigui motivada per imperatius de la circulació o hagi estat ordenada pels Agents de la Policia Local.
Article 59. A les vies de doble sentit de circulació, l'estacionament, quan no estigués prohibit, s'efectuarà en el costat dret del sentit de marxa.
A les vies d'un sol sentit de circulació, i sempre que no hi hagués senyalització en contrari, l'estacionament es durà a terme a ambdós costat de la calçada, sempre que es deixi una amplària per a la circulació no inferior a la d'un carril de tres metres.
Manco senyalització en contra, l'aparcament es durà a terme paral·lel a l'eix de la calçada.
Article 60. L'estacionament haurà de realitzar-se de tal manera que el vehicle no obstaculitzi la circulació ni constitueixi un risc per a la resta dels usuaris de la via, tenint cura especialment de la seva col·locació i que la distància amb la vorera de la calçada sigui la menor possible.
Quan l'espai destinat a estacionament estigui delimitat en el paviment, haurà d'estacionar-se dins l'àrea marcada.
L'estacionament es durà a terme de tal manera que permeti l'execució de les maniobres d'entrada i sortida i permeti la millor utilització de l'espai restant per a altres usuaris.
Article 61. Es prohibeix l'estacionament en els llocs i casos en què estigui prohibida l'aturada i a més en els següents casos i llocs:
1. A tots aquells llocs en els quals ho prohibeixi la senyalització existent.
2. En un mateix lloc de la via pública durant més de quinze dies consecutius, a l'efecte del qual només es computaran els dies hàbils. En tot cas, el propietari del vehicle tindrà l'obligació de cerciorar-se per sí, o per qualsevol altra persona o mitjà, de què el seu vehicle no es trobi indegudament estacionat com a conseqüència de qualsevol canvi de senyalització o ordenació del trànsit; per fer-ho, disposarà d'un màxim de vint-i-quatre hores consecutives, l'efecte del qual només es computaran els dies hàbils.
En el cas que, per alguna causa justificada, un vehicle hagi d'estar estacionat en un mateix lloc durant un termini superior als quinze dies establerts, si el titular del vehicle ho comunica per escrit i amb antelació a la Policia Local, aquest termini s'ampliarà fins als 30 dies
3. En doble fila, en qualsevol supòsit.
4. En els llocs reservats per càrrega i descàrrega els dies i hores en què estigui en vigor la reserva.
5. A les zones reservades per estacionament de vehicles de servei públic, minusvàlids i altres categories d'usuaris.
6. A una distància inferior a dos metres a cada costat de les aturades d'autobusos senyalitzades, manco senyalització contrària.
7. Davant les sortides de vehicles d'emergència.
8. Davant els guals correctament senyalitzats. No obstant, la persona titular d'una concessió d'entrada de vehicle en domicili unifamiliar (gual permanent) hi pot estacionar enfront i, a aquests efectes, a petició de la persona interessada, l'Ajuntament ha d'expedir una placa o distintiu adequat en què hi figuri el número de gual, que s'ha de col·locar en un lloc visible del vehicle estacionat enfront del gual permanent”
9. En els llocs reservats exclusivament per a aturada de vehicles.
10. En bateria, sense plaques que habilitin tal possibilitat.
11. En los llocs que hagin de ser ocupats temporalment per a altres usos o activitats, en tal cas s'hauran de senyalitzar adequadament al manco amb vint-i-quatre hores d'antelació.
12.. Aquells altres que no estiguin expressament recollits, quan constitueixin un obstacle greu per a la circulació de vehicles o vianants.
13.- A totes les vies públiques urbanes es prohibeix l'estacionament de remolcs o semiremolcs aïllats, contenidors, cotxes remolc de càmping nòmades o de firants i cotxes-llit.
14.- En front de tots aquells llocs reservats per a l'accés de minusvàlids, encara que no estiguin senyalitzats.
Article 62. Els autobusos, trolebusos, camions i tot tipus de vehicles de servei públic amb aturada senyalitzada no s'aturaran a més de trenta-cinc centímetres de la vorera, per a tal finalitat s'establiran les corresponents senyals de prohibició d'estacionament de la resta de vehicles.
Els vehicles de dues rodes, ja siguin motocicletes, ciclomotors, bicicletes i patins mecànics, estacionaran a la calçada junt a la voravia en forma obliqua i ocupant una amplària màxima d'un metre i trenta centímetres, de manera que no s'impedeixi l'accés a altres vehicles o el pas de la voravia a la calçada.
Els vehicles de transport discrecional de viatgers hauran d'estacionar als llocs expressament autoritzats per a tal fi, excepte aquells que a les zones dels hotels procedeixin puntualment a la càrrega i descarrega dels clients dels mateixos.
Article 63. Quan un vehicle estigui immobilitzat en plena calçada com a conseqüència d'una avaria, o quan la càrrega o part d'ella hagi caigut, el conductor està obligat a retirar-los a la major brevetat possible i a prendre les mesures necessàries per assegurar la fàcil circulació i evitar accidents.
CAPITOL X. CÀRREGA I DESCÀRREGA
Article 64. Les operacions de càrrega i descàrrega de mercaderies es duran a terme seguint estrictament les normes següents:
1. El vehicle s'estacionarà junt a la vorera de la voravia o en llocs on no es produeixi pertorbació a la circulació i, en cap cas, es podrà interrompre.
2. Les mercaderies es carregaran i descarregaran pel costat del vehicle més proper al costat de la voravia.
3. La càrrega i descàrrega es durà a terme procurant evitar renous i qualsevol altre molèstia als veïns, als vianants o a altres usuaris de la via.
4. Les operacions de càrrega i descàrrega es duran a terme amb la major celeritat, tan quan es duguin a terme en un lloc de la via pública especialment reservat per a la càrrega i descàrrega com quan es duguin a terme fora dels llocs destinats a l'estacionament sense limitació de duració ni de tipus de vehicle.
5.- Les operacions de càrrega i descàrrega es duran a terme sempre amb el motor aturat, manco quan sigui necessari utilitzar el motor per accionar l'elevador o muntacàrregues del propi vehicle.
6.-En cap cas s'emmagatzemaran enterra les mercaderies o objectes que estiguin carregant o descarregant.
Article 65. Les zones de càrrega i descàrrega se senyalitzaran amb placa rectangular de fons blau i lletres blanques, amb la llegenda “CÀRREGA I DESCÀRREGA” seguida de l'horari i dies en què s'autoritzin les citades operacions.
Aquestes zones seran de caràcter general i podran ser utilitzades per tot classe de vehicles mentre es duguin a terme les operacions de càrrega i descàrrega, prohibint-se terminantment l'espera dels vehicles a les citades zones.
Article 66. La instal·lació de qualsevol tipus de contenidor, aparell elevador, barrera de protecció i qualsevol altre element o aparell que se situï a la via pública haurà d'estar recolzada obligatòriament per la corresponent llicència o autorització municipal, amb indicació del lloc i temps, de duració, instal·lant-se el recipient sense que surti de la línia exterior formada pels vehicles correctament estacionats. L'Ajuntament es reserva el dret a ordenar la retirada de contenidors fins i tot quan s'hagués autoritzat la seva col·locació si així ho aconsellen les circumstàncies de circulació o medi ambiental de la zona.
Els contenidors instal·lats a la calçada hauran de dur en els seus angles més propers al trànsit elements reflectors amb una longitud mínima de 50 cm i una amplària de 10 cm. I durant la nit hauran d'estar degudament senyalitzats amb llums intermitents.
La persona física o jurídica titular de l'autorització serà la responsable de la correcte col·locació dels contenidors. En tot cas, l'instal·lador del contenidor haurà d'abstenir-se de la seva col·locació sense haver comprovat prèviament que es disposa de la corresponent autorització o llicència municipal.
Si es col·loca algun contenidor a la via pública sense la corresponent autorització o llicència, es considerarà coma a infractor i al mateix temps com a responsable dels danys o perjudicis que hi pogués haver, la persona que ha procedit a la seva col·locació i si fos desconegut, ho serà el titular i/o usuari.
Article 67. La càrrega i descàrrega de materials explosius, inflamables, càustics, corrosius, tòxics, nauseabunds o insalubres es durà a terme exclusivament en els llocs autoritzats. Els vehicles que els transporten només circularan durant les hores convingudes o autoritzades per a tal finalitat, i no podran detenir-se ni estacionar-se més que en els llocs assenyalats per a la seva càrrega i descàrrega.
CAPITOL XI. OBSTACLES A LA CIRCULACIÓ
Article 68. Els conductors tenen la obligació de retirar de la via pública els elements que haguessin utilitzat per evitar que el vehicle es mogués durant l'aturada, quedant prohibit utilitzar a tal finalitat elements naturals, com pedres o altres, no destinats de manera expressa a la citada funció.
Els obstacles que a la via pública dificultin la circulació de vehicles, s'hauran de senyalar convenientment de la manera establerta en el Codi de la Circulació i normes de desenvolupament.
Article 69. Es prohibeix dur a terme a la via pública operacions de reparació, greixatge, revisió, comprovació i resta d'operacions similars de vehicles, així mateix, que els tallers de reparació estacionin els seus vehicles a la via pública en espera de dur a terme les operacions citades a l'interior dels seus locals.
Es prohibeix dur a terme torn d'espera a la via pública per a accés a aparcaments, gasolineres, tallers, etc.
Article 70. Queda prohibit col·locar a la via pública taulells, bidons, caixes o altres objectes que impedeixin o restringeixin la circulació o el lliure estacionament de vehicles.
Article 71. Es prohibeix que a les calçades i voravies s'hi instal·lin quioscs, llocs, barraques, aparells, terrasses d'establiments i construccions provisionals, així com que s'executin obres, sense haver obtingut prèviament llicència o autorització municipal i assegurar convenientment el trànsit per els citats llocs.
Article 72. Es prohibeix estacionar a la via pública els vehicles de tot tipus objecte de venda, de lloguer amb o sense conductor i exposicions excepte als espais públics prèviament autoritzats.
Les empreses dedicades a lloguer de vehicles de tot tipus, juntament amb la seva sol·licitud de llicència municipal per a l'exercici de l'activitat de venda o lloguer de vehicles hauran de presentar document que acrediti que disposen, ja sigui en propietat o en arrendament, d'un local, aparcament o magatzem suficient per a l'estacionament dels vehicles.
No obstant, per facilitar la seva activitat empresarial, podran sol·licitar reserva de la via publica per aparcament exclusiu, com a màxim d'un 70% de la llargària de la façana, o de dos terços si aquesta ocupés més de 10 metres. Aquesta autorització i les taxes a imposar vendran regulades per l'ordenança corresponent.
Article 73. Transcorregudes vint-i-quatre hores des de la imposició de la primera sanció per incompliment dels article del 56 al 60 i del 72 d'aquesta ordenança sense que s'hagin retirat els objectes o vehicles, podran ser retirats pels serveis municipals i custodiats en el dipòsit municipal. Per a poder-se recuperar els indicats objectes, l'interessat haurà d'abonar les despeses ocasionades per la retirada, més l'import d'una segona multa, per igual import de la primera.
CAPITOL XII. RENOUS I FUMS
Article 74. Amb la finalitat d'evitar les molèsties que ocasiona el renou dels motors tan en els vianants com als veïns i la contaminació acústica i ambiental que provoca en tot l'entorn, els conductors de taxis, autobusos, autocars i camions que s'aturin o estacionin en qualsevol via pública urbana del municipi, tan si és de dia com de nit, hauran d'aturar el motor, durant el temps que duri l'operació de càrrega i descàrrega de passatgers i/o mercaderies, així com mantenir-lo aturat durant tot el temps que el vehicle estigui estacionat.
Article 75. En tota circumstància i especialment durant la nit, els vehicles han de ser conduïts silenciosament, i els conductors limitaran al mínim els renous produïts per l'acceleració, l'ús de frens i el tancament de portes i carrosseries.
Manco que es tingui autorització especial de la Batlia, queda prohibida la a utilització d'altaveus en finalitats publicitàries en els vehicles.
No obstant l'anterior, la Batlia podrà autoritzar, només durant el dia, l'ús d'aparells acústics situats en els vehicles per dur a terme campanyes de propaganda electoral i per anunciar actes o activitats d'interès general.
Durant la nit no podrà fer-se ús de cap tipus d'aparell acústic.
Article 76. Dins els límits dels cascs urbans, queda prohibit l'ús pels conductors de vehicles de les senyals acústiques (botzines, clàxon, timbres, etc.) manco en els casos de perill imminent d'atropellament o col·lisió. En aquests supòsits la senyal ha de ser breu.
Així mateix els propietaris de vehicles hauran de vigilar que les alarmes antirobatori dels citats vehicles, estiguin activats (produint renous), en el seu cas, el menor temps possible per evitar molèsties als veïns.
Article 77. Només estan autoritzats per a usar aparells acústics especials, i de forma ponderada i només si circulen en prestació d'un servei urgent:
1.- Els cotxes del servei d'extinció d'incendis.
2.- Els cotxes de la Policia.
3.- Els cotxes d'assistència sanitària.
Article 78. Tots els vehicles (turismes, camions, autobusos, ciclomotors, motocicletes, tractors, patins mecànics i qualsevol altre vehicle a motor que circuli per les vies públiques) hauran d'estar proveïts de silenciadors eficaços degudament autoritzats per la Delegació d'Indústria i que podran ser controlats a les vies d'ús públic pels Agents de la Policia Municipal.
Es prohibeix la circulació de vehicles quan els gasos expulsats pels motors surtin a través d'un silenciador incomplet, inadequat o deteriorat, o bé a través de tubs ressonadors; i els de motor de combustió interna que no es trobin dotats d'un dispositiu que eviti la projecció descendent a l'exterior del combustible no cremat, o llancin fums que puguin dificultar la visibilitat dels conductors d'altres vehicles o resultin molestos o nocius per a la salut.
CAPITOL XIII. ENLLUMENAT I SENYALITZACIÓ ÓPTICA DELS VEHICLES
Article 79. Serà obligatòria i exigida pels Agents de Circulació Municipal la utilització dels sistemes d'enllumenat i senyalització òptica previstes per a cada tipus de vehicles en el Reglament General de Circulació.
CAPITOL XIV. CIRCULACIÓ ANIMALS, CARROS I BICICLETES
Article 80. Els animals han de circular sempre per la calçada, acostats a la seva dreta, al pas i subjectes o muntats de manera que el conductor pugui sempre dirigir-los i dominar-los.
Article 81. La circulació d'animals en grup, per les vies urbanes del municipi requerirà la prèvia autorització expressa de la Batlia a la qual s'assenyalarà itinerari, horari i personal, entre el qual hi haurà, al manco, un conductor major de 18 anys, el qual tindrà cura del compliment de les normes pertinents.
Article 82. Queda prohibida la circulació, encara que estiguin enganxats a un vehicle, d'animals malalts, ferits, molests, perillosos o sense domar, així com netejar-los o ferrar-los a les vies d'ús públic.
Article 83. En quan als vehicles de tracció animal, els carros hauran de circular sempre a pas normal, sense córrer, en aquells passatges en els quals la intensitat del trànsit o l'aptitud de la calçada així ho permeti.
Article 84.- La Batlia podrà limitar la circulació de les galeres de servei públic i resta de vehicles de tracció animal per aquelles vies en què les circumstàncies de trànsit així ho exigeixin. Aquesta limitació s'acordarà mitjançant Ban o Decret i es publicarà amb els mitjans de difusió que la Batlia estimi convenients.
Article 85. Les bicicletes i els vehicles de tracció animal circularan el més acostat possible a la vorera de la calçada prohibint-se, totalment, que ho facin pel centre o costat esquerre, també en els carrers de direcció única, manco per avançar o agafar un carrer de l'esquerre, havent-ho de dur a terme progressivament i anunciar el propòsit amb la senyal corresponent, realitzada amb l'anticipació precisa.
Article 86. Els vehicles, carrets o qualsevol objecte arrossegat o empès per l'home, hauran de ser conduïts exclusivament per la calçada sense córrer, i en el sentit de la circulació que hi estigui autoritzat.
CAPÍTOL XV. IMMOVILITZACIÓ I RETIRADA DE VEHICLES
Art. 87. Retirada del vehicle
1. L'Autoritat encarregada de la gestió del trànsit podrà procedir, si la persona obligada no ho fes, a la retirada del vehicle de la via i el seu dipòsit a un lloc on se li indiqui, en els casos següents:
a) Sempre que constitueixi perill, causi greus pertorbacions a la circulació de vehicles o peatons o deteriori algun servei o patrimoni públic.
b) En caso d'accident que impedeixi continuar la marxa.
c) Quan, procedint legalment la immobilització del vehicle, no hi hagués lloc adequat per a dur-la a terme sense obstaculitzar la circulació de vehicles o persones.
d) Quan, immobilitzat un vehicle d'acord amb el disposat a l'article 84, no cessessin les causes que motivaren la immobilització.
e) Quan el vehicle estigui estacionat a llocs habilitats per l'autoritat municipal com a zones d'aparcament, reservat per a l'ús de persones amb discapacitat sense col·locar el distintiu que ho autoritza.
f) Quan un vehicle estigui estacionat en els carrils o parts de les vies reservats exclusivament per a la circulació o per el servei de determinats usuaris i a les zones reservades a la càrrega i descàrrega.
g) Quan un vehicle estigui estacionat a llocs habilitats per l'autoritat municipal com d'estacionament amb limitació horària sense col·locar el distintiu que ho autoritzi, o quan es superi el triple del temps abonat conforme a l'establert a l'Ordenança Municipal.
h) Es podrà retirar un vehicle de la via pública passades 48 hores d'haver estat denunciat per l'incompliment de l'article 61.2 (haver estat estacionat més de quinze dies consecutius en el mateix lloc.)
i) Quan un vehicle dels especificats a l'article 62 0 72 d'aquesta ordenança incorri en incompliment dels supòsits detallats”
2. Manco en casos de subtracció o altres formes d'utilització del vehicle en contra de la voluntat del seu titular, degudament justificades, les despeses que s'originin com a conseqüència de la retirada del vehicle, seran per conta del titular, de l'arrendatari o del conductor habitual, segons el cas, que haurà d'abonar-los com a requisit previ a la devolució del vehicle, sense perjudici del dret de recurs que l'assisteixi i de la possibilitat de repercutir-los sobre el responsable de l'accident, l'abonament del vehicle o de la infracció la qual hagi donat lloc a la retirada.
3. L'Administració haurà de comunicar la retirada i dipòsit del vehicle al titular en el termini de 24 hores.
Art. 88. Immobilització del vehicle
1. Els Agents de la Policia Local podran procedir a la immobilització d'un vehicle i el seu posterior trasllat al dipòsit municipal, d'acord amb el disposat a l'article del Text Articulat de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial, en els següents supòsits:
a) El vehicle no tingui autorització administrativa per a circular, bé per no haver-la obtingut o perquè hagi estat objecte d'anul·lació, declarada la seva pèrdua de vigència.
b) El vehicle presenti deficiències que constitueixin un risc especialment greu per a la seguretat vial.
c) El conductor o el passatger no facin ús del casc de protecció, en els casos en què fos obligatori.
d) Tingui lloc la negativa a efectuar les proves a què es refereix l'article 12.2 i 3 o resultin positives.
e) El vehicle no tingui assegurança obligatòria.
f) S'observi un excés en els temps de conducció o una minorització en els temps de descans que siguin superiors al 50 per cent dels temps establerts reglamentàriament, manco que el conductor sigui substituït per un altre.
g) Es produeixi una ocupació excessiva del vehicle que suposi augmentar en un 50 per cent el nombre de places autoritzades, exclosa la del conductor.
h) El vehicle superi els nivells de gasos, fums i renous permesos reglamentàriament segons el tipus de vehicle.
i) Existeixin indicis racionals que posin de manifesta la possible manipulació ens els instruments de control.
j) Es detecti que el vehicle estigui dotat de mecanismes o sistemes encaminats a eludir la vigilància dels Agents de Trànsit i dels mitjans de control a través de captació d'imatges.
La immobilització es durà a terme en el moment en què cessi la causa per la qual fou motivada.
En los supòsits prevists a l'apartat 1, paràgrafs h), i) i j), la immobilització només s'aixecarà en el supòsit de què, traslladat el vehicle a un taller designat per l'Agent de l'Autoritat, se certifiqui la desaparició del sistema o manipulació detectada o ja no se superin els nivells permesos.
1. En el supòsit recollit a l'apartat 1, paràgraf e), s'acollirà al disposat al text refós de la Llei sobre Responsabilitat Civil i Assegurança a la Circulació Vial, aprovat per Reial Decret Legislatiu 8/2004, de 29 d'octubre.
2. La immobilització del vehicle es produirà en el lloc assenyalat pels Agents de l'Autoritat. Així l'Agent podrà indicar al conductor del vehicle que continuï circulant fins el lloc designat.
3. Les despeses que s'originin com a conseqüència de la immobilització del vehicle aniran per compte del conductor el qual va cometre la infracció. En el seu defecte, aniran per compte del conductor habitual o arrendatari i, a falta d'ells, del titular. Les despeses hauran de ser abonades com a requisit prèvia a l'aixecament de la mesura d'immobilització, sense perjudici del corresponent dret de defensa i de la possibilitat de repercutir-los sobre la persona responsable la qual hagi donat lloc a què l'Administració adopti la citada mesura.
En los supòsits prevists a l'apartat 1, paràgrafs h), i) i j), les despeses de la inspecció aniran a compte del denunciat, si s'acredités la infracció.
5. Si el vehicles immobilitzat fos utilitzat en règim de lloguer, la immobilització del vehicle se substituirà per la prohibició d'ús del vehicle per l'infractor.
Art. 89. Tractament residual del vehicle.
1. L'Administració competent en matèria de gestió de trànsit podrà ordenar el trasllat del vehicle a un Centre Autoritzat de Tractament de Vehicles per a la seva posterior destrucció i descontaminació:
a) Quan hagin transcorregut més de dos mesos des que el vehicle fos immobilitzat o retirat de la via pública i dipositat per l'Administració i el seu titular no hagués formulat al·legacions.
b) Quan estigui estacionat per un període superior a un mes en el mateix lloc i presenti desperfectes que facin impossible el seu desplaçament pels seus propis mitjans o li faltin les plaques de matrícula.
c) Quan recollit un vehicles com a conseqüència d'avaria o accident en un recimpte privat el seu titular no l'hagués retirat en el termini de dos mesos.
Amb anterioritat a l'ordre de trasllat del vehicle, l'Administració requerirà al titular advertint-li que, en el cas que no procedeixi a la seva retirada en el termini d'un mes, es procedirà al seu trasllat al Centre Autoritzat de Tractament.
2. En el supòsit previst a l'apartat 1, paràgraf c), el propietari o responsable del lloc o recimpte haurà de sol·licitar a la Prefectura Provincial de Trànsit autorització pel tractament residual del vehicle. Als citats efectes haurà d'aportar la documentació que acrediti haver sol·licitat al titular del vehicle la retirada del seu recimpte.
3. En aquells casos en què s'estimi convenient, la Prefectura Provincial de Trànsit, els òrgans competents de les Comunitats Autònomes amb competència en matèria de trànsit, i el batle o autoritat corresponent per delegació, podran acordar la substitució de la destrucció del vehicle per la seva adjudicació als serveis de vigilància i control del trànsit, respectivament a cada àmbit.
CAPÍTOL XVI. PERSONES RESPONSABLES
Art. 90. La responsabilitat per les infraccions pel disposat a la Llei 18/2009 recaurà directament en l'autor del fet en què consisteixi la infracció. Així i tot:
a) El conductor d'una motocicleta, d'un ciclomotor, d'un vehicle de tres o quatre rodes sense carrossa o de qualsevol altre vehicle pel qual s'exigeixi l'ús de casc per conductor i passatger serà responsable per la no utilització del casc de protecció pel passatger, així com per transportar passatgers que no contin en l'edat mínima exigida.
Així mateix, el conductor del vehicle serà responsable per la no utilització dels sistemes de retenció infantil, en l'excepció prevista a l'article 11.4 quan es tracti de conductors professionals.
b) Quan l'autoria dels fets comesos correspongui a un menor de divuit anys, respondran solidàriament amb ell els seus pares, tutors, acollidors i guardadors legals o de fet, per aquest ordre, a raó a l'incompliment de l'obligació imposada que comporti un deure de prevenir la infracció administrativa la qual s'imputi als menors.
La responsabilitat solidària quedarà referida estrictament a la pecuniària derivada de la multa imposada.
c) En los supòsits en què no tingui lloc la detenció del vehicle i aquest tingués designat un conductor habitual, la responsabilitat per la infracció recaurà en el citat conductor, en el supòsit de què acredités que era un altre el conductor o la subtracció del vehicle.
d) En los supòsits en què no es detingui el vehicle i no tingués designat un conductor habitual, serà responsable el conductor identificat pel titular o l'arrendatari a llarg termini, d'acord amb les obligacions imposades al corresponent article.
e) A les empreses de lloguer de vehicles a curt termini serà responsable el del vehicle. En cas que aquest manifestés no ser el conductor, o fos persona jurídica, li correspondran les obligacions que pel titular establís la llei. La mateixa responsabilitat inclourà els titulars dels tallers mecànics o establiments de compra-venda de vehicles per les infraccions comeses amb els vehicles mentre es trobin dipositats.
f) El titular, o l'arrendatari a llarg termini, en el supòsit que constés en el Registre de Vehicles, serà en tot cas, responsable de les infraccions relatives a la documentació del vehicle, als reconeixements periòdics i al seu estat de conservació, quan les deficiències afectin a les condicions de seguretat del vehicle.
g) El titular o l'arrendatari, en el supòsit que constés en el Registre de Vehicles, serà responsable de les infraccions per estacionament, manco en els supòsits que el vehicle tingués designat un conductor habitual o s'indiqui un conductor responsable del fet.
CAPITOL XVII. PROCEDIMENT SANCIONADOR
Article 91. Serà competència de la Batlia i per delegació del regidor amb qui pogués delegar la imposició de les sancions per infracció als preceptes continguts a la present Ordenança.
Article 92. Les denúncies dels agents de la Policia Local, quan exerceixin funcions de vigilància i control de la circulació vial i de l' del disposat a la present Ordenança, tindrà valor probatori, sense perjudici del deure d'aportar totes les proves que siguin possibles sobre els drets de la denúncia i sense perjudici, així mateix, de les proves que a la seva defensa puguin aportar o designar els denunciats.
Article 93. La facultat de sancionar les infraccions o normes de circulació comeses a les vies urbanes, correspon al batle, manco les excepcions previstes en el Reglament de Circulació.
Article 94. Les infraccions a normes de circulació comeses en el Codi de la Circulació i a la present Ordenança seran denunciades obligatòriament pels Agents de la Policia Municipal i voluntàriament per qualsevol persona que les presenciï.
Article 95. La responsabilitat per les infraccions al disposat a la present Ordenança recaurà directament sobre l'autor del fet en el qual consisteixi la infracció.
En tot cas, serà responsable el titular del vehicle, de les infraccions referides a la documentació, estat de conservació, condicions de seguretat del vehicle i incompliment de les normes relatives a reconeixements periòdics.
El titular del vehicle, degudament requerit per a tal finalitat, té el deure d'identificar el conductor responsable de la infracció. L' d'aquesta obligació en el tràmit procedimental oportú, sense causa justificada, serà sancionat com a falta greu.
CAPITULO XVIII. SANCIONS
Article 96. Codificació d'infraccions i sancions
1. El quadre general d'infraccions en què es tipifiquen les mateixes, es el que en cada moment estigui en vigor i en us a la Direcció General de Tràfic.
La sanció a aquestes infraccions serà la contemplada al punt 3a) d'aquest article.
2. En el cas d'infraccions en què puguin imposar-se la sanció de suspensió del permís o llicència de conducció o aquelles altres que puguin comportar la pèrdua de punts, un cop la sanció de multa adquireixi fermesa administrativa, es traslladarà de les mateixes a la Direcció Provincial de Trànsit.
3. Les infraccions contemplades en aquesta ordenança, i aquelles infraccions que no estiguin explícitament previstes en la present Ordenança es trobin tipificades en la legislació de trànsit, circulació i seguretat vial, o en les seves normes de desenvolupament i resultessin de competència municipal pel tipus de via en què es cometen i per la matèria sobre la qual versen, seran sancionades d'acord amb els criteris següents:
a) Les infraccions qualificades com greus i molt greus, seran sancionades amb l'import de 200 euros i 500 euros respectivament.
b) Les infraccions lleus, seran sancionades amb l'import de100 euros.
TITOL 3. ORDENANCIO DE CIRCULACIÓ ESPECIAL
CAPITOL I. AREES DE CIRCULACIÓ RESTRINGIDA (ACIRE).
Article 97.
Per raons d'interès municipal, la Batlia pot delcarar un o varis vials, o un sector urbà, com a àrea de circulació restringida (ACIRE).
Les entrades a les citades àrees s'indiquen per mitjà de senyalització vertical o elements físics de control d'accés, en els termes recollits a l'annex I de la present Ordenança. La vigència de l'àrea de circulació restringida és permanent, manco que la senyalització indiqui expressament l'horari de vigència.
Les resolucions de la batlia en matèria d'implantació i modificació de les àrees de circulació restringida s'han de publicar en el BOIB.
Article 98.
1.- Queda prohibida la circulació de vehicles pels vials que constitueixin les àrees de circulació restringida.
2.- S'exceptuen de la prohibició de circulació els següents vehicles:
a) Els vehicles destinats al transport de mercaderies i els de servei de reparacions, que podran aturar a l'interior de l'ACIRE només per efectuar les operacions de càrrega i descàrrega. La batlia podrà regular l'horari en què queda autoritzada la circulació dels vehicles destinats al transport de mercaderies i a servei de reparacions.
b)Motocicletes i ciclomotors de dues rodes i bicicletes.
c)Vehicles que disposin de targeta d'ACIRE.
d)Els de servei de seguretat, sanitaris, prevenció d'incendis i els prevists de targeta d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda.
e)Els vehicles de servei oficial degudament identificats, propietat d'organismes de l'Estat, Comunitat Autònoma, Consell Insular o del propi municipi, els quals estiguin destinats directament i exclusiva a la prestació dels serveis públics de la seva competència, quan duguin a terme els citat serveis.
f)Els vehicles de companyies de serveis generals o concessionaris / contractistes de serveis públics quan duguin a terme feines o serveis en els indicats vials.
Article 99.-
1.-Es pot sol·licitar la targeta d'ACIRE que habilita per a la circulació per la zona afectada en els següents casos:
a)Per als vehicles, les persones propietàries dels quals es trobin empadronades a l'àrea de circulació restringida de la qual es tracti o a la d'influència definida en el decret d'implantació, amb un màxim de tres vehicles per residencia. Igualment, ho podran sol.licitar les persones propietàries de vehicles que tinguin la titularitat o l'arrendament d'un immoble dins zona ACIRE i de les persones que en siguin parents de primer grau.
b)Per als vehicles que s'estacionin o aparquin a cotxeries, aparcaments o espais particulars a l'aire lliure, ubicats a l'interior de l'ACIRE.
c)Per als vehicles els propietaris dels quals siguin titulars d'establiments comercials, locals industrials o despatxos professionals, ubicats a l'interior de l'ACIRE. S'han de dur a terme totes les operacions (entrada a la zona, càrrega i descàrrega i sortida de l'àrea) entre les 8 i les 12 hores i entre les 16 i les 20 hores.
Les targetes de l'ACIRE hauran d'estar col·locades de forma que siguin totalment visibles des de l'exterior del vehicle.
2.- La targeta d'ACIRE no faculta als seus titulars per a poder aparcar els vehicles a les zones afectades, només faculta per a la circulació. Per a poder aparcar els vehicles als citats carrers s'haurà de disposar de la targeta (ZAR).
Article 100.-
1.- A la sol·licitud de targeta d'ACIRE s'ha d'acompanyar:
A) En els supòsits de l'apartat a) de l'article anterior, s'haurà d'acompanyar la següent documentació:
- Certificat d'empadronament municipal.
- Fotocòpia i exhibir el DNI, passaport o permís de residència.
- Permís de conduir.
- Permís de circulació del vehicle.
El domicili de fet ha de constar en el permís de circulació dels vehicles per als quals se sol·licita l'ACIRE.
B) En el supòsit de l'apartat b) de l'article anterior s'haurà d'acreditar el que disposa del corresponent espai i la titularitat del local o aparcament, condició d'arrendament o autorització per al seu ús.
C) En el supòsit de l'apartat c) de l'article anterior, s'haurà d'acreditar que es disposa de llicència d'obertura i funcionament de l'activitat econòmica i disposar de les autoritzacions necessàries per al funcionament de l'establiment, local o despatx.
Així mateix, els supòsits Bi C anteriors s'ha d'aportar el permís de circulació que ha de figurar a nom del sol·licitant.
En cap cas es podran expedir targetes d'ACIRE respecte de vehicles subjectes a ordre de precinte i/o que no estiguin al corrent en el pagament de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica.
CAPITOL II. ZONES D'APARCAMENT RESTRINGIT (ZAR)
Article 101.- Per raons d'interès municipal la Batlia podrà declarar un o diversos vials, un sector urbà, com a zona d'aparcament restringit (ZAR). Aquestes zones es regira per les següents determinacions:
1.-Les entrades a les citades zones s'indicaran per mitjà de senyalització vertical, en els termes recollits a l'Annex I d'aquesta ordenança. La zona d'aparcament restringit és permanent, manco que existeixi senyalització que indiqui l'horari de vigència.
2.- Les resolucions de la Batlia en matèria d'implantació o modificació de la zona d'aparcament restringit s'han de publicar en el BOIB.
3.- Queda prohibit l'estacionament en els vials que constitueixin les àrees de les zones d'aparcament restringit, excepte els següents vehicles:
a) Els destinats a transport de mercaderies per a càrrega i descàrrega, durant l'horari que autoritzi la Batlia.
b)Motocicletes i ciclomotors de dues rodes i bicicletes.
c)Vehicles que disposin de targeta de ZAR.
d)Els de serveis de seguretat, sanitaris, de prevenció d'incendis i els que disposin de tarja d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda.
e) Els vehicles de servei oficial degudament identificats, propietat d'organismes de l'Estat, Comunitat Autònoma, Consell Insular o del municipi que estiguin destinats directament i exclusiva a la prestació dels serveis públics de la seva competència, quan realitzin els citats serveis.
f) Els vehicles de companyies de serveis generals o concessionaris / contractistes de serveis públics, quan diguin a terme feines o serveis en els citats vials.
4.- Es pot sol·licitar la targeta ZAR habilitada per a l'establiment a la zona afectada a favor dels vehicles els propietaris dels quals resideixin i estiguin empadronats a la zona d'aparcament restringida de la qual es tracti o a la zona d'influència definida en el decret d'implantació.
5.- A la sol·licitud de targeta ZAR s'ha d'acompanyar la següent documentació:
- Certificat d'empadronament municipal.
- Fotocòpia i exhibir el DNI, passaport o permís de residència.
- Permís de conduir.
- Permís de circulació del vehicle.
El domicili de fet ha de constar en el permís de circulació dels vehicles per als quals se sol·liciti el ZAR.
6.- En cap cas es podran expedir targetes de ZAR respecte de vehicles subjectes a ordre de precinte i/o que no estiguin al corrent en el pagament de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica.
7.- Les targetes de ZAR hauran d'estar col·locades de forma que siguin totalment visibles des de l'interior del vehicle.
Art. 102. Es podrà estacionar a les voravies, passejos i resta de zones destinades a pas de vianants, una vegada siguin establerts per la batlia i degudament senyalitzats per a tal finalitat.
DISPOSICIÓ FINAL. La present Ordenança, la qual consta de 102 articles i la present disposició final, entrarà en vigor, una vegada aprovada definitivament per l'Ajuntament, publicat en el seu text en el BOIB, i transcorregut el termini previst a l'article 65.2 de la Llei 7/1.985, de 2 d'abril, i es mantindrà en vigor fins que sigui derogada o modificada de forma expressa.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA Queden derogades totes les disposicions anteriors de l'Ajuntament, d'igual o inferior rang, regulin les matèries contingudes en aquesta Ordenança.”
El que es fa públic per al seu coneixement.
Ses Salines, a data de la signatura electrònica (5 de juny de 2023)
El batle Juan Rodríguez Ginard.