Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA, FUNCIÓ PÚBLICA I IGUALTAT

Núm. 367789
Acord de la Comissió Bilateral de Cooperació Administració General de l'Estat - Comunitat Autònoma de les Illes Balears en relació amb la Llei 3/2022, de 15 de juny, de mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Comissió Bilateral de Cooperació Administració General de l'Estat - Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha adoptat l'Acord següent:

I. De conformitat amb les negociacions prèvies duites a terme pel grup de treball constituït per l'Acord de la Comissió Bilateral de Cooperació Administració General de l'Estat - Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'estudi i la proposta de solució de les discrepàncies manifestades en relació amb l'article 2 de la Llei 3/2022, de 15 de juny, de mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme de les Illes Balears, ambdues parts consideren solucionades les controvèrsies, de conformitat amb els compromisos següents:

a) En relació amb el nou article 102 bis de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears, introduït per l'apartat 30 de l'article 2 de la Llei 3/2022, el Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears promourà una modificació normativa del precepte de manera que quedi redactat amb el tenor literal següent:

"Article 102 bis. Compromís de consum de productes d'alimentació i begudes de proximitat.

1. Totes les empreses i els establiments turístics no subjectes a la normativa bàsica estatal en matèria de contractació pública i regulats per la Llei 8/2012, de 19 de juliol, en cas que entri dins l'àmbit de la seva activitat, han d'incloure, garantint sempre el compliment del principi de proporcionalitat, un mínim del 3 % de consum de productes frescs agraris, ramaders i pesquers que per tenir el seu origen a les Illes Balears, la seva producció i transport generin una menor petjada de carboni. Així mateix, en cas de productes agroalimentaris transformats, es promourà que les matèries primeres essencials del producte també generin una menor petjada de carboni. En aquest percentatge es computen també els productes emparats per qualsevol marca de qualitat, siguin denominacions d'origen, indicacions geogràfiques protegides o qualsevol segell distintiu o marca de qualitat reconeguts i publicats a les Illes Balears per la conselleria competent en matèria agroalimentària i altres institucions d'àmbit supramunicipal que desenvolupin distintius de suport a l'economia circular.

En el cas dels establiments d'allotjament hoteler classificats amb quatre i cinc estrelles, el percentatge de producte el consum del qual es promourà, garantint sempre el compliment del principi de proporcionalitat, per tenir l'origen a les Illes Balears esmentat en el primer paràgraf serà en aquest cas del 4 %.

Quant als establiments classificats com a agroturismes, el percentatge de producte d'origen de les Illes Balears que es procurarà serà del 5 %.

2. El percentatge de producte d'origen de les Illes Balears es calcula en els termes de la lletra d) del punt 3 de l'article 100 anterior, esmentat en el pla de circularitat.

3.Les empreses i els establiments turístics de les Illes Balears que aconsegueixin com a mínim un percentatge del 10 % de consum de productes de proximitat d'acord amb el que estableix aquest article obtindran el distintiu d'«establiment turístic compromès amb la producció local», que serà desenvolupat per la conselleria competent en matèria agroalimentària i, per tant, tindran accés a una promoció prioritària en relació amb aquest distintiu, que en cap cas no podrà atorgar una preferència en l'àmbit de la contractació pública."

b) Respecte a la disposició addicional vint-i-sisena de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears, introduïda per l'apartat 43 de l'article 2 de la Llei 3/2022, el Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears promourà una modificació normativa del precepte de manera que quedi redactat amb el tenor literal següent:

"Disposició addicional vint-i-sisena. Consum de producte local

Per a la definició i l'engegada del distintiu d'«establiment turístic compromès amb la producció local» i l'accés a la promoció prioritària en matèria de turisme sostenible i responsable, a què fa referència l'apartat tercer de l'article 102 bis, es crearà una taula de treball formada per les conselleries competents en matèria de turisme i agricultura i pesca, i pels agents socials i econòmics del sector turístic i el sector agrari i agroalimentari de les Illes Balears. En aquesta taula es podran estudiar altres iniciatives vinculades al major consum de producte local en els establiments turístics."

II. Atès l'acord assolit, ambdues parts consideren resoltes les discrepàncies manifestades i conclosa la controvèrsia plantejada.

III. Comunicar aquest Acord al Tribunal Constitucional als efectes prevists en l'article 33.2 de la Llei orgànica 2/1979, de 3 d'octubre, del Tribunal Constitucional, així com inserir aquest Acord en el Butlletí Oficial de l'Estat i en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Signat electrònicament: 21 de març de 2023

La ministra de Política Territorial Isabel Rodríguez García 

(Signat electrònicament: 20 de març de 2023)

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat Mercedes Garrido Rodríguez