Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I FORMACIÓ PROFESSIONAL

Núm. 357295
Resolució del director general de Planificació, Ordenació i Centres de 25 de maig de 2023 per la qual es regulen i es convoquen les proves d’accés de caràcter específic als ensenyaments esportius de Muntanya i Escalada, a les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix, en l'article 36.2, que, en matèria d'ensenyament, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.

2. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (LOE), regula, en el punt 3 de l'article 64, que en determinades modalitats o especialitats es podrà requerir la superació d'una prova específica. Aquesta Llei ha estat modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació.

3. La Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears, estableix, en el punt 4 de l'article 37, que l'administració educativa desenvoluparà les proves d'accés de les diferents modalitats o especialitats dels ensenyaments esportius.

4. La Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 19 d'abril de 2022 per la qual s'estableix el calendari escolar del curs 2022-2023 per als centres docents no universitaris de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 56, de 28 d'abril de 2022), estableix en l'apartat 8 del punt quart de l'annex que els alumnes dels ensenyaments esportius de règim especial iniciaran les activitats lectives el dia 4 d'octubre de 2022 i les finalitzaran el dia 23 de juny de 2023.

6. La Resolució del director general de Planificació, Ordenació i Centres de 6 de juliol de 2022 per la qual s'acorda el preu de la prova d'accés de caràcter específic i el preu del bloc específic per als ensenyaments esportius de règim especial de les modalitats esportives d'Atletisme, Bàsquet, Hípica, Judo, Muntanya i Escalada, Piragüisme, Salvament i Socorrisme, i Vela per al curs 2022-2023 (BOIB núm. 90, de 12 de juliol) regula el preu de la prova d'accés de caràcter específic i del bloc específic per a determinats ensenyaments esportius.

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (BOE núm. 106, de 4 de maig), modificada per la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (BOE núm. 340, de 30 de desembre).

2. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril).

3. La Llei 1/2022, de 8 de març, d'educació de les Illes Balears (BOIB núm. 38, de 17 de març).

4. El Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments esportius de règim especial (BOE núm. 268, de 8 de novembre), el qual regula en l'article 30 els requisits d'accés de caràcter específic.

5. L'Ordre de 28 de juliol de 2008 de regulació dels ensenyaments esportius de règim especial establerts a l'empara del Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre, i de l'exhauriment de determinades formacions esportives (BOIB núm. 113, de 14 d'agost).

6. El Reial decret 702/2019, de 29 de novembre, pel qual s'estableixen els títols de tècnic esportiu en Barrancs, tècnic esportiu en Escalada i tècnic esportiu en Mitja Muntanya i se'n fixen els currículums bàsics i els requisits d'accés (BOE núm. 9, de 10 de gener de 2020).

7. La Resolució del director general de Planificació, Ordenació i Centres de 6 de juliol de 2022 per la qual s'acorda el preu de la prova d'accés de caràcter específic i el preu del bloc específic per als ensenyaments esportius de règim especial de les modalitats esportives d'Atletisme, Bàsquet, Hípica, Judo, Muntanya i Escalada, Piragüisme, Salvament i Socorrisme, i Vela per al curs 2022-2023 (BOIB núm. 90, de 12 de juliol).

8. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 21, de 15 de febrer).

Per tot això, de conformitat amb la normativa indicada, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Aprovar les instruccions per les quals es concreten aspectes sobre l'organització de les proves d'accés de caràcter específic, els requisits per sol·licitar plaça als ensenyaments esportius de règim especial de cicle inicial I de grau mitjà de  Muntanya i Escalada i al cicle final II de grau mitjà de les Modalitats Esportives Mitja Muntanya, Escalada i Barranquisme. Aquestes instruccions es concreten en els següents annexos:

a) L'annex 1 inclou les instruccions generals de les proves.

b) L'annex 2 inclou el model d'inscripció a les proves específiques.

c) L'annex 3 inclou el model de declaració responsable que han de lliurar els inscrits.

d) L'annex 4 detalla el calendari de les actuacions corresponents a aquestes proves d'accés de caràcter específic.

2. Convocar, a les Illes Balears, les proves d'accés de caràcter específic per poder accedir als ensenyaments esportius de règim especial que s'indiquen a continuació, per la qual cosa cal tenir present que el títol de tècnic de cada modalitat especifica les característiques de la prova (el contingut, els criteris d'avaluació, els efectes i vigència, les exempcions, les adaptacions per als aspirants amb discapacitats, els components i les funcions del tribunal):

a) Cicle inicial de grau mitjà:

- Senderisme.

b) Cicle final de grau mitjà:

- Barranquisme.

- Escalada.

- Mitja Muntanya.

3. Ordenar que aquesta Resolució es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i disposar que entri en vigor l'endemà d'haver-s'hi publicat.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, les persones interessades poden interposar un recurs d'alçada davant el conseller d'Educació i Formació Professional en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb el que s'estableix en els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i en l'article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Palma, 25 de maig de 2023

El director general de Planificació, Ordenació i Centres Antonio Morante Milla

 

ANNEX 1 Instruccions

Primer Persones que s'han d'inscriure per fer la prova específica d'accés i persones exemptes de fer-la

1. Per poder realitzar les proves específiques per accedir als ensenyaments de cicle inicial de grau mitjà és necessari tenir el títol de graduat en educació secundària obligatòria o equivalent a efectes acadèmics (vegeu la disposició addicional dotzena del Reial Decret 1363/2007, de 24 d'octubre, publicat en el BOE núm 268, de 8 de novembre) o haver superat la prova general d'accés al grau mitjà dels ensenyaments esportius de règim especial per a persones sense requisits acadèmics o la prova d'accés a la formació professional de grau mitjà.

2. Per poder realitzar les proves específiques per accedir als ensenyaments de cicle final de grau mitjà és necessari haver finalitzat els estudis del cicle inicial del grau mitjà de la mateixa modalitat esportiva. De forma excepcional, també es poden inscriure per fer les proves d'accés les persones que només tenen pendent de finalitzar el bloc de formació pràctica del cicle inicial del grau mitjà de la mateixa modalitat esportiva.

3. No han de fer la inscripció, per estar exempts de realitzar la prova (vegeu la disposició transitòria segona del Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre), les persones següents:

a) Els esportistes d'alt nivell de la modalitat esportiva a la qual s'inscriuen (certificat expedit pel Consell Superior d'Esports).

b) Els esportistes d'alt rendiment de la modalitat esportiva a la qual s'inscriuen (certificat expedit per l'òrgan competent de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'esports).

c) Els casos concrets de cada modalitat esportiva, recollits en la normativa corresponent.

4. En els casos assenyalats en l'apartat anterior, s'ha de presentar l'acreditació en el termini i lloc d'inscripció a les proves d'accés (vegeu els punts segon i tercer d'aquest annex).

Segon Termini d'inscripció a les proves

La inscripció a la prova d'accés de caràcter específic als ensenyaments de règim especial de grau mitjà especificats en el punt dotzè s'ha de fer telemàticament des del 5 de juny al 13 de juny de 2023, ambdós inclosos.

Tercer Inscripcions a la prova d'accés de caràcter específic

La inscripció a la prova d'accés de caràcter específic es realitzarà telemàticament a través de les adreces electròniques de cada centre de referència de l'illa que correspongui:

a) Mallorca:

IES Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears (CTEIB)

C. del Gremi dels Forners 4, poliesportiu Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears, 07009 Palma

Telèfon: 971 43 37 14

Lloc web: http://www.iescteib.org

Adreça electrònica per a les inscripcions: esportius@iescteib.org

Quart Documentació necessària per inscriure's per fer la prova d'accés de caràcter específic

1. Per formalitzar la inscripció, les persones interessades a fer la prova d'accés de caràcter específic han d'enviar telemàticament, a l'adreça electrònica assenyalat en el punt tercer, els documents següents:

a) Sol·licitud, segons el model oficial (annex 2), que es pot trobar al centre on s'han d'inscriure i en el seu lloc web.

b) Còpia del document oficial d'identificació.

c) Declaració responsable que no es compleix cap requisit d'accés directe que permeti l'accés als ensenyaments esportius de règim especial (annex 3), que es pot trobar al centre on s'han d'inscriure i en el seu lloc web.

d) Fotocòpia del títol de graduat en educació secundària obligatòria o equivalent a efectes acadèmics, o del certificat que acrediti que s'ha superat la prova d'accés general al grau mitjà dels ensenyaments esportius de règim especial per a persones sense requisits acadèmics, o del certificat que acrediti que s'ha superat la prova d'accés a la formació professional de grau mitjà. Aquests documents han d'especificar la nota o mitjana obtinguda.

e) En el cas d'haver de realitzar les proves específiques per accedir als ensenyaments de cicle final de grau mitjà és necessari acreditar haver finalitzat els estudis del cicle inicial del grau mitjà de la mateixa modalitat esportiva o tenir-ne tots els mòduls aprovats, excepte el bloc de formació pràctica d'aquest cicle inicial del grau mitjà.

2. S'ha d'acreditar el pagament de l'import que la federació ha establert per a aquesta prova al compte de la federació, aportant al centre una còpia de l'ingrés bancari, la qual ha d'indicar el nom, els llinatges i el concepte «Inscripció prova específica» i el nivell i la modalitat esportiva:

Cicle inicial

Quantitat a ingressar

Número de compte de la federació

Senderisme

80 € federat

100 € no federat

ES87-2056-0007-8120-2179-102

 

Cicle final / nivell II

Quantitat a ingressar

Número de compte de la federació

Barranquisme

160 € federat

180 € no federat

ES87-2056-0007-8120-2179-1021

Escalada

160 € federat

180€ no federat

ES87-2056-0007-8120-2179-1021

Mitja Muntanya

130 € federat

150 € no federat

ES87-2056-0007-8120-2179-1021

Cinquè Validació de la documentació i dels requisits necessaris per inscriure's a la prova

1. La secretaria del centre ha de comprovar que la sol·licitud d'inscripció està emplenada correctament i ha de notificar telemàticament a la persona interessada la recepció de la sol·licitud i la correcció o no de la documentació, mitjançant un correu electrònic, en què ha d'indicar, si és el cas, que s'ha d'esmenar la documentació. La secretaria del centre s'ha de quedar una fotocòpia del document oficial d'identificació i de la resta de documentació que es presenti.

2. El centre educatiu ha de comunicar qualsevol circumstància que hagin de valorar prèviament els membres del tribunal avaluador a la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres.

Sisè Persones que sol·liciten l'adaptació de la prova d'accés de caràcter específic per a discapacitats acreditades

Aquesta situació es regula en la normativa vigent de cada modalitat esportiva. El centre ha de fer arribar al tribunal avaluador la documentació adjuntada per les persones que demanen fer una prova adaptada per tal que aquest pugui fer les adaptacions pertinents.

Setè Llista provisional de persones admeses i excloses

La llista provisional de persones admeses i de persones excloses per fer la prova d'accés s'ha de publicar el 14 de juny de 2023 en el tauler d'anuncis i en el lloc web del centre educatiu on s'ha presentat la sol·licitud.

Vuitè Reclamacions contra la llista provisional de persones admeses i excloses

1. Les reclamacions contra la llista provisional de persones admeses i excloses per fer la prova d'accés de caràcter específic es poden presentar de les 8 h del 14 de juny a les 14 h del 16 de juny de 2022. Les reclamacions s'han d'adreçar al president del tribunal avaluador i s'han d'enviar a l'adreça electrònica del centre.

2. Aquestes reclamacions han d'estar resoltes el 19 de juny de 2023.

Novè Llistes definitives de persones admeses per fer la prova d'accés de caràcter específic i llista de proves d'accés que no es duran a terme per falta d'aspirants

1. El 20 de juny de 2023, el centre educatiu on s'ha fet la inscripció ha de publicar la llista definitiva de persones admeses per fer la prova d'accés de caràcter específic.

2. Contra la llista definitiva es pot presentar un recurs d'alçada davant el director general de Planificació, Ordenació i Centres en el termini d'un mes natural, a comptar des de la data de la publicació de la llista definitiva.

3. El 20 de juny de 2023 es publicarà, si es dona el cas, una llista de les proves d'accés que no es duran a terme per falta d'aspirants. Aquest llistat es publicarà en el lloc web ensenyamentsesportius.caib.es.

Desè Publicació de la relació d'estris

1. La relació d'estris, en el cas que siguin necessaris per al desenvolupament de la prova, es publicarà en el lloc web ensenyamentsesportius.caib.es el 20 de juny de 2023.

2.  Per a les proves de muntanya, la Federació Balear de Muntanya i Escalada informarà, en una reunió prèvia a les proves del material que ha d'aportar l'aspirant.

Onzè Comunicació de les dades d'inscripció per fer la prova d'accés de caràcter específic

1. Els centres han de comunicar a la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres el llistat de les persones inscrites per fer la prova.

2. Així mateix, el centre educatiu ha de comunicar i adjuntar la documentació presentada per les persones que demanen fer una prova adaptada o qualsevol altra circumstància que hagi de valorar prèviament el tribunal.

Dotzè Data i lloc de la realització de la prova d'accés de caràcter específic

1. La data i el lloc de realització de la prova d'accés de caràcter específic apareix en les taules següents:

Mallorca

Cicle inicial

Dia de la prova

Hora de la prova

Lloc de la prova

Senderisme

1 juliol

7 h

A determinar en la reunió prèvia

 

Cicle final

Dia de la prova

Hora de la prova

Lloc de la prova

Barranquisme

1, 2 i 3 juliol

Dia 1: 7 h

Dia 2: 7.45 h

Dia 3: 7.45 h

A determinar en la reunió prèvia

Escalada

1, 2 i 3 juliol

Dia 1: 7 h

Dia 2: 7.45 h

Dia 3: 7.45 h

A determinar en la reunió prèvia

Mitja Muntanya

1, 2 i 3 juliol

Dia 1: 7 h

Dia 2: 7.45 h

Dia 3: 7.45 h

A determinar en la reunió prèvia

2. El 26 de juny de 2023 es publicarà, en el web ensenyamentsesportius.caib.es, qualsevol canvi que es pugui produir sobre el lloc i hora de les proves i també s'informarà de les seus que encara estan per determinar.

3. Per poder participar a les proves d'accés, els inscrits han de ser presents a l'hora i el lloc establerts.

4. Acabat el termini d'inscripció a les proves, es durà a terme una reunió prèvia El 29 de juny de 2023 a les 19.00 h. a l'IES Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears, on s'informarà de l'hora, lloc de la prova, materials, etc. Posteriorment, el contingut de la reunió es publicarà en els llocs web ensenyamentsesportius.caib.es i http://www.iescteib.org.

Tretzè Verificació de la identitat dels aspirants

Els membres del tribunal avaluador han de verificar la identitat dels aspirants a l'inici de la prova i ho poden tornar a fer en qualsevol moment del seu desenvolupament.

Catorzè Tribunals avaluadors

1. La Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres ha de designar un tribunal per avaluar la prova d'accés de cada una de les especialitats.

2. El tribunal avaluador té la funció d'organitzar la prova i desenvolupar-la, i ha d'estar format per:

a) President: el director o un membre de l'equip docent del centre educatiu al qual estan adscrits els ensenyaments. La seva funció és garantir que la prova d'accés es desenvolupa d'acord amb el que estableixen els decrets i reials decrets dels títols.

b) Un mínim de tres avaluadors, preferentment representants de la federació corresponent, a proposta d'aquesta i que compleixin els requisits de titulació o certificació establerts en la normativa vigent per a cada especialitat esportiva. La seva funció és valorar les actuacions de les persones aspirants.

d) Secretari: en representació de la Conselleria d'Educació i Formació Professional. La seva funció és estendre una acta del desenvolupament de la prova i certificar que aquesta es fa d'acord amb la normativa vigent.

3. La direcció del centre i la federació corresponents han de proposar els membres del tribunal avaluador de la seva competència a la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres.

4. El 20 de juny de 2023, la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres ha de publicar el nomenament dels membres dels diferents tribunals en el lloc web ensenyamentsesportius.caib.es.

Quinzè Expedients de les persones inscrites

El centre educatiu ha de posar a disposició de cada tribunal avaluador la documentació presentada per les persones inscrites per a la realització de la prova d'accés, els llistats, les actes de les proves i altres documents que siguin necessaris.

Setzè Contingut i qualificació de la prova

1. Els continguts i els criteris d'avaluació de la prova específica d'accés es detallen en la normativa vigent per a cada modalitat esportiva. Es poden consultar en el lloc web ensenyamentsesportius.caib.es («Proves específiques d'accés: requisits, preus i característiques de les proves»).

2. En la qualificació final de la prova s'han d'utilitzar els termes «Apte» i «No apte». Per obtenir la qualificació d'apte les persones aspirants han de superar totes les parts de la prova.

Dissetè Llista provisional de persones aptes i no aptes a les proves d'accés

El 5 de juliol de 2023, el centre educatiu on s'ha fet la inscripció de la prova d'accés ha de publicar en el tauler d'anuncis del centre i en el seu lloc web la llista provisional de persones que han resultat aptes i no aptes en aquesta prova.

Divuitè Reclamacions contra les llistes provisionals de persones aptes i no aptes

1. Es pot presentar una reclamació contra la llista provisional des de les 8 h del 6 de juliol de 2023 fins a les 14 h del 7 de juliol de 2023. Aquesta s'ha d'adreçar al president del tribunal avaluador i s'ha de remetre a l'adreça electrònica del centre.

2. El director ha de convocar els membres dels tribunals avaluadors, que han d'estudiar el contingut de la reclamació i, si és el cas, han d'indicar a la persona interessada que assisteixi a una sessió de revisió de proves en la qual se li puguin comentar els criteris de correcció i de qualificació que s'han fet servir.

3. La revisió de la prova, si és necessària, s'ha de fer el 10 de juliol de 2023.

4. Els tribunals avaluadors han d'estendre una acta de la sessió de resolució de les reclamacions presentades.

5. En cas de disconformitat amb el resultat de la revisió del tribunal avaluador, es podrà interposar un recurs d'alçada davant el director general de Planificació, Ordenació i Centres en el termini d'un mes natural a comptar des de la publicació de les llistes definitives.

Dinovè Llista definitiva de persones aptes

La llista definitiva de persones aptes de la prova d'accés s'ha de publicar el 10 de juliol de 2023 en el tauler d'anuncis i en el lloc web del centre educatiu on s'ha fet la inscripció.

Vintè Tramesa de la còpia de les actes a la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres

El 10 de juliol de 2023, una vegada acabat el procediment d'avaluació, els centres han d'enviar una còpia compulsada de les actes a la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres.

 

Vint-i-unè Lliurament dels certificats d'aptitud de la prova

Les persones que han superat la prova d'accés específica poden sol·licitar per correu electrònic el certificat que ho acredita al mateix centre en què s'ha fet la inscripció a la prova a partir del 10 de juliol de 2023.

Documents adjunts