Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 356553
Acord del Consell Executiu en sessió de caràcter ordinari de 17 d’abril de 2023, relatiu a l’aprovació del Conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i Joventuts Musicals de Maó per a la commemoració del 50è aniversari del Festival de Música de Maó (exp. 3131-2022-000092)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

Joventuts Musicals de Maó va néixer l'any 1959 impulsada per un grup de joves estudiants universitaris i un grup de joves de la localitat amants de la cultura, tots ells amb inquietuds socials.

Fins al moment s'han ofert més de mil concerts públics, destacant les 49 edicions del Festival de Música de Maó que se celebra al Teatre Principal i s'ha convertit en un dels certàmens musicals d'estiu més importants del nostre país. A més, les Joventuts Musicals de Maó han organitzat concerts per a les escoles, concursos musicals i diversos cursos de música.

Aquest any se celebra el 50è aniversari del Festival de Música de Maó, i és una ocasió especial per reivindicar els grans músics menorquins, o molt arrelats a Menorca, amb una important trajectòria nacional i internacional, fent un Festival per a Menorca amb Menorca.

L'objectiu dels actes a celebrar amb motiu de l'aniversari és la commemoració de l'efemèride posant en valor el festival, la seva història i el seu paper en la societat menorquina.

Un dels objectius del Consell Insular de Menorca és donar suport a entitats que celebren commemoracions especials i que duen a terme una funció social en benefici del benestar social i la qualitat de vida dels menorquins i les menorquines.

Atesa la proposta de la presidenta del Consell Insular de Menorca,

El Consell Executiu, per unanimitat dels set membres presents (senyora Mora Humbert, senyor Maria Ballester, senyora Torrent Bagur, senyor Pastrana Huguet, senyora Gomila Carretero, senyor Juaneda Mercadal i senyora Gómez Estévez) i en votació ordinària, adopta els acords següents:

Primer. Aprovar el Conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i les Joventuts Musicals de Maó per la commemoració del 50è aniversari del Festival de Músca de Maó.

Segon. Comunicar l'acord anterior a la Base de Dades Nacional de Subvencions prèvia ment a la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

ANNEX I Conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i Joventuts Musicals de Maó per a la commemoració del 50è aniversari del Festival de Música de Maó

Parts

D'una part la senyora Susana Mora Humbert, en la representació que exerceix com a presidenta del Consell Insular de Menorca, d'acord amb l'atribució que resulta de l'article 21.1 k de la Llei 4/2022, de 7 de juliol, de consells insulars, i d'acord amb l'article 34.1 b de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, que regula les bases del règim local.

I d'altra part Julia Pascual Cardona, presidenta de Joventuts Musicals de Maó, amb CIF núm. G07181910.

Totes les parts intervenen en virtut de la representació que per raó dels seus respectius càrrecs assumeixen i es reconeixen mútuament poders i facultats suficients per formalitzar aquest conveni.

Antecedents

Joventuts Musicals de Maó va néixer l'any 1959 impulsada per un grup de joves estudiants universitaris i un grup de joves de la localitat amants de la cultura, tots ells amb inquietuds socials.

Fins al moment s'han ofert més de mil concerts públics, destacant les 49 edicions del Festival de Música de Maó que es celebra al Teatre Principal i s'ha convertit en un dels certàmens musicals d'estiu més importants del nostre país. A més, JJMM de Maó ha organitzat concerts per a les escoles, concursos musicals i diversos cursos de música.

Aquest any se celebra el 50è Festival de Música de Maó, i és una ocasió especial per reivindicar els grans músics menorquins, o molt arrelats a Menorca, amb una important trajectòria nacional i internacional, fent un Festival per a Menorca amb Menorca.

En el marc d'aquesta efemèride, es proposa la celebració del concert del guitarrista clàssic David Russell. Malgrat que va néixer a Escòcia, amb només cinc anys la família va emigrar a Menorca on va desenvolupar la seva passió per la guitarra. El 2003 va ser nomenat «fill adoptiu» des Migjorn Gran, per la qual cosa es considerat com un músic menorquí de rellevància internacional.

Així mateix, també es proposa la celebració del concert de Xavier Larsson, saxofonista d'origen menorquí.

L'objectiu dels actes a celebrar amb motiu de l'aniversari és la commemoració de l'efemèride posant en valor el festival, la seva història i el seu paper en la societat menorquina.

Un dels objectius del Consell Insular de Menorca és donar suport a entitats que celebren commemoracions especials i que duen a terme una funció social en benefici del benestar social i la qualitat de vida dels menorquins i les menorquines.

Ateses les circumstàncies actuals, i d'acord amb les competències i els interessos concurrents de les entitats que hi participam, manifestam la voluntat de signar aquest conveni d'acord amb els següents

Pactes

Primer. Objecte

L'objecte del present conveni és donar suport a les Joventuts Musicals de Maó, per un import màxim de 8.862 €, per a la celebració del concert de David Russel i de Xavier Larsson en el marc del 50è aniversari del Festival de Música de Maó.

Segon. Obligacions de les parts

El Consell Insular de Menorca aportarà a les Joventuts Musicals de Maó fins a 8.862 €, amb càrrec a la partida 1-91200-4890000 (Subvencions a entitats ciutadanes), i efectuarà el pagament al compte corrent a nom de les Joventuts Musicals de Maó.

El pagament de l'ajut s'efectuarà de la manera següent:

  • Un primer pagament de 3.000 € a la bestreta, una vegada signat el conveni i segons disponibilitat de tresoreria. L'entitat queda exonerada de prestar garantia d'acord amb l'art. 43 de l'RLGS.
  • La resta una vegada justificada la realització parcial o total de les actuacions objecte del conveni, sempre segons disponibilitat de tresoreria.

Aquesta aportació és compatible amb la concessió d'altres ajuts pel mateix concepte per part d'altres entitats, sense perjudici de l'obligació de l'entitat beneficiària de comunicar-ho al Consell Insular de Menorca. En cap cas l'import de les aportacions i els ajuts rebuts pot superar el cost de l'activitat subvencionada.

Conforme al que preveu l'article 48.5 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, el compromís financer que assumeix el CIM amb aquest conveni és financerament sostenible perquè la despesa compromesa és a càrrec del pressupost general de CIM per 2023, emparada amb crèdit adequat i suficient a la partida 1-91200-4890000.

Tercer. Obligacions de les Joventuts Musicals de Maó

Les Joventuts Musicals de Maó es compromet a l'organització del concert del guitarrista clàssic Daniel Russel i el saxofonista Xavier Larsson en el marc de la celebració del 50è aniversari de Música de Maó durant l'any 2023. El pressupost de les Joventuts Musicals de Maó per dur a terme aquests concerts és d'11.872 €, i preveu una recaptació a taquilla pel concert de Daniel Russel de 3.000 €.

Les Joventuts Musicals de Maó assumeixen, així mateix, els compromisos següents:

a) Fer constar, de manera expressa, el suport del consell insular de Menorca, en la realització de les activitats subvencionades.

b) Proporcionar la informació sobre l'activitat subvencionada que li demani el Consell Insular de Menorca.

c) Sotmetre's a les actuacions de comprovació que efectuïn el Consell Insular de Menorca i la resta d'organismes competents per a la fiscalització dels comptes públics.

d) Comunicar al Consell Insular de Menorca la sol·licitud i l'obtenció de subvencions i ajudes per a la mateixa finalitat.

e) Comunicar immediatament al Consell Insular de Menorca qualsevol eventualitat que alteri o que dificulti greument el desenvolupament del projecte subvencionat, en particular si se'n poden derivar retards en l'execució o si poden afectar el cost total, i sol·licitar l'autorització prèvia i expressa del consell insular per fer qualsevol modificació substancial del projecte objecte d'ajuda. Les sol·licituds de modificació han de ser motivades, s'han de formular immediatament a l'aparició de les circumstàncies que la justifiquin i han d'especificar les repercussions pressupostàries que impliquin.

f) Acreditar, quan el Consell Insular de Menorca li ho sol·liciti, que es troba al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social. L'acreditació d'estar al corrent de les obligacions tributàries no serà necessària en el cas que s'hagi autoritzat expressament el Consell insular a consultar aquestes dades a través de l'Agència Tributària.

g) Acreditar que no està sotmesa a cap de les circumstàncies que es recullen en l'article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE 276, de 18 de novembre de 2003), i en l'article 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196,d e 31 de desembre de 2005), que determinen la impossibilitat d'obtenir la condició de beneficiari o entitat col·laboradora de les subvencions públiques regulades en l'esmentada llei.

Quart. Justificació del conveni

Les Joventuts Musicals de Maó es comprometen a justificar, en finalitzar les accions emmarcades en aquest conveni i abans del 31 d'octubre de 2023, les despeses efectuades amb càrrec a l'ajut rebut, tret que hi hagi causes excepcionals que ho impedeixin i que l'entitat beneficiària haurà d'al·legar per escrit. A la vista d'aquestes al·legacions el CIM podrà ampliar el termini de justificació de l'ajut concedit.

La documentació acreditativa per justificar les despeses és, segons l'art. 75.2 del Reial decret 887/2006, el compte justificatiu simplificat, que ha de contenir la informació següent:

a) Una memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades a la concessió de la subvenció, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts.

b) Una relació classificada de les despeses i les inversions de l'activitat, amb identificació del creditor i del document, l'import, la data d'emissió i, si s'escau, la data de pagament. En el cas que la subvenció s'atorgui d'acord amb un pressupost estimat, s'han d'indicar les desviacions esdevingudes.

c) Un detall d'altres ingressos o subvencions que hagin finançat l'activitat subvencionada amb indicació de l'import i la seva procedència.

d) Si s'escau, carta de pagament de reintegrament en el cas de romanents no aplicats,m així com dels interessos derivats d'aquests.

En relació amb les despeses de personal, s'ha de detallar l'import pagat com a sou, l'import corresponent a despeses de seguretat social i el pagament de l'IRPF.

Si la documentació presentada és incompleta o incorrecta, el servei responsable demanarà al beneficiari que en faci la rectificació oportuna en el termini improrrogable de deu dies hàbils.

Si la despesa justificada supera l'import concedit, la possible desviació pressupostària anirà a càrrec de l'entitat subvencionada. Sí, per contra, la despesa justificada és inferior a l'import del pressupost sol·licitat i subvencionat, es reduirà proporcionalment la subvenció concedida.

El Consell Insular de Menorca podrà inspeccionar les activitats subvencionades, sens perjudici de les competències que puguin correspondre, per normativa legal o reglamentària, a altres organismes o institucions.

En el cas d'obtenir ingressos o subvencions que hagin finançat l'activitat subvencionada, procedents de qualsevol administració o d'ens públics o privats, el beneficiari ho ha de comunicar al Consell Insular de Menorca, tot fent constar l'import i la seva procedència.

Cinquè. Seguiment, vigilància, control i execució del conveni

1. Per seguir, vigilar i controlar aquest conveni, i resoldre'n possibles conflictes, cada part en designarà un representant.

2. Quan les controvèrsies no es resolguin de mutu acord, les qüestions litigioses se sotmetran al coneixement i decisió de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Sisè. Règim de modificació

La modificació del contingut del conveni requerirà l'acord unànime de les parts.

Setè. Causes d'extinció del conveni

Aquest conveni s'extingirà pel compliment de les actuacions que en constitueixin l'objecte o per incórrer en alguna de les causes de resolució.

 

​​​​​​​Són causes de resolució:

  • L'acord unànime de tots els signants.
  • L'incompliment de les obligacions i els compromisos assumits per part d'algun dels signants. En aquest cas, qualsevol de les parts pot notificar a la part incomplidora un requeriment perquè compleixi en un termini determinat les obligacions o els compromisos que es consideren incomplerts. Aquest requeriment s'ha de comunicar al responsable del mecanisme de seguiment, vigilància i control de l'execució del conveni i a les altres parts signants. Si, un cop transcorregut el termini indicat en el requeriment, l'incompliment persisteix, la part que va adreçar ha de notificar a les parts signants la concurrència de la causa de resolució i el conveni s'entén resolt. La resolució del conveni per aquesta causa pot comportar la indemnització dels perjudicis causats si així s'ha previst.
  • Per decisió judicial declaratòria de la nul·litat del conveni.
  • La impossibilitat sobrevinguda legal o material de poder dur a terme l'objecte del conveni.
  • Per denúncia expressa de qualsevol de les parts per a separar-se de forma unilateral del conveni. En aquest cas, s'ha de comunicar per escrit a les altres parts amb una antelació mínima de tres mesos; en qualsevol cas, les parts es comprometen a finalitzar el desenvolupament de les accions ja indicades en el moment de la notificació de la denúncia.
  • Per qualsevol altra causa distinta prevista en el conveni o en altres lleis.

Vuitè. Revocació i reintegrament

1. Pel que fa a la revocació i el reintegrament de les subvencions, s'ha d'aplicar el que disposa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i la resta de normativa que hi sigui aplicable. En cas d'incompliment, s'haurà de reintegrar la quantia rebuda mitjançant l'aplicació d'un percentatge de minoració en funció de la naturalesa de l'incompliment.

Aquest percentatge s'ha de fixar amb l'informe preci del tècnic i s'ha de notificar al beneficiari. Les causes de reintegrament i el procediment per a la seva exigència han de ser regides per l'establert a l'article 44 del DLEG 2/2005,d e 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refòs de la Llei de Subvencions.

2. S'haurà de valorar, en tot cas, el grau d'incompliment, si aquest s'ha degut a actuacions doloses o negligents, i si hi ha hagut bona o mala fe. La gradació del reintegrament serà major quan l'incompliment sigui total o molt alt i hi hagin incorregut causes doloses i mala fe, i en canvi serà menor si el grau de compliment del projecte subvencionat és parcial i quan hagi estat causat per actuacions negligents i amb bona fe.

3. En el cas que la causa del reintegrament determini la invalidesa de la resolució de concessió, s'ha de revisar prèviament aquesta resolució en els termes establerts en l'article 25 del DLEG 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, i en la resta de disposicions aplicades.

Si el beneficiari no fa constar, de manera expressa, el suport del CIM, es minorarà en un 1 % l'import de la subvenció correctament justificada.

4. Les quantitats que s'hagin de reintegrar tenen la consideració d'ingressos de dret públic i els és aplicable la via de constrenyiment.

5. L'obligació de reintegrament que s'estableix en aquest pacte és independent de les sancions que si escau siguin exigibles.

Novè. Règim d'infraccions i sancions administratives

1. El règim aplicable és el que s'estableix en el títol V del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions.

2. L'òrgan competent per imposar les sancions que es derivin d'infraccions de l'establert en aquestes bases i de la normativa aplicable en matèria de subvencions és la Presidència del Consell Insular de Menorca, de conformitat amb el que estableix la Llei 4/2022, de 7 de juliol, de consells insulars.

Desè. Liquidació del conveni

1. L'incompliment i la resolució del conveni donen lloc a la seva liquidació a fi de determinar les obligacions i els compromisos de cadascuna de les parts.

2. En el supòsit de convenis dels quals derivin compromisos financers, s'entenen acomplerts quan el seu objecte s'hagi realitzat en els termes i a satisfacció de totes dues parts, d'acord amb les seves competències respectives, tenint en compte les regles següents:

a) Si de la liquidació resulta que l'import de les actuacions executades per alguna de les parts és inferior als fons que aquesta hagi rebut de la resta de parts del conveni per finançar l'execució esmentada, aquella ha de reintegrar a aquestes l'excés que correspongui a cada una, en el termini màxim d'un mes des que s'hagi aprovat la liquidació.

Si, un cop transcorregut el termini màxim d'un mes esmentat en el paràgraf anterior, no s'ha produït el reintegrament, s'ha d'abonar a les parts esmentades, també en el termini d'un mes comptador d'aquest moment, l'interès de demora aplicable al reintegrament esmentat, que en tot cas és el que resulti de les disposicions de caràcter general reguladores de la despesa pública i de l'activitat economicofinancera del sector públic.

b) Si és superior, la resta de parts del conveni, en el termini d'un mes des de l'aprovació de la liquidació, han d'abonar a la part de què es tracti la diferència que correspongui a cadascuna, amb el límit màxim de les quantitats que cadascuna s'hagi compromès a aportar en virtut del conveni. En cap cas les parts del conveni tenen dret a exigir a la resta cap quantia que superi els límits màxims esmentats.

3. No obstant això, si quan concorri qualsevol de les causes de resolució del conveni, hi ha actuacions en curs d'execució, les parts, a proposta de la comissió de seguiment, vigilància i control del conveni o, si no n'hi ha, del responsable del mecanisme a què fa referència la lletra f de l'article 49, poden acordar la continuació i l'acabament de les actuacions en curs que considerin oportunes, i establir un termini improrrogable per al seu final, un cop transcorregut el qual se n'ha d'efectuar la liquidació en els termes que estableix l'apartat anterior.

Onzè. Règim jurídic aplicable

El règim jurídic aplicable a aquest conveni és el que queda establert a:

  • La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions
  • El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el text refòs de la Llei de subvencions de la comunitat autònoma de les Illes Balears
  • El Reglament de la Llei general de subvencions (Reial decret 887/2006, de 21 de juliol)
  • La Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic

Dotzè. Vigència i pròrroga

El present conveni té efectes des de la data de la seva signatura, i estendrà la seva vigència fins el 30 de novembre de 2023 o una vegada acomplertes les obligacions contretes per les parts en aquest document.

Tretzè. Qüestions litigioses i jurisdicció competent

Les controvèrsies que puguin sorgir en la interpretació i aplicació dels pactes d'aquest conveni les ha de resoldre l'ordre jurisdiccional contenciós-administratiu, de conformitat amb el que preveu Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa-administrativa. No obstant això, les controvèrsies que es puguin plantejar sobre la interpretació i execució del conveni, s'han de dirimir amb caràcter previ pels responsables del seguiment, vigilància i control del conveni designats.

Aquest conveni de col·laboració té naturalesa administrativa i queda exclòs de l'àmbit d'aplicació de la normativa de contractes del sector públic.

 

Maó, 26 de maig de 2023

Per delegació de la presidenta, ​​​​​​​El secretari del Consell Executiu Octavi Pons Castejón (Decret 427/2019, d'11 de juliol) ​​​​​​​(BOIB núm. 97 de 16-7-2019)