Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, PESCA I ALIMENTACIÓ

Núm. 354968
Resolució del director general de Pesca i Medi Marí de 25 de maig de 2023 de modificació de la veda per a la pesca i el marisqueig del pop (Octopus vulgaris) a les illes Pitiüses

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

El pop s'ha convertit actualment en una de les principals espècies pesqueres en termes de captures i valor econòmic. Per atendre la necessitat d'establir mesures limitadores de l'esforç per a la pràctica d'aquesta modalitat, es va dictar la Resolució del director general de Pesca i Medi Marí de 9 de gener de 2023 per la qual s'estableix una veda temporal de la pesca i marisqueig del pop (Octopus vulgaris) a les illes Pitiüses, a la qual es va declarar un període de veda entre l'1 de juliol i el 30 de setembre per a totes les modalitats, tant professionals com recreatives, a fondàries inferiors a 50 m.

Consultades les confraries de pescadors de les Pitiüses, s'ha considerat que, per raons de mercat, és convenient desplaçar les dates de la veda. A falta d'estudis que puguin fixar el període concret més convenient per la recuperació de l'estoc, és prudent establir una reducció de l'esforç que tengui en compte les necessitats del sector. La veda suposa, a curt termini, una reducció dels ingressos pels pescadors de la flota artesanal, que és la més selectiva i l'única que adopta aquestes mesures restrictives. Per aquestes raons, el 25 de maig, el Servei de Recursos Marins va emetre un informe en el sentit de modificar les dates de la veda.

Fonaments de dret

1. L'article 15 del Decret 31/2021, de 31 de maig, pel qual es regula el marisqueig professional i recreatiu a les Illes Balears i es modifica el Decret 19/2019, de 15 de març, pel qual s'estableix el Pla de Gestió Pluriinsular per a la pesca amb arts de tirada tradicionals en aigües de les Illes balears estableix les condicions per declarar un període de veda per a la pesca i el marisqueig del pop.

2. L'article 7, apartat 5, del Decret 15/2022, de 16 de maig, pel qual s'estableix un Pla de Gestió per a la Pesca Professional artesanal a les Aigües Interiors de les Illes Pitiüses, preveu que la veda que estableix l'article 15 del Decret 31/2021, de 31 de maig, tindrà una durada de 90 dies a les Illes Pitiüses.

3. L'article 2.10.b) del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, disposa que la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació exerceix, entre d'altres, la competència en matèria de recursos marins.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Modificar el període de veda per a la pesca del pop i establir-lo entre el 15 de juliol i el 15 d'octubre de 2023, a les illes d'Eivissa i Formentera.

2. Aquesta veda s'ha d'aplicar a qualsevol modalitat de marisqueig o pesca, sigui professional o recreativa, que es dugui a terme a fondàries inferiors a 50 m.

3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs d'alçada davant la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Palma 25 de maig de 2023 El director general de Pesca i Medi Marí Juan Mercant Terrasa