Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I FORMACIÓ PROFESSIONAL

Núm. 354850
Acord entre la Conselleria d’Educació i Formació Professional i les entitats patronals, les organitzacions titular i les organitzacions sindicals per a reduir ràtios al quart curs de l’educació infantil per al curs 2023-2024

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Parts

Martí X. March i Cerdà, conseller d'Educació i Formació Professional de les Illes Balears, en virtut de nomenament pel Decret 9/2021, de 13 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears pel qual es disposa el cessament i el nomenament dels membres del Govern de les Illes Balears.

Les entitats patronals de l'ensenyament privat concertat:

  • Llúcia Salleras Julià, presidenta de l'Associació Autonòmica Educació i Gestió-Escola Catòlica de les Illes Balears (d'ara endavant EiG-ECIB) i de la Federació Espanyola de Religiosos d'Ensenyança Titulars de Centres Concertats a les Illes Balears (d'ara endavant FERE-CECA-ECIB).
  • Ventura Blach Amengual, president de l'Associació de Centres d'Ensenyança de les Illes Balears i Confederació Espanyola de Centres d'Ensenyança de les Illes Balears (d'ara endavant ACENEB-CECEIB).
  • Francisca Picornell Darder, presidenta de la Federació d'Escoles Infantils de la Petita I Mitjana Empresa de Balears (d'ara endavant FEIPIMEB).
  • Jesús María Luna Fernández, president de Fòrum per la Qualitat (d'ara endavant FOQUA).
  • Escolástico Muñoz Juárez, representant de la Unión de Asociaciones, Centros y Federaciones de Asistencia a Personas con Discapacidad de Baleares (d'ara endavant UNAC).

Les organitzacions titulars:

  • Malena Riudavets Suárez, presidenta de la Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears (d'ara endavant UCTAIB).

Les organitzacions sindicals:

  • Ismael Alonso Sánchez, secretari d'organització de la Federació d'Ensenyament USO Illes Balears (d'ara endavant USO Illes Balears).
  • Ramon Mondéjar Coll, secretari d'Ensenyament Privat del Sindicat de Treballadores i Treballadors INTERSINDICAL de les Illes Balears (d'ara endavant STEI).
  • Antoni Sacarés Mas, secretari general de la Federació de Sindicats Independents d'Ensenyament (d'ara endavant FSIE Illes Balears).
  • Constantino Davia Ladrón, secretari del sector d'Ensenyament d'UGT Serveis Públics Illes Balears (d'ara endavant UGT Illes Balears)
  • Mario Miguel Devis Lujan, secretari general de la Federació d'Ensenyament de Comissions Obreres (d'ara endavant FE-CCOO Illes Balears).

Antecedents

Un dels objectius prioritaris a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears és la millora constant de la qualitat de l'ensenyament, sent conscients que l'educació és la garantia més gran per al desenvolupament integral de les persones i el progrés de la societat.

El descens continuat de la natalitat dels darrers anys a la nostra comunitat autònoma fa que s'hagin de revisar les previsions d'escolarització, especialment a l'educació infantil, el que pot suposar desequilibris i reducció d'unitats tant als centres públics com als centres concertats, atenent a l'establert a l'article 109 de la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (d'ara endavant LOMLOE) pel que fa a la programació de l'oferta de places i a l'obligació de tenir en compte les consignacions pressupostàries existents i el principi d'economia i eficiència en l'ús dels recursos públics.

Per això, el Decret 59/2022, de 27 de desembre, pel qual s'estableixen les normes que han de regir les convocatòries per a l'establiment i la renovació de concerts educatius a partir del curs 2023-2024 (BOIB núm. 169, de 29 de desembre), ja va reduir la ràtio mínima per a les unitats del segon cicle d'educació infantil de 20 alumnes a 18 alumnes per unitat.

L'Acord de Reactivació de l'Acord de 2016 i nou Acord Marc (2023-2027) de millora per a l'ensenyament privat concertat, de 17 de març de 2023, en el pacte setè, punt 7.4, estableix el compromís de negociar la reducció de ràtios a partir del curs 2023-24.

L'informe del Servei d'Escolarització de la Conselleria d'Educació i Formació Professional “Anàlisi Escolarització Illes Balears 4EI. Curs 2023-24”, que s'adjunta com a annex d'aquest document, permet concloure que l'oferta de 22 places a 4EI per al curs 2023-2024 a tots els centres públics i privats concertats dels municipis de les Illes Balears, excepte Pollença, és suficient per donar resposta a les necessitats d'escolarització en aquest nivell.

Donada la davallada en l'escolarització a 4t EI pel curs 2023-24 i a la necessitat d'arribar a un acord global de ràtios per a l'etapa d'educació infantil, es considera oportú, mentre no es disposa de aquest acord global, limitar, per al curs 2023-24, la reducció de la ràtio màxima a 22 alumnes a determinats municipis/zones.

Les parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest acord, segons els següents:

Pactes

Primer. Per al curs 2023-24 s'establirà una ràtio màxima de 22 alumnes per unitat a les unitats de 4t d'educació infantil del següents municipis/zones:

- Alaró

- Andratx

- Artà

- Porreres

- Santa Maria del Camí

- Santanyí

- Ferreries

- Formentera

Segon. En el curs 2023-24 es constituirà una comissió de treball amb representació de l'administració educativa, les entitats patronals i de cooperatives d'ensenyament i dels sindicats de la mesa concertada, per avançar en un acord global de ràtios a l'etapa d'educació infantil.

Tercer. Prèvia sol·licitud motivada del cap del Servei d'Escolarització, amb el vist i plau de la cap del Departament de Planificació i Centres, la Conselleria d'Educació i Formació Professional podrà incrementar la ràtio assenyalada en el pacte primer d'aquest acord fins als 25 alumnes per unitat en alguns dels municipis o zones d'escolarització que s'hi indiquen.

Quart. La comissió de treball creada analitzarà, abans de l'inici del procés d'escolarització del curs 2024-25, la possibilitat d'estendre aquesta rebaixa de ràtios màximes als successius nivells educatius, excepte en els municipis/zona en que, en el seu cas, s'apliqui el que estableix el punt tercer d'aquest Acord, així com la revisió de la ràtio mínima en aquells municipis i/o zones d'escolarització en els quals s'acordi una reducció de ràtios màximes a fi que això no suposi un perjudici per al manteniment de les unitats concertades en cursos posteriors.

Com a mostra de conformitat, signam aquest Acord en dotze exemplars.

 

Palma, 2 de maig de 2023

Pel conseller d'Educació i Formació Professional

Martí X. March i Cerdà

Per EiG-ECIB i FERE-CECA-ECIB

Llúcia Salleras Julià

Per l'ACENEB-CECEIB

Ventura Blach Amengual

Per la FEIPIMEB

Francisca Picornell Darder

Per la UNAC

Escolástico Muñoz Juárez

Per FOQUA

Jesús María Luna Fernández

Per la UCTAIB

Malena Riudavets Suárez

Per USO Illes Balears

Ismael Alonso Sánchez

Per l'STEI

Ramon Mondéjar Coll

Per UGT Illes Balears

Constantino Davia Ladrón

Per FE-CCOO Illes Balears

Mario Miguel Devis Lujan

Per FSIE Illes Balears

Antoni Sacarés Mas