Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ALARÓ

Núm. 349794
Aprovació definitiva de la modificació de l’ordenança fiscal de la taxa per parades, llocs de venda, espectacles o atraccions, situats en terrenys d’ús públic

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atès que durant el termini d'informació pública de l'acord del Ple de l'Ajuntament de 30 de març de 2023, pel qual s'aprovà inicialment la imposició i ordenació de la Ordenança Fiscal reguladora de la taxa per parades, llocs de venda, espectacles o atraccions, situats en terrenys d'ús públic (exp. núm. 339/2023), no s'han presentat reclamacions o observacions, aquest acord s'entén definitivament aprovat, d'acord amb allò que preveu l'article 17.3 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 març, pel qual s'aprova el text refós de la llei reguladora de les hisendes locals.

ORDENANÇA FISCAL DE LA TAXA PER PARADES, LLOCS, CASETES DE VENDA, ESPECTACLES O ATRACCIONS SITUATS EN TERRENYS D'ÚS PÚBLIC

Article 1r.- Concepte.

En ús de les facultats concedides pels arts. 133,2 i 142 de la Constitució i per l'art. 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, i de conformitat amb allò que disposen els arts. 20 a 27 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aquest Ajuntament estableix la taxa per utilitzacions privatives o aprofitaments especials constituïts per l'ocupació de la via pública o terrenys d'ús públic amb llocs, parades, casetes de venda, espectacles o atraccions, que s'especifica en les tarifes que es contenen en l'article 6 següent, i que se regirà per la present ordenança, les normes de la qual s'atenen a allò previst a l'art. 57 de l'esmenat Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

Article 2n.- Fet imposable.

Constitueix el fet imposable de la taxa la utilització privativa o l'aprofitament especial del domini públic local mitjançant la instal·lació de llocs, parades, casetes de venda, espectacles, atraccions o esbarjo, així com les indústries de carrer i ambulants.

Article 3r.- Subjecte passiu.

Són subjectes passius de la taxa, en concepte de contribuents, les persones físiques i jurídiques així com les entitats a que es refereix l'article 33 de la Llei General Tributària, que gaudeixin, utilitzin o aprofitin de forma privativa o especial el domini públic local.

Estan obligats al pagament de la taxa regulada en aquesta ordenança les persones o entitats a favor de les quals s'atorguin les llicències, o els qui es beneficiïn de l'aprofitament, si és que es va procedir sense l'autorització corresponent.

Article 4t.- Responsables.

1. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a que es refereixen els articles 38,1 i 39 de la Llei General Tributària.

2. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 40 de la Llei General Tributària.

Article 5è.- Meritació.

1. L'obligació de pagament de la taxa regulada en aquesta ordenança neix:

  1. Quan es tracti de concessions de nous aprofitaments de la via pública, en el moment de sol·licitar la llicència corresponent.
  2. Quan es tracti de concessions d'aprofitaments que ja estan autoritzats i prorrogats, el primer dia de cada un dels períodes naturals de temps assenyalats en les quotes.
  3. Quan es tracti de concessions d'aprofitament per al mercadet de Nadal, en el moment en que es concedeixi l'espai o parada. La concessió serà vàlida per els dies que duri l'esdeveniment. S'haurà de sol·licitar cada any.
 

2. El pagament de la taxa es realitzarà:

  1. Quan es tracti de concessions de nous aprofitaments o concessions d'aprofitament per al mercadet de Nadal, per ingrés directe en la Dipositaria Municipal.
  2. Quan es tracti de concessions d'aprofitaments ja autoritzats i prorrogats, una vegada estiguin incloses en els padrons o matrícules d'aquesta taxa, per anys naturals en les oficines de la Recaptació Municipal.

Article 6è.- Quotes.

Les tarifes de la taxa seran les següents:

  • Solar lloc públic: 1,30 €/m2/dia (quota mínima: 6 €)
  • Solar lloc públic al mercat setmanal: 1,15 €/m2/dia (quota mínima: 6 €)
  • Si es disposa de la carta de mestre artesà: 0,90 €/m2/dia (quota mínima: 4 €)
  • Solar lloc públics durant els dies de festes: 2,60 €/m2/dia
  • Barres per a servei de begudes i menjar (establiments i locals): 3,00 €/m2/dia
  • Tarifa mercadet de Nadal: 80,00 €/parada o per cada espai de 3m de llarg, els dies que duri el mercadet.
  • Fira gremial: carpes instal·lades (3x3 m): 25,00 €
  • Fira gremial: taules instal·lades: 10,00 €
  • Fira gremial: Espai de fins a 4m lineals: 10,00 €

Es bonificarà el 25 % de la tarifa per abonament de tot l'any a pagar per trimestres o pagament anual avançats.

Les entitats sense ànim de lucre estaran exempts d'abonar aquesta taxa.

Article 7è.- Normes de gestió.

1. Les quantitats exigibles d'acord amb les tarifes es liquidaran per cada aprofitament sol·licitat o realitzat i seran irreductibles pel període anual o de temporada autoritzat.

2.

a) Els emplaçaments, instal·lacions, llocs, etc. es podran treure a licitació pública abans de la celebració de les Fires. El tipus de licitació, en concepte de taxa mínima que servirà de base, serà la quantia que es fixi en les tarifes de l'article 6 d'aquesta ordenança.

b) Abans de la subhasta, es procedirà a la formació d'un plànol dels terrenys disponibles per ser subhastats, on es numeraran les parcel·les que hagin de ser objecte de licitació i se senyalarà la seva superfície.

S'indicaran també les parcel·les que es puguin dedicar a cotxes de xoc, circs, teatres, exposicions d'animals, restaurant, bijuteries, etc.

c) Si algun concessionari dels aprofitaments utilitzàs major superfície que la que li fou adjudicada en subhasta, haurà de satisfer per cada metre quadrat utilitzat de més, el 100 per 100 de l'import de l'augment, a més de la quantia fixades en les tarifes.

3.

a) Les persones o entitats interessades en la concessió d'aprofitaments regulats en aquesta ordenança i no trets a licitació pública hauran de sol·licitar prèviament la llicència corresponent i formular declaració on hi consti la superfície de l'aprofitament i els elements que s'instal·laran. A més, hauran d'adjuntar un plànol detallat de la superfície que es pretén ocupar i de la seva situació dins del municipi.

b) Els serveis tècnics d'aquest municipi comprovaran i investigaran les declaracions formulades pels interessats i les autoritzacions es concediran si no es troben diferències amb les peticions de llicències. Si n'hi havia, aquestes es notificaran als interessats i es giraran, si és el cas, les liquidacions complementàries que s'escaiguin. Les autoritzacions es concediran quan els interessats hagin arreglat les diferències i, si s'escau, quan hagin realitzat els ingressos complementaris corresponents.

c) En cas que les autoritzacions es deneguin, els interessats podran sol·licitar a aquest municipi la devolució de l'import ingressat.

4. No es consentirà cap ocupació de la via pública fins que s'hagi abonat i obtingut pels interessats la llicència corresponent.

5. Les autoritzacions tindran caràcter personal i no podran cedir-se o sotsarrendar-se a tercers. L'incompliment d'aquest precepte provocarà l'anul·lació de la llicència, sense perjudici de les quanties que correspongui abonar als interessats.

 

Article 8è.- Infraccions i sancions.

En tot allò relatiu a la qualificació d'infraccions tributàries, així com de la sanció que correspongui, s'estarà a allò que disposen els arts. 77 i següents de la Llei General Tributària.

Disposició Final.

La present ordenança, aprovada provisionalment per acord del Ple de l'Ajuntament de 30 de març de 2023 entrarà en vigor un cop transcorregut el termini de trenta dies, a partir de l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. El seu període de vigència es mantindrà fins a la seva modificació o derogació expresses.

 

Alaró, 24 de maig de 2023

El batle Llorenç Perelló Rosselló