Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 334844
Aprovació definitiva del Reglament Consell municipal de la infància de Deià

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent transcorregut el termini de trenta dies d'exposició pública de l'aprovació inicial del Reglament Consell municipal de la infància de Deià, sense presentació d'al·legacions, s'ha aprovat definitivament el reglament.

Per tal motiu i, en compliment del disposat als articles 102 i 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, juntament amb l'establert als articles 49 i 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, tot seguit es publica el text íntegre de l'esmentat reglament:

 

REGLAMENT CONSELL MUNICIPAL DE LA INFÀNCIA DE DEIÀ

Preàmbul

La participació dels infants es un dret reconegut en la Convenció sobre els Drets de l'Infant del 20 de novembre de 1989: dret a expressar la seva opinió; dret a cercar, rebre i difondre informacions; dret a la llibertat de pensament, de consciència i de religió; etc. Segons la Convenció "s'entén per infant tot ésser humà menor de 18 anys, tret que en virtut de la llei que li sigui aplicable hagi assolit la majoria d'edat abans".

El Consell Municipal de la Infància és el marc idoni de participació social que els menors mereixen i necessiten, fomentant d'aquesta manera les relacions amb el món adult, adoptant un paper compromès en l'àmbit en què es desenvolupa la seva vida.

No s'ha de limitar a un instrument per a aprendre la ciutadania que podran exercir el dia de demà, és deixar espai perquè aportin amb propi pensament un programa polític per a la ciutat. No és un procés didàctic, no és un espai més on educar; és implicar-los, donar-los poder i protagonisme perquè sentin que ells són el poble.

Els municipis, com a administració més propera, tenen a la seva mà canalitzar la participació dels ciutadans i les seves associacions en els assumptes municipals.

El Consell Municipal de la Infància, per tant, és un òrgan complementari municipal de naturalesa consultiva i de participació ciutadana, que garanteix a l'Ajuntament el punt de vista dels infants, no només sobre els problemes estrictament infantils, sinó també sobre tots aquells temes de la localitat que repercuteixen en la vida social i col·lectiva afectant la infància.

 

Capítol I Disposicions generals

Art. 1: Definició

El Consell Municipal de la Infància és un espai específic de participació infantil activa en la vida del municipi. Es tracta d'un mecanisme per a la col·laboració activa entre menors i adults en les polítiques municipals que troba la seva fonamentació més bàsica en la Convenció sobre els Drets de la Infància. És un òrgan de representació del conjunt de la infància dins del nostre municipi.

Art. 2: Naturalesa jurídica

El Consell Municipal de la Infància és un òrgan col·legiat i consultiu de participació ciutadana on es debaten, estudien i proposen accions relacionades amb la infància i els menors del municipi de Deià.

És un Consell Sectorial, es a dir, un òrgan complementari de l'Administració municipal per a la participació infantil activa en el marc del govern local, que es regirà pel present reglament i altres disposicions que li siguin d'aplicació.

 

Art. 3: Objectius

- Promoure la participació, informació i formació de la població infantil en la vida municipal.

- Facilitar la col·laboració activa dels infants en les polítiques municipals.

- Constituir-se com un òrgan de representació de la infància en el qual puguin traslladar les seves opinions, necessitats i inquietuds.

Art. 4: Funcions

Seran funcions del Consell Municipal de la Infància dins de l'àmbit local del municipi de Deià:

a) Informar l'Ajuntament sobre els problemes específics de la infància, així com les solucions i propostes que considerin oportunes per a solucionar-los.

b) Proposar a la corporació municipal les mesures que consideri oportunes per incrementar el benestar i la felicitat dels infants del municipi.

c) Potenciar la participació de les persones i entitats en els temes relacionats amb la infància.

d) Impulsar la col·laboració i cooperació entre associacions i altres entitats que duguin a terme activitats per a la infància.

e) Participar en l'elaboració i el seguiment dels Plans d'Infància que es realitzin.

f) Oferir al sector de la infància una via de participació institucional.

g) Promoure l'elaboració de programes i projectes que afavoreixin la participació de la població infantil.

h) Impulsar el compliment dels drets de la infància.

i) Promoure el debat i la capacitat d'arribar a acords entre els infants, reconeixent-los com a ciutadans amb un paper actiu en la vida democràtica deianenca.

 

Capítol II Composició i funcions

Art. 5: Composició

Formaran part del Consell Municipal de la Infància, aquells que, residint a Deià, tinguin edats compreses entre els 7 i els 12 anys.

L'estructura orgànica del Consell Municipal de la Infància serà la següent:

  • 1.- Presidència adulta: Serà exercida pel Batle o Batlessa, o pel membre electe de la corporació en qui delegui. Comptarà amb veu però no amb vot.
  • 2.- Presidència infantil: Serà exercida per un dels infants, que s'escollirà per sorteig entre els membres vocals que ho desitgin, amb una durada d'un any sense possibilitat de reelecció; en el mateix sorteig es triaran dos substituts que, per l'ordre en què hagin resultats nomenats, el podran substituir en cas d'absència temporal o permanent. Comptarà amb veu i vot.
  • 3.- Secretaria: Serà exercida pel secretari o per la secretària de la corporació municipal, o per la persona en qui delegui. Comptarà amb veu però no amb vot.
  • 4.- Vocalies: Tots els infants residents al municipi entre 7 i 12 anys. Comptaran amb veu i vot.

Al Consell Municipal de la Infància podran assistir les persones, associacions, entitats, i personal tècnic municipal de les àrees afins que es consideri en cada moment segons els temes a tractar i que siguin convidades pel president, a proposta o requeriment del Consell. En qualsevol cas sempre es convocaran tots els regidors de l'Ajuntament, els tècnics de l'àrea d'infància i joventut, l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes del CEIP Robert Graves i l'equip docent del CEIP Robert Graves. Tots ells hi assistiran amb veu o sense vot.

Art. 6: La Presidència adulta

Les seves funcions seran:

a) Convocar els plens del Consell, conjuntament amb el president infantil.

b) Fixar la proposta de l'ordre del dia, conjuntament amb el president infantil.

c) Donar suport al/a la president/a infantil.

c) Exercir totes les altres funcions que siguin inherents a la seva condició o que li siguin encomanades pel Consell.

e) Coordinar la relació entre el Consell i els Òrgans del Govern i Gestió del Ajuntament.

Art. 7: La Presidència infantil

Les seves funcions seran:

a) Convocar els plens del Consell, conjuntament amb el president adult.

b) Fixar la proposta de l'ordre del dia, conjuntament amb el president adult.

c) Representar el Consell i dirigir la seva activitat.

d) Presidir i moderar els plens del Consell.

e) Garantir la participació dels infants.

f) Exercir totes les altres funcions que siguin inherents a la seva condició, o li siguin encomanades pel Consell.

Art. 8: La Secretaria

Les seves funcions seran:

a) Preparar i cursar la proposta de l'ordre del dia de les sessions.

b) Assistir a les sessions, aixecant-ne acta i, un cop aprovades, autoritzar-les de rubricar als presidents adult i infantil.

c) Autoritzar amb la seva signatura els acords aprovats pel Consell i les modificacions que s'introdueixin.

d) Facilitar als vocals la informació i assistència tècnica necessàries per al millor desenvolupament de les seves funcions.

e) Vetllar per la ràpida posada en coneixement dels presidents adult i infantil de tots els assumptes, informes, propostes i documents que tinguin entrada a la Secretaria.

f) Expedir, amb el vistiplau dels presidents adult i infantil, certificacions sobre actes i acords del Consell.

Art. 9: Els vocals

Les seves funcions seran:

a) Rebre, amb una antelació mínima de set dies, la convocatòria amb l'ordre del dia de les reunions, llevat de les convocatòries de caràcter extraordinari, que es podran realitzar amb quaranta-vuit hores d'antelació.

b) Assistir a les reunions i participar en els debats exposant la seva opinió i formulant les propostes que estimin pertinents

c) Exercir el seu dret al vot, així com expressar el sentit del mateix i els motius que ho justifiquen.

d) Proposar a la Secretaria del Consell la inclusió de punts en l'ordre del dia de les sessions ordinàries i formular precs i preguntes.

e) Aportar la informació relativa al seu àmbit de representació que el Consell li requereixi.

f) Rebre informació de tot el que esdevingui en el Consell i que interessi per al seu bon funcionament.

g) Participar en aquelles comissions.

 

Capítol III Funcionament del Consell

Art. 10: Del Ple

El Ple del Consell es reunirà amb caràcter ordinari dues vegades a l'any, podent celebrar sessió extraordinària sempre que sigui necessari a proposta del president o a petició dels infants.

Les sessions ordinàries del Consell seran convocades amb una antelació mínima de set dies i amb quaranta-vuit hores si és extraordinària, acompanyades de l'ordre del dia, data, hora i lloc de celebració i, si escau, de la documentació suficient.

Es celebraran en horari compatible amb les activitats escolars, fora de l'horari lectiu i de manera que es faciliti l'assistència dels i les menors.

El Consell es considerarà vàlidament constituït quan hi assisteixin almanco tres membres amb dret a vot. En qualsevol cas, és imprescindible la presència dels presidents i del secretari.

Les decisions del ple s'intentaran adoptar per unanimitat fruit del consens, i si s'ha de procedir a la votació s'adoptaran per majoria simple.

Art. 10: Comissió de Treball

Es podran crear totes les comissions de treball que el Ple decideixi, i en formaran part tots els infants que ho desitgin i així ho expressin de forma explícita.

Les funcions de les comissions de treball seran:

a) Assessorar el Ple del Consell en els assumptes que els siguin encomanats.

b) Realitzar propostes alternatives d'acord amb la realitat dels infants.

c) Elevar les seves conclusions al Ple del Consell.

Art. 11: Participació infantil

L'estructura de participació infantil s'anirà creant des de la pròpia participació infantil i les aportacions, i idees que sorgeixin en la mateixa.

Art. 12: Dels símbols i de la imatge

El Consell Municipal de la Infància es podrà dotar de símbols i imatge propis si així ho decideix el Ple.

Art. 13: De la llengua d'ús

Les convocatòries, actes i la resta d'escrits del Consell Municipal de la Infància es redactaran en català, que també en serà la llengua d'ús habitual en tant que llengua pròpia de Deià, si bé els vocals podran expressar-se en català o castellà.

 

Capítol IV De la reforma del Reglament

Art. 14: Reforma del reglament

El present Reglament pot ser reformat o modificat, totalment o parcial, pel Ple de l'Ajuntament de Deià amb els mateixos tràmits prevists per a la seva aprovació, després d'haver oït el Consell Municipal de la Infància.

Disposició Transitòria

El Consell Municipal de de la Infància es constituirà en el termini màxim d'un mes des de l'aprovació definitiva d'aquest Reglament.

Disposició Derogatòria

Es deroga el Reglament del Consell Municipal de la Infància de l'Ajuntament de Deià publicat al BOIB 59 de 12 de maig de 2018.

Disposició Final

Aquest Reglament entrarà en vigor una vegada sigui aprovat pel Ple i publicat de forma definitiva al Butlletí Oficial de les Illes Balears, com estableix la legislació vigent.

 

Deià, el dia de la signatura electrònica (16 de maig de 2023)

El batle Lluís Enric Apesteguia Ripoll