Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE FONS EUROPEUS, UNIVERSITAT I CULTURA

Núm. 333526
Resolució del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura per la qual s’aprova la convocatòria d’ajuts per a empreses i agrupacions sense ànim de lucre per donar suport a projectes de recerca científica aplicada, cofinançada amb fons FEDER i fons ITS (PINEM23)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets i fonaments de dret

1. Els coneixements científic i tecnològic són una de les principals riqueses de les societats contemporànies i esdevenen elements indispensables per impulsar el desenvolupament econòmic i social. La prosperitat de les societats queda associada, per tant, al valor que afegeixen aquests coneixements als productes i als serveis que s'ofereixen als ciutadans.

2. El sistema de ciència, tecnologia i innovació de la comunitat autònoma de les Illes Balears s'enfronta a un entorn cada vegada més competitiu, que exigeix la generació de nou coneixement científic i de nous canvis tecnològics a fi de gestionar-los i aplicar-los a la producció, a l'explotació racional de recursos naturals, a la millora del sector de la salut, als sectors de l'alimentació i de l'educació, i a altres requeriments socials.

3. En aquest context, malgrat que les Illes Balears han viscut en els darrers anys un moment d'expansió de la producció científica, continua sent un repte engegar mecanismes que permetin traslladar aquest coneixement al sector productiu de les illes.

4. El Govern de les Illes Balears no és aliè a aquesta situació i aposta per una convocatòria de projectes de recerca científica i tecnològica que generin nou coneixement molt enfocat a la transferència cap al sector productiu, la qual cosa promou també la recerca d'excel·lència.

5. La Llei 7/2022, de 5 d'agost, de la ciència, la tecnologia i la innovació de les Illes Balears té per objecte el foment de l'activitat d'investigació, de desenvolupament tecnològic i d'innovació, entesa com a bé comú en l'àmbit de les Illes Balears, i la coordinació i la planificació de l'Ecosistema de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears (ECTIB). Es pretén, a més, impulsar la transparència, la difusió i la transferència de coneixement en l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

6. En aquest sentit, té entre les seves finalitats estimular la cooperació en matèria d'investigació científica i tècnica, desenvolupament tecnològic i innovació entre les administracions, les empreses, les universitats, concretament la Universitat de les Illes Balears, els organismes vinculats als consells insulars que tenguin la recerca entre les seves missions, els centres sanitaris, els centres tecnològics i d'investigació radicats a la comunitat autònoma de les Illes Balears, en benefici de l'interès general, impulsar l'intercanvi i la transferència de coneixements i tecnologies, i fomentar la interrelació i la col·laboració entre tots els agents de l'ECTIB, així com la cooperació entre els distints àmbits de coneixement i la formació d'equips interdisciplinars.

7. El Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears té entre d'altres, la missió de dirigir i focalitzar la producció de coneixement vers les necessitats i problemàtiques socials i ambientals de les Illes Balears. Té com a objectiu consolidar una base científica sòlida amb potencial de transferència per tal d'aportar competitivitat al sector productiu. Una de les línies d'actuació destinada al programa de foment empresarial basat en el coneixement pretén augmentar la generació de coneixement de les companyies amb el finançament d'activitat d'R+D per a empreses i en col·laboració amb altres entitats o grups de recerca dels centres públics de les Illes Balears.

8. L'Estratègia Regional d'Innovació per a l'Especialització Intel·ligent de les Illes Balears (RIS3) té com a missió contribuir a la construcció d'un patró d'especialització intel·ligent (smart) d'alt potencial de creixement, que transformi els reptes socials, econòmics, tecnològics i científics de l'entorn regional, nacional i internacional en oportunitats de desenvolupament d'empreses balears amb alt potencial de creixement, innovadores i competitives en l'entorn global.

9. L'Ordre de la consellera d'Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010 estableix les bases reguladores per concedir subvencions en matèria de recerca, desenvolupament tecnològic i innovació. D'acord amb l'article 6 del Text refós de la Llei de subvencions aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, aquesta convocatòria està inclosa dins el Pla Estratègic de Subvencions de la CAIB per als exercicis 2021-2023 (BOIB núm. 175, de 23 de desembre), modificat per Acord de Consell de Govern de 2 de febrer de 2023 (BOIB núm. 18, de 9 de febrer). Entre les subvencions recollides en el Pla Estratègic es troba la convocatòria d'ajuts per a empreses i agrupacions sense ànim de lucre per promoure i generar nou coneixement, tant científic com tecnològic, que promogui una recerca d'excel·lència.

10. Avui dia és una demanda de la societat que els centres públics d'investigació s'impliquin en el desenvolupament econòmic i social de les regions i que valorin i rendibilitzin la inversió realitzada amb l'explotació dels resultats i reforcin les relacions amb empreses de l'entorn per ajudar a crear riquesa a la regió i llocs de feina altament qualificats.

11. Precisament aquest marc ha dut el Govern a plantejar-se el disseny d'ajudes específiques per contribuir a facilitar i refermar els vincles i les interaccions entre els centres de recerca i les empreses. Amb aquestes ajudes es propiciaran interaccions estables i un compromís de futur que aprofundiran en el coneixement mutu i que incrementaran els beneficis obtinguts d'ambdues parts. Es tracta de projectes conjunts, en els quals poden participar empreses i centres de recerca i es dirigeixen a abordar reptes i solucions basades en el coneixement de major envergadura.

12. Aquesta convocatòria s'emmarca en el Pla Anual d'Impuls del Turisme Sostenible, d'acord amb el que va aprovar el Consell de Govern de les Illes Balears en la sessió de 31 d'octubre de 2022. L'alineació d'aquesta convocatòria en el Pla Anual d'Impuls del Turisme Sostenible contribuirà a un millor aprofitament dels recursos disponibles i decididament a la internacionalització del sistema d'innovació de les Illes Balears.

13. Els ajuts a empreses i agrupacions sense ànim de lucre per donar suport a projectes de recerca científica aplicada poden ser objecte de cofinançament en un 60 % dins l'objectiu polític 1, objectiu específic 1 «El desenvolupament i la millora de les capacitats d'investigació i innovació i la implantació de tecnologies avançades» del Programa FEDER 2021-2027 de les Illes Balears.

14. La convocatòria de projectes de recerca aplicada per a empreses es planteja com una oportunitat per a incrementar la despesa en R+D+i de les empreses del sistema de Ciència de les Illes Balears i, per tant, s'alinea amb l'objectiu estratègic 2 «Definir i estructurar l'Ecosistema de Ciència, Tecnologia i Innovació orientat a les demandes del teixit empresarial» de l'Estratègia Regional d'Innovació per a l'Especialització Intel·ligent de les Illes Balears (RIS3) per al període 2021-2027, en concret amb l'eix d'acció 3 «Coneixement per a l'enfortiment de l'economia de les Illes Balears».

15. El 14 de març de 2023 el director general de Fons Europeus va emetre un informe favorable de l'operació de cofinançament amb càrrec al Programa FEDER 2021-2027. Aquesta convocatòria s'alinea amb l'objectiu específic 1 («Desenvolupament i millora de les capacitats de recerca i innovació i assimilació de tecnologies avançades»), i en concret, amb l'actuació de desenvolupament de projectes cooperats de R+D+i per part de centres de R+D i empreses innovadores i altres projectes d'innovació empresarial en àmbits RIS3.

16. Els principis internacionals i la normativa vigent en matèria de bioètica, experimentació animal, bioseguretat biològica, protecció del medi ambient, patrimoni natural i biodiversitat, i protecció de dades, als quals s'ha d'ajustar la realització dels projectes objecte de les ajudes d'aquesta convocatòria. Correspon a les entitats beneficiàries vetlar pel compliment d'aquestes normes.

17. Les ajudes concedides en el marc d'aquesta convocatòria es consideren ajudes d'Estat i estan subjectes a allò que disposa l'article 25 del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual queden exemptes de l'obligació de notificació prevista en l'article 108, apartat 3, del Tractat (DO L 187 de 26/6/2014, 1–78), i s'aplica a la exempció per categoria d'ajut de recerca i desenvolupament, secció 4 del Reglament esmentat.

18. A més, s'han de tenir en compte la disponibilitat pressupostària per a l'exercici de 2023 i els informes previs de la Direcció General de Pressuposts i Finançament, amb la fiscalització prèvia limitada de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, així com les facultats per dictar resolucions establertes en la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, i en la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Aprovar la convocatòria per donar suport a projectes de recerca industrial i tecnològica aplicada amb resultats que suposin un avanç significatiu del coneixement i de la transferència cap al sector productiu, amb les especificacions i els requisits que estableixen els annexos d'aquesta Resolució.

Aquesta convocatòria no finançarà projectes de recerca fonamental, segons la definició establerta a la darrera versió del Manual de Frascati.

2. Aprovar les bases d'aquesta convocatòria, que s'especifiquen a l'annex 1, d'acord amb l'Ordre de la consellera d'Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010 per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de recerca, desenvolupament tecnològic i innovació.

3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i ordenar que entri en vigor l'endemà d'haver-s'hi publicat.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sens perjudici d'interposar-ne qualsevol altre que es consideri oportú.

 

Palma, (signat electrònicament: 16 de maig de 2023)

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura Miquel Company i Pons

 

ANNEX 1 Bases de la convocatòria

I. Objectius i característiques

Primer Finalitat de la convocatòria

L'objecte d'aquesta convocatòria és donar suport a empreses, agrupacions sense ànim de lucre, i centre públics de les Illes Balears perquè duguin a terme projectes de recerca científica i tecnològica aplicada , amb la finalitat de promoure la generació de coneixement científic i tecnològic i incrementar les actuacions de transferència. Pot ser objecte d'aquesta convocatòria qualsevol projecte de recerca científica aplicada desenvolupat per una empresa o per una empresa i un centre d'investigació amb potencial de transferència per tal de millorar la seva competitivitat.

Els projectes es poden presentar d'acord amb les modalitats següents:

a) Modalitat 1: projectes individuals, gestionats per una única entitat privada o agrupació sense ànim de lucre i executats en la seva totalitat per un únic equip d'investigació.

b) Modalitat 2: projectes coordinats, formats per dos subprojectes, cadascun gestionat independentment, i executats per equips d'investigació diferents. Un dels subprojectes l'ha de gestionar una entitat privada o agrupació sense ànim de lucre i l'altre subprojecte l'ha de gestionar un centre públic de recerca.

Cada entitat privada, tal com es defineixen en aquesta convocatòria, o agrupació sense ànim de lucre pot presentar un projecte a la modalitat 1 i un projecte a la modalitat 2. Els centres públics de recerca poden presentar, a la modalitat 2, tants projectes com sigui necessari, sempre que compleixin els requisits establerts als punts segon, tercer i quart d'aquest annex.

Segon Característiques dels projectes

1. Pel que fa al tipus d'activitats: poden ser actuacions objecte dels projectes els treballs experimentals o teòrics empresos amb l'objectiu primordial d'adquirir nous coneixements que contribueixen a millorar la competitivitat de l'empresa.

Així mateix, també hi tenen cabuda les actuacions de recerca planificada o els estudis crítics encaminats a adquirir nous coneixements i aptituds que puguin ser útils per desenvolupar nous productes, processos o serveis, o que permetin millorar considerablement els existents.

2. Quant a la definició dels projectes i la participació en ells: es persegueix finançar projectes de recerca que siguin rellevants, ambiciosos, amb alt impacte socioeconòmic i de clara projecció internacional, que fomentin les sinergies i l'associació d'equips en un projecte.

En el moment de la sol·licitud s'ha d'indicar si el projecte s'executarà i gestionarà de manera individual (modalitat 1) o de manera coordinada (modalitat 2), d'acord amb les característiques següents:

a) Modalitat 1, projecte individual: un únic projecte, un únic investigador principal, un únic equip d'investigació, que haurà d'executar tot el projecte, i una única entitat beneficiària, que haurà de gestionar totes les despeses del projecte.

b) Modalitat 2, projecte coordinat: format per dos subjectes, dos investigadors principals, que hauran de dirigir cada un dels dos subprojectes, i dos equips d'investigació, que hauran d'executar cada un dels dos subprojectes.

La gestió de les despeses en aquesta modalitat 2 s'ha de fer separadament per a cada subprojecte, independentment que els investigadors principals estiguin vinculats a una mateixa entitat o a entitats diferents (en aquest darrer cas hi haurà dues entitats beneficiàries). Ambdós investigadors principals tenen la mateixa consideració a tots els efectes, però tan sols un d'ells ha d'assumir les funcions de coordinació, a l'efecte d'exercir les funcions d'interlocució i relació amb l'Administració.

3. Aquesta convocatòria està destinada a finançar projectes nous.

4. Pel que fa a la durada dels projectes (i dels subprojectes que els formen) ha de ser com a màxim de 3 anys: els projectes s'han d'iniciar i finalitzar d'acord amb les dates establertes en la resolució definitiva de l'ajuda.

5. Efecte incentivador de l'ajuda. Aquesta ajuda pretén crear un efecte incentivador en tant que l'empresa o entitat ha de desenvolupar activitats complementàries que no realitzaria o que, sense les ajudes, realitzaria d'una manera limitada o diferent. Per tant, no s'han de subvencionar els costos d'una activitat corrent ni compensar el risc empresarial, ni tampoc es subvencionaran despeses fetes prèvies prèviament a la data de sol·licitud de l'ajut.

6. Les temàtiques dels projectes han d'estar integrades principalment en alguna de les iniciatives previstes en la Estratègia Regional d'Innovació per a l'Especialització Intel·ligent de les Illes Balears (RIS3).

 

II. Beneficiaris i procediment de sol·licitud

Tercer Entitats beneficiàries

1. Els tipus d'entitats beneficiàries poden ser:

a) Les persones físiques i/o jurídiques privades que responguin a la definició atorgada per l'annex I del Reglament (UE) 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, de petita o mitjana empresa (PIME). Aquestes podran accedir a les ajudes de les modalitats 1 i 2.

b) Les associacions sense ànim de lucre podran accedir a les ajudes de les modalitats 1 i 2.

c) Centre públic d'R+D: universitats públiques, organismes públics de recerca (reconeguts en la Llei 14/2011), entitats sanitàries públiques o de titularitat pública de naturalesa institucional amb personificació privada, sense ànim de lucre, i, en general, qualsevol centre d'R+D dependent de les diferents administracions públiques. S'inclouen en aquest apartat les fundacions, independentment del seu caràcter públic o privat, vinculades o dependents d'universitats públiques, organismes de recerca públics i hospitals públics. Només podran accedir a la modalitat 2.

2. Les categories d'empreses que poden ser beneficiàries en aquesta convocatòria són:

a) Mitjanes empreses: empreses que ocupen menys de 250 persones i el volum de negoci anual de les quals no excedeix de 50 milions d'euros, o el balanç general anual no excedeix de 43 milions d'euros.

b) Petites empreses: empreses que ocupen menys de 50 persones i el volum de negocis anual de les quals o el balanç general anual no supera els 10 milions d'euros.

c) Microempreses: empreses que ocupen menys de 10 persones i el volum de negocis anual o el balanç general de les quals anual no supera els 2 milions d'euros.

Queden expressament exclosos d'aquesta convocatòria els col·legis professionals.

3. Els beneficiaris han de complir els requisits específics següents:

a) Han de tenir una oficina o domicili social en l'àmbit territorial de les Illes Balears.

b) L'actuació objecte de subvenció s'ha de desenvolupar a les Illes Balears.

c) Han d'estar vàlidament constituïdes de conformitat amb la normativa vigent i inscrites en el Registre corresponent; disposar de l'organització, l'estructura tècnica i la capacitat suficients i necessàries per garantir el compliment de l'actuació objecte de subvenció.

d) Les associacions sense ànim de lucre han de recollir en els seus estatuts activitats de recerca, desenvolupament i/o innovació com un dels seus objectius.

4. No poden obtenir la condició de beneficiàries les entitats en les quals concorri alguna de les circumstàncies descrites en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre (BOIB núm. 196, de 31 de desembre).

5. L'entitat beneficiària s'ha de correspondre amb l'entitat a la qual estigui vinculat l'investigador principal (modalitat 1) o els investigadors principals (modalitat 2). Si els investigadors principals (modalitat 2) estan vinculats a entitats diferents hi haurà dues entitats beneficiàries, una per a cada subprojecte.

Quart Requisits i característiques de l'equip d'investigació, de l'investigador principal i de l'investigador coordinador

1. Poden ser membres de l'equip investigador el personal amb categoria de titulat superior. Poden ser col·laboradors de l'equip els diplomats i tècnics de suport.

Cap membre de l'equip investigador ni cap col·laborador no poden constar en més d'un projecte o subprojecte en aquesta convocatòria. L'incompliment d'aquest requisit determina la comunicació d'aquesta circumstància als investigadors principals o coordinadors corresponents, que s'han de manifestar i han d'acordar el manteniment de la persona en un sol projecte o subprojecte. Si no hi ha acord en aquest sentit, s'ha d'excloure el membre de tots els projectes o subprojectes sol·licitats en els quals figuri.

2. L'investigador o els investigadors principals i, per tant, l'investigador coordinador, han de tenir titulació superior i han d'estar vinculats a l'entitat beneficiària de l'ajuda com a personal investigador actiu, mitjançant una relació funcionarial, estatutària o laboral. Cap investigador principal no pot constar en més d'un projecte o subprojecte en aquesta convocatòria. L'incompliment d'aquest requisit determina directament l'exclusió dels projectes.

En el cas de les entitats beneficiàries a què fan referència els punts tercer.1.a) i tercer.1.b), la referència a «personal investigador actiu» no implica que el contracte de vinculació amb l'entitat hagi d'especificar que està contractat com a investigador.

3. En la modalitat 2 ambdós investigadors principals tenen la mateixa consideració a tots els efectes, però tan sols un d'ells ha d'assumir les funcions de coordinació, a l'efecte d'exercir les funcions d'interlocució i relació amb l'administració. En el cas dels centres públics d'R+D que presenten projecte a la modalitat 2, l'investigador principal ha de tenir la titulació de doctor.

4. La resta dels membres de l'equip investigador o personal col·laborador poden mantenir una relació funcionarial, estatutària o laboral amb l'entitat beneficiària o amb una altra entitat que compleixi els requisits del punt tercer.1. El percentatge mínim de personal vinculat (relació funcionarial, estatutària o laboral) amb l'entitat beneficiària respecte del total del personal del projecte ha de ser del 50 %.

5. L'investigador o els investigadors principals han de tenir una vinculació des del dia en què finalitzi el termini de presentació de sol·licituds fins a la data de finalització del període d'execució del projecte. La signatura de la sol·licitud presentada per la persona que ostenti la representació legal de l'entitat sol·licitant implicarà la veracitat del compliment del requisit de vinculació i el compromís de l'entitat de mantenir l'esmentada vinculació des de la data de tancament del termini de presentació de les sol·licituds fins a la data de finalització del període d'execució del projecte.

6. Si el projecte s'ha presentat amb dos investigadors principals i un d'ells és exclòs perquè no té els requisits establerts en aquesta convocatòria, es pot admetre a tràmit la sol·licitud amb un únic investigador principal, sempre que aquest compleixi els requisits i que el projecte sigui gestionat com un projecte individual i no coordinat. L'altre investigador principal ha de passar a formar part de l'equip investigador, sempre que compleixi els corresponents requisits exigits.

7. L'òrgan instructor pot requerir en qualsevol moment del procediment de concessió la documentació que consideri necessària a fi d'acreditar el compliment de les condicions descrites en els paràgrafs anteriors (com el contracte o document de vinculació acreditatiu de l'investigador principal i resta de membres de l'equip vinculats amb l'entitat beneficiària).

 

III. Presentació de sol·licituds, terminis i documentació

Cinquè Termini de presentació de les sol·licituds

El termini de presentació de sol·licituds és de quaranta dies hàbils comptadors des de l'endemà de la publicació de l'extracte d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. Les sol·licituds presentades fora de termini no seran admeses.

Si no es concedeix tot el crèdit disponible, es pot obrir un segon termini de presentació de sol·licituds, en l'anualitat 2024. Aquest termini de presentació de sol·licituds haurà d'anunciar-se en la pàgina web de la Direcció General de Política Universitària i Recerca (http://dgrdi.caib.es), amb una antelació mínima de tres mesos.

 

Sisè Presentació de la documentació

1. L'investigador principal (modalitat 1) o l'investigador coordinador (modalitat 2) ha de presentar la documentació recollida en aquest apartat de forma electrònica mitjançant el tràmit ubicat en la pàgina web de la Direcció General de Política Universitària i Recerca (http://dgrdi.caib.es). A continuació es detalla la documentació que s'ha d'emplenar i presentar mitjançant el tràmit adient:

a) El formulari de sol·licitud (imprès 1), que conté informació per a la identificació i mida de l'empresa. En aquest formulari s'ha d'indicar la modalitat del projecte per al qual se sol·licita l'ajuda i s'ha d'emplenar d'acord amb les directrius i característiques següents:

 

1r. Modalitat 1, projecte individual. S'ha d'emplenar només la part corresponent a les dades generals del projecte, les de l'investigador principal, les de l'entitat sol·licitant i les del pressupost (primer full del formulari).

2n. Modalitat 2, projecte coordinat. S'ha d'emplenar, tant la part del projecte conjunt, amb indicació del nom de l'investigador coordinador, l'entitat sol·licitant coordinadora i el pressupost total del projecte, com els dos fulls següents, amb les dades dels subprojectes 1 i 2.

3r. Identificació de l'àrea d'avaluació del projecte, que ha de ser única. L'ha de seleccionar l'investigador principal (modalitat 1) o l'investigador coordinador (modalitat 2) d'entre els codis de la UNESCO (annex 4).

b) El formulari de declaracions responsables (imprès 2). Han de signar aquest formulari, tant l'investigador com el representant legal de l'entitat participant. En el cas de la modalitat 2 cada entitat ha de signar un formulari de declaracions responsables independent.

La signatura d'aquest formulari implica la signatura de les següents declaracions responsables que contenen la declaració expressa que l'entitat que representen compleix amb els requisits establerts en la normativa vigent per a obtenir el reconeixement d'un dret, i indiquen, a més, el compromís de l'entitat de mantenir el compliment d'aquests durant el procediment de concessió i el període d'execució de l'ajut i el compromís de comunicar les possibles alteracions de les circumstàncies recollides en les declaracions en el moment en què aquestes es produeixin:

1r. Que no ha obtingut subvencions o ajudes per a la mateixa finalitat i tasques, procedents de qualsevol administració o entitat pública o privada.

2n. Que l'entitat a la qual representa no incorre en cap causa de prohibició o d'incompatibilitat per rebre la subvenció, d'acord amb la legislació de subvencions vigent.

3r. Que es compleixen les obligacions que estableix l'article 15 de l'Ordre de la consellera d'Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010, i també les que estableix el punt vintè de les bases d'aquesta convocatòria.

4t. Que l'entitat sol·licitant es troba al corrent del pagament amb la Tresoreria General de la Seguretat Social i amb les hisendes públiques estatal i autonòmica i, així mateix, autoritza l'òrgan instructor a consultar les dades de l'entitat sol·licitant a la Tresoreria General de la Seguretat Social i a les hisendes públiques estatal i autonòmica. Si no autoritza que es faci la consulta, s'ha de presentar una declaració de desautorització i la corresponent documentació d'acreditació.

5è. Que s'adquireix el compromís de comunicar a la Direcció General de Política Universitària i Recerca qualsevol circumstància que afecti qualcun dels requisits exigits i considerats per a la concessió de la subvenció.

6è. Que aporta dades vertaderes tant en el formulari de sol·licitud com en els documents que l'acompanyen, assumeix les responsabilitats que poguessin derivar-se de les inexactituds que constin en els esmentats documents, i és coneixedor i responsable de tota la informació de la sol·licitud.

7è. Que compleix amb tots els requisits per obtenir la condició de beneficiari detallats en el punt tercer d'aquestes bases (ubicació i objectius de l'entitat, tipus d'empresa, etc.).

8è. Que presenta un projecte de recerca que compleix amb tots els principis bioètics.

9è. Que, en la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds, no s'han iniciat les activitats del projecte.

 

c) Memòria tècnica del projecte. La memòria és un document únic que ha de limitar-se a un nombre màxim de 40 pàgines amb el contingut descrit en l'annex 2.

La memòria tècnica es pot presentar en català, castellà o anglès. Es recomana complimentar la memòria tècnica en lletra Times New Roman, Calibri o Arial d'una mida mínima de 11 punts; marges laterals de 2,5 cm; marges superior i inferior de 1,5 cm; i espaiat mínim senzill.

d) Addenda de caràcter econòmic i complementari recollida en l'annex 3.

Els fitxers electrònics que contenguin els documents indicats hauran de ser enviats en format PDF i no podran superar els 10 MB d'informació.

2. El formulari de sol·licitud o la resta de documents signats mitjançant signatura electrònica han de complir els requisits i les especificacions previstes en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

3. Si la sol·licitud no s'ha formulat mitjançant els impresos normalitzats o bé s'ha presentat sense adjuntar-hi degudament tota la documentació esmentada en els apartats anteriors, s'ha de requerir l'interessat perquè en el termini de deu dies esmeni aquestes mancances. Si no ho fa, es considera que desisteix de la petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes que fixa l'article 21 de la Llei 39/2015. La reclamació de documentació es realitzarà mitjançant la publicació en la pàgina web de la Direcció General de Política Universitària i Recerca, i suposarà tots els efectes de notificació practicada, o de forma individual mitjançant la plataforma habilitada per a la gestió de les notificacions i comunicacions per part de l'Administració autonòmica (@notifica o equivalent).

4. Amb l'objecte de garantir la igualtat de totes les propostes presentades a la convocatòria, el contingut de la memòria tècnica del projectes i les dades aportades en el formulari de sol·licitud no poden ser modificades o millorades en un moment posterior al del termini de finalització de la sol·licitud.

5. La resta d'accions derivades dels tràmits de notificació de la reclamació de documentació, com és el cas d'enviament d'informació addicional per aclarir dubtes, etc., es pot realitzar per correu electrònic. Així mateix, la presentació per les persones interessades de qualsevol tipus de sol·licitud o resposta a aquests tràmits ha de fer-se per registre electrònic.

6. L'òrgan instructor pot requerir, en qualsevol moment del procediment de concessió, la documentació que consideri necessària a fi d'acreditar el compliment dels requisits o la veracitat de la documentació i declaracions presentades. Aquesta documentació addicional a l'efecte de comprovació s'ha de presentar de forma electrònica i, excepcionalment (en el cas que sigui necessari confrontar una documentació original, o alguna altra circumstància justificada adequadament), es pot presentar en qualsevol altra de les formes recollides en l'article 16 de la Llei 39/2015.

7. La presentació de la sol·licitud implica el consentiment per a la comunicació a tercers de les dades recollides en aquesta, amb l'objecte del tractament posterior de les dades amb fins històrics, estadístics o científics, en el marc de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

8. Així mateix, la presentació de la sol·licitud implica l'autorització de l'entitat sol·licitant per al tractament de dades de manera automatitzada i la cessió als òrgans d'instrucció, avaluació, concessió, seguiment i control competents, així com per a donar publicitat als actes administratius que ho requereixin, i, també, per a comprovar o recaptar d'altres òrgans, administracions o proveïdors, per mitjans electrònics, la informació sobre circumstàncies dels sol·licitants o de les sol·licituds que, d'acord amb la convocatòria i la normativa aplicable, se'ls hagi de practicar qualsevol notificació necessària per a la tramitació del procediment de concessió.

 

IV. Finançament, quantia i intensitat de l'ajuda i criteris per a la seva determinació

Setè Finançament, intensitat de l'ajuda i criteris per a la seva determinació

1. L'aportació de la Direcció General de Política Universitària i Recerca per donar suport als projectes ha de ser com a màxim de 5.000.000,00 euros i té caràcter pluriennal. Atès que aquesta subvenció s'imputa a més d'una partida pressupostària, l'assignació és vinculant per l'import total i no per cada partida.

2. La distribució màxima de les anualitats és la següent:

— Any 2023: 0,00 €

— Any 2024: 700.000,00 €, amb càrrec a les partides pressupostàries que s'indiquen a continuació o partides equivalents de l'exercici de 2024, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient:

  • 150.000,00 €, a la partida 21501 541A01 44700 00 31111
  • 25.000,00 €, a la partida 21501 541A01 44900 00 31111
  • 25.000,00 €, a la partida 21501 541A01 40100 00 31111
  • 25.000,00 €, a la partida 21501 541A01 44800 00 31111
  • 25.000,00 €, a la partida 21501 541A01 48000 00 31111
  • 250.000,00 €, a la partida 21501 541A01 47000 00 31111
  • 200.000,00 €, a la partida 21501 541A01 47000 00 23064
 

— Any 2025: 1.800.000,00 €, amb càrrec a les partides pressupostàries que s'indiquen a continuació o partides equivalents de l'exercici de 2025, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient:

  • 400.000,00 €, a la partida 21501 541A01 44700 00 31111
  • 75.000,00 €, a la partida 21501 541A01 44900 00 31111
  • 75.000,00 €, a la partida 21501 541A01 40100 00 31111
  • 75.000,00 €, a la partida 21501 541A01 44800 00 31111
  • 75.000,00 €, a la partida 21501 541A01 48000 00 31111
  • 800.000,00 €, a la partida 21501 541A01 47000 00 31111
  • 300.000,00 €, a la partida 21501 541A01 47000 00 23064

— Any 2026: 1.800.000,00 €, amb càrrec a les partides pressupostàries que s'indiquen a continuació o partides equivalents de l'exercici de 2026, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient:

  • 400.000,00 €, a la partida 21501 541A01 44700 00 31111
  • 100.000,00 €, a la partida 21501 541A01 44900 00 31111
  • 100.000,00 €, a la partida 21501 541A01 40100 00 31111
  • 100.000,00 €, a la partida 21501 541A01 44800 00 31111
  • 100.000,00 €, a la partida 21501 541A01 48000 00 31111
  • 700.000,00 €, a la partida 21501 541A01 47000 00 31111
  • 300.000,00 €, a la partida 21501 541A01 47000 00 23064

— Any 2027: 700.000,00 €, amb càrrec a les partides pressupostàries que s'indiquen a continuació o partides equivalents de l'exercici de 2027, sempre que hi hagi crèdit adequat i suficient:

  • 150.000,00 €, a la partida 21501 541A01 44700 00 31111
  • 25.000,00 €, a la partida 21501 541A01 44900 00 31111
  • 25.000,00 €, a la partida 21501 541A01 40100 00 31111
  • 25.000,00 €, a la partida 21501 541A01 44800 00 31111
  • 25.000,00 €, a la partida 21501 541A01 48000 00 31111
  • 250.000,00 €, a la partida 21501 541A01 47000 00 31111
  • 200.000,00 €, a la partida 21501 541A01 47000 00 23064

3. Tal com s'ha esmentat en el punt setè.1, aquesta subvenció s'imputa a més d'una partida pressupostària i l'assignació és vinculant per l'import total i no per cada partida. Aquesta vinculació està condicionada per les limitacions pressupostàries del crèdit disponible i per les pròpies dels expedients de modificació de crèdit que estableixen les normes pressupostàries que hi són aplicables.

4. La quantia de les ajudes s'ha de determinar en cada cas en funció del cost finançable real de l'actuació i de les disponibilitats pressupostàries.

5. Excepcionalment, en cas que es prevegi que el volum de l'import de sol·licituds pugui ser significativament superior a l'import global màxim destinat a les ajudes i no suposi cap alteració dels requisits i condicions fixades, es pot admetre la possibilitat del prorrateig entre els beneficiaris en el percentatge que resulti de l'excés entre el que s'ha sol·licitat i l'import global màxim destinat a les ajudes.

6. Intensitat de les ajudes i despeses subvencionables. Les intensitats màximes de les ajudes tenen els límits següents:

a) 50 % de les despeses subvencionables per a la recerca industrial

b) 25 % de les despeses subvencionables per al desenvolupament experimental

Pot augmentar-se la intensitat d'ajuda fixada en l'apartat anterior, com s'indica a continuació:

a) En 20 punts percentuals per a recerca industrial si són petites empreses.

b) En 10 punts percentuals per a recerca industrial si són mitjanes empreses.

c) En 15 punts percentuals per a recerca industrial si l'acció implica una col·laboració efectiva entre una empresa i un o varis organismes d'investigació i difusió de coneixement que assumeixin el 10 % de les despeses, i amb dret a publicar el resultat de la pròpia investigació.

d) En 20 punts percentuals per a desenvolupament experimental si són petites empreses.

7. En tot cas, la intensitat màxima de l'ajut i, per tant, el màxim subvencionable és del 60 % del pressupost presentat en el moment de la sol·licitud.

Vuitè Conceptes susceptibles d'ajuda

1. Les ajudes previstes en aquesta Resolució s'han de destinar a cobrir les despeses sol·licitades relacionades amb el desenvolupament i execució de les activitats del projecte de recerca per al qual s'hagin concedit.

2. Es consideren despeses subvencionables les que, de manera indubtable, responen a la naturalesa de l'activitat subvencionada, resulten necessàries i s'imputen dins del període d'execució d'aquesta, amb les següents característiques:

— Despeses dels organismes públics de recerca (segons el punt tercer.1.c):

a) No són finançables les despeses de personal propi finançades amb càrrec al capítol I «Despeses de personal» de l'organisme o entitat.

b) Són finançables les despeses de personal contractat específicament per al desenvolupament del projecte. El personal contractat pot incorporar-se al projecte durant tot el temps que duri o només durant una part, amb dedicació parcial o total. Aquest personal s'ha d'incorporar al projecte d'acord amb la normativa vigent i les normes a les quals estigui sotmès el centre beneficiari. Es permeten la renovació, les pròrrogues dels contractes iniciats i els contractes de professors associats, sempre que els estatuts de l'entitat beneficiària o resta de normativa que hi és d'aplicació ho permetin. En els casos de suspensió del contracte per maternitat, i també en els supòsits anàlegs prevists en la legislació laboral, es pot substituir la persona que està de baixa per un altre treballador, però no es poden imputar els dos costos de la Seguretat Social.

Les despeses de personal poden referir-se a doctors, titulats superiors, diplomats i tècnics de suport. No són subvencionables les despeses de personal realitzades amb anterioritat a la data aprovada en l'inici del termini d'execució del projecte.

c) Són finançables les despeses d'adquisició d'equips, instruments, aparells i altre material inventariable cientificotècnic indispensable per dur a terme el projecte (material bibliogràfic, programes d'ordinador de caràcter tècnic, etc. i béns amb una vida útil superior a l'any de caràcter material o immaterial amb un cost superior als 300 euros). No és subvencionable la totalitat de l'equipament adquirit durant el període d'elegibilitat d'aquesta convocatòria, sinó els costos d'amortització del material nou corresponent al període comprès entre l'adquisició i la finalització del projecte, calculats d'acord amb els principis comptables generalment acceptats. En l'informe del projecte ha de detallar-se el mètode o càlcul seguit per determinar les quotes d'amortització i si aquest mètode compleix amb les normes de comptabilitat pertinents. No són subvencionables les despeses d'amortització d'equips adquirits ja usats (segona mà). Els béns amortitzats han de ser instal·lats en centres de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

— Despeses de les entitats privades (segons els punts tercer.1.a i tercer.1.b):

a) Despeses de personal. Són finançables les despeses de derivades de la contractació de personal investigador, tècnics i personal auxiliar dedicat al projecte, tant de personal propi de l'entitat com de noves contractacions. La despesa de personal finançable s'ha de calcular amb la següent fórmula de cost-hora, per a cada persona empleada participant al projecte. No s'admetran costos hora superiors a 50 euros.

Fórmula càlcul cost-hora:

Cost hora= (X+Y)/H

X= Retribucions satisfetes a l'empleat en l'exercici, d'acord amb allò que es declara en el model 190 de l'IRPF, o document equivalent.

Y= Quota patronal anual satisfeta a la Seguretat Social per aquest empleat, calculada segons la base de cotització (expressada en els models TC2, o document equivalent, degudament identificada) multiplicada pel coeficient final resultant de l'aportació de l'entitat beneficiària a la Seguretat Social per aquest empleat. Si la persona és sòcia o accionista de l'entitat, el model TC2 s'ha de substituir pels butlletins de cotització a la Seguretat Social

 H= Hores anuals de l'empleat, segons el Conveni d'aplicació a la entitat beneficiària.

En el cas d'aquelles entitats en què el personal n'és soci o accionista, poden imputar-se les despeses personal com a personal propi de l'entitat, tenint en compte que aquest personal hade figurar en una escriptura notarial. El document ha d'aportar-se junt amb la titulació acadèmica en la justificació econòmica de l'ajut. Només es finançarà el personal que tengui titulació universitària de grau mig o superior o formació professional de grau superior.

Per a la realització del projecte només es finançarà el personal que pertanyi als grups de cotització 1, 2 i 3.

En els casos de suspensió del contracte per maternitat, i també en els supòsits anàlegs prevists en la legislació laboral, es pot substituir la persona que està de baixa per un altre treballador, però no es poden imputar els dos costos de la Seguretat Social.

Les despeses de personal poden referir-se a doctors, titulats superiors, diplomats i tècnics de suport. No són subvencionables les despeses de personal realitzades amb anterioritat a la data aprovada en l'inici del termini d'execució del projecte.

b) Despeses d'instrumental i material, en la mesura i durant el període d'execució del projecte; en cas que l'instrumental o el material no s'utilitzin durant tota la seva vida útil, únicament es consideren subvencionables les despeses d'amortització corresponents a la duració del projecte, calculades d'acord amb els principis comptables generalment acceptats.

c) Despeses de lloguer i/o lísing d'actius materials utilitzats en el projecte pel període d'execució del projecte.

d) Segell PIME innovadora. Es poden finançar les despeses relacionades amb l'obtenció del segell de PIME innovadora, sempre que s'incloguin en el pressupost sol·licitat.

3. Despeses relatives al projecte (independentment del tipus d'entitat que les realitza):

― Les de creació i disseny de material (bibliogràfic, programari, etc.).

― El material fungible. Es consideren elegibles els costos de matèries primeres i altres aprovisionaments de natura fungible o consumible que es deriven directament de l'activitat de recerca i desenvolupament.

― Els desplaçaments (viatges, quilometratge, etc.), allotjament i dietes (per manutenció, per allotjament o dieta sencera) del personal amb dedicació al projecte i, sempre que figuri en el pla de treball o en els informes presentats, del personal complementari col·laborador. La despesa d'allotjament i la dieta per allotjament no són compatibles per a un mateix concepte o desplaçament. Aquestes despeses tan sols s'han de comptabilitzar en el cas que es justifiqui el desplaçament de la persona fora de la localitat on treballa habitualment. El màxim de les dietes és el que regula de forma oficial cada entitat. En el cas de no existir aquesta regulació, no es poden superar els màxims establerts en la normativa vigent sobre indemnitzacions per raons de servei del Govern de les Illes Balears.

― Les estades curtes (màxim de tres mesos) a altres laboratoris per fer tasques relacionades amb el projecte, així com les despeses derivades de les visites i estades d'investigadors convidats, per a períodes curts (màxim de tres mesos), en relació directa amb el projecte.

― Les col·laboracions externes. Sempre que en l'informe del projecte quedi prou justificada la necessitat de recórrer a personal complementari per executar un treball específic o amb dificultat tècnica i puntual, es poden comptabilitzar les despeses de viatge i allotjament o les dietes d'aquest personal complementari en les mateixes condicions que s'apliquen a les despeses d'idèntica naturalesa ocasionades pel personal del projecte.

― Les subcontractacions, assistències tècniques i consultories destinades de manera exclusiva a l'activitat de recerca, així com a activitats pròpies dels projectes (assistències tecnològiques, serveis de transferència, anàlisi de mostres, proves de laboratori, informes tècnics, etc.). No es consideren subcontractacions les tasques desenvolupades per altres grups de recerca dins la mateixa institució.

― Les de publicació i difusió de resultats. S'hi inclouen despeses de revisió de manuscrits, despeses de publicació en revistes científiques i altres revistes, publicació de tesis doctorals que hagin estat generades en el projecte i despeses d'assistència, inscripció i participació en actes de difusió.

4. En concepte de costos indirectes, les entitats beneficiàries poden imputar addicionalment un percentatge del 15 % dels costos directes de personal vàlidament justificats i subvencionables.

5. En el cas de subministrament de béns d'equip i serveis de consultoria i assistència tècnica o prestacions d'anàloga naturalesa, quan l'import subvencionable superi les quanties establertes per al contracte menor establert a la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, s'han de presentar, com a mínim, tres ofertes prèvies de diferents proveïdors. No és necessària la presentació d'aquestes ofertes quan es justifiqui que no existeixen en el mercat altres entitats subministradores. En el cas que el contracte es trobi inclòs en l'àmbit d'aplicació de la Llei 9/2017, ha d'ajustar-se a allò que disposa aquesta Llei.

6. En cap cas no són subvencionables les despeses següents:

― Els dispositius i llicencies informàtiques d'ús genèric (PC, ordinadors, portàtils, impressores).

― El mobiliari i material d'oficina.

― Els consumibles informàtics que tenen la consideració d'ús general no es financen com a costos directes.

― Les quotes a societats científiques nacionals i internacionals.

― Les despeses d'adquisició, manteniment o estudi de patents.

― Les financeres o bancàries.

― L'IVA o altres impostos indirectes anàlegs.

― Sense perjudici de les despeses de manutenció que puguin correspondre amb càrrec al concepte de viatges i dietes, en el pressupost no són elegibles despeses de menjars i altres atencions de caràcter protocol·lari (per exemple, les realitzades una vegada finalitzades les sessions de treball).

― Les d'assistència o participació a congressos, jornades o altres actes de difusió, si no es demostra la difusió del projecte subvencionat.

― Les derivades d'encàrrecs de gestió.

― Qualsevol altra despesa que es pugui considerar pròpia de l'activitat general de l'entitat o empresa sol·licitant.

7. La Comissió de Selecció encarregada de seleccionar les sol·licituds, una vegada realitzada l'avaluació externa, pot limitar els conceptes o les quantitats màximes subvencionables en les partides que consideri oportunes, la qual cosa ha de quedar reflectida en l'acta de la reunió corresponent a la concessió de les ajudes.

Novè Subcontractació, assistència tècnica i consultoria

1. El pressupost global de l'activitat subcontractada, les assistències tècniques i les consultories en conjunt no pot ser superior al 30 % del pressupost total del projecte subvencionat.

2. Poden ser objecte de subcontractació les activitats del projecte que formen part de l'actuació subvencionada però que no poden ser realitzades per l'entitat beneficiària per si mateixa, extrem que s'ha d'acreditar en la memòria tècnica del projecte.

3. No pot subcontractar-se amb les mateixes entitats que formen part del projecte. En tot cas, s'han de respectar els límits i les condicions que estableixen els apartats 3 a 7 de l'article 38 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

4. D'acord amb l'article 38 del Decret legislatiu 2/2005, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, en cap cas el beneficiari no pot concertar l'execució total o parcial de les activitats subvencionades amb persones o entitats vinculades amb ell, llevat que la contractació s'efectuï d'acord amb les condicions normals de mercat i s'obtingui l'autorització prèvia de l'òrgan que concedeix la subvenció.

Desè Entitats col·laboradores

De conformitat amb el que disposen els articles 26 i 27 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l'article 9 de l'Ordre de la consellera d'Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010, en la fase d'avaluació externa es pot designar com a entitat col·laboradora una entitat avaluadora de prestigi reconegut i de dret públic (AGAUR, AVAP, AQUIB, AEI o alguna altra de similar), o una entitat privada que realitzi activitats d'avaluació de projectes científics, amb la qual s'ha de formalitzar un conveni o un contracte per concretar els termes de la col·laboració.

Onzè Incompatibilitat amb altres ajudes

Les ajudes regulades en aquesta convocatòria són incompatibles amb la percepció d'altres subvencions o ajudes procedents de qualssevol administracions o entitats públiques o privades, nacionals o internacionals.

Dotzè Instrucció i òrgans competents

1. La Direcció General de Política Universitària i Recerca és l'òrgan competent per instruir els procediments de selecció i concessió de les ajudes d'aquesta convocatòria.

2. L'òrgan competent per resoldre la concessió de les ajudes és el conseller competent en matèria de recerca, d'acord amb el que estableix l'article 8.1.a) del Text refós de la Llei de subvencions.

Tretzè Procediment d'avaluació i selecció de les sol·licituds

1. El procediment d'avaluació es realitzarà en una única fase d'avaluació externa.

2. L'avaluació cientificotècnica externa ha de ser realitzada per una entitat d'acord amb les característiques especificades en el punt desè d'aquesta convocatòria o per un panell d'avaluadors independents designats per la Direcció General de Política Universitària i Recerca. Els criteris de l'avaluació externa i les puntuacions màximes per criteri són les següents:

 


Criteris d'avaluació externa 


Puntuació

Qualitat del projecte i viabilitat tècnica de la proposta. Es valorarà l'adequació de la proposta als objectius de la convocatòria i el grau de desenvolupament experimental d'aquesta, l'excel·lència tècnica, innovadora i econòmica de la proposta. La claredat, originalitat i pertinència dels objectius cientificotècnics perseguits, incloent la correcta justificació d'aquests, la seva rellevància i l'adopció d'una metodologia correcta per a la seva consecució; i els elements innovadors de la proposta. Es valorarà la viabilitat de la proposta avaluant l'adequació de les activitats del projecte als objectius proposats, la seva adequació segons l'estat de la tècnica, els recursos disponibles per a la correcta execució de les activitats proposades i la idoneïtat del pressupost sol·licitat en relació amb els objectius a assolir; així com el pla de contingència. Quan sigui pertinent es valorarà el caràcter interdisciplinar i multidisciplinar de la proposta.


Màxim 40 punts

Explotació de resultats esperats i orientació al mercat. Es valorarà el pla proposat per a la explotació de resultats esperats i l'orientació i proximitat al mercat. Es valoraran els estudis d'anàlisi i previsió de mercats i la generació i explotació de patents i/o models d'utilitat. Capacitat cientificotècnica. S'han de valorar la capacitat i l'experiència de l'equip d'investigació per dur a terme les activitats proposades.


 Màxim 20 punts

Capacitat tècnica i econòmica de l'entitat. Es valorarà la qualitat de les contribucions cientificotècniques, d'innovació i altres resultats obtinguts pels membres de l'equip de recerca. La complementarietat tècnica entre els diferents membres, així com la capacitat per desenvolupar les tasques proposades. Es valorarà la capacitat econòmica de l'entitat per a l'execució de la proposta i l'explotació dels resultats. Es valorarà l'adequació dels mitjans materials i humans necessaris, tant de les empreses com dels centres d'R+D participants, així com el percentatge i les activitats objecte de subcontractació.


 Màxim 10 punts

Impacte socioeconòmic. Es valorarà el grau de maduresa tecnològica del projecte i el temps previsible per a la explotació o arribada al mercat, el potencial de la proposta per a la creació d'ocupació directe, així com l'impacte que pugui derivar-se de les activitats previstes en termes de generació de valor afegit per a la societat. En aquells casos que així ho requereixin, es valorarà la inclusió de la dimensió de gènere en la proposta d'investigació o l'impacte associat a l'àmbit de la discapacitat i altres àrees d'inclusió social, així com la planificació de la difusió dels resultats a la societat.


Màxim 10 punts

Projecció internacional. Es valorarà la participació i lideratge en programes d'R+D+i internacionals, col·laboracions internacionals, així com les relacions amb entitats internacionals. Es valorarà la capacitat d'obertura de mercats internacionals per part de les entitats.

Màxim 10 punts

PUNTUACIÓ màxima de l'avaluació externa

 90 punts

Perquè el projecte pugui ser considerat finançable ha d'obtenir una puntuació mínima de 20 punts en l'apartat «Qualitat del projecte i viabilitat tècnica de la proposta».

3. Criteris de desempat.

En el cas que les sol·licituds obtenguin igual puntuació, a l'efecte de resoldre l'empat, aquest s'ha de dirimir a favor de la sol·licitud que tengui major puntuació segons aquest ordre:

1r. explotació de resultats esperats i orientació al mercat

2n. capacitat tècnica i econòmica de l'entitat

3r. impacte socioeconòmic

4t. projecció internacional

5è. data i hora de presentació de la sol·licitud

4. Els avaluadors externs hauran d'establir al seu informe quin tipus d'investigació aplicada proposa el projecte:

a) recerca industrial

b) desenvolupament experimental

Per establir el tipus d'investigació s'han d'utilitzar les definicions establertes a la darrera versió del Manual de Frascati. No es podran finançar projectes de recerca fonamental, per tant, els projectes que es considerin com a recerca fonamental seran exclosos d'aquesta convocatòria.

Sobre la base d'aquest apartat de l'informe d'avaluació, la Comissió de Selecció ha d'establir la intensitat màxima de l'ajut.

5. L'òrgan instructor, a la vista dels informes de la Comissió de Selecció, ha de proposar els projectes finançables i no finançables:

a) Una relació prioritzada (en funció de la puntuació) dels projectes que es considerin finançables, detallant el finançament, que ha de ser determinat segons criteris de màxima eficiència en l'assignació de recursos. En el cas dels projectes gestionats de forma coordinada, si qualssevol dels subprojectes que conformen el projecte coordinat no es proposen per a l'aprovació, tampoc no s'ha de proposar el que els complementava.

b) Una relació dels projectes considerats no finançables.

L'òrgan instructor publicarà una diligència amb la relació prioritzada dels projectes que es consideren finançables i no finançables. Les entitats disposen d'un termini de deu dies comptadors des del dia següent al de publicació de la diligència per formular les al·legacions que considerin oportunes.

Catorzè Composició de la Comissió de Selecció

1. La Comissió de Selecció és única i té la composició següent:

― El director general de Política Universitària i Recerca, que actua com a president.

― La cap del Servei de Recerca i Desenvolupament.

― Dos tècnics de la Direcció General, nomenats pel director general de Política Universitària i Recerca.

― Un funcionari de la Direcció General de Política Universitària i Recerca, que actua com a secretari i sense la condició de membre, amb veu però sense vot. Nomenat pel director general de Política Universitària i Recerca.

2. La Comissió de Selecció ha de revisar les sol·licituds presentades i ha d'atorgar les puntuacions addicionals següents:

— 5 punts si l'empresa pertany a un clúster registrat.

— 5 punts si l'entitat té segell de PIME innovadora.

3. Amb la puntuació total la comissió de selecció ha de proposar a l'òrgan instructor la relació de projectes finançables i no finançables i la quantitat a finançar per a cada projecte.

4. Allò que no estigui previst expressament en aquesta convocatòria o en les bases reguladores sobre el funcionament de la Comissió de Selecció s'ha de regir per allò que estableix el capítol II de la Llei 40/2015.

Quinzè Procediment de concessió, notificació i comunicació

1. El procediment de concessió de les ajudes ha de ser el de concurrència competitiva, conforme als principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no discriminació, eficàcia en el compliment dels objectius i eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics, assenyalats per l'article 6.2 del Text refós de la Llei de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

2. Realitzada l'avaluació de les sol·licituds en la forma prevista en aquesta convocatòria (punt tretzè), l'òrgan instructor ha de formular les propostes de resolució oportunes. Els interessats disposen d'un termini màxim de deu dies des de la notificació per manifestar l'acceptació o el desistiment de l'ajuda proposada o per exposar les al·legacions que considerin necessàries.

3. En el document d'acceptació de l'ajuda (imprès 3), s'ha de certificar que la quantitat total concedida en la proposta de resolució és suficient per dur a terme el projecte sense que no se'n desvirtuï la finalitat.

4. En el mateix document d'acceptació (imprès 3), s'ha d'incloure el reconeixement sobre l'obligació que tenen les entitats beneficiàries de gestionar les despeses del projecte d'acord amb el contingut de la Llei de contractes del sector públic vigent, i de tramitar, sempre que així ho determini la Llei, els expedients de contractació necessaris per gestionar els projectes. Juntament amb el model d'acceptació de l'ajut s'ha de presentar la documentació següent:

a) Documents relatius a la part institucional de les entitats beneficiàries (en el cas de projectes coordinats —modalitat 2—, un per cada entitat sol·licitant):

― En el cas d'entitats públiques, una còpia de la publicació en el butlletí oficial corresponent de la creació o el reconeixement de l'entitat, i també l'acreditació de la representació que exerceix qui signa la sol·licitud. Si ja consta a la Direcció General de Política Universitària i Recerca, n'hi ha prou amb una manifestació en aquest sentit.

― En el cas de persones jurídiques no incloses en els paràgrafs anteriors, el document constitutiu de l'entitat, si escau, els estatuts socials degudament inscrits en el registre corresponent o el certificat d'inscripció registral dels documents esmentats, i l'acreditació de la representació que exerceix qui signa la sol·licitud.

 

b) Un certificat o una acreditació de l'existència d'un compte bancari la titularitat del qual recau en el beneficiari de la subvenció. Si ja consta a la Direcció General de Política Universitària i Recerca, n'hi ha prou amb una manifestació en aquest sentit (imprès 4).

c) El contracte o document de vinculació acreditatiu de la vinculació de l'investigador principal amb l'entitat beneficiària.

5. Si no es presenta l'acceptació de l'ajuda ni es formula cap al·legació, o bé hi ha un desistiment exprés en l'esmentat termini, s'entén que es desisteix de la sol·licitud i de l'ajuda proposada.

6. En virtut d'allò que preveu l'article 45 de la Llei 39/2015, la notificació dels tràmits de proposta de resolució i de resolució es realitzaran mitjançant publicació en la pàgina web de la Direcció General (http://dgrdi.caib.es), i suposarà tots els efectes de notificació practicada, o bé de forma individual mitjançant la plataforma habilitada per a la gestió de les notificacions i comunicacions per part de l'Administració autonòmica (@notifica o equivalent).

7. La resta d'accions derivades dels tràmits de notificació de les propostes de resolució i resolucions, com és el cas d'un avís, l'enviament d'informació complementària de l'avaluació, l'enviament d'una fitxa econòmica del projecte i terminis anuals de justificació, etc., es poden fer per correu electrònic.

8. La presentació per part de les persones interessades de qualsevol tipus de sol·licitud o resposta a aquests tràmits (com l'acceptació de l'ajuda, el lliurament de documentació addicional o les al·legacions als tràmits) ha de fer-se per registre electrònic. De forma excepcional, en el cas que sigui necessari confrontar una documentació original o es doni alguna altra circumstància justificada adequadament, es pot presentar la documentació en qualsevol altra de les formes recollides en l'article 16 de la Llei 39/2015.

9. El document de resolució de concessió ha de fixar amb caràcter definitiu el període d'execució i justificació dels projectes, la quantitat total concedida i la quantitat total que s'ha de justificar. Aquest document es podrà complementar amb les fitxes econòmiques i informatives necessàries. La resolució també ha de contenir les dades indicades en el punt 12.1 de l'Ordre de la consellera d'Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010.

Setzè Termini per resoldre i recursos

1. El termini màxim per resoldre els procediments i notificar la resolució és de sis mesos, comptadors des de la data de presentació de la sol·licitud. La persona o l'entitat interessada pot entendre desestimada la sol·licitud si, una vegada transcorregut el termini màxim de sis mesos des que la va presentar, no se li ha notificat cap resolució.

2. El termini per resoldre pot ser interromput, d'acord amb l'article 22.1 de la Llei 39/2015, durant el període d'avaluació, així com en l'utilitzat per a l'esmena de deficiències i l'aportació de documents.

3. Contra la resolució del procediment de concessió, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar potestativament un recurs de reposició davant l'òrgan que la va dictar, en el termini d'un mes, si la resolució és expressa, o de tres mesos, si no ho és, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Sense perjudici de l'anterior, contra la resolució del procediment de concessió i, si escau, contra la resolució del recurs potestatiu de reposició, es pot interposar un recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos, si la resolució és expressa, o de sis mesos, si no ho és, d'acord amb els articles 11.1 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. Tot això sense perjudici d'interposar qualsevol altre recurs que es consideri pertinent.

Dissetè Modificació de la resolució de concessió

1. Els projectes s'han d'executar en el termini i en la forma que es determini en les resolucions de concessió i documentació complementària. No obstant això, si hi ha circumstàncies concretes que alteren les condicions tècniques o econòmiques, la resolució de concessió es pot modificar sempre que es compleixin els requisits següents:

a) Que la modificació no afecti els objectius perseguits amb l'ajuda ni els aspectes fonamentals d'aquesta o que hagin estat decisius per concedir-la, i que no alteri la determinació del beneficiari ni danyi els drets de tercers. Tan sols es poden autoritzar modificacions amb relació a la determinació del beneficiari en el cas de fusió o absorció entre entitats que continuïn ubicades a les Illes Balears. En aquest cas, la nova entitat adquireix la condició de beneficiària des de la data de la modificació de la resolució de concessió.

b) Que la sol·licitud de modificació sigui autoritzada prèviament per l'òrgan instructor del procediment, el qual n'ha d'emetre un informe i ha de proposar la modificació de la resolució de concessió a l'òrgan competent perquè resolgui.

c) Que tant la sol·licitud de modificació com l'autorització es produeixin abans del venciment del termini d'execució estipulat en la resolució de concessió.

d) Que no impliqui un increment de la quantia de la subvenció concedida inicialment.

e) Que no impliqui un ajornament del termini d'execució estipulat.

2. La sol·licitud de modificació s'ha d'acompanyar d'un informe en el qual s'han d'exposar els motius dels canvis i s'ha de justificar, tant la impossibilitat de complir les condicions establertes en la resolució de concessió, com el compliment dels requisits assenyalats en l'apartat anterior.

3. El canvi de l'investigador o investigadors principals és possible, sempre que el nou investigador principal compleixi amb els requisits establerts en aquesta convocatòria. Llevat de casos excepcionals degudament justificats, tan sols s'admet aquest canvi com a conseqüència de la pèrdua de vinculació amb l'entitat beneficiària de l'investigador principal que figurava en la sol·licitud de l'ajuda o altres circumstàncies que no es poden evitar o preveure.

4. Les sol·licituds de modificació s'han de presentar amb temps suficient per aprovar els canvis i, com a data límit, tres mesos abans de la data màxima de finalització del projecte.

5. Els transvasaments entre les partides no necessiten autorització sempre que es compleixin els requisits següents:

a) Que l'augment en una de les partides existents en la resolució de concessió es compensi amb la disminució d'una altra partida també existent, de manera que no s'alteri l'import destinat al projecte concedit ni s'introdueixin partides amb conceptes nous.

b) Que no es modifiqui la naturalesa de l'actuació i no suposi alteracions dels objectius i condicions essencials per als quals es va concedir l'ajuda.

c) Que l'import transvasat no superi el 10 % del total subvencionat per a cada projecte (atès que la justificació econòmica es fa per separat).

d) Que el beneficiari justifiqui adequadament el canvi entre partides en un escrit de seguiment o en les memòries de justificació.

6. D'acord amb el punt vintè d'aquestes bases, el beneficiari ha d'informar la Direcció General de Política Universitària i Recerca de la intenció d'introduir qualsevol canvi en els termes de la concessió, a fi que aquesta Direcció General l'autoritzi o el denegui.

Divuitè Període d'inversió, execució i justificació de les ajudes

1. Les inversions s'han d'haver executat en el període que va des de la data d'inici del projecte fins a la data de justificació final de l'ajuda; ambdues dates s'indiquen en la resolució de concessió.

2. Les dates finalment assignades com a data d'inici i data de finalització han de ser les estipulades en la resolució de concessió de l'ajuda. Les dates de justificació de cada període, la distribució pressupostària anual i els imports mínims a justificar per a cada període han de comunicar-se igualment als interessats una vegada sigui concedit el projecte. La data de justificació final de l'ajuda no pot ser, en cap cas, posterior a l'1 de setembre de 2027.

3. La quantitat total a justificar s'establirà en la resolució de concessió i ha de coincidir amb l'import total del projecte presentat.

4. Els imports mínims que s'han de justificar per a cada període de justificació han de coincidir amb el 100 % de la quantitat adjudicada i concedida per al període esmentat. No s'avançarà cap pagament, és a dir, no es realitzarà prèviament el pagament d'una quantitat no justificada adequadament.

5. En el supòsit que no es justifiqui en la seva totalitat l'import mínim adjudicat per a un període de justificació (d'acord amb les dates màximes de justificació i imports per períodes determinats en la resolució de concessió), però s'hagi complert la finalitat per a la qual es va concedir la subvenció, aquesta s'ha de revisar i minorar proporcionalment.

6. S'entén que no hi ha incompliment dels objectius prevists si en la darrera justificació s'ha executat correctament el 70 % del pressupost total del projecte o de cada subprojecte (en el cas d'un projecte coordinat). En el cas que hi hagi incompliment s'ha d'iniciar el procediment de reintegrament del total de l'ajuda concedida per projecte.

7. En el supòsit de superar-se la justificació dels imports concedits en la primera, segona i tercera justificacions, la diferència respecte al mínim a justificar s'ha d'acumular i comptabilitzar en futures justificacions o tenir en compte en la justificació i regularització final del projecte.

8. És obligatori justificar la subvenció en els termes establerts i amb la documentació detallada en el punt següent. La no justificació o la justificació insuficient comporta l'obligació de reintegrar la subvenció a la Tresoreria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

9. S'ha de presentar conjuntament un informe tècnic de l'investigador principal o coordinador del projecte i una memòria econòmica per cada una de les entitats beneficiàries (en el cas de la modalitat 2 es presentaran un total de dues memòries econòmiques).

10. El contingut de l'informe tècnic i memòries econòmiques per a la primera, segona i tercera justificacions serà el següent:

a) Quant a la memòria tècnica (imprès 5):

― Una descripció del grau de compliment dels objectius proposats en l'actuació, l'impacte dels resultats, i, si escau, la justificació de les desviacions produïdes amb relació a les actuacions per a les quals s'ha concedit la subvenció, així com la resta d'informació que incorpori l'imprès corresponent.

La memòria tècnica final ha d'incorporar, entre d'altres, informació d'acord amb l'imprès corresponent, referent a: una còpia de totes les publicacions, els programes d'actes, els documents de publicitat, etc., que hagin derivat del projecte, amb les imatges i les obligacions detallades en el punt vigèsim.1.f) d'aquesta convocatòria.

b) Pel que fa a la memòria econòmica:

― Un certificat de les despeses realitzades. Aquest certificat ha de contenir un resum de les despeses realitzades durant el període que s'ha de justificar.

― Una còpia de les factures o els documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa emesos a nom de l'entitat beneficiària de l'ajuda. Totes les factures i els documents justificatius que tenguin aquest mateix valor han de complir els requisits establerts en els articles 6 i següents del Reial decret 1496/2003, de 28 de novembre, relatiu a les obligacions de facturació. Entre aquests requisits s'ha de destacar la presència de la informació següent: la data d'expedició de la factura; la identificació, amb el NIF i el domicili, tant del proveïdor com de l'entitat beneficiària (a càrrec de la qual s'han d'emetre totes les factures); la descripció de les operacions amb la data en què s'han duit a terme, i l'IVA. Cap factura no pot anar a un altre nom que no sigui el de l'entitat beneficiària.

Les factures originals poden ser requerides per ser comprovades i per verificar que no han estat ni seran objecte de cap altra subvenció. Les factures originals, una vegada comprovades, s'han de retornar al beneficiari.

― Els documents que acreditin els pagaments de les factures. Els pagaments de les factures presentades es poden acreditar mitjançant una fotocòpia del justificant de l'ordre de transferència bancària o del document bancari que doni fe del pagament, en el qual han de figurar la data de la transferència, l'import transferit i la identificació del concepte de la transferència, així com les dades de qui l'ordena i del destinatari, que han de coincidir amb el beneficiari i amb l'emissor de la factura, respectivament.

Els pagaments també es poden acreditar mitjançant una còpia d'un xec nominatiu o pagaré nominatiu, sempre que estigui vençut, acompanyat de l'extracte bancari del beneficiari de l'ajuda en el qual aparegui el càrrec d'aquest xec o pagaré.

Si el total de l'extracte bancari no coincideix amb el total de la factura presentada (perquè al mateix proveïdor se li ha transferit el pagament conjunt de diverses factures), s'ha d'aportar un desglossament de les factures que formen part de l'extracte. Així mateix, en el cas que el certificat de pagament es presenti en una moneda diferent de la de la factura, s'ha de presentar el document bancari que fa la conversió entre les divises.

Els pagaments en efectiu de quantitats superiors a 500,00 euros no són subvencionables. Per als pagaments en efectiu d'imports inferiors a 500,00 euros s'ha de presentar el rebut del pagament signat pel proveïdor. Tan sols s'accepten tiquets de caixa per imports inferiors a 100,00 euros.

― Un certificat de l'Administració tributària estatal i un altre de la Tresoreria General de la Seguretat Social en què s'indiqui que l'entitat beneficiària està al corrent dels pagaments de les seves obligacions davant aquests organismes. En el cas que la persona beneficiària sigui una entitat pública, aquests certificats s'han de substituir per una declaració responsable de la persona sol·licitant en què s'indiqui que l'entitat es troba al corrent del pagament d'aquestes obligacions.

― Els documents que acreditin que es manté una comptabilitat separada o un codi comptable específic per a totes les transaccions relacionades amb l'operació.

― En el cas de la justificació de despeses de personal, s'ha de presentar la documentació específica següent: el contracte afectat al projecte; les nòmines; un justificant del pagament de la nòmina emès per l'entitat bancària (o justificant bancari), o bé un certificat o un extracte mensual bancari que acrediti l'ingrés de la nòmina en el compte corrent del perceptor i, en el cas d'un pagament conjunt de diferents persones, un document compulsat desglossat per perceptors, que ha de coincidir amb l'import total de l'ingrés dels certificats bancaris presentats; un model TC1 de la Tresoreria General de la Seguretat Social amb el justificant del pagament bancari corresponent; un model TC2 de la Tresoreria General de la Seguretat Social; els models 111 (retencions i ingressos a compte de l'IRPF) amb una còpia compulsada del justificant del pagament bancari corresponent al període de justificació, i una còpia compulsada del model 190 (resum anual de retencions i ingressos a compte de l'IRPF) corresponent al període de justificació. S'han de presentar el primer full de dades generals i els corresponents a les persones declarades.

No s'acceptarà cap document justificatiu de personal que no es documenti mitjançant nòmines.

― En el cas de la justificació de despeses de viatges, s'ha de presentar la documentació específica següent: la factura i la targeta d'embarcament (en el cas de justificar-se desplaçaments en un mitjà de transport en el qual no consta la targeta d'embarcament, s'ha de presentar, en substitució, el bitllet corresponent).

Tots els tiquets de les despeses derivades d'un desplaçament amb mitjans propis (benzina, peatges, etc.) gestionats directament per l'equip de recerca o equip de treball s'han de presentar en un full d'indemnització de serveis o un full de liquidació signat per l'investigador principal i amb el vistiplau de l'entitat beneficiària, juntament amb la còpia de les factures i els justificants de pagament o dels tiquets que permetin justificar aquests consums o serveis.

― En el cas de la justificació de despeses de manutenció, s'ha de presentar la documentació específica següent: el full d'indemnització de serveis signat per l'investigador principal amb el vistiplau de l'entitat beneficiària o, en el cas de personal complementari, un full de liquidació, juntament amb la còpia de les factures i els justificants de pagament o dels tiquets que permetin justificar aquests consums o serveis. No s'accepten tiquets sense els fulls de liquidació corresponents.

― En el cas de la justificació de despeses d'allotjament, s'ha de presentar la documentació específica següent: la factura de l'hotel i, si escau, d'una despesa avançada per l'investigador, el full d'indemnització de serveis o un full de liquidació signat per l'investigador i per l'entitat beneficiària, amb una còpia de la factura a nom de l'investigador i el justificant del pagament.

― En el cas d'haver estat necessària la tramitació d'un expedient de contractació, segons el contingut de la Llei contractes del sector públic vigent, s'ha de presentar amb la documentació de justificació l'expedient de contractació complet juntament amb la documentació aportada per l'adjudicatari per a la comprovació de l'expedient tramitat.

11. En la darrera justificació (que s'ha de realitzar abans de l'1 de setembre de 2027) s'ha de presentar l'informe final, que ha d'incloure la mateixa documentació detallada en el punt anterior (amb les particularitats de la memòria final), a més d'un compte justificatiu (imprès 6) per a cada projecte o subprojecte, amb les despeses realitzades durant tot el període d'execució i tota la documentació acreditativa prevista al respecte per a les memòries econòmiques anuals.

12. Si, una vegada transcorregut el termini establert, no s'ha presentat la documentació justificativa davant l'òrgan competent, aquest ha de requerir el beneficiari perquè la presenti en el termini improrrogable de deu dies, amb l'advertiment que, si no la presenta, se li exigirà el reintegrament de l'import percebut i s'iniciarà el procediment de reintegrament corresponent.

13. Si, per causes sobrevingudes que no puguin haver estat previstes en el moment de la concessió, el projecte s'ha d'interrompre i es produeix la renúncia expressa de tots els membres a una o diverses anualitats, s'ha de presentar una memòria tècnica acreditativa dels objectius assolits i justificativa de les causes que han impedit l'execució total del projecte. L'avaluació de la memòria per part de l'òrgan instructor determinarà si s'inicia el procediment de reintegrament del total de l'ajuda concedit.

14. Es poden dictar instruccions d'execució i justificació complementàries per desplegar el que disposa aquesta Resolució. Aquestes instruccions, una vegada aprovades, s'han de publicar en la pàgina web de la Direcció General de Política Universitària i Recerca (http://dgrdi.caib.es).

15. Si la sol·licitud no s'ha formulat mitjançant els impresos normalitzats, o bé s'ha presentat sense adjuntar-hi degudament tota la documentació esmentada en els apartats anteriors, s'ha de requerir l'interessat perquè en el termini de deu dies esmeni aquestes mancances. Si no ho fa, es considera que desisteix de la justificació d'aquesta part de la petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes que fixa l'article 21 de la Llei 39/2015. La reclamació de documentaciós'ha de fer mitjançant la publicació en la pàgina web de la Direcció General de Política Universitària i Recerca, i suposa tots els efectes de notificació practicada, o de forma individual mitjançant la plataforma habilitada per a la gestió de les notificacions i comunicacions per part de l'Administració autonòmica (@notifica o equivalent).

16. La resta d'accions derivades dels tràmits de notificació de la reclamació de documentació, com és el cas d'enviament d'informació addicional per aclarir dubtes, etc., es pot realitzar per correu electrònic. Així mateix, la presentació per les persones interessades de qualsevol tipus de sol·licitud o resposta a aquests tràmits ha de fer-se per mitjà del registre electrònic.

17. L'òrgan instructor pot requerir en qualsevol moment del procediment de concessió la documentació que consideri necessària a fi de comprovar l'adequació dels justificants i l'existència d'una pista d'auditoria adequada. Aquesta documentació addicional a efectes de comprovació ha de presentar-se de forma electrònica i, excepcionalment (en el cas que sigui necessari confrontar una documentació original, o alguna altra circumstància justificada adequadament), es pot presentar en qualsevol altra forma de les recollides en l'article 16 de la Llei 9/2015.

Dinovè Pagament de les ajudes

1. Les ajudes concedides a l'empara d'aquesta Resolució s'han de lliurar a favor de l'entitat beneficiària a la qual estigui adscrit l'investigador principal o el coordinador, en el cas d'haver-n'hi dos. Correspon a aquesta entitat gestionar l'import total destinat al projecte.

2. L'ajuda s'ha de fraccionar en quatre pagaments. Els imports màxims per anualitat de la convocatòria es detallen en el punt 7. La distribució dels imports màxims de pagament per anualitats de cada projecte es calcularan de forma individual en el moment de la concessió del projecte (o de cada subprojecte, en el cas de modalitat 2) i està condicionada a les disponibilitats pressupostàries.

3. El pagament de la primera anualitat i de les successives resta condicionat a la justificació prèvia i al fet que hi hagi constància que el beneficiari compleix els requisits exigits en l'article 11.f) del Text refós de la Llei de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre. En el cas que no consti la situació del beneficiari respecte a aquestes obligacions, se li ha de requerir perquè, en el termini màxim de deu dies comptadors des del dia següent al de la notificació del requeriment, aporti els certificats pertinents.

Vintè Obligacions de les entitats beneficiàries

1. Les obligacions de l'entitat beneficiària, a més de les establertes en la normativa aplicable, són les detallades en el Reglament (UE) núm. 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021 de Disposicions Comuns i altres reglamentacions comunitàries d'aplicació amb la finalitat de garantir el cofinançament amb fons FEDER.

Aquestes obligacions es detallen a continuació:

a) Assegurar el compliment de la normativa comunitària, nacional i autonòmica aplicable en l'àmbit de: contractació, subvencions, ajudes d'Estat (Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat, i Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 y 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea als ajuts de mínimis), normes sobre les despeses subvencionables del FEDER (Ordre HFP/1979/2016, de 29 de desembre, modificada per l'Ordre HAC/114/2021, de 5 de febrer), comptabilitat, publicitat, medi ambient i igualtat d'oportunitats.

b) Observar el sistema de gestió i control del PO FEDER: Manual de Procediments de Gestió i Control, Criteris de Selecció d'Operacions, i Estratègia de Comunicació (http://fonseuropeus.caib.es).

c) Mantenir un sistema de comptabilitat separada per a totes les transaccions relacionades amb l'operació cofinançada, o bé, un codi comptable separat.

d) Aplicar mesures antifrau eficaces i proporcionades en l'àmbit de la gestió administrativa que correspongui a fi de evitar: sobrefinançament o doble finançament amb altres subvencions comunitàries, estatals, o autonòmiques, o altres programes o períodes de programació; fraccionament de la despesa, etc. (article 74.c del Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021).

Qualsevol persona que estigui assabentada de fets que puguin ser constitutius de frau o irregularitat en relació amb projectes o operacions finançats totalment o parcialment amb càrrec a fons procedents de la Unió Europea en el marc d'aquesta convocatòria, pot comunicar aquests fets al Servei Nacional de Coordinació Antifrau de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, per mitjans electrònics a través del canal habilitat a aquest efecte per aquest Servei en la web https://www.igae.pap.hacienda.gob.es/sitios/igae/es-ES/snca/paginas/inicio.aspx, i en els termes que estableix la Comunicació 1/2017, de 3 d'abril, del Servei.

e) Disposar de tots els documents sobre la despesa que resultin necessaris per comptar amb una pista d'auditoria apropiada (article 69.6 del Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021).

f) Conservar tota la documentació justificativa relacionada amb les despeses de l'operació cofinançada durant un període de cinc anys a partir del 31 de desembre de l'any en què l'Autoritat de Gestió efectuï l'últim pagament al beneficiari (article 82 del Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021).

g) Garantir la permanència de la inversió durant un període mínim de cinc anys, que han de ser els següents al pagament final al beneficiari, o bé tres anys en el cas de pimes (article 65.1 del Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021).

h) Assegurar les mesures d'informació i publicitat reglamentàries (articles 47, 49, 50 i annex IX del Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021i Estratègia de Comunicació del PO FEDER/FSE).

Totes les mesures d'informació i publicitat han d'incorporar l'emblema de la UE i la referència de la Unió Europea (documentació administrativa, activitats i actes públics, difusió en mitjans de comunicació, publicacions, cartelleria, pàgina web). La resolució d'aprovació de l'operació cofinançada i les publicacions realitzades al DOUE/BOE/BOIB recolliran expressament la menció següent: «Aquest projecte podrà ser objecte de cofinançament en un 60 % amb càrrec al Programa FEDER 2021-2027 de les Illes Balears».

i) S'haurà d'informar al públic del recolzament obtingut pel FEDER, fent una breu descripció en el lloc d'Internet de l'entitat beneficiària (si en disposa d'un), de l'operació, de manera proporcionada al nivell de l'ajuda obtinguda, els seus objectius i resultats i destacant el recolzament financer de la Unió Europea.

j) Acceptar la inclusió dins la llista d'operacions publicada de conformitat amb l'article 49 del Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 202.

k) Accedir a les actuacions de comprovació que dugui a terme la Direcció General de Política Universitària i Recerca, la Direcció General de Fons Europeus, com a Organisme Intermedi que espera ser del nou Programa FEDER 2021-2027, a les actuacions de control financer de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Sindicatura de Comptes, i qualsevol altra autoritat de control.

l) Reintegrar els fons percebuts indegudament com a conseqüència de les actuacions de comprovació realitzades pels òrgans de control competents, i segons el que estableix a l'article 44 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, del text refós de la Llei de subvencions.

2. Les entitats beneficiàries de les ajudes han de complir les obligacions fixades en l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i en l'article 15 de l'Ordre de la consellera d'Innovació, Interior i Justícia de 26 de gener de 2010, així com les establertes en aquesta Resolució. Aquestes obligacions es detallen a continuació:

a) Acreditar davant la Direcció General de Política Universitària i Recerca que l'activitat s'ha duit a terme i que s'han complert de manera efectiva els requisits i les condicions que s'exigeixen per concedir les ajudes, i també justificar les ajudes en la forma i amb la documentació que es detallen en el punt divuitè d'aquesta convocatòria i d'acord amb la normativa vigent sobre subvencions, contractes, etc.

b) Comunicar a la Direcció General de Política Universitària i Recerca qualsevol canvi que s'introdueixi en el detall dels conceptes pressupostats en la sol·licitud (tipus d'equipament, destinació dels viatges, etc.) i altres possibles modificacions, d'acord amb el punt dissetè, perquè aquesta Direcció General els autoritzi o els denegui. Els canvis han d'estar prou motivats i no han d'afectar ni els objectius del projecte ni les condicions establertes en la resolució de concessió de l'ajuda.

c) Estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Estat, amb la Seguretat Social i amb la Comunitat Autònoma.

d) Donar compliment a la normativa comunitària, nacional i autonòmica aplicable en l'àmbit de la contractació, les subvencions, la comptabilitat, la publicitat, el medi ambient i la igualtat d'oportunitats.

e) Fer constar en les memòries justificatives que es redactin, així com en els treballs, els contractes de personal, les activitats, les publicacions, els documents, qualsevol tipus de peça o document de comunicació externa , els actes públics relacionats amb la finalitat de la subvenció, el patrocini de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Concretament, s'hi ha d'incorporar la imatge corporativa de la Direcció General de Política Universitària i Recerca i una menció al finançament de FEDER i de l'Impost de Turisme Sostenible. Una còpia d'aquestes publicacions s'ha de trametre a la Direcció General de Política Universitària i Recerca.

f) Disposar de tots els documents sobre la despesa que resultin necessaris per comptar amb una pista d'auditoria apropiada.

g) En el cas de renunciar a l'ajuda atorgada, comunicar la renúncia per escrit a la Direcció General de Política Universitària i Recerca. Si la renúncia és posterior al pagament de l'ajuda, la persona beneficiària l'ha de reintegrar a la Tresoreria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en el termini de quinze dies i ha d'aportar una còpia del document acreditatiu del reintegrament a la Direcció General de Política Universitària i Recerca.

h) Avisar la Direcció General de Política Universitària i Recerca, amb una antelació mínima de deu dies hàbils, de qualsevol acte públic relacionat amb el projecte que tengui previst dur a terme.

i) Participar en l'acte inicial i final de les jornades de divulgació dels projectes que organitzi la Direcció General de Política Universitària i Recerca (punt vint-i-unè.3).

j) Utilitzar un llenguatge no sexista i transmetre missatges en què el paper d'ambdós sexes no estigui estereotipat.

k) Fer actuacions subvencionables siguin respectuoses amb la protecció i la conservació del medi ambient i compatibles amb un desenvolupament sostenible, sempre respectant la normativa mediambiental vigent.

3. Els deures que comporten la realització i la justificació de l'activitat subvencionada constitueixen una obligació personalitzada en el beneficiari que no pot ser encomanada a un tercer, com recull l'article 68 del Reglament de desplegament de la Llei de subvencions (Reial decret 887/2006), llevat del que s'estableix respecte a la subcontractació en l'article 29 de la Llei general de subvencions i en el punt cinquè.5 de les bases d'aquesta convocatòria.

Vint-i-unè Seguiment i actuacions de control

1. La Direcció General de Política Universitària i Recerca ha d'establir els procediments adequats i ha de designar, si escau, els òrgans, les comissions o els experts que consideri necessaris per dur a terme les actuacions de seguiment i comprovació de l'aplicació de l'ajuda.

2. En el seguiment, s'ha de valorar el grau de compliment de les activitats programades, mitjançant l'informe justificatiu que s'estableix en el punt divuitè.

3. Les entitats beneficiàries i equips de recerca dels projectes concedits han de participar en les jornades de divulgació dels projectes que organitzi la Direcció General de Política Universitària i Recerca. L'objectiu de les jornades serà la divulgació del contingut i els resultats dels projectes i es desenvoluparan en diferents moments de l'execució del projecte (presentació inicial i finalització).

4. El fet de no complir les normes d'aquesta convocatòria, d'ocultar dades o de presentar dades falses o inexactes, de no dur a terme l'acció o de no justificar-la pot donar lloc a revocar la concessió de l'ajuda i a haver de reintegrar les quantitats rebudes, d'acord amb els articles 43 i 44 del Text refós de la Llei de subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, sense perjudici que s'apliqui el règim sancionador que estableix el títol V d'aquesta norma.

5. Les ajudes concedides d'acord amb el que disposa aquesta convocatòria s'han de sotmetre al règim de fiscalització, control i inspecció que estableixen els articles 41 i 42 del Text refós de la Llei de subvencions.

6. Les entitats beneficiàries de les ajudes queden obligades a comunicar a la Direcció General de Política Universitària i Recerca qualsevol eventualitat en l'activitat subvencionada quan afecti el compliment de l'activitat segons els termes de la concessió de l'ajuda.

7. Correspon al conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura decidir sobre la modificació de la resolució de concessió, amb els efectes que corresponguin, que inclouen la devolució de les quantitats percebudes, amb els interessos pertinents, i l'eventual aplicació del règim sancionador establert legalment, si en el seguiment de l'aplicació de l'ajuda s'observa alguna de les circumstàncies següents:

― L'incompliment o la desviació, per raons imputables als beneficiaris, de les obligacions derivades de la concessió de l'ajuda.

― La falsedat, la inexactitud o l'omissió de dades.

― Una desviació clara pel que fa a la qualitat cientificotècnica dels processos seguits i dels resultats esperats.

― L'aplicació, en tot o en part, de les quantitats rebudes a finalitats diferents d'aquelles per a les quals es va concedir l'ajuda inicialment.

― L'obtenció, amb posterioritat a la presentació de la sol·licitud, d'altres ajudes públiques o privades que, en conjunt, superin el cost de l'activitat.

Vint-i-dosè Exempció de responsabilitats

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears no es fa responsable de les actuacions del personal investigador beneficiari de les ajudes, ni dels danys i perjudicis que puguin sobrevenir com a conseqüència de l'execució de les accions subvencionades en aquesta convocatòria.

 

ANNEX 2 Descripció del contingut de la memòria tècnica del projectes

Número màxim de pàgines, incloent la portada i l'índex: 40.

La memòria ha d'incloure els epígrafs següents: per a cada epígraf es proporciona un número indicatiu de pàgines. No es podran incloure en la memòria activitats d'entitats que no formin part del projecte o que, encara que formin part del projecte, no tenguin una quantificació econòmica en el pressupost.

1. Portada.

a) Nom de l'investigador i l'entitat que presenta la proposta (modalitat 1) o que coordina la proposta (modalitat 2).

b) Títol de la proposta.

2. Índex. Extensió indicativa: 1 pàgina.

3. Resum executiu. Extensió indicativa: 1 pàgina.

4. Informe explicatiu de l'investigador principal (modalitat 1) o de l'investigador coordinador (modalitat 2) sobre l'adequació i la integració de la proposta presentada a la RIS3 de les Illes Balears. Extensió indicativa: 1 pàgina.

5. Objectius científics i tecnològics i resultats esperats. Extensió indicativa: 8 pàgines.

a) Descripció dels coneixements i desenvolupaments actuals en el camp o camps específics coberts per la proposta, amb indicació de les dificultats i desafiaments.

b) Objectius generals i específics de la proposta, la seva novetat i rellevància en l'àmbit del tema, així com la necessitat de recerca i innovació interdisciplinar.

c) Descripció dels aspectes clau de la proposta (científics, innovadors, transferència de coneixement, entre d'altres), amb detall de les disciplines involucrades i el progrés més enllà de l'estat de la tècnica.

d) Identificació dels resultats esperats del projecte i els usuaris esperats (per exemple, empreses, responsables polítics, grups socials...). Depenent del tipus de projecte, això es pot justificar amb elements com a anàlisi de mercat, necessitats de les polítiques, demandes socials o oportunitats no explotades.

 

6. Metodologia, pla de treball i pressupost. Extensió indicativa: 10 pàgines.

 

a) Pla de treball, que inclogui una descripció de totes les activitats i tasques que se proposen per desenvolupar i l'adequació per a la consecució dels objectius de la proposta.

b) Descripció de les metodologies previstes per a les distintes activitats i tasques.

c) Descripció del tipus i finalitat de les activitats/tasques proposades (coordinació, recerca, desenvolupament, innovació, transferència de coneixement, protecció del coneixement, formació o difusió, altres).

d) Cronograma per a totes les activitats i tasques del projecte, amb indicació de la responsabilitat i la participació de cada membre en aquestes.

e) Tasques que es té previst realitzar mitjançant subcontractació, justificant la necessitat de aquestes.

f) Identificació de riscos i plans de contingència, que assegurin la viabilitat del pla de treball proposat.

g) Llista d'indicadors proposats per al seguiment del progrés del projecte.

h) Recursos disponibles i pressupost de la proposta, en que s'indiqui el cost de les activitats i/o tasques i la distribució per cada membre del projecte.

7. Descripció de l'entitat o entitats, antecedents i capacitats. Extensió indicativa: 10 pàgines.

a) Descripció de tots els membres del projecte: composició i trajectòria de l'equip, antecedents, experiència, resultats de projectes previs desenvolupaments relacionats amb l'actuació i contribució a la proposta. Complementarietat entre els equips executors.

b) Coordinador del projecte: identificació del membre del projecte que realitzarà les funcions de coordinació, així com l'experiència prèvia en aquest tipus de tasques. Es recomana una breu ressenya curricular.

c) Instal·lacions i capacitats posades a disposició per cada membre del projecte per a l'èxit d'aquest, i especificació del rol en la consecució dels objectius o l'execució de les activitats.

8. Impacte esperat. Extensió indicativa: 6 pàgines.

a) Descripció de l'impacte esperat de la proposta. L'impacte es pot descriure en aspectes com la ciència, la tecnologia, el desenvolupament social, el creixement econòmic, les perspectives de mercat o el desenvolupament de polítiques. L'impacte pot ser tangible o intangible.

b) Plans de difusió dels resultats del projecte.

c) Plans d'accés obert als documents del projecte.

d) Si així ho exigeixen els objectius del projecte i els resultats prevists, dimensió de gènere o altres àrees d'inclusió social en les activitats/tasques del projecte.

e) Dimensió internacional de la proposta, reflectida per les capacitats del projecte i les entitats participants, les perspectives de visibilitat internacional de les activitats i resultats dels projectes, i la contribució al lideratge internacional dels membres del projecte.

 

ANNEX 3 Descripció del contingut de l'addenda de la memòria

1. Les empreses que tenguin els comptes dels dos últims exercicis registrats en el Registre Mercantil no han d'aportar cap documentació addicional de caràcter econòmic.

2. Les empreses que no tenguin obligació de registrar els seus comptes en el Registre Mercantil, las que no tenguin qualcuna de les comptes corresponents als dos últims exercicis registrades al Registre Mercantil, i la resta d'entitats no incloses en els supòsits anteriors han de presentar els comptes tancats i auditats (o aprovats, si escau, pels administradors de l'entitat) dels dos últims exercicis.

3. Les empreses, i la resta d'entitats, que tenguin una antiguitat inferior a tres anys a la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds d'aquesta convocatòria, han de presentar els comptes que tenguin tancats i auditats i el Pla de Negocis de l'entitat per als tres exercicis següents.

 

ANNEX 4 Codis de la UNESCO

Camp

Codi

Disciplina

11 Lògica

1101

Aplicacions de la lògica

1102

Lògica deductiva

1103

Lògica general

1104

Lògica inductiva

1105

Metodologia

1199

Altres

12 Matemàtiques

1201

Àlgebra

1202

Anàlisi matemàtica i anàlisi funcional

1203

Ciències de la computació

1204

Geometria

1205

Teoria dels nombres

1206

Anàlisi numèrica

1207

Investigació d'operacions

1208

Probabilitat

1209

Estadística

1210

Topologia

1299

Altres

21 Astronomia i Astrofísica

2101

Cosmologia i cosmogonia

2102

Física interplanetària (vegeu 2512, 3324)

2103

Astronomia òptica (vegeu 2209)

2104

Planetologia (vegeu 2512, 3324)

2105

Radioastronomia

2106

Sistema Solar

2199

Altres

22 Física

2201

Acústica

2202

Electromagnetisme

2203

Electrònica (vegeu 3307)

2204

Mecànica de fluids

2205

Mecànica

2206

Física molecular

2207

Física nuclear (vegeu 3320)

2208

Nucleònica

2209

Òptica

2210

Química Física (vegeu 2307)

2211

Física de l'estat sòlid

2212

Física teòrica

2213

Termodinàmica

2214

Unitats i constants

2299

Altres

23 Química

2301

Química analítica

2302

Bioquímica (vegeu 2306)

2303

Química inorgànica (vegeu 3303)

2304

Química macromolecular

2305

Química nuclear

2306

Química orgànica

2307

Química física (vegeu 2210)

2399

Altres

24 Ciències de la vida

2401

Zoologia (vegeu 3109)

2402

Antropologia física (vegeu 51)

2403

Bioquímica (vegeu 2302)

2404

Biomatemàtiques

2405

Biometria

2406

Biofísica

2407

Citologia

2408

Etologia

2409

Genètica

2410

Biologia humana (vegeu 32)

2411

Fisiologia humana

2412

Immunologia

2413

Entomologia

2414

Microbiologia

2415

Biologia molecular

2416

Paleontologia

2417

Botànica (vegeu 3103)

2418

Radiobiologia

2419

Simbiosi

2420

Virologia

2499

Altres

25 Ciències de la Terra i de l'espai

2501

Ciències de l'atmosfera

2502

Climatologia

2503

Geoquímica

2504

Geodèsia

2505

Geografia

2506

Geologia

2507

Geofísica

2508

Hidrologia

2509

Meteorologia

2510

Oceanografia

2511

Ciències del sòl

2512

Ciències de l'espai

2599

Altres

31 Ciències agronòmiques

3101

Química agrícola

3102

Enginyeria agrícola

3103

Agronomia

3104

Animals domèstics

3105

Animals salvatges

3106

Ciències forestals

3107

Horticultura

3108

Fitopatologia

3109

Veterinària

3199

Altres

32 Ciències de la salut

3201

Ciències clíniques

3202

Epidemiologia (vegeu 2414, 2420)

3203

Medicina forense

3204

Medicina del treball

3205

Medicina interna

3206

Ciències de la nutrició (vegeu 3309)

3207

Patologia

3208

Farmacodinàmica

3209

Farmacologia

3210

Medicina preventiva

3211

Psiquiatria

3212

Salut pública

3213

Cirurgia

3214

Toxicologia

3299

Altres

33 Ciències tecnològiques

3301

Enginyeria aeronàutica

3302

Biotecnologia (vegeu 3309)

3303

Enginyeria química (vegeu 2303, 2304, 2306)

3304

Tecnologia dels ordinadors (vegeu 1203)

3305

Tecnologia de la construcció (vegeu 3312, 5312)

3306

Enginyeria elèctrica

3307

Tecnologia electrònica (vegeu 2202, 2203, 3325)

3308

Tecnologia del medi ambient

3309

Tecnologia de l'alimentació

3310

Enginyeria Industrial

3311

Tecnologia de la instrumentació

3312

Tecnologia dels materials

3313

Enginyeria mecànica

3314

Tecnologia mèdica

3315

Metal·lúrgia

3316

Tecnologia dels metalls

 

Camp

Codi

Disciplina

33 Ciències tecnològiques

3317

Tecnologia dels vehícles a motor

3318

Mineria

3319

Enginyeria naval

3320

Tecnologia nuclear

3321

Tecnologia del petroli i carbó

3322

Tecnologia energètica

3323

Tecnologia ferroviària

3324

Tecnologia de l'espai

3325

Tecnologia de les telecomunicacions 

3326

Tecnologia tèxtil

3327

Tecnologia dels sistemes de transport

3328

Processos tecnològics

3329

Urbanisme

3399

Altres

51 Antropologia

5101

Antropologia cultural

5102

Etnografia i Etnologia

5103

Antropologia social

5199

Altres

52 Demografia

5201

Fertilitat

5202

Demografia general

5203

Demografia urbana

5204

Demografia històrica

5205

Mortalitat

5206

Característica de la població

5207

Demografia rural

5208

Població i pressió demogràfica

5299

Altres

53 Ciències econòmiques

5301

Política fiscal local i hisenda

5302

Econometria

5303

Comptabilitat

5304

Activitat econòmica

5305

Sistemes econòmics

5306

Economia del canvi tecnològic

5307

Teoria econòmica

5308

Economia general

5309

Organització industrial i política industrial

5310

Economia internacional

5311

Gestió empresarial (vegeu 3310)

5312

Economia sectorial

5399

Altres

 

Camp

Codi

Disciplina

54 Geografia

5401

Geografia econòmica

5402

Geografia històrica

5403

Geografia humana

5404

Geografia regional

5499

Altres

55 Història

5501

Biografies

5502

Història general

5503

Història de països

5504

Història per èpoques

5505

Ciències auxiliars de la història

5506

Històries especialitzades

5599

Altres

56 Ciències jurídiques i Dret

5601

Legislació canònica

5602

Teoria i mètodes generals

5603

Legislació internacional

5604

Organització legal

5605

Dret i legislació per estats

5699

Altres

57 Lingüística

5701

Lingüística aplicada

5702

Lingüística diacrònica

5703

Geografia lingüística

5704

Teoria lingüística

5705

Lingüística sincrònica

5799

Altres

58 Pedagogia

5801

Teoria i mètodes educatius

5802

Organització i planificació de l'educació

5803

Preparació i treball dels professors

5899

Altres

59 Ciències polítiques

5901

Relacions internacionals

5902

Ciències polítiques

5903

Ideologies polítiques

5904

Institucions polítiques

5905

Vida política

5906

Sociologia política

5907

Sistemes polítics

5908

Teoria política

5909

Administració pública

5910

Opinió pública

5999

Altres

 

Camp

Codi

Disciplina

61 Psicologia

6101

Psicologia anormal (vegeu 3211)

6102

Psicologia infantil i adolescent

6103

Psicoteràpia (vegeu 3211)

6104

Psicologia de l'educació

6105

Avaluació i mesures en psicologia

6106

Psicologia experimental

6107

Psicologia general

6108

Psicologia geriàtrica

6109

Psicologia personal i ocupacional

6110

Parapsicologia

6111

Personalitat

6112

Estudis psicològics d'assumptes socials

6113

Psicofarmacologia

6114

Psicologia social

6199

Altres

62 Ciències de les arts i les lletres

6201

Arquitectura

6202

Teoria, anàlisi i crítica literària

6203

Teoria, anàlisi i crítica de les belles arts

6299

Altres

63 Sociologia

6301

Sociologia cultural

6302

Sociologia experimental

6303

Sociologia general

6304

Desordre internacional

6305

Sociologia matemàtica

6306

Sociologia ocupacional

6307

Canvi i desenvolupament social

6308

Comunicació social

6309

Grups socials

6310

Problemes i desordre social

6311

Sociologia de les institucions humanes

6399

Altres

71 Ètica

7101

Ètica clàssica

7102

Ètica d'individus

7103

Ètica de grup

7104

Ètica prospectiva

7199

Altres

72 Filosofia

7201

Filosofia del coneixement

7202

Antropologia filosòfica

7203

Filosofia general

7204

Sistemes filosòfics

7205

Filosofia de la ciència

7206

Filosofia de la natura

7207

Filosofia social

7208

Doctrines filosòfiques

7299

Altres