Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE PRESIDÈNCIA

Núm. 325795
Acord de Ple pel qual es declara la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears MP (FUEIB) com a mitjà propi del Consell Insular de Mallorca i dels seus ens dependents

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple del Consell de Mallorca, reunit en sessió de 9 de març de 2023, va adoptar entre d'altres l'Acord següent:

“Antecedents:

1. La Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (d'ara endavant, FUEIB) és una fundació cultural de caràcter permanent, constituïda per la Universitat de les Illes Balears (d'ara endavant, UIB) i promoguda mitjançant un acord de la Junta de Govern de la UIB de 26 de febrer de 1996 i un acord del Consell Social de la UIB de 29 de febrer de 1996. Té com a objectiu fomentar, promoure i dur a terme activitats dirigides, de forma genèrica, al foment de la cultura, l'educació i la investigació en tots els aspectes de la vida econòmica i social que puguin contribuir a millorar la societat en la qual s'emmarca la FUEIB.

2. La FUEIB, segons els seus estatuts, pot ser mitjà propi personificat de les entitats locals de les Illes Balears i de les entitats del sector públic dependents de qualsevol d'aquestes, que tinguin la condició de poders adjudicadors, sempre que es donin els requisits legals aplicables.

3. El Consell Insular de Mallorca  ha manifestat el seu interès perquè la FUEIB pugui realitzar, com a mitjà propi, entre altres tasques, les corresponents a la transferència de coneixement, innovació així com l'organització i el desenvolupament d'accions formatives d'interès per a la ciutadania de Mallorca, en les quals la Fundació té gran experiència i disposa dels recursos humans i tècnics necessaris per dur-les a terme.

4. Com a conseqüència de l'interès del Consell Insular de Mallorca, l'Advocacia va emetre el 21 de febrer de 2023 un informe jurídic favorable en relació amb la possibilitat que la FUEIB pugui actuar, a més de com a mitjà propi de la UIB, també com a mitjà propi del Consell Insular de Mallorca i dels seus ens dependents.

En aquest informe, l'Advocacia enumera els requisits previs que, de conformitat amb el que disposa l'article 32.4 de l'LCSP, s'han de complir per poder adquirir aquesta condició respecte del Consell Insular de Mallorca i els seus ens dependents.  

5. En data 2 de novembre de 2022 va tenir entrada al Registre General del Consell de Mallorca un escrit del rector de la Universitat de les Illes Balears, com a president del Patronat de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears, en què sol·licita que el Consell de Mallorca iniciï els tràmits per declarar la Fundació mitjà propi del Consell de Mallorca.

6. En data 23 de febrer de 2023 la FUEIB ha remès via registre d'entrada al Departament de Presidència la següent documentació:

  • Memòria de la FUEIB, acreditativa del compliment dels requisits per a ser mitjà propi, conforme a l'article 32 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del Sector Públic, signada pel representant de la FUEIB.
  • Memòria de la FUEIB, amb la declaració de mitjans personals i materials per a la realització dels encàrrecs de conformitat amb el seu objecte social, signada pel representant de la FUEIB.
  • Informe sobre el percentatge de facturació, durant l'exercici 2018 i 2019 de la FUEIB com a conseqüència dels comesos confiats per la UIB com a mitjà propi, signat per l'auditora de comptes de T.A.M. AUDITORES ASOCIADOS.
  • Informe sobre el percentatge de facturació, durant l'exercici 2020 de la FUEIB com a conseqüència dels comesos confiats per la UIB com a mitjà propi, signat per l'auditor de comptes de BAKER TILLY AUDITORES.
  • Informe sobre el percentatge de facturació, durant l'exercici 2021 de la FUEIB com a conseqüència dels comesos confiats per la UIB com a mitjà propi, signat per l'auditor de comptes de BAKER TILLY AUDITORES.

7. Els documents esmentats acrediten, per una banda, que es compleixen tots els requisits perquè la FUEIB sigui considerada mitjà propi del Consell de Mallorca i, en particular, que més del 80% de les activitats de la FUEIB es porten a terme en l'exercici de les comeses que li han confiat els poders adjudicadors que la controlen o altres persones jurídiques controlades pels mateixos poders adjudicadors.

I per altra banda, que la FUEIB, tant pel que fa als seus mitjans propis, com per l'adscripció que es pot fer dels mitjans de la UIB segons el que determina la normativa vigent, la FUEIB té la capacitat tècnica per executar adequadament els encàrrecs que el confereixin els seus poder adjudicadors, de conformitat amb el seu objecte social.

D'acord amb el que disposa l'article 32.4 de l'LCSP, la declaració de la consideració de mitjà propi requereix la conformitat o autorització expressa del poder adjudicador respecte del qual hagi de ser medi propi.

8. Vist l'informe de l'Advocacia de dia 21 de febrer de 2023.

9. Vists els informes de Secretaria General i de fiscalització de data 6 de març de 2023.

Fonaments

1. L'art. 7.bis dels Estatuts de la FUEIB, atribueix a la Fundació la consideració de mitjà propi envers de la UIB, i també (arran de la darrera modificació de l'any 2021) respecte de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de les entitats locals de les Illes Balears, i de les entitats del sector públic dependents de qualsevol d'aquestes, que tinguin la condició de poders adjudicadors, una vegada complerts els requisits legals aplicables.

2. La regulació dels anomenats encàrrecs a mitjans propis personificats es recull en l'art. 32 i següents de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic que preveu, expressament, la possibilitat de gaudir d'aquesta consideració envers a una pluralitat de poders adjudicadors.

3. La FUEIB gaudeix de la naturalesa i personalitat jurídica pròpia de tota fundació que resulta de la seva constitució i inscripció en els termes previstos per la Llei 50/2002, de 26 de desembre, de fundacions.

4. La regulació dels anomenats encàrrecs a mitjans propis personificats es recull en l'article 32 i següents de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic (d'ara endavant, LCSP), que preveu, expressament, la possibilitat de gaudir d'aquesta consideració envers una pluralitat de poders adjudicadors.

D'acord amb el que disposa l'article 32.4 de l'LCSP, la declaració de la consideració de mitjà propi requereix la conformitat o autorització expressa del poder adjudicador respecte del qual hagi de ser medi propi.

5. L'article 2 dels Estatuts de la FUEIB, que recullen l'objecte, finalitat i objectius de la Fundació, que en particular estableix que les activitats que dugui a terme la FUEIB han de contribuir a establir vies de diàleg i col·laboració entre la Universitat de les Illes Balears (UIB) i les empreses i institucions del seu entorn econòmic, social i geogràfic, a afavorir la cooperació en els diferents departaments de la Universitat i a fomentar la transferència de coneixement i tecnologia entre la Universitat i la societat.

6. L'article 7 bis dels Estatuts de la FUEIB regulen el règim de la Fundació com a mitjà propi.

Per tot això, s'adopta el següent

ACORD

Primer. Aprovar la integració del Consell Insular de Mallorca en la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears.

Segon. Atorgar la declaració exigida en el punt primer de l'apartat d) de l'article 32.2 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, perquè la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears MP (FUEIB) tingui la condició de mitjà propi del Consell Insular de Mallorca i dels seus ens dependents, que tenen caràcter de poder adjudicador:

- Institut Mallorquí d'Afers Socials

- Institut de l'Esport Hípic de Mallorca

- Agència de Defensa del Territori de Mallorca

- Fundació Teatre Principal de Palma

- Fundació Mallorca Literària

- Consorci Museu Marítim de Mallorca

- Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial

- Fundació Mallorca Turisme

- Consorci Borsa d'Allotjaments Turístics

Tercer. Instar la FUEIB que sol·liciti a la Universitat de les Illes Balears i a l'Administració de la Comunitat Autònoma que donin la seva conformitat a aquest acord.

Quart. Instar la FUEIB perquè tramiti la modificació dels seus Estatuts per tal que reconeguin expressament a la Fundació com a mitjà propi del Consell Insular de Mallorca i dels ens dependents inclosos en aquest acord.

Cinquè. Notificar aquest Acord a la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears MP.

Sisè. Notificar aquest Acord a la Universitat de les Illes Balears i a l'Administració de la Comunitat Autònoma.

Setè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears”

 

A data de la signatura electrònica (15 de maig de 2023)

El conseller executiu de Presidència Javier de Juan Martín