Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE FERRERIES

Núm. 325620
Aprovació del Conveni de creació del consorci per a la gestió del torrent d’Algendar, entre l’Ajuntament de Ciutadella de Menorca i l’Ajuntament de Ferreries, i aprovar inicialment el text dels “Estatuts del Consorci per a la gestió del torrent d’Algendar”

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

 Es fa públic per a general coneixement que el Ple de l'Ajuntament de Ferreries, en sessió Ordinària de data 27/04/2023, va adoptar, entre d'altres, l'acord següent:

Primer. Aprovar el Conveni de creació d'un Consorci per a la gestió del torrent d'Algendar, entre l'Ajuntament de Ciutadella de Menorca i l'Ajuntament de Ferreries, amb expressa menció de que la voluntat és que el Consorci creat juntament amb l'Ajuntament de Ciutadella, tengui les competències necessàries per fer una gestió unitària del torrent d'Algendar i el seu entorn, així com de mantenir el caire social i recreatiu de les embarcacions que estan amarrades al torrent d'Algendar.

Segon. Facultar a l'Alcaldessa per a la signatura d'aquest conveni.

Tercer. Aprovar inicialment el text dels «Estatuts del consorci per a la gestió del torrent d'Algendar».

Quart. Donar a l'expedient la tramitació i la publicitat preceptiva, mitjançant exposició d'aquest acord en el tauler d'anuncis d'aquest Ajuntament i en el BOIB, per termini de trenta dies hàbils, dins dels quals els interessats podran examinar-ho i plantejar les reclamacions, objeccions o observacions que estimin oportunes.

Així mateix, estarà a la disposició dels interessats a la seu electrònica d'aquest Ajuntament.

Cinquè. Notificar el present acord, juntament amb els documents aprovats, a la Demarcació de Costes i al Consell Insular de Menorca per si consideren adient presentar cap observació.”

CONVENI ENTRE L'AJUNTAMENT DE CIUTADELLA I L'AJUNTAMENT DE FERRERIES PER A LA CREACIÓ DEL «CONSORCI PER A LA GESTIÓ DEL TORRENT D'ALGENDAR»

PARTS

Joana Gomila Lluch, amb DNI núm. 41.735.808P batlessa de l'Ajuntament de Ciutadella, en virtut de l'elecció efectuada pel Ple de l'Ajuntament de Ciutadella en la sessió extraordinària de dia 15 de juny de 2019, en l'exercici de les atribucions que li confereix l'article 21.1 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, i del que preveu l'article 21 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Joana Febrer Rotger, amb DNI núm. 78.320.243E batlessa de l'Ajuntament de Ferreries, en virtut de l'elecció efectuada pel Ple de l'Ajuntament de Ferreries en la sessió extraordinària de dia 15 de juny de 2019, en l'exercici de les atribucions que li confereix l'article 21.1 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, i del que preveu l'article 21 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Ambdues parts intervenen en virtut de la representació que per raó del seus càrrecs assumeixen, i es reconeixen mútuament poders i facultats suficients per formalitzar aquest conveni.

ANTECEDENTS

Primer. El torrent d'Algendar constitueix el límit i la mitgera natural entre els termes municipals de Ciutadella i Ferreries, essent que, mirant la mar, la part dreta del torrent i del mar pertany al municipi de Ciutadella, mentre que la part esquerra del torrent i del mar pertany al municipi de Ferreries.

Segon. El torrent d'Algendar dona lloc a una zona o entorn amb necessitats de gestió, de realització d'actuacions i de conservació que requereixen fer-se de forma conjunta amb els dos municipis que hi tenen competència, com és per exemple, la gestió dels amarraments i activitats nàutiques, la neteja i control de la qualitat de l'aigua del torrent, el seu dragatge, actuar i conservar el passeig que llinda amb el mateix....

Tercer. El mes de desembre de 2022 tant l'Ajuntament de Ciutadella com l'Ajuntament de Ferreries van aprovar, pels seus respectius plenaris municipals, el «Conveni de col·laboració per a l'ordenació i la gestió del torrent d'Algendar i el seu entorn», on es van comprometen a iniciar en el primer semestre de 2023 la tramitació per a la creació d'un consorci per a la gestió i conservació del torrent d'Algendar, que tindrà competència en les finalitats d'interès públic de gestió i conservació concurrents en aquest àmbit, i que, així, serà l'ens que sol·licitarà a l'administració competent la gestió dels amarraments i fondejos per a la temporada 2024 i les següents, així com els gestionarà en la forma legal que convengui.

Quart. Des de fa molts anys, existeixen al torrent 95 punts de fondeig o amarraments per a embarcacions recreatives, gestionats per l'Associació d'Amics del Riu de Cala Galdana, entitat sense ànim de lucre, mitjançant una autorització temporal de la Demarcació de Costes a les Illes Balears. L'acord entre els dos municipis ha fet possible que aquesta entitat gestionés de forma unitària banda i banda del torrent, havent-se instrumentalitzat aquesta fórmula mitjançant conveni administratiu prorrogat al llarg dels anys.

Cinquè. Cal posar de relleu que el Ministeri de Política Territorial i el Govern Balear han signat un conveni de desenvolupament del decret pel qual s'aprova el traspàs de competències en matèria de costes al Govern Balear, la qual cosa implica que a partir de la propera temporada 2024 regiran nous criteris en la concessió d'autoritzacions, en el sentit que s'atorgaran directament als ajuntaments que així ho sol·licitin.

Sisè. Els ajuntaments de Ciutadella i Ferreries reiteren la voluntat de mantenir el caire social i recreatiu de les embarcacions que estan amarrades al torrent d'Algendar, per oferir possibilitats d'amarrament als veïns dels dos municipis, i volen establir els mateixos criteris per a la gestió dels punts de fondeig de l'exterior de la platja per a embarcacions de lloguer amb patró.

Setè. Els ajuntaments de Ciutadella i Ferreries constaten la necessitat que sigui una única entitat la competent en l'àmbit del torrent d'Algendar, per tal de garantir que la gestió sigui uniforme i coherent, en concret la relativa a la gestió dels 95 punts de fondeig o amarraments del torrent d'Algendar i dels punts de fondeig per a embarcacions amb patró de la platja de cala Galdana, i per no haver de sol·licitar una part cada ajuntament, amb les posteriors dificultats de gestió que açò comportaria.

Per aquests motius i d'acord amb la possibilitat que atorga l'article 68.2 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, es considera convenient la creació d'un Consorci, integrat pels dos ajuntaments que, serà l'entitat que en el futur realitzarà la sol·licitud a la Demarcació de Costes i gestionarà els amarraments i punts de fondeig amb la fórmula que es consideri més adient, per complir els objectius fixats pels ajuntaments, d'acord amb els termes prevists a la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i demès normativa aplicable com a entitat pública.

Tot i així, i pel fet que la tramitació d'aquesta nova entitat correspon a cadascun des ajuntaments que l'integraran, per a la temporada 2023, es seguirà la mateixa fórmula del conveni del 2007.

Per tot això, en estar-hi d'acord les parts que intervenen en aquest acte, s'avenen a signar aquest conveni d'acord amb l'article 123 de la Llei 40/2015, amb les següents:

CLÀUSULES

Primera.- Objecte

L'objecte d'aquest conveni és la creació d'un consorci entre els ajuntaments de Ciutadella i Ferreries, amb la denominació CONSORCI PER A LA GESTIÓ DEL TORRENT D'ALGENDAR, que tindrà naturalesa d'ens local, amb la finalitat de programar, executar i finançar actuacions en el torrent d'Algendar i el seu entorn, ubicat a Cala Galdana, i organitzar-ne la gestió conjunta entre les administracions que hi participen.

Segona.- Obligacions

Els ajuntaments de Ciutadella i Ferreries es comprometen a redactar en el primer semestre de 2023, els estatuts que regiran el funcionament del consorci per a la gestió del torrent d'Algendar, que tindrà competència en les finalitats d'interès públic de gestió i conservació concurrents en aquest àmbit, i que així, serà l'ens que sol·licitarà a l'administració competent la gestió dels amarraments i fondejos per a la temporada 2024 i següents, així com gestionarà els mateixos en la forma legal que convengui.

Una vegada aconseguida la primera autorització temporal per 4 anys, s'estudiarà la possibilitat de sol·licitar des del futur consorci la concessió administrativa per a poder fer una gestió més a llarg termini de l'espai.

Els criteris generals de la gestió per als amarraments del torrent i punts de fondeig de la cala seran els següents:

  • Els amarraments del Torrent d'Algendar tindran un caire social i recreatiu per als vesins dels municipis de Ciutadella i Ferreries.
  • Podran disposar de punt d'amarrament aquelles barques de pescadors professionals (3a), embarcacions d'esbarjo (7a), així com els serveis de socorrisme, neteja litoral (5a), vigilància de posidònia (8a). Per a embarcació de busseig es preveurà com a màxim d'un punt d'amarrament.
  • Es mantindrà un espai del moll dins el torrent per a càrrega i descàrrega de petites embarcacions en trànsit.
  • Els punts de fondeig de l'exterior de la cala seran destinats a embarcacions de lloguer amb patró (6a) i a pescadors professionals (3a).
  • Es destinarà un espai al final del torrent per a embarcacions sense patró autoritzades per l'ajuntament o el consorci, i un espai pel lliurament d'aquestes als clients.
  • Els possibles beneficis que pugui tenir el consorci per la gestió dels amarraments i punts de fondeig es destinaran al manteniment del l'entorn del torrent d'Algendar.

Tercera.- Vigència

El present conveni tindrà vigència fins a l'aprovació definitiva dels estatuts que regiran el funcionament, gestió, naturalesa, ... del consorci per a la gestió del torrent d'Algendar, i subsidiàriament, fins el termini màxim que preveu la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic

Quarta.- Modificació del conveni

Qualsevol de les parts pot proposar la revisió de les clàusules del conveni per fer-hi les modificacions pertinents, sempre que es considerin necessàries per assolir-ne l'objecte.

La modificació de les clàusules d'aquest conveni requereix l'acord de les parts.

Cinquena.- Comissió de seguiment

Amb la finalitat d'assegurar que aquest conveni s'aplica correctament, es crea la Comissió de Seguiment d'aquest conveni, formada per la persona titular de la Batlia de l'Ajuntament de Ciutadella i de l'Ajuntament de Ferreries, o les persones que legalment les substitueixin. Aquesta comissió es reunirà amb una freqüència mínima de 6 mesos, i es podrà reunir sempre que una de les parts ho sol·liciti.

Aquesta Comissió és l'encarregada de resoldre els dubtes que sorgeixin en la interpretació de les clàusules del conveni; de solucionar les possibles discrepàncies que sobrevinguin en l'execució, d'acord amb l'article 49.f) de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; de revisar l'evolució del conveni, i d'assistir al procés de la creació del consorci del torrent d'Algendar.

Sisena. Incompliment de les obligacions i compromisos assumits per cadascuna de les parts

L'incompliment de les obligacions i els compromisos assumits per cadascuna de les parts suposa la resolució del conveni, tal com preveu l'article 51.2.c) de la Llei 40/2015.

En tot cas, les conseqüències aplicables en aquest supòsit i, si s'escau, els criteris per determinar la possible indemnització per l'incompliment, els haurà de fixar la Comissió de Seguiment, de manera consensuada per totes les parts, d'acord amb el que estableix l'article 49.e) de la Llei esmentada.

Setena. Extinció

Aquest conveni quedarà sense efecte quan es produeixin, a més de les previstes legalment, algunes de les circumstàncies següents:

1.- El mutu acord de les parts.

2.- L'impossibilitat de la realització material de les actuacions objecte d'aquest conveni.

3.- L' incompliment de les clàusules del conveni per alguna de les seves parts.

I en prova de conformitat, les parts del present conveni ho signen en el lloc i data indicats a la signatura electrònica.”

 

Ferreries, en la data de la signatura electrònica (16 de maig de 2023)

La batlessa Joana Febrer Rotger