Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 322741
Acord del Consell de Govern de 15 de maig de 2023 pel qual s’atorga la conformitat de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears perquè la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears MP (FUEIB) tingui la condició com a mitjà propi de l’Administració del Consell Insular de Mallorca i els seus ens dependents que tenen caràcter de poder adjudicador

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears MP (d'ara endavant, FUEIB) és una fundació cultural de caràcter permanent i titularitat pública, constituïda per la Universitat de les Illes Balears (d'ara endavant, UIB) i promoguda mitjançant un acord de la Junta de Govern de la UIB de 26 de febrer de 1996 i un acord del Consell Social de la UIB de 29 de febrer de 1996. Té com a objectiu fomentar, promoure i dur a terme activitats dirigides de forma genèrica al foment de l'educació, la investigació, la innovació, la cultura i l'esport en tots els aspectes de la vida econòmica i social que puguin contribuir a millorar la societat en què s'insereix la Fundació.

De conformitat amb el que disposa l'article 7 bis dels seus estatuts, la FUEIB és un mitjà propi personificat de la UIB. En virtut d'aquesta condició, la UIB li encomana diferents tasques, entre d'altres, l'organització i desenvolupament de la docència dels títols propis, segons les previsions dels articles 3.g) i 7 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari, així com la transferència de tecnologia i coneixement i la realització d'activitats de suport a la innovació.

De conformitat amb el que disposa l'apartat 2 de l'article 7 bis, la FUEIB també és un mitjà propi de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de les entitats locals dels Illes Balears i de les entitats del sector públic dependents de qualsevol d'elles, que tinguin la condició de poders adjudicadors, sempre que es compleixin els requisits establerts en la lletra d) de l'apartat 2 de l'article 32 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic (d'ara endavant, LCSP), i en les lletres a) i b) de l'apartat 4 del mateix article.

Les relacions entre la FUEIB i els poders adjudicadors dels quals n'és mitjà propi tenen naturalesa instrumental i no contractual, per la qual cosa, i a tots els efectes són de caràcter intern, depenent i subordinat.

L'apartat 3 de l'article 7 bis estableix que la FUEIB adquirirà la condició de mitjà propi personificat de les administracions públiques i les seves entitats dependents a què es refereix l'apartat anterior, quan aquestes estiguin representades en el Patronat de la FUEIB. Cada representant podrà representar diversos d'aquests últims o la seva totalitat d'acord amb el que estableix l'apartat 4.a)1r de l'article 32 (Encàrrecs dels poders adjudicadors a mitjans propis personificats) de l'LCSP.

Així mateix, segons l'apartat 4 de de l'article 7 bis, la FUEIB és mitjà propi personificat de les entitats pertanyents al sector públic que no tinguin la condició de poder adjudicador i podran rebre els seus encàrrecs, sempre que es compleixin els requisits establerts a l'article 33 (Encàrrecs d'entitats pertanyents al sector públic que no tinguin la consideració de poder adjudicador a mitjans propis personificats) de l'LCSP.

La regulació dels anomenats encàrrecs a mitjans propis personificats es recull en l'article 32 i següents de l'LCSP, que preveu, expressament, la possibilitat de gaudir d'aquesta consideració envers una pluralitat de poders adjudicadors.

Com a conseqüència de l'interès del Consell Insular de Mallorca, el 21 de febrer de 2023, l'Advocacia del Consell Insular de Mallorca va emetre un informe favorable sobre la possibilitat que la FUEIB pugui actuar, a més de mitjà propi de la UIB i de la CAIB, també com a mitjà propi de l'Administració del Consell Insular de Mallorca i els seus ens dependents i la tramitació que s'ha de seguir. En aquest informe, l'Advocacia enumera els requisits previs que, de conformitat amb el que disposa l'article 32.4 de la LCSP, s'han de complir per poder adquirir aquesta condició respecte del Consell Insular de Mallorca i dels seus dependents que tenguin caràcter de poder adjudicador.

El 27 de març de 2023, el director de la FUEIB, va sol·licitar la conformitat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears perquè la FUEIB pugui ser declarada mitjà propi de l'Administració del Consell Insular de Mallorca i els seus ens dependents (núm. de registre GOIBE211053/2023).

Adjunta a la sol·licitud l'informe de l'Advocacia del Consell de Mallorca, de 21 de febrer de 2023 i la notificació de l'Acord del Ple del Consell Insular de Mallorca de 9 de març de 2023 pel qual es declara la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears MP (FUIEB) com a mitjà propi del Consell Insular i dels seus ens dependents.

D'acord amb el que disposen els apartats 2 d) i 4 de l'article 32 de l'LCSP, la declaració de la consideració de mitjà propi requereix la conformitat o autorització prèvia del poder adjudicador respecte del qual hagi de ser mitjà propi i la conformitat de la resta de poders adjudicadors.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, en la sessió de dia 15 de maig de 2023 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Atorgar la conformitat exigida en el punt primer de l'apartat d) de l'article 32.2 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, perquè la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears MP (FUEIB) tingui la condició de mitjà propi de l'Administració del Consell Insular de Mallorca i dels seus ens dependents que tenen caràcter de poder adjudicador.

Segon. Notificar aquest Acord a la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears MP.

Tercer. Notificar aquest Acord a la Universitat de les Illes Balears.

Quart. Notificar aquest Acord al Consell Insular de Mallorca.

Cinquè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 15 de maig de 2023

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez