Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 322735
Acord del Consell de Govern de 15 de maig de 2023 pel qual es modifica l’Acord del Consell de Govern de 23 d’agost de 2021 pel qual es declara inversió d’interès autonòmic la construcció d’una residència per a persones grans dependents al municipi de Sant Llorenç d’Es Cardassar (BOIB núm. 113 de 24 d’agost de 2021)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears, a l'article 4, estableix que són inversions d'interès autonòmic les declarades com a tals pel Govern de les Illes Balears per la seva especial rellevància per al desenvolupament econòmic i social en el seu àmbit territorial.

Pel que fa a la declaració i tramitació d'aquestes inversions, l'article 5 de la Llei 4/2010 estableix que la declaració d'una inversió d'interès autonòmic és adoptada pel Consell de Govern a proposta d'un conseller o consellera a l'àmbit de la seva respectiva competència. Aquesta declaració es pot acordar en qualsevol moment de la tramitació administrativa, però només tindrà efecte a partir de la data en què es declari l'interès autonòmic de la inversió. Les inversions d'interès autonòmic han de tenir en els seus diferents tràmits administratius un impuls preferent i ràpid, davant qualsevol administració de les Illes Balears.

El Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a l'article 7, disposa que un equipament públic d'ús educatiu, d'investigació, sanitari o social es considera com una inversió d'interès autonòmic quan així ho declari expressament el Consell de Govern de les Illes Balears, en compliment de l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears, i en les condicions que el Consell de Govern determini per executar-lo.

Per a la declaració d'un equipament públic d'ús educatiu, d'investigació, sanitari o social com una inversió d'interès autonòmic, el Consell de Govern de les Illes Balears ha d'identificar els terrenys on s'ubica o s'ha d'ubicar l'equipament públic, indicar l'administració a la qual correspon la titularitat, determinar l'ús concret que s'ha de donar a l'equipament i assenyalar el sistema general d'equipament en el sòl al qual s'adscriu o, en el seu cas, informar de la classificació i la qualificació urbanística de l'equipament si aquest ja existeix.

Mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 23 de desembre de 2010 (BOIB núm. 190, de 30 de desembre de 2010), s'atorgà l'autorització per a crear el Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears, fruit de la fusió dels consorcis de recursos sociosanitaris i assistencials de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. Així, es va autoritzar la consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració perquè subscrigués el corresponent conveni de col·laboració amb la resta d'administracions consorciades per a crear el Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears.

En els Estatuts del Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears, inserits com annex al conveni esmentat, es preveu que amb la denominació Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears es constitueix una entitat per impulsar, programar, executar, promoure i finançar la creació d'infraestructures, d'equipaments, d'instal·lacions i, en general, de tot tipus de recursos sociosanitaris i assistencials a les Illes Balears.

A l'article 5 dels Estatuts referits es preveu que el Consorci té com a finalitats programar, impulsar, executar, promoure i finançar:

- La construcció d'infraestructures de nova planta de caràcter sociosanitari, assistencials i socials.

- La rehabilitació, la modificació i l'adaptació d'immobles i d'altres edificacions per destinar-los a usos sociosanitaris, assistencials o socials.

- L'equipament d'instal·lacions i centres sociosanitaris, assistencials i socials.

- La creació de qualsevol altre tipus de recursos sociosanitaris, assistencials i socials.

En data 26 de gener es va comunicar al Consorci que, en data 21 de març d'aquest any, l'Ajuntament de Sant Llorenç va prendre l'acord pel qual fa una manifestació formal de voluntat de cessió d'immobles de titularitat municipal a favor del Consorci de Recursos Sociosanitaris de dues parcel·les rústiques situades a les següents parcel·les:

- Parcel·la 119 del polígon 7, amb referència cadastral 07051A007001190000DM

- Parcel·la 654 del polígon 7, amb referència cadastral 07051A007006540000DB

Ambdues parcel·les constitueixen la finca registral número 3744 inscrita en Registre de la propietat de Manacor núm. 1.

Actualment les parcel·les estan classificades com a sol rústic.

Per acord de la Junta Rectora de data 15 de desembre de 2020 es va aprovar el Pla d'Actuacions per a l'any 2021, que inclou el següent:

«E.1.a.- Actuacions de promoció de noves infraestructures sociosanitàries

Objectius específics

- Tramitació i promoció dels nous equipaments sociosanitaris que siguin necessaris pel compliment de les competències pròpies i en col·laboració amb altres administracions.

- Col·laboració amb les entitats locals que sol·licitin la posterior incorporació al Pla d'Actuacions per a l'Ampliació de la Xarxa Pública de Serveis Socials. En compliment del que s'estableix al punt 3 del Pla d'Actuacions de les Illes Balears, el Consorci col·laborarà amb les noves entitats locals que vulguin formalitzar la seva incorporació al Pla.

- Col·laboració amb la D.G. de Planificació, Equipaments i Formació per tramitar els projectes d'actuacions en residències públiques que s'acullin a la Modalitat 2 del Pla d'Actuacions per a l'Ampliació de la Xarxa Pública de Serveis Socials; mitjançant el suport per a l'elaboració dels expedients necessaris per a l'elaboració dels convenis de col·laboració per a la millora de les residències públiques existents, per tal de generar noves places que puguin ser incorporades a la Xarxa Pública de Serveis Socials.»

Al respecte, la Memòria justificativa de la necessitat de la declaració d'inversió d'interès autonòmic de la residència per a persones grans dependents al municipi de Sant Llorenç, emesa pel gerent del Consorci en data 5 d'agost de 2021, estableix que en la conformació actual de la XPAD es constata la manca de serveis residencials i la saturació de les places residencials públiques de titularitat de les diferents administracions. La realitat d'ocupació i reserva, i les llistes d'espera de la Xarxa Pública d'Atenció a la Dependència ens indiquen clarament la insuficiència actual de recursos.

En la sessió de 23 d'agost de 2021 (BOIB núm. 113 de 24 d'agost), el Consell adoptà l'Acord de declarar inversió d'interès autonòmic la construcció d'una residència per a persones grans dependents al municipi de Sant Llorenç d'Es Cardassar, que es situarà a les parcel·les 119 i 654 del polígon 7, amb les referències cadastrals 07051A007001190000DM i 07051A007006540000DB respectivament; ambdues parcel·les constitueixen la finca registral número 3744 inscrita en Registre de la Propietat de Manacor núm. 1, i actualment les parcel·les estan classificades com a sol rústic.

En data 16 de novembre de 2021, el Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears i l'Ajuntament de Sant Llorenç van subscriure el conveni per a la cessió de la propietat de la finca registral 3744, que constitueix les parcel·les 119 i 654 del polígon 7, als efectes de dur a terme les obres de construcció d'una residència per a persones majors dependents.

En data 22 de novembre de 2022, es va subscriure una addenda per a la modificació del conveni de col·laboració entre el Consorci i l'Ajuntament de Sant Llorenç per a la construcció d'una residència per a persones majors dependents, en què es preveu que l'Ajuntament cedeix, durant el termini d'execució de les obres de la residència, al Consorci l'ús de la parcel·la amb referència cadastral 07051A007090210000DO (polígon 7, parcel·la 9021), amb la finalitat que es pugui realitzar el subministrament d'aigua, sanejament, electricitat, telefonia, fibra òptica i qualsevol altre servei a la finca 3744, propietat del Consorci, en la qual es construirà la residència per a persones majors dependents.

Una vegada finalitzades les canalitzacions que s'ha de realitzar a la parcel·la 07051A007090210000DO, l'ús del vial i dels seus terrenys es retornarà a l'Ajuntament, al qual correspon realitzar el manteniment i reparacions dels serveis instal·lats. Una vegada finalitzades les obres en el vial que s'ha de realitzar a la finca 3744 de Sant Llorenç, el Consorci es compromet que aquest vial estigui obert i sigui d'ús general. Una volta determinada la part de la finca 3744 que constituirà l'equipament de la residència, la resta del terreny que forma part de la declaració d'interès autonòmic serà retornat a l'Ajuntament.

En data 28 d'abril de 2023, el gerent del Consorci va emetre la Memòria justificativa de la necessitat de la modificació de la declaració d'inversió d'interès autonòmic per incloure les obres de sanejament, subministrament elèctric, d'aigua i de telecomunicacions per a la residència per a persones grans dependents al municipi de Sant Llorenç. S'hi fa constar que d'aquesta manera l'àmbit en la qual es desenvolupa la declaració d'interès autonòmic de la construcció de la residència i el seus subministraments estarà format per les següents parcel·les cadastrals: 119, 654 i 9021 del polígon 7 del municipi de Sant Llorenç.

El Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears s'adscriu a la Conselleria d'Afers Socials i Esports, d'acord amb l'article 2.1.e de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i segons la disposició addicional primera, punt 1, i l'annex 1 del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 21 de 15 de febrer); atenent les successives modificacions.

Així mateix, a l'article 2.5 a) de l'esmentada regulació s'atribueix a la Conselleria d'Afers Socials i Esports, a trav´és de la Direcció General de Planificació, Equipaments i Formació, la competència en matèria de planificació de la política de serveis socials, foment de la construcció d'equipaments de serveis socials i foment de les inversions en serveis socials.

Sobre la base de les anteriors previsions, el Consell de Govern, a proposta de la consellera d'Afers Socials i Esports, en la sessió de 15 de maig de 2023, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Modificar l'Acord del Consell de Govern de 23 d'agost de 2021 (BOIB núm. 113 de 24 d'agost de 2021) pel qual es declara inversió d'interès autonòmic la construcció d'una residència per a persones grans dependents al municipi de Sant Llorenç d'Es Cardassar, que es situarà a les parcel·les 119 i 654 del polígon 7, amb les referències cadastrals 07051A007001190000DM i 07051A007006540000DB respectivament; ambdues parcel·les constitueixen la finca registral número 3744 inscrita en Registre de la Propietat de Manacor núm. 1, i actualment les parcel·les estan classificades com a sol rústic.

Al respecte, s'inclou dins l'àmbit d'afectació la parcel·la amb referència cadastral 07051A007090210000DO (polígon 7, parcel·la 9021), en què s'han de realitzar les obres de subministrament d'aigua, sanejament, electricitat, telefonia, fibra òptica i altres serveis de la residència a la finca 3744 de Sant Llorenç, propietat del Consorci.

Segon. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament de Sant Llorenç d'Es Cardassar.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 15 de maig de 2023

La secretària del Consell de Governació Mercedes Garrido Rodríguez