Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 322734
Acord del Consell de Govern de 15 de maig de 2023 de creació de la Mesa de Diàleg del Sector Social Ferroviari de l’Illa de Mallorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Actualment s'està iniciant la tramitació per executar una important ampliació de la xarxa ferroviària (tren, metro i tramvia), prevista en el Pla Director Sectorial de Mobilitat de les Illes Balears.

Es tracta de l'acompliment d'unes fites importants per assolir el compromís del Govern de les Illes Balears amb la mobilitat sostenible i la millora mediambiental que, en tot cas, han de garantir la seguretat ferroviària i la justícia social.

Les instàncies de participació institucional han de ser instruments que millorin l'eficàcia de l'activitat administrativa, alhora que han de satisfer l'exercici del dret de les organitzacions sindicals més representatives de participar en els afers públics.

Per assolir aquests objectius es crea la Mesa de Diàleg del Sector Social Ferroviari de l'Illa de Mallorca com a òrgan de participació institucional per analitzar, estudiar i proposar actuacions en l'àmbit social i laboral vinculat al sector ferroviari, per assegurar, entre d'altres, la no precarització en l'ocupació, els llocs i les condicions de treball del sector ferroviari.

La Mesa és un nou òrgan per mantenir un diàleg de màxim nivell sobre les qüestions generals relatives a l'administració ferroviària així com per analitzar els aspectes socials i laborals de l'àmbit ferroviari (tren, metro i tramvia), especialment pel que fa als plans d'ampliació de la xarxa prevists en el Pla Director Sectorial i que el Govern està impulsant, per estudiar les possibles millores que es puguin implantar en aquest àmbit, per analitzar i proposar millores en matèria de seguretat ferroviària que tenguin incidència en l'àmbit laboral i per proposar accions per fomentar el paper del transport ferroviari com a eina de lluita contra el canvi climàtic i de millora de la igualtat i la justícia social.

Per tot això, el Consell de Govern a proposta del conseller de Mobilitat i Habitatge, en la sessió de dia 15 de maig de 2023 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Aprovar la creació de la Mesa de Diàleg del Sector Social Ferroviari de l'Illa de Mallorca, adscrita a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, com a òrgan col·legiat amb les funcions d'analitzar, estudiar i proposar actuacions en l'àmbit social i laboral vinculat al sector ferroviari.

Segon. Disposar que correspon a la Mesa de Diàleg del Sector Social Ferroviari de l'Illa de Mallorca dur a terme les funcions següents:

a) Analitzar els aspectes socials i laborals de l'àmbit ferroviari, especialment pel que fa als plans d'ampliació de la xarxa prevists en el Pla Director Sectorial de Mobilitat de les Illes Balears i que el Govern està impulsant.

b) Estudiar les possibles millores que es puguin implantar en aquest àmbit.

c) Analitzar i proposar millores en matèria de seguretat ferroviària que tenguin incidència en l'àmbit laboral.

d) Proposar accions per fomentar el paper del transport ferroviari com a eina de lluita contra el canvi climàtic i de millora de la igualtat i la justícia social.

Tercer. Determinar que la Mesa de Diàleg del Sector Social Ferroviari de l'Illa de Mallorca està formada per les persones següents:

— El conseller de Mobilitat i Habitatge, que n'exerceix la presidència.

— El director general de Mobilitat i Transport Terrestre, que n'exerceix la vicepresidència.

— La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat.

— El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball.

— Quatre representants en total de les dues organitzacions sindicals més representatives de l'illa de Mallorca, que s'han de distribuir equitativament entre ambdues.

Ha d'exercir la secretaria de la Mesa un funcionari o funcionària designat a l'efecte, de nivell A1, que hi ha de participar amb veu però sense vot.

Les persones integrants de la Mesa poden delegar les funcions en personal de la seva organització.

La composició de la Mesa ha de tendir a una presència equilibrada entre dones i homes.

Quart. Establir que el funcionament de la Mesa de Diàleg del Sector Social Ferroviari de l'Illa de Mallorca s'ha de dur a terme d'acord amb els criteris següents:

1. La Mesa s'ha de reunir en sessió ordinària o en sessió extraordinària.

2. La Mesa s'ha de reunir com a mínim dues vegades a l'any en sessió ordinària.

S'ha d'adjuntar a cada convocatòria ordinària, que s'ha d'efectuar amb una antelació mínima de 72 hores, l'ordre del dia. S'hi ha d'indicar el dia, l'hora i el lloc de la sessió.

3. A banda de les sessions ordinàries, la Mesa es pot reunir en sessió extraordinària quan ho decideixi la persona que n'ostenta la presidència o amb la sol·licitud prèvia d'una de les dues organitzacions sindicals integrants d'aquesta Mesa. En aquests casos, la convocatòria ha d'expressar el caràcter extraordinari, s'ha d'adjuntar la documentació imprescindible i s'ha de reunir en un termini màxim de quatre dies.

4. En cap cas les decisions de la Mesa tenen caràcter vinculant per exercir les potestats públiques de l'Administració de les Illes Balears.

5. La Mesa ha d'ajustar el funcionament a la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i a la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en matèria d'òrgans col·legiats.

Cinquè. Determinar que la Mesa de Diàleg del Sector Social Ferroviari de l'Illa de Mallorca s'ha de constituir en el termini màxim d'un mes comptador des de la data de publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 15 de maig de 2023

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez