Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 322733
Acord del Consell de Govern de 15 de maig de 2023 pel qual es modifica l’Acord del Consell de Govern de 14 de juny de 2013 de mesures relatives al control intern de la gestió economicofinancera en l’àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El 14 de juny de 2013, el Consell de Govern, mitjançant un acord, va acordar substituir, en l'àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears, el control financer permanent per la fiscalització prèvia limitada prevista en l'article 83 del Text refós de la Llei de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (avui, article 117 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears), respecte de tots els programes i centres de cost pressupostaris, en relació amb la fase d'autorització dels expedients de despesa d'una quantia superior a 500.000 euros. L'Acord esmentat es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 85, de 15 de juny de 2013.

Amb posterioritat, es va aprovar l'actualment vigent Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. L'apartat 1 de l'article 112 d'aquesta Llei estableix que la funció interventora regulada en aquesta norma és aplicable a l'Administració de la Comunitat Autònoma i a les entitats instrumentals que integren el sector públic administratiu, amb l'excepció de la Universitat de les Illes Balears i dels consorcis, llevat que la llei de creació de l'entitat prevegi que hi és aplicable exclusivament el control financer.

L'apartat 3 del mateix precepte disposa que el Consell de Govern, a proposta del conseller competent en matèria d'hisenda i pressuposts i amb l'informe previ de la Intervenció General, pot acordar que el control financer propi dels ens a què es refereix l'apartat 2 o dels organismes per als quals així es prevegi en la llei de creació en els termes indicats en el darrer incís de l'apartat 1 d'aquest article 112 sigui substituït per la funció interventora, amb l'abast que es determini en cada cas. Conseqüentment, l'article 22 del Decret 11/2022, d'11 d'abril, pel qual es regula el règim de control intern que ha d'exercir la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, desplega la mateixa regla per al Servei de Salut de les Illes Balears, és a dir, la possibilitat, en síntesi, de substituir el control financer per la fiscalització prèvia, mitjançant un acord del Consell de Govern.

L'article 74.2 de la Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears, permet que el Consell de Govern pugui acordar que el control financer permanent de la gestió economicofinancera del Servei de Salut de les Illes Balears es pugui substituir per la fiscalització prèvia en qualsevol de les modalitats, en els programes i centres en què així es determini. Aquest article s'ha de posar en relació amb el requisit exigit en el primer paràgraf in fine de l'apartat 3 de l'article 112 de la Llei 14/2014.

D'altra banda, mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 12 d'abril de 2021 (BOIB núm. 49, de 13 d'abril), es va modificar l'Acord del Consell de Govern de 14 de juny de 2013 esmentat anteriorment. Així, es va considerar necessari substituir el control financer permanent de la recepció del contracte per la intervenció prèvia de l'aplicació o de l'ús dels fons púbics, que ha de comprendre la comprovació material de la realització de les obres, els subministraments, les adquisicions i els serveis respecte de tots els programes i centres de cost pressupostaris del Servei de Salut de les Illes Balears, en els expedients de contractació d'import significatiu, és a dir, aquells la despesa dels quals sigui superior a dos milions d'euros.

Posteriorment, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència reforça els sistemes de control existents en les administracions públiques espanyoles a fi d'assegurar que els projectes finançats pel Mecanisme de Recuperació i Resiliència compleixen no tan sols els principis de legalitat i bona gestió financera, sinó que, a més, asseguren el compliment de les fites i els objectius que genera la meritació d'aquests ingressos.

Un d'aquests elements de control és la intervenció prèvia de l'aplicació o de l'ús dels fons púbics, que ha de comprendre la comprovació material de la realització de les obres, els subministraments, les adquisicions i els serveis.

Amb l'Acord del Consell de Govern de 12 d'abril de 2021, el control esmentat de la intervenció prèvia de l'aplicació o de l'ús dels fons púbics queda limitat a contractes la despesa dels quals sigui superior a dos milions d'euros, de manera que una part dels projectes finançats amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència no hi estarien inclosos, la qual cosa aconsella incloure els contractes finançats amb aquest Mecanisme dins l'abast de control previ fixat en l'Acord esmentat (concretament, aquells l'import de la despesa dels quals sigui superior a 500.000 euros).

En virtut del que s'ha exposat, i d'acord amb l'article 112.3 de la Llei 14/2014, el 5 de maig de 2023, la Intervenció General ha emès un informe relatiu a la necessitat de modificar l'Acord del Consell de Govern de 14 de juny de 2013, modificat per l'Acord de 12 d'abril de 2021, esmentat anteriorment.

Per tot això, el Consell de Govern a proposta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, en la sessió de dia 15 de maig de 2023 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Modificar el punt primer de l'Acord del Consell de Govern de 14 de juny de 2013 de mesures relatives al control intern de la gestió economicofinancera en l'àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears, el qual queda redactat de la manera següent:

Primer. En l'àmbit del Servei de Salut de les Illes Balears, substituir el control financer permanent per la funció interventora amb l'abast que s'indica tot seguit:

Aplicar la fiscalització prèvia limitada que preveu l'article 117.2 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, respecte de tots els programes i centres de cost pressupostaris, en relació amb la fase d'autorització dels expedients de despesa d'una quantia superior a 500.000 euros.

Aplicar la intervenció de l'aplicació o de l'ús dels fons públics, que comprendrà la comprovació material de la realització de les obres, els subministraments, les adquisicions i els serveis l'import de la despesa dels quals sigui, amb caràcter general, superior a 2.000.000 d'euros. No obstant això, també se sotmetran a la mateixa comprovació material les obres, els subministraments, les adquisicions i els serveis, finançats amb fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, l'import de la despesa dels quals sigui superior a 500.000 euros.

Tot i això, la Intervenció General continuarà exercint la funció de control financer permanent com a forma ordinària de control intern del Servei de Salut de les Illes Balears, com també els controls posteriors derivats de la fiscalització prèvia limitada.

Segon. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 15 de maig de 2023

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez