Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

INSTITUT MALLORQUÍ D'AFERS SOCIALS

Núm. 312502
Resolució de la presidència de l’IMAS de dia 8 de maig de 2023 relativa a la modificació de la resolució de 10 de març de 2023 d’aprovació de la convocatòria i bases específiques per a la concessió d’una ajuda econòmica de 200 euros a persones físiques de Mallorca per a pal·liar els efectes econòmics derivats de la guerra d’Ucraïna, la crisi energètica i la inflació per a l’any 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 10 de març de 2023 la presidenta de l'IMAS va aprovar les bases específiques i la convocatòria pública d'ajudes econòmiques de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials per a persones físiques de Mallorca per a pal·liar els efectes econòmics derivats de la guerra d'Ucraïna, la crisi energètica i la inflació per a l'any 2023» essent l'import màxim 5.000.000,00 €, amb càrrec a la partida 00.23137.48000 del pressupost de despeses de l'IMAS per a l'any 2023.

2. En data 11 de març de 2023 es va publicar al BOIB les bases específiques i convocatòria d'ajudes econòmiques per a famílies de Mallorca, per a persones físiques de Mallorca per a pal·liar els efectes econòmics derivats de la guerra d'Ucraïna, la crisi energètica i la inflació, iniciant-se el termini per a la presentació de sol·licituds el dia 13 de març de 2023 i finalitzant el 31 de març de 2023.

La base cinquena de la convocatòria disposava que l'import màxim de la convocatòria es fixava en la quantia total de 5.000.000€ establint-se que es podia incrementar sense que es requerís d'una nova convocatòria, en els supòsits prevists a l'article 23 de l'Ordenança general de subvencions del Consell de Mallorca, sense que aquesta modificació de la quantia, llevat que s'establís una altra cosa, no implicava ampliació de termini per presentar sol·licituds, ni afectés a la tramitació ordinària de les sol·licituds presentades i no resoltes.

3. D'altra banda, en data 13 d'abril de 2023 per acord del Ple del Consell de Mallorca s'aprovà inicialment l'expedient núm. 14 de modificació de crèdits del pressupost del Consell de Mallorca d'aportació a l'IMAS de l'import de 3.000.000€ . L'aprovació inicial de l'expedient es troba publicada en el BOIB núm. 48 de 15 d'abril.

Fonaments de dret

Pel que fa a la competència.

1. L'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, en la redacció donada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears (BOIB núm. 32 ext., d'1 de març de 2007; correcció d'errates BOIB núm. 29, de 28 de febrer de 2008), en concret, els articles 16 en quan al deure dels poder públics de les Illes Balears de defensar i promou els drets socials dels ciutadans i de centrar la seva actuació en la defensa integral de la família i de promoure les condicions necessàries perquè els drets socials dels ciutadans de les Illes Balears siguin objecte d'una aplicació real i efectiva; i l'article 70.4 relatiu a la competència pròpia dels consells insulars en matèria de serveis socials i assistència social.

2. La Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars que a l'article 96 expressament preveu que els consells insulars exerceixen l'activitat de foment de les matèries sobre les que tenen atribuïdes competències pròpies d'acord amb la legislació de subvencions de la comunitat autònoma. I l'article 30 que estableix que els consellers executius són els òrgans jeràrquicament superiors en els departaments de l'administració insular dels quals són titulars.

3. Els Estatuts de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, en endavant IMAS, aprovats pel Ple del Consell de Mallorca l'11 d'abril de 2019 (BOIB núm. 67, de 18 de maig de 2019), en especial l'establert a l'article 2, d'acord amb el qual aquest organisme té com a objecte fonamental l'exercici, en forma directa i descentralitzada, de les competències atribuïdes per qualsevol títol al Consell de Mallorca en matèria de serveis socials i protecció de menors. I a l'article 3 en quan a que aquest organisme té personalitat jurídica pròpia i la capacitat d'obrar necessària per complir els seus fins.

Conforme disposa l'article 7.2.7 dels Estatuts esmentats, correspon a la Presidència de l'IMAS aprovar les bases específiques de les ajudes i subvencions públiques i resoldre'n els procediments.

Pel que fa al fons

4. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei esmentada, ambdós texts legals en els termes establerts a les disposicions finals primera i segona de la Llei 38/2003.

En concret, estableix la disposició final primera que constitueixen legislació bàsica de l'Estat els preceptes que s'hi enumeren, essent la resta de preceptes únicament aplicables, en comunitats com les Illes Balears que tenguin assumides competències en matèria de règim local, amb caràcter supletori.

5. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

6. El Decret llei 4/2022, de 30 de març, pel qual s'adopten mesures extraordinàries i urgents per a pal·liar la crisi econòmica i social produïda pels efectes de la guerra a Ucraïna, convalidat per la Resolució del Parlament de les Illes Balears adoptada en sessió de 12 d'abril de 2022 (Decret llei 4/2022). I el decret llei 9/2022, de 7 de novembre, de mesures urgents per compensar la inflació a les Illes Balear (BOIB núm. 144, de 8 de novembre).

7. L'Ordenança general de subvencions del Consell de Mallorca, aprovada en sessió de 23 de desembre de 2016 (BOIB núm. 21, de 18 de febrer de 2017), i modificada per Acord del Ple del Consell de Mallorca de data 14 de juny de 2018 (BOIB núm. 96, de 4 d'agost de 2018), que conforme les bases reguladores d'aquesta convocatòria.

En especial l'establert a l'article 23 en quan a que a la convocatòria s'indica la quantia total màxima de les subvencions convocades, així com la quantia addicional en que pot incrementar-se sense necessitat de nova convocatòria, sempre que es compleixin les condicions que allà s'estipulen.

8. La Resolució de la Presidència de l'IMAS de 10 de març de 2023 que aprova les bases específiques i convocatòria, publicada en el BOIB núm. 31 de 11 de març, en especial l'establert a l'apartat cinquè que disposa:

«5. Crèdit pressupostari

Durant l'exercici pressupostari 2023, es destina la quantitat total de 5.000.000,00 € a les subvencions objecte d'aquesta convocatòria, amb càrrec a la partida pressupostària 00.23137.48000 del pressupost de despeses de l'IMAS de 2023.

L'import màxim de la convocatòria es pot incrementar sense que es requereix una nova convocatòria, en els supòsits prevists a l'article 23 de l'Ordenança general de subvencions del Consell de Mallorca. Les modificacions esmentades, llevat que s'estableixi una altra cosa, no impliquen que s'ampliï el termini per presentar sol·licituds, ni afecta la tramitació ordinària de les sol·licituds presentades i no resoltes.»

9. Atès que no es troba fixada la quantia màxima addicional en que es pot incrementar la convocatòria, i vist que es troba en tramitació l'expedient de modificació de crèdit del Consell de Mallorca per un import a aportar a l'IMAS de 3.000.000€ per a ampliar aquesta convocatòria.

Per tot això,

RESOLC

Primer. FIXAR la quantia màxima addicional en que es pot incrementar la convocatòria pública d'ajudes econòmiques de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials per a persones físiques de Mallorca per a pal·liar els efectes econòmics derivats de la guerra d'Ucraïna, la crisi energètica i la inflació per a l'any 2023 en l'import de TRES MILIONS D'EUROS (3.000.000€) i MODIFICAR el punt 5 de la convocatòria aprovada mitjançant resolució de la Presidència de 10 de març de 2023 (Boib núm. 31, d'11 de març) en la forma següent:

«5. Crèdit pressupostari

Durant l'exercici pressupostari 2023, es destina la quantitat total de 5.000.000,00 € a les subvencions objecte d'aquesta convocatòria, amb càrrec a la partida pressupostària 00.23137.48000 del pressupost de despeses de l'IMAS de 2023 i es fixa la quantia màxima addicional en que es pot incrementar en l'import de 3.000.000€.

L'import màxim de la convocatòria es pot incrementar sense que es requereix una nova convocatòria, en els supòsits prevists a l'article 23 de l'Ordenança general de subvencions del Consell de Mallorca. Les modificacions esmentades, llevat que s'estableixi una altra cosa, no impliquen que s'ampliï el termini per presentar sol·licituds, ni afecta la tramitació ordinària de les sol·licituds presentades i no resoltes.

L'efectivitat de la quantia addicional està condicionada a la declaració de disponibilitat del crèdit com a conseqüència de la generació de crèdit corresponent.»

Segon. Donar trasllat d'aquesta resolució a la Gerència, al Servei de Gestió Econòmica i a la Intervenció Delegada de l'IMAS.

Tercer. Publicar aquesta Resolució al Bulletí oficial de les Illes Balears, a la seu electrònica del Consell de Mallorca i al Tauler d'anuncis de l'IMAS.

Aquesta resolució no posa fi a la via administrativa i contra ella es pot interposar, d'acord amb l'article 28.1 dels Estatuts de l'IMAS aprovats per Acord del Ple del Consell de Mallorca d'11 d'abril de 2019 (BOIB núm. 67, de 18 de maig de 2019), recurs d'alçada davant el Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca, dins el termini d'un mes, comptador a partir del dia següent al de la notificació d'aquesta resolució.

Contra la desestimació expressa del recurs d'alçada podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent al de la notificació de la desestimació de l'esmentat recurs.

Contra la desestimació per silenci del recurs d'alçada podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en qualsevol moment a partir del dia següent a la desestimació presumpta (tres mesos des de la interposició del recurs sense que s'hagi notificat la resolució).

No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualsevol altre recurs que s'estimi pertinent.

Tot això conforme disposen els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció contenciós-administrativa.

 

Palma, 9 de maig de 2023

La presidenta de l'IMAS Sofia Alonso Bigler