Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 291830
Acord del Consell de Govern de 2 de maig de 2023 pel qual es declaren inversió d’interès autonòmic les obres de reforma de la seu universitària de Menorca amb l’adhesió d’un nou edifici al carrer de la Costa d’en Macari, 6, d’Alaior com a inversió d’interès autonòmic

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, estableix en l'article 36.4 que, en matèria d'ensenyament universitari, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té competència exclusiva, sens perjudici de l'autonomia universitària, en la programació i la coordinació del sistema universitari, en el finançament propi de les universitats i en la regulació i la gestió del sistema propi de beques i ajuts.

El Reial decret 2243/1996, de 18 d'octubre, aprova les transferències de les funcions i els serveis en matèria d'universitats de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i el Decret 204/1996, de 28 de novembre, fa pública l'assumpció i la distribució de les competències transferides per l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'universitats i preveu la perspectiva de la planificació universitària pel que fa a la docència, la recerca, la implantació de nous estudis i la construcció d'edificis de docència i recerca.

La Universitat de les Illes Balears es va crear mitjançant la Llei 18/1978, de 15 de març, sobre la creació d'una universitat amb seu a Palma (BOE núm. 66, de 18 de març).

D'acord amb el que disposa l'article 2 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari, aquest presta i garanteix el servei públic de l'educació superior universitària mitjançant la docència, la recerca i la transferència del coneixement i estableix per a les universitats les funcions següents:

a) L'educació i formació dels estudiants a través de la creació, desenvolupament, transmissió i avaluació crítica del coneixement científic, tecnològic, social, humanístic, artístic i cultural, així com de les capacitats, competències i habilitats inherents a aquest.

b) La preparació per a l'exercici d'activitats professionals que exigeixin l'aplicació i actualització de coneixements i mètodes científics, tecnològics, socials, humanístics, culturals i per a la creació artística.

c) La generació, desenvolupament, difusió, transferència i intercanvi del coneixement i l'aplicabilitat de la recerca en tots els camps científics, tecnològics, socials, humanístics, artístics i culturals.

d) La promoció de la innovació a partir del coneixement en els àmbits socials, econòmics, mediambientals, tecnològics i institucionals.

e) La contribució al benestar social, al progrés econòmic i a la cohesió de la societat i de l'entorn territorial en què estiguin inserides, així com a la promoció de les llengües oficials d'aquestes, a través de la formació, la recerca, la transferència i intercanvi del coneixement i la cultura de l'emprenedoria, tant individual com col·lectiva, a partir de fórmules societàries convencionals o d'economia social.

f) La generació d'espais de creació i difusió de pensament crític.

g) La transferència i intercanvi del coneixement i de la cultura al conjunt de la societat a través de l'activitat universitària i la formació permanent o al llarg de la vida del conjunt de la ciutadania.

h) La formació de la ciutadania a través de la transmissió dels valors i principis democràtics.

i) El foment de la participació de la comunitat universitària i de la ciutadania en activitats promogudes per entitats de voluntariat i del tercer sector que es trobin en línia amb els principis i valors del sistema universitari.

j) Les altres funcions que se'ls atribueixin legalment.

La Seu universitària de Menorca, situada a Alaior, representa un punt indispensable en el desenvolupament de l'activitat docent, investigadora i sociocultural de la Universitat. Amb el compromís d'ampliar espais, avui insuficients per a l'ús que hi fa la seu universitària, s'ha adquirit una edificació annexa que es pot incorporar a la planta compositiva de l'edificació actual. Pel que fa a les necessitats de la Universitat, resulta important destacar que l'oportunitat d'ampliar la seu actual s'ha presentat con una opció més adequada pel fet que garanteix una integració més efectiva a la trama urbana d'Alaior.

En l'actualitat, la Universitat no pot resoldre les seves necessitats d'espai i de projecció cultural i de serveis, la qual cosa impedeix el seu desenvolupament normal i imprescindible; amb la situació actual, no pot construir edificis de nova planta ni executar modificacions en els que ja hi ha, ni tampoc dur a terme qualsevol altra intervenció d'obra subjecta a llicència urbanística.

La Universitat de les Illes Balears té experiència reconeguda en l'activitat de docència i recerca en els àmbits que la societat demanda. Atès que la societat és canviant, la UIB, dins les seves possibilitats, ha fet una tasca d'adaptació i creixement estratègic amb la voluntat de millorar el servei públic. Així doncs, la creació de noves infraestructures de docència i recerca és una de les tasques implícites en la funció de la UIB.

A més, a la seu universitària de Menorca actualment hi ha un greu problema de

mancança d'espais que pateixen els diferents departaments i grups de recerca.

La seu universitària de Menorca està ubicada al centre de la població d'Alaior i té dos edificis coneguts com Santa Rita i Can Salort. Derivat de l'ampliació de l'oferta d'estudis, fa temps que aquesta seu pateix un problema d'espai que n'impedeix el creixement i la realització correcta d'activitats per manca d'aules. En l'actualitat, l'oferta d'estudis oficials de la seu és de 5 graus (20 grups) i 1 màster (2 grups). Cal destacar que s'hi duen a terme tot un seguit d'activitats de formació contínua i activitats culturals diverses.

Durant els darrers cinc anys, amb la incorporació del grau de Turisme, s'han hagut d'habilitar espais nous cada curs per fer-hi classe. Alguns exemples són:

- S'ha reduït l'espai per als professors a un sol despatx compartit.

- S'empra la sala d'actes per fer-hi classe de manera recurrent.

- S'ha hagut d'anular el vestíbul de la sala d'actes per ubicar-hi el tècnic del DOIP.

- S'ha habilitat la sala de control de la sala d'actes com a seminari.

- S'ha habilitat un espai del passadís com a sala d'estudi.

Resulta evident que la reconversió d'espais i la seva densificació redunda en un empitjorament de la qualitat i el servei que ofereix la Universitat a la societat.

Per poder incrementar l'oferta d'espais i d'adaptar-los a les noves necessitats universitàries la Universitat de les Illes Balears ha formalitzat la compra de l'edifici situat al carrer de la Costa d'en Macari, 6, del terme municipal d'Alaior, a les Illes Balears. La referencia cadastral és el núm. 7512303EE9271D0001ZK, així com consta a l'escriptura de compravenda núm. 3183 de l'any 2022 del Registre de la Propietat de Maó.

Així doncs, mitjançant l'adquisició del nou edifici, es possibilita l'annexió del nou espai a la seu actual. La proposta d'intervenció té per objecte la incorporació a la composició arquitectònica d'aquesta seu universitària d'una edificació ja existent.

Arquitectònicament, un dels atractius principals de la proposta és la possibilitat d'unió del pati interior d'aquesta seu amb el pati de l'edificació del carrer de la Costa d'en Macari, 6. D'aquesta manera, la solució final permet comunicar el conjunt de les tres edificacions mitjançant un pati que possibilita una percepció unitària de la solució final i que evita una segregació que dificulta el funcionament correcte de la seu universitària.

Pel que fa a la intervenció constructiva, s'ha estudiat la demolició total, a excepció dels murs mitgers, de l'edificació del carrer de la Costa d'en Macari, i la inserció d'un programa adaptat a les necessitats que proposen els usuaris.

L'obra es tracta d'una reforma integral de l'edifici del carrer de la Costa d'en Macari, 6, i de la reforma parcial de la seu universitària actual per tal d'integrar-hi el programa i unificar arquitectònicament els dos edificis. La finalitat és integrar totalment i millorar les distribucions dels espais, i incrementar la qualitat dels espais i les instal·lacions tècniques, sempre amb criteris de millora energètica i reducció del consum d'energia primària no renovable.

Es proposa la construcció en planta baixa de tot el fons edificable del solar i una profunditat edificable de 14 metres a les dues plantes pis, inclòs el pati d'illeta per a la construcció d'una sala d'actes en planta semisoterrani amb una qualitat arquitectònica que doti la nova Seu universitària de Menorca d'un espai de més dimensions, comunicat directament amb l'exterior a través d'un gran vestíbul d'entrada que permetria la celebració d'actes importants per a la societat menorquina i, més concretament, d'Alaior, a part de l'ús prioritari d'aquest espai per part de la comunitat universitària.

També s'estudia l'opció d'incrementar una planta més en altura per tal d'incloure-hi totes les necessitats programàtiques que manquen avui en dia a la seu.

En l'actualitat, a la localitat d'Alaior, hi ha vigents dues normatives urbanístiques: el Pla general d'ordenació urbana de l'any 1994, de data 9 de juliol de 1994, i les modificacions successives —la darrera, de 30 de setembre de 2009. En data 14 de març de 2022 es va publicar l'aprovació inicial de la revisió del Pla general i Pla d'ordenació detallada d'Alaior.

Vista aquesta situació, durant dos anys des de la publicació de l'aprovació inicial, s'han de complir les dues normatives de manera simultània i sempre, en cada aspecte normatiu, la més restrictiva.

L'ús actual de l'edifici és residencial, però és necessari reconvertir-lo a equipament docent (EQ-ED), encara que la seu actual de la Universitat té un ús cultural-social (EQ-EC).

La sol·licitud per part de la Universitat de les Illes Balears és construir un edifici amb una planta baixa edificada a tot el fons edificable de la parcel·la, i les plantes pis amb una profunditat edificable de 14,00 metres en els paràmetres que marca la normativa urbanística actual. L'única modificació introduïda a la proposta que no segueix els paràmetres que fixa la normativa vigent és la construcció d'una planta superior, però la forta pendent descendent que presenta el carrer de la Costa d'en Macari cap a la plaça de sa Placeta fa que l'adhesió d'una planta més a l'edifici de la Costa d'en Macari, 6, quedi ben integrada respecte de l'edifici de la Costa d'en Macari, 4, sense distorsionar greument la configuració de les edificacions actuals al carrer esmentat.

El programa de necessitats analitzat per part de la UIB sobre la reforma de la Seu universitària de Menorca es pot aconseguir en els espais següents:

- Sis aules de 40,00 m2 aproximadament cada una. Dues d'aquestes aules es podrien transformar en despatxos i sala de reunions, segons les necessitats esmentades anteriorment.

- Una sala d'actes amb capacitat per a 100 persones, totalment equipada i amb els serveis d'il·luminació i audiovisual coberts.

- Un gran vestíbul al nou edifici de de la Costa d'en Macari, amb accés directe des del carrer, per a esdeveniments aliens a la mateixa seu universitària.

- Sala polivalent remodelada a l'edifici Santa Rita de 100,00 m2, aproximadament.

El termini previst d'execució de les obres és de 12 mesos. El pressupost màxim per a la realització de les obres i l'equipament és de 3.438.201,66 euros, IVA inclòs. Cal destacar que ja s'ha fet la inversió de la compra de l'edifici.

És per això que, per poder fer viables les actuacions necessàries sobre l'ampliació de la seu universitària de Menorca del campus universitari amb caràcter d'urgència, i atès el contingut del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, de recerca, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 10, de 20 de gener), mentre que no acabi la tramitació per aprovar de manera definitiva la revisió del Pla general i Pla d'ordenació detallada d'Alaior, és necessari dur a terme els tràmits reglamentaris per proposar al Consell de Govern de les Illes Balears, a l'empara del Decret llei 1/2018, la declaració d'interès autonòmic per a la construcció de les obres que afecten l'ampliació de la seu universitària de Menorca.

D'acord amb l'anterior, el dia 3 d'abril de 2023 el rector de la Universitat de les Illes Balears va sol·licitar la declaració d'interès autonòmic, entre d'altres, del projecte d'ampliació de la seu universitària a Menorca a l'edificació, de nova adquisició, situat al carrer de la Costa d'en Macari, 6, del terme municipal d'Alaior, Illes Balears. La referencia cadastral és la núm. 7512303EE9271D0001ZK (registre núm. GOIBE231954/2023).

La declaració d'interès autonòmic de l'ampliació de la Seu universitària de Menorca, a l'empara del Decret llei 1/2018, permetrà la modificació de les determinacions urbanístiques que afecten l'edificació, de nova adquisició, situat al carrer de la Costa d'en Macari, 6, del terme municipal d'Alaior, Illes Balears. La referencia cadastral és el núm. 7512303EE9271D0001ZK. El projecte d'ampliació de la Seu universitària de Menorca actual suposarà les qüestions següents:

- Segons el que indica l'article 8 del Decret llei 1/2018, sol·licitar la modificació de la qualificació del sòl a equipament d'ús propi per a la Universitat de les Illes Balears.

- No restringir l'ocupació de la totalitat de la parcel·la en planta baixa, ja que es vol afavorir la interconnexió de la seu actual cap al nou edifici.

- Se sol·licita eliminar la limitació d'altura edificable perquè sigui possible implantar-hi tres plantes, en comptes de les dues d'actuals.

La totalitat de les obres es consideren com a inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears, atesa la urgència i la importància que tenen aquestes obres per al desenvolupament normal de la Universitat.

Resta palès que la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura té la voluntat de millorar els espais destinats a la docència i la recerca universitària i, per tant, manifesta el seu interès a poder escometre les obres del projecte d'ampliació de la seu universitària a Menorca.

El Decret llei 1/2018 estableix la regulació dels efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret llei. En aquest sentit, la Direcció General de Política Universitària i Recerca estima plenament justificat que es considerin com a inversió d'interès autonòmic les obres del projecte d'ampliació de la seu universitària a Menorca.

Per tot això, tenint en compte que és un projecte del màxim interès general per a la població i amb la finalitat de donar-li el major impuls possible, el més adient és declarar inversió d'interès autonòmic el projecte de reforma de la seu universitària de Menorca amb l'adhesió d'un nou edifici al carrer de la Costa d'en Macari, 6, d'Alaior , referència cadastral 7512303EE9271D0001ZK.

L'article 7 del Decret llei 1/2018 estableix que un equipament públic d'ús educatiu o de recerca es considera inversió d'interès autonòmic quan així ho declari expressament el Consell de Govern de les Illes Balears, en compliment de l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears, i en les condicions que el Consell de Govern determini per executar-lo.

Per tot això, el Consell de Govern a proposta del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, en la sessió de dia 2 de maig de 2023 adoptà, entre d'altres l'Acord següent:

Primer. Declarar, de conformitat amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, inversió d'interès autonòmic les obres del projecte de reforma de la seu universitària de Menorca amb l'adhesió d'un nou edifici al carrer de la Costa d'en Macari, 6, d'Alaior, referència cadastral 7512303EE9271D0001ZK.

Segon. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament d'Alaior.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 2 de maig de 2023

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez