Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL INSULAR DE MALLORCA
DEPARTAMENT DE PROMOCIÓ ECONÓMICA I DESENVOLUPAMENT LOCAL
Núm. 287636
Conveni d’entitat col·laboradora de subvencions entre el Consell de Mallorca i la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Mallorca per a la gestió i lliurament de fons de la convocatòria d’estímul del comerç local i dels productes artesans, ecològics, amb Denominació d’Origen o Indicació Geogràfica Protegida de Mallorca, mitjançant els «Bons descompte de Mallorca» 2023
Per tal de donar compliment a l'establert a l'art. 48 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, vist que dia 19 de gener de 2023 s'ha formalitzat el present conveni, es procedeix a la seva publicació.
«Conveni d'entitat col·laboradora de subvencions entre el Consell de Mallorca i la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Mallorca per a la gestió i lliurament de fons de la convocatòria d'estímul del comerç local i dels productes artesans, ecològics, amb Denominació d'Origen o Indicació Geogràfica Protegida de Mallorca, mitjançant els «Bons descompte de Mallorca» 2023.
Parts
El Consell Insular de Mallorca, representat pel Sr. Jaume Alzamora Riera, conseller executiu de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, en virtut del Decret de la Presidència del Consell Insular de Mallorca, de 8 de juliol de 2019, pel qual es nomenen els membres del Consell Executiu (BOIB núm. 92, de 9 de juliol 2019), en l'exercici de les competències que li atorga l'article 1 d) de la redacció vigent del Decret de la Presidència, de 9 de desembre de 2019, pel qual es determina l'organització del Consell de Mallorca, que atribueix als consellers executius la facultat de signar els convenis de col·laboració amb altres entitats relatius als assumptes dels seus departaments.
La Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Mallorca, representada pel seu president, el Sr. Eduard Soriano Torres que actua en representació d'aquesta institució de conformitat amb el nomenament atorgat pel Plenari en sessió de data 14 de juliol de 2022, habilitat per l'article 12 de la Llei 4/2014, Bàsica de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació i l'article 15 de la Llei 1/2017, de cambres oficials de comerç, indústria, serveis i navegació de les Illes Balears
Antecedents
En els 2 darrers anys, a la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 li han seguit, malauradament, els efectes de la guerra d'Ucraïna i d'una crisi energètica sense precedents, amb tot el que ha implicat per a productors i proveïdors per les mancances de subministraments i que ha generat, entre d'altres conseqüències, una pujada continuada dels preus de tota mena de productes i serveis.
En una conjuntura com l'actual resulta del tot imprescindible que les administracions se posin al costat dels productors, dels comerciants i de la ciutadania en general per tractar d'eixugar els efectes de la inflació i col·laborar en la seva contenció. Aquestes accions passen per la diversificació econòmica i la promoció de la producció local i han de suposar l'impuls cap a un desenvolupament més equilibrat i sostenible, lligat a les necessitats del territori i de la societat.
El passat 19 d'octubre de 2022 el Consell de Mallorca va presentar un paquet de 13 mesures per combatre la inflació, entre les quals hi ha diverses ajudes destinades al teixit comercial i productiu de Mallorca.
El foment del consum del nostre producte local és també una bona mesura per aturar l'increment de la inflació; a l'incentivar la compra de productes de proximitat s'abarateixen els costos i es dinamitza l'economia local, les quals coses contribuiran, a més, a la reactivació del sector.
Pel que fa a l'economia social i solidària, tot i el seu escàs pes quantitatiu, contribueix a la cohesió social i al desenvolupament local, i aporta aspectes de qualitat en la creació d'ocupació, tant en relació a les oportunitats que s'ofereixen per a persones en situació o risc d'exclusió social en empreses i iniciatives d'inserció social, com a la contribució a l'ocupació de qualitat i a la democràcia econòmica de les cooperatives de treball associat. També sorgeixen noves iniciatives de consum responsable, conscient i transformador, en àmbits diversos com l'agroecologia, la cura del medi ambient, els serveis personals de proximitat, etc., que poden contribuir a un desenvolupament del teixit econòmic i social local.
Amb aquest objectiu es vol tramitar una convocatòria de subvencions de foment del comerç de productes i serveis artesans, productes de Denominacions d'Origen, productes amb Indicacions geogràfiques protegides i productes ecològics com a mesura d'incentiu i estímul al producte de Mallorca, mitjançant bons de descompte finançats pel Consell de Mallorca a la disposició de la ciutadania, que es distribuiran amb el criteri bàsic del repartiment proporcional entre el nombre de beneficiaris (titulars de comerços i punts de venda autoritzats) adherits al programa.
Aquesta convocatòria vol posar el seu focus en els productes més arrelats a la nostra terra, productes de proximitat, ecològics i sostenibles i, d'altra banda, vol fer-ho mitjançant la participació del comerç local detallista i de les iniciatives econòmiques i socials en el marc de l'economia social, com a fórmula per tal de millorar la dinamització dels entorns i la cohesió social.
D'acord amb l'art. 8 de la Llei 5/2011, de 29 de març, d'Economia Social els poders públics, en l'àmbit de les seves respectives competències, han de col·laborar en el foment de les iniciatives econòmiques i socials en el marc de l'economia social.
El Consell de Mallorca. Mitjançant el Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament local exerceix, entre d'altres, les atribucions relatives a la promoció econòmica i de suport als comerç tradicional i de proximitat i de l'artesania de Mallorca, així com de les polítiques de responsabilitat social, que inclou definir polítiques d'impuls a l'economia social i sostenible, d'acord amb el que disposa l'article 9 s) i u) 3 del vigent Decret d'organització del Consell de Mallorca.
Amb aquesta intenció es proposa l'aprovació d'una convocatòria per a la concessió de subvencions d'estímul del comerç local i dels productes artesans, ecològics, amb Denominació d'Origen o Indicació Geogràfica Protegida de Mallorca, mitjançant els «Bons descompte de Mallorca».
Les finalitats d'aquesta convocatòria són les següents:
- Fomentar el consum de producte local com a mesura de contenció de la inflació.
- Donar suport al sector del comerç local, els autònoms i les entitats d'economia social.
- Incentivar la compra de productes locals sostenibles i de proximitat (artesans, ecològics, amb DO o IGP).
El Consell de Mallorca i, més concretament, la Direcció Insular de Promoció Econòmica i Producte de Mallorca, actualment no disposen dels recursos personals suficients per gestionar una convocatòria d'aquesta envergadura i complexitat atès que, per una banda, es tracta d'un projecte que s'implementa per primer cop, de forma extraordinària, com a reacció als indicadors adversos de la situació econòmica i el seu impacte en el sector productiu i comercial de la nostra illa i, per una altra banda, per l'especial situació de dèficit de personal que, en els darrers temps, està patint l'esmentada direcció insular.
L'article 12 i següents de la Llei 38/2003, general de subvencions (d'ara endavant LGS), i l'article 11 i següents de l'Ordenança general de subvencions del Consell de Mallorca (d'ara endavant OGS) contemplen la figura de l'entitat col·laboradora en l'àmbit de les subvencions que «és la que actua en nom i per compte de l'òrgan que concedeix la subvenció a tots els efectes relacionats amb la subvenció, i lliura i distribueix els fons públics a les persones beneficiàries, o col·labora en la gestió de la subvenció sense que es produeixi el lliurament i la distribució previs dels fons rebuts».
Així mateix s'estableix que quan es decideix que el lliurament dels fons públics a les persones beneficiàries o la realització d'altres funcions de gestió s'efectua mitjançant una entitat col·laboradora, ambdues parts han de formalitzar un conveni en el qual s'han de concretar els termes de la col·laboració.
Poden obtenir la condició d'entitats col·laboradores, entre d'altres, les corporacions de dret públic.
Entre els principis reguladors de l'activitat de les administracions públiques hi ha el de racionalització i agilitat dels procediments administratius i de les activitats materials de gestió i el d'eficiència en l'assignació i utilització dels recursos públics. Actualment, les mancances de personal de la Direcció Insular de Promoció Econòmica i Producte de Mallorca, així com la quantitat de projectes i convocatòries que ja s'estan tramitant per aquesta, fan recomanable recórrer a la figura de l'entitat col·laboradora per a la gestió i lliuraments dels fons de la present convocatòria de subvencions.
Les cambres oficials de comerç, sobre la base de la seva naturalesa jurídica de corporació de dret públic, el seu caràcter d'interlocutor privilegiat del petit comerç detallista, l'estructura i la disponibilitat de recursos materials i humans i l'experiència en la gestió de fons públics en el sector del comerç, són una garantia d'eficàcia en la gestió d'un programa de foment del comerç detallista i les converteixen en l'opció idònia per convertir-se en entitat col·laboradora en una convocatòria de les característiques d'aquesta que ens ocupa.
En l'àmbit de Mallorca, l'entitat competent és la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Mallorca (Cambra de Comerç, d'ara endavant). Per això es planteja que pugui actuar com a entitat col·laboradora a la present convocatòria i fer-se càrrec de la seva gestió; ser la via de relació amb els sol·licitants i beneficiaris; adoptar l'acord de la concessió i assignació dels bons; controlar el desenvolupament adequat dels compromisos adquirits en virtut d'aquesta; ser la dipositaria i distribuïdora dels fons, coordinant les operacions de distribució i venda dels bons de descompte a les persones físiques beneficiàries i efectuant el bescanvi dels bons de descompte usats en les operacions de compravenda bonificades.
Per tot això, ambdues parts ens reconeixem plena capacitat legal per atorgar aquest document i estem d'acord en la necessitat de col·laborar per al desenvolupament de la convocatòria de subvencions en benefici de la dinamització comercial, del producte local i el foment de l'economia social, per la qual cosa acordam la formalització d'aquest conveni de col·laboració, de conformitat amb les següents
Clàusules
Primera. L'objecte d'aquest conveni és establir els termes de l'actuació de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Mallorca com a entitat col·laboradora del Consell de Mallorca per actuar en el seu nom a tots els efectes relacionats amb la gestió, tramitació, distribució i lliurament dels fons públics de la convocatòria de subvencions d'estímul del comerç local i dels productes artesans, ecològics, amb Denominació d'Origen o Indicació Geogràfica Protegida de Mallorca, mitjançant els «Bons descompte de Mallorca» 2023.
Segona. Aquesta entitat col·laboradora declara que compleix amb els requisits prevists a l'article 13 de la LGS, que té les condicions de solvència adequades per dur a terme l'activitat i no incorre en cap de les prohibicions que estableix la Llei general de subvencions per ser entitat col·laboradora. Igualment, l'entitat col·laboradora se sotmetrà a les obligacions establertes a l'article 13 de l'OGS.
Tercera. Per a la formalització d'aquest conveni en principi no és necessari que la Cambra constitueixi ni dipositi cap mesura de garantia a favor del Consell de Mallorca atès que, en aplicació de l'art. 53 de l'OGS, posteriorment a la seva signatura s'iniciaran els tràmits, prèvia resolució del conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública d'exempció de la prestació de garanties, pel pagament del 50 % de l'import dels fons en què consisteixen les subvencions en el compte indicat per la Cambra de Comerç.
Quarta. La convocatòria de subvencions s'articularà al voltant de les següents actuacions:
1. El total dels bons de descompte emesos es distribuirà (d'acord amb els requisits i assignacions pressupostàries establertes a la convocatòria) per igual entre el nombre de sol·licitants que hagin presentat i, si escau, esmenat la seva sol·licitud, d'acord amb els requisits establerts i dintre dels terminis prevists.
2. Així, l'acord de concessió de les subvencions es farà per l'import resultant de multiplicar el nombre de bons assignats a cada beneficiari pel seu valor (vint euros).
Cinquena. Àmbit territorial i temporal
L'àmbit territorial d'aquesta convocatòria és l'illa de Mallorca, de forma que únicament se subvencionaran entitats amb botigues o punts de venda situats a la nostra illa.
Les activitats subvencionables es duran a terme al llarg d'un període inicial de seixanta dies naturals.
Una vegada transcorreguts els primers 30 dies naturals des de la posada a disposició dels bons entre els beneficiaris, els bons que quedin pendents de bescanviar deixaran d'estar a disposició de les entitats beneficiàries, d'acord amb el repartiment inicial, i es repartiran de nou, ara només entre els beneficiaris de les subvencions que, fins a aquell moment, hagin bescanviat com a mínim el 40 % dels bons assignats a la primera remesa.
Aquest segon període podrà ser ampliat, per decisió del Consell de Mallorca, en cas de que no s'hagin exhaurit tots els bons.
La Cambra de Comerç informarà, mitjançant l'aplicació web habilitada i mitjançant correu electrònic remès a tots els beneficiaris afectats, tant de la dates d'inici de la campanya i, si escau, ampliació a un segon període i pròrroga d'aquest (amb la indicació dels beneficiaris que disposaran de bons en el segon període i la seva possible pròrroga).
Igualment es donarà informació de la finalització de la campanya ja sigui per l'acabament dels terminis establerts, per l'exhauriment dels bons disponibles o per qualsevol altra circumstància que ho faci recomanable
Després de la data de finalització del programa, els bons de descompte perdran la validesa com a mitjà de descompte, excepte en el cas de pròrroga.
La Direcció Insular de Promoció Econòmica i Producte de Mallorca podrà modificar les dates de vigència del programa si les circumstàncies o altres raons organitzatives així ho aconsellen. De tot això en farà la publicitat oportuna a la web habilitada.
Sisena. Actuacions subvencionables i quantia dels descomptes
1. Se subvencionarà la compra (a les botigues i punts de venda autoritzats, dels que siguin titulars els beneficiaris de la subvenció), de manera presencial, de productes ecològics, artesans, IGP i DO mitjançant la utilització, per part dels clients (persones físiques), d'un únic tipus de bo de descompte, en format digital, disponible als esmentats establiments.
2. Cada bo de descompte té un valor nominal de vint (20) euros. I cada persona pot disposar d'un màxim de cinc (5) bons (sempre que no s'hagin exhaurit els bons totals disponibles), amb un valor total de cent (100) euros.
3. Se posaran a disposició dels clients un màxim de cinquanta-mil (50.000) bons, que se repartiran proporcionalment entre les empreses i entitats beneficiàries de la subvenció. El nombre màxim de bons que pot rebre cada beneficiari sol·licitant és de sis-cents (600), que corresponen a 12.000 euros subvencionats per aplicar en descomptes al seus clients.
4. El valor mínim de les compres, per poder aplicar un bo de descompte, ha de ser de quaranta (40) euros (IVA inclòs), corresponents a l'import de productes entre els assenyalats a la convocatòria (ecològics; artesans; DO; IGP) i els consumidors són els obligats a satisfer la part de l'import no subvencionat.
5. Se pot aplicar el descompte a la compra de diversos productes que compleixin els requisits prevists i que tenguin un cost mínim de quaranta (40) euros. També se pot aplicar més d'un bo en la mateixa compra (dels productes inclosos) sempre que cada bo aplicat sigui per una compra mínima de 40 euros (IVA inclòs).
Setena. Operativa pel bescanvi dels bons.
1. La totalitat dels tràmits de l'operativa d'alta de les empreses i entitats beneficiàries, obtenció, aplicació, bescanvi, compensació i verificació dels bons de descompte es duran a terme mitjançant una plataforma tecnològica, amb el format d'aplicació web aportada i gestionada per la Cambra de Comerç que permetrà l'execució eficaç de l'operativa de funcionament dels bons de descompte.
2. Mitjançant aquesta plataforma es faran tots els tràmits relacionats amb l'adhesió al programa subvencional, així com la formalització de tota l'operativa d'emissió, obtenció, aplicació, bescanvi, compensació i verificació aleatòria dels bons de descompte en els termes especificats en aquesta convocatòria.
3. Els beneficiaris de les subvencions disposaran d'un usuari i una contrasenya personalitzats per accedir a la plataforma, en què tindran disponibles els cupons de descompte que li hagin estat assignats.
4. Cada bo de descompte disposarà d'una numeració específica que el farà únic i anirà associat al beneficiari concret.
5. Els bons de descompte només podran oferir-se a la clientela si compleixin amb els requisits establerts en aquesta convocatòria.
6. Els beneficiaris de les subvencions tindran accés a la informació relativa als bons utilitzats i pendents, en tot moment, durant la vigència de la campanya.
7. Els beneficiaris de la subvenció o el personal assignat ha de formalitzar en la plataforma cadascun dels bons utilitzats i adjuntar com a documentació justificativa el número de DNI (en el cas de nacionals) o número d'identificació d'estranger, NIE (en el cas d'estrangers) de la persona compradora i el tiquet (factura simplificada) de compra.
A aquests efectes, per a l'aplicació del descompte, s'haurà de verificar la identitat de les persones adquiridores, mitjançant l'exhibició del document d'identitat corresponent, comprovar que són majors de 16 anys i que consta el seu domicili a algun dels municipis de la illa de Mallorca.
8. La factura simplificada (tiquet de compra) s'haurà d'emetre respectant els requisits establerts al Reial Decret 1619/2012, de 30 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació. A la factura haurà de constar el preu del producte, el descompte aplicat i la indicació de que aquest correspon a un ajut finançat pel Consell de Mallorca.
9. L'establiment que justifiqui la venda en un moment posterior assumeix el risc i la ventura sobre la disponibilitat dels bons que no ha justificat i, en el supòsit que hagin estat emprats pel consumidor en una altra compra posterior, el beneficiari de la subvenció perdrà el dret als 20 euros de subvenció.
10. Una vegada verificat per la Cambra de Comerç, a través d'un mostreig, el compliment dels requisits, es durà a terme la liquidació i el pagament de l'import corresponent als beneficiaris de les subvencions, al compte bancari facilitat per a aquesta finalitat.
11. Els establiments adherits al programa podran fer efectius els bons de descompte aplicats i el seu cobrament, amb caràcter quinzenal, sempre que el Consell de Mallorca hagi posat els fons necessaris a disposició de la Cambra de Comerç.
Vuitena. Participació de l'entitat col·laboradora
1. La gestió de les sol·licituds, concessió i distribució dels fons subvencionables, mitjançant el bescanvi dels bons i la comprovació del compliment de les condicions generals establertes a la convocatòria i els requisits de cada operació de venda es farà amb la col·laboració de la Cambra de Comerç, que té la condició d'entitat col·laboradora prevista a l'article 12 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
2. La col·laboració d'aquesta entitat per al desenvolupament d'aquestes tasques se regularà i detallarà mitjançant el present conveni de col·laboració, que es regeix per les normes contingudes a la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, a la seva normativa de desplegament i a l'Ordenança general de subvencions del Consell de Mallorca (BOIB núm. 21, de 18.02.2017 i BOIB núm. 96, de 04.08.2018)
3. D'acord amb la sol·licitud de la Cambra de Comerç, una vegada formalitzat el present conveni d'entitat col·laboradora per a l'execució de la present convocatòria de subvencions, s'iniciaran els tràmits, prèvia resolució del conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública d'exempció de la prestació de garanties, pel pagament immediat del 50 % de l'import dels fons en què consisteixen les subvencions en el compte indicat per la Cambra de Comerç. Des d'aquest moment, la Cambra se constituirà en dipositària dels fons i responsable del seu lliurament als beneficiaris de les subvencions que compleixin amb els requisits i condicions establertes.
La resta dels fons s'aniran lliurant a la Cambra de Comerç a mida que se vagi rebent la justificació i pels mateixos imports justificats i ja abonats als beneficiaris de les subvencions.
Novena. Obligacions de l'entitat col·laboradora.
a) Gestionar amb caràcter general la convocatòria de subvencions per encàrrec del Consell de Mallorca.
b) Aportar la plataforma web per a la gestió i l'execució de la convocatòria i supervisar i assegurar el seu bon funcionament. Aquesta plataforma permetrà oferir, almenys, els següents serveis:
- Disposar d'un únic espai amb la informació de la campanya (oberta de forma pública a tota la ciutadania).
- Rebre les sol·licituds de participació a la convocatòria de subvencions i l'alta dels beneficiaris.
- Introduir les dades dels clients (DNI/NIE).
- Oferir un espai restringit de gestió pels beneficiaris de les subvencions (titular de botigues i punts de venda autoritzats).
- Comprovar en temps real de quin nombre de bons disposa el beneficiari i cadascun dels clients.
- Emetre els bons de descompte i introduir dins el sistema la informació perquè aquesta emissió quedi comptabilitzada, amb els corresponents efectes per a la resta d'usuaris.
- Pujar les fotografies dels tiquets (factures simplificades) on haurà de constar el preu del producte, el descompte aplicat i la indicació de que aquest correspon a un ajut finançat pel Consell de Mallorca. Aquestes indicacions es poden fer constar mitjançant procediments mecànics o de forma manual.
Tota la informació disponible a la plataforma web haurà d'estar disponible, com a mínim, en llengua catalana.
c) Oferir de forma àgil i amb la periodicitat oportuna, la informació necessària per a la gestió eficient de la convocatòria, tant mitjançant la web destinada a l'operativa com amb les diferents eines de difusió social de que disposi la Cambra de Comerç. I fer difusió, pels mateixos mitjans, de la campanya de bons, d'acord amb la imatge corporativa indicada pel Consell de Mallorca
d) Publicar als espais esmentats a l'apartat anterior la llista de beneficiaris i comerços i punt de venda adherits.
e) Posar a l'abast dels interessats formularis normalitzats i instruccions detallades per dur a terme les sol·licituds de subvenció.
f) Oferir als usuaris comunicacions via web (webinars) amb informació i resolució de consultes sobre qualsevol aspecte de la convocatòria i una línia telefònica per a la resolució de dubtes tant dels beneficiaris com dels clients finals.
g) Rebre les sol·licituds dels participants a la convocatòria; comprovar el compliment dels requisits establerts i l'adequació de la documentació presentada.
h) Dur a terme, si escau, el requeriment d'esmenes mitjançant les adreces de correu electrònic assenyalades pels sol·licitants de les subvencions.
i) Adoptar, per encàrrec del Consell de Mallorca, l'acord de concessió de les subvencions i assignació dels bons i de les quanties corresponents i notificar-ho, mitjançant la seva publicació a la web habilitada i per correu electrònic, als beneficiaris i sol·licitants exclosos o als que se denega la subvenció. A l'acord de concessió s'haurà de fer constar la naturalesa i contingut d'aquest encàrrec.
j) Activar l'alta dels beneficiaris adherits a l'operatiu de gestió dels bons i assegurar que s'aplica de forma àgil i segura la seva verificació i bescanvi.
k) Distribuir, si escau, per via telemàtica el material identificatiu i informatiu del programa als venedors.
l) Comprovar el compliment dels requisits i compromisos adquirits per part dels beneficiaris de les subvencions i informar immediatament al Consell de Mallorca quan es detectin situacions anòmales que fan recomanable una intervenció urgent.
m) Revisar els tiquets i altra documentació pujada a l'aplicatiu web i dur a terme, si escau, la gestió de subsanacions. Aquesta comprovació implicarà dur a terme les accions de control exhaustiu dels justificants tot comprovant, mitjançant un mostreig d'un mínim del 15 % dels justificats de les vendes presentades per cadascun dels beneficiaris, el compliment dels requisits establerts. La realització d'aquesta feina de mostreig i comprovació serà prèvia i preceptiva per poder liquidar i pagar els bons bescanviats.
n) Una vegada fetes les comprovacions pertinents i realitzats els mostrejos prevists, dur a terme liquidacions periòdiques dels bons bescanviats i pagar, amb caràcter quinzenal, els imports correctament gestionats i justificats pels beneficiaris de les subvencions, sempre que el Consell de Mallorca hagi posat els fons necessaris a disposició de la Cambra de Comerç.
D'acord amb el previst a l'art . 53.4 de l'OGS es durà a terme, prèvia resolució del conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública, un primer lliurament de fons del 50% dels imports prevists a la convocatòria i successius lliuraments per les quantitats justificades i que es vagin liquidant per la Cambra de Comerç, fins a un màxim del 100% de l'import previst (1.000.000,00 d'euros).
o) Trametre al Consell de Mallorca, amb la periodicitat que s'indiqui al conveni regulador d'entitat col·laboradora, la informació i documentació justificativa de les operacions i dels bons bescanviats i dels imports abonats als beneficiaris de la subvenció.
p) Retornar al Consell de Mallorca, de la forma més àgil possible i, en qualsevol cas, en el termini de dos mesos des de la constatació d'aquesta circumstància, l'import que resulti de la diferència entre els fons abonats a la Cambra de Comerç i el total pagat a les persones beneficiàries en finalitzar el programa desplegat per la convocatòria de subvencions.
q) Informar al Consell de Mallorca, de la forma més àgil possible segons les circumstàncies i la transcendència dels fets i, en qualsevol cas, mitjançant els informes definits al present conveni, de la gestió realitzada, els expedients tramitats, les incidències produïdes i els imports pagats. El Consell de Mallorca adoptarà un acord que doni conformitat a la justificació presentada per la Cambra de Comerç.
r) Preparar la documentació relativa a les subvencions concedides i pagades amb el format requerit per a la seva publicació massiva a la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS).
s) Exercir les funcions establertes quant a la protecció de dades personal dels beneficiaris de les subvencions i els clients i descomptes aplicats. I, en aquets sentit observar els deures de confidencialitat i sigil pel que fa a les dades dels beneficiaris i de les persones consumidores.
t) Qualsevol altra relacionada amb les anteriors que raonablement s'hagi d'implementar per ajudar al bon desenvolupament de les actuacions previstes.
A més dels compromisos i les obligacions indicats en les clàusules anteriors, la Cambra de Comerç assumeix les obligacions generals següents:
a) Totes les obligacions indicades en l'article 15 de la Llei general de subvencions, i també acceptar totes les comprovacions que estimi oportunes el Consell de Mallorca en relació amb el desenvolupament i l'execució de les actuacions.
b) Fer publicitat adequada del caràcter públic del finançament i del fet que aquest és a càrrec del Consell de Mallorca, amb inclusió dels anagrames i logotips, de la imatge corporativa i dels específics de la convocatòria, en la forma més idònia a cada format, que ha de ser validada pel Consell de Mallorca.
Desena. Memòries i justificació dels fons percebuts.
La Cambra de Comerç haurà de justificar la seva gestió, el lliurament dels fons percebuts en virtut d'aquest conveni, així com del funcionament general del programa i les incidències detectades davant el Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, mitjançant la presentació, com a mínim, de la documentació següent:
- Informes comptables quinzenals, amb el compte de resultats detallats dels bons de descompte consumits i descomptes aplicats.
- Informe de liquidació final. Ha de contenir el balanç comptable del programa: informació sobre el nombre de bons de descompte bescanviats, detall dels bons lliurats per beneficiari amb informació desagregada per municipis i per modalitat de producte (artesà; ecològic; DO o IGP) i resultat de les accions de mostreig i anàlisi duts a terme.
- Memòria final, amb informació sobre el funcionament del programa, el cronograma de les accions implementades, les incidències produïdes i els resultats obtinguts.
- Certificació emesa per l'entitat col·laboradora acreditativa de l'aprovació, pel seu òrgan competent, de la justificació a presentar al Consell de Mallorca, en què consti que els fons percebuts han estat destinats a la finalitat per a la qual foren concedits, amb indicació de les persones beneficiàries i import de les subvencions concedides i abonades.
- L'acord de concessió de les subvencions, les esmenes presentades i el resultat de la seva instrucció i el detall de les notificacions efectuades.
- Qualsevol altra informació sobre els aspectes essencial de la gestió de la convocatòria i dels que resulti convenient mantenir informat al Consell de Mallorca.
Els llibres i registres comptables específics que ha de dur la Cambra de Comerç per facilitar l'adequada justificació de la subvenció i la comprovació de les condicions establertes, seran els habituals d'acord amb la normativa aplicable.
Onzena. La Cambra de Comerç està expressament subjecte a l'obligació de reintegrament dels fons percebuts en virtut d'aquest conveni en el supòsit d'incompliment dels requisits i obligacions establerts per a la concessió de les ajudes i, en tot cas, en els supòsits regulats a l'article 37 de la LGS i l'art. 56 de l'OGS. Els criteris de graduació pels possibles incompliments de les condicions establertes seran aprovats pel Consell Executiu.
La Cambra de Comerç està obligada a sotmetre's a les actuacions de comprovació i control previstes en la LGS, el Reglament que la desenvolupa i l'Ordenança general de subvencions del Consell de Mallorca.
Dotzena. Actuacions que ha de desenvolupar el Consell de Mallorca
Pera la consecució de l'objecte d'aquest conveni el Consell de Mallorca assumeix les obligacions següents:
a) Finançar les operacions de compravenda, mitjançant ajuts de vint euros per cada bo de descompte.
b) Finançar les despeses de gestió.
e) Crear i editar els materials publicitaris del programa.
d) Col·laborar en les tasques d'informació als comerços adherits i a les persones consumidores i oferir la informació necessària per al millor coneixement de les condicions de disposició i gaudi dels bons que hagin de ser emesos, i del llistat dels comerços participants.
e) Col·laborar en la difusió de la convocatòria de subvencions.
f) Fer el seguiment pera la correcta gestió i execució de la convocatòria de subvencions.
g) Supervisar la gestió de la Cambra de Comerç a través deis informes i la informació lliurada.
Tretzena. En tot allò no previst en aquest conveni en referència al funcionament i a l'execució de la convocatòria s'estarà al que disposa la convocatòria.
Catorzena. En aplicació del que disposa la lletra m) de l'article 16.3 de la LGS i l'article 12.1 d) de la OGS, es fixa una compensació econòmica a favor de la Cambra de Comerç per import de NORANTA-TRES MIL SET-CENTS NORANTA-NOU EUROS AMB VINT CÈNTIMS (93.799,20€), corresponents a 77.520,00€ de principal més 16.279,20€ d'IVA (21%), per les despeses de gestió i funcionament. Aquesta quantitat s'abonarà després de la presentació de la factura corresponent a les feines realitzades, una vegada presentada la justificació i la memòria final per part de la Cambra de Comerç.
Quinzena. Protecció de dades de caràcter personal.
L'encarregada del tractament de les dades n'és la Cambra de Comerç. D'acord amb la la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, s'informa les persones sol·licitants que les dades facilitades seran incloses en un fitxer propietat del Consell de Mallorca, amb la finalitat única i exclusiva de gestionar i tramitar el procediment de concessió de subvencions establert en aquesta convocatòria, d'acord amb els principis de seguretat i confidencialitat de les dades que la normativa de protecció de dades estableix. L'encarregada del tractament de les dades n'és la Cambra de Comerç.
Així mateix, s'informa les persones interessades de la possibilitat d'exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició, en els termes prevists a la legislació vigent, mitjançant escrit remès a l'adreça electrònica de la Cambra de Comerç.
La presentació de la sol·licitud de subvenció implica l'acceptació de la cessió, al Consell de Mallorca, de les dades contingudes en aquesta i, també, de la informació relativa a l'ajuda atorgada, per a la seva la custòdia i arxiu i amb finalitats estadístiques, d'avaluació i seguiment.
Setzena. El control financer que ha de dur a terme el Consell de Mallorca obliga a col·laborar a les persones beneficiaries i a les entitats col·laboradores amb l'objecte de la subvenció, o sobre la justificació, i també sobre les facultats i deures del personal controlador d'acord amb el que estableix el Títol V de l'OGS.
Dissetena. La vigència d'aquest conveni s'estendrà des la data de la signatura fins que l'entitat col·laboradora hagi complert totes les obligacions derivades del conveni, inclosa la justificació dels fons percebuts. En qualsevol cas, el termini màxim de vigència serà dia 15 d'octubre de 2023 .
El conveni s'extingirà en finalitzar la seva vigència i es podrà resoldre per mutu acord de les parts, que s'haurà de formalitzar per escrit. L'extinció o resolució anticipada del conveni no afectarà les activitats en curs i la Cambra de Comerç haurà de complir les obligacions derivades del conveni respecte a les sol·licituds que s'hagin presentat abans de l'efectivitat de la denúncia.
Divuitena. Comissió de Seguiment del conveni
1. La Comissió de Seguiment ha de supervisar el desenvolupament del programa i resoldre les incidències que puguin sorgir durant l'execució.
2. La Comissió de Seguiment ha d'estar composta per dos representants de la Direcció insular de Promoció Econòmica i Producte de Mallorca, o Direcció Insular competent en la promoció de l'economia local (la persona titular i un/a funcionari/ària de la Direcció Insular) i dos representants nomenats per la Cambra de Comerç.
La persona titular de la Direcció insular de Promoció Econòmica i Producte de Mallorca ha d'exercir la presidència de la Comissió de Seguiment, que serà convocada per dirimir les qüestions que puguin sorgir durant l'execució del programa.
Ha d'exercir la secretaria un dels representants de la Cambra de Comerç, que exercirà les funcions encomanades en l'article 16 i següents de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.
Dinovena. Interpretació del conveni i marc normatiu.
El present conveni té caràcter administratiu, obliga a les entitats intervinents des de la seva signatura sense suposar en cap cas la renúncia a les competències pròpies de cadascuna d'elles.
En tot allò no previst en el present conveni s'estarà al que disposa la Llei 38/2003, general de subvencions i la seva normativa de desplegament, l'Ordenança general de subvencions del Consell de Mallorca, la Llei 40/2015 de Règim Jurídic del Sector Públic, la Llei 39/2015 del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, i la resta de la normativa que sigui materialment aplicable a l'objecte del conveni.
Vintena. Jurisdicció competent.
Són competents per resoldre en darrera instància els conflictes i les incidències que es puguin suscitar, derivats de l'aplicació d'aquest conveni, els òrgans de l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu de la ciutat de Palma.»
(Signat electrònicament:25 d´abril de 2023)
La secretària tècnica de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local Rosa M. Cañameras Bernaldo (Per delegació del conseller executiu de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local BOIB núm. 103 de 22-07-19)