Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 280737
Resolució de la presidenta del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual es modifica la Resolució de la presidenta del FOGAIBA per la qual es convoquen ajudes per al foment de l’agricultura ecològica per als anys 2021 i 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 25 de febrer del 2021 es va publicar al BOIB núm. 27 la Resolució de la presidenta del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) de 22 de febrer de 2021, per la qual s'aprova la convocatòria de les ajudes per al foment de l'agricultura ecològica per als anys 2021 i 2022.

A la convocatòria esmentada, a l'apartat novè, es preveuen les obligacions i els compromisos dels beneficiaris de l'ajuda. L'incompliment d'aquests compromisos comporten les reduccions i exclusions que s'indiquen a l'annex III de la resolució. Després d'haver-se publicat la resolució esmentada, es va detectar un error de sentit ja que el compromís de la lletra d del punt 1 de l'apartat novè no es troba tipificat com a incompliment en aquest annex.

No obstant això, les reduccions i exclusions per incompliments dels criteris d'admissibilitat del compromisos o obligacions estan regulats a l'article 35 del Reglament delegat (UE) núm. 640/2014 de la Comissió, d'11 de març de 2014, pel qual es completa el Reglament (UE) núm. 1306/2013 del Parlament Europeu i del Consell pel que fa al sistema integrat de gestió i control i a les condicions sobre la denegació o retirada dels pagaments i sobre les sancions administratives aplicables als pagaments directes, a l'ajuda al desenvolupament rural i a la condicionalitat.

Per aquest motiu, es considera necessari corregir l'error, d'acord amb l'article 109.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 56 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i incloure aquest compromís a l'annex III i afegir la reducció corresponent de l'incompliment del compromís de formació agrària, d'acord amb l'article 35 del Reglament delegat (UE) núm. 1306/2013.

Per tot això, en virtut de les competències que tinc atribuïdes i a proposta del director gerent del FOGAIBA, dicto la següent:

RESOLUCIÓ

Primer

Corregir l'error detectat en el punt 2 de l'annex III de la Resolució de la presidenta del FOGAIBA per la qual es convoquen ajudes per al foment de l'agricultura ecològica per als anys 2021 i 2022, publicada al BOIB núm. 27, de 25 de febrer de 2021,que queda redactat en el sentit següent:

«2. Reduccions en el cas d'incompliment de criteris d'admissibilitat, com també de compromisos i altres obligacions

S'entenen per criteris d'admissibilitat aquells compromisos vinculats a la concessió de l'ajuda, excepte els relatius a la mida de la superfície.

Les reduccions i exclusions per incompliment dels criteris d'admissibilitat tenen com a base l'article 35 del Reglament (UE) núm. 640/2014.

Dins dels criteris d'admissibilitat i compromisos se'n poden diferenciar els tipus següents:

- Compromisos excloents (CE): compromisos l'incompliment dels quals no respecta els criteris i/o requisits establerts a la concessió i que ha de mantenir mentre duri l'ajuda. El seu incompliment té associada una sanció del 100% de l'ajuda i la seva exclusió i, si escau, se sol·licitarà el reintegrament dels imports dels anys anteriors. En cas de compensació amb pagaments futurs, si aquests imports no es poden recuperar íntegrament en els tres anys naturals posteriors a aquell en què s'ha descobert l'incompliment, es cancel·larà el saldo pendent. En cas d'incompliment greu, falsedat, intencionalitat i negligència, el beneficiari queda exclòs de la mesura durant l'any natural de què es tracti i del següent.

- Compromisos avaluables (CV): en funció de la gravetat, l'abast i la persistència de l'incompliment observat. Aquests compromisos avaluables es classifiquen com a:

- Compromís bàsic (CB): compromís l'incompliment del qual implica conseqüències rellevants per als objectius perseguits per la mesura en qüestió i aquestes repercussions duren més d'un any o és difícil posar-hi fi amb mitjans acceptables.

- Compromís principal (CP): compromís l'incompliment del qual implica conseqüències importants per als objectius perseguits per la mesura en qüestió i aquestes repercussions duren menys d'un any o és possible posar-hi fi amb mitjans acceptables.

- Compromís secundari (CS): compromís que no s'ajusta a les definicions anteriors.

Els compromisos de la línia d'ajuda de foment de la producció ecològica estan tipificats de la manera següent:

- Mantenir, sense disminuir, la superfície compromesa a nivell de grup de cultiu a la resolució de concessió de l'ajuda, independentment que pugui variar la ubicació del cultiu dins les parcel·les que integren l'explotació agrària o dels canvis de les parcel·les on s'ubica el conreu: CS.

- Complir a les parcel·les el que estableixen les normes genèriques i específiques de cada cultiu sobre producció ecològica, com és el Reglament (UE) 2018/848 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig de 2018, sobre producció ecològica i etiquetatge dels productes ecològics i pel qual es deroga el Reglament (CE) núm. 834/2007 del Consell, així com les normes tècniques específiques sobre agricultura ecològica que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears estableixi per a cada cultiu o grup de cultius: CB

- Participar, durant el període de compromís, en activitats relacionades amb l'agricultura ecològica. Per això, cal justificar l'assistència a algun curs o activitat de formació tècnica, relacionats amb la matèria, d'un mínim de 25 hores: CV.

CB: no participar en activitats de formació o fer-ho amb una durada inferior a 10 hores.

CP: participar en activitats de formació d'una durada de més de 10 i menys de 20 hores.

CS: participar en activitats de formació d'una durada de més de 20 hores i menys de 25.

- Mantenir i actualitzar el quadern d'explotació específic per a l'agricultura ecològica en què s'inscriuran operacions de cultiu i actuacions realitzades (adob, fitosanitaris, conreu, etc.) a cada una de les parcel·les (o grup de parcel·les, en cas que sigui el mateix cultiu), amb indicació de la data de realització i les incidències, si n'hi ha: CV.

CB: no disposar de quadern d'explotació.

CP: disposar de quadern d'explotació sense actualitzar o amb incorreccions en un període anterior als últims tres mesos.

CS: disposar de quadern d'explotació sense actualitzar o amb incorreccions en els últims tres mesos.

- Sotmetre's a les actuacions de comprovació i de control que siguin procedents per part de les administracions autonòmica, estatal i comunitària, la Sindicatura de Comptes o altres òrgans de control extern, necessàries per comprovar la concessió correcta de l'ajuda i el manteniment posterior dels compromisos i aportar tota la documentació que sigui requerida en l'exercici d'aquestes actuacions: CB.

- Elements que componen la línia de base: CP.

Les sancions i exclusions per incompliments de compromisos avaluables són les següents:

1. COMPROMISOS BÀSICS

100% de l'ajuda.

2. COMPROMISOS PRINCIPALS

Primer any d'incompliment:

1 compromís incomplert: 25% de l'ajuda.

2 o més compromisos incomplerts: 50% de l'ajuda.

Segon any o més d'incompliment:

50% de l'ajuda

3. COMPROMISOS SECUNDARIS

Primer any d'incompliment:

1 compromís incomplert: 5% de l'ajuda.

2 o més compromisos incomplerts: 10% de l'ajuda.

Segon any o més d'incompliment:

10% de l'ajuda.

4. EXCLUSIÓ

Només en casos d'incompliment greu, falsedat, intencionalitat i negligència, se sol·licitarà el reintegrament dels imports d'anys anteriors. En cas de compensació amb pagaments futurs, si aquests imports no es poden recuperar íntegrament durant els tres anys naturals posteriors a aquell en què s'ha descobert l'incompliment, es cancel·larà el saldo pendent. A més, el beneficiari queda exclòs de la mateixa mesura durant l'any natural en què es detecta l'incompliment i l'any natural següent.

Si els beneficiaris no han pogut complir els seus compromisos per motius de força major o circumstàncies excepcionals, conserven el dret a l'ajuda en el moment en què s'hagi produït el cas de força major o la circumstància excepcional.»

Segon

Aquesta resolució s'ha de publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 24 d'abril de 2023

La presidenta del FOGAIBA María Asunción Jacoba Pía de la Concha García-Mauriño