Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 266927
Ordre 14/2023 del conseller de Medi Ambient i Territori per la qual s’estableixen les bases reguladores i s’aprova la convocatòria de subvencions per a actuacions d’adaptació de línies elèctriques d’alta tensió previstes en el Reial decret 1432/2008, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea Next Generation EU

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

PREÀMBUL

I

La pandèmia provocada per la COVID-19 ha suposat una crisis econòmica, social i sanitària. La magnitud del repte ha exigit una resposta comuna a escala europea que ha donat lloc, a l'àmbit de la Unió Europea, a un paquet de mesures per a impulsar la convergència, la resiliència i la transformació de la Unió Europea, que s'han traduït, entre d'altres, en l'Acord del Consell Europeu, de 21 de juliol del 2020, sobre el Marc Financer Pluriennal 2021-2027 (MFP) i l'Instrument Europeu de Recuperació, també anomenat Next Generation EU (NGEU), així com en l'aprovació del Pla de recuperació per a Europa; i en el Reglament (UE 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell de 12 de febrer de 2021, per el que s'estableix el mecanisme de recuperació i resiliència.

Les mesures de la Unió Europea s'articulen bàsicament en dues vies: el Marc Financer Plurianual (MFP) per als exercicis 2021-2027 i l'Instrument europeu de recuperació, també anomenat Next Generation UE, amb una dotació de 750 mil milions d'euros, amb la finalitat de reparar els danys econòmics i socials causats per la pandèmia del SARS-CoV-2 i impulsar inversions i reformes en els àmbits d'actuació prioritaris a nivell europeu, estructurats en els 6 pilars establerts a l'article 3 del reglament 2021/241, entre els que cal destacar, entre d'altres i als efectes d'aquesta Ordre, la transició ecològica, el creixement sostenible i integrador i la cohesió social i territorial.

Els recursos del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (d'ara endavant MRR) es distribueixen a través dels plans de recuperació i resiliència que han d'aprovar els seus Estats membres (cap. III del Reglament UE 2021/241).

II

L'Estat espanyol va aprovar el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, mitjançant Acord del Consell de Ministres, de 27 d'abril de 2021 (BOE 130 de 30/4/2021), i una vegada avaluat per la Comissió Europea, va ser aprovat pel Consell Europeu, en data 13 de juliol de 2021.

Les prioritats del marc general del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (en endavant, PRTR) van d'acord amb els principis clau recollits en l'Estratègia Anual de Creixement Sostenible 2021 de la Comissió europea i, en concret, el recolzament a la transició ecològica mitjançant reformes i inversions en l'àmbit de la biodiversitat. La protecció i restauració de la biodiversitat i els ecosistemes naturals promouen una economia circular que crea llocs de treball de caràcter local.

El Pla de Recuperació Transformació i Resiliència inclou dins de la política núm. 2 “Infraestructures i ecosistemes resilients” el component núm. 4 “Conservació i restauració de ecosistemes marins i terrestres i la seva biodiversitat” amb una quantia de 1.642 M€. Aquest component té com a objectiu assolir un bon estat de conservació dels ecosistemes mitjançant la seva restauració ecològica quan sigui necessària, i revertir la pèrdua de biodiversitat, garantint un ús sostenible dels recursos naturals i la preservació i millora dels seus serveis ecosistèmics.

En la sessió de la Conferència Sectorial de Medi Ambient, celebrada el dia 14 d'abril de 2021, es varen fixar els criteris objectius de distribució i la distribució territorial de crèdits relatius, entre altres, al component 4 «Conservació i restauració d'ecosistemes i la seva biodiversitat», del mecanisme de recuperació i resiliència per a l'exercici pressupostari 2021. Entre els projectes que foren aprovats es troba «Subvencions a les comunitats autònomes per a actuacions d'adaptació de línies elèctriques d'alta tensió previstes en el Reial decret 1432/2008», que figuren en l'annex IV del citat Acord de la Conferència Sectorial.

El repartiment dels fons s'ha efectuat d'acord amb els criteris objectius de distribució i la distribució territorial aprovats per Acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient, en sessió celebrada el dia 14 d'abril de 2021.

En data 20 de juny de 2022, en una nova sessió de la Conferència Sectorial de Medi Ambient, es varen modificar i actualitzar determinats acords de l'any 2021 relatius al Component 4 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, com a conseqüència de l'experiència i les necessitats sorgides en la seva aplicació. Es varen identificar diferents problemes que en dificultaven el correcte desenvolupament i es va manifestar per diverses comunitats autònomes la conveniència de modificar alguns dels seus apartats amb l'objecte de facilitar l'execució de les actuacions a termini i l'assoliment de les fites i objectius associats.

Mitjançant aquests fons es pretén impulsar accions de correcció d'esteses elèctriques contra l'electrocució d'aus, actualment una de les causes més greus de mortalitat de moltes espècies.

En aquest context, aquests objectius desenvolupen les mesures plantejades en el Component 4 "Conservació i restauració d'ecosistemes marins i terrestre i la seva biodiversitat" del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Les bases reguladores per al finançament d'actuacions de correcció d'esteses elèctriques amb càrrec al PRTR assenyalen que les comunitats autònomes hauran de finançar aquestes actuacions a través de la convocatòria d'ajudes sota la modalitat de concurrència competitiva, regint-se pel que s'estableix en la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

També serà aplicable el règim general d'ajudes i subvencions de la nostra comunitat autònoma, recollit en el Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre. Aquesta ordre compleix les exigències de la citada normativa.

III

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears té, d'acord amb l'article 30.46 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears (Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer), competència exclusiva en matèria de medi ambient, sens perjudici de la normativa bàsica estatal.

D'acord amb el Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Conselleria de Medi Ambient i Territori és la que exerceix les funcions en matèria de medi ambient. Concretament, la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat és la que exerceix les competències en matèria d'espais naturals protegits i biodiversitat.

La Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la biodiversitat, en el seu article 54 indica que l'Administració General de l'Estat i les Comunitats Autònomes, en l'àmbit de les competències respectives, adoptaran les mesures necessàries per garantir la conservació de la biodiversitat que viu en estat silvestre.

El Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost, pel qual s'estableixen mesures per a la protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques d'alta tensió, té per objecte establir normes de caràcter tècnic d'aplicació a les línies elèctriques aèries d'alta tensió amb conductors nus situades a les zones de protecció definides a l'article 4, amb la finalitat de reduir els riscos d'electrocució i col·lisió per a l'avifauna.

La disposició addicional única del Reial Decret 1432/2008 especifica que «per aconseguir el compliment dels fins perseguits per aquest Reial decret, el Govern, a través del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, ha habilitat els mecanismes i pressuposts necessaris per emprendre el finançament total de les adaptacions que preveu la disposició transitòria única, apartat 2, en un termini no superior als cinc anys des de l'entrada en vigor d'aquest Reial decret. L'execució de les adaptacions en cap cas pot superar els dos anys des de l'aprovació del finançament corresponent».

Així mateix, l'article 4 del Reial Decret 1432/2008 estableix que «amb l'informe previ de la Comissió Estatal per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat i mitjançant resolució motivada, l'òrgan competent de cada comunitat autònoma ha de delimitar les àrees prioritàries de reproducció, d'alimentació, de dispersió i desconcentració local corresponents al seu àmbit territorial».

Conseqüència de l'anterior, es va dictar la Resolució del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca per la qual es delimiten les àrees prioritàries de reproducció, alimentació, dispersió i concentració local de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques (BOIB núm. 35, de 23 de març de 2017).

Aquesta resolució va disposar que, en el termini d'un any, la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat i els seus mitjans instrumentals, amb la col·laboració del Servei d'Agents de Medi Ambient, havia d'inventariar les esteses incloses en les zones de protecció que no s'ajustessin a les prescripcions tècniques del Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost, pel qual s'estableixen mesures per a la protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques d'alta tensió, i que, d'acord amb aquest Reial decret, representin un perill per a l'avifauna.

Així, es va dictar la Resolució del director general d'Espais Naturals i Biodiversitat de 16 de gener de 2019 sobre la relació d'esteses elèctriques perilloses per a les aus incloses en les zones de protecció que no s'ajusten a les prescripcions tècniques del Reial decret 1432/2008 (BOIB núm. 9, de 9 de gener de 2019)

La dotació econòmica prevista per a la comunitat autònoma de les Illes Balears en la Conferència Sectorial de 14 d'abril de 2021 per a la correcció d'esteses elèctriques és de 864.863,82€, que han de ser invertits íntegrament en les esteses relacionades en la resolució anterior.

S'estableix una fita de correccions mínima de 288 suports per al període subvencionable (2022-2025).

Aquest import és transferit a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears el dia 28 de maig de 2021 per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

D'acord amb l'article 61.1 del Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s'aproven mesures urgents per a la modernització de l'Administració Pública i per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i l'article 15.1 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOIB núm.173, de 18 de desembre de 2021, i BOE núm. 4, de 5 de gener de 2022), aquestes bases reguladores incorporen la convocatòria de les subvencions.

En l'elaboració d'aquesta Ordre s'han seguit els principis de bona regulació —necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència, eficiència, qualitat i simplificació—, enumerats en l'article 49 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears.

IV

La Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per a executar les actuacions i projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, sota la rúbrica de «especialitats en matèria de subvencions» (capítol VI, articles 15 a 17), estableix, a més de la especialitat ja esmentada de poder incorporar amb les bases reguladores la convocatòria corresponent, que el procediment d'aprovació de les bases ha de seguir exclusivament el tràmits de: resolució d'inici, informe dels serveis jurídics, i, si procedeix, fiscalització prèvia de la Intervenció general, informes que s'hauran d'emetre en termini màxim de 10 dies naturals, limitant la fiscalització prèvia de la Intervenció General als aspectes de la convocatòria susceptibles de la fiscalització.

Així mateix, en data 11 de juliol de 2022 es va emetre pel director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques de la conselleria de Fons Europeus, Universitats i Cultura, a l'efecte de poder aplicar les previsions contingudes en els articles 5.3 i 15.4 de la Llei 4/2021, certificat pel qual es declara que les actuacions correcció d'esteses elèctriques per evitar danys a l'avifauna estan incloses en l'annex II (relació de projectes declarats estratègics) de l'Acord del Consell de Govern de 4 d'octubre de 2021, pel qual s'aprova el Pla Estratègic Autonòmic – Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 i es declaren estratègics els projectes que s'hi inclouen (BOIB núm. 137, de 7 d'octubre de 2021), i en concret dins el projecte identificat amb el número 28, «Projectes de biodiversitat i gestió d'espais naturals».

Aprovada la present Ordre pel Conseller de Medi Ambient i Territori (art. 47.3 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears), serà publicada al Butlletí Oficial de les Illes Balears (art. 52 de la Llei 1/2019) i al web natura.caib.es.

El Servei Jurídic de la Conselleria de Medi Ambient i Territori va emetre l'informe favorable, de caràcter preceptiu, en data 29 de desembre de 2022. Així mateix, i d'acord amb l'art. 12.2.b) del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, modificat per la disposició final onzena del decret llei 4/2022, de 30 de març, pel qual s'adopten mesures extraordinàries i urgents per pal·liar la crisi econòmica i social produïda pels efectes de la guerra a Ucraïna, i d'acord amb la disposició addicional única del decret 32/2008, de 14 de març, pel qual es regula l'organització, l'estructura i les funcions de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, introduïda per la disposició final primera, apartat 2, del Decret 11/2022, d'11 d'abril, pel qual es regula el règim de control intern que ha d'exercir la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 49, de 12 d'abril de 2022), la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears va emetre, en data 5 d'abril de 2023, informe previ i favorable a l'aprovació de les presents bases reguladores, i informe de conformitat de fiscalització prèvia limitada.

V

La Conselleria de Medi Ambient i Territori, d'acord amb el previst en l'art. 15.1 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, i en l'art. 61.1 del Reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, ha optat per incorporar la primera convocatòria de subvencions a les bases reguladores, que s'incorpora com a annex I a la present Ordre.

La present Ordre s'estructura en 33 articles, dividits en capítol preliminar i en cinc capítols, tres disposicions addicionals, una disposició transitòria i dues disposicions finals.

El capítol preliminar (articles 1 a 6), sota la rúbrica de «disposicions generals», es refereix a l'objecte i la finalitat de l'Ordre, a la procedència del fons objecte de la subvenció i als principis aplicables a les subvencions, l'import de les subvencions, la determinació de que no són ajudes d'Estat, i la incompatibilitat amb altres ajuts o subvencions.

Amb relació a si són ajudes d'estat o no, cal atendre, per una banda, al document del Component 4 del PRTR, el qual refereix que les mesures (reformes i inversions) d'aquest Component estan cobertes per una exempció en bloc, ja que en virtut del que s'estableix en l'apartat (15) e, de la «Comunicació de la Comissió - Directrius sobre ajudes estatals en matèria de protecció del medi ambient i energia 2014- 2020» (DO C 200 de 28.6.2014), les ajudes per a la conservació de la biodiversitat queden excloses del seu àmbit d'aplicació i han de regir-se per les normes aplicables als Serveis d'Interès Econòmic General (SIEG), aquestes Directrius s'han substituït per les contingudes en la «Comunicació de la Comissió - Directrius sobre ajudes estatals en matèria de clima, protecció del medi ambient i energia 2022» (DOUE C 80/1, de 18.02.2022), la qual ja no contempla l'exempció en bloc de les ajudes estatals a les mesures de protecció de la biodiversitat, i regula específicament les «Ajudes per al sanejament dels danys mediambientals, la recuperació d'hàbitats naturals i ecosistemes, la protecció o restabliment de la biodiversitat i l'aplicació de solucions basades en la naturalesa per a l'adaptació al canvi climàtic i la seva mitigació» (art. 4.6).».

I per altra banda, el Reial decret 264/2017, de 17 de març, pel qual s'estableixen les bases reguladores per al finançament de l'adaptació de les línies elèctriques d'alta tensió als requisits establerts en el Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost, pel qual s'estableixen mesures per a la protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques d'alta tensió, afirma en l'exposició de motius i vers aquest assumpte que «Les accions de conservació de la biodiversitat, especialment l'eliminació d'importants factors d'amenaça que afecten un nombre elevat d'espècies incloses en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades venen recollides en les estratègies de conservació contemplades en l'article 60 de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, i han de considerar-se com un servei d'interès econòmic general (SIEG), per suposar un clar benefici no sols per a tota la societat actual sinó també per a les generacions futures. En aquest sentit, atès que l'objecte de la inversió prevista en aquest reial decret és la correcció de línies elèctriques per a la protecció de l'avifauna, aquest finançament tindria la consideració de compensació per servei públic ja que els titulars de les línies elèctriques situades en zones protegides venen obligats a realitzar aquestes correccions a tenor del que es disposa en el Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost.»

El capítol I (articles 7 a 9), es refereix a les qüestions subjectives relatives als òrgans competents, als beneficiaris i a les seves obligacions, amb remissió a l'art. 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, especificant les obligacions exigibles per aplicació de la legislació en matèria de subvencions, i de la normativa estatal i comunitària en execució del PRTR i del MRR.

El capítol II (articles 10 a 15) regula les actuacions i despeses subvencionables, els requisits tècnics que hauran de reunir els projectes a subvencionar, amb una remissió a un altre annex, així com les despeses subvencionables i no subvencionables.

El capítol III (articles 16 a 25) regula el procediment d'atorgament de les subvencions seguint la tramitació ordinària prevista en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, amb les especialitats de la normativa que resulti d'aplicació en matèria de subvencions i per a l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, recollint essencialment les fases d'iniciació, instrucció i resolució, amb la possibilitat extraordinària de pròrroga del termini màxim d'execució del projecte. Seguint l'establert en l'art. 14.3 de la Llei 39/2015, i l'art. 15.3.a) de Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, les sol·licituds per a participar en el procediment de concessió de les subvencions convocades per aquesta Ordre, s'hauran de presentar de forma telemàtica. També es fixen els criteris objectius que regiran l'atorgament de la subvenció i, en el seu cas, la ponderació.

El capítol IV (articles 26 a 31) regula, sota les condicions i amb les prohibicions que els mateixos s'estableixen, la possibilitat pels beneficiaris dels ajuts de subcontractar o encarregar a mitjans propis l'execució de les activitats subvencionades. Es regulen, així mateix, els tràmits relatius a la justificació de les despeses, el pagament de la subvenció, la revocació i el reintegrament, en el seu cas, dels ajuts concedits. Finalment, es regulen les actuacions a que en matèria d'informació, comunicació i publicitat, estaran obligats a dur a terme els beneficiaris dels ajuts i l'Administració convocant.

El capítol V (articles 32 i 33) preveu el règim d'infraccions i de sancions, amb remissió expressa a la legislació bàsica estatal (títol IV, capítol I i articles 59, 65, 67, 68 i 69 del capítol II del Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions) i a la normativa autonòmica d'aplicació, concretada en el Títol V del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i sens perjudici en tot cas de l'aplicació de l'establit en la normativa nacional i europea en relació amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència i la normativa de desenvolupament. En la tramitació dels procediments sancionadors serà d'aplicació el reglament per a l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració de la Comunitat Autònoma que en cada cas estigui vigent, i les especialitats establertes en la Llei 39/2015.

La disposició addicional primera faculta al titular de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat per aprovar una guia per a la sol·licitud o la justificació de la subvenció, el contingut de la qual forma part del règim jurídic de la subvenció. La disposició addicional segona estableix que les notificacions que hagin de practicar-se en aplicació de la present Ordre seran telemàtiques, i la disposició addicional tercera reflecteix el caràcter reglamentari de l'Ordre i de la documentació annexa que l'acompanya, a excepció de l'annex I, relatiu a la convocatòria, que és un acte administratiu.

S'estableix una disposició transitòria, en la qual es preveu que, fins que no es dicti altra norma, el reglament sobre l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears és l'aprovat pel Decret 14/1994, de 10 de febrer (BOIB núm. 21, de 17 de febrer de 1994), d'aplicació en tot allò que no s'oposi al previst en la Llei 39/2015, i en particular per a la tramitació simplificada dels procediments sancionadors.

 

Finalment, la disposició final primera conté una habilitació normativa que permet a la persona titular de la Conselleria de Medi Ambient i Territori adoptar, si escau, les mesures necessàries dins les seves competències per al compliment del disposat en la present Ordre, així com per al desplegament i execució, i a la persona titular de la Secretaria General a modificar, si escau, els annexos que acompanyen el mateix.

L'extensió i complexitat de la matèria regulada han aconsellat, des del punt de vista de la tècnica legislativa, l'existència de sis annexos, en el primer dels quals es conté la convocatòria, i en els següents un model de sol·licitud (annex II), un model de renúncia (annex III), un model de justificació i finalització de les feines executades i de sol·licitud de pagament (annex IV), un model de declaració d'absència de conflicte d'interessos (annex V) a emplenar pels beneficiaris, i un model de declaració responsable de compliment del principi DNSH (annex VI). Tots els annexos són models que tracten de facilitar als beneficiaris l'obtenció de les subvencions.

Per tot això, i d'acord amb el previst en l'article 12 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, en relació amb l'article 15.2 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, i l'article 47.3 de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, dict la següent

ORDRE

Capítol preliminar Disposicions generals

Article 1

Objecte

1. L'objecte d'aquesta Ordre, d'acord amb l'article 15.1 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), és:

a. Establir les bases reguladores per concedir ajuts per dur a terme actuacions d'adaptació de línies elèctriques d'alta tensió previstes en el Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost, pel qual s'estableixen mesures per a la protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques d'alta tensió, d'acord en tot cas amb els criteris de repartiment i la distribució territorial aprovats per Acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient en sessió celebrada el dia 14 d'abril de 2021, modificat parcialment per Acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient celebrada en la sessió celebrada el dia 20 de juny de 2022.

b. Aprovar la convocatòria de subvencions, en règim de concurrència competitiva, d'adaptació de línies elèctriques d'alta tensió, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU.

 

Article 2

Finalitat

1. La finalitat genèrica d'aquestes subvencions és contribuir a la consecució dels objectius inclosos dins el Component 4 («Conservació i restauració d'ecosistemes marins i terrestres i la seva biodiversitat»), Inversió 2 («Conservació de la biodiversitat terrestre i marina») del PRTR.

2. Específicament, la finalitat d'aquests ajuts és promoure la conservació i gestió de la biodiversitat mitjançant la correcció d'esteses elèctriques per a la protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques, en aplicació del Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost. Les línies elèctriques que poden ser beneficiàries de les ajudes s'especificaran en l'oportuna convocatòria.

3. L'Acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient de dia 14 d'abril de 2021, recull l'obligació de les comunitats autònomes d'establir mecanismes que assegurin que les mesures a desenvolupar per les entitats beneficiàries contribueixin a l'assoliment dels objectius previstos en el PRTR (inclòs el respecte al principi DNSH i a l'etiquetatge climàtic i digital) i aportin la informació que, si escau, fos necessària per a determinar el valor dels indicadors. Així, el finançament dels projectes haurà d'estar vinculat al compliment dels objectius previstos en el PRTR, i concretament a la consecució de l'objectiu de correcció d'un mínim de 288 suports o esteses elèctriques per al mes de desembre de 2025.

Article 3

Procedència dels fons objecte de subvenció i principis aplicables

1. Les subvencions es concedeixen amb càrrec als fons assignats a les Illes Balears dins el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, dins el Component 4 («Conservació i restauració de ecosistemes marins i terrestres i la seva biodiversitat») Inversió 2 («Conservació de la biodiversitat terrestre i marina»), dins els límits determinats per les disponibilitats pressupostàries de cada exercici.

2. Les subvencions s'han de gestionar d'acord amb els principis següents:

  1.  Publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació.
  2.  Eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'òrgan o entitat concedent.
  3.  Eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics.
  4.  Principi de concurrència competitiva, mitjançant la comparació en un únic procediment de les sol·licituds presentades, amb la finalitat d'establir un ordre de prelació entre aquestes d'acord amb els criteris de valoració establerts en aquestes bases i en les corresponents convocatòries.

3. La concessió d'aquests ajuts es regeix per la normativa bàsica estatal en matèria de subvencions, integrada en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com pel Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i finalment per la normativa d'aplicació derivada de l'aprovació i execució del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i del Pla de Transformació, Recuperació i Resiliència.

Article 4

Import de les subvencions

1. L'import màxim de les subvencions és del 100% del cost total subvencionable del projecte, sense que en cap cas l'import de la subvenció concedida superi el cost de l'actuació objecte de subvenció.

2. El cost mitjà per suport a corregir, calculat per a cada estesa per la qual se sol·licita la subvenció, es defineix com el valor resultant de dividir el cost de les despeses subvencionables (sense incloure l'IVA) del pressupost presentat, dividit pel nombre de suports a corregir de l'estesa esmentada. El cost mitjà màxim per suport a corregir s'establirà en la convocatòria.

3. L'ajuda atorgada per a cada línia elèctrica beneficiària de la subvenció en cap cas serà superior al cost mitjà màxim per suport recollit en la convocatòria, multiplicat pel nombre de suports a corregir.

4. La convocatòria pot determinar, si s'escau, un import mínim i màxim de l'actuació a subvencionar.

Article 5

Ajudes d'Estat

El Reial decret 264/2017, de 17 de març, pel qual s'estableixen les bases reguladores per al finançament de l'adaptació de les línies elèctriques d'alta tensió als requisits establerts en el Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost, pel qual s'estableixen mesures per a la protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques d'alta tensió, ja va tenir oportunitat d'analitzar la present qüestió, i d'acord amb el que es relata en l'exposició de motius, les accions de conservació de la biodiversitat, especialment l'eliminació d'importants factors d'amenaça que afecten un nombre elevat d'espècies incloses en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades, venen recollides en les estratègies de conservació contemplades en l'article 60 de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, i han de considerar-se com un servei d'interès econòmic general (SIEG), per suposar un clar benefici no sols per a tota la societat actual sinó també per a les generacions futures.

En aquest sentit, atès que l'objecte d'aquestes bases reguladores és la correcció de línies elèctriques per a la protecció de l'avifauna, i d'acord amb el propi Reial decret, aquest finançament tindria la consideració de compensació per servei públic ja que els titulars de les línies elèctriques situades en zones protegides venen obligats a realitzar aquestes correccions en virtut del que preveu el Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost. A més, assenyala la mateixa norma, es compleixen els quatre criteris assenyalats en la Sentència del Tribunal de Justícia de la Comunitat Europea de 24 de juliol de 2003 (sentència «Altmark»), totes les quals han de concórrer per poder considerar compensació per servei públic i no ajuda d'estat el finançament dels SIEG.

Per tot l'anterior, el finançament que es pugui preveure en les diferents convocatòries no tendrà la consideració d'ajudes d'estat en el sentit establert en l'art. 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE), atès que i) es considera que les accions de conservació de la biodiversitat, i especialment la correcció de línies elèctriques per a la protecció de l'avifauna, són un servei d'interès econòmic general per la raons ja exposades, ii) el finançament d'aquests serveis és plenament compatible amb el mercat interior, i es regula per la Decisió 2012/21/UE de la Comissió, de 20 de desembre de 2011, relativa a l'aplicació de les disposicions de l'article 106, apartat 2, del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes estatals en forma de compensació per servei públic concedides a algunes empreses encarregades de la gestió de serveis d'interès econòmic general (Decisió SIEG, DO L 7 d'11.1.2012), i iii) es compleixen els quatre criteris assenyalats en la sentència «Altmark».

Article 6

Compatibilitat amb altres ajuts o subvencions

1. El finançament aportat per aquests ajuts no és compatible amb el cofinançament per altres fons estructurals de la Unió Europea, entre els quals s'hi integren el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), Fons Social Europeu (FSE), Fons de Cohesió (FC), Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (Feader) i Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).

2. Les subvencions rebudes també seran incompatibles amb la percepció d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos concedides per qualsevol administració o ens, públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals, per al finançament de la correcció dels mateixos suports de les línies per a l'adaptació de les quals es sol·licita aquesta subvenció.

 

Capítol I Òrgans competents, beneficiaris i obligacions dels beneficiaris

Article 7

Òrgans competents

1. Són òrgans competents, als efectes d'aquestes bases:

a. El conseller de Medi Ambient i Territori per a:

1r. L'aprovació de les convocatòries de subvencions.

2n. L'atorgament o denegació de les subvencions, la seva modificació, revocació o reintegrament.

3r. La resolució dels procediments sancionadors per la comissió d'infraccions lleus i greus, però no per a les molt greus que correspon al Consell de Govern.

4t. L'adopció dels procediments i mecanismes oportuns per reduir el risc de frau, corrupció i conflicte d'interessos. En tot cas, vetllarà pel compliment del Pla de mesures antifrau aprovat per Acord del Consell de Govern de 31 de gener de 2022, en l'àmbit d'execució dels fons del MRR – Next-GenerationEU en el marc del PRTR.

5è. L'exercici de qualsevol altra competència no atribuïda expressament a un òrgan concret de la conselleria de Medi Ambient i Territori.

b) El director o directora general d'Espais Naturals i Biodiversitat per a:

1r. La tramitació de les sol·licituds de subvencions, designant l'instructor o instructors i elevant al conseller la proposta d'atorgament o denegació de les subvencions, la seva modificació, revocació o reintegrament.

2n. La iniciació del procediment de revocació o reintegrament de subvencions, així com d'inici del procediment sancionador.

c) L'instructor/instructors, per dur a terme d'ofici les actuacions necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades que han de servir de base a la resolució i, en particular, les previstes a l'article 16.2 del Decret Legislatiu 2/2005.

d) La Comissió avaluadora, per examinar, a la vista de l'informe previ i altres actuacions de l'instructor/instructors, les sol·licituds presentades i emetre un informe que ha de servir de base per a l'elaboració de la proposta de resolució que el director general ha d'elevar al conseller.

2. Tots els intervinents en el procediment de concessió de subvenció, i especialment el titular o titulars de l'òrgan competent per a la concessió i els membres dels òrgans col·legiats de valoració de sol·licituds, en les fases de valoració de sol·licituds i resolució de concessió, han de subscriure una declaració d'absència de conflicte d'interessos (DACI), amb el contingut mínim que recull l'annex I de l'Ordre HFP/55/2023, de 24 de gener, relativa a l'anàlisi sistemàtic del risc de conflicte d'interès en els procediments que executen el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

El titular o titulars de l'òrgan competent per a la concessió i els membres de l'òrgan col·legiat de valoració de sol·licituds han de signar electrònicament les respectives declaracions d'absència de conflicte d'interessos respecte dels participants en cada un dels procediments de concessió de subvenció, una vegada es coneguin aquests participants.

3. És d'aplicació l'Ordre HFP 55/2023, de 24 de gener, relativa a l'anàlisi sistemàtic del risc de conflicte d'interès en els procediments que executen el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i en concret el que disposa l'article 6 en el cas d'identificació de risc de conflicte d'interès i l'article 7 en el cas de no existir dades de titularitat real del sol·licitant a la base de dades de l'AEAT.

Així mateix, i d'acord amb el que disposa l'art. 7.3 de l'Ordre HFP 55/2023, s'habilita a l'òrgan de concessió a sol·licitar, per mitjà de l'òrgan instructor, als participants en els procediments, la informació de la seva titularitat real, sempre que l'AEAT no disposi de la informació de titularitats reals de l'empresa objecte de consulta i així ho hagi indicat mitjançant la corresponent bandera negra al responsable de l'operació de què es tracti. Aquesta informació haurà d'aportar-se a l'òrgan de concessió en el termini de cinc dies hàbils des que es formuli la sol·licitud d'informació.

La falta de lliurament en el termini esmentat de la informació a què es refereix el paràgraf anterior serà motiu d'exclusió del procediment en el qual participi.

4. Es consideren també intervinents en el procediment de concessió de subvenció, i han de declarar també l'absència d'un conflicte d'interessos, els titulars dels òrgans competents per iniciar, instruir o tramitar el procediment de concessió de subvencions, així com els empleats públics que participin en la redacció de les bases i de les convocatòries i en la instrucció del procediment.

Article 8

Beneficiaris

1. Podran ser beneficiaries de les ajudes les persones físiques o les juridicoprivades que siguin titulars d'esteses elèctriques d'alta tensió, i en especial aquelles incloses en l'àmbit d'aplicació del Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost, pel qual s'estableixen mesures per a la protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques d'alta tensió.

Cada convocatòria pot determinar les persones o entitats de les previstes en el paràgraf anterior que, per a l'exercici corresponent, podrien ser beneficiàries.

2. No podran ser beneficiaris de les ajudes l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, l'Administració General de l'Estat, així com tampoc els ens públics o les societats mercantils dependents d'aquests.

3. No poden tenir la condició de beneficiària de les subvencions regulades en la present Ordre les persones o entitats en les quals concorri alguna de les prohibicions establertes en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. La justificació de no estar-hi incurs en cap de les citades prohibicions s'efectuarà mitjançant declaració responsable, llevat que l'interessat opti per un altre mitjà de justificació, i sense perjudici del previst en l'apartat següent.

4. No obstant el que disposa l'apartat anterior, i per a subvencions d'import superior a 30.000 euros, en el cas de sol·licitants als quals sigui d'aplicació la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials, les empreses que incompleixin els terminis de pagament previstos en la citada llei no poden obtenir la condició de beneficiari o entitat col·laboradora, d'acord amb el que disposa l'art. 13.3 bis de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Les societats que, d'acord amb la normativa comptable, puguin presentar compte de pèrdues i guanys abreujada acreditaran aquesta circumstància mitjançant una declaració responsable, d'acord amb el que disposa l'article 26 del Reglament d'aquesta llei.

Les societats que, d'acord amb la normativa comptable, no puguin presentar compte de pèrdues i guanys abreujada, han d'acreditar el compliment dels terminis legals de pagament mitjançant certificació, emesa per auditor inscrit en el Registre Oficial d'Auditors de Comptes, que atendrà el termini efectiu dels pagaments de l'empresa client amb independència de qualsevol finançament per al cobrament anticipat de l'empresa proveïdora.

Article 9

Obligacions dels beneficiaris

1. Les persones beneficiàries han de complir les obligacions establertes en la normativa bàsica estatal en matèria de subvencions i contingudes en l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, així com les previstes en l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i les establertes en aquesta Ordre. L'incompliment total o parcial d'aquestes obligacions dóna lloc a la modificació de la resolució de concessió, amb la revocació consegüent total o parcial de la subvenció concedida o, en el cas que aquesta ja s'hagi abonat a la persona o entitat beneficiària, a la iniciació del procediment de reintegrament corresponent, d'acord amb els articles 25 i 26 d'aquesta Ordre.

2. En tot cas, són obligacions específiques de les persones i entitats beneficiàries:

a. Sol·licitar els permisos i autoritzacions necessàries per poder executar les accions i projectes finançats.

b. Adquirir el compromís de finançar, si escau, la part del pressupost que no cobreixi la subvenció sol·licitada.

c. Justificar davant l'òrgan concedent el compliment dels requisits i de les condicions, així com la realització de l'activitat i el compliment de la finalitat que determinin la concessió de la subvenció.

d. Dur a terme les actuacions d'informació i publicitat que s'indiquen al manual de comunicació per a gestors i beneficiaris dels fons del PRTR del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública.

e. Comunicar immediatament a la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat qualsevol variació de les condicions o circumstàncies assenyalades a la sol·licitud o a la resolució de concessió, amb les conseqüències que en cada cas corresponguin, sense perjudici que també es puguin incorporar d'ofici a l'expedient.

f. Subjectar-se a les actuacions de seguiment, comprovació i control a efectuar per l'òrgan concedent, la Intervenció General de la Comunitat Autònoma, la Intervenció General de l'Administració General de l'Estat, el Tribunal de Comptes, la Sindicatura de Comptes, el Tribunal de Comptes Europeu, i també, quan procedeixi, la Fiscalia Europea, en els termes prevists a la legislació aplicable.

g. Comunicar a la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat l'obtenció d'altres ajuts o subvencions que tenguin per objecte finançar el mateix projecte.

h. Remetre a la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, la informació que els sol·liciti relativa a la contribució del projecte subvencionat al compliment de les fites i objectius establerts a l'annex de la Proposta de decisió d'execució del Consell relativa a l'aprovació de l'avaluació del Pla de recuperació i resiliència d'Espanya per al component 4 del PRTR «Conservació i restauració d'ecosistemes marins i terrestres i la seva biodiversitat», Inversió 2 «Conservació de la biodiversitat terrestre i marina».

i. En el cas d'adquisició, construcció, rehabilitació o millora de béns inventariables, el termini que la persona beneficiària ha de destinar els béns al fi concret per al qual s'hagi concedit la subvenció serà de cinc anys en el cas dels béns inscriptibles en un registre públic i de dos anys per a la resta de béns.

j. Respectar el principi de no causar dany al medi ambient, de conformitat amb el previst en l'apartat 3 d'aquest article.

k. Adoptar les mesures oportunes i proporcionades al seu àmbit de gestió dirigides a prevenir, detectar, comunicar i corregir el frau, la corrupció i el conflicte d'interessos, de conformitat amb l'article 22 del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer, i l'article 6 de l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, amb la subscripció de la declaració d'absència de conflicte d'interessos (DACI), d'acord amb el model establert a l'Annex V d'aquesta Ordre.

l. Subministrar informació corresponent a contractistes i subcontractistes conforme al previst a l'article 8 de l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre. En concret, els beneficiaris han de complir les obligacions següents en relació amb la identificació dels contractistes i subcontractistes indicant Número d'Identificació Fiscal (NIF), nom o raó social i domicili fiscal.

m. Comprometre's per escrit a concedir els drets i accessos necessaris per a garantir que la Comissió, l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), el Tribunal de Comptes Europeu, la Fiscalia Europea i les autoritats nacionals competents exerceixin les seves competències de control, d'acord amb el que es preveu en l'article 22.2.e) del Reglament (UE) 2021/241, i en l'article 129.1 del Reglament (UE, Euratom) 2018/1046 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juliol de 2018.

n. Acceptar, mitjançant la subscripció de la declaració responsable continguda en l'annex 2 d'aquesta Ordre [la qual incorpora el model de declaració de l'annex IV.B de l'Ordre 1030/2021], la cessió de dades entre les Administracions Públiques implicades per donar compliment al que es preveu en la normativa europea que és aplicable i de conformitat amb la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades Personals i garantia dels drets digitals, d'acord amb el que disposa l'art. 8.1.d) de l'Ordre HFP 1030/2021.

o. Subscriure, a través de la declaració responsable continguda en l'annex 2 d'aquesta Ordre i la qual incorpora el model de declaració de l'annex IV.C de l'Ordre 1030/2021, la declaració responsable relativa al compromís de compliment dels principis transversals establerts en el PRTR i que poguessin afectar l'àmbit objecte de gestió,d'acord amb el que disposa l'art. 8.1.e) de l'Ordre HFP 1030/2021.

p. Comunicar a la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat l'inici de l'activitat subvencionada i el moment en què aquesta comença.

q. El compromís d'adequada execució de les actuacions incloses en el projecte subvencionable.

r. La subjecció a les mesures de comprovació i fiscalització que estableix la legislació de finances i pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears quant a la concessió i el control dels ajuts públics, i facilitar tota la informació que els requereixi la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, la Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Sindicatura de Comptes i altres òrgans de control extern. L'ocultació de qualsevol informació sobre els requisits dóna lloc a la denegació o a la revocació de l'ajuda atorgada.

s. El compliment de les obligacions de control, verificació, seguiment i d'altres obligacions imposades per la normativa interna i de la Unió Europea.

t. La presentació del compte justificatiu de la subvenció, amb les condicions i termini a què es refereix l'article 27 d'aquesta Ordre i la corresponent convocatòria.

u. El compliment dels requisits tant a nivell de compliment de fites i objectius, etiquetatge verd i digital, com d'execució pressupostària i comptable, entre d'altres, que els corresponguin d'acord amb l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre.

v. La presentació d'un informe anual de l'estat d'execució del projecte, des de l'any següent a l'inici de l'execució del projecte i abans del 31 de març de cada any, de conformitat amb el model que estableixi la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, el qual ha d'estar disponible a la web de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. La no presentació de l'informe d'execució anual implicarà la devolució total o parcial de l'ajut adjudicat.

w. La presentació d'un informe justificatiu final de l'actuació amb una memòria descriptiva dels treballs desenvolupats i la inversió total realitzada, una vegada finalitzat el projecte i en el termini de tres mesos des de la seva recepció.

x. Assumir les responsabilitats que podrien derivar-se de la realització del projecte o activitat.

y. Complir amb la normativa de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014, i especialment pel que fa a la presentació de les tres ofertes de diferents proveïdors quan l'import de la despesa subvencionable superi les quanties establertes en la referida normativa per al contracte menor, de conformitat amb el que disposa l'art. 31.3 de la Llei 38/2003, general de subvencions.

z. Mantenir un registre i conservar els documents justificatius, les dades estadístiques i altra documentació concernent al finançament, així com els registres i documents en format electrònic, durant un període de cinc anys des del pagament del saldo o, mancant aquest pagament, des de l'operació, d'acord amb el previst en l'art. 132 del Reglament (UE, Euratom) 2018/1046, del Parlament europeu i del Consell, de 18 de juliol de 2018, sobre les normes financeres aplicables al pressupost general de la Unió. Aquest període serà de tres anys si el finançament és d'un import inferior o igual a 60.000 euros.

aa. Assumir qualsevol altre obligació comunitària i nacional que resulti d'aplicació per raó del finançament del Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

ab. Complir qualsevol altre obligació que, en el seu cas, pogués establir-se en la resolució per la qual es concedeix l'ajuda.

3. Les persones i entitats beneficiàries de les subvencions regulades en la present ordre hauran de garantir el ple compliment del principi de «no causar un perjudici significatiu al medi ambient» (principi «Do No Significant Harm» – DNSH) i, l'etiquetatge climàtic i digital, d'acord amb el que es preveu en el PRTR, en la Decisió d'Execució del Consell relativa a l'aprovació de l'avaluació del pla de recuperació i resiliència d'Espanya (Council Implementing Decision – CID), i en el Reglament (UE) 2021/241 i en el Reglament 2020/852 (Reglament de Taxonomia), així com en la seva normativa de desenvolupament, en totes les fases del disseny i execució dels projectes i de manera individual per a cada actuació.

Les sol·licituds hauran d'acompanyar-se d'una declaració responsable d'adequació al principi «no causar un perjudici significatiu al medi ambient» (principi «Do No Significant Harm» – DNSH) en el sentit establert en l'article 2.6 del Reglament (UE) 2021/241, d'acord amb el model de l'annex VI que s'acompanya amb la present Ordre.

Aquestes declaracions responsables atendran obligatòriament la Comunicació de la Comissió Europea, «Guia tècnica sobre l'aplicació del principi de «no causar un perjudici significatiu al medi ambient» en virtut del Reglament relatiu al Mecanisme de Recuperació i Resiliència» (2021/C 58/01).

En tot cas, els beneficiaris preveuran mecanismes de verificació del compliment del principi DNSH i mesures correctores per a assegurar la seva implementació, reflectint-lo en la memòria o projecte presentat.

4. Es denegarà l'atorgament de subvencions a les empreses i entitats sol·licitants sancionades o condemnades en els darrers tres anys perquè hagin exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, sancionades per resolució administrativa ferma o condemnades per sentència judicial ferma, conformement a l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

5. Poden tenir consideració d'entitats col·laboradores les indicades en l'article 26.2 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

En el cas que l'entitat col·laboradora sigui qualsevol altra persona jurídica, les condicions de solvència i eficàcia són les següents:

a. Tenir un patrimoni propi, un cop deduït el valor de les càrregues i gravàmens amb valor superior a l'import dels fons públics que hagi de percebre per lliurar i distribuir entre els beneficiaris els ajuts i subvencions.

b. Constituir garantia, per assegurar el compliment de les obligacions que estableix el decret 13/2019, de 7 de març, pel qual es regula el règim jurídic de les garanties i dels dipòsits custodiats per la Dipositaria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per l'import que es fixi en la convocatòria.

c. Tenir un objecte social o activitat amb relació directa amb el sector a què es dirigeixen les ajudes i subvencions.

d. Comptar amb els mitjans materials i personals suficients per desenvolupar l'activitat de lliurament, distribució i comprovació exigibles de les ajudes i subvencions.

 

Capítol II Actuacions i despeses subvencionables

Article 10

Actuacions subvencionables

1. Poden ser objecte de les ajudes previstes en aquesta Ordre exclusivament els projectes o actuacions destinades a corregir les esteses elèctriques perilloses per a les aus incloses en les zones de protecció que no s'ajusten a les prescripcions tècniques del Reial decret 1432/2008, aplicant-hi els criteris de correcció establerts en aquesta norma i tenint en compte el document «Recomendaciones técnicas para la corrección de los apoyos eléctricos del riesgo de electrocución de aves, para la adaptación de las líneas eléctricas al RD 1432/2008, junio 2018», editat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, o bé el document que el substitueixi.

2. En tot cas, les actuacions subvencionables només seran aquelles que efectivament es duguin a terme dins l'àmbit de les zones de protecció. Per això, en el cas que el projecte contempli alhora actuacions dins zones de protecció i actuacions fora de zones de protecció, el pressupost s'haurà de presentar de tal manera que permeti conèixer l'import del total de les actuacions del projecte i l'import de les actuacions dins zones de protecció.

3. Es consideren actuacions subvencionables aquelles que tenguin per objecte:

a. La correcció de suports que impliquin un perill clar d'electrocució per a l'avifauna.

b. L'adequació i substitució de creuetes existents que impliquin un perill clar per a l'electrocució de les aus.

c. L'aïllament de fases, ponts i connexions amb cable nuu entre elements en tensió. Aquest aïllament es farà amb conductor aïllat o mitjançant cobriment amb aïllament eficaç del tipus preformat fabricat a base de cautxú de silicona sòlida, i sempre amb materials d'acord amb la tensió màxima de la línia.

d. Altres inclosos en els projectes proposats que serveixin a la finalitat de la present ordre.

4. Les actuacions objecte de finançament han d'haver-se iniciat a partir de l'1 de gener de 2022 i han d'haver finalitzat abans de l'1 de gener de 2026.

Article 11

Titularitat de l'estesa elèctrica

1. Juntament amb la sol·licitud s'haurà de presentar la documentació que acrediti la titularitat de l'estesa elèctrica.

2. Si no es disposa de l'esmentada documentació, s'haurà d'aportar una declaració responsable. En aquest cas, amb anterioritat a la proposta de resolució de la concessió de la subvenció es requerirà la presentació de la documentació que acrediti la realitat de les dades contingudes en l'esmentada declaració en un termini no superior a quinze dies, d'acord amb el que disposa l'article 23.4 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Article 12

Requisits tècnics dels projectes finançables

1. Els projectes objecte de subvenció hauran de complir els següents requisits:

a. És condició necessària per a l'admissibilitat dels projectes presentats que les esteses afectades estiguin incloses en les zones de protecció que no s'ajusten a les prescripcions tècniques del Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost.

b. Les actuacions que així ho requereixin han de comptar amb les autoritzacions prèvies de les administracions competents. En cas de dur-se a terme en l'àmbit territorial d'un espai de rellevància ambiental, l'actuació a subvencionar ha de ser conforme amb la normativa establerta en els instruments de planificació aprovats per l'Administració autonòmica.

c. Les ajudes estaran vinculades als objectius previstos al PRTR i perseguits per aquesta Ordre, definits en tot cas en l'art. 2.2 d'aquesta Ordre, dirigits especialment a corregir un mínim de 288 suports. Les persones i entitats beneficiàries hauran de justificar i acreditar en la memòria d'actuació a què es refereix l'art. 27.6.a) d'aquesta Ordre, la consecució dels objectius i dels resultats obtinguts amb l'execució de les actuacions subvencionades amb relació als indicadors de seguiment i medicions corresponents.

2. En la redacció dels projectes o documents tècnics i en les solucions tècniques proposades, es tendrà en consideració el document «Recomendaciones técnicas para la corrección de los apoyos eléctricos del riesgo de electrocución de aves, para la adaptación de las líneas eléctricas al RD 1432/2008, junio 2018», editat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, o bé el document que el substitueixi.

Article 13

Contingut mínim dels projectes o memòria tècnica

Els projectes que es presentin hauran de contenir com a mínim la següent informació:

a. Ubicació de l'estesa elèctrica, descripció del traçat i plànol a escala adequada.

b. Coordenades UTM en ETRS89 dels suports a corregir.

c. Descripció de la situació actual dels suports a corregir i tipificació d'aquests en relació a les mesures per a la prevenció de l'electrocució del Reial decret 1432/2008.

d. Reportatge fotogràfic que permeti determinar l'estat de cada suport de forma individualitzada.

e. Proposta de les mesures correctores per prevenir l'electrocució de les aus.

f. Tipus de suports i armats a instal·lar.

g. Característiques dels sistemes d'aïllament, si escau, justificant que estan homologats almenys per a la tensió de les esteses que hagin de ser corregides.

h. Cronograma o calendari de les actuacions.

i. Pressupost estimat fent referència als costs unitaris, tenint en compte el cost mitjà màxim per suport a corregir establert per aquesta convocatòria.

2. El projecte o memòria tècnica haurà d'estar signat per un professional titulat d'escoles tècniques d'enginyeria de grau mig o superior, amb atribucions en les matèries de la Llei 21/1992, de 16 de juliol, i els reglaments d'energia elèctrica, distribució i transport d'energia i seguretat industrial que la desenvolupen.

3. En el cas d'actuacions ja executades, s'haurà d'aportar la mateixa informació dels apartats anteriors.

Article 14

Documentació econòmica

1. Els beneficiaris han de presentar un pressupost independent per a cada estesa per a la qual se sol·licita subvenció, desglossant l'IVA.

En el cas que el projecte contempli alhora actuacions dins zones de protecció i actuacions fora de zones de protecció, s'estarà al que disposa l'apartat segon de l'article 10 d'aquesta Ordre.

2. El pressupost ha de separar les despeses de correcció de cada un dels suports i les despeses comunes a la correcció de tota l'estesa. La despesa de correcció de cada suport ha de desglossar els mitjans humans i materials emprats.

3. Quan l'import de la despesa subvencionable superi les quanties establertes en la normativa vigent de contractes del sector públic per al contracte menor, el beneficiari haurà de presentar, com a mínim, tres ofertes de diferents proveïdors, d'acord amb l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

4. El pressupost recollirà també el cost de les obligacions de publicitat recollides a la present Ordre i normativa dels fons «Next Generation UE».

Article 15

Despeses subvencionables i no subvencionables

1. Les despeses subvencionables són les relatives a les despeses que, amb caràcter general, de manera inequívoca, responguin a la naturalesa de l'activitat subvencionable, resultin estrictament necessàries per aquesta, es duguin a terme en els terminis i condicions que determinin aquestes bases, les corresponents convocatòries i la normativa que resulti d'aplicació, i s'hagin pagat abans de finalitzar el període de justificació de la subvenció concedida.

2. No són despeses subvencionables les relatives a:

a. Modificacions, revisions de preus, certificació final, liquidació del contracte i qualsevol altra incidència sorgida.

b. Les despeses realitzades abans de l'1 de gener de 2022.

c. Els impostos directes i indirectes. L'IVA no serà subvencionable.

d. Els tributs i taxes que fos precís abonar.

e. La redacció de projectes ni altres estudis.

f. Els no relacionats directament amb el projecte per al qual se sol·licita la subvenció, els costos indirectes, despeses de gestió i administració, així com els financers, d'assessoria jurídica o financera o de garantia bancària.

g. Les despeses corresponents a les retribucions de personal del beneficiari, així com les indemnitzacions per raons del servei dels funcionaris o empleats de l'entitat que elabori, executi o dugui la direcció del projecte subvencionable, llevat dels supòsits de subcontractació o d'encàrrec a mitjans propis.

3. La convocatòria pot concretar, en relació amb l'establert a la present Ordre, les despeses subvencionables i les no subvencionables.

 

Capítol III Procediment d'atorgament de les subvencions

Article 16

Inici del procediment

1. El procediment de concessió de subvencions s'iniciarà d'ofici, mitjançant l'oportuna convocatòria.

2. La present Ordre aprova la convocatòria, que s'inclou en l'annex I, d'acord amb l'article 15.1 de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per a executar les actuacions i projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Article 17

Sol·licituds: requisits i documentació

1. Les sol·licituds han d'ajustar-se al model oficial que figura com a annex II de la present Ordre, acompanyades de la documentació requerida. S'han de presentar en el termini assenyalat en l'oportuna convocatòria, a comptar en tot cas des de l'endemà de la publicació de l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

2. Les sol·licituds de subvenció s'han de presentar exclusivament de manera electrònica mitjançant el tràmit telemàtic que estarà disponible en el procediment publicat en la Seu Electrònica d'aquesta Administració, en el qual, d'acord amb el que disposa l'article 66.6 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, s'haurà d'adjuntar la sol·licitud específica del procediment que estarà disponible en la Seu Electrònica d'aquesta Administració, signada electrònicament, i que ha d'acompanyar-se de la documentació administrativa i tècnica que estableix l'apartat segon de l'annex II, així com la documentació complementària que, si escau, pugui establir la corresponent convocatòria.

En cas de presentar-la de manera presencial, l'Administració els requerirà perquè la realitzin en la forma indicada anteriorment. La presentació electrònica tindrà efectes retroactius i, a tal efecte, es considerarà com a data de presentació de la sol·licitud aquella en la qual s'hagi presentat la sol·licitud de manera presencial, sempre que no existeixin diferències entre ambdues sol·licituds. En cas d'existir diferències entre la sol·licitud presentada presencialment i la telemàtica, sols es tindrà en compte la sol·licitud presentada electrònicament, la qual únicament s'entendrà admesa si s'ha presentat dins el termini fixat en la convocatòria i compleix la resta de requisits.

No es tendran per presentades en el registre les sol·licituds que es presentin per qualsevol altra via telemàtica diferent d'aquest tràmit telemàtic.

Únicament quan en l'últim dia hàbil de presentació de sol·licituds hi hagués problemes tècnics que n'impedissin la presentació a través de la seu electrònica d'aquesta Administració, es podran presentar d'acord amb l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, en els restants registres electrònics de l'Administració General de l'Estat, de les comunitats autònomes, de les entitats que integren l'administració local i del sector públic institucional.

3. La presentació de la sol·licitud comporta l'acceptació de les prescripcions contingudes en aquestes bases i en la convocatòria corresponent, i també l'autorització a l'òrgan instructor per obtenir, de manera directa, l'acreditació de les obligacions d'estar al corrent de les obligacions amb la Hisenda de la Comunitat Autònoma i les obligacions tributàries i de la Seguretat Social davant l'Administració General de l'Estat.

Article 18

Esmena de deficiències i presentació de documentació

1. Si la sol·licitud no reuneix els requisits establerts en el model normalitzat o no va acompanyada de la documentació exigida en l'annex II d'aquesta Ordre o en la convocatòria, s'ha de requerir a l'interessat perquè en un termini de deu dies hàbils esmeni el defecte o aporti la documentació preceptiva, amb indicació que, si no ho fa, es tendrà per desistit de la seva petició, prèvia resolució, que es dictarà en els termes indicats en l'article 21.1 de la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

2. Es tindrà per esmenada l'omissió documental quan es presentin documents l'existència dels quals abans d'expirar el termini de presentació de les sol·licituds

resulti acreditada, però no així en el supòsit d'aportació de documents de data posterior a aquest venciment, encara que tendeixin a adverar el compliment d'aquest requisit.

Article 19

Instrucció

1. La instrucció del procediment de concessió de subvencions l'ha de dur a terme el personal funcionari de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat que designi la persona titular d'aquesta direcció general, que és l'òrgan competent per tramitar els procediments.

2. L'instructor ha de dur a terme les actuacions previstes en l'article 16.2 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, sol·licitant tots els informes i realitzant tots els tràmits prevists legalment, entre ells informar de les actuacions realitzades a la Comissió avaluadora en els termes prevists a l'article 19 de la mateixa Llei, així com elevar al director general la proposta de resolució que pertoqui per a la tramesa posterior al conseller.

3. La Comissió avaluadora, que s'ha de constituir preceptivament, està integrada per un president o presidenta, un secretari o secretària i un nombre de vocals no inferior a tres. La convocatòria ha de determinar la composició, el nombre concret de membres, d'acord amb criteris de competència professional i d'experiència i tenint en compte la presència equilibrada de dones i homes, de conformitat amb la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

Article 20

Criteris objectius que han de regir l'atorgament de la subvenció i, en el seu cas, la ponderació

1. Els criteris objectius generals i de priorització que han de regir l'atorgament de la subvenció són:

a. Mortalitat d'avifauna en les línies objecte de l'actuació, constatada mitjançant acta o informe d'agents de l'autoritat, anterior a la publicació de l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, distingint per tipus d'espècie d'au, i en concret segons i) estigui catalogada en perill d'extinció en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades o en el Catàleg Balear d'Espècies Amenaçades i d'Especial Protecció; ii) estigui catalogada com a vulnerable en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades o en el Catàleg Balear d'Espècies Amenaçades i d'Especial Protecció; iii) estigui inclosa en el Llistat d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial o en el Catàleg Balear d'Espècies Amenaçades i d'Especial Protecció no catalogada en perill d'extinció ni vulnerable; i iv) es tracti de qualsevol espècie de fauna vertebrada que no figuri en cap dels catàlegs o llistats expressats anteriorment.

b. Ubicació de la línia elèctrica objecte de l'actuació dins l'àmbit d'un o diversos espais de rellevància ambiental, segons si es troba ubicada íntegrament o sols parcialment.

c. Reducció del cost unitari mitjà de correcció per suport recollit en el pressupost de cada línia elèctrica objecte de l'actuació, en relació amb el cost mitjà màxim de correcció per suport recollit en la convocatòria.

En tot cas, els criteris hauran de ser acreditats pel sol·licitant de la subvenció.

2. Les subvencions seran atorgades seguint l'ordre de prelació, de major a menor puntuació, segons els resultats obtinguts per la suma de tots els punts, que segons els criteris prevists en l'apartat anterior s'hagin establert en la corresponent convocatòria.

3. En cas d'empat de puntuacions, s'atendrà a la data de registre d'entrada de les sol·licituds, tenint prioritat les presentades abans en el temps. No obstant això, en cas que la sol·licitud estigui incompleta, la data a considerar serà la de la presentació de la documentació que esmeni dita omissió.

4. A efectes del present article, s'estarà a les catalogacions recollides en el Reial

Decret 139/2011, de 4 de febrer, per al desenvolupament del Llistat d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial i del Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades, així com en el Decret 75/2005, de 8 de juliol, pel qual es crea el Catàleg Balear d'Espècies Amenaçades i d'Especial Protecció, les Àrees Biològiques Crítiques i el Consell Assessor de Fauna i Flora de les Illes Balears, o normes que els substitueixin o desenvolupin, valorant-se en dites normatives el grau més alt d'amenaça per a cada espècie.

Article 21

Comissió avaluadora

1. Amb la finalitat d'establir la prelació entre les sol·licituds d'acord amb els criteris de selecció establerts en l'article anterior, es constituirà la Comissió avaluadora a què es refereix l'art. 19.3 d'aquesta Ordre, que emetrà un informe amb aquesta valoració.

2. La Comissió avaluadora podrà requerir l'assistència de tercers, amb veu, però sense vot, perquè prestin assessorament tècnic sobre qüestions relatives a les sol·licituds de subvenció, aplicant-se quant al seu funcionament el previst respecte als òrgans col·legiats a la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, del règim jurídic del sector públic.

3. La Comissió avaluadora podrà realitzar totes les actuacions que estimi procedents tendents a la determinació o comprovació de les dades en virtut de les que efectuarà l'avaluació de les sol·licituds.

4. Un cop avaluades les sol·licituds, la Comissió avaluadora emetrà un informe en el qual es concretarà el resultat de l'avaluació efectuada, els criteris aplicats, i l'ordre de prelació de les sol·licituds, de més a menys puntuació. Aquest informe serà la base de la proposta de resolució de l'òrgan instructor.

Article 22

Proposta de resolució i tràmit d'audiència

1. L'òrgan instructor, a la vista de l'expedient i de l'informe de la Comissió avaluadora, ha d'elaborar motivadament proposta de resolució, en la qual ha d'especificar-ne la quantia de la subvenció, l'avaluació i els criteris de valoració seguits per a la seva determinació.

2. La proposta s'ha de notificar als interessats, obrint, si escau, un tràmit d'audiència per un període mínim de deu dies i màxim de quinze, a fi que puguin formular les al·legacions que estimin adients.

3. En tot cas, quan l'import de la subvenció aprovada sigui inferior al que figura en la sol·licitud presentada, s'ha d'instar al beneficiari per a què, en el termini previst per al tràmit d'audiència, accepti la quantitat inicialment aprovada que li ha estat comunicada.

En el cas de no acceptar la quantitat inicialment aprovada, s'entendrà que desisteix de la seva petició de subvenció.

Article 23

Termini per resoldre, notificar i el sentit del silenci administratiu

1. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa és de sis mesos, a comptar, segons disposi en cada cas la convocatòria, des de l'endemà d'haver-se publicat l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, des de la data d'entrada de la sol·licitud de subvenció en el registre de l'òrgan competent per a la instrucció del procediment, o des de la data d'acabament del termini de presentació de sol·licituds.

2. Transcorregut el termini per resoldre sense haver-se notificat o posat a disposició del beneficiari resolució expressa, s'entendran desestimades les pretensions per silenci administratiu, conformement a l'article 22.2 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, sense perjudici de l'obligació establerta en articles 21 i 25 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de dictar resolució expressa.

Article 24

Resolució

1. La resolució de concessió de subvencions ha de ser motivada i ha d'expressar, com a mínim:

  1.  La identificació del beneficiari i la descripció de l'activitat que es subvenciona.
  2. El pressupost total de l'activitat subvencionada.
  3.  L'import individual de la subvenció concedida, amb l'exclusió o inclusió de l'IVA suportat d'acord amb l'article 12 de la present ordre de bases.
  4.  El termini per a l'execució del projecte en els termes que es fixin a la convocatòria.
  5.  Les obligacions de la persona beneficiària i les garanties que, en el seu cas, i quan procedeixi, ofereix o l'exempció d'aquestes garanties.
  6.  La forma de pagament.
  7.  La forma de justificació dels fons percebuts.
  8.  Si la subvenció implica una despesa pluriennal, el nombre d'exercicis en els quals s'aplica la despesa i la quantia màxima que s'ha d'aplicar a cada exercici, dins els límits que fixen el Text refós de la Llei de finances i les lleis generals de pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears respecte de les despeses pluriennals. En tot cas, pel que fa a les anualitats posteriors a l'exercici corrent, s'entén que l'eficàcia de la resolució de concessió resta sotmesa a l'existència de crèdit adequat i suficient en els pressuposts generals de cada exercici, com també a la previsió expressa de la línia de subvenció en el pla estratègic de subvencions de l'any corresponent.
  9.  Que exhaureix el procediment administratiu i que contra la mateixa es pot interposar, alternativament, recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Medi Ambient i Territori, en el termini d'un mes a comptar des de la notificació o directament recurs contenciós administratiu, en el termini de 2 mesos davant la jurisdicció contenciosa-administrativa, indicant l'òrgan jurisdiccional concret.

2. Les resolucions s'han de notificar individualment i telemàticament als beneficiaris i es publicaran en tot cas com a acte múltiple al web natura.caib.es.

3. Els beneficiaris poden renunciar a l'ajuda concedida (annex III). En aquest cas, poden dictar-se noves resolucions en funció de les disponibilitats pressupostàries derivades d'aquestes renúncies, sempre que existeixin sol·licitants que compleixin els requisits per beneficiar-se de les ajudes.

Article 25

Pròrroga, modificació i anul·lació de la resolució de concessió

1. El conseller o la consellera de Medi Ambient i Territori, a petició del beneficiari, pot prorrogar el termini d'execució del projecte o activitat objecte de subvenció. Aquesta pròrroga no podrà excedir d'un any, sense perjudici de poder-se sol·licitar i concedir successives pròrrogues, cap de les quals podrà, no obstant, excedir del 31 de desembre de 2025. Cada convocatòria podrà establir-ne, a més, les particularitats que en cada cas es considerin.

Les pròrrogues s'han de sol·licitar i resoldre abans del venciment del termini establert en la resolució de concessió per a la seva execució.

2. L'alteració de les condicions tingudes en compte per concedir la subvenció i, en tot cas, l'obtenció de subvencions incompatibles amb les regulades per aquesta Ordre, produirà la modificació de la resolució de concessió en els termes prevists en l'article 24 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

3. Sense perjudici del que s'estableix en els apartats anteriors, també podran modificar-se les condicions d'execució de l'activitat subvencionada, d'ofici o a instàncies del beneficiari, sempre que la modificació no alteri substancialment la naturalesa o la finalitat de la subvenció, no perjudiqui tercers i sigui autoritzada per l'òrgan concedent de la subvenció mitjançant una resolució expressa de modificació.

4. L'anul·lació de la resolució de concessió de la subvenció s'ajustarà al previst a l'article 25 del Decret Legislatiu 2/2005.

 

Capítol IV De la subcontractació o encàrrec a mitjans propis, de la justificació de les despeses, del pagament de la subvenció, de la revocació i reintegrament de les subvencions, de la informació, comunicació i publicitat.

Article 26

Subcontractació o encàrrec a mitjans propis

1. El beneficiari pot subcontractar, de forma total o parcial, l'activitat subvencionada, excepte les activitats que, tot i augmentar el cost de l'activitat subvencionada, no aportin valor afegit al contingut de la mateixa activitat.

Tractant-se d'entitats que tinguin la consideració de poders adjudicadors d'acord amb la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, podran efectuar un encàrrec a mitjans propis, en els termes prevists en l'article 32 de la citada llei.

2. S'entén que un beneficiari subcontracta quan concerta amb tercers l'execució total o parcial de l'activitat que constitueix l'objecte de la subvenció. Queda fora d'aquest concepte la contractació de les despeses en què hagi d'incórrer el beneficiari per a la realització per si mateix de l'activitat subvencionada.

3. No es pot subcontractar l'execució total o parcial de les activitats subvencionades amb les persones, entitats, intermediaris o assessors especificats en l'article 38.7 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

4. Quan l'activitat subcontractada amb un tercer excedeixi el 20% de l'import de la subvenció i l'import sigui superior a 60.000,00 euros, la subcontractació estarà sotmesa al compliment dels següents requisits:

a. Que es subscrigui per escrit.

b. Que la formalització sigui autoritzada prèviament per l'òrgan competent per concedir la subvenció.

En tot cas, no es pot fraccionar un contracte amb la finalitat de disminuir la quantia i eludir el compliment dels requisits a que es refereix aquest apartat.

5. Els subcontractistes o mitjans propis queden obligats només front el beneficiari, que assumirà la total responsabilitat de l'execució de l'activitat subvencionada davant l'òrgan atorgant de la subvenció.

6. En cas que l'entitat beneficiària de l'ajuda subcontracti l'activitat objecte

de la subvenció de manera total o parcial, haurà de preveure els mecanismes per a assegurar el compliment del principi de «no causar un perjudici significatiu» al medi ambient per part dels subcontractistes.

7. Son obligacions dels subcontractistes i dels mitjans propis:

a. La subjecció a les actuacions de comprovació i control que estableix l'apartat 2.f) de l'article 9 d'aquesta Ordre.

b. Declaració responsable relativa a la cessió i tractament de dades en relació amb l'execució dels projectes del PRTR, d'acord amb el model de l'Annex IV.B de l'Ordre HFP/1030/2021, i compromís de compliment dels principis transversals establerts en el PRTR i que puguin afectar a l'àmbit objecte de gestió, d'acord amb el model de l'Annex IV.C de l'Ordre HFP/1030/2021.

c. L'acreditació de la inscripció en el Cens d'empresaris professionals i retenidors de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, que ha de reflectir l'activitat econòmica efectivament desenvolupada a la data de sol·licitud de l'ajut.

 

Article 27

Justificació de les despeses

1. Els beneficiaris han de justificar davant la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat l'aplicació dels fons percebuts a l'objectiu que hagi servit de fonament per a la concessió de la subvenció, així com les despeses en què han incorregut, acreditant-ne el compliment de les obligacions establertes en el Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, en les bases reguladores aprovades per aquesta Ordre, en la convocatòria i en la resolució de concessió, i les previstes en la restant normativa aplicable.

2. La justificació de les despeses s'ha de dur a terme exclusivament de forma telemàtica, mitjançant la presentació de les factures o documents a què es refereix l'apartat 6.b) 2n d'aquest article, a través del tràmit telemàtic que estarà disponible en el procediment publicat en la Seu Electrònica d'aquesta Administració, o través de qualsevol del restants registres electrònics de l'Administració General de l'Estat, de les comunitats autònomes, de les entitats que integren l'administració local i del sector públic institucional, d'acord amb el que disposa l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

En cas de presentar-la de manera presencial, l'Administració requerirà a l'interessat perquè la presenti en qualsevol de les formes indicades anteriorment. La presentació electrònica o telemàtica tindrà efectes retroactius i, a tal efecte, es considerarà com a data de presentació de la sol·licitud de pagament i de justificació de les despeses aquella en la qual s'hagi presentat la sol·licitud de manera presencial, sempre que no existeixin diferències entre la documentació presentada presencialment i la presentada telemàticament. En cas d'existir diferències, sols es tindrà en compte la presentada telemàticament i la data en la qual aquesta ha estat registrada.

3. La manca de justificació de la totalitat del pressupost del projecte objecte de la subvenció determina la minoració de la subvenció en la mateixa proporció.

4. El termini màxim de justificació de la subvenció s'ha de concretar a la resolució de concessió i, en tot cas, no pot ser superior a tres mesos a comptar des de la data de finalització del termini establert en la convocatòria per a l'execució del projecte.

5. Transcorregut el termini assenyalat en l'apartat anterior sense haver-se presentat l'esmentada justificació, es requerirà al beneficiari per a què la presenti en el termini improrrogable de quinze dies.

6. La justificació de les despeses s'ha d'ajustar al model normalitzat que estableix l'annex IV, que inclou la documentació següent:

a. Memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la concessió de la subvenció que indiqui les activitats realitzades i els resultats obtinguts en relació als indicadors de seguiment i avaluació proposats.

b. Memòria econòmica justificativa del cost de les activitats realitzades que ha de contenir:

 

1r. Una relació classificada de les despeses i inversions de l'activitat, amb identificació del creditor i del document, el seu import i la data d'emissió. En el cas que la subvenció s'atorgui segons un pressupost, s'indicaran les desviacions produïdes.

2n. Les factures o documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic mercantil, o amb eficàcia administrativa, incorporats en la relació a la qual fa referència el punt anterior d'aquest article i la documentació acreditativa del seu pagament efectiu. Les factures han de concretar suficientment els conceptes inclosos i les seves característiques, a fi que es pugui comprovar que s'ajusten als requisits de la convocatòria i a les despeses subvencionables.

3r. Indicació dels criteris de repartiment dels costos generals i indirectes incorporats en la relació a la qual fa referència el punt 1er. b) d'aquest article.

4t. L'acreditació de la procedència i l'aplicació dels fons propis, o altres subvencions o recursos que subvencionen el projecte.

5è. En cas que els beneficiaris de les subvencions siguin entitats a les quals sigui d'aplicació la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, les tres ofertes/pressuposts de distints proveïdors, quan l'import de la despesa subvencionable superi la quantia prevista a la legislació de contractes per al contracte menor, previst en l'article 118 de la Llei 9/2017, en relació amb l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

 

c. Declaració responsable d'haver executat el projecte, que la quantia de l'aportació efectuada per la Conselleria de Medi Ambient i Territori, conjuntament amb les altres fonts específiques de finançament de l'actuació, no ha superat el cost total de l'actuació, així com finalment de la veracitat de les dades bancàries.

d. Document acreditatiu del compromís de la despesa, en el cas de pagament fraccionat.

7. La convocatòria pot establir continguts més específics del compte justificatiu i models homogenis per presentar la documentació.

8. Si la justificació de la subvenció presenta deficiències o no va acompanyada de la documentació exigida, es requerirà al beneficiari per a que en un termini màxim de quinze dies hàbils esmeni les deficiències o acompanyi la documentació requerida.

La manca de presentació total o parcial de la justificació en el termini establert en l'apartat 5 d'aquest article comporta l'exigència del reintegrament i de les responsabilitats que preveu al respecte la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, inclosa la responsabilitat sancionadora que, conforme a la citada Llei, pugui exigir-se.

9. Només es consideren despeses justificables les realitzades dins el termini d'execució del projecte subvencionable, que és entre l'1 de gener de 2022 i el 31 de desembre de 2025.

Article 28

Pagament de la subvenció

1. El pagament de la subvenció es farà prèvia justificació de les despeses en els termes que s'indiquen en l'apartat següent.

2. El pagament de la subvenció s'ha de fer efectiu una vegada s'hagi acreditat:

  1.  El compliment de la finalitat per la qual la subvenció va ser atorgada.
  2.  La justificació de la realització dels projectes, mitjançant la presentació del compte indicat a l'apartat 6è de l'article 27 de la present Ordre i, en cas necessari, després d'haver dut a terme les comprovacions o inspeccions corresponents.
  3.  L'acreditació que el beneficiari està al corrent de les obligacions tributàries i amb la seguretat social, en el moment del pagament, la qual cosa s'ha de realitzar d'ofici per l'Administració si el beneficiari no s'ha oposat a la seva comprovació a la sol·licitud de subvenció.

3. La convocatòria pot preveure la possibilitat de pagaments fraccionats, amb la justificació prèvia de l'activitat realitzada parcialment, en els termes que la mateixa convocatòria estableixi.

4. El pagament s'efectuarà mitjançant transferència bancària al compte bancari indicat pel beneficiari a la sol·licitud.

Article 29

Revocació i criteris de gradació

1. La subvenció pot ser revocada, totalment o parcialment, si, posteriorment a la resolució d'una concessió vàlida i ajustada a dret, la persona o entitat beneficiària:

a. Incompleix totalment o parcialment les obligacions o els compromisos contrets als quals està condicionada l'eficàcia de l'acte de concessió de la subvenció.

b. No assoleix els objectius prevists, o no el pot acreditar per la falta de fiabilitat dels indicadors reportats.

c. Incompleix el principi «Do no significant harm» (DNSH), l'etiquetatge verd i digital o les seves condicions, amb relació a les fites i objectius del PRTR, així com qualsevol altre aspecte de la normativa vinculada al PRTR.

2. La revocació de la subvenció es regeix pel següent procediment:

a. Iniciació d'ofici, mitjançant resolució del conseller de Medi Ambient i Territori, que ha d'especificar la causa de revocació, el grau d'incompliment i l'import que, si escau, ha de percebre finalment el beneficiari, així com, si cal, la mesura cautelar consistent en la retenció del pagament de les quantitats pendents d'abonar al beneficiari, en els termes de l'article 44.5 paràgraf segon del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

b. Notificació, per mitjans electrònics, de la resolució d'inici a l'interessat, a l'efecte que presenti, si escau, les al·legacions i documents que estimi adients en el termini de 15 dies hàbils.

c. Anàlisi de les al·legacions, informe addicional i obertura, en el seu cas, d'un tràmit de prova.

d. Tràmit d'audiència, si es sol·liciten informes addicionals o es practica prova, amb notificació electrònica a l'interessat.

e. Estudi d'al·legacions o d'informació addicional, si l'interessat les formula durant el tràmit d'audiència.

f. Proposta de resolució del director general d'Espais Naturals i Biodiversitat.

g. Resolució del conseller de Medi Ambient i Territori, que es notificarà electrònicament a la persona interessada i a la Intervenció general de la Comunitat Autònoma, a través del servei de Gestió Econòmica de la conselleria.

3. A l'efecte de la revocació, s'han de tenir en compte el principi general de proporcionalitat i la resta de criteris de gradació següents:

a. En el cas d'execució parcial del projecte objecte de subvenció, el nivell de divisibilitat de l'activitat i de la finalitat pública perseguida en cada cas. En particular, s'ha de tenir en compte l'existència de mòduls, fases o unitats individualitzades que siguin susceptibles de dur-se a terme de manera independent.

b. En el cas d'alteració de les condicions d'execució, el grau d'incidència en la satisfacció de la finalitat essencial de la subvenció. En particular, quan la subvenció s'hagi concedit per finançar despeses o inversions de naturalesa distinta, s'ha d'acceptar la compensació d'unes partides amb d'altres, llevat que la resolució de concessió estableixi una altra cosa o que afecti al compliment de la finalitat essencial de la subvenció.

c. En el cas de la falta de presentació de la documentació justificativa de la subvenció dins el termini establert o la pròrroga, i sens perjudici del règim sancionador que, si escau, hi sigui aplicable, la revocació de la subvenció exigeix que, prèviament, l'òrgan competent per a la comprovació de la subvenció requereixi per escrit la persona o l'entitat beneficiària que presenti la documentació en el termini màxim de quinze dies i que la persona o l'entitat beneficiària no l'aporti dins aquest termini addicional.

d. En el cas d'incompliment de l'obligació de difusió publicitària a què es refereix l'article 28 s'han d'aplicar les regles especials següents:

 

i. Si encara és possible complir els termes prevists inicialment, l'òrgan concedent ha de requerir la persona o l'entitat beneficiària perquè adopti les mesures de difusió corresponents en un termini de quinze dies com a màxim, i advertir-la expressament de l'obligació de reintegrar la subvenció si no les adopta.

ii. Si no és possible complir els termes prevists perquè les activitats ja s'han dut a terme, l'òrgan concedent pot establir mesures alternatives, sempre que aquestes permetin la difusió del finançament públic rebut amb el mateix abast que el que es preveia inicialment.

iii. En el requeriment que s'adreci a aquest efecte a la persona o l'entitat beneficiària s'ha de fixar un termini de quinze dies com a màxim perquè s'adoptin les mesures, advertint-la expressament de l'obligació de reintegrar la subvenció si no les adopta.

iv. Que el beneficiari no compleixi el requeriment a què es refereixen els punts 1r i 2n d'aquest article.

4. Quan el compliment pel beneficiari o, en el seu cas, l'entitat col·laboradora s'aproximi de forma significativa al compliment total i s'acrediti per aquests una actuació inequívocament tendent a la satisfacció dels seus compromisos, la quantitat a reintegrar vendrà determinada per l'aplicació dels criteris de gradació de l'article 17.3.n) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

5. La revocació s'entén sense perjudici de la aplicació del regim d'infraccions i sancions que estableix el títol V del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

Article 30

Reintegrament

 

1. Les causes i l'import del reintegrament, total o parcial, dels fons transferits al beneficiari, i també el procediment per exigir-lo, es regeixen per l'article 44 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre i la normativa reglamentària que el desplega, tot tenint en compte les regles particulars i els criteris de gradació que s'estableixen a la present Ordre

2. En el cas que es produeixi un excés de finançament sobre el cost d'una activitat com a conseqüència d'altres subvencions d'altres entitats públiques o privades, s'ha de reintegrar l'import total que excedeixi el cost fins al límit de la subvenció atorgada, d'acord amb el procediment assenyalat a l'apartat 2 de l'article 29 d'aquesta Ordre.

 

Article 31

Informació, comunicació i publicitat

1. Els beneficiaris de les ajudes estan obligats a:

a. Dur a terme les actuacions d'informació i publicitat que s'indiquen en el manual de comunicació per a gestors i beneficiaris dels fons del PRTR del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública.

b. Fer menció a l'origen d'aquest finançament i incloure'n l'emblema de la UE amb una declaració de finançament adequada que digui «finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU», en particular, quan promoguin les accions i els seus resultats, facilitant-ne informació coherent, efectiva i proporcionada dirigida a múltiples destinataris, inclosos els mitjans de comunicació i el públic (article 34 del Reglament (UE) 2021/241, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021 pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència).

c. Col·locar tots els cartells i plaques acreditatius de l'origen del finançament del projecte en un lloc ben visible d'accés al públic, que inclourà l'emblema europeu i de la comunitat autònoma.

d. Exhibir en un lloc destacat l'emblema de la UE i la declaració de finançament en tots els productes digitals, llocs web i versions mòbils destinats al públic o participants.

2. Les convocatòries que es dictin a l'empara d'aquestes bases s'han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, amb indicació dels recursos procedents, d'acord amb l'article 15.1 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre. Aquesta ordre compleix les exigències de la citada normativa.

3. La informació sobre les convocatòries i les resolucions de concessió derivades de les mateixes es remetrà a la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS) conformement als articles 18 i 20 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i es publicarà al web www.caib.es.

Capítol V Règim d'infraccions i sancions

Article 32

Infraccions i sancions

És d'aplicació el règim d'infraccions i sancions administratives previst en la normativa bàsica estatal en matèria de subvencions i continguda en el capítol I i en els articles 59, 65, 67, 68 i 69 del capítol II, ambdós del títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com el previst en el Títol V del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, sens perjudici de l'aplicació d'aquelles normes en matèria d'infraccions i sancions previstes en les disposicions nacionals i comunitàries en relació amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència i la normativa de desenvolupament.

Article 33

Procediment sancionador i òrgans competents

1. Per a la tramitació dels procediments sancionadors serà d'aplicació el reglament per a l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració de la Comunitat Autònoma que en cada cas estigui vigent, amb les especialitats contingudes en matèria sancionadora en la Llei 39/2015, 1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

2. Són competents per a la resolució del procediment sancionador els òrgans determinats per l'article 62.2 del Decret legislatiu 2/2005.

Disposició addicional primera

Guia per a la sol·licitud o la justificació de la subvenció

El titular de la direcció general d'Espais Naturals i Biodiversitat pot aprovar una guia per a la sol·licitud o la justificació de la subvenció, el contingut de la qual forma part del règim jurídic de la subvenció.

Disposició addicional segona

Notificacions telemàtiques

Les notificacions a què es refereix aquesta Ordre s'han de realitzar de forma telemàtica, de conformitat amb el que disposa l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'art. 15.3.a) de la Llei 4/2021, de 17 de desembre, de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Disposició addicional tercera

Caràcter reglamentari

La present ordre té caràcter reglamentari, llevat de l'annex I que té caràcter d'acte administratiu, tot això a efectes de la interposició dels recursos escaients.

Disposició transitòria

Reglament sobre l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració de la CAIB

Fins que no es dicti altra norma, el reglament sobre l'exercici de la potestat sancionadora de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears es l'aprovat pel decret 14/1994 de 10 de febrer (BOIB núm. 21 de 17 de febrer de 1994), que es l'aplicable en tot allò que no s'oposi al previst a la Llei 39/2015, i en particular a la tramitació simplificada dels procediments sancionadors.

Disposició final primera

Habilitació normativa

Es faculta la persona titular de la Conselleria de Medi Ambient i Territori a adoptar les mesures necessàries dins de les seves competències per al compliment del disposat en la present ordre, així com per al desplegament i execució del mateix i a la persona titular de la Secretària General a modificar, si escau, els annexos que acompanyen el mateix.

Disposició final segona

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 11 d'abril de 2023

El conseller de Medi Ambient i Territori Miquel Mir Gual

 

ANNEX I Convocatòria de subvencions per a actuacions d'adaptació de línies elèctriques d'alta tensió previstes en el Reial decret 1432/2008, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea - Next Generation EU

Primer

Objecte

1. Es convoquen les subvencions públiques per a actuacions d'adaptació de línies elèctriques d'alta tensió previstes al Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost, pel qual s'estableixen mesures per a la protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques d'alta tensió, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea Next Generation EU.

2. D'acord amb el que preveu l'art. 10.4 de les bases reguladores, les actuacions objecte de finançament poden d'haver-se iniciat a partir de l'1 de gener de 2022 i han d'haver finalitzat abans de l'1 de gener de 2026.

Segon

Beneficiaris

1. Poden ser beneficiaris de les ajudes les persones físiques o les juridicoprivades que siguin titulars d'alguna de les esteses elèctriques d'alta tensió incloses en l'annex I o en l'annex II de la Resolució del director general d'Espais Naturals i Biodiversitat de 16 de gener de 2019 sobre la relació d'esteses elèctriques perilloses per a les aus incloses dins les zones de protecció que no s'ajusten a les prescripcions tècniques del Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost, pel qual s'estableixen mesures per a la protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques d'alta tensió (BOIB núm. 9, de 9 de gener de 2019).

2. Així mateix, també poden ser beneficiàries de les ajudes les persones físiques o les juridicoprivades que siguin titulars d'esteses elèctriques d'alta tensió que, encara que no estiguin incloses en algun dels annexos citats en el paràgraf anterior, sí estiguin total o parcialment incloses dins les zones de protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques d'alta tensió definides en l'annex II de la Resolució del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca per la qual es delimiten les àrees prioritàries de reproducció, alimentació, dispersió i concentració local de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques (BOIB núm. 35, de 23 de març de 2017).

Tercer

Procediment de concessió i convocatòria

Segons el que disposa l'article 1 de les bases reguladores, aquests ajuts es concediran pel procediment de concurrència competitiva mitjançant convocatòria pública i d'acord amb els criteris de publicitat, objectivitat, transparència, igualtat i no discriminació.

Quart

Quantia de l'ajuda

1. De conformitat amb el que preveu l'apartat 1 de l'article 4 de les bases reguladores, es finançarà el 100% de l'import subvencionable (exclòs en tot cas l'IVA) dels projectes que tinguin per objecte:

  1.  L'adaptació de la totalitat o part de les esteses elèctriques aèries perilloses per a les aus que es relacionen en l'annex I de la Resolució del director general d'Espais Naturals i Biodiversitat de 16 de gener de 2019, sobre la relació d'esteses elèctriques perilloses per a les aus incloses en les zones de protecció que no s'ajusten a les prescripcions tècniques del Reial decret 1432/2008.
  2.  Respecte a les esteses elèctriques aèries perilloses per a les aus que es relacionen en l'annex II de la Resolució del director general d'Espais Naturals i Biodiversitat de 16 de gener de 2019, l'adaptació d'aquells trams que estan dins les zones de protecció de l'avifauna definides en l'annex II de la Resolució del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de 15 de març de 2017, per la qual es delimiten les àrees prioritàries de reproducció, alimentació, dispersió i concentració local de l'avifauna contra la col·lisió i electrocució en línies elèctriques.
  3.  L'adaptació dels trams de les esteses elèctriques aèries perilloses per a les aus dins les zones de protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques d'alta tensió definides en l'annex II de la Resolució del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de 15 de març de 2017 que no s'ajusten a les prescripcions tècniques del Reial decret 1432/2008, tot i que les esteses no figurin en els annexos I i II de la Resolució del director general d'Espais Naturals i Biodiversitat de 16 de gener de 2019.

2. D'acord amb l'article 4.2 de l'Ordre de bases reguladores, el cost mitjà màxim per suport a corregir per a la present convocatòria s'estableix en 3.002,99 euros (IVA exclòs).

Cinquè

Sol·licituds

1. Els beneficiaris han de presentar una sol·licitud individual per cada un dels projectes per als quals es sol·licita una subvenció, que ha de tenir per objecte l'adaptació d'una única línia elèctrica.

2. Les sol·licituds han de presentar-se seguint el que disposa l'art. 17 de les bases reguladores i han de presentar-se en el termini establert en el punt sisè d'aquesta convocatòria, d'acord amb el model oficial que figura com a annex II de la present Ordre, acompanyades de la documentació requerida, i dirigides a la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

3. Les sol·licituds han de presentar-se exclusivament de manera electrònica mitjançant el tràmit telemàtic que estarà disponible en el procediment publicat en la Seu Electrònica d'aquesta Administració (https://www.caib.es/seucaib).

Sisè

Terminis

1. El termini de presentació de les sol·licituds és de 30 dies hàbils, a comptar des de l'endemà de la publicació simultània de la present convocatòria i del seu extracte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

2. Els projectes objecte de subvenció poden haver-se iniciat a partir l'1 de gener de 2022. Els beneficiaris han d'indicar expressament en la sol·licitud la data d'inici del projecte a subvencionar.

3. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa és de sis mesos, a comptar des de l'endemà de la data d'acabament del termini de presentació de sol·licituds. La manca de resolució expressa i notificació, en el termini indicat, te caràcter desestimatori, amb aplicació de la figura del silenci administratiu negatiu.

4. El termini d'execució del projecte o activitat objecte de subvenció es concretarà en la resolució de concessió. Aquest termini es pot prorrogar, a petició de beneficiari, per resolució del conseller en els termes prevists en l'article 25 de les bases reguladores. Les pròrrogues s'han de sol·licitar i resoldre abans del venciment del termini d'execució.

Ni el termini que es fixi en la resolució de concessió ni el de les pròrrogues que es puguin concedir podrà excedir del 31 de desembre de 2025.

5. El termini màxim de presentació de la documentació justificativa de les despeses, a què es refereix l'article 27.4 de l'Ordre, s'ha de concretar a la resolució de concessió i, en tot cas, no pot ser superior a tres mesos, des de la data de finalització del termini d'execució del projecte.

Setè

Import màxim de la convocatòria i crèdits pressupostaris als quals s'imputa

L'import màxim que es destina a aquesta convocatòria és de 864.863,82 € (vuit-cents seixanta-quatre mil vuit-cents seixanta-tres euros i vuitanta-dos cèntims) amb càrrec a la partida pressupostària 15301G/571F0144510 10, dels Pressuposts Generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2022-2025, Fons MR02C04I02 del Pla de Recuperació,Transformació i Resiliència, finançat pel Mecanisme de Recuperació i Resiliència, dins de la política palanca II «Infraestructures i ecosistemes resilients», Component 4 «Conservació i restauració d'ecosistemes i la seva biodiversitat», Inversió 2 «Conservació de la biodiversitat terrestre i marina», aprovada per Acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient celebrada en data 14 d'abril de 2021, en la qual es van aprovar els criteris objectius de distribució i la distribució territorial dels crèdits pressupostaris entre les comunitats autònomes i ciutats amb Estatut d'autonomia, destinats a l'aplicació del Reial decret 1432/2008, de 29 d'agost, per a la modificació d'esteses elèctriques, Acord modificat per l'Acord de la Conferencia Sectorial de Medi Ambient celebrada en data 15 de desembre de 2021.

El desglossament d'aquesta aportació per anualitats i aplicacions pressupostàries és el següent:

Any

Quantia

Partida pressupostària

2023

410.400,00 €

15301 G/571F01 77000 00 MR003

45.600,00 €

15301 G/571F01 78000 00 MR003

2024

183.988,72 €

15301 G/571F01 77000 00 MR003

20.443,19 €

15301 G/571F01 78000 00 MR003

2025

183.988,72 €

15301 G/571F01 77000 00 MR003

20.443,19 €

15301 G/571F01 78000 00 MR003

TOTAL

864.863,82 €

 

La distribució dels fons establerta per a cada exercici i subconcepte en les aplicacions pressupostària indicades té un caràcter estimatiu. La Comissió Avaluadora proposarà en l'informe que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució de concessió a què es refereix l'art. 7.1.d) de les bases reguladores, l'ajustament que resulti necessari i l'oportuna modificació de les partides pressupostàries, sense augmentar en cap cas el crèdit total, en vista de les persones i les entitats que hagin resultat beneficiàries i dels projectes, actuacions i activitats que han estat objecte de subvenció, per tal de poder imputar correctament els compromisos de finançament i les despeses lligades, tenint en compte el tipus de persona o entitat beneficiària, el calendari previst per a l'execució dels diferents projectes, els eventuals pagaments fraccionats que es preveuen dur a terme i finalment les anualitats en les quals es pretenen imputar tant els pagaments fraccionats com la resta de pagaments que escaiguin, prèvia la justificació de les despeses d'acord amb el que preveuen al respecte les bases reguladores i aquesta convocatòria.

Vuitè

Comissió avaluadora

1. La composició de la Comissió Avaluadora, a què es refereix l'article 19.3 de les bases reguladores, és la següent:

a. Presidenta: la cap del Departament de Medi Natural

b. Sis vocals:

1. Tres tècnics de la direcció general competent en matèria d'espais naturals i biodiversitat designats per la persona titular, un dels quals farà les funcions de secretari.

2. Una persona representant del servei jurídic, designat per la Secretaria General.

3. Una persona representant del servei de Gestió Econòmica, designat per la Secretaria General.

4. Una persona representant del Servei de Transport i Distribució d'Energia i Generació Tèrmica, de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic.

2. En les designacions del director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, de la secretària general i del director general d'Energia i Canvi Climàtic, s'ha de tenir en compte una presència equilibrada d'homes i dones, per la qual cosa es coordinaran ambdós titulars dels òrgans directius.

3. La Comissió avaluadora ajustarà el seu funcionament al que estableix l'article 21 de les bases reguladores.

Novè

Criteris objectius per a l'atorgament de la subvenció

1. Les sol·licituds que reuneixin tots els requisits seran sotmeses a una fase d'avaluació en la qual cadascun dels projectes subvencionables serà puntuat d'acord amb els següents criteris específics de valoració, que desglossen els criteris generals establerts a l'article 20 de les bases reguladores:

a. Mortalitat d'avifauna en les línies objecte de l'actuació, constatada mitjançant acta o informe d'agents de l'autoritat, anterior a la publicació de l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears:

  • 1 punt per cada exemplar d'espècie d'au catalogada en perill d'extinció al Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades o en el Catàleg Balear d'Espècies Amenaçades i d'Especial Protecció.
  • 0,5 punts per cada exemplar d'espècie d'au catalogada com a vulnerable en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades o en el Catàleg Balear d'Espècies Amenaçades i d'Especial Protecció.
  • 0,3 punts per cada exemplar d'espècie d'au inclosa al Llistat d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial o en el Catàleg Balear d'Espècies Amenaçades i d'Especial Protecció no catalogada en perill d'extinció ni vulnerable.
  • 0,1 punts per cada exemplar de qualsevol espècie de fauna vertebrada que no figuri al Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades ni al Llistat d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial ni al Catàleg Balear d'Espècies Amenaçades i d'Especial Protecció.

b. Ubicació de la línia elèctrica objecte de l'actuació

  • Si la línia elèctrica objecte de l'actuació es troba íntegrament dins l'àmbit d'un o diversos espais de rellevància ambiental: 2 punts.
  • Si la línia elèctrica objecte de l'actuació es troba parcialment dins l'àmbit d'un o diversos espais de rellevància ambiental: 1 punt.

c. Així mateix, i d'acord amb el que disposa l'art. 20 de les bases reguladores, per cada línia elèctrica objecte de l'actuació s'atorgaran 0,3 punts per cada reducció en 100 euros de cost unitari mitjà de correcció per suport recollit en el pressupost, en relació al cost mitjà màxim de correcció per suport recollit en la convocatòria.

2. En tot cas, els criteris hauran de ser acreditats pel sol·licitant de la subvenció.

Desè

Justificació i pagament de la subvenció

La justificació i el pagament de l'ajut es realitzaran de conformitat amb el que disposen els articles 27 i 28 de les bases reguladores. A tal efecte, el beneficiari ha de presentar una sol·licitud de pagament, conforme al model establert a l'annex IV de la present ordre, acompanyada de la documentació justificativa indicada en l'apartat 6 de l'article 27.

Onzè

Pagament fraccionat

1. Els beneficiaris poden sol·licitar un pagament fraccionat de l'import de la subvenció atorgada per un projecte, mitjançant justificacions i liquidacions parcials, d'acord amb les prescripcions següents:

a. La justificació prèvia de l'activitat realitzada parcialment s'ha de dur a terme mitjançant la presentació de la documentació indicada a l'article 27 de l'Ordre.

b. Únicament poden ser objecte de pagament fraccionat les despeses efectivament executades i pagades abans de presentar la documentació justificativa per acollir-se al pagament fraccionat.

c. Les quantitats o imports a pagar de manera fraccionada no poden ser superiors al 50% de la subvenció atorgada per a aquell projecte.

d. La memòria d'actuació justificativa a la qual fa referència l'article 27.6 de l'Ordre a presentar al final de l'execució ha d'abastar la totalitat del projecte, independentment de la documentació aportada per obtenir el pagament fraccionat.

 

Dotzè

Naturalesa jurídica de la convocatòria i la seva impugnació

La present convocatòria tindrà efecte el mateix dia de la publicació, simultània a la de l'extracte, en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

D'acord amb el que estableix la disposició addicional tercera de l'Ordre, té la naturalesa jurídica d'un acte administratiu, que exhaureix la via administrativa, contra la qual pot interposar-se, alternativament, recurs potestatiu de reposició davant el Conseller de Medi Ambient i Territori, en el termini d'un mes comptador a partir de l'endemà de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, o directament recurs contenciós administratiu en el termini de 2 mesos, davant l'òrgan adient de la jurisdicció contenciosa.

Documents adjunts