Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TERRITORI

Núm. 260571
Acord de la Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial pel qual es modifica l’Acord aprovat per la Junta Rectora en sessió ordinària de dia 5 de juliol de 2022 dels (4) models de conveni de col·laboració entre el Consorci Serra de Tramuntana i els diferents gestors ubicats dins la delimitació geogràfica Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial que vulguin acollir-se al règim d’ús del distintiu "Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial", rectificat per Acord de la Junta Rectora de 27 d’octubre de 2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana en sessió ordinària de 6 de març de 2023 ha aprovat el següent Acord:

“Antecedents

1.En data 5 de juliol de 2022,  la Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana va aprovar en sessió ordinària -SEFYCU 2933897- l'Acord d'aprovació dels quatre (4) models de conveni de col·laboració entre el Consorci Serra de Tramuntana i els diferents gestors ubicats dins la delimitació geogràfica Serra de Tramuntana que vulguin acollir-se al règim d'ús del distintiu “Serra de Tramuntana Mallorca Patrimoni Mundial”:

  1. Conveni de col·laboració per l'ús del distintiu entre el CST i els productors/i o transformadors de productes agraris i agroalimentaris_ MODEL 1.
  2. Conveni de col·laboració per l'ús del distintiu entre el CST i els titulars de possessions i altres béns immobles amb valor patrimonial i/o cultural_ MODEL 2.
  3. Conveni de col·laboració per l'ús del distintiu entre el CST i els titulars d' establiments hoteleres, restaurants, cafeteries, bars i botigues de menjar_ MODEL 3.
  4. Conveni de col·laboració per l'ús del distintiu entre el CST i les empreses i altres entitats que contribueixin a difondre i/o preservar el paisatge de la Serra de Tramuntana_ MODEL 4.

2. En data 27 d'octubre de 2022, la Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial va aprovar en sessió ordinària – SEFYCU 3014487- la rectificació de l'errada material advertida al segon paràgraf del punt 1 de la clàusula tercera punts A) i B) de l'Annex 1 de l'Acord de 5 de juliol de 2022 relatiu al conveni de col·laboració per l'ús del distintiu entre el CST i els productors i/o transformadors de productes agraris o alimentaris en el següent sentit:

On diu:

* “En cap cas es regularà la qualitat, el procediment d'elaboració ni altres característiques del producte o de la seva producció, únicament la procedència. Els productes amprats per una  D.O.P  o una I.G.P podran sol·licitar l'ús del distintiu SERRA DE TRAMUNTANA MALLORCA PATRIMONI MUNDIAL mitjançant la subscripció del present conveni de col·laboració, sempre el producte hagi  estat produït en la seva totalitat dins dels límits del mapa Annex, sense que sia requisit previ que el producte estigui inscrit  en una D.O.P o a en una I.G.P.”

Ha de dir:

* “En cap cas es regularà la qualitat, el procediment d'elaboració ni altres característiques del producte o de la seva producció, únicament la procedència. Els productes amprats per una  D.O.P  o una I.G.P podran sol·licitar l'ús del distintiu SERRA DE TRAMUNTANA MALLORCA PATRIMONI MUNDIAL mitjançant la subscripció del present conveni de col·laboració, sempre que el producte hagi  estat produït en la seva totalitat dins dels límits del mapa Annex, essent requisit previ que el producte estigui inscrit  en una D.O.P o a en una I.G.P.”

3. En data 27 de desembre de 2022 es varen signar els quatre primers convenis de col·laboració del Model 1 amb els següents productors i transformadors de productes agraris:

- COOPERATIVA AGRÍCOLA DE SÓLLER

- COOPERATIVA PAGESA DE POLLENÇA

- VINYES MORTITX S.A

- FORMATGES TRAMUNTANA S.L.

4. Posteriorment a la seva aprovació, el servei de correcció lingüística va detectar una sèrie d'errades que fan necessari l'adequació del text al compliment de la normativa lingüística.

5. Amb l'objecte d'emparar tots els productes que poden gaudir del distintiu, es va sol·licitar a la Oficina de la Propietat Intel·lectual de la Unió Europea ( EUIPO) la  inscripció d'una nova marca eliminant  el terme “Mallorca” de la nomenclatura, amb els següents objectius:

  1. Respectar les reglamentacions europees sobre la lliure circulació de mercaderies i denominacions d'origen.
  2. Emfatitzar el nom de la SERRA DE TRAMUNTANA amb la idea de focalitzar els productes de la Serra front a la resta de la illa.
  3. Assimilar-ho al nom donat per la UNESCO a la declaració de Patrimoni Mundial “Cultural Landscape of the Serra de Tramuntana” ( El paisatge cultural de la Serra de Tramuntana) de 29 de juny de 2011.

En data 25 de gener de 2023 l'Oficina Española de Patentes y Marcas notifica al Consorci Serra de Tramuntana la inscripció inicial de la nova marca “SERRA DE TRAMUNTANA PATRIMONI MUNDIAL” perquè sia amprada en l'ús del Distintiu, i que ja es pot començar a usar i comercialitzar.

6. Arrel de la presentació de les primeres sol·licituds d'adscripció al conveni de col·laboració per part de transformadors de productes agraris, es constata que el requisit consistent en que l'empresa transformadora hagi de tenir el seu  domicili fiscal dins dels límits del mapa Annex fa que s'hagin d'excloure aquells transformadors que, tenint la seva explotació, fàbrica, establiment comercial o industrial dins els límits del mapa del Distinitu, pertanyin a un grup d'empreses que té el seu domicili fiscal o social fora d'aquests límits per una qüestió d'organització interna o de centralització de la gestió administrativa i de direcció dels seus negocis; per la qual cosa, correspon modificar el punt 2 de l'apartat B) de la clàusula Tercera del Model 1 de Conveni en el següent sentit:

On diu:

“L'empresa transformadora haurà de tenir el domicili fiscal dins els límits del mapa Annex al present conveni”

Ha de dir:

“ L'empresa transformadora haurà de tenir la seva explotació, fàbrica i/o establiment industrial o comercial dins els límits del mapa Annex”

7. El 22 de febrer de 2023 la tècnica jurídica del Consorci Serra de Tramuntana emet informe jurídic favorable en relació a la modificació de l'Acord de 5 de juliol de 2022 d'aprovació dels quatres ( 4 models de conveni) per l'ús del distintiu, rectificat per Acord de la Junta Rectora de 27 d'octubre de 2022.

Fonaments de dret

1.El Reglament (UE) Nº 1151/2012 del Parlament europeu i del Consell de 21 de novembre de 2012 sobre els règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris, regula en els seus arts 11 a 14, la protecció de les D.O.P e I.G.P i la relació de les marques amb aquestes.

Amb l'objectiu de que la marca del distintiu no entri en col·lisió amb les denominacions  de les distintes D.O.P i/o I.G.P, s'ha procedit a eliminar el terme MALLORCA de la seva nomenclatura. Així, la denominació del Distintiu per a productes amprats per aquest serà “SERRA DE TRAMUNTANA PATRIMONI MUNDIAL” en lloc de “SERRA DE TRAMUNTANA MALLORCA PATRIMONI MUNDIAL. No obstant això, per aquells productes amprats per una D.O.P o una I.G.P, serà requisit necessari que el producte estigui inscrit prèviament en la D.O.P o I.G.P corresponent, independentment de que el productor o producte tingui el seu origen a la Serra de Tramuntana.

2. La utilització del distintiu no té com a objectiu la promoció dels productes de la Serra en detriment de la resta de productes mallorquins, sinó com una mesura que incentivi la producció agrària quasi artesanal i deficitària dins aquest territori, donant un reconeixement o valor afegit a aquests productes, bens o serveis , en el sentit de que siguin indicatius dels valors de la declaració de patrimoni mundial: manteniment del paisatge cultural i agricultura sostenible. Amb l'objectiu d'emfatitzar i donar més rellevància al territori de la SERRA DE TRAMUNTANA, focalitzant els productes i serveis produïts dins aquest territori protegit, s'ha procedit a eliminar el terme MALLORCA de la denominació del Distintiu.

3. La declaració  de  la UNESCO de 29 de juny 2011 de patrimoni mundial en la categoria de paisatge cultural es va denominar “ Cultural Landscape of the Serra de Tramuntana” (“ El paisatge cultural de la Serra de Tramuntana”). En conseqüència, resulta més adient assimilar el nom del distintiu a n'aquesta nomenclatura que aglutina als productes i serveis originaris de la Serra de Tramuntana amb la denominació atorgada per la UNESCO i que fa únicament referència a la SERRA DE TRAMUNTANA, resulta una altra argument de pes per a procedir a la modificació de la nomenclatura del Distintiu.

4. L'art. 48.2.b) de la Llei 58/2003, de 17 de desembre,  General Tributaria estableix que  “per a les persones jurídiques, el seu domicili fiscal serà el seu domicili social sempre que en ell estigui efectivament centralitzada la seva gestió administrativa i la direcció dels seus negocis. En tot cas, s'atendrà al lloc en el que es dugui a terme aquesta gestió o direcció.

Quan no pugui determinar-se  el lloc del domicili fiscal d'acord amb els criteris anteriors prevaldrà aquell on radiqui el major valor de l'immobilitzat. “

Atès que el que importa de cara  a l'ús del Distintiu és que el sol·licitant transformador de productes agraris tingui  l'establiment comercial, la fàbrica o indústria transformadora dins els límits del mapa del Distintiu i que la matèria primera que empra en la transformació del producte sia originària de la Serra de Tramuntana, el seu domicili fiscal resulta indiferent i per tant correspon excloure'l com a requisit i modificar-ho per l'adreça de la seva factoria.

Per tot l'exposat, proposo elevar a la  Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial el següent:

ACORD

Primer: Modificar l'Acord de 5 de juliol de 2022 d'aprovació dels 4 models de Conveni de col·laboració entre el Consorci Serra de Tramuntana i els gestors de la Serra ubicats dins la delimitació geogràfica que vulguin acollir-se al règim d'ús del Distintiu rectificat per Acord de la Junta Rectora de 27 d'octubre de 2022 , en el següent sentit:

  1. Eliminar el topònim MALLORCA de la nomenclatura del distintiu, resultant que la denominació del distintiu serà “ SERRA DE TRAMUNTANA PATRIMONI MUNDIAL”  en lloc de “ SERRA DE TRAMUNTANA MALLORCA PATRIMONI MUNIDAL”.
  2.  Introduir les correccions de gramàtica lingüística observades amb posterioritat pel Departament de Política Lingüística.
  3. Introduir la rectificació de l'errada material del segon paràgraf del punt 1 de la clàusula Tercera punts A) i B) de l'Annex aprovada per l'Acord d'aprovació de 27 d'octubre de 2022.
  4. Modificar el punt 2 de l'apartat B) de la clàusula Tercera del model 1 de Conveni que estableix que serà requisit pels transformadors de productes agraris tenir el domicili fiscal dins els límits del mapa Annex en el sentit de que serà requisit que tinguin ubicada la seva factoria, establiment comercial o industrial dins els límits del mapa Distintiu però no el seu domicili fiscal.

Segon.- Ordenar la publicació d'aquest Acord de modificació junt amb els quatre (4) models de conveni revisats pel Departament de Política Lingüística inclosa la rectificació d'errada material aprovada per l'Acord de Junta Rectora de 27 d'octubre de 2022,  en el Butlletí de les Illes Balears així com en la pàgina web institucional del Consorci Serra de Tramuntana ( http://www.serradetramuntana.net).

Tercer.- Ordenar  la redacció i formalització d'una addenda als convenis ja signats amb data 27 de desembre de 2022 amb els següents productors: COOPERATIVA AGRÍCOLA SAN BARTOLOMÉ DE SOLLER, COOPERATIVA PAGESA DE POLLENÇA, VINYES MORTITX S.A. i FORMATGES TRAMUNTANA S.L, per adaptar-los a la nova denominació del Distintiu i a les modificacions del present acord.

Quart.- Obrir el termini per a presentar sol·licituds d'adscripció al conveni models 2 (titulars de possessions i altres bens immobles amb valor patrimonial i/o cultural) model 3 ( establiments hotelers, restaurants, cafeteries, bars i botigues de menjar) i model 4 ( empreses i entitats sense ànim de lucre generadors de paisatge) a partir del dia següent a la publicació d'aquest Acord de modificació en el  Butlletí de les Illes Balears ( BOIB).”

 

Palma, 21 de març de 2023

El cap de servei jurídic del Servei de Gestió de Paratges Culturals Pere Josep Rosiñol Andreu

 

Model de conveni de col·laboració entre el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial i el gestor de la serra de Tramuntana [nom del gestor] ubicat dins la delimitació geogràfica de la serra de la Tramuntana que volen acollir-se al règim d'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial»

[Model 1.Productors i transformadors de productes agraris ]

Parts

(Nom i llinatges), presidenta del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, actuant en representació del Consorci Serra de Tramuntana i en virtut de la competència delegada de l'article 9.1.t) dels estatuts del Consorci (BOIB núm. 72, de 30 de maig de 2019).

(Nom i llinatges) ............................................................................................................ amb NIF.............................., en representació de ......................................................................................................, amb CIF.......................... i domicili a l'efecte de notificacions a ........................................................... del municipi de ....................... (comunitat autònoma de ..................................), telèfon................ i adreça electrònica ............................................................. (d'ara endavant, la persona interessada).

Antecedents

1. El Consorci Serra de Tramuntana és l'entitat jurídica pública amb personalitat jurídica pròpia creada, entre d'altres, per executar el Pla de Gestió del Paisatge Cultural de la Serra de Tramuntana, aprovat el gener de 2010 pel Departament de Territori del Consell de Mallorca, i que té com a objectiu genèric la gestió integrada de totes les accions que tenen incidència sobre la Serra, amb la finalitat d'adaptar-les i coordinar-les a fi de permetre la conservació i protecció del bé. Així mateix, el Consorci vetla pel compliment dels requisits que la UNESCO va tenir en compte per declarar, el 29 de juny de 2011, la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial en la categoria de paisatge cultural.

2. El Pla de Gestió preveu, entre els programes de gestió del bé inclosos en el punt 5, apartat 2, el programa de desenvolupament econòmic que té com a meta principal «preservar, revalorar i potenciar un desenvolupament sostenible de la Serra tenint en compte les persones que ho fan possible; prioritzant el desenvolupament d'aquelles activitats que permetin el manteniment i la continuïtat dels processos i dinàmiques agropecuàries i agroturístiques que singularitzen el paisatge de la serra de Tramuntana, amb els objectius següents:

1. Compensar els pagesos i propietaris pels serveis ambientals i culturals que realitzen.

2. Impulsar polítiques per fer rendible l'activitat agrària, forestal i l'artesania, per garantir els usos agraris de les finques.

3. Impulsar actuacions de recuperació de bancals.

4. Desestacionalitzar el turisme fomentant les modalitats de turisme rural i ecoturisme.

5. Incentivar l'ús de productes autòctons en determinats serveis.

6. Impulsar l'agricultura ecològica a la comarca.»

El compliment d'aquests objectius està vinculat a quatre grans estratègies, una de les quals és el desenvolupament d'un distintiu comú a tota la delimitació del paisatge cultural de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial UNESCO, vinculat al turisme cultural, gastronòmic i de naturalesa, com a garantia de reconeixement del prestigi que suposa pertànyer a la declaració de patrimoni mundial de la serra de Tramuntana.

3. La Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana, en la sessió ordinària de 28 d'octubre de 2021, va aprovar la regulació, mitjançant convenis de col·laboració, de la cessió d'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» per part dels diferents gestors implicats, amb l'objectiu de promoure la viabilitat econòmica dels productes elaborats en aquest paratge emblemàtic declarat patrimoni mundial i contribuir a preservar el paisatge cultural reconegut per la UNESCO en la declaració.

4. En data 5 de juliol de 2022 la Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana va aprovar l'Acord d'aprovació dels 4 models de conveni de col·laboració per l'ús del distintiu, el qual fou rectificat per Acord de la Junta Rectora de 27 d'octubre de 2022 i de 6 de març de 2023.

5. El 25 de gener de 2023 l'Oficina Española de Patentes y Marcas notificà al Consorci la inscripció inicial de la nova marca “SERRA DE TRAMUNTANA PATRIMONI MUNDIAL” perquè sia amprat en l'ús del Distintiu amb l'objectiu de enfatitzar el topònim Serra de Tramuntana i assimilar-ho a la nomenclatura de la UNESCO, el qual ja es pot començar a usar i comercialitzar.

6. Amb la signatura d'aquest conveni es pretén que els diferents gestors que es troben dins la delimitació de la Serra, entre els quals hi ha els productors i transformadors de productes agraris (persones físiques i jurídiques titulars d'explotacions agràries i les cooperatives) puguin fer ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» i se'n puguin beneficiar, amb la finalitat, d'una banda, de donar visibilitat als productes, béns i serveis dins la delimitació de la Serra, indicatius no només del lloc d'elaboració o ubicació, sinó també del compliment d'uns paràmetres lligats als valors de la declaració de patrimoni mundial: sostenibilitat del territori i preservació i conservació del paisatge; i, de l'altra, de donar informació sobre aquests productes, béns i serveis. Tot això per promoure l'economia circular i la visibilització d'aquest territori reconegut per la UNESCO en la categoria de paisatge cultural.

Les parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest conveni, d'acord amb les següents

Clàusules

Primera

Objecte del conveni

El present conveni té per objecte establir els termes i les condicions generals per a l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» per part dels productors i transformadors de productes agraris (persones físiques i jurídiques titulars d'explotacions agràries i cooperatives) que compleixen els requisits establerts en la clàusula tercera del present conveni, amb l'objectiu de mantenir i millorar la producció agrària i promoure la viabilitat econòmica dels productes elaborats en aquest paratge emblemàtic, declarat patrimoni mundial.

Segona

Àmbit d'aplicació del conveni

El present conveni es pot aplicar:

a. Als productors agraris respecte als productes que hagin estat produïts íntegrament dins els límits del mapa annex, el qual s'ha elaborat tenint en compte els límits establerts en la declaració de patrimoni mundial de la UNESCO.

b. Als transformadors de productes agraris respecte als productes la matèria primera principal dels quals hagi estat produïda dins els límits del mapa annex, sempre que el domicili estigui dins els límits del mapa annex. S'entén per domicili l'explotació, fàbrica i/o establiment industrial o comercial.

 

Tercera

Requisits de les persones interessades

A. Els productors agraris que estiguin interessats en subscriure el present conveni de col·laboració per a l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» han de complir els requisits següents:

1. El producte que es vol comercialitzar amb el distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» ha de ser produït en la seva totalitat (100 %) dins els límits del mapa annex al present conveni.

*En el cas de productors carnis, els animals es poden sacrificar fora dels límits STPM.

*En cap cas no es regula la qualitat, el procediment d'elaboració ni altres característiques del producte o de la producció, únicament la procedència. Els productes emparats per una DOP o una IGP poden sol·licitar l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» mitjançant la subscripció del present conveni de col·laboració, sempre que hagi estat produït en la seva totalitat dins els límits del mapa annex, essent requisit previ que el producte estigui inscrit en la D.O.P o I.G.P corresponent.

2. L'explotació ha d'estar donada d'alta en el Registre Interinsular Agrari de les Illes Balears (RIA) en la data de la sol·licitud de subscripció del present conveni.

No es consideren vàlides les explotacions inscrites en la categoria d'oci i autoconsum.

3. El producte ha de complir la normativa de seguretat alimentària i ha d'estar inscrit en el registre sanitari corresponent.

4. El productor agrari ha d'estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

S'ha d'acreditar que la persona interessada està al corrent de les obligacions tributàries amb el Consell Insular de Mallorca, amb el Consorci Serra de Tramuntana, amb l'Agència Tributària (AEAT) i amb la Seguretat Social. Aquests requisits els comprovarà d'ofici el Consorci Serra de Tramuntana o el Consell de Mallorca, ja que la presentació d la sol·licitud per subscriure aquest conveni de col·laboració suposa l'autorització per comprovar-ho, llevat que s'hi oposi expressament. Si la persona titular s'oposa expressament a la comprovació d'ofici, ha de presentar el certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries davant l'Agència Tributària, Seguretat Social i Consell de Mallorca i Consorci Serra de Tramuntana .

El compliment d'aquests requisits es comprovarà amb la documentació relacionada en el model normalitzat de sol·licitud de subscripció del present conveni, que està a disposició de les persones interessades en la Seu Electrònica del Consorci Serra de Tramuntana (http://www.serradetramuntana.net).

 

B. Els transformadors de productes agraris que estiguin interessats a subscriure el present conveni de col·laboració per a l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» han de complir els requisits següents:

1. La matèria primera principal emprada en la transformació del producte ha d'haver estat produïda dins els límits del mapa annex. Es considera que la matèria primera principal és la que defineix el producte.

*En el cas de productors carnis, els animals es poden sacrificar fora dels límits STPM.

*En cap cas no es regula la qualitat, el procediment d'elaboració ni altres característiques del producte o de la producció, únicament la procedència. Els productes emparats per una DOP o una IGP poden sol·licitar l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» mitjançant la subscripció del present conveni de col·laboració, sempre que la matèria principal que defineix el producte hagi estat produïda en la seva totalitat dins els límits del mapa annex, essent requisit previ que el producte estigui inscrit en la D.O.P o o I.G.P.

2. L'empresa transformadora ha de tenir la seva explotació, fàbrica i/o establiment industrial o comercial dins els límits del mapa annex al present conveni.

3. L'empresa transformadora haurà de complir amb la normativa de seguretat alimentària i ha d'estar inscrita en el registre sanitari corresponent.

4. L'empresa transformadora ha d'estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

S'ha d'acreditar que la persona interessada està al corrent de les obligacions tributàries amb el Consell Insular de Mallorca, amb el Consorci Serra de Tramuntana, amb l'Agència Tributària (AEAT) i amb la Seguretat Social. Aquests requisits els comprovarà d'ofici el Consorci Serra de Tramuntana o el Consell de Mallorca, ja que la presentació de la sol·licitud per subscriure aquest conveni de col·laboració suposa l'autorització per comprovar-ho, llevat que s'hi oposi expressament. Si la persona titular s'oposa expressament a la comprovació d'ofici, ha de presentar el certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries davant l'Agència Tributària, Seguretat Social i Consell de Mallorca i Consorci Serra de Tramuntana .

El compliment d'aquests requisits es comprovarà amb la documentació relacionada en el model normalitzat de sol·licitud de subscripció del present conveni, que està a disposició de les persones interessades en la Seu Electrònica del Consorci Serra de Tramuntana (http://www.serradetramuntana.net).

Quarta

Compromisos d'ambdues parts

A. El Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial es compromet a:

1. Lliurar a la persona interessada el suport informàtic amb la imatge corporativa i el manual d'ús, que contindrà els dos (2) elements característics que formen el distintiu (la tipografia i l'element gràfic), els quals es podran utilitzar conjuntament o de forma independent, sense alterar cap característica de les que figuren en el segell registrat i sense alterar-ne les proporcions.

2. Fer campanyes de difusió per donar a conèixer i promoure el distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial», de manera que la informació per sol·licitar l'ús del distintiu arribi al major nombre d'agents implicats que puguin beneficiar-se'n així com al públic en general per a una major informació i coneixement, mitjançant instruments per a la difusió (creació d'un blog en el web de la corporació, xarxes socials Instagram i Facebook).     

3. Oferir a la persona interessada recursos per promocionar i publicitar el distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial».

4. Organitzar taules i tallers de formació amb els actors clau implicats en la promoció dels productes i serveis autoritzats a utilitzar el distintiu.

5. Incentivar una economia circular dins la delimitació geogràfica de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial.

B. La persona interessada es compromet a:

1. Complir la normativa de seguretat alimentària i haver inscrit l'empresa en el registre de seguretat alimentària corresponent.

2. Fer ús del distintiu sense alterar-ne cap característica bàsica i respectant la identitat corporativa existent. Els dos (2) elements característics que componen el distintiu (la tipografia i l'element gràfic) es poden utilitzar conjuntament o de forma independent sense alterar cap característica de les que figuren en el segell registrat, sense modificar-ne ni les proporcions ni els colors. S'han de situar sense superposicions, de manera que es puguin veure complets i sense alteracions respecte a la descripció feta en el document denominat Imatge corporativa, que es facilitarà en el moment de la concessió de l'ús del distintiu mitjançant la signatura d'aquest conveni.

 

​​​​​​​3. Facilitar al Consorci Serra de Tramuntana, en el moment que siguin requerides, les comprovacions i dades necessàries amb la finalitat de corroborar que es mantinguin les condicions inicials d'atorgament de l'autorització.

4. Comunicar per escrit al Consorci Serra de Tramuntana qualsevol modificació que es produeixi en les condicions per les quals va obtenir la cessió de l'ús del distintiu. Si el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial considera que la modificació pot afectar els requisits ja acreditats, establirà l'avaluació oportuna per part de la Comissió Avaluadora i de Seguiment per verificar la validesa de l'autorització en les condicions noves.

5. Assolir, durant el període de vigència del conveni, un mínim de tres (3) compromisos socials i de divulgació del distintiu (bloc C) i un mínim de tres (3) compromisos ambientals (bloc A per a productors agraris i bloc B per a transformadors agraris).

A) Compromisos ambientals per a productors agraris: assumir almanco 3 dels compromisos següents relacionats amb l'agricultura sostenible en el termini de vigència del conveni (3 anys):

1. Disposar del certificat d'agricultura integrada o d'agricultura ecològica de les Illes Balears.

2. Disposar d'un sistema de gestió de residus que fomenti la reducció, la reutilització i el reciclatge.

3. Fer un ús eficient de l'aigua mitjançant sistemes de control i regulació (aixetes monocomandament, filtres d'aire, cisternes de doble descàrrega o descàrrega interrompuda).

4. Utilitzar energies renovables per fomentar l'eficiència energètica.

5. Mantenir o recuperar varietats tradicionals i/o races autòctones.

6. Mantenir el sòl amb coberta verda permanent i/o incorporar-hi les restes de poda.

7. Tenir un acord de custòdia o contracte territorial.

8. Fer venda directa.

9. Disposar almanco d'un vehicle de zero emissions.

10. Facilitar el pasturatge de les terres mitjançant ramats propis o aliens.

B) Compromisos ambientals per a transformadors agraris: assumir almanco tres (3) dels compromisos ambientals següents en el termini de vigència del conveni (3 anys):

1. Disposar del certificat d'agricultura integrada o d'agricultura ecològica de les Illes Balears

2. Utilitzar matèries primeres de proximitat en el procés de transformació del producte.

3. Disposar d'un sistema de gestió de residus que fomenti la reducció, la reutilització i el reciclatge.

4. Fer un ús eficient de l'aigua mitjançant sistemes de control i regulació (aixetes monocomandament, filtres d'aire, cisternes de doble descàrrega o descàrrega interrompuda).

5. Substituir les bombetes incandescents i halògenes per unes de baix consum o LED i adoptar mesures per a l'estalvi de llum (interruptors temporitzats, cèl·lules d'il·luminació automàtica, etc.).

6. Utilitzar energies renovables per fomentar l'eficiència energètica.

7. Usar productes de neteja biodegradables.

8. Disposar almanco d'un vehicle de zero emissions.

C) Compromisos per a la divulgació del distintiu i compromisos socials: assumir almanco tres (3) dels compromisos següents durant els 3 anys de vigència del conveni:

1. Àmbit de divulgació i comunicació: organitzar i/o participar anualment en activitats de difusió i formació del distintiu STPM.

2. Àmbit de responsabilitat social: fer contractacions laborals en programes d'inserció laboral o per a persones en risc d'exclusió social i que promoguin la igualtat de dones i homes.

3. Àmbit de conservació del patrimoni: participar, organitzar i/o col·laborar en projectes de conservació i/o divulgació del patrimoni de la STPM i de caràcter social (campanyes, esdeveniments, actes públics, jornades, etc.).

4. Àmbit cultural i esportiu: promoure activitats de mecenatge artístic, cultural, esportiu, etc. o participar-hi (suport a conferències, teatre, música o activitats de qualsevol disciplina esportiva que tenguin relació amb la serra de Tramuntana).

5. Àmbit associatiu: promoure l'associacionisme sectorial i intersectorial d'activitats susceptibles a fer ús del distintiu (federació, associació de pimes per aconseguir objectius comuns relacionats amb la divulgació del distintiu STPM).

6. Àmbit de formació i recerca: establir acords de col·laboració amb escoles, universitats i centres d'investigació del territori per impulsar i/o facilitar treballs relacionats amb la serra de Tramuntana.

7. Àmbit educatiu i comunitari: fer tallers i jornades de formació sectorials (agricultura/restauració) vinculats a la STPM a escoles, associacions de veïns, comunitats, etc.

8. Àmbit de tradicions i festes populars: establir col·laboracions publicoprivades per promocionar la cultura, les tradicions i les festes populars de la serra de Tramuntana.

*L'assumpció dels compromisos dels diferents blocs (A, B i C) s'ha de demostrar amb la documentació relacionada en l'annex 2, la qual el Consorci verificarà el compliment, necessari per poder atorgar la pròrroga del conveni durant (3) tres anys més.

*Per al seguiment correcte del compliment dels compromisos, la persona sol·licitant ha d'aportar anualment al Consorci Serra de Tramuntana una memòria tècnica on s'exposin les actuacions fetes.

El Consorci es reserva la facultat de fer visites d'inspecció per verificar que es compleixen els compromisos assumits.

​​​​​​​Cinquena

Comissió avaluadora i de seguiment

La Comissió Tècnica creada per l'Acord de la Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana del 5 de juliol de 2022 i integrada per representants del Consell de Mallorca i del Consorci, així com per representants dels sectors econòmics i socials de la serra de Tramuntana triats per la Mesa Permanent del Consell de Participació del Consorci, es reunirà periòdicament un mínim de quatre (4) vegades a l'any i tindrà com a funcions bàsiques:

1. L'examen de les sol·licituds (annex 1) i la documentació aportada per les persones interessades a subscriure el present conveni de col·laboració per a l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» i la verificació de compliment dels requisits establerts en la clàusula tercera.

2. L'emissió de l'informe tècnic sobre la idoneïtat de la subscripció del conveni en vista de la documentació aportada, el compliment dels requisits i, si escau, la visita o inspecció feta.

3. El control de l'ús correcte del distintiu una vegada signat el conveni de col·laboració.

4. La comprovació de les sol·licituds de modificació de les condicions d'ús del distintiu una vegada signat el conveni de col·laboració, i l'establiment de la documentació necessària per fer la modificació sol·licitada.

5. L'aprovació de la pròrroga del conveni de col·laboració una vegada comprovat que la persona interessada compleix els compromisos elegits.

 

Sisena

Règim jurídic

1. El règim jurídic d'aquest conveni està constituït per les presents clàusules i per tot el que s'estableix en el capítol VI del títol preliminar de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; en la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; en el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, i en el Reial Decret 424/2017, de 28 d'abril, pel qual es regula el règim jurídic del control intern en les entitats del sector públic local.

2. El contingut del conveni és compatible amb les normes de la Unió Europea relatives a la protecció de les indicacions geogràfiques protegides i a les restriccions quantitatives en la lliure circulació de mercaderies.

Setena

Règim econòmic

Aquest conveni de col·laboració no comporta obligacions econòmiques per part del Consorci Serra de Tramuntana, ja que les possibles despeses inherents a la divulgació s'inclouen entre les finalitats del Consorci Serra de Tramuntana i que són les pròpies que es deriven del règim de declaració de la Serra com a patrimoni mundial, entre d'altres, «promoure iniciatives i projectes culturals orientats a la conservació i la millora del paisatge i del patrimoni cultural de la Serra» i «promoure iniciatives que contribueixin a preservar els valors i les activitats que han possibilitat el nomenament de la Serra de Tramuntana com a patrimoni mundial» (punts d i j, respectivament, de l'art. 4 dels estatuts del Consorci, publicats en el BOIB núm. 72, de 30 de maig de 2019).

Vuitena

Vigència

El dret a fer ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» té la durada de vigència del present conveni que es fixa en tres (3) anys comptadors des del dia que se signa.

Novena

Pròrroga

Una vegada arribada la data de fi, es preveu la possibilitat que el present conveni es pugui prorrogar per tres (3) anys més, sempre que la persona interessada demostri ―mitjançant la documentació assenyalada en l'annex 2― que ha assolit el mínim de compromisos relacionats en la clàusula quarta del conveni en relació amb els productes respecte als quals se li va atorgar el dret d'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial»:

A. Compromisos relacionats amb l'agricultura sostenible i mediambientals per a productors agraris.

B. Compromisos relacionats amb l'agricultura sostenible i mediambientals per a transformadors de productes agraris.

C. Compromisos socials i de divulgació del distintiu STPM.

El termini per sol·licitar la pròrroga del conveni és de dos mesos abans de la data de venciment, mitjançant la sol·licitud corresponent, a la qual s'ha d'adjuntar tota la documentació relacionada en l'annex 2 i una declaració responsable de no haver introduït canvis en els productes que ja havien estat autoritzats a usar el distintiu.

Per a les pròrrogues successives, s'ha d'acreditar el compliment de compromisos nous.

Desena

Modificació de les condicions de l'ús del distintiu

Durant la vigència del conveni i en el supòsit de modificació de les condicions de concessió del distintiu per canvi d'activitat, d'àmbit o de línia de productes, la persona interessada ha de sol·licitar la renovació de l'autorització d'ús del distintiu i ha d'acreditar aquests canvis amb la documentació pertinent.

La Comissió Avaluadora comprovarà el compliment dels requisits i emetrà un informe de valoració.

Onzena

Suspensió

El Consorci Serra de Tramuntana pot acordar suspendre l'ús del distintiu en els casos següents:

A. Quan el Consorci rebi una queixa o denúncia sobre el mal ús del distintiu.

B. Quan la persona o entitat autoritzada no compleixi amb un ús adequat del distintiu en relació amb els requisits pels quals s'ha obtingut la col·laboració.

En ambdós supòsits, el Consorci Serra de Tramuntana atorgarà a la persona o entitat autoritzada un termini de quinze dies hàbils perquè esmeni les observacions que se li han formulat. Si no les esmena en aquest termini, es revocarà de forma indefinida l'autorització d'ús del distintiu.

Dotzena

Formes d'extinció

Aquest conveni s'extingirà pel compliment de les actuacions que en constitueixen l'objecte o perquè s'ha incorregut en una de les causes de resolució.

Són causes de resolució:

A. El transcurs del termini de vigència sense que se n'hagi acordat la pròrroga.

B. L'acord unànime de tots els signats.

C. L'incompliment de les obligacions i els compromisos assumits per part d'algun dels signants. En aquest cas, qualsevol de les parts pot notificar a la part incomplidora un requeriment perquè compleixi en un termini determinat les obligacions o els compromisos que es considerin incomplits. Aquest requeriment s'ha de comunicar a la COMISSIÓ AVALUADORA, responsable del mecanisme de seguiment, vigilància i control de l'execució del conveni.

Si, un cop transcorregut el termini indicat en el requeriment, l'incompliment persisteix, el conveni s'entén resolt.

D. Per decisió judicial declaratòria de la nul·litat del conveni.

E. Per qualsevol altra causa diferent de les anteriors prevista en el conveni o en altres lleis.

 

Tretzena

Resolució de conflictes

Aquest conveni té naturalesa administrativa i per a qualsevol qüestió o divergència que es pugui derivar de la interpretació, de l'aplicació o del compliment de les presents clàusules, ambdues parts se sotmeten a la jurisdicció contenciosa administrativa, i es considera exclòs de l'àmbit d'aplicació de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic.

Catorzena

Protecció de dades

Les parts signants estan obligades a complir el que estableix la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia de drets digitals. En aquest sentit, es poden tractar les dades personals facilitades per dur a terme les activitats objecte del present conveni en els termes que s'estableixen i d'acord amb les instruccions facilitades pels responsables del seguiment.

El Consorci Serra de Tramuntana pot publicar en el seu web http://www.serradetramuntana.net les bases de dades de les persones físiques i jurídiques que tenen signat aquest conveni de col·laboració a l'efecte de donar difusió als productes que duen el distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial».

Com a mostra de conformitat, signem aquest conveni en dos exemplars.

Palma, en la data de la signatura electrònica

Pel Consorci Serra de Tramuntana                       Per [persona física o jurídica titular de l'explotació      agrària]

                                                                                             

 

​​​​​​​ANNEX 1 Sol·licitud d'adscripció al conveni col·laboració per a l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial»

Model 1. Productors i transformadors de productes agraris

Dades de la persona sol·licitant

Nom / Raó social

NIF/CIF

      

Nom de l'explotació agrícola

Núm. RIA

Adreça postal

Adreça electrònica                  Tel. contacte

Representant

Dades del producte

Tipus de producte

Nom

      

Marca

Núm. registre sanitari

Descripció

A) Requisits dels productors agraris

1. Origen geogràfic del producte (explotació agrícola on es desenvolupa l'activitat de producció)

Finca                             Adreça / Polígon i parcel·la                                   Municipi

2. Inscripció de l'explotació agrícola en el Registre Interinsular d'Explotacions Agrícoles (núm. RIA)

3. Inscripció en el registre sanitari corresponent

4. Estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social

B) Requisits dels transformadors de productes agraris

1. Origen geogràfic de la matèria primera principal del producte transformat (explotació agrícola on es desenvolupa l'activitat de producció de la matèria principal)

Finca                                  

Adreça / Polígon i parcel·la                     Municipi             

2. Domicili de l'empresa transformadora

Adreça / Polígon i parcel·la                    Municipi

3. Inscripció en el registre sanitari corresponent

4. Estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social

Documentació que s'ha de presentar:

A. Productors agraris

1. Origen geogràfic del producte (explotació agrícola on es desenvolupa l'activitat de producció i/o transformació)

  • Certificat d'empresa i del producte alimentari/agroalimentari que ha d'incloure:
    • La identificació del producte o de l'agrupació de productes.

2. Inscripció de l'explotació agrícola en el Registre Interinsular d'Explotacions Agrícoles (RIA)

  • Certificat d'inscripció en el RIA.

3. Inscripció en el registre sanitari corresponent

  • Certificat de núm. de registre sanitari.

4. Certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social

  • S'ha d'acreditar que la persona interessada està al corrent de les obligacions tributàries amb el Consell Insular de Mallorca, amb el Consorci Serra de Tramuntana, amb l'Agència Tributària (AEAT) i amb la Seguretat Social. Aquests requisits els comprovarà d'ofici el Consorci Serra de Tramuntana o el Consell de Mallorca, ja que la presentació de la sol·licitud per subscriure aquest conveni de col·laboració suposa l'autorització per comprovar-ho, excepte manifestació expressa contrària.

B. Transformadors de productes agraris

1. Origen geogràfic de la matèria primera principal del producte transformat (explotació agrícola on es desenvolupa l'activitat de producció)

  • Certificat d'empresa i del producte agroalimentari que ha d'incloure:
    • La identificació del producte o de l'agrupació de productes.
    • Les matèries primeres que formen part constituent del producte, la procedència i el destí.
    • El seguiment del moviment del producte (traçabilitat) lligat a la informació comercial i de processos interns i d'autocontrol.

2. Domicili de l'empresa transformadora

  • Direcció de la seva explotació, fàbrica i/o establiment industrial o comercial dins els límits del mapa del Distintiu.

3. Inscripció en el registre sanitari corresponent

  • Certificat de núm. de registre sanitari.

4. Certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social

  • S'ha d'acreditar que la persona interessada està al corrent de les obligacions tributàries amb el Consell Insular de Mallorca, amb el Consorci Serra de Tramuntana, amb l'Agència Tributària (AEAT) i amb la Seguretat Social. Aquests requisits els comprovarà d'ofici el Consorci Serra de Tramuntana o el Consell de Mallorca, ja que la presentació de la sol·licitud per subscriure aquest conveni de col·laboració suposa l'autorització per comprovar-ho, llevat que s'hi oposi expressament. Si la persona titular s'oposa expressament a la comprovació d'ofici, ha de presentar el certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries davant l'Agència Tributària, Seguretat Social i Consell de Mallorca i Consorci Serra de Tramuntana .

 

 

​​​​​​​ANNEX 2 Comprovació del compliment dels compromisos per sol·licitar la pròrroga del conveni de col·laboració

Model 1. Productors i transformadors de productes agraris.

Dades de la persona sol·licitant

Nom / Raó social

NIF/CIF

      

Nom de l'explotació  agrícola

         Núm. RIA

Adreça postal

Adreça electrònica                                 Tel. contacte

 

Representant

Dades del producte

Tipus de producte

Nom

      

Marca

Núm. registre sanitari

Descripció

Compromisos adquirits durant la vigència del conveni (3 anys):

A. Compromisos ambientals per a productors agraris:

1.

2.

3.

 

B. Compromisos ambientals per a transformadors de productes agraris:

1.

2.

3.

C. Compromisos per a la divulgació del distintiu i de responsabilitat social:

1.

2.

3.

Documentació que s'ha de presentar per verificar els compromisos:

Les persones interessades a sol·licitar la pròrroga del present conveni de col·laboració per a l'ús del distintiu han d'acreditar el compliment d'almanco tres (3) dels compromisos de cada un dels blocs següents (A per a productors agraris i/o B per a transformadors i C per a ambdós), amb la presentació, com a mínim, d'algun d'aquests documents:

A. Compromisos ambientals per a productors agraris

1. Disposar del certificat d'agricultura integrada o d'agricultura ecològica de les Illes Balears.

  • Certificat de producció integrada de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern de les Illes Balears.
  • Certificat del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE).

2. Disposar d'un sistema de gestió de residus que fomenti la reducció, la reutilització i el reciclatge.

  • Memòria descriptiva i/o fotografies.

3. Fer un ús eficient de l'aigua mitjançant sistemes de control i regulació.

  • Fotografies acreditatives.

4. Utilitzar energies renovables per fomentar l'eficiència energètica.

  • Presentació de la factura de compra d'aparells i instal·lació, i de material relacionat amb el subministrament d'energies renovables (plaques solars, estufes de pèl·let, biomassa, etc.).
  • Fotografies.

5. Mantenir o recuperar varietats tradicionals i/o races autòctones.

  • Factures de compra de planters.
  • Certificat de l'associació de races autòctones o de varietats locals.
  • Còpia de la documentació d'ajudes del FOGAIBA en relació amb el manteniment de varietats tradicionals i/o races autòctones.

6. Mantenir el sòl amb coberta verda permanent i/o incorporar-hi les restes de poda.

  • Memòria descriptiva.
  • Fotografies.

7. Tenir un acord de custòdia o contracte territorial.

  • Còpia de l'acord o del contracte de custòdia.

8. Fer venda directa.

  • Certificat d'inscripció a l'Institut de Qualitat Agroalimentària de les Illes Balears (IQUA) encarregat de centralitzar totes les competències, de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en matèria de la promoció i el control de la qualitat agroalimentària.

9. Disposar almanco d'un vehicle de zero emissions.

  • Factura de compra o rènting.
  • Fitxes tècniques del vehicle o vehicles.

10. Facilitar el pasturatge de les terres mitjançant ramats propis o aliens.

  • Còpia de l'acord.

B. Compromisos ambientals per a transformadors de productes agraris

1. Disposar del certificat d'agricultura integrada o d'agricultura ecològica de les Illes Balears.

  • Certificat de producció integrada de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern de les Illes Balears.
  • Certificat de Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE).

2. Utilitzar matèries primeres de proximitat en el procés de transformació del producte.

  • Factures de compra.
  • Certificat del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE).
  • Certificat de traçabilitat del producte.

3. Disposar d'un sistema de gestió de residus que fomenti la reducció, la reutilització i el reciclatge.

  • Memòria tècnica i fotografies.

4. Fer un ús eficient de l'aigua mitjançant sistemes de control i regulació.

  • Fotografies acreditatives.
  • Factures de compra del dispositiu d'instal·lació de sistemes d'estalvi d'aigua a l'explotació.

5. Substituir les bombetes incandescents i halògenes per altres de baix consum o LED i adoptar mesures per a l'estalvi energètic (interruptors temporitzats, cèl·lules d'il·luminació automàtica, etc.).

  • Fotografies i factures de compra de sistemes d'estalvi energia.
  • Factures del subministrament elèctric anterior i posterior al canvi per comparar-les.

6. Utilitzar energies renovables per fomentar l'eficiència energètica.

  • Factura de compra d'aparells i instal·lació, i de material relacionat amb el subministrament d'energies renovables (plaques solars, estufes de pèl·let, biomassa, etc.).

7. Usar productes de neteja biodegradables.

  • Factures de compra.

8. Disposar almanco d'un vehicle de zero emissions.

  • Factura de compra o rènting.
  • Fitxes tècniques del vehicle o vehicles.

C. Compromisos comuns per a la divulgació del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» i compromisos socials:

1. Àmbit de divulgació i comunicació: organitzar i/o participar anualment en activitats de difusió i formació del distintiu STPM.

  • Memòria descriptiva.
  • Factura
  • Fotografies.

2. Àmbit de responsabilitat social: fer contractacions laborals en programes d'inserció laboral o per a persones en risc d'exclusió social i que promoguin la igualtat de dones i homes.

  • Còpia del contracte laboral.

3. Àmbit de conservació del patrimoni: participar, organitzar i/o col·laborar en projectes de conservació i/o divulgació del patrimoni de la STPM i de caràcter social (campanyes, esdeveniments, actes públics, jornades, etc.).

  • Memòria descriptiva.

4. Àmbit cultural i esportiu: promoure activitats de mecenatge artístic, cultural, esportiu, etc. o participar-hi (suport a conferències, teatre, música o activitats de qualsevol disciplina esportiva que tenguin relació amb la serra de Tramuntana).

  • Memòria descriptiva.

5. Àmbit associatiu: promoure l'associacionisme sectorial i intersectorial d'activitats susceptibles a fer ús del distintiu (federació, associació de pimes per aconseguir objectius comuns relacionats amb la divulgació del distintiu STPM).

  • Memòria descriptiva.

6. Àmbit de formació i recerca: establir acords de col·laboració amb escoles, universitats i centres d'investigació del territori per impulsar i/o facilitar treballs relacionats amb la serra de Tramuntana.

  • Acord de col·laboració.

7. Àmbit educatiu i comunitari: fer tallers i jornades de formació sectorials (agricultura/restauració) vinculats a la STPM a escoles, associacions de veïns, comunitats, etc.

  • Memòria descriptiva.

8. Àmbit de tradicions i festes populars: establir col·laboracions publicoprivades per promocionar la cultura, les tradicions i les festes populars de la serra de Tramuntana.

  • Acord de col·laboració o conveni.
 

Model de conveni de col·laboració entre el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial i el gestor [nom del titular] ubicat dins la delimitació geogràfica de la serra de Tramuntana que vol acollir-se al règim d'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial»

[Model 2. Titulars de possessions i altres béns immobles amb valor patrimonial històric i cultural]

Parts

(Nom i llinatges), presidenta del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial actuant en la seva representació i en virtut de la competència delegada de l'article 9.1.t) dels estatuts del Consorci (BOIB núm. 72, de 30 de maig de 2019).

(Nom i llinatges) ............................................................................................................. amb NIF.............................. , en representació de ...................................................................................................................., amb CIF.......................... i domicili a l'efecte de notificacions a ........................................................... del municipi de ....................... (comunitat autònoma de..................................), telèfon................  i adreça electrònica ............................................................. (d'ara endavant, el sol·licitant).

Antecedents

1. El Consorci Serra de Tramuntana és l'entitat jurídic pública amb personalitat jurídica pròpia creada, entre d'altres, per executar el Pla de Gestió del Paisatge Cultural de la Serra de Tramuntana, aprovat el gener de 2010 pel Departament de Territori del Consell de Mallorca, i que té com a objectiu genèric la gestió integrada de totes les accions que tenen incidència sobre la Serra, amb la finalitat d'adaptar-les i coordinar-les a fi de permetre la conservació i protecció del bé. Així mateix, el Consorci vetla pel compliment dels requisits que la UNESCO va tenir en compte per declarar, el 29 de juny de 2011, la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial en la categoria de paisatge cultural.

2. El Pla de Gestió preveu, entre els programes de gestió del bé inclosos en el punt 5, apartat 2, el programa de desenvolupament econòmic que té com a meta principal «preservar, revalorar i potenciar un desenvolupament sostenible de la Serra tenint en compte les persones que ho fan possible; prioritzant el desenvolupament d'aquelles activitats que permetin el manteniment i la continuïtat dels processos i dinàmiques agropecuàries i agroturístiques que singularitzen el paisatge de la serra de Tramuntana, amb els objectius següents:

1. Compensar els pagesos i propietaris pels serveis ambientals i culturals que realitzen.

2. Impulsar polítiques per fer rendible l'activitat agrària, forestal i l'artesania, per garantir els usos agraris de les finques.

3. Impulsar actuacions de recuperació de bancals.

4. Desestacionalitzar el turisme fomentant les modalitats de turisme rural i ecoturisme.

5. Incentivar l'ús de productes autòctons en determinats serveis.

6. Impulsar l'agricultura ecològica a la comarca.»

3. El compliment d'aquests objectius està vinculat a quatre grans estratègies, una de les quals és el desenvolupament d'un distintiu comú a tota la delimitació del paisatge cultural de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial UNESCO, vinculat al turisme cultural, gastronòmic i de naturalesa, com a garantia de reconeixement del prestigi que suposa pertànyer a la declaració de patrimoni mundial de la serra de Tramuntana.

4. La Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana, en la sessió ordinària de 28 d'octubre de 2021, va aprovar la regulació, mitjançant convenis de col·laboració, de la cessió d'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» per part dels diferents gestors implicats, amb l'objectiu de promoure la viabilitat econòmica dels productes elaborats en aquest paratge emblemàtic declarat patrimoni mundial i contribuir a preservar el paisatge cu En data 5 de juliol de 2022 la Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana va aprovar l'Acord d'aprovació dels 4 models de conveni de col·laboració per l'ús del distintiu, el qual fou rectificat per Acord de la Junta Rectora de 27 d'octubre de 2022 i de 6 de març de 2023.

5. El 25 de gener de 2023 l'Oficina Española de Patentes y Marcas notificà al Consorci la inscripció inicial de la nova marca “SERRA DE TRAMUNTANA PATRIMONI MUNDIAL” perquè sia amprat en l'ús del Distintiu amb l'objectiu de emfatitzar el topònim Serra de Tramuntana i assimilar-ho a la nomenclatura de la UNESCO, el qual ja es pot començar a usar i comercialitzar.

6. Amb la signatura d'aquest conveni es pretén que els diferents gestors que es troben dins la delimitació de la Serra, entre els quals hi ha els titulars de possessions i altres béns immobles amb valor patrimonial històric i cultural que puguin fer ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» i se'n puguin beneficiar, amb la finalitat, d'una banda, de donar visibilitat als productes, béns i serveis dins la delimitació de la Serra, indicatius no només del lloc d'elaboració o ubicació, sinó també del compliment d'uns paràmetres lligats als valors de la declaració de patrimoni mundial: sostenibilitat del territori i preservació i conservació del paisatge; i, de l'altra, de donar informació sobre aquests productes, béns i serveis. Tot això per promoure l'economia circular i la visibilització d'aquest territori reconegut per la UNESCO en la categoria de paisatge cultural.

Les parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest conveni, d'acord amb les següents

Clàusules

Primera

Objecte del conveni

El present conveni té per objecte establir els termes i condicions generals per a l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» (STPM) per part dels titulars de possessions i altres béns immobles amb valor patrimonial històric i cultural ubicats en la seva totalitat dins la delimitació del mapa annex, el qual s'ha elaborat tenint en compte els límits establerts en la declaració de patrimoni mundial de la UNESCO, amb l'objectiu de treballar per una economia sostenible a la Serra, per mantenir i conservar en bon estat les possessions i els edificis emblemàtics, que són elements fonamentals del paisatge cultural de la serra de Tramuntana i que dona sentit a la declaració. 

Segona

Àmbit d'aplicació

El present conveni se circumscriu a persones físiques o jurídiques i entitats sense personalitat jurídica titulars de possessions i altres béns immobles amb valor patrimonial històric i cultural ubicats dins la delimitació del mapa annex, el qual s'ha elaborat tenint en compte els límits establerts a la declaració de patrimoni mundial de la UNESCO,  i  que formin part del paisatge cultural de la Serra, com ara possessions, monuments, conjunts històrics, llocs històrics, zones arqueològiques, jardins històrics, etc. 

*Aquest conveni és aplicable exclusivament als titulars dels immobles. En el cas que dins l'immoble hi hagi un establiment de restauració (hotel, restaurant o bar), el titular d'aquesta explotació comercial haurà de sol·licitar l'adscripció al conveni de col·laboració corresponent per poder fer ús del distintiu dins el seu establiment comercial.

Tercera

Requisits per subscriure el conveni

Per subscriure el present conveni de col·laboració per a l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» s'han de complir els requisits següents:

1. La possessió o el bé immoble amb valor patrimonial històric i cultural ha d'estar ubicat en la seva totalitat dins la delimitació del mapa annex.

2. El bé immoble ha d'estar obert al públic: la possessió o el bé immoble ha de poder ser visitat pel públic durant un mínim de 60 hores anuals. Els horaris de visita han d'estar publicats. Això no obstant, alguns espais de l'immoble poden estar tancats al públic.

3. En el cas que s'hi organitzin esdeveniments públics de caire social o cultural que incloguin tasts de productes i/o oferta gastronòmica, s'hi han de fer servir almanco dos (2) productes portadors del distintiu «Serra de Tramuntana».

4. L'immoble s'ha de tenir en bon estat de conservació: la possessió o el bé immoble ha de presentar un estat de conservació i manteniment adequat per poder ser obert al públic per a visites concertades o dins l'horari habitual de visites, i ha de complir les mesures de prevenció de riscos i seguretat dels edificis.

5. La persona titular ha d'estar al corrent de les obligacions tributàries amb el Consell Insular de Mallorca, amb el Consorci Serra de Tramuntana, davant l'Agència Tributària (AEAT) i la Seguretat Social. Aquests requisits els comprovarà d'ofici el Consorci Serra de Tramuntana o el Consell de Mallorca, ja que la presentació de la sol·licitud per subscriure aquest conveni de col·laboració suposa l'autorització per comprovar-ho, llevat que s'hi oposi expressament. Si la persona titular s'oposa expressament a la comprovació d'ofici, ha de presentar el certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries davant l'Agència Tributària, Seguretat Social i Consell de Mallorca i Consorci Serra de Tramuntana .

El compliment d'aquests requisits es comprovarà amb la documentació relacionada en el model normalitzat de sol·licitud de subscripció del present conveni (annex 1), que està a disposició de les persones interessades en la Seu Electrònica del Consorci Serra de Tramuntana (http://www.serradetramuntana.net).

Quarta

Compromisos d'ambdues parts

A) El Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial es compromet a:

1. Lliurar a la persona interessada el suport informàtic amb la imatge corporativa i el manual d'ús, que contindrà els dos (2) elements característics que formen el distintiu (la tipografia i l'element gràfic), els quals es podran utilitzar conjuntament o de forma independent, sense alterar cap característica de les que figuren en el segell registrat i sense alterar-ne les proporcions.

2. Fer campanyes de difusió per donar a conèixer i promoure el distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial», de manera que la informació per sol·licitar l'ús del distintiu arribi al major nombre d'agents implicats que puguin beneficiar-se'n així com al públic en general per a una major informació i coneixement, mitjançant instruments per a la difusió (creació d'un blog en el web de la corporació, xarxes socials Instagram i Facebook).     

3. Oferir a la persona interessada recursos per promocionar i publicitar el distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial».

4. Organitzar taules i tallers de formació amb els actors clau implicats en la promoció dels productes i serveis autoritzats a utilitzar el distintiu.

5. Incentivar una economia circular dins la delimitació geogràfica de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial.

B) La persona interessada es compromet a:

1. Fer ús del distintiu sense alterar-ne cap característica bàsica i respectant la identitat corporativa existent. Els dos (2) elements característics que componen el distintiu (la tipografia i l'element gràfic) es poden utilitzar conjuntament o de forma independent sense alterar cap característica de les que figuren en el segell registrat, sense modificar-ne ni les proporcions ni els colors. S'han de situar sense superposicions, de manera que es puguin veure complets i sense alteracions respecte a la descripció feta en el document denominat Imatge corporativa, que es facilitarà en el moment de la concessió de l'ús del distintiu mitjançant la signatura d'aquest conveni.

2. Complir la normativa de seguretat alimentària, en el cas que a l'immoble s'organitzin esdeveniments públics de caire social o cultural, que incloguin tast de productes i/o oferta gastronòmica.

3. Facilitar al Consorci Serra de Tramuntana, en el moment que siguin requerides, les comprovacions i dades necessàries amb la finalitat de corroborar que es mantinguin les condicions inicials d'atorgament de l'autorització.

4. Comunicar per escrit al Consorci Serra de Tramuntana qualsevol modificació que es produeixi en les condicions per les quals va obtenir la cessió de l'ús del distintiu. Si el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial considera que la modificació pot afectar els requisits ja acreditats, establirà l'avaluació oportuna per part de la Comissió Avaluadora i de Seguiment per verificar la validesa de l'autorització en les condicions noves.

5. Assolir, durant el període de vigència del conveni, un mínim de tres (3) compromisos ambientals i de conservació del patrimoni històric i cultural, i un mínim de tres (3) compromisos socials i de divulgació del distintiu. L'assumpció d'aquests compromisos s'ha de demostrar amb la documentació corresponent, que permeti verificar que s'han complit i serà necessària per poder atorgar la pròrroga del conveni durant tres anys més:

a. Compromisos ambientals i de conservació del patrimoni històric i cultural (assolir almanco 3 dels compromisos següents durant els 3 anys de vigència del conveni):

1. Realitzar les obres de manteniment i/o restauració necessàries per a la conservació del bé immoble.

2. Disposar d'un sistema de gestió de residus que fomenti la reducció, la reutilització i el reciclatge.

3. Fer un ús eficient de l'aigua mitjançant sistemes de control i regulació (aixetes monocomandament, filtres d'aire, cisternes de doble descàrrega o descàrrega interrompuda).

4. Substituir les bombetes incandescents i halògenes per unes de baix consum o LED i adoptar mesures per a l'estalvi de llum (interruptors temporitzats, cèl·lules d'il·luminació automàtica, etc.)

5. Disposar d'aparells elèctrics i electrodomèstics d'alta eficiència energètica.

6. Utilitzar energies renovables per fomentar l'eficiència energètica.

7. Fer servir productes de neteja biodegradables.

8. Disposar almanco d'un vehicle de zero emissions.

b. Compromisos socials i de divulgació del distintiu (assolir almanco 3 dels compromisos següents durant els 3 anys de vigència del conveni):

1. Àmbit de divulgació i comunicació: organitzar i/o participar anualment en activitats de difusió i formació del distintiu STPM.

2. Àmbit de responsabilitat social: fer contractacions laborals en programes d'inserció laboral o per a persones en risc d'exclusió social i que promoguin la igualtat de dones i homes.

3. Àmbit de conservació del patrimoni: participar, organitzar i/o col·laborar en projectes de conservació i/o divulgació del patrimoni de la STPM i de caràcter social (campanyes, esdeveniments, actes públics, jornades, etc.).

4. Àmbit cultural i esportiu: promoure activitats de mecenatge artístic, cultural, esportiu, etc. o participar-hi (suport a conferències, teatre, música o activitats de qualsevol disciplina esportiva que tinguin relació amb la serra de Tramuntana).

5. Àmbit associatiu: promoure l'associacionisme sectorial i intersectorial d'activitats susceptibles de fer ús del distintiu (federació, associació de pimes per aconseguir objectius comuns relacionats amb la divulgació del distintiu STPM).

6. Àmbit de formació i recerca: establir acords de col·laboració amb escoles, universitats i centres d'investigació del territori per impulsar i/o facilitar treballs relacionats amb la serra de Tramuntana.

7. Àmbit educatiu i comunitari: fer tallers i jornades de formació sectorials (agricultura/restauració) vinculats a la STPM a escoles, associacions de veïns, comunitats, etc.

8. Àmbit de tradicions i festes populars: establir col·laboracions publico privades per promocionar la cultura, les tradicions i les festes populars de la serra de Tramuntana.

*L'assumpció dels compromisos dels dos blocs (A i B) s'ha de demostrar amb la documentació relacionada en l'annex 2, amb la qual el Consorci en verificarà el compliment, necessari per poder atorgar la pròrroga del conveni durant tres anys més.

*Per al seguiment correcte del compliment dels compromisos, la persona sol·licitant ha d'aportar anualment al Consorci Serra de Tramuntana una memòria tècnica on s'informi de les actuacions que s'han fet. El Consorci es reserva la facultat de fer visites d'inspecció per verificar que es compleixen els compromisos assumits.

Cinquena

Comissió Avaluadora i de Seguiment

La Comissió Tècnica creada per l'Acord de la Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana del 5 de juliol de 2022 i integrada per representats del Consell de Mallorca i del Consorci, així com per representants dels sectors econòmics i socials de la serra de Tramuntana triats per la Mesa Permanent del Consell de Participació del Consorci, es reunirà periòdicament un mínim de quatre (4) vegades a l'any i tindrà com a funcions bàsiques:

1. L'examen de les sol·licituds (annex 1) i la documentació aportada per les persones interessades a subscriure el present conveni de col·laboració per a l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» i la verificació de compliment dels requisits establerts en la clàusula tercera.

2. L'emissió de l'informe tècnic sobre la idoneïtat de la subscripció del conveni en vista de la documentació aportada, el compliment dels requisits i, si escau, la visita o inspecció feta.

3. El control de l'ús correcte del distintiu una vegada signat el conveni de col·laboració.

4. La comprovació de les sol·licituds de modificació de les condicions d'ús del distintiu una vegada signat el conveni de col·laboració, i l'establiment de la documentació necessària per fer la modificació sol·licitada.

5. L'aprovació de la pròrroga del conveni de col·laboració una vegada comprovat que la persona interessada compleix els compromisos assumits.

 

Sisena

Règim jurídic

1. El règim jurídic d'aquest conveni està constituït per les presents clàusules i per tot el que s'estableix en el capítol VI del títol preliminar de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; en la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; en el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, i en el Reial Decret 424/2017, de 28 d'abril, pel qual es regula el règim jurídic del control intern en les entitats del sector públic local.

2. El contingut del conveni és compatible amb les normes de la Unió Europea relatives a la protecció de les indicacions geogràfiques protegides i a les restriccions quantitatives en la lliure circulació de mercaderies.

Setena

Règim econòmic

Aquest conveni de col·laboració no comporta obligacions econòmiques per part del Consorci Serra de Tramuntana, ja que les possibles despeses inherents a la divulgació s'inclouen entre les finalitats del Consorci Serra de Tramuntana i que són les pròpies que es deriven del règim de declaració de la Serra com a patrimoni mundial, entre d'altres, «promoure iniciatives i projectes culturals orientats a la conservació i la millora del paisatge i del patrimoni cultural de la Serra» i «promoure iniciatives que contribueixin a preservar els valors i les activitats que han possibilitat el nomenament de la Serra de Tramuntana com a patrimoni mundial» (punts d i j, respectivament, de l'art. 4 dels estatuts del Consorci, publicats en el BOIB núm. 72, de 30 de maig de 2019).

Vuitena

Vigència

El dret a fer ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» té la durada de vigència del present conveni, que es fixa en tres (3) anys comptadors des del dia que se signa.

Novena

Pròrroga

Una vegada arribada la data de fi, es preveu la possibilitat que el present conveni es pugui prorrogar per tres (3) anys més, sempre que la persona interessada demostri ―mitjançant la documentació assenyalada en l'annex 2― que ha assolit el mínim de compromisos relacionats en la clàusula quarta del conveni en relació amb els productes respecte als quals se li va atorgar el dret d'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial»:

A. Compromisos ambientals i de conservació del patrimoni històric i cultural.

B. Compromisos socials i de divulgació del distintiu.

El termini per sol·licitar la pròrroga del conveni és de dos mesos abans de la data de venciment, mitjançant la sol·licitud corresponent, a la qual s'ha d'adjuntar tota la documentació relacionada en l'annex 2 i una declaració responsable de no haver introduït canvis en els productes que ja havien estat autoritzats a usar el distintiu.

Desena

Modificació de les condicions de l'ús del distintiu

Durant la vigència del conveni i en el supòsit de modificació de les condicions de concessió del distintiu per canvi d'activitat, d'àmbit o de línia de productes, la persona interessada ha de sol·licitar la renovació de l'autorització d'ús del distintiu i ha d'acreditar aquests canvis amb la documentació pertinent.

La Comissió Avaluadora comprovarà el compliment dels requisits i emetrà un informe de valoració.

Onzena

Suspensió

El Consorci Serra de Tramuntana pot acordar suspendre l'ús del distintiu en els casos següents:

a. Quan el Consorci rebi una queixa o denúncia sobre el mal ús del distintiu.

b. Quan la persona o entitat autoritzada no compleixi amb un ús adequat del distintiu en relació amb els requisits pels quals s'ha obtingut la col·laboració.

En ambdós supòsits, el Consorci Serra de Tramuntana atorgarà a la persona o entitat autoritzada un termini de quinze dies hàbils perquè esmeni les observacions que se li han formulat. Si no les esmena en aquest termini, es revocarà de forma indefinida l'autorització d'ús del distintiu.

Dotzena

Formes d'extinció

Aquest conveni s'extingirà pel compliment de les actuacions que en constitueixin l'objecte o perquè s'ha incorregut en una de les causes de resolució.

Són causes de resolució:

a. El transcurs del termini de vigència sense que se n'hagi acordat la pròrroga.

b. L'acord unànime de tots els signats.

c. L'incompliment de les obligacions i els compromisos assumits per part d'algun dels signants. En aquest cas, qualsevol de les parts pot notificar a la part incomplidora un requeriment perquè compleixi en un termini determinat les obligacions o els compromisos que es considerin incomplits. Aquest requeriment s'ha de comunicar a la Comissió Avaluadora, responsable del mecanisme de seguiment, vigilància i control de l'execució del conveni.

Si, un cop transcorregut el termini indicat en el requeriment, l'incompliment persisteix, el conveni s'entén resolt.

d. Per decisió judicial declaratòria de la nul·litat del conveni.

e. Per qualsevol altra causa diferent de les anteriors prevista en el conveni o en altres lleis.

 

Tretzena

Resolució de conflictes

Aquest conveni té naturalesa administrativa i per a qualsevol qüestió o divergència que es pugui derivar de la interpretació, de l'aplicació o del compliment de les presents clàusules, ambdues parts se sotmeten a la jurisdicció contenciosa administrativa, i es considera exclòs de l'àmbit d'aplicació de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic.

 

Catorzena

Protecció de dades

Les parts signants estan obligades a complir el que estableix la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia de drets digitals. En aquest sentit, es poden tractar les dades personals facilitades per dur a terme les activitats objecte del present conveni en els termes que s'estableixen i d'acord amb les instruccions facilitades pels responsables del seguiment.

El Consorci Serra de Tramuntana pot publicar en el seu web http://www.serradetramuntana.net les bases de dades de les persones físiques i jurídiques que tenen signat aquest conveni de col·laboració a l'efecte de donar difusió als productes que duen el distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial».

Com a mostra de conformitat, signem aquest conveni en dos exemplars.

Palma, en la data de la signatura electrònica

Pel Consorci Serra de Tramuntana                   Per [persona física o jurídica titular del bé immoble amb valor patrimonial històric i cultural]

 

 

ANNEX 1 Sol·licitud d'adscripció al conveni de col·laboració per a l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial»

Model 2. Titulars de possesion i altres inmobles amb valor patrimonial històric i cultural.

Dades de la persona sol·licitant

Nom / Raó social

NIF/CIF

             

 

 

Adreça postal

Adreça electrònica                                              Tel. de contacte

Representant

Requisits per sol·licitar l'adscripció al conveni de col·laboració

1. Ubicació territorial de l'immoble

 Finca                                         

 Parcel·la/Polígon                                     Municipi

2. L'immoble ha d'estar obert al públic un mínim de 60 hores anuals.

3. L'immoble s'ha de tenir en bon estat de conservació.

4. La persona titular ha d'estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

Documentació que s'ha de presentar

1. Ubicació territorial de l'immoble dins la delimitació de la serra de Tramuntana.

-  Presentació del títol de propietat:

o Escriptura del títol de propietat.

o Nota simple registral.

o Darrer rebut de l'IBI.

o Certificació eclesiàstica de propietat o immatriculació en el Registre de la Propietat en el cas de béns immobles de titularitat eclesiàstica.

2. L'immoble ha d'estar obert al públic un mínim de 60 hores anuals.

-  Publicació de l'horari d'obertura.

3. L'immoble s'ha de tenir en bon estat de conservació.

-  Fotografies.

4. Certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

El Consorci Serra de Tramuntana o el Consell de Mallorca comprovaran d'ofici que la persona interessada està al corrent de les obligacions tributàries amb el Consell Insular de Mallorca, amb el Consorci Serra de Tramuntana, davant l'Agència Tributària (AEAT) i amb la Seguretat Social, llevat que s'hi oposi expressament. Si la persona titular s'oposa expressament a la comprovació d'ofici, ha de presentar el certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries davant l'Agència Tributària, Seguretat Social i Consell de Mallorca i Consorci Serra de Tramuntana .

 

 

ANNEX 2 Comprovació del compliment dels compromisos per sol·licitar la pròrroga del conveni de col·laboració.

Model 2. Titulars de possesion i altres inmobles amb valor patrimonial històric i cultural.

Dades de la persona sol·licitant

Nom / Raó social

NIF/CIF

             

 

 

Adreça postal

Adreça electrònica                                                   Tel. de contacte

Representant

Dades del bé immoble

Nom

Adreça,

polígon/parcel·la                                                          

Municipi

                                        

 

Compromisos adquirits durant la vigència del conveni (almanco 3 compromisos de cada bloc)

A. Compromisos ambientals i de conservació del patrimoni històric i cultural

 

1.

2.

3.

 B. Compromisos socials i de divulgació del distintiu

 1.

 2.

 3.

Documentació que s'ha de presentar per verificar els compromisos:

Les persones interessades a sol·licitar la pròrroga del present conveni de col·laboració per a l'ús del distintiu han d'acreditar el compliment d'almanco tres (3) dels compromisos de cada un dels blocs següents, amb la presentació com a mínim, d'algun dels documents que es relacionen a continuació.

A. Compromisos ambientals i de conservació del patrimoni històric i cultural:

1. Realitzar les obres de manteniment i/o restauració necessàries per a la conservació del bé immoble.

  • Presentació de factures de serveis de reparacions, obres, manteniment, etc. i fotografies acreditatives.

2. Disposar d'un sistema de gestió de residus que fomenti la reducció, la reutilització i el reciclatge.

  • Memòria tècnica i fotografies.

3. Fer un ús eficient de l'aigua mitjançant sistemes de control i regulació.

  • Fotografies acreditatives i factures de compra del dispositiu d'instal·lació de sistemes d'estalvi aigua a l'explotació.

4. Substituir les bombetes incandescents i halògenes per unes de baix consum o LED i adoptar mesures per a l'estalvi de llum (interruptors temporitzats, cèl·lules d'il·luminació automàtica, etc.).

  • Fotografies acreditatives i factures de compra de sistemes d'estalvi d'energia.
  • Factura del subministrament elèctric anterior i posterior al canvi per comparar-les.

5. Utilitzar energies renovables i mesures d'eficiència energètica.

  • Factura de compra d'aparells, d'instal·lació i de material relacionat amb el subministrament d'energies renovables (plaques solars, estufes de pèl·let, biomassa, etc.).

6. Fer servir productes de neteja i plaguicides biodegradables.

  • Factures de compra.

7. Disposar almanco d'un vehicle de zero emissions.

  •  Factura de compra/rènting i fitxes tècniques del vehicle o vehicles.

B. Compromisos socials i de divulgació del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial»:

1. Àmbit de divulgació i comunicació: organitzar i/o participar anualment en activitats de difusió i formació del distintiu STPM.

  • Memòria descriptiva.
  • Factura.
  • Fotografies.

2. Àmbit de responsabilitat social: fer contractacions laborals en programes d'inserció laboral o per a persones en risc d'exclusió social i que promoguin la igualtat de dones i homes.

  • Còpia del contracte laboral.

3. Àmbit de conservació del patrimoni: participar, organitzar i/o col·laborar en projectes de conservació i/o divulgació del patrimoni de la STPM i de caràcter social (campanyes, esdeveniments, actes públics, jornades, etc.).

  • Memòria descriptiva.

4. Àmbit cultural i esportiu: promoure activitats de mecenatge artístic, cultural, esportiu, etc. o participar-hi (suport a conferències, teatre, música o activitats de qualsevol disciplina esportiva que tinguin relació amb la serra de Tramuntana).

  • Memòria descriptiva.

5. Àmbit associatiu: promoure l'associacionisme sectorial i intersectorial d'activitats susceptibles de fer ús del distintiu (federació, associació de pimes per aconseguir objectius comuns relacionats amb la divulgació del distintiu STPM).

  • Memòria descriptiva.

6. Àmbit de formació i recerca: establir acords de col·laboració amb escoles, universitats i centres d'investigació del territori per impulsar i/o facilitar treballs relacionats amb la serra de Tramuntana.

  • Acord de col·laboració.

7. Àmbit educatiu i comunitari: fer tallers i jornades de formació sectorials (agricultura/restauració) vinculats a la STPM a escoles, associacions de veïns, comunitats, etc.

  • Memòria descriptiva.

8. Àmbit de tradicions i festes populars: establir col·laboracions publico privades per promocionar la cultura, les tradicions i les festes populars de la serra de Tramuntana.

  • Acord de col·laboració o conveni.

 

 

Model de conveni de col·laboració entre el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial i el gestor [nom del titular] ubicat dins la delimitació geogràfica  serra de Tramuntana que vol acollir-se al règim d'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial»

[Model 3. Titulars d'establiments hotelers, restaurants, cafeteries, bars i botigues de menjar]

Parts

(Nom i llinatges), presidenta del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, actuant en la seva representació i en virtut de la competència delegada de l'article 9.1.t) dels estatuts del Consorci (BOIB núm. 72, de 30 de maig de 2019).

(Nom i llinatges) ....................................................................................................................... amb NIF.............................., en representació de ................................................................................................, amb CIF .......................... i domicili a l'efecte de notificacions a ........................................................... del municipi de ....................... (comunitat autònoma de ..................................), telèfon................ i adreça electrònica ............................................................. (d'ara endavant, l'interessat).

Antecedents

1. El Consorci Serra de Tramuntana és l'entitat jurídic pública amb personalitat jurídica pròpia creada, entre d'altres, per executar el Pla de Gestió del Paisatge Cultural de la Serra de Tramuntana, aprovat el gener de 2010 pel Departament de Territori del Consell de Mallorca, i que té com a objectiu genèric la gestió integrada de totes les accions que tenen incidència sobre la Serra, amb la finalitat d'adaptar-les i coordinar-les a fi de permetre la conservació i protecció del bé. Així mateix, el Consorci vetla pel compliment dels requisits que la UNESCO va tenir en compte per declarar, el 29 de juny de 2011, la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial en la categoria de paisatge cultural.

2. El Pla de Gestió preveu, entre els programes de gestió del bé inclosos en el punt 5, apartat 2, el programa de desenvolupament econòmic que té com a meta principal «preservar, revalorar i potenciar un desenvolupament sostenible de la Serra tenint en compte les persones que ho fan possible; prioritzant el desenvolupament d'aquelles activitats que permetin el manteniment i la continuïtat dels processos i dinàmiques agropecuàries i agroturístiques que singularitzen el paisatge de la serra de Tramuntana, amb els objectius següents:

1. Compensar els pagesos i propietaris pels serveis ambientals i culturals que realitzen.

2. Impulsar polítiques per fer rendible l'activitat agrària, forestal i l'artesania, per garantir els usos agraris de les finques.

3. Impulsar actuacions de recuperació de bancals.

4. Desestacionalitzar el turisme fomentant les modalitats de turisme rural i ecoturisme.

5. Incentivar l'ús de productes autòctons en determinats serveis.

6. Impulsar l'agricultura ecològica a la comarca.»

3. El compliment d'aquests objectius està vinculat a quatre grans estratègies, una de les quals és el desenvolupament d'un distintiu comú a tota la delimitació del paisatge cultural de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial UNESCO, vinculat al turisme cultural, gastronòmic i de naturalesa, com a garantia de reconeixement del prestigi que suposa pertànyer a la declaració de patrimoni mundial de la serra de Tramuntana.

4. La Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana, en la sessió ordinària de 28 d'octubre de 2021, va aprovar la regulació, mitjançant convenis de col·laboració, de la cessió d'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» per part dels diferents gestors implicats, amb l'objectiu de promoure la viabilitat econòmica dels productes elaborats en aquest paratge emblemàtic declarat patrimoni mundial i contribuir a preservar el paisatge cu En data 5 de juliol de 2022 la Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana va aprovar l'Acord d'aprovació dels 4 models de conveni de col·laboració per l'ús del distintiu, el qual fou rectificat per Acord de la Junta Rectora de 27 d'octubre de 2022 i de 6 de març de 2023.

5. El 25 de gener de 2023 l'Oficina Española de Patentes y Marcas notificà al Consorci la inscripció inicial de la nova marca “SERRA DE TRAMUNTANA PATRIMONI MUNDIAL” perquè sia amprat en l'ús del Distintiu amb l'objectiu de emfatitzar el topònim Serra de Tramuntana i assimilar-ho a la nomenclatura de la UNESCO, el qual ja es pot començar a usar i comercialitzar.

6. Amb la signatura d'aquest conveni es pretén que els diferents gestors que es troben dins la delimitació de la Serra, entre els quals hi ha titulars d'establiments hotelers, restaurants, cafeteries, bars i botigues de menjar que puguin fer ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» i se'n puguin beneficiar, amb la finalitat, d'una banda, de donar visibilitat als productes, béns i serveis dins la delimitació de la Serra, indicatius no només del lloc d'elaboració o ubicació, sinó també del compliment d'uns paràmetres lligats als valors de la declaració de patrimoni mundial: sostenibilitat del territori i preservació i conservació del paisatge; i, de l'altra, de donar informació sobre aquests productes, béns i serveis. Tot això per promoure l'economia circular i la visibilització d'aquest territori reconegut per la UNESCO en la categoria de paisatge cultural.

Les parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest conveni, d'acord amb les següents

Clàusules

Primera

Objecte del conveni

El present conveni té per objecte establir els termes i condicions generals per a l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» (STPM) per part dels titulars d'establiments hotelers, restaurants, cafeteries, bars i botigues de menjar ubicats dins els límits del mapa annex al present conveni, amb l'objectiu de treballar per una economia sostenible en aquest territori i per mantenir i conservar el paisatge cultural de la serra de Tramuntana, que és la base de la declaració. 

Segona

Àmbit d'aplicació

El present conveni se circumscriu a les persones físiques o jurídiques i entitats sense personalitat jurídica que estiguin d'alta en l'impost d'activitats econòmiques (IAE) i que tinguin l'establiment ubicat dins el mapa annex, el qual s'ha elaborat tenint en compte els límits establerts en la declaració de patrimoni mundial de la UNESCO.

Tercera

Requisits per subscriure el conveni

Per subscriure el present conveni de col·laboració per a l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» l'establiment ha de complir els següents requisits :

1 .Ha d'estar ubicat dins els límits del mapa annex al present conveni.

2. Ha de complir la normativa de seguretat alimentària i ha d'estar inscrit en el registre sanitari cor responent.

3. Ha de complir les següents obligacions:

A) En el cas d'establiments hotelers, restaurants, cafeteries i bars:

1. Servir oli i/o olives que portin el distintiu STPM(*) o que siguin de producció pròpia, compleixin la normativa de seguretat alimentària i estiguin inscrits en el registre sanitari corresponent.

2. Tenir a la carta almanco un vi (1) portador del distintiu STMP(*) o que sigui de producció pròpia, compleixi la normativa de seguretat alimentària i estigui inscrit en el registre sanitari corresponent.

3. Tenir a la carta almanco dos (2) plats elaborats amb productes portadors del distintiu STPM(*) o que siguin de producció pròpia, compleixin la normativa de seguretat alimentària i estiguin inscrits en el registre sanitari corresponent.

4. Tenir a la carta sucs de cítrics (taronja o llimona) portadors del distintiu STPM(*) o que siguin de producció pròpia, compleixin la normativa de seguretat alimentària i estiguin inscrits en el registre sanitari corresponent.

(*) La indicació del distintiu STPM pot aparèixer a la carta devora la referència del producte.

B. En el cas de les botigues de menjar:

1. Tenir almanco un expositor amb productes portadors del distintiu STPM o que siguin de producció pròpia, compleixin la normativa de seguretat alimentària i estiguin inscrits en el registre sanitari corresponent.

2. La persona física o jurídica titular de l'establiment comercial o de restauració ha d'estar d'alta en l'impost d'activitats econòmiques (IAE).

3. La persona física o jurídica titular de l'establiment ha d'estar al corrent de les obligacions tributàries amb el Consell Insular de Mallorca, amb el Consorci Serra de Tramuntana, amb l'Agència Tributària (AEAT) i amb la Seguretat Social. Aquests requisits els comprovarà d'ofici el Consorci Serra de Tramuntana o el Consell de Mallorca, ja que la presentació de la sol·licitud per subscriure aquest conveni de col·laboració suposa l'autorització per comprovar-ho, llevat que s'hi oposi expressament. . Si la persona titular s'oposa expressament a la comprovació d'ofici, ha de presentar el certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries davant l'Agència Tributària, Seguretat Social i Consell de Mallorca i Consorci Serra de Tramuntana .

El compliment d'aquests requisits es comprovarà amb la documentació relacionada en el model normalitzat de sol·licitud de subscripció del present conveni, que està a disposició de les persones interessades en la Seu Electrònica del Consorci Serra de Tramuntana (http://www.serradetramuntana.net).

 

​​​​​​​Quarta

Compromisos d'ambdues parts

A) El Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial es compromet a:

1. Lliurar a la persona interessada el suport informàtic amb la imatge corporativa i el manual d'ús, que contindrà els dos (2) elements característics que formen el distintiu (la tipografia i l'element gràfic), els quals es podran utilitzar conjuntament o de forma independent, sense alterar cap característica de les que figuren en el segell registrat i sense alterar-ne les proporcions.

2.Fer campanyes de difusió per donar a conèixer i promoure el distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial», de manera que la informació per sol·licitar l'ús del distintiu arribi al major nombre d'agents implicats que puguin beneficiar-se'n així com al públic en general per a una major informació i coneixement, mitjançant instruments per a la difusió (creació d'un blog en el web de la corporació, xarxes socials Instagram i Facebook).     

3.Oferir a la persona interessada recursos per promocionar i publicitar el distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial».

4.Organitzar taules i tallers de formació amb els actors clau implicats en la promoció dels productes i serveis autoritzats a utilitzar el distintiu.

5.Incentivar una economia circular dins la delimitació geogràfica de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial.

B) La persona interessada es compromet a:

1.  Fer ús del distintiu sense alterar-ne cap característica bàsica i respectant la identitat corporativa existent. Els dos (2) elements característics que componen el distintiu (la tipografia i l'element gràfic) es poden utilitzar conjuntament o de forma independent sense alterar cap característica de les que figuren en el segell registrat, sense modificar-ne ni les proporcions ni els colors. S'han de situar sense superposicions, de manera que es puguin veure complets i sense alteracions respecte a la descripció feta en el document denominat Imatge corporativa, que es facilitarà en el moment de la concessió de l'ús del distintiu mitjançant la signatura d'aquest conveni.

2.Complir la normativa de seguretat alimentària i haver inscrit l'empresa en el registre de seguretat alimentària corresponent.

3.Facilitar al Consorci Serra de Tramuntana, en el moment que siguin requerides, les comprovacions i dades necessàries amb la finalitat de corroborar que es mantenguin les condicions inicials d'atorgament de l'autorització.

4.Comunicar per escrit al Consorci Serra de Tramuntana qualsevol modificació que es produeixi en les condicions per les quals va obtenir la cessió de l'ús del distintiu. Si el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial considera que la modificació pot afectar els requisits ja acreditats, establirà l'avaluació oportuna per part de la Comissió Avaluadora i de Seguiment per verificar la validesa de l'autorització en les condicions noves.

5.Assolir, durant el període de vigència del conveni, un mínim d'un (1) compromís relacionat amb els productes locals, un mínim de tres (3) compromisos ambientals i un mínim de tres (3) compromisos socials i de divulgació del distintiu.

a. Compromisos relacionats amb els productes locals (assolir-ne almanco 1 durant el termini de vigència del conveni):

En relació amb els establiments hotelers, restaurants, cafeteries i bars:

1. Tenir almanco dos (2) vins a la carta elaborats amb raïm portador del distintiu  STPM o que siguin de producció pròpia i compleixin la normativa de seguretat alimentària i estiguin inscrits en el registre sanitari corresponent.

2. Servir aigua embotellada portadora del distintiu STPM i que compleixi la normativa de seguretat alimentària i estigui inscrita en el registre sanitari corresponent.

3. Servir productes transformats portadors del distintiu STPM (mel, melmelada, confitura, etc.) o que siguin de producció pròpia i compleixin la normativa de seguretat alimentària i estiguin inscrits en el registre sanitari corresponent.

En relació amb les botigues de menjar:

1. Tenir un espai diferenciat amb almanco dos (2) productes que portin el distintiu STPM (com ara oli, olives, vi, mel, melmelada i confitura).

2. Fer servir almanco dos (2) productes portadors del distintiu STPM en el cas que s'ofereixin degustacions o tasts als clients.

b. Compromisos ambientals (assolir almanco tres (3) dels compromisos ambientals següents durant el termini de vigència del conveni):

1. Disposar d'un sistema de gestió de residus que fomenti la reducció, la reutilització i el reciclatge.

2. Fer un ús eficient de l'aigua mitjançant sistemes de control i regulació (aixetes monocomandament, filtres d'aire, cisternes de doble descàrrega o descàrrega interrompuda).

3. Substituir les bombetes incandescents i halògenes per unes de baix consum o LED i adoptar mesures per a l'estalvi de llum (interruptors temporitzats, cèl·lules d'il·luminació automàtica, etc.).

4. Utilitzar energies renovables per fomentar l'eficiència energètica.

5. Usar productes de neteja biodegradables.

6. Disposar almanco d'un vehicle de zero emissions.

c. Compromisos socials i de divulgació del distintiu (assolir almanco tres (3) dels compromisos següents durant el termini de vigència del conveni):

1. Àmbit de divulgació i comunicació: organitzar i/o participar anualment en activitats de difusió i formació del distintiu STPM.

2. Àmbit de responsabilitat social: fer contractacions laborals en programes d'inserció laboral o per a persones en risc d'exclusió social i que promoguin la igualtat de dones i homes.

3. Àmbit de conservació del patrimoni: participar, organitzar i/o col·laborar en projectes de conservació i/o divulgació del patrimoni de la STPM i de caràcter social (campanyes, esdeveniments, actes públics, jornades, etc.).

4. Àmbit cultural i esportiu: promoure activitats de mecenatge artístic, cultural, esportiu, etc. o participar-hi (suport a conferències, teatre, música o activitats de qualsevol disciplina esportiva que tinguin relació amb la serra de Tramuntana).

5. Àmbit associatiu: promoure l'associacionisme sectorial i intersectorial d'activitats susceptibles a fer ús del distintiu (federació, associació de pimes per aconseguir objectius comuns relacionats amb la divulgació del distintiu STPM).

6. Àmbit de formació i recerca: establir acords de col·laboració amb escoles, universitats i centres d'investigació del territori per impulsar i/o facilitar treballs relacionats amb la serra de Tramuntana.

7. Àmbit educatiu i comunitari: fer tallers i jornades de formació sectorials (agricultura/restauració) vinculats a la STPM a escoles, associacions de veïns, comunitats, etc.

8. Àmbit de tradicions i festes populars: establir col·laboracions publicoprivades per promocionar la cultura, les tradicions i les festes populars de la serra de Tramuntana.

*L'assumpció dels compromisos dels diferents blocs (A, B i C) s'ha de demostrar amb la documentació relacionada en l'annex 2, amb la qual el Consorci en verificarà el compliment, necessari per poder atorgar la pròrroga del conveni durant (3) tres anys més.

*Per al seguiment correcte del compliment dels compromisos, la persona sol·licitant ha d'aportar anualment al Consorci Serra de Tramuntana una memòria tècnica on s'exposin les actuacions fetes. El Consorci es reserva la facultat de fer visites d'inspecció per verificar que es compleixen els compromisos assumits.

Cinquena

Comissió Avaluadora i de Seguiment

La Comissió Tècnica creada per l'Acord de la Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana del 5 de juliol de 2022 i integrada per representants del Consell de Mallorca i del Consorci, així com per representants dels sectors econòmics i socials de la serra de Tramuntana triats per la Mesa Permanent del Consell de Participació del Consorci, es reunirà periòdicament un mínim de quatre (4) vegades a l'any i tindrà com a funcions bàsiques:

1. L'examen de les sol·licituds (annex 1) i la documentació aportada per les persones interessades a subscriure el present conveni de col·laboració per a l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» i la verificació de compliment dels requisits establerts en la clàusula tercera.

2.L'emissió de l'informe tècnic sobre la idoneïtat de la subscripció del conveni en vista de la documentació aportada, el compliment dels requisits i, si escau, la visita o inspecció feta.

3.El control de l'ús correcte del distintiu una vegada signat el conveni de col·laboració.

4.La comprovació de les sol·licituds de modificació de les condicions d'ús del distintiu una vegada signat el conveni de col·laboració, i l'establiment de la documentació necessària per fer la modificació sol·licitada.

5.L'aprovació de la pròrroga del conveni de col·laboració una vegada comprovat que la persona interessada compleix els compromisos assumits.

 

Sisena

Règim jurídic

1.El règim jurídic d'aquest conveni està constituït per les presents clàusules i per tot el que s'estableix en el capítol VI del títol preliminar de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; en la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; en el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, i en el Reial Decret 424/2017, de 28 d'abril, pel qual es regula el règim jurídic del control intern en les entitats del sector públic local.

2.El contingut del conveni és compatible amb les normes de la Unió Europea relatives a la protecció de les indicacions geogràfiques protegides i a les restriccions quantitatives en la lliure circulació de mercaderies.

Setena

Règim econòmic

Aquest conveni de col·laboració no comporta obligacions econòmiques per part del Consorci Serra de Tramuntana, ja que les possibles despeses inherents a la divulgació s'inclouen entre les finalitats del Consorci Serra de Tramuntana i que són les pròpies que es deriven del règim de declaració de la Serra com a patrimoni mundial, entre d'altres, «promoure iniciatives i projectes culturals orientats a la conservació i la millora del paisatge i del patrimoni cultural de la Serra» i «promoure iniciatives que contribueixin a preservar els valors i les activitats que han possibilitat el nomenament de la Serra de Tramuntana com a patrimoni mundial» (punts d i j, respectivament, de l'art. 4 dels estatuts del Consorci, publicats en el BOIB núm. 72, de 30 de maig de 2019).

Vuitena

Vigència

El dret a fer ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» té la durada de vigència del present conveni, que es fixa en tres (3) anys comptadors des del dia que se signa.

Novena

Pròrroga

Una vegada arribada la data de fi, es preveu la possibilitat que el present conveni es pugui prorrogar per tres (3) anys més, sempre que la persona interessada demostri ―mitjançant la documentació assenyalada en l'annex 2― que ha assolit el mínim de compromisos relacionats en la clàusula quarta del conveni en relació amb els productes respecte als quals se li va atorgar el dret d'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial»:

A. Compromisos relacionats amb els productes locals.

B. Compromisos ambientals.

C. Compromisos socials i de divulgació del distintiu STPM.

El termini per sol·licitar la pròrroga del conveni és de dos mesos abans de la data de venciment, mitjançant la sol·licitud corresponent, a la qual s'ha d'adjuntar tota la documentació relacionada en l'annex 2 i una declaració responsable de no haver introduït canvis en els productes que ja havien estat autoritzats a usar el distintiu.

Desena

Modificació de les condicions de l'ús del distintiu

Durant la vigència del conveni i en el supòsit de modificació de les condicions de concessió del distintiu per canvi d'activitat, d'àmbit o de línia de productes, la persona interessada ha de sol·licitar la renovació de l'autorització d'ús del distintiu i ha d'acreditar aquests canvis amb la documentació pertinent.

La Comissió Avaluadora comprovarà el compliment dels requisits i emetrà un informe de valoració.

Onzena

Suspensió

El Consorci Serra de Tramuntana pot acordar suspendre l'ús del distintiu en els casos següents:

1. Quan el Consorci rebi una queixa o denúncia sobre el mal ús del distintiu.

2. Quan la persona o entitat autoritzada no compleixi amb un ús adequat del distintiu en relació amb els requisits pels quals s'ha obtingut la col·laboració.

En ambdós supòsits, el Consorci Serra de Tramuntana atorgarà a la persona o entitat autoritzada un termini de quinze dies hàbils perquè esmeni les observacions que se li han formulat. Si no les esmena en aquest termini, es revocarà de forma indefinida l'autorització d'ús del distintiu.

 

​​​​​​​Dotzena

Formes d'extinció

Aquest conveni s'extingirà pel compliment de les actuacions que en constitueixen l'objecte o perquè s'ha incorregut en una de les causes de resolució.

Són causes de resolució:

a. El transcurs del termini de vigència sense que se n'hagi acordat la pròrroga.

b. L'acord unànime de tots els signats.

c. L'incompliment de les obligacions i els compromisos assumits per part d'algun dels signants. En aquest cas, qualsevol de les parts pot notificar a la part incomplidora un requeriment perquè compleixi en un termini determinat les obligacions o els compromisos que es considerin incomplits. Aquest requeriment s'ha de comunicar a la Comissió Avaluadora, responsable del mecanisme de seguiment, vigilància i control de l'execució del conveni.

d. Si, un cop transcorregut el termini indicat en el requeriment, l'incompliment persisteix, el conveni s'entén resolt.

e. Per decisió judicial declaratòria de la nul·litat del conveni.

f. Per qualsevol altra causa diferent de les anteriors prevista en el conveni o en altres lleis.

 

Tretzena

Resolució de conflictes

Aquest conveni té naturalesa administrativa i per a qualsevol qüestió o divergència que es pugui derivar de la interpretació, de l'aplicació o del compliment de les presents clàusules, ambdues parts se sotmeten a la jurisdicció contenciosa administrativa, i es considera exclòs de l'àmbit d'aplicació de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic.

Catorzena

Protecció de dades

Les parts signants estan obligades a complir el que estableix la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia de drets digitals. En aquest sentit, es poden tractar les dades personals facilitades per dur a terme les activitats objecte del present conveni en els termes que s'estableixen i d'acord amb les instruccions facilitades pels responsables del seguiment.

El Consorci Serra de Tramuntana pot publicar en el seu web http://www.serradetramuntana.net les bases de dades de les persones físiques i jurídiques que tenen signat aquest conveni de col·laboració a l'efecte de donar difusió als productes que duen el distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial».

Com a mostra de conformitat, signem aquest conveni en dos exemplars.

Palma, en la data de la signatura electrònica

Pel Consorci Serra de Tramuntana                     Per [persona física o jurídica titular de de l'establiment comercial o de restauració]

 

 

ANNEX 1 Sol·licitud d'adscripció al conveni col·laboració per a l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial»

Model 3. Titulars d'establiments hotelers, restaurants, cafeteries, bars i botigues de menjar

Dades de la persona sol·licitant

Nom / Raó social

NIF/CIF

             

 

 

Adreça postal

Adreça electrònica                                                             Tel. de contacte

Representant

Requisits per sol·licitar l'adscripció al conveni de col·laboració

1. Ubicació territorial de l'establiment

Adreça

Municipi

2. L'establiment ha de complir la normativa de seguretat alimentària i ha d'estar inscrit en el registre sanitari corresponent.

3. L'establiment ha de complir les obligacions següents:

 

A) En el cas dels establiments hotelers, restaurants, cafeteries i bars:

  • Servir oli i/o olives que portin el distintiu STPM(*) o que siguin de producció pròpia, compleixin la normativa de seguretat alimentària i estiguin inscrits en el registre sanitari corresponent.
  • Tenir a la carta almanco un vi (1) portador del distintiu STMP(*) o que sigui de producció pròpia, compleixi la normativa de seguretat alimentària i estigui inscrit en el registre sanitari corresponent.
  • Tenir a la carta almanco dos (2) plats elaborats amb productes portadors del distintiu STPM(*) o que siguin de producció pròpia, compleixin la normativa de seguretat alimentària i estiguin inscrits en el registre sanitari corresponent.
  • Tenir a la carta sucs de cítrics (taronja o llimona) portadors del distintiu STPM(*) o que siguin de producció pròpia, compleixin la normativa de seguretat alimentària i estiguin inscrits en el registre sanitari corresponent.

(*) La indicació del distintiu STPM pot aparèixer a la carta devora la referència del   producte.

 

B) En el cas de les botigues de menjar:

  • Tenir almanco un expositor amb (2) productes portadors del distintiu STPM o que siguin de producció pròpia, compleixin la normativa de seguretat alimentària i estiguin inscrits en el registre sanitari corresponent.

4. La persona titular de l'establiment comercial o de restauració ha d'estar d'alta en l'impost d'activitats econòmiques (IAE).

5. La persona titular de l'establiment comercial o de restauració ha d'estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

Documentació que s'ha de presentar:

1. Ubicació territorial de l'establiment.

-Qualsevol document que acrediti la ubicació geogràfica de l'establiment (dades cadastrals, darrer rebut de l'IBI, nota simple registral, contracte de lloguer, etc.).

2. Compliment de la normativa de seguretat alimentària i d'estar d'alta en el registre sanitari corresponent.

-Certificat d'inscripció en el registre sanitari corresponent.

3. Obligatorietat de servir a la taula productes portadors del distintiu STPM o de producció pròpia que compleixin la normativa de seguretat alimentària i estiguin inscrits en el registre sanitari corresponent.

-Factures de compra i còpia de la carta (en el cas dels productes portadors del distintiu STPM).

4. Certificat d'inscripció en el registre sanitari corresponent (en el cas de productes de producció pròpia no portadors del distintiu STPM).

5. Alta en l'impost d'activitats econòmiques.

-Presentació de la darrera liquidació de l'impost d'activitats econòmiques.

6. El Consorci Serra de Tramuntana o el Consell de Mallorca comprovaran d'ofici que la persona interessada està al corrent de les obligacions tributàries amb el Consell Insular de Mallorca, amb el Consorci Serra de Tramuntana, davant l'Agència Tributària (AEAT) i amb la Seguretat Social, llevat que s'hi oposi expressament. Si la persona titular s'oposa expressament a la comprovació d'ofici, ha de presentar el certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries davant l'Agència Tributària, Seguretat Social i Consell de Mallorca i Consorci Serra de Tramuntana .

 

 

ANNEX 2 Comprovació del compliment dels compromisos per sol·licitar la pròrroga del conveni de col·laboració

Model 3. Titulars d'establiments hotelers, restaurants, cafeteries, bars i botigues de menjar

Dades de la persona sol·licitant

Nom / Raó social

NIF/CIF

             

 

                

Adreça postal

Adreça electrònica                                                                      Tel. de contacte

Representant

Dades de l'establiment

Nom

Adreça                                    Municipi

Compromisos adquirits durant la vigència del conveni

A. Compromisos relacionats amb els productes locals (assolir-ne 1)

1.

 

B. Compromisos ambientals (assolir-ne 3)

 

1.

2.

3.

C. Compromisos socials i de divulgació del distintiu (assolir-ne 3)

1.

2.

3.

Documentació que s'ha de presentar per verificar els compromisos:

A. Compromisos relacionats amb els productes locals

A.1. En el cas dels establiments hotelers, restaurants, cafeteries i bars:

1. Tenir a la carta almanco dos (2) vins elaborats amb raïm portador del distintiu STPM o que siguin de producció pròpia, compleixin la normativa de seguretat alimentària i estiguin inscrits en el registre sanitari corresponent.

  • Factures de compra (en el cas de productes portadors del distintiu).
  • Certificat d'inscripció en el registre sanitari corresponent (en el cas de productes de producció pròpia).

2. Servir aigua embotellada portadora del distintiu STPM o que sigui de producció pròpia, compleixi la normativa de seguretat alimentària i estigui inscrita en el registre sanitari corresponent.

  • Factures de compra (en el cas de productes portadors del distintiu).
  • Certificat d'inscripció en el registre sanitari corresponent (en el cas de productes de producció pròpia).

3. Servir productes transformats portadors del distintiu STPM (mel, melmelada, confitura, etc.).

  • Factures de compra (en el cas de productes portadors del distintiu).
  • Certificat d'inscripció en el registre sanitari corresponent (en el cas de productes de producció pròpia).

A.2. En el cas de les botigues de menjar:

1. Tenir un espai diferenciat amb almanco dos (2) productes portadors del distintiu STPM (com ara: oli, olives, vi, mel, melmelades i confitura).

  • Fotografies lineals.
  • Factures de compra.

2. Fer servir almanco dos (2) productes portadors del distintiu STPM en el cas que s'ofereixin degustacions o tasts als clients.

  • Factures de compra.

B. Compromisos ambientals

1. Disposar d'un sistema de gestió de residus que fomenti la reducció, la reutilització i el reciclatge.

a. Memòria tècnica i fotografies.

2. Fer un ús eficient de l'aigua mitjançant sistemes de control i regulació.

a. Fotografies acreditatives.

b. Factures de compra del dispositiu d'instal·lació de sistemes d'estalvi d'aigua a l'explotació.

3. Substituir les bombetes incandescents i halògenes per unes de baix consum o LED i adoptar mesures per a l'estalvi energètic (interruptors temporitzats, cèl·lules d'il·luminació automàtica, etc.).

a. Fotografies acreditatives i factures de compra de sistemes d'estalvi d'energia.

b. Factures del subministrament elèctric anterior i posterior al canvi per comparar-les.

4. Utilitzar energies renovables per fomentar l'eficiència energètica.

a. Factura de compra d'aparells, d'instal·lació i de material relacionat amb el subministrament d'energies renovables (plaques solars, estufes de pèl·let, biomassa, etc.).

5. Usar productes de neteja biodegradables.

a. Factures de compra.

6. Disposar almanco d'un vehicle de zero emissions.

a. Factura de compra o rènting.

b. Fitxes tècniques del vehicle o vehicles.

C. Compromisos socials i de divulgació del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial»

1. Àmbit de divulgació i comunicació: organitzar i/o participar anualment en activitats de difusió i formació del distintiu STPM.

- Memòria descriptiva i fotografies.

2. Àmbit de responsabilitat social: fer contractacions laborals en programes d'inserció laboral o per a persones en risc d'exclusió social i que promoguin la igualtat de dones i homes.

- Còpia del contracte laboral.

3. Àmbit de conservació del patrimoni: participar, organitzar i/o col·laborar en projectes de conservació i/o divulgació del patrimoni de la STPM i de caràcter social (campanyes, esdeveniments, actes públics, jornades, etc.).

- Memòria descriptiva.

4. Àmbit cultural i esportiu: promoure activitats de mecenatge artístic, cultural, esportiu, etc. o participar-hi (suport a conferències, teatre, música o activitats de qualsevol disciplina esportiva que tenguin relació amb la serra de Tramuntana).

- Memòria descriptiva.

5. Àmbit associatiu: promoure l'associacionisme sectorial i intersectorial d'activitats susceptibles a fer ús del distintiu (federació, associació de pimes per aconseguir objectius comuns relacionats amb la divulgació del distintiu STPM).

- Memòria descriptiva.

6. Àmbit de formació i recerca: establir acords de col·laboració amb escoles, universitats i centres d'investigació del territori per impulsar i/o facilitar treballs relacionats amb la serra de Tramuntana.

- Acord de col·laboració.

7. Àmbit educatiu i comunitari: fer tallers i jornades de formació sectorials (agricultura/restauració) vinculats a la STPM a escoles, associacions de veïns, comunitats, etc.

- Memòria descriptiva.

8. Àmbit de tradicions i festes populars: establir col·laboracions publicoprivades per promocionar la cultura, les tradicions i les festes populars de la serra de Tramuntana.

- Acord de col·laboració o conveni.

 

 

Model de conveni de col·laboració entre el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial i el gestor [nom del gestor] ubicat dins la delimitació geogràfica de la serra de la Tramuntana que vol acollir-se al règim d'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial»

[Model 4. Empreses i altres entitats que contribueixen a difondre i/o preservar el paisatge de la serra de Tramuntana]

Parts

(Nom i llinatges), presidenta del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial actuant en representació del Consorci Serra de Tramuntana i en virtut de la competència delegada de l'article 9.1.t) dels estatuts del Consorci (BOIB núm. 72, de 30 de maig de 2019).

(Nom i llinatges) ................................................................................................................... amb NIF.............................., en representació de ..................................................................................................., amb CIF .......................... i domicili a l'efecte de notificacions a ........................................................... del municipi de ....................... (comunitat autònoma de ..................................), telèfon................ i adreça electrònica ............................................................. (d'ara endavant,  l'interessat).

Antecedents

1. El Consorci Serra de Tramuntana és l'entitat juridicopública amb personalitat jurídica pròpia creada, entre d'altres, per executar el Pla de Gestió del Paisatge Cultural de la Serra de Tramuntana, aprovat el gener de 2010 pel Departament de Territori del Consell de Mallorca, i que té com a objectiu genèric la gestió integrada de totes les accions que tenen incidència sobre la Serra, amb la finalitat d'adaptar-les i coordinar-les a fi de permetre la conservació i protecció del bé. Així mateix, el Consorci vetla pel compliment dels requisits que la UNESCO va tenir en compte per declarar, el 29 de juny de 2011, la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial en la categoria de paisatge cultural.

2. El Pla de Gestió preveu, entre els programes de gestió del bé inclosos en el punt 5, apartat 2, el programa de desenvolupament econòmic que té com a meta principal «preservar, revalorar i potenciar un desenvolupament sostenible de la Serra tenint en compte les persones que ho fan possible; prioritzant el desenvolupament d'aquelles activitats que permetin el manteniment i la continuïtat dels processos i dinàmiques agropecuàries i agroturístiques que singularitzen el paisatge de la serra de Tramuntana, amb els objectius següents:

1. Compensar els pagesos i propietaris pels serveis ambientals i culturals que realitzen.

2. Impulsar polítiques per fer rendible l'activitat agrària, forestal i l'artesania, per garantir els usos agraris de les finques.

3. Impulsar actuacions de recuperació de bancals.

4. Desestacionalitzar el turisme fomentant les modalitats de turisme rural i ecoturisme.

5. Incentivar l'ús de productes autòctons en determinats serveis.

6. Impulsar l'agricultura ecològica a la comarca.»

3. El compliment d'aquests objectius està vinculat a quatre grans estratègies, una de les quals és el desenvolupament d'un distintiu comú a tota la delimitació del paisatge cultural de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial UNESCO, vinculat al turisme cultural, gastronòmic i de naturalesa, com a garantia de reconeixement del prestigi que suposa pertànyer a la declaració de patrimoni mundial de la serra de Tramuntana.

4. La Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana, en la sessió ordinària de 28 d'octubre de 2021, va aprovar la regulació, mitjançant convenis de col·laboració, de la cessió d'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» per part dels diferents gestors implicats, amb l'objectiu de promoure la viabilitat econòmica dels productes elaborats en aquest paratge emblemàtic declarat patrimoni mundial i contribuir a preservar el paisatge cu En data 5 de juliol de 2022 la Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana va aprovar l'Acord d'aprovació dels 4 models de conveni de col·laboració per l'ús del distintiu, el qual fou rectificat per Acord de la Junta Rectora de 27 d'octubre de 2022 i de 6 de març de 2023.

5. El 25 de gener de 2023 l'Oficina Española de Patentes y Marcas notificà al Consorci la inscripció inicial de la nova marca “SERRA DE TRAMUNTANA PATRIMONI MUNDIAL” perquè sia amprat en l'ús del Distintiu amb l'objectiu de emfatitzar el topònim Serra de Tramuntana i assimilar-ho a la nomenclatura de la UNESCO, el qual ja es pot començar a usar i comercialitzar.

6. Amb la signatura d'aquest conveni es pretén que els diferents gestors que es troben dins la delimitació de la Serra, entre els quals hi ha empreses i altres entitats que contribueixen a difondre i/o preservar el paisatge de la serra de Tramuntana puguin fer ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» i se'n puguin beneficiar, amb la finalitat, d'una banda, de donar visibilitat als productes, béns i serveis dins la delimitació de la Serra, indicatius no només del lloc d'elaboració o ubicació, sinó també del compliment d'uns paràmetres lligats als valors de la declaració de patrimoni mundial: sostenibilitat del territori i preservació i conservació del paisatge; i, de l'altra, de donar informació sobre aquests productes, béns i serveis. Tot això per promoure l'economia circular i la visibilització d'aquest territori reconegut per la UNESCO en la categoria de paisatge cultural.

Les parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest conveni, d'acord amb les següents

Clàusules

Primera

Objecte del conveni

El present conveni té per objecte establir els termes i les condicions generals per a l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» (STPM) per part de les empreses i altres entitats que tenen com a objecte principal de la seva activitat contribuir a difondre i/o preservar el paisatge cultural de la serra de Tramuntana, d'acord amb els valors que implica la declaració de patrimoni mundial (sostenibilitat del territori, conservació del paisatge cultural i producció agroalimentària local amb economia circular).

Segona

Àmbit d'aplicació

El present conveni se circumscriu a les empreses i altres entitats, l'objecte principal de les quals estigui relacionat amb la difusió i/o preservació del paisatge cultural de la serra de Tramuntana d'acord amb els valors que implica la declaració de patrimoni mundial, i que executin l'activitat majoritàriament dins els límits del mapa annex al present conveni, el qual s'ha elaborat tenint en compte els límits establerts en la declaració de patrimoni mundial de la UNESCO.

* Queden excloses les activitats següents:

  • Sector de la construcció, excepte margers i professionals dedicats a la restauració de béns patrimonials i etnològics.
  • Empreses que ofereixin activitats, excursions, serveis o  experiències en què s'utilitzin vehicles o embarcacions a motor.
  • Empreses de venda i lloguer de vehicles a motor i/o embarcacions.
  • Sector immobiliari.
  • Empreses relacionades amb la cinegètica.
  • Totes les empreses que puguin ésser contaminants, les que no contribueixin a implementar els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) plantejats per la UNESCO i les que no facin cap tipus d'aportació al paisatge cultural de la serra de Tramuntana.

Tercera

Requisits per subscriure el conveni

Les empreses i altres entitats l'objecte principal de les quals estigui relacionat amb la difusió i/o preservació del paisatge cultural de la serra de Tramuntana d'acord amb els valors que implica la declaració de patrimoni mundial, han de complir els requisits següents per subscriure el present conveni:

1. L'objecte principal de l'activitat que duen a terme ha d'estar relacionat amb la difusió i/o preservació del paisatge cultural de la serra de Tramuntana d'acord amb els valors que implica la declaració de patrimoni mundial (sostenibilitat del territori, conservació del paisatge cultural i producció agroalimentària local amb economia circular).

2. L'activitat duta a terme per l'empresa o entitat s'ha d'executar majoritàriament dins els límits del mapa annex al present conveni.

3. El personal de l'empresa o entitat ha de poder acreditar els seus coneixements respecte de la declaració de la serra de Tramuntana com a patrimoni mundial en el vessant de paisatge cultural o ha de cursar la formació que indiqui el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial.

4. L'empresa o entitat ha d'estar d'alta en l'impost d'activitats econòmiques (IAE).

5. En el cas que l'empresa o entitat ofereixi algun tipus de servei de tast o degustació gastronòmica, hi ha de fer servir almanco dos (2) productes portadors del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial»*(1), ha de complir la normativa de seguretat alimentària i ha d'estar inscrita en el registre sanitari corresponent.

6. L'empresa o entitat ha d'estar al corrent de les obligacions tributàries amb el Consell Insular de Mallorca, amb el Consorci Serra de Tramuntana, amb l'Agència Tributària (AEAT) i amb la Seguretat Social. Aquests requisits els comprovarà d'ofici el Consorci Serra de Tramuntana o el Consell de Mallorca, ja que la presentació de la sol·licitud per subscriure aquest conveni de col·laboració suposa l'autorització per comprovar-ho, llevat que s'hi oposi expressament. . Si la persona titular s'oposa expressament a la comprovació d'ofici, ha de presentar el certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries davant l'Agència Tributària, Seguretat Social i Consell de Mallorca i Consorci Serra de Tramuntana .

*(1) Si l'empresa o entitat ofereix algun tipus de servei d'hoteleria i/o de restauració, són aplicables els requisits establerts en el model de Conveni de col·laboració per a titulars d'establiments hotelers, restaurants, cafeteries, bars i botigues de menjar (model 3).

El compliment d'aquests requisits es comprovarà amb la documentació relacionada en el model normalitzat de sol·licitud de subscripció del present conveni, que està a disposició de les persones interessades en la Seu Electrònica del Consorci Serra de Tramuntana (http://www.serradetramuntana.net).

Quarta

Compromisos d'ambdues parts

A) El Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial es compromet a:

1. Lliurar a la persona interessada el suport informàtic amb la imatge corporativa i el manual d'ús, que contindrà els dos (2) elements característics que formen el distintiu (la tipografia i l'element gràfic), els quals es podran utilitzar conjuntament o de forma independent, sense alterar cap característica de les que figuren en el segell registrat i sense alterar-ne les proporcions.

2. Fer campanyes de difusió per donar a conèixer i promoure el distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial», de manera que la informació per sol·licitar l'ús del distintiu arribi al major nombre d'agents implicats que puguin beneficiar-se'n així com al públic en general per a una major informació i coneixement, mitjançant instruments per a la difusió (creació d'un blog en el web de la corporació, xarxes socials Instagram i Facebook).     

3. Oferir a la persona interessada recursos per promocionar i publicitar el distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial».

4. Organitzar taules i tallers de formació amb els actors clau implicats en la promoció dels productes i serveis autoritzats a utilitzar el distintiu.

5. Incentivar una economia circular dins la delimitació geogràfica de la Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial.

B) La persona interessada es compromet a:

1. Fer ús del distintiu sense alterar-ne cap característica bàsica i respectant la identitat corporativa existent. Els dos (2) elements característics que componen el distintiu (la tipografia i l'element gràfic) es poden utilitzar conjuntament o de forma independent sense alterar cap característica de les que figuren en el segell registrat, sense modificar-ne ni les proporcions ni els colors. S'han de situar sense superposicions, de manera que es puguin veure complets i sense alteracions respecte a la descripció feta en el document denominat Imatge corporativa, que es facilitarà en el moment de la concessió de l'ús del distintiu mitjançant la signatura d'aquest conveni.

2. Complir la normativa de seguretat alimentària i haver inscrit l'empresa en el registre de seguretat alimentària corresponent.

3. Facilitar al Consorci Serra de Tramuntana, en el moment que siguin requerides, les comprovacions i dades necessàries amb la finalitat de corroborar que es mantinguin les condicions inicials d'atorgament de l'autorització.

4. Comunicar per escrit al Consorci Serra de Tramuntana qualsevol modificació que es produeixi en les condicions per les quals va obtenir la cessió de l'ús del distintiu. Si el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial considera que la modificació pot afectar els requisits ja acreditats, establirà l'avaluació oportuna per part de la Comissió Avaluadora i de Seguiment per verificar la validesa de l'autorització en les condicions noves.

5. Assolir, durant el període de vigència del conveni, un mínim de tres (3) compromisos de cada un dels dos blocs següents:

A. Compromisos ambientals (assolir-ne tres (3) durant els tres primers anys de vigència del conveni):

1. Disposar d'un sistema de gestió de residus que fomenti la reducció, la reutilització i el reciclatge.

2. Fer un ús eficient de l'aigua mitjançant sistemes de control i regulació (aixetes monocomandament, filtres d'aire, cisternes de doble descàrrega o descàrrega interrompuda).

3. Substituir les bombetes incandescents i halògenes per unes de baix consum o LED i adoptar mesures per a l'estalvi de llum (interruptors temporitzats, cèl·lules d'il·luminació automàtica, etc.).

4. Utilitzar energies renovables per fomentar l'eficiència energètica.

5. Usar productes de neteja biodegradables.

6. Disposar almanco d'un vehicle de zero emissions.

B) Compromisos socials i de divulgació del distintiu (assolir, com a mínim, tres (3) dels compromisos següents durant els 3 anys de vigència del conveni):

1. Àmbit de divulgació i comunicació: organitzar i/o participar anualment en activitats de difusió i formació del distintiu STPM.

2. Àmbit de responsabilitat social: fer contractacions laborals en programes d'inserció laboral o per a persones en risc d'exclusió social i que promoguin la igualtat de dones i homes.

3. Àmbit de conservació del patrimoni: participar, organitzar i/o col·laborar en projectes de conservació i/o divulgació del patrimoni de la STPM i de caràcter social (campanyes, esdeveniments, actes públics, jornades, etc.).

4. Àmbit cultural i esportiu: promoure activitats de mecenatge artístic, cultural, esportiu, etc. o participar-hi (suport a conferències, teatre, música o activitats de qualsevol disciplina esportiva que tenguin relació amb la serra de Tramuntana).

5. Àmbit associatiu: promoure l'associacionisme sectorial i intersectorial d'activitats susceptibles a fer ús del distintiu (federació, associació de pimes per aconseguir objectius comuns relacionats amb la divulgació del distintiu STPM).

6. Àmbit de formació i recerca: establir acords de col·laboració amb escoles, universitats i centres d'investigació del territori per impulsar i/o facilitar treballs relacionats amb la serra de Tramuntana.

7. Àmbit educatiu i comunitari: fer tallers i jornades de formació sectorials (agricultura/restauració) vinculats a la STPM a escoles, associacions de veïns, comunitats, etc.

8. Àmbit de tradicions i festes populars: establir col·laboracions publicoprivades per promocionar la cultura, les tradicions i les festes populars de la serra de Tramuntana.

*L'assumpció dels compromisos dels diferents blocs (A i B) s'ha de demostrar amb la documentació relacionada en l'annex 2, amb la qual el Consorci en verificarà el compliment, necessari per poder atorgar la pròrroga del conveni durant (3) tres anys més.

*Per al seguiment correcte del compliment dels compromisos, la persona sol·licitant ha d'aportar anualment al Consorci Serra de Tramuntana una memòria tècnica on s'exposin les actuacions fetes. El Consorci es reserva la facultat de fer visites d'inspecció per verificar que es compleixen els compromisos assumits.

Cinquena

Comissió Avaluadora i de Seguiment

La Comissió Tècnica creada per l'Acord de la Junta Rectora del Consorci Serra de Tramuntana del 5 de juliol de 2022 i integrada per representants del Consell de Mallorca i del Consorci, així com per representants dels sectors econòmics i socials de la serra de Tramuntana triats per la Mesa Permanent del Consell de Participació del Consorci, es reunirà periòdicament un mínim de quatre (4) vegades a l'any i tindrà com a funcions bàsiques:

1. L'examen de les sol·licituds (annex 1) i la documentació aportada per les persones interessades a subscriure el present conveni de col·laboració per a l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» i la verificació de compliment dels requisits establerts en la clàusula tercera.

2. L'emissió de l'informe tècnic sobre la idoneïtat de la subscripció del conveni en vista de la documentació aportada, el compliment dels requisits i, si escau, la visita o inspecció feta.

3. El control de l'ús correcte del distintiu una vegada signat el conveni de col·laboració.

4. La comprovació de les sol·licituds de modificació de les condicions d'ús del distintiu una vegada signat el conveni de col·laboració, i l'establiment de la documentació necessària per fer la modificació sol·licitada.

5. L'aprovació de la pròrroga del conveni de col·laboració una vegada comprovat que la persona interessada compleix els compromisos assumits.

Sisena

Règim jurídic

3. El règim jurídic d'aquest conveni està constituït per les presents clàusules i per tot el que s'estableix en el capítol VI del títol preliminar de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; en la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; en el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, i en el Reial Decret 424/2017, de 28 d'abril, pel qual es regula el règim jurídic del control intern en les entitats del sector públic local.

4. El contingut del conveni és compatible amb les normes de la Unió Europea relatives a la protecció de les indicacions geogràfiques protegides i a les restriccions quantitatives en la lliure circulació de mercaderies.

Setena

Règim econòmic

Aquest conveni de col·laboració no comporta obligacions econòmiques per part del Consorci Serra de Tramuntana, ja que les possibles despeses inherents a la divulgació s'inclouen entre les finalitats del Consorci Serra de Tramuntana i que són les pròpies que es deriven del règim de declaració de la Serra com a patrimoni mundial, entre d'altres, «promoure iniciatives i projectes culturals orientats a la conservació i la millora del paisatge i del patrimoni cultural de la Serra» i «promoure iniciatives que contribueixin a preservar els valors i les activitats que han possibilitat el nomenament de la Serra de Tramuntana com a patrimoni mundial» (punts d i j, respectivament, de l'art. 4 dels estatuts del Consorci, publicats en el BOIB núm. 72, de 30 de maig de 2019).

Vuitena

Vigència

El dret a fer ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» té la durada de vigència del present conveni, que es fixa en tres (3) anys comptadors des del dia que se signa.

Novena

Pròrroga

Una vegada arribada la data de fi, es preveu la possibilitat que el present conveni es pugui prorrogar per tres (3) anys més, sempre que la persona interessada demostri ―mitjançant la documentació assenyalada en l'annex 2― que ha assolit el mínim de compromisos relacionats en la clàusula quarta del conveni en relació amb els serveis respecte als quals se li va atorgar el dret d'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial»:

A. Compromisos ambientals.

B. Compromisos socials i de divulgació del distintiu STPM.

El termini per sol·licitar la pròrroga del conveni és de dos mesos abans de la data de venciment, mitjançant la sol·licitud corresponent, a la qual s'ha d'adjuntar tota la documentació relacionada en l'annex 2 i una declaració responsable de no haver introduït canvis en els productes que ja havien estat autoritzats a usar el distintiu.

Desena

Modificació de les condicions de l'ús del distintiu

Durant la vigència del conveni i en el supòsit de modificació de les condicions de concessió del distintiu per canvi d'activitat, d'àmbit o de línia de productes, la persona interessada ha de sol·licitar la renovació de l'autorització d'ús del distintiu i ha d'acreditar aquests canvis amb la documentació pertinent.

La Comissió Avaluadora comprovarà el compliment dels requisits i emetrà un informe de valoració.

Onzena

Suspensió

El Consorci Serra de Tramuntana pot acordar suspendre l'ús del distintiu en els casos següents:

C. Quan el Consorci rebi una queixa o denúncia sobre el mal ús del distintiu.

D. Quan la persona o entitat autoritzada no compleixi amb un ús adequat del distintiu en relació amb els requisits pels quals s'ha obtingut la col·laboració.

En ambdós supòsits, el Consorci Serra de Tramuntana atorgarà a la persona o entitat autoritzada un termini de quinze dies hàbils perquè esmeni les observacions que se li han formulat. Si no les esmena en aquest termini, es revocarà de forma indefinida l'autorització d'ús del distintiu.

Dotzena

Formes d'extinció

Aquest conveni s'extingirà pel compliment de les actuacions que en constitueixen l'objecte o perquè s'ha incorregut en una de les causes de resolució.

Són causes de resolució:

F. El transcurs del termini de vigència sense que se n'hagi acordat la pròrroga.

G. L'acord unànime de tots els signats.

H. L'incompliment de les obligacions i els compromisos assumits per part d'algun dels signants. En aquest cas, qualsevol de les parts pot notificar a la part incomplidora un requeriment perquè compleixi en un termini determinat les obligacions o els compromisos que es considerin incomplits. Aquest requeriment s'ha de comunicar a la Comissió Avaluadora, responsable del mecanisme de seguiment, vigilància i control de l'execució del conveni.

I. Si, un cop transcorregut el termini indicat en el requeriment, l'incompliment persisteix, el conveni s'entén resolt.

J. Per decisió judicial declaratòria de la nul·litat del conveni.

K. Per qualsevol altra causa diferent de les anteriors prevista en el conveni o en altres lleis.

 

Tretzena

Resolució de conflictes

Aquest conveni té naturalesa administrativa i per a qualsevol qüestió o divergència que es pugui derivar de la interpretació, de l'aplicació o del compliment de les presents clàusules, ambdues parts se sotmeten a la jurisdicció contenciosa administrativa, i es considera exclòs de l'àmbit d'aplicació de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic.

Catorzena

Protecció de dades

Les parts signants estan obligades a complir el que estableix la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia de drets digitals. En aquest sentit, es poden tractar les dades personals facilitades per dur a terme les activitats objecte del present conveni en els termes que s'estableixen i d'acord amb les instruccions facilitades pels responsables del seguiment.

El Consorci Serra de Tramuntana pot publicar en el seu web http://www.serradetramuntana.net les bases de dades de les persones físiques i jurídiques que tenen signat aquest conveni de col·laboració a l'efecte de donar difusió als productes que duen el distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial».

Com a mostra de conformitat, signam aquest conveni en dos exemplars.

Palma, en la data de la signatura electrònica

Pel Consorci Serra de Tramuntana                     Per [persona física o jurídica titular de de l'empresa o entitat]

 

ANNEX 1 Sol·licitud d'adscripció al conveni col·laboració per a l'ús del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial»

Model 4. Empreses i altres entitas que contribueixen a difondre i/o preservar el paisatge de la Serra de Tramuntana

Dades de la persona sol·licitant

Nom / Raó social

NIF/CIF

             

 

 

Adreça postal

Adreça electrònica                                                      Tel. de contacte

Representant

Requisits per sol·licitar l'adscripció al conveni de col·laboració

1. L'objecte principal de l'activitat de l'empresa o entitat ha d'estar relacionat amb la difusió i/o preservació del paisatge cultural de la serra de Tramuntana.

2. L'activitat de l'empresa o entitat s'ha d'executar majoritàriament dins els límits del mapa annex al present conveni.

3. L'empresa o entitat ha d'estar d'alta en l'impost d'activitats econòmiques (IAE).

4. L'empresa o entitat ha d'estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

Documentació que s'ha de presentar:

1. Relació de l'objecte amb la difusió i/o preservació del paisatge cultural de la serra de Tramuntana.

-Estatuts socials de l'empresa o entitat.

2. Ubicació territorial on es desenvolupa l'activitat.

-Estatuts socials de l'empresa o entitat.

-Memòria o programa d'activitats.

3. Alta en l'impost d'activitats econòmiques.

-Presentació del model 036 (Declaració censal d'alta, modificació i baixa en el Cens d'empresaris, professionals i retenidors).

4. Certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social i amb el Consell Insular de Mallorca i el Consorci Serra de Tramuntana. El Consorci Serra de Tramuntana o el Consell de Mallorca comprovaran d'ofici que la persona interessada està al corrent de les obligacions tributàries amb el Consell Insular de Mallorca, amb el Consorci Serra de Tramuntana, davant l'Agència Tributària (AEAT) i amb la Seguretat Social, llevat que s'hi oposi expressament. . Si la persona titular s'oposa expressament a la comprovació d'ofici, ha de presentar el certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries davant l'Agència Tributària, Seguretat Social i Consell de Mallorca i Consorci Serra de Tramuntana .

 

 

ANNEX 2 Comprovació del compliment dels compromisos per sol·licitar la pròrroga del conveni de col·laboració

Model 4. Empreses i altres entitas que contribueixen a difondre i/o preservar el paisatge de la Serra de Tramuntana

Dades de la persona sol·licitant

Nom / Raó social

NIF/CIF             

 

                

Adreça postal

Adreça electrònica

Tel. de contacte

Representant

Dades de l'empresa o entitat

Nom

Adreça                                    Municipi

Compromisos adquirits durant la vigència del conveni

A. Compromisos ambientals (assolir-ne 3)

1.

2.

3.

B. Compromisos socials i de divulgació del distintiu (assolir-ne 3)

1.

2.

3.

Documentació que s'ha de presentar per verificar els compromisos:

A. Compromisos ambientals

1. Disposar d'un sistema de gestió de residus que fomenti la reducció, la reutilització i el reciclatge.

  • Memòria tècnica i fotografies.

2. Fer un ús eficient de l'aigua mitjançant sistemes de control i regulació.

  • Fotografies acreditatives.
  • Factures de compra del dispositiu d'instal·lació de sistemes d'estalvi d'aigua a l'explotació.

3. Substituir les bombetes incandescents i halògenes per unes de baix consum o LED i adoptar mesures per a l'estalvi energètic (interruptors temporitzats, cèl·lules d'il·luminació automàtica, etc.).

  • Fotografies acreditatives i factures de compra de sistemes d'estalvi energia.
  • Factures del subministrament elèctric anterior i posterior al canvi per comparar-les.

4. Utilitzar energies renovables per fomentar l'eficiència energètica.

§ Factura de compra d'aparells, d'instal·lació i de material relacionat amb el subministrament d'energies renovables (plaques solars, estufes de pèl·let, biomassa, etc.).

5. Usar productes de neteja biodegradables.

  • Factures de compra.

6. Disposar almanco d'un vehicle de zero emissions.

  • Factura de compra o rènting.
  • Fitxes tècniques del vehicle o vehicles.

B. Compromisos per a la divulgació del distintiu «Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial» i compromisos socials

1. Àmbit de divulgació i comunicació: organitzar i/o participar anualment en activitats de difusió i formació del distintiu STPM.

  • Memòria descriptiva i fotografies.

2. Àmbit de responsabilitat social: fer contractacions laborals en programes d'inserció laboral o per a persones en risc d'exclusió social i que promoguin la igualtat de dones i homes.

  • Còpia del contracte laboral.

3. Àmbit de conservació del patrimoni: participar, organitzar i/o col·laborar en projectes de conservació i/o divulgació del patrimoni de la STPM i de caràcter social (campanyes, esdeveniments, actes públics, jornades, etc.).

  • Memòria descriptiva.

4. Àmbit cultural i esportiu: promoure activitats de mecenatge artístic, cultural, esportiu, etc. o participar-hi (suport a conferències, teatre, música o activitats de qualsevol disciplina esportiva que tenguin relació amb la serra de Tramuntana).

  • Memòria descriptiva.

5. Àmbit associatiu: promoure l'associacionisme sectorial i intersectorial d'activitats susceptibles a fer ús del distintiu (federació, associació de pimes per aconseguir objectius comuns relacionats amb la divulgació del distintiu STPM).

  • Memòria descriptiva.

6. Àmbit de formació i recerca: establir acords de col·laboració amb escoles, universitats i centres d'investigació del territori per impulsar i/o facilitar treballs relacionats amb la serra de Tramuntana.

  • Acord de col·laboració.

7. Àmbit educatiu i comunitari: fer tallers i jornades de formació sectorials (agricultura/restauració) vinculats a la STPM a escoles, associacions de veïns, comunitats, etc.

  • Memòria descriptiva.

8. Àmbit de tradicions i festes populars: establir col·laboracions publicoprivades per promocionar la cultura, les tradicions i les festes populars de la serra de Tramuntana.

  • Acord de col·laboració o conveni.​​​​​​​