Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HISENDA I RELACIONS EXTERIORS

Núm. 254876
Resolució de la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni per la qual s’aprova la creació d’un segell electrònic de la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni i es regulen les actuacions administratives automatitzades per a la generació i emissió de certificats a través del sistema econòmic financer de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. D'acord amb l'article 108.3 del Reglament de l'impost sobre la renda de les persones físiques, aprovat mitjançant el Reial decret 439/2007, de 30 de març i l'article 68.3 del Reglament de l'impost sobre societats, aprovat mitjançant el Reial decret 634/2015, de 10 de juliol, l'Administració de la Comunitat Autònoma ha d'expedir en favor del contribuent certificació acreditativa de les retencions practicades o dels ingressos a compte efectuats, així com de les restants dades referents al contribuent que han d'incloure's en la declaració que ha d'emetre anualment. Aquesta certificació s'ha de posar a disposició dels contribuents abans d'obrir el termini de declaració dels imposts.

2. Aquests  certificats de les retencions practicades es generen amb la informació del sistema econòmic financer de la Comunitat Autònoma i s'envien a les persones interessades, llevat que la persona perceptora tengui una relació laboral o estatutària amb la Comunitat Autònoma on el certificat s'obté a través del portal de Personal de la Intranet de l'Administració de la Comunitat Autònoma.

3. D'altra banda, el sistema econòmic financer genera el certificat acreditatiu dels pagaments de la Comunitat Autònoma que fa la Tresoreria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears prèvia sol·licitud de la persona interessada. Per això, un empleat públic ha de fer la consulta al sistema perquè es generi el certificat que s'envia a la signatura electrònica de la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni, el qual s'ha de notificar per poder posar-lo a disposició del ciutadà que l'ha sol·licitat.

4. Actualment aquests processos  de generació i emissió dels certificats esmentats / consulta  es fan mitjançant la intervenció d'empleats públics que, en cap moment implica el processament ni la manipulació de les dades extretes del sistema, únicament fan les passes informàtiques necessàries per treure de forma automàtica el certificat sol·licitat. Per tant, es posen a disposició del ciutadà dades que consten en el sistema econòmic financer sense fer cap valoració ni modificació de les dades, per la qual cosa es tracta d'una actuació administrativa susceptible de dur-se a terme de forma automatitzada.

Fonaments de dret

1. La Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, defineix en el seu article 41 l'actuació administrativa automatitzada com qualsevol acte o actuació realitzada íntegrament a través de mitjans electrònics per una Administració Pública en el marc d'un procediment administratiu i en la qual no hagi intervingut de manera directa un empleat públic i, per al cas que se n'hagi d'emprar, preveu que s'ha d'establir prèviament l'òrgan o òrgans competents, segons els casos, per a la definició de les especificacions, programació, manteniment, supervisió i control de qualitat i, s'escau, auditoria del sistema d'informació i del seu codi font, amb la indicació de l'òrgan que ha de ser considerat responsable als efectes d'impugnació.

2. L'article 42 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, estableix que, en l'exercici de la competència en l'actuació administrativa automatitzada, cada Administració Pública pot determinar com a supòsits d'utilització dels sistemes de signatura electrònica la utilització del segell electrònic, basat en un certificat electrònic reconegut o qualificat, que reuneixi els requisits exigits per la normativa de signatura electrònica, o bé un sistema de codi segur de verificació (CSV).

3. L'article 19 i 20 del Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel qual s'aprova el Reglament d'actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics sobre la identificació mitjançant segell electrònic basat en certificat electrònic qualificat que compleixi els requisits exigits per la legislació de signatura electrònica i els sistemes de firma electrònica per les actuacions administratives automatitzades.

4. L'article 73 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears estableix que sota l'autoritat superior del conseller competent en matèria d'hisenda i pressuposts, corresponen al director general competent en matèria de tresoreria les funcions d'ordenador general de pagaments de l'Administració de la Comunitat Autònoma i dels organismes autònoms i la resta d'entitats integrants de la hisenda pública autonòmica.

 

5. L'article 108.3 Reial decret 439/2007, de 30 de març, pel qual s'aprova el Reglament de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i es modifica el Reglament de Plans i Fons de Pensions, aprovat per Reial decret 304/2004, de 20 de febrer.

6. L'article 68.3 del Reglament de l'impost sobre societats, aprovat mitjançant el Reial decret 634/2015, de 10 de juliol.

Resolució

1. Aprovar la creació d'un segell electrònic de la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni de la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors basat en un certificat electrònic qualificat que compleixi els requisits exigits per la legislació de signatura electrònica.

Aquest segell es podrà validar amb l'aplicació de validació de signatura i certificats online i demostrador de serveis d'@firma, VALIDE, disponible a l'adreça https://valide.redsara.es/valide/

2. L'òrgan titular del segell electrònic, i responsable de la seva utilització a l'efecte d'una eventual impugnació de l'actuació administrativa automatitzada serà la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni.

3.  S'autoritza la generació i emissió de forma automatitzada a través del sistema econòmic financer de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears dels certificats següents:

a)  Certificat acreditatiu de les retencions practicades o dels ingressos a compte efectuats, així com de les restants dades referents al contribuent, que estableixi la normativa vigent relativa als impostos sobre la renda de les persones físiques i societats, en el cas que la persona perceptora no tengui una relació laboral o estatutària amb la Comunitat Autònoma.

El sistema de firma que s'utilitzarà és el segell electrònic de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

b) Certificats acreditatius dels pagaments de la Tresoreria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El sistema de firma que s'utilitzarà és el segell electrònic de la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni.

4.  Els òrgans competents per a la definició de les especificacions, programació, manteniment, supervisió i control de qualitat i, s'escau, auditoria del sistema d'informació i del codi font de les actuacions administratives automatitzades a que es refereix el punt 3 anterior seran, segons els casos, la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni, la Intervenció General i la Direcció General de Modernització i Administració Digital.

5. Aquesta Resolució produirà efectes a partir de la seva publicació al BOIB i estarà disponible la Seu electrònica de l'Administració de Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Palma, en data de la signatura electrònica (11 d'abril de 2023)

La directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni Catalina Ana Galmés Trueba