Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AFERS SOCIALS I ESPORTS

Núm. 250957
Resolució de la consellera d’Afers Socials i Esports per la qual s’actualitzen els preus del servei concertat d’acompanyament per a persones amb diagnòstic de salut mental i necessitat de suport extens, derivada del II Conveni col·lectiu autonòmic de reforma juvenil i protecció de menors de les Illes Balears, en el qual s’empara aquest servei concertat

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. El 21 de juliol de 2022, es va publicar al BOIB la Resolució del conseller de Model econòmic, turisme i Treball per la qual es disposa la inscripció i dipòsit en el Registre de convenis col·lectius de les Illes Balears del II Conveni col·lectiu autonòmic de reforma juvenil i protecció de menors de les Illes Balears (BOIB núm. 94). A conseqüència de l'actualització de salaris d'aquest conveni col·lectiu, s'incrementen les despeses de personal a què han de fer front les entitats que gestionen el servei concertat amb l'Administració pública d'acompanyament per a persones amb diagnòstic de salut mental i necessitat de suport extens.

2. En data 5 de desembre de 2022, l'entitat Grupo de Educadores de Calle y Trabajo con Menores de Palma (GREC) va presentar un escrit en el qual se sol·licita l'increment dels sous del personal segons el conveni col·lectiu, d'aplicació a partir de l'1 de gener del 2023.

3. D'acord amb l'article 24 del Decret 48/2017 de 27 d'octubre, pel qual estableixen els principis generals als quals s'han de sotmetre els concerts socials, les condicions tècniques i econòmiques dels concerts socials poden revisar-se a instància d'una o més entitats titulars objecte del concert social que representin la majoria de les places concertades. En tot cas, l'administració competent ha de donar audiència a les parts interessades perquè puguin formular propostes i al·legacions abans d'acordar la revisió i la modificació de les condicions del concert.

4. En data 21 de març de 2023, el director general d'Atenció a la Dependència emet informe justificatiu d'actualització de preus del servei concertat d'acompanyament per a persones amb diagnòstic de salut mental i necessitat de suport extens, derivada del II Conveni col·lectiu autonòmic de reforma juvenil i protecció de menors de les Illes Balears, en el qual s'empara aquest servei concertat. Aquesta revisió de preus dels concerts no afecta l'estructura de cada un dels mòduls econòmics, excepte en el cas de les errades materials que s'hagin detectat en el procés de càlcul dels nous preus, que s'han recollit a l'informe de preus de la cap del Servei d'Atenció a la Dependència. Atès que els increments salarials recollits al II Conveni col·lectiu autonòmic de reforma juvenil i protecció de menors de les Illes Balears són d'aplicació des de l'1 de gener de 2023, es proposa que la resolució reculli la retroactivitat en l'aplicació dels nous preus dels concerts vigents d'aquest servei a partir d'aquesta data.

5. El dia 27 de març de 2023, es reuneix el Comitè tècnic d'assessorament per a la revisió de preus relativa als concerts del servei d'acompanyament per a persones amb diagnòstic de salut mental derivats de la publicació del II Conveni col·lectiu autonòmic de reforma juvenil i protecció de menors de les Illes Balears. En aquesta sessió, s'aprova la revisió i l'increment de preus respectius.

6. En data 28 de març de 2023, es dona tràmit d'audiència a les entitats interessades Grupo de Educadores de Calle y Trabajo con menores (GREC) i Asociación Pitiusa de familiares de personas que sufren enfermedad mental (APFEM), amb concerts vigents d'aquest servei, perquè puguin formular propostes i al·legacions abans d'acordar la revisió i la modificació de les condicions del concert, les quals ha d'acceptar expressament l'entitat concertada, sense perjudici dels recursos que hi pugui interposar. Com a resultat del tràmit d'audiència, les dues entitats accepten la revisió de preus proposada per l'Administració.

7. En data 4 d'abril de 2023, el director general d'Atenció a la Dependència dicta la proposta de resolució per la qual s'actualitzen els preus del servei concertat d'acompanyament per a persones amb diagnòstic de salut mental i necessitat de suport extens, derivada del II Conveni col·lectiu autonòmic de reforma juvenil i protecció de menors de les Illes Balears, en el qual s'empara aquest servei concertat.

Fonaments de dret

1. L'article 30.15 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, estableix que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té competències exclusives en matèria de polítiques d'atenció a persones dependents, d'acció i benestar social i polítiques d'atenció a les persones i als col·lectius en situació de pobresa o necessitat social.

2. L'article 58 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, estableix que els procediments s'inicien d'ofici per acord de l'òrgan competent, per iniciativa pròpia o com a conseqüència d'una ordre superior, a petició raonada d'altres òrgans o per denúncia.

3. L'article 89.1 de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, que preveu el règim de concerts com a diferenciat de la contractació, estableix que les administracions públiques de les Illes Balears, en l'àmbit de les seves competències, poden organitzar la prestació dels serveis del Catàleg de prestacions i serveis socials, entre d'altres fórmules, mitjançant el règim de concertació.

4. La Llei 12/2018, de 15 de novembre, de serveis a les persones en l'àmbit social a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

5. El Decret 66/2016, de 18 de novembre, que aprova la Cartera bàsica de serveis socials de les Illes Balears 2017-2020, prorrogada fins al 31 de desembre de 2023 per disposició addicional novena de la Llei 11/2022, de 28 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2023.

6. El Decret 48/2017, de 27 d'octubre, pel qual s'estableixen els principis generals als quals s'han de sotmetre els concerts socials.

7. El Decret 10/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es disposa el nomenament dels membres del Govern de les Illes Balears.

8. El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Aprovar l'actualització dels preus del servei concertat d'acompanyament per a persones amb diagnòstic de salut mental i necessitat de suport extens, d'acord amb la taula següent:

Increment del preu del servei d'acompanyament salut mental

 

Preus actuals

Preus 2023

Preus 2024

Preus 2025

Preus 2026

Modalitat genèrica

30,61 €/dia

31,62 €/dia

32,48 €/dia

33,52 €/dia

34,60 €/dia

Modalitat intensa

50,78 €/dia

53,39 €/dia

54,99 €/dia

56,92 €/dia

58,91 €/dia

2. Establir que aquests preus s'han d'aplicar des de l'1 de gener de 2023.

3. Publicar aquesta resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera d'Afers Socials i Esports en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, en la data de la signatura electrònica (11 d'abril de 2023)

La consellera Fina Santiago Rodríguez