Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

FUNDACIÓ MALLORCA TURISME

Núm. 249353
Resolució del director de la Fundació Mallorca Turisme per la qual s’aprova la convocatòria de subvencions per fomentar les coproduccions minoritàries de llargmetratges i sèries per a la promoció turística de Mallorca

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Una de les finalitats de la Fundació Mallorca Turisme, d'acord amb els seus Estatuts, és promocionar la imatge de Mallorca com a plató cinematogràfic, mitjançant el cinema i altres mitjans audiovisuals, així com fomentar la creació d'esdeveniments cinematogràfics a Mallorca. La importància de la promoció turística de Mallorca és més rellevant fins i tot en aquests moments per mantenir l'interès turístic dels possibles visitants de l'illa i és d'interès general pel pes del sector turístic dins l'economia de Mallorca. És indubtable que el sector audiovisual és una bona via per promocionar Mallorca i per atreure l'atenció de qui vol viatjar.

2. Dins la Fundació Mallorca Turisme (FMT) hi ha la Mallorca Film Commission (MFC), un dels objectius de la qual és la projecció de la imatge de Mallorca cap a l'exterior i la promoció turística de l'illa, a través de la presència de les seves localitzacions, paisatges, tradicions, cultura i talent en obres audiovisuals.

3. En aquest sentit, des dels inicis, la Mallorca Film Commission treballa per reforçar i promoure el desenvolupament d'obres i esdeveniments audiovisuals que tenen lloc a Mallorca, així com per atreure figures destacades del cinema en l'àmbit internacional i promoure la visita de professionals de reconegut prestigi així com de públic assistent a diferents esdeveniments.

4. Una de les actuacions incloses dins el pressupost de despeses de la Fundació Mallorca Turisme i el pla d'actuació de 2023 és, precisament, donar suport al sector audiovisual com a font de productes audiovisuals i turístics alternatius per projectar la imatge de Mallorca cap a l'exterior i mostrar les possibilitats culturals, formatives, empresarials, patrimonials, paisatgístiques o artístiques de l'illa com a destinació turística, més enllà dels productes estacionals de sol i platja.

5. El Patronat de la Fundació Mallorca Turisme en la sessió de 13 de febrer de 2023 va aprovar la modificació del pla d'actuació i del pressupost de 2023 per incloure la tramitació d'una convocatòria de subvencions per fomentar les coproduccions minoritàries de llargmetratges i sèries per a la promoció turística de Mallorca. El Pla Estratègic de Subvencions del Consell de Mallorca, que inclou el de la Fundació, aprovat per Acord del Consell Executiu de 18 de gener de 2023, preveu la tramitació de la convocatòria esmentada.  

6. L'article 10 del Decret de la presidenta del Consell Insular de Mallorca pel qual es determina l'organització del Consell Insular de Mallorca estableix que la Fundació Mallorca Turisme resta adscrita al Departament de Transició, Turisme i Esports. D'acord amb el que estableix el punt dos de la disposició addicional quarta de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca, el conseller executiu de Transició, Turisme i Esports ha autoritzat, amb caràcter previ, la Fundació Mallorca Turisme perquè pugui tramitar en totes les seves fases, les convocatòries de subvencions que es regeixen per l'Ordenança previstes en el seu pla d'actuació de 2023 i totes aquelles que s'hi incloguin amb posterioritat, sempre que prèviament s'hagin inclòs en el Pla Estratègic de Subvencions del Consell Insular de Mallorca de 2023.

7. Per continuar la promoció turística de Mallorca mitjançant el sector audiovisual i pels resultats que s'obtenen amb aquest tipus d'iniciatives, tant per a la promoció i projecció de la imatge de Mallorca cap a l'exterior, com per a la captació de rodatges a desenvolupar en el nostre territori, es convoquen subvencions per dur a terme actuacions d'aquest tipus.

Fonaments de dret

1. Els Estatuts de la Fundació Mallorca Turisme (BOIB núm. 24, de 23 de febrer de 2019, amb modificació BOIB núm. 10, de 23 de gener de 2021).

2. L'article 10 del Decret pel qual es determina l'organització del Consell Insular de Mallorca (BOIB núm. 99, de 18 de juliol de 2019), modificat pel Decret de la presidenta del Consell Insular de Mallorca de 26 de gener de 2021 (BOIB núm. 180, de 30 de desembre de 2021).

3. L'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca (BOIB núm. 21, de 18 de febrer de 2017), amb la modificació posterior (BOIB núm. 96, de 4 d'agost de 2018).

4. El Pla Estratègic de Subvencions del Consell Insular de Mallorca, aprovat per Acord del Consell Executiu de 18 de gener de 2023, que inclou el de la Fundació Mallorca Turisme.

5. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, que aprova el Reglament que la desplega.

6. El Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre, que aprova el Reglament que regula les obligacions de facturació.

7. L'article 11 de la Llei 11/2016, d'igualtat de dones i homes (BOIB núm. 99, de 4 d'agost).

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria de subvencions per fomentar les coproduccions minoritàries de llargmetratges i sèries per a la promoció turística de Mallorca.

2. Publicar l'extracte d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i trametre la informació a la Base de dades nacional de subvencions.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs d'alçada davant el Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca en el termini d'un mes, a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 121 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 66.2 de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars.

Contra la desestimació expressa del recurs d'alçada es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, en el termini de dos mesos, a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació del recurs.

Contra la desestimació per silenci del recurs d'alçada, es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, en el termini de sis mesos, a partir de l'endemà de la desestimació presumpta, que es produeix tres mesos després d'interposar el recurs d'alçada sense que s'hagi notificat cap resolució.

No obstant l'anterior, es pot interposar, si escau, qualsevol altre recurs que es consideri oportú. Tot això d'acord amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i la Llei 39/2015 esmentada.

 

Palma, el dia de la signatura electrònica (11 d'abril de 2023)

El director de la Fundació Mallorca Turisme Miguel Pastor Jordá

 

 

Convocatòria de subvencions per fomentar les coproduccions minoritàries de llargmetratges i sèries per a la promoció turística de Mallorca

1. Objecte i finalitat

L'objecte d'aquesta convocatòria és fomentar la producció de llargmetratges cinematogràfics i sèries amb vocació de mercat i realitzats en règim de coproducció en què la participació mallorquina sigui minoritària, amb la finalitat de fomentar l'intercanvi creatiu, professional i artístic entre Mallorca i la resta de territoris en matèria de coproducció cinematogràfica.

La finalitat és promocionar Mallorca com a plató de cinema i atreure rodatges d'envergadura per la repercussió econòmica que suposa per a Mallorca.

2. Import i crèdit pressupostari

El pressupost de la convocatòria és de 500.000 € amb càrrec al pressupost de la Fundació Mallorca Turisme.

Si el crèdit pressupostari no és suficient per cobrir el 100 % de les sol·licituds, el darrer beneficiari ha de rebre com a màxim l'import romanent.

La present convocatòria se sotmet a l'existència de crèdit adequat i suficient per fer front a les despeses que es derivin de la seva concessió.

3. Compatibilitat de les ajudes

Les subvencions que es concedeixen d'acord amb aquestes bases són compatibles amb les ajudes per al desenvolupament o premis de llargmetratges cinematogràfics i sèries de la Fundació Mallorca Turisme, però no amb ajuts de patrocinis.

Aquestes subvencions són compatibles amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per al mateix objecte, procedents d'altres entitats diferents de la Fundació Mallorca Turisme, ja siguin procedents del sector públic o privat, sempre que la suma dels ajuts no superi el cost total de l'activitat, projecte i/o rodatge subvencionable.

4. Règim de concurrència

El procediment de concessió és de concurrència no competitiva, per ordre d'entrada en el registre, sempre que l'expedient sigui correcte i s'aportin tots els documents preceptius, fins a exhaurir el total del crèdit assignat a la convocatòria.

Si es fa un requeriment a la persona interessada, l'ordre d'entrada que figuri en el registre ha de ser el del moment en què es presenti la documentació correcta i completa.

5. Persones beneficiàries

5.1 Poden ser persones beneficiàries de la convocatòria:

a) Les empreses de producció audiovisual independents, incloses les agrupacions d'interès econòmic (AIE), donades d'alta en l'epígraf 961 de l'IAE (producció audiovisual), amb seu social a Mallorca, almenys un any abans de la publicació de l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i que estiguin inscrites en el Registre Administratiu d'Empreses Cinematogràfiques i Audiovisuals gestionat per l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), o les d'un estat membre de la Unió Europea o associat a l'Espai Econòmic Europeu.

b) Les persones físiques o jurídiques que compleixen els requisits anteriors han de ser productores audiovisuals independents.

S'entén per empresa de producció audiovisual independent la persona física o jurídica que té una personalitat jurídica diferent de la d'una empresa prestadora de serveis de comunicació audiovisual; no participa d'una manera directa o indirecta en més del 15 % del capital social d'una o diverses empreses prestadores de serveis de comunicació audiovisual; el seu capital social no té una participació directa o indirecta superior al 15 % per part d'una o diverses empreses prestadores de serveis de comunicació audiovisual, i en els tres darrers exercicis fiscals no ha facturat més del 90 % del seu volum de facturació a una mateixa empresa de serveis de comunicació audiovisual.

c) L'empresa sol·licitant s'ha d'encarregar de la producció executiva del projecte, de manera que la persona física encarregada de la producció executiva n'ha de dependre contractualment. Així mateix, la despesa corresponent a l'aportació de l'empresa sol·licitant al conjunt del projecte s'ha de facturar a nom de l'empresa sol·licitant.

d) L'aportació global al projecte per part del conjunt d'empreses productores independents que integrin la part mallorquina ha de ser minoritària.

e)  La persona que sol·licita la subvenció ha de disposar dels drets sobre el guió del projecte per al qual se sol·licita la subvenció i ha d'haver-ne satisfet el preu, d'acord amb les clàusules del contracte que s'hagi formalitzat amb el titular.

5.2 No poden ser persones beneficiàries de la convocatòria:

a) Les persones o les entitats en les quals s'esdevingui alguna de les circumstàncies que preveuen els articles 8.2, 8.3 o 8.4 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca i l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

b) Les empreses que, en el moment de la presentació de la sol·licitud de subvenció, no hagin justificat projectes anteriors (subvencions o patrocinis) atorgats per la Fundació Mallorca Turisme.

6. Projectes subvencionables

a) Per ser susceptibles de subvenció, els projectes han d'acomplir els requisits següents:

  • Ha de tractar-se de coproduccions nacionals o internacionals de llargmetratges o sèries.
  • En el moment de registrar la sol·licitud, hi ha d'haver un mínim del 20 % del finançament assegurat (contracte signat o subvenció aprovada). 
  • S'ha de dur a terme un 25 % del rodatge a Mallorca, com a mínim.
  • La despesa local total a Mallorca, inclosa la contractació de personal tècnic, artístic, lloguer de material, d'espais, etc., ha d'equivaler almenys al percentatge de la coproducció minoritària. Aquest punt s'ha de justificar amb les factures que s'aporten en la justificació de la subvenció.
  • El rodatge no pot haver començat abans de la data d'adjudicació de la subvenció.
  • Les obres audiovisuals en format digital han d'incloure, com a mínim, la versió doblada o subtitulada en català.
  • L'obra audiovisual ha d'estar finalitzada com a màxim el tercer any posterior al de concessió de la subvenció i, en tot cas, com a màxim el 30 de setembre de 2025.
  • No hi ha límit de presentació de projectes per una mateixa persona interessada, però en cas que una mateixa persona presenti més d'un projecte, l'ajuda s'ha d'atorgar al primer projecte presentat que compleixi els requisits mínims establerts en aquesta convocatòria.
  • Només hi pot haver un beneficiari pel mateix projecte o obra. Ha de ser beneficiari de l'ajuda el primer projecte presentat per al mateix projecte, amb la documentació completa.
  • L'IVA es considera despesa subvencionable quan la persona beneficiària no el pot  recuperar o compensar.
  • La despesa derivada de la contractació dels serveis d'auditoria per elaborar el compte justificatiu amb aportació d'un informe d'auditor es considera despesa subvencionable.

b) Projectes no subvencionables:

  • Projectes realitzats en règim de coproducció en què la participació de l'empresa productora sol·licitant sigui únicament financera (només aporta capital).
  • Queden expressament exclosos d'aquesta convocatòria els projectes en els quals es doni qualsevol de les circumstàncies següents:
  • Pel·lícules produïdes directament per operadors de televisió o altres prestadors de serveis de comunicació audiovisual.
  • Les obres finançades íntegrament per administracions públiques.
  • Els que tenguin un contingut essencialment publicitari, els de propaganda política i els noticiaris cinematogràfics.
  • Els que per contingut puguin ser qualificades de pel·lícula X.
  • Els que vulnerin o no respectin la normativa sobre la cessió de drets de la propietat intel·lectual.
  • Els que per sentència ferma siguin declarats en algun extrem constitutius de delicte.

7. Despeses subvencionables

Són subvencionables els costos de producció de l'obra audiovisual en els termes que preveu el reglament a què fa referència l'article 16.d) de la Llei 20/2010, de 7 de juliol, del cinema. Mentre no es dicti aquest reglament, s'aplica l'Ordre ECD/2784/2015, de 18 de desembre, per la qual es regula el reconeixement del cost d'una pel·lícula i la inversió de la persona productora.

8. Quanties subvencionables

La quantia màxima de la subvenció és del 60 % del pressupost a càrrec de la productora  minoritària en el projecte subvencionat.

La quantia subvencionable depèn del pressupost total de la producció del projecte:

  • Projectes amb pressupost total inferior a 1 M€: subvenció màxima de 50.000 €.
  • Projectes amb pressupost total d'entre 1 i 3 M€: subvenció màxima de 100.000 €.
  • Projectes amb pressupost total superior a 3 M€ en què un 75 % com a mínim del rodatge es faci a Mallorca: subvenció màxima de 150.000 €.

9. Termini i lloc per presentar la sol·licitud

9.1 El termini per presentar la sol·licitud i tota la documentació annexa comença a les 9.00 hores del dia hàbil següent a la publicació de l'extracte de la convocatòria en el BOIB i fins que s'esgoti el pressupost previst.

9.2 Lloc de presentació: les sol·licituds, els annexos i la documentació s'ha de presentar a través del registre electrònic de la Seu Electrònica de la Fundació Mallorca Turisme: https://fundaciomallorcaturisme.sedelectronica.es/  a través del tràmit «Instància General». No seran vàlides les presentacions de sol·licituds per correu electrònic o per Wetransfer, entre d'altres.

9.3 La presentació electrònica de les sol·licituds s'ha de fer amb el certificat digital de la persona interessada o l'ha de presentar un representant de l'entitat, que s'ha d'acreditar amb el certificat digital com a representant.

En general s'admet el DNI electrònic i tots els certificats que es reconeixen en la llista de confiança de prestadors de serveis de certificació establerts a Espanya, publicada a la Seu Electrònica del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.

Una vegada signada i registrada la sol·licitud, la persona sol·licitant pot obtenir del sistema el rebut de la presentació de la sol·licitud, que inclou la data i l'hora de presentació.

10. Sol·licitud

10.1 Tota la tramitació s'ha de fer en línia. La presentació s'ha de fer en el tràmit creat en el web de la Fundació, per a la convocatòria «Convocatòria de subvencions per a coproduccions minoritàries», que es troba en:

https://fundaciomallorcaturisme.sedelectronica.es/info.0

El model de sol·licitud (annex 1) i la resta d'annexos són obligatoris i no s'admeten altres models de presentació. Es poden obtenir en el web de la Fundació Mallorca Turisme: www.fundaciomallorcaturisme.net.

Presentar la sol·licitud de subvenció fora del termini establert o no utilitzar els formularis normalitzats d'ús obligatori són causes per no admetre-la.

Tots els documents enviats han d'estar escrits en català o en castellà.

La sol·licitud serveix d'autorització perquè el personal del Consell Insular de Mallorca o de la Fundació puguin comprovar d'ofici si la persona interessada està al corrent de les obligacions amb Hisenda, amb la Seguretat Social i amb el Consell de Mallorca i ens dependents.

10.2 La sol·licitud inclou:

  • Una declaració responsable en què la persona sol·licitant manifesta que:
  • Coneix i accepta les condicions de la convocatòria.
  • Compleix tots els requisits de la convocatòria.
  • Adjunta la documentació requerida en la convocatòria.
  • Té els drets per explotar els continguts relacionats amb el projecte.
  • Està al corrent d'obligacions amb la Fundació Mallorca Turisme.
  • Recupera i/o compensa l'impost indirecte IVA, o no ho fa.
  • Sap que és obligatori incloure la publicitat de l'ajuda de la Fundació Mallorca Turisme i Mallorca Film Commission en l'obra posterior, una vegada realitzada, per poder rebre l'import de l'ajuda, mitjançant la inclusió del logotip actualitzat amb les paraules «Amb el suport de...».
  • Títol del projecte.
  • Quantia del pressupost total del projecte, desglossat en: base imposable i IVA.
  • Quantia del pressupost a càrrec del coproductor minoritari que sol·licita l'ajuda, desglossat en base imposable i IVA.
  • Coproductors i tant per cent de participació de cada un.
  • Import que sol·licita (no pot superar el 60 % del pressupost del coproductor minoritari sol·licitant de l'ajuda).

10.3 La sol·licitud ha d'anar acompanyada de la documentació administrativa de la persona que sol·licita l'ajuda:

  • Dades per identificar l'entitat o la persona que sol·licita la subvenció i/o la persona representant, si s'escau. Aquestes dades s'han d'acreditar amb la documentació següent:
  • Fotocòpia del DNI, NIE O CIF, segons correspongui, de l'empresa o persona física sol·licitant, així com de la persona representant, si s'escau.
  • Fotocòpia de l'escriptura de constitució i/o dels estatuts de l'entitat degudament inscrits en el registre, segons correspongui.
  • Si la persona representant no està reflectida en l'escriptura de constitució i/o estatuts de l'entitat, una fotocòpia de la documentació acreditativa de la vigència del càrrec de representant legal en virtut del qual actua la persona que signa la sol·licitud.
  • Si l'entitat o la persona que sol·licita la subvenció ja ha format part d'un procés en la Fundació, pot indicar el número d'expedient en el qual hi ha la documentació administrativa sol·licitada, sempre que no hi hagi cap modificació i sempre que la documentació continuï vigent.
  • Certificat de l'Agència Tributària on consti l'epígraf de l'IAE en el qual està inscrita la persona sol·licitant.
  • Si no s'acredita amb els documents anteriors, s'ha de justificar que el domicili social de l'entitat és anterior a un any abans de publicar-se l'extracte de la convocatòria en el BOIB o també, si és persona física, que està empadronat a Mallorca en el mateix termini.

10.4 La sol·licitud també s'ha d'acompanyar de la documentació tècnica del projecte següent, ordenada i numerada segons s'estableix a continuació:

1. Memòria del projecte, que contengui en un sol document PDF:

1.1. Portada amb títol/subtítol del projecte.

1.2. Dades de contacte, presentació de la productora audiovisual sol·licitant i persona de contacte (màxim 1 pàgina).

1.3. Sinopsi breu (5 línies).

1.4. Sinopsi llarga (20 línies).

1.5. Filmografia de la direcció, l'equip de guió i l'equip de producció (màxim 3 pàgines).

2. Fitxa que contengui en un sol document PDF:

2.1. Fitxa artística dels professionals proposats: s'ha de fer constar si es tracta d'una proposta o si hi ha un compromís de participació (màxim 1 pàgina).

2.2. Fitxa tècnica dels professionals proposats: s'ha de fer constar si es tracta d'una proposta o si hi ha un compromís de participació (màxim 1 pàgina).

3. Calendari de producció en un sol document PDF (màxim una pàgina):

3.1. Indicació de les dates de rodatge estimades.

3.2. Localitzacions del rodatge.

4. Pressupost total del projecte, desglossat, especificant el percentatge de despesa total feta a Mallorca.

5. Pressupost desglossat referent a la producció per part de l'empresa mallorquina (coproducció minoritària), on s'indiqui clarament el percentatge de coproducció i el còmput del pressupost que executarà l'empresa o les empreses amb seu a Mallorca.

6. Declaració signada de la despesa que s'efectuarà a Mallorca respecte a la despesa total del projecte.

7. Pla de finançament que resulti equilibrat i coherent amb el pressupost presentat i la documentació acreditativa pertinent. En el moment de registrar la sol·licitud, hi ha d'haver un mínim del 20 % del finançament assegurat i s'ha d'aportar el contracte signat o la subvenció aprovada que ho demostra.

8. Pla de comercialització i pla de llançament, definint el gènere i el públic objectiu a què s'adreça el projecte (màxim 2 pàgines).

9. Guió del llargmetratge o de l'episodi pilot de la sèrie i la documentació que acrediti que el sol·licitant pot produir el guió del projecte, mitjançant el Registre de la Propietat Intel·lectual que correspongui, si n'és el titular, o mitjançant un contracte d'adquisició de drets amb els seus titulars.

10. Contracte de coproducció corresponent, subscrit entre totes les empreses productores independents que participin en la coproducció, així com l'aprovació oficial de la coproducció.

11. Si la persona interessada denega l'autorització perquè el personal del Consell o de la Fundació comprovin d'ofici si està al corrent de les obligacions amb l'Agència Tributària o amb la Seguretat Social, ha d'aportar els certificats juntament amb la sol·licitud. El certificat d'estar al corrent d'obligacions amb el Consell l'expedeix d'ofici la Fundació.

12. Quan l'import de la despesa subvencionable supera les quanties establertes en la legislació de contractes del sector públic per al contracte menor (15.000 € o superior), la persona beneficiària ha de sol·licitar, com a mínim, tres ofertes de proveïdors diferents, amb caràcter previ a la contractació del compromís per prestar el servei per lliurar el bé, llevat que, per les característiques especials de les despeses subvencionables, no hi hagi en el mercat un nombre suficient d'entitats que el subministrin o el prestin.

10.5 La sol·licitud ha d'anar acompanyada dels annexos següents:

  • Annex II. Declaracions responsables de:
    • No incórrer en cap de les prohibicions que preveuen l'article 8 de l'OGS i l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
    • No estar sotmès a qualsevol de les causes previstes en l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualat de dones i homes.
    • No haver estat objecte de concessió d'ajuts de minimis per un import superior als dos-cents mil euros (200.000 €) en els tres darrers exercicis fiscals (2023, 2022 i 2021) comptant des de la data de presentació de la sol·licitud d'aquesta convocatòria, i en compliment dels requisits dels límits establerts en el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea en els ajuts de minimis.
  • Annex III. Altres ajuts
    • La relació d'ajuts i de subvencions amb la mateixa finalitat sol·licitades i/o concedides, amb indicació de les dates, dels imports i de les entitats concedents.

11. Procediment de concessió, òrgan instructor i resolució de concessió

11.1 La instrucció de l'expedient administratiu correspon a la direcció de la Fundació Mallorca Turisme, que ha de dur a terme d'ofici totes les actuacions necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals s'ha de resoldre la concessió dels ajuts.

Si la sol·licitud o documentació presentada no reuneixen els requisits establerts en la convocatòria,  s'ha de requerir a la persona interessada que la complementi en el termini màxim i improrrogable de deu dies hàbils, amb indicació que, si no ho fa, es considera que desisteix de la seva petició, amb la resolució prèvia que ha de ser dictada en els termes previstos en l'art. 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

El requeriment de millora de la sol·licitud es remetrà amb una notificació electrònica a l'adreça que la persona interessada hagi indicat en l'escrit de sol·licitud de la subvenció. Aquesta notificació per mitjans electrònics s'entén rebutjada quan hagin transcorregut deu dies naturals des que s'ha enviat la notificació sense que s'hagi accedit al contingut.

11.2 Correspon a la direcció de la Fundació Mallorca Turisme dictar la resolució de concessió de les subvencions i reconèixer les obligacions econòmiques en concepte de subvenció.

La concessió dels ajuts s'ha de fer de forma directa entre les persones sol·licitants que reuneixen la totalitat de requisits i la documentació exigida en aquesta convocatòria, fins a exhaurir el crèdit disponible.

Les sol·licituds de subvenció es poden resoldre individualment mitjançant resolucions de concessió simultànies, a mesura que entrin en el registre de la Fundació Mallorca Turisme.

Les resolucions inclouran, com a mínim, la identificació de la persona o l'entitat sol·licitant a la qual es concedeix la subvenció i l'import. La concessió es notificarà a les persones interessades per mitjans electrònics.

El termini màxim per resoldre el procediment i notificar la resolució és de sis mesos a partir de la presentació de la sol·licitud. Si, una vegada acabat el termini no s'ha dictat cap resolució, s'han d'entendre desestimades totes les sol·licituds.

12. Termini de justificació

Una vegada notificada la resolució de concessió de la subvenció, el beneficiari pot presentar la justificació de la subvenció quan hagi acabat el projecte i/o activitat subvencionable i fins al 31 d'octubre de 2025, inclòs, com a màxim.

D'acord amb l'article 36.2 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca, si, una vegada transcorregut el termini establert, no s'ha presentat la justificació davant l'òrgan administratiu competent, aquest ha de requerir a la persona beneficiària que, en el termini improrrogable de quinze dies, la presenti. La falta de presentació de la justificació en el termini establert en aquest apartat comporta l'exigència del reintegrament i altres responsabilitats establertes en la Llei general de subvencions.

La presentació de la justificació en el termini addicional establert en aquest apartat no eximeix la persona beneficiària de les sancions que, d'acord amb la Llei general de subvencions, corresponen.

13. Justificació i pagament

13.1 D'acord amb l'article 40 de l'OGS i amb l'article 74 del RD 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, la modalitat de justificació és de compte justificatiu amb informe d'auditoria.

El pagament de la subvenció, que es durà a terme mitjançant transferència bancària, es produirà una vegada que l'entitat beneficiària hagi justificat la realització de l'activitat, una vegada acabada l'obra i justificada la despesa, mitjançant la documentació següent:

A) MEMÒRIA D'ACTUACIÓ:

És el document amb què el beneficiari demostra que ha duit a terme el projecte subvencionat. S'ha d'haver acabat l'obra i s'ha de justificar el pressupost presentat pel coproductor minoritari. 

La memòria d'actuació ha d'estar integrada per la documentació següent:

a) Memòria explicativa de l'actuació realitzada: memòria justificativa del compliment de les condicions imposades a la concessió de la subvenció, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts.

Si no s'ha executat la totalitat del projecte per causes alienes o per força major, la memòria n'ha d'exposar les causes i ha d'explicar la resta del projecte fet. També ha d'explicar si hi ha hagut modificacions en relació amb el projecte inicial i els motius de les modificacions.

b) Documentació justificativa de la publicitat escrita, gràfica o audiovisual de l'ajuda de la FMT-MFC al projecte subvencionat, amb el logotip actualitzat de la institució.

c) Certificat de titularitat bancària.

d) Les tres ofertes dels diferents proveïdors en cas de compres iguals o superiors als 15.000 €, o, si escau, una memòria justificativa sobre l'oferta seleccionada.

e) El llargmetratge o sèrie acabat, amb la justificació en els crèdits de la col·laboració de la Fundació Mallorca Turisme – Mallorca Film Commission.

f) Qualsevol altra documentació que l'entitat consideri que pot justificar la realització del projecte subvencionat (o bé que li sigui requerida per a la justificació).

B) MEMÒRIA ECONÒMICA ABREUJADA, que consisteix en:

a) La indicació classificada de les despeses i inversions de l'activitat subvencionada que permeti avaluar el compliment de les previsions inicialment pressupostades i les desviacions esdevingudes. Està formada per:

- L'annex 4: declaració responsable sobre la realització del projecte subvencionat i del pressupost. Inclou:

  1. Una declaració responsable de la realització del projecte subvencionat i del pressupost d'execució, a la qual s'ha d'adjuntar la relació detallada i equilibrada de les despeses i ingressos que l'han finançat (del projecte i del pressupost corresponent al productor minoritari).
  2. Una declaració responsable de l'entitat beneficiària sobre el fet que la despesa justificada no té un preu superior al de mercat.
  3. Una declaració responsable de l'entitat beneficiària sobre si recupera o compensa l'IVA.

- L'annex 5: declaració responsable sobre el compte justificatiu.

- Les factures o altres documents amb valor probatori equivalent, amb validesa en el tràfic mercantil o amb eficàcia administrativa, justificatius de les despeses del pressupost executat, corresponents al projecte subvencionat del productor minoritari, expedides a nom de l'entitat beneficiària, que han d'estar pagades en la forma i en el termini que estableix l'article 48 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca, i que han de complir tots els requisits que estableix el Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre, pel qual s'aprova el reglament que regula les obligacions de facturació.

La factura ha d'expressar, entre altres dades:

  • Dades fiscals identificatives del proveïdor i del destinatari.
  • Data i número de la factura.
  • Concepte de la factura.
  • Retenció fiscal i/o IVA (si escau).
  • El preu unitari sense l'impost de les operacions descrites en el concepte de la factura.

Si una operació es documenta en una factura que està exempta de l'impost, una referència a les disposicions corresponents a la Directiva 2006/112/CE, de 28 de novembre, relativa al sistema comú de l'impost sobre el valor afegit o als preceptes corresponents de la Llei de l'impost o indicació que l'operació n'està exempta.

b) La imputació dels costos indirectes.

c) Un informe d'auditoria elaborat en els termes previstos en l'Ordre EHA/1434/2007, de 17 de maig, per la qual s'aprova la norma d'actuació dels auditors de comptes en la realització dels treballs de revisió de comptes justificatius de subvencions, el qual ha de ser emès per un auditor de comptes inscrit en actiu en el Registre oficial d'auditors de comptes dependent de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes. 

Les tasques de l'auditor han de ser:

Revisió de la memòria d'actuació

L'auditor ha d'analitzar el contingut de la memòria d'actuació i ha d'estar alerta, mentre fa la feina, davant una possible falta de concordança entre la informació continguda en aquesta memòria i els documents que han servit de base per fer la revisió de la justificació econòmica.

L'auditor ha de comprovar que el beneficiari de l'activitat subvencionada efectivament l'ha duita a terme. Per comprovar-ho ha d'examinar la documentació aportada pel beneficiari, com és la memòria explicativa del projecte; les factures, l'acreditació del pagament, els mitjans de pagament i el termini; l'anàlisi dels mitjans de comunicació on es fa publicitat del suport de la Fundació Mallorca Turisme (si surt en els crèdits de l'obra), en presentacions de l'obra, webs on es fa difusió de l'obra, etc.; valoració de la necessitat de la despesa en relació amb el projecte subvencionat, i la inspecció física d'elements tangibles, com és que l'obra s'ha acabat quan es demana el pagament de la subvenció.

Revisió de la memòria econòmica abreujada

Aquesta revisió ha d'incloure la totalitat de les despeses fetes en la producció total com a coproductor minoritari i ha de consistir a comprovar:

  • Que la informació econòmica continguda en la memòria està acompanyada d'una relació classificada de les despeses i inversions de l'activitat subvencionada, amb identificació del creditor i del document factura o document admissible segons la normativa de subvencions, l'import, la data d'emissió i la data de pagament.
  • Que les despeses i inversions que integren la relació compleixen els requisits per tenir la consideració de despesa subvencionable, d'acord amb el que estableix l'article 44 de l'OGS i si corresponen, sens dubte, a l'activitat subvencionada, i ha d'indicar, en el cas que s'incloguin despeses financeres, d'assessoria jurídica o financera, notarials, registrals, pericials, d'administració específica o, excepcionalment, de garantia bancària, que estan directament relacionades amb l'activitat subvencionada i que són indispensables per a la preparació adequada o per a l'execució.
  • Que, en el cas que s'hagin imputat costos indirectes segons el que es preveu en l'article 44 de l'OGS, s'han imputat en la part que raonablement correspon d'acord amb els principis i normes de comptabilitat generalment admeses, i que efectivament corresponen al període en què s'ha duit a terme l'activitat. El percentatge màxim de despeses indirectes és del 25 % del conjunt de despeses de l'activitat subvencionable. Si les despeses indirectes imputables corresponen a un sistema de repartiment, l'auditor ha de sol·licitar a la persona beneficiària una declaració sobre la seva naturalesa, la quantia i els criteris de repartiment que s'ha d'annexar a l'informe. Sobre la base d'aquesta informació, s'ha d'avaluar l'adequació d'aquesta imputació. També s'ha de comprovar que l'import està desglossat adequadament en el compte justificatiu.
  • Que l'entitat disposa d'ofertes de diferents proveïdors, en els supòsits prevists en l'article 44.5 de l'OGS (import superior al contracte menor), i d'una memòria que justifiqui raonablement l'elecció del proveïdor, en els casos en què NO s'ha triat la proposta econòmica més avantatjosa.
  • Que el cost d'adquisició justificat no supera el cost de mercat.
  • Que s'han classificat correctament les despeses i inversions en la memòria econòmica, especialment en els casos en què la persona beneficiària s'ha compromès a fer-ne una distribució concreta. S'ha de tenir en compte que, si no s'imputa una despesa en una partida prefixada en el pressupost, s'ha d'explicar la imputació en un altre concepte del pressupost i s'ha d'incloure el motiu i la quantia.
  • Que, en el cas que la persona beneficiària subcontracti, totalment o parcialment, amb tercers l'activitat subvencionada en la forma prevista en els articles 32, 33 i 34 de l'OGS, l'entitat beneficiària presenta una declaració de les activitats subcontractades, amb indicació dels subcontractistes, imports i factures. Aquesta declaració ha d'incloure una manifestació de la persona beneficiària respecte de les situacions previstes en l'article 34 de l'OGS. Si no està permesa la subcontractació, la declaració de la persona beneficiària ha de consistir en una manifestació de no incomplir aquesta prohibició. Durant la revisió, l'auditor ha de tenir en compte la informació continguda en aquesta declaració per comprovar que concorda amb la resta d'informació o de documentació utilitzada per l'auditor per executar els procediments recollits en aquesta norma.
  • Que hi ha la coherència necessària entre les despeses i inversions justificades i la naturalesa de les activitats subvencionades.
  • Que l'entitat beneficiària presenta una declaració relativa al finançament de l'activitat subvencionada, que contengui la relació detallada d'altres recursos o subvencions que hagin finançat l'activitat subvencionada, amb indicació de l'import i la procedència. Sobre la base d'aquesta informació i de les condicions imposades a la persona beneficiària per percebre la subvenció objecte de revisió, l'auditor ha d'analitzar la concurrència de subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol administració o ens públic o privat, nacional de la Unió Europea o d'organismes internacionals, a l'efecte de determinar la possible incompatibilitat i, si escau, l'excés de finançament.
  • Que la persona beneficiària acredita mitjançant una declaració responsable que no hi ha altres ingressos.
  • Que la despesa local total feta a Mallorca, inclosa la contractació de personal tècnic, artístic, lloguer de material, d'espais, etc., equival almenys al percentatge de la coproducció minoritària en el projecte total del llargmetratge o sèrie. Aquest punt s'ha de justificar amb les factures que s'aporten en la justificació de la subvenció.

A més de totes les comprovacions anteriors, l'auditor ha de dur a terme els procediments addicionals que consideri oportuns per complir el que preveu la normativa en matèria de subvencions.

Quan acabi la feina, l'auditor ha de sol·licitar a la persona beneficiària una càrrega, firmada per la persona que ha subscrit el compte justificatiu, on s'ha d'indicar que s'ha informat a l'auditor sobre totes les circumstàncies que poden afectar la percepció, l'aplicació i la justificació correctes de la subvenció. També s'han d'incloure les manifestacions que siguin rellevants i que serveixin d'evidència addicional a l'auditor sobre els procediments fets.

Notes

  1. Els justificants de les despeses del projecte s'han de presentar de forma ordenada, és a dir, s'han d'agrupar en el mateix ordre establert en la relació de despeses de la memòria econòmica.
  2. Per cobrar la subvenció és necessari que la persona beneficiària acrediti els creditors de la despesa feta.
  3. El pagament dels justificants s'ha de fer mitjançant els mitjans que es regulen en l'OGS.

13.2 Quan l'òrgan instructor apreciï l'existència de defectes esmenables en la justificació, ho ha de posar en coneixement de la persona beneficiària a través d'una notificació individual i li ha de concedir un termini de 10 dies hàbils per corregir-los.

Amb independència del criteri d'atorgament de la subvenció aplicat, quan la persona beneficiària presenti una justificació definitiva per un import inferior al concedit, el centre gestor pot cancel·lar d'ofici el romanent de la concessió, amb l'acceptació prèvia de la persona beneficiària.

13.3 Es perd el dret a cobrar totalment o parcialment la subvenció si falta la justificació o si s'esdevé alguna de les causes de reintegrament previstes en la legislació vigent en l'art. 56 de l'OGS.

13.4 La quantia de la subvenció d'aquesta convocatòria es fixa per import cert. De conformitat amb els principis d'eficàcia i eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics regulats en l'art. 5 de l'OGS, en el cas que l'import de la pèrdua del dret al cobrament de la subvenció sigui igual o inferior a cent euros (100 €) i sempre que aquest import no superi l'1 % de la subvenció concedida, el centre gestor anul·larà d'ofici la diferència entre l'import de la subvenció concedida i l'import de la subvenció reconeguda, sense necessitat d'iniciar el procediment i posterior declaració de la pèrdua del dret al cobrament d'una part de la subvenció, i sense que la persona beneficiària presenti renúncia a cobrar aquesta quantitat.

13.5 No es pot fer el pagament de la subvenció mentre la persona beneficiària no estigui al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social, amb l'Agència Estatal de l'Administració Tributària (AEAT), amb el Consell de Mallorca i els ens dependents, i amb la Fundació Mallorca Turisme; o sigui deutora per resolució de procedència del reintegrament.

13.6 El pagament de la subvenció s'ha de fer una vegada justificada la subvenció, mitjançant transferència bancària a la persona beneficiària.

14. Obligacions de les persones beneficiàries

Presentar la sol·licitud implica que la persona sol·licitant accepta les condicions incloses en aquesta convocatòria. Són obligacions:

a) Donar la publicitat adequada de l'ajuda de la Fundació Mallorca Turisme – Mallorca Film Commission. La difusió s'ha de fer amb la inclusió de la imatge institucional de la Fundació Mallorca Turisme i de la Mallorca Film Commission en els webs, publicacions, fullets, llibres, mitjans electrònics o audiovisuals de difusió, mencions en mitjans de comunicació, actes de presentació de l'esdeveniment o altres que puguin servir per donar publicitat al suport de la Fundació Mallorca Turisme i de la Mallorca Film Commission, d'acord amb el que s'estableix en el manual d'identitat corporativa. Per a més informació, podeu consultar l'enllaç http://mallorcafilmcommission.net/grafics-descargables/.

Específicament, les persones beneficiàries han d'incloure en els títols de crèdit de l'obra audiovisual els logotips de la Fundació Mallorca Turisme i de la Mallorca Film Commission i el text: «Amb el suport de la Fundació Mallorca Turisme, Mallorca Film Commission». Així mateix, aquests logotips s'han d'incloure en tota la cartelleria de la pel·lícula que contengui els títols de crèdit principals.

Els autors o guionistes han d'incloure en els crèdits de l'obra la menció i els logotips de la Fundació Mallorca Turisme i de la Mallorca Film Commission, i han d'especificar-hi «Amb el suport de la Fundació Mallorca Turisme, Mallorca Film Commission».

b) Acreditar, abans de dictar-se la proposta de resolució de concessió, que s'està al corrent del compliment de les obligacions tributàries amb l'Estat i amb el Consell Insular de Mallorca i els organismes autònoms que en depenen, i de les obligacions amb la Seguretat Social.

c) Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons rebuts, incloent-hi els documents electrònics, mentre puguin ser objecte de les actuacions de comprovació i control.

d) Reintegrar els fons percebuts en els casos que es preveuen en l'art. 56 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca.

e) Comunicar a l'òrgan que concedeix la subvenció l'obtenció d'altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos que financin les activitats subvencionades. Aquesta comunicació s'ha de dur a terme tan aviat com es conegui i, en tot cas, abans de la justificació de l'aplicació donada als fons percebuts.

15. Modificació del projecte

Les persones beneficiàries poden sol·licitar a la Fundació Mallorca Turisme, abans d'acabar el termini per dur a terme l'activitat subvencionada, modificacions de la resolució de concessió que suposin l'ampliació dels terminis fixats, la reducció de l'import concedit o l'alteració de les accions que s'integren en l'activitat, que s'autoritzaran si són a causa de circumstàncies imprevistes o són necessàries per al bon final de l'actuació, sempre que no s'alteri l'objecte o la finalitat de la subvenció i no es danyi el dret de tercers.

16. Revocació i reintegrament

Són aplicables els articles 56 i 57 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca.

​​​​​​​​​​​​​​17. Infraccions i sancions

S'aplica el règim previst en els articles 63 i 64 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca.

18. Publicació de la convocatòria i la concessió

En compliment del que preveuen els articles 19.2 i 14 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca, la Fundació Mallorca Turisme ha d'enviar la informació sobre aquesta convocatòria i sobre les resolucions de concessió que se'n derivin a la Base de dades nacional de subvencions.

L'extracte de la convocatòria s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears per conducte de la Base de dades nacional de subvencions, s'ha de penjar en el web de la Fundació Mallorca Turisme (www.fundaciomallorcaturisme.net), en el tauler d'anuncis i en el web de la Mallorca Film Commission (https://www.mallorcafilmcommission.net), i se li donarà la màxima difusió possible entre les persones que hi poden estar interessades.

Documents adjunts