Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE MAÓ

Núm. 217431
Convocatòria de la fira del llibre 2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

(Exp.: E0647-2023-000004)

Mitjançant Resolució de la tinenta d'Alcaldia de Cultura i Medi Ambient de l'Ajuntament de Maó núm. 2023/DA/0001143, de 28 de març, s'ha convocat la Fira del Llibre de l'any 2023 i s'han aprovat les Bases reguladores de la convocatòria, les quals es transcriuen a continuació.

Bases reguladores de la convocatòria de la Fira del Llibre 2023

Article 1. Objecte i finalitat

1. Aquestes bases tenen per objecte regular la convocatòria de la Fira del Llibre 2023.

2. La finalitat d'aquesta convocatòria és fer partícip la ciutadania de Maó i els seus comerços, institucions i entitats de la celebració del Dia Internacional del Llibre, declarat per la UNESCO l'any 1988, i de la Diada de Sant Jordi, com és costum a la nostra ciutat.

Article 2. Competència i règim jurídic

1. La convocatòria d'aquesta fira es fa a l'empara de la competència municipal en matèria de fires i comerç ambulant, establerta en l'article 25.2.i de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local.

2. El règim jurídic d'aplicació a la fira és la de venda ambulant en mercat ocasional, establerta en els articles 44 i següents de la Llei 11/2014, de 15 d'octubre, de comerç de les Illes Balears i l'Ordenança reguladora de la venda ambulant a Maó (BOIB núm. 113 de 17 d'agost de 2019).

Article 3. Característiques de la Fira del Llibre

1. La Fira del Llibre és un mercat temàtic i, com a tal, s'estableix que només s'hi poden vendre llibres i roses.

2. Així mateix, es podran vendre altres tipus de plantes i elements de promoció i marxandatge de llibres. També s'admet la venda accessòria de petits elements decoratius o d'artesania relacionats amb la Diada.

3. La fira es desenvoluparà el dissabte 22 i el diumenge 23 d'abril de 2023, de 10.00 a 21.00 h (fins a les 20.00 h del diumenge 23 d'abril), a la pl. de la Constitució, c/ Nou i c/ de s'Arravaleta.

Article 4. Requisits de participació

1. Podran participar a la fira aquelles persones físiques o jurídiques que, de manera habitual i continuada, exerceixin alguna de les següents activitats econòmiques:

a) Llibreries (o comerços que dediquin habitualment una part important de la seva activitat a la venda de llibres).

b) Floristeries (o comerços que dediquin habitualment una part important de la seva activitat a la venda de flors i altres serveis de jardineria).

2. Així mateix, hi podran participar aquelles administracions, entitats del sector públic i entitats sense ànim de lucre, amb venda de llibres, flors i/o objectes d'artesania amb elements propis de la fira (llibres, roses, punts de llibre, etc.)

3. També hi podran participar, a títol particular, autors i autores que venguin directament els seus llibres.

4. D'acord amb la normativa vigent, les persones sol·licitants hauran de complir els següents requisits:

- Figurar d'alta en el cens d'obligats tributaris i en el règim de la Seguretat Social que correspongui; i estar al corrent de pagament amb aquestes administracions i amb l'Ajuntament de Maó.

- Figurar d'alta a l'IAE.

- Disposar d'una assegurança de responsabilitat civil per danys a terceres persones i estar-ne al corrent de pagament.

- Gaudir de l'oportú permís de residència i treball per compte propi, en cas de no gaudir de la nacionalitat d'algun dels estats membres de la Unió Europea, conforme a la normativa vigent en la matèria.

5. A més, hauran de complir les condicions exigides per la normativa reguladora dels productes objecte de la venda ambulant o sedentària.

Article 5. Forma i termini de sol·licitud d'autorització

1. Les persones interessades a rebre una autorització per a la Fira hauran de presentar el formulari de sol·licitud habilitat a la Seu Electrònica Municipal (www.carpetaciutadana.org).

2. El termini de presentació serà de 10 dies hàbils, a partir de la publicació de la convocatòria al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

3. Aquelles persones interessades a participar a la Fira que només hi vulguin ser presents durant un temps parcial de tot l'horari d'obertura o que tenguin una algun altre requeriment especial, ho hauran d'indicar a l'apartat d'observacions del tràmit de sol·licitud.

Article 6. Sistema d'adjudicació d'autoritzacions

1. L'Ajuntament de Maó tractarà de donar cabuda a persones físiques i jurídiques que, d'acord amb aquestes bases, sol·licitin la participació a la fira.

2. En cas que hi hagi més sol·licituds que espais de parada disponible, l'ordre d'adjudicació serà, en primer lloc, segons l'ordre de categories següent:

i. Llibreries amb botiga al municipi de Maó

ii. Floristeries amb botiga al municipi de Maó

iii. Administracions, entitats del sector públic i entitats sense ànim de lucre amb seu a Maó

iv. Autors, autores i editorials

v. Altres llibreries

vi. Altres floristeries

vii. Altres administracions, entitats del sector públic i entitats sense ànim de lucre

3. En cas d'empat dins una mateixa categoria, tindrà prioritat el comerç que hagi participat en més ocasions a la Fira del Llibre durant els darrers tres anys.

4. En cas que l'empat encara persisteixi, es dirimirà mitjançant sorteig.

Article 7. Resolució i publicació de l'adjudicació d'autoritzacions

1. Una vegada finalitzat el termini de presentació de les sol·licituds, el regidor o regidora competent en matèria de Cultura resoldrà les adjudicacions, les farà públiques al tauler d'edictes electrònic i es notificarà telemàticament, si és el cas, l'autorització, acompanyada amb el plànol d'ubicació de la parada.

2. L'autorització per muntar una parada és intransferible i, en cas que no es compleixin els requisits, revocable.

3. L'autorització no eximeix la persona titular de sol·licitar i obtenir llicències d'altres administracions, d'acord amb les normatives que li són d'aplicació.

Article 8. Requisits generals i particulars d'exercici de l'activitat autoritzada

1. Són requisits generals per a l'exercici de l'activitat autoritzada els que marca l'article 5 de l'Ordenança reguladora de la venda ambulant a Maó.

2. Els horaris de muntatge i desmuntatge de la fira són els següents:

a) Horari de muntatge: 8.00 a 10.00 h

b) Horari de desmuntatge: 21.00 a 22.00 h (dissabte 22 d'abril) i 20.00 a 21.00 h (diumenge 23 d'abril)

3. L'Ajuntament de Maó tractarà de proveir les taules i cadires que sol·licitin les persones participants, d'acord amb les limitacions d'espai existents. Aquests materials hauran de ser muntats i desmuntats per les persones amb parada a l'inici i final de cada jornada de la fira, d'acord amb les indicacions del personal del Servei Municipal de Cultura.

4. Totes les taules s'hauran d'ornamentar amb el mantell que proveeix el Servei Municipal de Cultura a l'inici del primer dia de fira. Aquells comerços que disposin, d'anys anteriors, d'un enrotllable (roll-up) específic també l'hauran de muntar.

5. La vigilància i conservació de l'espai durant l'horari de muntatge, venda i desmuntatge serà responsabilitat exclusiva de la persona autoritzada.

6. A les parades no es podran instal·lar equips de so o música, ni megafonia.

7. L'Ajuntament facilitarà l'accés d'un vehicle per persona autoritzada als carrers on es desenvolupa la fira, durant els horaris de muntatge i desmuntatge.

Article 9. Vigilància del compliment de les condicions de la fira

1. En qualsevol moment, es realitzarà visita d'inspecció per comprovar el compliment de les condicions exigides en l'autorització, així com l'ocupació continuada de la parada, segons sol·licitud, i es podran imposar, si escau, les sancions pertinents, d'acord amb allò que estableixen l'Ordenança reguladora de la venda ambulant a Maó i aquestes bases.

2. El cap d'unitat del Servei Municipal de Cultura i altre personal del mateix Servei seran les persones encarregades de vetlar pel bon funcionament de la fira i podran requerir a les persones paradistes, sempre que resulti oportú, el compliment de les condicions establertes en aquesta resolució, sense perjudici que, si és necessari, puguin requerir la presència de la Policia Local.

Article 10. Recursos administratius

1. Contra les resolucions a les quals fa referència l'article 7, així com d'altres relacionades amb el procés, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant els Jutjats Contenciosos Administratius de Palma, en el termini de dos mesos, a comptar a partir de l'endemà de la publicació del corresponent anunci.

2. Així mateix, es podrà interposar, amb caràcter potestatiu, recurs de reposició davant l'òrgan que les dicti, en el termini d'un mes, a comptar a partir de l'endemà de la publicació del corresponent anunci, d'acord amb l'establert als articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Article 11. Mitjà de publicació de les resolucions

Les resolucions que resolguin la concessió d'autoritzacions d'aquesta convocatòria o d'altra naturalesa seran publicades al tauler d'edictes electrònic de l'Ajuntament de Maó (https://ajmao.org/tauler/edictes.aspx?TIPO=01), en aplicació de l'article 45.1.a de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en tractar-se d'un acte que té per destinatària una pluralitat indeterminada de persones.

Article 12. Infraccions i sancions

Les que determina l'Ordenança reguladora de la venda ambulant a Maó (BOIB núm. 113 de 17 d'agost de 2019).

Article 13. Normativa general aplicable

En tot allò no previst expressament en aquestes bases, regeixen les disposicions que siguin aplicables a l'Ajuntament de Maó en matèria de procediment administratiu i de venda ambulant, especialment les contingudes en les normes següents:

a) Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local

b) Llei 7/1996, de 15 de gener, d'ordenació del comerç minorista

c) Llei 10/2007, de 22 de juny, de la lectura, del llibre i de les biblioteques

d) Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques

e) Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic de les administracions públiques

f) Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears

g) Llei 11/2014, de 15 d'octubre, de comerç de les Illes Balears

h) Ordenança reguladora de la venda ambulant a Maó (BOIB núm. 113 de 17 d'agost de 2019)

Disposició addicional. Biblioteques

Les biblioteques del municipi també podran participar a la fira per dur a terme accions de foment de la lectura. En el seu cas, no podran dur a terme la venda de cap tipus de d'element i, en conseqüència, queden exemptes dels requisits exigits a les persones que exerceixen la venda ambulant. Tanmateix, als efectes de l'autorització, també hauran d'emplenar el formulari, com la resta d'administracions, entitats del sector públic i entitats sense ànim de lucre.

 

Maó, en la data de la signatura electrònica del document: (28 de març de 2023)

La Tinenta d'alcaldia de Cultura i Medi Ambient Conxa Juanola Pons