Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE SALUT I CONSUM
Núm. 216343
Resolució de la directora general de Salut Pública i Participació en aplicació del regim transitori del Reial decret 487/2022, de 21 de juny, pel qual s’ estableixen els requisits sanitaris per a la prevenció i el control de la legionel·losi
Fets
1. L'aprovació i entrada en vigor del Reial decret 487/2022, de 21 de juny, pel qual s'estableixen els requisits sanitaris per a la prevenció i el control de la legionel·losi ha suposat un canvi important en els requeriments de formació que cal exigir al personal que es dedica professionalment a dur a terme aquesta activitat.
2. A hores d'ara, la determinació dels coneixements i la formació que s'exigien al personal que es dedica professionalment a l'activitat de manteniment higiènic sanitari d'instal•lacions susceptibles de generar legionel·losi es basava en la superació per part d'aquests professionals de cursos de 25 hores mínim, teòriques i pràctiques, i un examen escrit, que s'havia de renovar cada cinc anys, i els cursos havien de tenir un contingut mínim definit en l' Ordre SCO/317/2003, de 7 de febrer, per la qual es regula el procediment per a l'homologació dels cursos de formació del personal que du a terme les operacions de manteniment higiènic i sanitari de les instal•lacions objecte del Reial decret 909/2001, de 27 de juliol.
Es preveia que universitats, centres docents o serveis oficials, autoritzats prèviament i inspeccionats per les administracions de les comunitats autònomes i homologats pel Ministeri de Sanitat, poguessin organitzar i impartir aquests cursos.
3. El Reial decret 487/2022, de 21 de juny, canvia aquest model formatiu, i disposa que en endavant els professionals han d'acreditar o bé la qualificació professional oportuna del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals (SEA492_2) o un certificat de professionalitat.
4. Malgrat això, s'estableix una transitorietat de cinc anys comptadors des de l'entrada en vigor del Reial decret, en els quals els titulars dels certificats d'aprofitament emesos a l'empara de l'Ordre SCO 317/2003, de 7 de febrer, poden continuar duent a terme la seva tasca a partir d'aquests certificats. Així mateix, s'habiliten les autoritats autonòmiques competents per prendre mesures per evitar disrupcions en el mercat de treball per manca de professionals, mentre es produeix l'adaptació al nou sistema.
Fonaments de dret
1. L'article 18.5 del Reial Decret 487/2022, de 21 de juny, pel qual s' estableixen els requisits sanitaris per a la prevenció i el control de la legionel·losi, disposa el següent:
5. El personal propi o de l'empresa de servei a tercers que exerceix la seva activitat relativa al programa de tractament, sense perjudici del que s'estableix en l'article 4 del Reial decret 830/2010, de 25 de juny, ha d'estar en possessió de la qualificació professional relativa al manteniment higienicosanitari d'instal•lacions susceptibles de proliferació de legionel·la i altres organismes nocius i la seva disseminació per aerosolització (SEA492_2), recollida en el Reial decret 1223/2010, d'1 d'octubre, pel qual es complementa el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, mitjançant l'establiment de tres qualificacions professionals corresponents a la Família Professional Seguretat i Medi Ambient o un certificat de professionalitat que acrediti les unitats de competència corresponents a la formació establerta en aquesta qualificació.
2. Els apartats 1 i 3 de la disposició transitòria tercera del Reial decret esmentat disposen el següent:
Disposició transitòria tercera
Validesa del certificat d'aprofitament
1. Es prorroga la validesa durant un termini de cinc anys dels certificats d'aprofitament recollits en l'Ordre SCO/317/2003, de 7 de febrer, per la qual es regula el procediment per a l'homologació dels cursos de formació del personal que realitza les operacions de manteniment higienicosanitari d'instal•lacions amb el risc de legionel·losi, tant inicials com de renovació impartits, a data de l'entrada en vigor d'aquest Reial decret. Durant aquest període s'han de fer cursos encaminats a l'obtenció del certificat de professionalitat.
[...]
3.Durant aquest període transitori, es faculta les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla per adoptar les disposicions que considerin oportunes per pal•liar els eventuals problemes que poguessin ocasionar en el mercat de treball la manca dels professionals, sense superar el termini indicat en l'apartat 1 d'aquesta disposició transitòria, mitjançant alguna de les mesures de caràcter excepcional següents:
a) Prorrogar la validesa, per un període de temps determinat, dels certificats actuals d'aprofitament de l'Ordre SCO/317/2003, de 7 de febrer.
b) Autoritzar noves edicions de cursos a partir de l'Ordre SCO/317/2003, de 7 de febrer. [...]
3. L'article 2.7.b del Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, disposa que la Direcció General de Salut Pública i Participació és competent en matèria de “[...]salut ambiental, que inclou, entre altres, la vigilància de la qualitat de l'aigua de consum humà, de les aigües de bany i de la legionel·losi; ordenació dels aspectes higiènics i sanitaris d'activitats no sanitàries; seguretat alimentària i nutrició [...]”.
4. En definitiva, el règim transitori que estableix el Reial decret 487/2022, de 21 de juny, perllonga la validesa dels certificats d'aprofitament emesos a l'empara de l'Ordre SCO 317/2003, de 7 de febrer, vigents en la data d'entrada en vigor del Reial decret (2 de gener de 2023) fins al dia 2 de gener de 2028, per la qual cosa, i sense necessitat de renovació, aquests certificats habiliten els titulars per al desenvolupament de la seva activitat professional fins aquella data.
D'altra banda, per tal d'evitar problemes de manca de professionals per dur a terme les tasques que exigeix el Reial decret 487/2022, de 21 de juny, es considera oportú, a partir de l'habilitació que estableix el punt 3 de la disposició transitòria tercera del Reial decret esmentat, que les empreses formadores existents en aquesta data puguin continuar un temps prudencial organitzant i impartint cursos adreçats a l'obtenció dels certificats d'aprofitament que regula l'Ordre SCO/317/2003, de 7 de febrer.
Ara bé, atès que en qualsevol cas aquests certificats d'aprofitament tenen una eficàcia temporal limitada a 2 de gener de 2028, no es considera pertinent ni assenyat que aquest autorització per organitzar els cursos antics abasti tot el període transitori indicat, sinó exclusivament el temps necessari per posar en funcionament d'una manera normalitzada els mecanismes per facilitar que qualsevol ciutadà interessat pugui obtenir els certificats de professionalitat i titulacions que exigeix el nou sistema normatiu.
També, i en congruència tant amb la desaparició del règim derivat de l'Ordre SCO/317/2003, de 7 de febrer, com amb els termes mateixos del punt 1 in fine de la disposició transitòria tercera del Reial decret 487/2022, de 21 de juny, aquesta habilitació transitòria per organitzar i impartir els cursos que preveu l'Ordre esmentada s'ha de veure circumscrita per impartir-los a les empreses formadores existents a l'entrada en vigor del Reial decret, sense que se'n puguin autoritzar de noves, ja que l'objectiu ha de ser promoure la implementació i el funcionament del nou sistema d'habilitació professional.
Per tot això, dict la següent
Resolució
1. Confirmar la validesa dels certificats de formació emesos d'acord amb l'Ordre SCO/317/2003, de 7 de febrer, vigents en data 2 de gener de 2023 fins al 2 de gener de 2028.
2. Autoritzar les empreses formadores autoritzades i existents a l'entrada en vigor del Reial decret 487/2023, de 21 de juny, perquè puguin continuar organitzant i impartint noves edicions de cursos d'acord amb l'Ordre SCO/317/2003, de 7 de febrer, fins al dia 2 de gener de 2025.
3. Ordenar la publicació d'aquesta resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta resolució, que no esgota la via administrativa, es pot interposar un recurs d'alçada davant la consellera de Salut i Consum, en un termini d'un mes comptador des de la seva publicació, d'acord el que es disposa en els articles 120 i 121 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Palma, en la data de la signatura electrònica (27 de març de 2023)
La directora general de Salut Pública i Participació Maria Antònia Font Oliver