Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 194832
Acord del Consell de Govern de 20 de març de 2023 per a la declaració d’interès autonòmic de la obra de la nova estació de bombament general d’aigües residuals de Búger (Mallorca), d’acord amb l’article 149 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d’urbanisme de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Les obres de l'estació depuradora d'aigües residuals de Campanet/Búger i les seves estacions de bombament d'aigües residuals varen ser executades pel Servei Hidràulic de les Illes Balears i els ajuntaments de Campanet i Búger, i varen entrar en funcionament l'any 1982.

L'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental (d'ara en endavant ABAQUA) gestiona l'estació de bombament general d'aigües residuals de Búger (d'ara en endavant EBAR), ubicada a la parcel·la 31 del polígon 3 de l'esmentat municipi, des de l'any 1992, data en què es va signar el conveni marc de col·laboració entre l'IBASAN, ara ABAQUA, i els ajuntaments de Campanet i Búger.

L'esmentat conveni marc de col·laboració establia un sistema de cooperació en virtut del qual l'IBASAN es comprometia a fer-se càrrec de l'estació depuradora d'aigües residuals de Campanet per tractar les aigües residuals d'aquest municipi i Búger i dels elements annexos; construir la impulsió de les aigües residuals de Búger fins a l'EDAR de Campanet, i executar les inversions necessàries en la depuradora i en les instal·lacions complementàries per al seu funcionament adequat.

Aquest conveni va ser substituït pel signat en data 2 d'octubre de 2020, a través del qual ABAQUA continua gestionant el sistema de sanejament i depuració associat a l'EDAR de Campanet i les instal·lacions complementàries representades gràficament en el conveni, en el qual figura, entre d'altres, l'EBAR general de Búger.

L'EBAR general de Búger té quaranta anys, fet que implica la necessitat de construir una nova estació de bombament per evitar problemes de capacitat i olors, i per minimitzar els possibles abocaments i les molèsties als veïns de la zona.

En aquest sentit, l'estructura del bombament actual està molt deteriorada. Els murs de la instal·lació presenten filtracions, per la qual cosa no es pot confiar en la seva resistència estructural i el forjat, que és una estructura de biguetes i revoltons, està totalment en runes. Això suposa que els treballadors no poden atendre les tasques de manteniment. A més a més, el fet que el forjat no sigui practicable també dificulta en gran manera els treballs de manteniment de l'EBAR general de Búger.

Així mateix, cal tenir compte que el bombament general de Búger pertany a un sistema supramunicipal, ja que les aigües de Búger es depuren conjuntament amb les de Campanet, a l'EDAR ubicada al municipi de Campanet.

Atesa la urgència i importància d'executar les obres de la nova EBAR general de Búger per atendre el servei públic de depuració del municipi, es considera fonamental poder declarar d'interès autonòmic de aquestes obres als efectes establerts a l'article 149 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears.

Per tot això i per tal de continuar la tramitació del procediment previst a l'article 149 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears, el Consell de Govern a proposta del conseller de Medi Ambient i Territori, en la sessió de dia 20 de març de 2023 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar d'interès autonòmic de la obra de la nova estació de bombament general d'aigües residuals de Búger (Mallorca), d'acord amb l'article 149.2 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'urbanisme de les Illes Balears.

Segon. Ordenar la publicació d'aquest acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 20 de març de 2023

La secretària del Consell de Govern Mercedes Garrido Rodríguez