Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

SINDICATURA DE COMPTES

Núm. 192379
Resolució del síndic major de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, de 17 de març de 2023, per la qual es publica el resultat de l’Informe 207/2022 sobre la transparència del sector públic local de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Dia 18 de novembre de 2022, el Consell de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears va acordar aprovar l'Informe 207/2022 sobre la transparència del sector públic local de les Illes Balears.  

2. Dia 15 de març de 2023, el president del Parlament de les Illes Balears va comunicar que s'havia dut a terme el darrer tràmit parlamentari referent al dit Informe, que va tenir lloc amb la presentació i el debat d'aquest a la sessió de la Comissió d'Hisenda i Pressuposts de dia 21 de febrer de 2023.

Fonaments de dret

1. L'article 12.3 de la Llei 4/2004, de 2 d'abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, regula els informes o les memòries de fiscalització i en disposa la tramesa al Parlament, als subjectes fiscalitzats i al Tribunal de Comptes, i també la seva publicació en el BOIB després del darrer tràmit parlamentari.

2. L'article 32.1 del Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes estableix que aquesta institució ha de publicar el resultat de la fiscalització en el BOIB, un cop rebuda la comunicació expressa que se n'ha dut a terme el darrer tràmit parlamentari.

Per tot això, i d'acord amb el que disposen l'esmentada Llei 4/2004 i el Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears,

Resolc

Publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el resultat de la fiscalització de l'Informe 207/2022, sobre la transparència del sector públic local de les Illes Balears, que s'adjunta com a annex.

 

Palma, 17 de març de 2023

El síndic major Joan Rosselló Villalonga

 

 

ANNEX Edicte pel qual es fa públic el resultat de l'Informe 207/2022 sobre la transparència del sector públic local de les Illes Balears

L'Informe 207/2022 sobre la transparència del sector públic local de les Illes Balears, previst en el Programa d'actuacions de la Sindicatura per a l'any 2022, és un informe de caràcter específic, l'àmbit subjectiu del qual abasta els ajuntaments de les Illes Balears i les seves entitats dependents.

La fiscalització efectuada és de compliment de la legalitat en matèria de publicitat activa i té per finalitat comprovar si la informació continguda en els portals web, les seus electròniques i els portals de transparència de les entitats revisades s'adequa al que disposa la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

Pel que fa a l'àmbit temporal, tot i que la verificació del compliment de la legalitat i el tractament de les dades s'han dut a terme durant el segon semestre de l'exercici 2021 i el primer semestre de l'exercici 2022, la fiscalització abasta la informació disponible en els portals web, les seus electròniques i els portals de transparència que, de conformitat amb la Llei 19/2013, les entitats han de publicar en relació amb l'exercici 2020 o posterior, fet que depèn en cada cas del moment concret en què l'SCIB n'hagi efectuat la revisió.

La Sindicatura de Comptes de les Illes Balears ha revisat el compliment de les obligacions en matèria de publicitat activa de 29 entitats del sector públic local, 17 de les quals són ajuntaments i 12 són entitats dependents de diversa naturalesa jurídica.

La conclusió que l'SCIB ha emès, amb un nivell de seguretat limitada, sobre si la informació publicada en els portals web, les seus electròniques i els portals de transparència de cada un dels ajuntaments i de les entitats dependents que s'han revisat compleix o no, en tots els seus aspectes significatius, amb la normativa aplicable en matèria de publicitat activa, ha resultat favorable per a 2 entitats, favorable amb excepcions per a 16 entitats i desfavorable per a 11 entitats.

Concretament, les 2 entitats revisades amb una conclusió favorable són l'Ajuntament de Calvià i l'SMP Calvià 2000, SA; les 16 entitats analitzades amb una conclusió favorable amb excepcions són l'Ajuntament des Castell, de Ciutadella de Menorca, d'Eivissa, de Llubí, de Llucmajor, de Maó, de Manacor, de Marratxí, de Palma, de Sant Josep de sa Talaia, de Sant Joan de Labritja, de Santa Eulàlia des Riu, el Patronat Municipal d'Esports (Eivissa), l'Empresa de Serveis del Municipi de Manacor, SA (Manacor), l'Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram, SA (Palma) i l'Empresa Municipal de Transports Urbans de Palma de Mallorca, SA (Palma); i, finalment, les 11 entitats fiscalitzades amb una conclusió desfavorable són els ajuntaments d'Alaró, de Binissalem, de Lloret de Vistalegre i de Lloseta, el Patronat Residència per a Persones Majors de Llucmajor, el Patronat Escola Municipal de Mallorquí (Manacor), el Patronat Municipal d'Esports (Manacor), el Patronat Molí d'En Gaspar (Llucmajor), el Consorci Penya-segats Port de Maó, la Fundació Ca N'Oliver (Maó) i la Fundació Teatre Principal de Maó.

A més de les incidències que es detallen en cada apartat, l'Informe conté un total de 17 recomanacions per millorar la transparència del sector públic local de les Illes Balears.  

A l'Informe s'ha adjuntat un annex, que conté la descripció de cada un dels indicadors que s'han definit per a valorar el compliment de la normativa de transparència en matèria de publicitat activa, així com els criteris de valoració que la Sindicatura de Comptes ha aplicat a cadascun.

Finalment, s'han incorporat a l'Informe les al·legacions que ha formulat l'Ajuntament de Palma a l'Informe provisional que l'SCIB va emetre en el seu moment. La resta d'entitats revisades no ha presentat al·legacions.

Podeu consultar al portal web de la Sindicatura, <www.sindicaturaib.org>, l'Informe sobre la transparència del sector públic local de les Illes Balears, amb el número 207/2022.