Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT D'ALCÚDIA
Núm. 191799
Aprovació definitiva de l'Ordenança municipal pel qual es regula la circulació i l’estacionament de vehicles de motor dins els espais naturals del terme d’Alcúdia
Atès que ha transcorregut el termini de trenta dies d'exposició pública de l'acord de l'Ordenança municipal pel qual es regula la circulació i l'estacionament de vehicles de motor dins els espais naturals del terme d'Alcúdia, l'acord fins a les hores provisional ha devingut definitiu en virtut de la presumpció establerta a l'article 49 c) in fine de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local (LRBRL), i a l'article 102 d) de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears (LMRLIB).
En compliment d'allò que disposa l'article 70.2 de la LRBRL i 103 LMRLIB es publica a continuació el text íntegre de l'Ordenança aprovada, en el ben entès que aquesta entrarà en vigor quan s'hagi produït la dita publicació i hagi transcorregut el termini previst en l'article 65.2 de la LRBRL i 113 de la LMRLIB.
Alcúdia, en la data de la signatura electrònica (17 de març de 2023)
El batle Domingo Bonnín Daniel
ORDENANÇA MUNICIPAL PEL QUAL ES REGULA LA CIRCULACIÓ I L'ESTACIONAMENT DE VEHICLES DE MOTOR DINS ELS ESPAIS NATURALS DEL TERME D'ALCÚDIA
Article 1. Objecte
És objecte d'aquesta disposició establir normes per regular la circulació i l'aparcament de vehicles de motor dins els espais naturals del terme municipal que han rebut aquesta qualificació per la Llei 1/1991, de 30 de gener, d'espais naturals, i per la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), que regula els usos en els espais de rellevància ambiental (espais naturals protegits i xarxa Natura 2000) amb l'objectiu final de garantir la conservació dels espais naturals esmentats, assegurant així el respecte a la propietat pública i privada del medi rural.
En especial els monts públics de La Victòria i el Puig de sant Martí que són àrees naturals d'especial protecció (ANEI) i d'alt nivell de protecció (AANP).
Els visitants dels espais naturals del municipi d'Alcúdia tenen el dret de gaudir dels valors naturals que ofereixen aquest espais i la correlativa obligació de respectar-los.
Pet tal de fer compatible l'ús social amb la preservació dels valors naturals els visitants tenen el dret i el deure de fer un ús adequat de l'entorn i dels recursos per al lleure que ofereixen aquests espais. Per això hauran de respectar el contingut de la Ordenança i atendre les indicacions, senyals i rètols instal·lats a tal efecte, així com les advertències que puguin rebre de part del personal autoritzat i d'altres cossos que tinguin al seu càrrec la gestió o vigilància d'aquest.
Article 2. Circulació i aparcament de vehicles
a. Dins els espais naturals d'aquest terme, els vehicles de motor sols poden circular per les carreteres, camins i pistes forestals aptes per a la circulació de vehicles, i està prohibit que circulin i estacionin fora d'aquestes vies o camp a través.
b. Es permet l'aparcament de vehicles només a les àrees habilitades per aquesta finalitat, degudament senyalitzades, respectant l'aforament específic de cada espai i abonant, si s'escau, la taxa municipal corresponent per a l'ús de cada espai.
c. Queda prohibit l'aparcament en els marges o vorals del carreteres i camins no senyalitzats específicament.
d. L'Ajuntament podrà prohibir l'estacionament durant l'horari nocturn en determinades zones.
e. Els vehicles a motor han de respectar la prioritat dels senderistes o caminants, a peu, cavall o bicicleta.
Article 3. Limitacions
a. L'Ajuntament d'Alcúdia pot limitar o prohibir, amb el consentiment de la propietat, mitjançant la senyalització vertical corresponent, la circulació de vehicles de motor per camins o pistes forestals quan es pugui veure afectada la protecció de determinats paratges amb valor paisatgístic, ecològic o forestal.
b. Es prohibeix estacionar vehicles de motor per les voreres de camins o pistes forestals quan es pugui veure afectada la protecció de determinats paratges amb valor paisatgístic, ecològic o forestal o quan l'Administració hagi duit a terme mesures contra incendis, com ara l'establiment de zones de seguretat contra incendis o altres actuacions en matèria forestal, o bé quan així s'indiqui mitjançant la corresponent senyalització.
Article 4. Excepcions
No s'han d'aplicar les disposicions a què es refereixen els articles anteriors quan es doni alguna de les circumstàncies següents:
a. Quan sigui necessari per dur a terme alguna del es funcions de vigilància i gestió de les àrees naturals.
b. En els casos exigits per als usos tradicionals (per exemple: tractors.)
c. Quan sigui expressament autoritzat, amb indicació de les característiques d'excepcionalitat, condicions i terminis.
d. Quan concorrin raons d'urgència, de seguretat o de força major.
Article 5. Equipaments de vehicles i identificació
Els vehicles que transitin pels espais naturals han d'anar equipats amb el dispositiu silenciador propi de la seva homologació i, a més, han de dur instal·lats dispositius mataespurnes per prevenir incendis forestals.
Article 6. Velocitat màxima
La velocitat màxima de circulació per carreteres i camins interiors dins els espais naturals a l'article 1 és de 30 km/h.
Article 7. Circulació turística o esportiva
a. No està permesa, en els espais naturals, la pràctica esportiva amb vehicles motoritzats ni la realització d'itineraris turístics amb aquests vehicles, atès que els camins no estan preparats i els espais naturals es poden degradar greument.
b. En la resta de vies objecte d'aquesta Ordenança i que no discorren per zones qualificades com a espais naturals, s'ha de sol·licitar una autorització a l'Ajuntament d'Alcúdia.
Article 8. Vigilància
La vigilància del compliment d'aquestes normes correspon als serveis de vigilància municipals corresponents i a la Policia Local.
Article 9. Punts de control
a. En períodes d'alt risc d'incendi forestal, de saturació de vehicles que superin la capacitat d'aparcament de les diferents zones, o per altres causes justificades, l'Ajuntament podrà restringir o prohibir la circulació de vehicles motoritzats, i posar en marxa un servei d'informació i control dels accessos a les àrees naturals de forma degudament senyalitzada.
b. En aquests punts es podrà fer un gir complet amb el vehicle, i es podrà tancar físicament el camí amb barreres.
c. El personal informador-controlador podran ser, o comptar amb el suport de vigilants de seguretat.
d. En aquests punts, únicament tindran dret de pas el veïnatge i les persones propietàries de les finques i habitatges a les quals el camí dona accés, així com els vehicles de servei, els de vigilància, emergència, els de prevenció i extinció d'incendis forestals i els membres de la Societat de Caçadors per realitzar tasques de manteniment del vedat.
e. També s'admetrà la circulació d'aquells vehicles motoritzats que excepcionalment comptin amb autoritzacions de circulació de caràcter temporal per accedir a establiments públics, museus o similars.
Article 10. Infraccions
Les infraccions d'aquesta Ordenança es classifiquen en lleus, greus i molt greus.
Són infraccions lleus:
a. Estacionar o aparcar el vehicle sobre la vegetació de qualsevol zona protegida, en els marges o vorals dels camins.
b. Estacionar fora de les àrees habilitades per aquesta finalitat, degudament senyalitzades, o no respectar l'aforament específic de cada espai.
c. No respectar els horaris de prohibició d'estacionament.
d. Circular a més de 30 km/h pels camins considerats aptes per a la circulació.
Són infraccions greus:
a. Deteriorar, destruir, sostreure o retirar els elements de senyalització de la circulació motoritzada i altres indicadors.
b. Circular i/o estacionar, sense causa justificada, pels vials no aptes per a la circulació motoritzada.
c. Circular i/o estacionar camp a través o fora de camins o pistes aptes per a la circulació.
d. Ocasionar danys a béns, instal·lacions o materials agrícoles, ramaders o forestals.
e. Estacionar vehicles que no permetin l'accés a camins forestals d'ús exclusiu per a vehicles de servei d'extinció d'incendis, de vigilància i oficials, senyalitzats de la manera corresponent, en l'època i zones d'alt risc d'incendi.
f. Circular per les vies esmentades a l'article 1, sense autorització, en l'època i zones d'alt risc d'incendi, i per les altres vies o camins en què, per raons de prevenció i extinció d'incendis forestals o de preservació de valors naturals, estigui prohibit circular de forma temporal o permanent, quan puguin produir-se danys greus a la fauna, als béns o als ecosistemes naturals.
g. No disposar de l'autorització pertinent segons l'article 7
Són infraccions molt greus:
a. Circular i/o estacionar a platges, sistemes dunars, zones costaneres protegides i voreres de camins que hagin sofert actuacions de l'Administració de cara a la prevenció d'incendis.
b. Practicar esports utilitzant vehicles motoritzats.
c. Realitzar itineraris turístics utilitzant vehicles motoritzats, tals com 4x4, motocicletes de cros, trial, quads, vehicles ATV, buggies i vehicles de naturalesa anàloga.
d. No obeir les instruccions del personal dels punts de control.
e. No obeir la senyalització de circulació prohibida d'un punt de control, sense autorització o fora dels supòsits de l'article 9d.
f. Reincidir en la comissió d'infraccions greus.
L'abandonament de deixalles o fems o escombraries té la classificació d'infracció lleu, greu o molt greu segons la naturalesa i el volum de l'abocament, d'acord amb la legislació vigent.
Article 11. Prescripció
L'acció per sancionar les infraccions prescriu als tres mesos en el cas d'infraccions lleus i als sis mesos en el cas de greus i molt greus, comptadors a partir de l'endemà del dia en què s'hagin comès. La prescripció queda interrompuda per qualsevol actuació de l'Administració de la qual tengui coneixement el denunciat o que estigui encaminada a esbrinar la seva identitat o domicili, o per la notificació efectuada d'acord amb els articles 89, 90 i 91 del Reial decret legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre.
Article 12. Sancions
Les infraccions lleus s'han de castigar amb una multa de 200 €; les greus, amb una multa de 400 €; i les molt greus amb una multa de 600 €.
Article 13. Competència
Són competents per imposar sancions el batle o batlessa, per a les lleus i les greus, i el Ple de l'Ajuntament, per a les molt greus.
Article 14. Restitució del medi a l'estat anterior
La imposició de sancions és independent de l'obligació, exigible en qualsevol moment, de restituir el medi físic a l'estat anterior a la comissió de la infracció i de l'obligació d'indemnitzar pels danys i perjudicis ocasionats.
Article 15. Mesures cautelars d'immobilització de vehicles
Els membres del cos d'agents de l'autoritat, en l'exercici de les seves funcions, poden procedir a immobilitzar els vehicles si, com a conseqüència del fet d'utilitzar-los, en incompliment dels preceptes d'aquest, poden derivar en un risc greu per a les persones, els béns i els ecosistemes naturals. Així mateix, poden impedir l'accés a les àrees naturals en què s'hagi restringit el pas per raons mediambientals.
Article 16. Responsabilitat
Són responsables directes de les infraccions d'aquesta Ordenança:
a. Els conductors dels vehicles que incompleixen algun article d'aquesta Ordenança, tret dels supòsits que siguin menors d'edat o que concorri en ells alguna causa legal d'inimputabilitat. En aquest cas, en respondran el pares, les mares, els tutors, les tutores o aquelles persones que posseeixin la custòdia o guarda legal.
b. Les empreses, les persones titulars o propietàries que lloguin els vehicles que participen en excursions organitzades dins espais naturals.
Disposició final. Entrada en vigor
Aquesta Ordenança entra en vigor l'endemà de la publicació del text íntegre en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, sempre que s'hagin complit els requisits establerts i hagi transcorregut el termini que preveuen els articles 103,111 i 113 de la Llei 20/2006 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.