Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA, FUNCIÓ PÚBLICA I IGUALTAT

Núm. 188874
Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat per la qual es disposa la creació del segell de qualitat per als agents i ajuntaments adherits al Programa d’Educació Viària de les Illes Balears, i per la qual s’aproven els requisits per obtenir-lo

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1.  La Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, estableix en l'article 10.1.r), «Funcions de coordinació», l'impuls de la coordinació en les actuacions municipals de la figura de l'agent d'educació viària.

2.  El Programa d'Educació Viària de les Illes Balears, aprovat per la Resolució de la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques de 15 de febrer de 2019, publicada en el BOIB núm. 30, de 7 de març de 2019, estipula en el punt 2.2.10, «Formació»:

Els o les agents que treballin als municipis de les Illes Balears adherits a aquest Programa han de fer el curs de formació específic d'agent d'educació viària, o de monitor d'educació viària, sempre que sigui possible, organitzat per l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP), en col·laboració amb l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB). També tenen validesa els cursos organitzats per la Direcció General de Trànsit (DGT), la formació impartida per altres entitats competents en la matèria com són la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) i les diferents universitats que imparteixin cursos d'educació viària en l'àmbit autonòmic i estatal [...]

Pel que fa la formació contínua, cal que es facin seminaris de reciclatge o jornades tècniques específiques periòdiques per mantenir al dia els coneixements [...]

3.  D'acord amb el mateix Programa, en el punt 6.2, «Avaluació i seguiment del Programa d'Educació Viària», i en el marc del Protocol de col·laboració signat el 24 de març de 2022 per la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat i la Conselleria d'Educació i Formació Professional, s'estableix que ambdues conselleries han de crear sistemes d'auditories adreçats a la millora contínua del servei d'educació viària.

Fonaments de dret

1.  La Llei 4/2013, de 17 de juliol, de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, i el Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears i es modifica el Decret 55/2017, de 15 de desembre, del Fons de Seguretat Pública de les Illes Balears.

2.  La Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears, té com a objecte (article 1) la millora contínua de la qualitat de les organitzacions i dels serveis públics que es presten a la ciutadania i de la qualitat democràtica pel que fa als efectes de les intervencions públiques i l'acció de govern.

3.  El Decret 11/2021, de 15 de febrer, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1.  Aprovar la creació d'un segell de qualitat per als agents i ajuntaments adherits al Programa d'Educació Viària de les Illes Balears.

2.  Aprovar els requisits d'accés a aquests segells de qualitat en els termes que s'estableixen en l'annex d'aquesta Resolució.

3.  Establir que l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears ha d'informar tots els ajuntaments adherits al Programa d'Educació Viària de la creació i del procediment d'atorgament d'aquests segells de qualitat.

4.  Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació de la Resolució, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

(Signat electrònicament: 21 de febrer de 2023)

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat Mercedes Garrido Rodríguez

 

ANNEX Annex sobre els requisits d'accés al segell de qualitat per als agents i ajuntaments adherits al Programa d'Educació Viària de les Illes Balears, i els requisits per obtenir-lo

Introducció

Per tal de donar més qualitat al Programa d'Educació Viària de les Illes Balears i millorar les competències professionals dels agents de la policia local que hi participen, així com per augmentar la funció preventiva i reforçar el treball en xarxa amb altres professionals de l'àmbit socioeducatiu, la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat, a través de la Direcció General d'Emergències i Interior, més concretament, mitjançant l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB), ha impulsat la creació d'un nou segell de qualitat professional, voluntari i anual, per als agents adherits al Programa, així com per als seus ajuntaments, que han de complir un conjunt de requisits dins els terminis establerts que es detallen a continuació.

Interessats a obtenir el segell de qualitat

Qualsevol agent d'educació viària nomenat per al curs escolar de referència i per al següent pot sol·licitar, a través del seu ajuntament (prefectura de la policia local i batlia o regidoria delegada en matèria de seguretat ciutadana), el segell de qualitat professional en matèria d'educació viària en els termes que s'estableixen a continuació. També és aplicable aquest segell de qualitat al cap o a la cap de la Secció XVIII i coordinador o coordinadora del Programa d'Educació Viària de l'ISPIB en els requisits i indicadors d'aplicació.

Requisits d'accés al segell de qualitat

1r. Estar en possessió del curs oficial d'agent d'educació viària o monitor d'educació viària, impartit per l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP) o per les diferents universitats, administracions i institucions que programin cursos de formador de formadors en matèria d'educació viària, incloent-hi la sessió informativa d'adaptació al Programa d'Educació Viària de les Illes Balears (dades pròpies de l'ISPIB).

2n. Estar en possessió d'un certificat negatiu del Registre central de delinqüents sexuals (dades pròpies de l'ISPIB).

3r. Estar adherit al Programa d'Educació Viària mitjançant el nomenament de prefectura o batlia dins el curs de referència i el següent (dades pròpies de l'ISPIB).

Indicadors de qualitat que s'han de presentar i valorar

Nombre mínim de deu hores de formació per curs escolar relacionades amb el lloc de treball i les funcions descrites en el Programa. S'entén aquest període de formació comprès entre l'1 de juliol i el 30 de juny de l'any següent. En aquest cas, s'han de lliurar els certificats de les hores de formació obtingudes dins el període indicat.

La formació contínua pot ser a través de l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP), l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB), les diferents administracions públiques d'àmbit estatal, autonòmic o local, les universitats, tant públiques com privades, les organitzacions, fundacions i associacions i altres organismes relacionats amb la prevenció, l'educació, la sensibilització, la legislació i la consciencia viària.

2. Nombre mínim de sessions preventives fetes amb l'alumnat, incloent-hi les sessions impartides a pares i mares i diferents col·lectius, per agent. El nombre mínim de sessions és el que s'indica en el barem següent:

Nombre d'habitants per municipi

Prestació del servei EVIB a temps parcial

Prestació del servei EVIB a temps complet

Fins a 10.000

9

18

De 10.001 a 20.000

18

26

Més de 20.000

24

32

Aquest indicador s'ha de lliurar mitjançant els certificats signats pels centres educatius (model específic elaborat per l'ISPIB). El termini d'execució d'aquestes sessions ha de ser des de l'inici de les activitats lectives fins al darrer dia d'aquestes de l'any de referència.

3. Certificat del treball en xarxa fet al llarg del curs de referència amb els centres escolars, serveis sanitaris, serveis socials municipals, altres administracions públiques, associacions de veïns, de gent gran, clubs d'esplai, clubs esportius, agrupacions, centres universitaris, departaments d'orientació dels CEIP, IES o del professorat tècnic de serveis a la comunitat (PTSC), altres col·lectius i departaments que treballen en temes preventius i educatius. En aquest apartat es pot lliurar el nombre de certificats (model elaborat per l'ISPIB) que cada interessat consideri oportú per demostrar el treball en xarxa fet, i sempre s'ha de lliurar com a mínim dos d'aquests certificats.

4. Lliurament de la memòria anual d'educació viària del curs de referència en els terminis estipulats (dades pròpies de l'ISPIB).

5. Avaluació anual amb resultat positiu (3 punts o més) dels centres docents impulsada per l'ISPIB sobre el servei d'educació viària, segons la mitjana de tots els centres del municipi (dades pròpies de l'ISPIB).

6. Assistència a reunions de coordinació dels agents o les agents d'educació viària, per illes (dades pròpies de l'ISPIB i dels coordinadors territorials).

7. Superació de les avaluacions presencials en el servei d'educació viària fetes per l'ISPIB (dades pròpies de l'ISPIB).

Terminis de presentació de la documentació

La documentació indicada l'han de lliurar a l'ISPIB, de manera voluntària, els agents i ajuntaments interessats, mitjançat registre d'entrada, a excepció dels documents de què ja disposa aquesta Administració, entre l'1 de juny i el 10 de juliol del curs de referència de cada any. La memòria d'actuacions es pot lliurar fins al mateix dia que s'iniciï el nou curs escolar.

Obtenció i validesa dels segells de qualitat

Per tal d'obtenir el segell de qualitat indicat, s'han de complir tots els requisits establerts, com també la totalitat dels indicadors específics. Per a l'obtenció del segell de qualitat en nom d'un ajuntament, caldrà que tots els agents adherits al Programa d'Educació Viària del mateix municipi obtenguin el certificat de qualitat. La validesa dels segells serà d'un any comptador des de l'1 de setembre fins al 31 d'agost de l'any vinent, coincidint amb la durada d'un curs escolar.

L'ISPIB dictarà les resolucions d'atorgament dels segells de qualitat al llarg del mes de setembre de cada any a tots els interessats i interessades, i als seus ajuntaments, després d'analitzar i valorar de manera positiva la informació facilitada. No es lliurarà cap segell de qualitat fins al lliurament de la memòria d'actuacions del curs de referència per part dels interessats i interessades.

Informació pública d'aquest procediment

Anualment, durant el mes de maig, l'ISPIB informarà els ajuntaments adherits al Programa d'Educació Viària de l'inici d'aquest procediment d'atorgament de segells de qualitat, i facilitarà els models de sol·licitud i de certificat establerts per a cada indicador de qualitat.