Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ GENERAL DE L'ESTAT

DELEGACIÓ DEL GOVERN A LES ILLES BALEARS

Núm. 188771
Resolució de la Direcció General de Política Energètica i Mines per la qual s'atorga a Redexis Infraestructuras, S.L.A. autorització administrativa i aprovació del projecte d'execució denominat “Projecte per a la instal·lació de sistema d'injecció d'hidrogen en la posició Sanson-01 del gasoducte de transport primari Sant Joan – Ca's Tresorer – Son reus a Mallorca”

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per Resolució de la Direcció General de Política Energètica i Mines, de 26 de març de 2008, (“BOE” núm. 116, de 13 de maig de 2008), es va atorgar a l'empresa ENDESA GAS TRANSPORTISTA, S. L. (actualment REDEXIS INFRAESTRUCTURAS, S.L.U.) autorització administrativa, aprovació de projecte i reconeixement d'utilitat pública per a la construcció de les instal·lacions del gasoducte denominat «Sant Joan de Déu o Ca´s Tresorer o Son Reus».

Aquest gasoducte de transport primari discorre pels termes municipals de Palma i Marratxí i alimenta tota la xarxa de gasoductes de l'illa de Mallorca i, per tant, la xarxa de distribució de gas natural. Compta amb una pressió màxima operativa de 80 bar i dos trams diferenciats de 20 i 14 polzades de diàmetre.

L'empresa REDEXIS INFRAESTRUCTURAS, S.L.U. (d'ara endavant, REDEXIS) va sol·licitar, amb data 22 de gener de 2022, autorització administrativa i aprovació del projecte d'execució del “Projecte per a la instal·lació de sistema d'injecció d'hidrogen en la posició SANSONo01 del gasoducte de transport primari Sant Joan – Ca´s Tresorer – Son Reus a Mallorca”, a l'empara del que es preveu en la Llei 34/1998, de 7 d'octubre, del sector d'hidrocarburs i legislació concordant.

Mitjançant escrit de 25 de febrer de 2022, i a l'empara del que s'estableix per Llei 34/1998, de 7 d'octubre, del sector d'hidrocarburs i pel Reial Decret 1434/2002, de 27 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions de gas natural, REDEXIS va presentar una nova sol·licitud d'autorització administrativa i aprovació del projecte d'execució, que va acompanyar d'un projecte tècnic actualitzat, que, sense modificar el seu abast, substitueix l'anterior.

La construcció de les instal·lacions previstes en aquest projecte té per objecte modificar l'actual posició de vàlvules SANSONo01 associada al gasoducte “Sant Joan – Ca´s Tresorer – Son Reus”, per a la injecció en aquest d'hidrogen procedent d'un hidrogenoducte, que uneix les instal·lacions de producció d'hidrogen amb la precitada posició, i que és objecte d'un altre projecte.

En la posició SANSONo01 s'instal·larà una unitat de barrejat estàtic, que permetrà combinar l'hidrogen pur amb gas natural procedent de la realització d'un bypass sobre el propi gasoducte de transport. Una vegada barrejat, aquest gas combustible s'injectarà de tornada al gasoducte “Sant Joan – Ca´s Tresorer – Son Reus”.

La sol·licitud de l'empresa REDEXIS, així com el projecte tècnic de les instal·lacions, han estat sotmesos a tràmit d'informació pública, d'acord amb el que es preveu en el Títol IV del Reial Decret 1434/2002, de 27 de desembre, als efectes del qual van resultar les corresponents publicacions; al «Boletín Oficial del Estado» número 94, de 20 d'abril de 2022, al «Butlletí Oficial d'Illes Balears» número 53, de 21 d'abril de 2022, al “Diario de Mallorca” i a “Última Hora”, de data 26 d'abril de 2022. Havent transcorregut el termini reglamentàriament establert, no s'han rebut al·legacions al respecte.

La Dependència de l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a Illes Balears, ha emès, amb data 13 de juny de 2022, informe favorable a l'atorgament de l'autorització administrativa i l'aprovació d'execució d'instal·lacions del projecte sol·licitades per l'empresa REDEXIS.

D'altra banda, atès que el projecte no es troba inclòs en cap dels supòsits recollits a la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, no resulta necessari sotmetreoho al procediment d'avaluació ambiental.

D'acord amb el que es preveu en l'article 7.35 de la Llei 3/2013, de 4 de juny, de creació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, conforme al qual correspon al citat Organisme la funció d'informar els expedients d'autorització d'instal·lacions de la xarxa bàsica de gas natural, la Sala de Supervisió Reguladora de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, en la seva sessió celebrada el dia 29 de setembre de 2022, ha emès informe en relació amb la referida sol·licitud d'autorització.

La proposta de resolució va ser sotmesa al preceptiu tràmit d'audiència per part dels interessats, realitzantose la notificació el dia 30 de novembre de 2022. Amb data 2 de desembre de 2022 s'ha rebut escrit de REDEXIS en el qual es manifesta la seva conformitat.

Vists la Llei 34/1998, de 7 d'octubre, del sector d'hidrocarburs; la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques; el Reial Decret 1434/2002, de 27 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions de gas natural; el Reial Decret llei 13/2012, de 30 de març, pel qual es transposen directives en matèria de mercats interiors d'electricitat i gas i en matèria de comunicacions electròniques, i pel qual s'adopten mesures per a la correcció de les desviacions per desajusts entre els costos i ingressos dels sectors elèctric i gasista; la Llei 18/2014, de 15 d'octubre, d'aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència; la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'Indústria; i l'Ordre del Ministeri d'Indústria de 18 de novembre de 1974, per la qual s'aprova el Reglament de Xarxes i Escomeses de Combustibles Gasosos, la Circular 9/2019, de 19 de desembre, per la qual es determina la metodologia de retribució de les activitats regulades de transport i de regasificació de gas natural i la Circular 8/2020, de 2 de desembre, per la qual s'estableixen els valors unitaris de referència d'inversió i d'operació i manteniment per al període regulador 2021o2026 i els requisits mínims per a les auditories sobre inversions i costos en instal·lacions de transport de gas natural i plantes de gas natural liquat i tenint en compte que l'empresa ha acreditat prou els requisits exigits per l'article 67.2 de la Llei 34/1998, de 7 d'octubre, del sector d'hidrocarburs, aquesta Direcció General de Política Energètica i Mines,

RESOL

Primer. - Atorgar a l'empresa REDEXIS INFRAESTRUCTURAS, S.L.U. l'autorització administrativa i l'aprovació del projecte d'execució denominat “Projecte per a la instal·lació de sistema d'injecció d'hidrogen en la posició SANSONo01 del gasoducte de transport primari Sant Joan – Ca´s Tresorer – Son Reus a Mallorca”, en el terme municipal de Palma.

La present resolució sobre autorització de construcció de les instal·lacions del referit projecte s'atorga a l'empara del què es disposa en el Títol IV del Reial Decret 1434/2002, de 27 de desembre, i amb subjecció a les condicions que figuren a continuació.

1a.- En tot moment REDEXIS haurà de complir, en relació amb la modificació de la Posició SANSON-01, objecte d'aquest projecte, tot allò que estableix la Llei 34/1998, de 7 d'octubre, del sector d'hidrocarburs així com les disposicions i reglamentacions que la complementin i desenvolupin; el Reial Decret 1434/2002, de 27 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions de gas natural; la legislació sobre avaluació d'impacte ambiental així com les disposicions legislatives en matèria d'ordenació del territori; i la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'Indústria, així com les normes i disposicions reglamentàries de desenvolupament i aplicació d'aquesta.

2a.- La construcció de les instal·lacions de transport que s'autoritzen per aquesta resolució haurà de realitzarose d'acord amb el document tècnic denominat “Projecte per a la instal·lació de sistema d'injecció d'hidrogen en la posició SANSON-01 del gasoducte de transport primari Sant Joan – Ca´s Tresorer – Son Reus a Mallorca ", visat pel Col·legi Oficial d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Madrid, amb data 15 de febrer de 2022 i número 2021/04635/03. Aquest document tècnic ha estat subscrit per l'Enginyer de Camins, Canals i Ports, amb número de col·legiat 30.048 del precitat Col·legi Oficial i presentat per l'empresa REDEXIS en aquesta Direcció General, i en la Dependència de l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a les Illes Balears.

Les instal·lacions objecte d'aquest Projecte es troben associades al gasoducte de transport primari “Sant Joan – Ca´s Tresorer – Son Reus”, de 20” de diàmetre i 80 bar de pressió màxima operativa, al seu pas pel terme municipal de Palma.

Aquestes instal·lacions són les següents:

- Conducció per a hidrogen d'acer al carboni (API 5L grau B) sense soldadura, de 4” de diàmetre, amb un gruix mínim de 5,04 mm i una pressió màxima de disseny de 85 bar. Aquesta conducció unirà l'últim vèrtex de l'hidrogenoducte (objecte d'un altre projecte) amb l'equip d'injecció i mescla a instal·lar en la posició SANSON-01. La canonada discorrerà enterrada fins a una vàlvula de seccionament instal·lada abans de l'equip de mescla i comptarà amb un cabal d'operació de 800 Nm3/h.

- Equip d'injecció i mescla, compost per estacions de regulació i mesura de gas natural i hidrogen, unitat de barrejat estàtic, sistema de control de la mescla (analitzador cromatògraf i densímetre) i unitat de control.

- Bypass de derivació sobre gasoducte “Sant Joan de Déu – Ca´s Tresorer – Son Reus”, realitzat mitjançant 2 preses en càrrega de 20” x 12”, una a cada costat de la vàlvula motoritzada (MOV-01). Es divideix aquest en dues conduccions, de 16” de diàmetre, totes dues realitzades en acer al carboni API 5L de qualitat X60 sense soldadura, amb un gruix mínim de 8,63 mm:

- Conducció de gas natural des de la presa en càrrega aigua amunt de la vàlvula motoritzada (MOV-01) del gasoducte “Sant Joan – Ca´s Tresorer o Son Reus” fins a la connexió amb el límit de bateria d'entrada a l'equip de mescla. Aquesta canonada discorrerà enterrada fins als punts de connexió descrits.

- Conducció de mescla de gas natural amb hidrogen des del límit de bateria de sortida de l'equip de mescla fins a la presa en càrrega aigua avall de la vàlvula motoritzada (MOV-01) del gasoducte “Sant Joan – Ca´s Tresorer o Son Reus”. Aquesta canonada discorrerà enterrada fins als punts de connexió descrits.

- Instal·lacions auxiliars (quadre de distribució elèctric, línies d'alimentació i control, xarxa de terres i sistema de comunicacions).

L'hidrogen s'injectarà en la unitat de barrejat estàtic a una pressió lleugerament superior (entre 0,5 i 2 bar) a la pressió instantània del gas natural en el gasoducte de transport. El cabal d'hidrogen a injectar s'adaptarà en funció del cabal de gas natural que vehiculi el gasoducte de transport a cada moment, de tal manera que representi un percentatge d'entre el 0.5 i el 5% en volum.

3a.- En virtut de l'article 6 del Reial Decret 1434/2002, de 27 de desembre, REDEXIS haurà de complir amb allò que preveuen les Normes de Gestió Tècnica del Sistema (NGTS), en concret, el Protocol de detall PD-01, en la seva redacció donada per la Resolució, de 8 d'octubre de 2018, de la Direcció General de Política Energètica i Mines, per la qual es modifiquen les normes de gestió tècnica del sistema NGTSo06, NGTSo07 i els protocols de detall PDo01 i PDo02, o normativa que ho substitueixi.

4a.- El pressupost del projecte ascendeix a SET-CENTS SEIXANTA-SIS MIL, CINC-CENTS NOU EUROS AMB VINT-I-CINC CÈNTIMS (766.509,25 €).

Per part seva, amb l'objectiu de garantir el compliment d'allò que estableix l'article 67.3 de la Llei 34/1998, de 7 d'octubre, del sector d'hidrocarburs, l'empresa REDEXIS haurà de constituir una garantia per un import equivalent al 2% del pressupost que figura en la documentació tècnica presentada. Per tant, la garantia a constituir per REDEXIS tindrà un import de 15.330,19 €.

La citada garantia es constituirà a la Caixa General de Dipòsits a favor de la Direcció General de Política Energètica i Mines del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, mitjançant alguna de les modalitats acceptades pel Reial Decret 161/1997, de 7 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament de la Caixa General de Dipòsits. L'empresa REDEXIS haurà de remetre a la Direcció General de Política Energètica i Mines la documentació acreditativa del dipòsit d'aquesta garantia dins del termini de trenta dies a partir de la seva constitució.

Aquesta garantia es retornarà a l'interessat una vegada que, formalitzada l'acta de posada en servei de les instal·lacions, l'interessat ho sol·liciti i justifiqui el compliment de les seves obligacions derivades de la present autorització.

5a.- En el disseny, construcció i explotació de les instal·lacions objecte d'aquest projecte s'hauran d'observar els preceptes tècnics i prescripcions establerts al Reglament de Xarxes i Escomeses de Combustibles Gasosos i a les seves Instruccions Tècniques Complementàries.

La construcció i instal·lació de la unitat de barrejat estàtic, així com dels seus elements tècnics, materials i equips i instal·lacions complementàries haurà d'ajustarose a les corresponents normes tècniques de seguretat i qualitat industrials, de conformitat amb allò que es disposa a la Llei 21/1992, de 16 de juliol, així com a les disposicions reglamentàries i normativa tècnica i de seguretat de desenvolupament i aplicació d'aquesta.

Així mateix, les instal·lacions de transport complementàries i auxiliars que sigui necessari establir hauran de complir les prescripcions contingudes a les reglamentacions, instruccions i normes tècniques i de seguretat que en general els siguin d'aplicació, les quals seran legalitzades, en el seu cas, per la Dependència de l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a les Illes Balears, d'acord amb la seva reglamentació específica.

6a.- De conformitat amb allò que preveu l'article 84.10 del Reial Decret 1434/2002, de 27 de desembre, el termini màxim per a la construcció de les instal·lacions de transport i presentació de la sol·licitud d'aixecament de la seva acta de posada en servei, per l'empresa REDEXIS, serà de vintoioquatre mesos, comptats a partir de la data d'aquesta resolució.

L'incompliment del citat termini donarà lloc a l'extinció d'aquesta autorització administrativa, excepte pròrroga per causes justificades.

7a.- Per introduir ampliacions o modificacions a les instal·lacions de transport que afectin a les dades i a les característiques tècniques bàsiques d'aquestes, serà necessari obtenir autorització prèvia d'aquesta Direcció General de Política Energètica i Mines, de conformitat amb allò que preveu l'article 67 de la Llei 34/1998, de 7 d'octubre.

8a.- La Dependència de l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a les Illes Balears, podrà efectuar, durant l'execució de les obres, les inspeccions i comprovacions que estimi oportunes en relació amb el compliment de les condicions establertes a la present resolució i a les disposicions i normativa vigent que sigui aplicable.

A aquest efecte, REDEXIS haurà de comunicar, amb la deguda antelació, a la citada Dependència d'Indústria i Energia, les dates d'inici de les obres, així com les dates de realització dels assajos i proves a realitzar de conformitat amb les especificacions, normes i reglamentacions que s'hagin aplicat al projecte de les instal·lacions de transport.

9a.- L'empresa REDEXIS donarà compte de la terminació de les instal·lacions de transport a la Dependència de l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a les Illes Balears, per al seu reconeixement definitiu i aixecament de l'acta de posada en servei de les instal·lacions, sense el requisit de les quals no podran entrar en funcionament.

Prèviament a l'aixecament d'aquesta acta de posada en servei de les instal·lacions de transport, el peticionari presentarà a la citada Dependència d'Indústria i Energia un certificat final d'obra, signat per tècnic competent, en el qual consti que la construcció i muntatge de les instal·lacions s'ha efectuat d'acord amb allò previst al projecte tècnic presentat per REDEXIS, amb les normes i especificacions que s'hagin aplicat en aquest, amb les variacions de detall que, si escau, hagin estat aprovades, així com amb la normativa tècnica i de seguretat vigent que sigui aplicable.

Així mateix, el peticionari haurà de presentar certificació final de les entitats o empreses encarregades de la supervisió i control de la construcció de les instal·lacions, en la qual s'explicitin els resultats satisfactoris dels assajos i proves realitzats, segons allò que preveuen les normes i codis aplicats i que acreditin la qualitat de les instal·lacions.

10a.- La Dependència de l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a les Illes Balears, haurà de posar en coneixement de la Direcció General de Política Energètica i Mines la data de posada en servei de les instal·lacions de transport, remetent còpia de la corresponent acta de posada en servei.

D'acord amb allò indicat a la disposició final quarta de l'Ordre ITC/1890/2010, de 13 de juliol, per la qual es regulen determinats aspectes relacionats amb l'accés de tercers i les retribucions regulades al sistema de gas natural (“BOE” núm. 171, de 15 de juliol de 2010), la citada acta de posada en servei haurà d'incloure, formant part integrant d'aquesta, la taula corresponent que figura a l'Annex d'aquesta Ordre.

11a.- Aquesta autorització s'atorga sense perjudici i independentment de les autoritzacions, llicències o permisos de competència municipal, autonòmica o d'altres organismes i entitats necessàries per a la realització de les obres de les instal·lacions o en relació, en el seu cas, amb les seves instal·lacions auxiliars i complementàries.

Segon. - Les instal·lacions objecte de la present resolució estan subjectes al que estableix la Circular 9/2019, de 12 de desembre, de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, per la qual s'estableix la metodologia per a determinar la retribució de les instal·lacions de transport de gas natural i de les plantes de gas natural liquat i la Circular 8/2020, de 2 de desembre, per la qual s'estableixen els valors unitaris de referència d'inversió  i d'operació i manteniment per al període regulador 2021o2026 i els requisits mínims per a les auditories sobre inversions i costos en instal·lacions de transport de gas natural i plantes de gas natural liquat.

Tercer. - La present resolució tindrà efecte des de l'endemà de la seva publicació al “Boletín Oficial del Estado”.

D'acord amb allò que disposen els articles 112 i següents de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques i l'article 62.2.i) de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic, contra la present Resolució, que no posa fi a la via administrativa, pot interposarose recurs d'alçada davant la Secretària d'Estat d'Energia en el termini d'un mes a partir de l'endemà de la seva publicació al “Boletín Oficial del Estado”.

Transcorregut aquest termini sense haverose interposat el recurs, la resolució serà ferma amb caràcter general . Per al còmput dels terminis per mesos caldrà estar al que disposa l'article 30 de la citada Llei 39/2015, d'1 d'octubre.

 

Madrid, (signat electrònicament: 20 de desembre de 2022)

El director general de Política Energètica i Mines Manuel García Hernández