Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CAPDEPERA

Núm. 188735
Aprovació definitiva de l'ordenança fiscal i reguladora dels mercats, fires i venda ambulant, parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atracciones i rodatges cinematogràfics al terme de Capdepera. Exp. 6734/2022

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Ajuntament Ple, es sessió celebrada el dia 01 de desembre de 2022 va aprovar provisionalment la modificació de  l'ordenança fiscal i reguladora dels mercats, fires i venda ambulant, parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions i rodatges cinematogràfics al terme de Capdepera.

Sotmès l'acord al tràmit d'informació pública i no havent-se presentat al·legacions dins el termini, per Providència de Batlia s'ha procedit a elevar automàticament a definitiu l'acord fins aleshores provisional.

De conformitat amb l'establert als apartats 3 i 4 de l'article 17 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les hisendes locals – TRLRHL-, s'insereix a continuació el text íntegre de la modificació que entrarà en vigor l'endemà de la publicació d'aquest edicte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Quedant de la següent manera:

"Article 1. Objecte

Aquesta Ordenança té per objecte fixar la regulació administrativa i fiscal de la venda ambulant exercida en els mercats setmanals de Capdepera i Cala Rajada, així com a les fires i festes, conforme a la següent normativa: Llei 11/2014, de 15 d'octubre, de comerç de les Illes Balears; Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears, i Reial Decret 538/2021, de 13 de juliol, pel que es deroga el Reial Decret 199/2010, de 26 de febrer, pel que es regula l'exercici de la venda ambulant o no sedentària.

Article 2. Realització

Les fires, mercats i venda ambulant al terme municipal de Capdepera només es poden realitzar als llocs i per al tipus de mercat determinats per aquesta ordenança.

Article 6. Realització i horari

El mercat ambulant de Capdepera és tots els dimecres de l'any, excepte si s'escauen en 24 d'agost (festiu local, Sant Bartomeu), 17 de gener (Sant Antoni) o si per qualsevol altre motiu l'Ajuntament considerés oportú anul·lar-los.

El mercat ambulant de Cala Rajada és tots els dissabtes de l'any, excepte quan per diferents motius l'Ajuntament en consideri oportuna l'anul·lació (festes patronals o altres esdeveniments).

L'horari del mercat és de 08:00 a 15:00 hores. L'horari d'instal·lació i provisió de parades és: entre les 07:00 i les 08:30 hores. Si la parada no està totalment muntada a  aquesta hora, no es permetrà la seva instal·lació. Segons l'afluència de clients, el zelador o guarda del mercat té el dret d'ampliar l'horari de muntatge de les instal·lacions, segons el seu criteri.

El desmuntatge, la retirada de les mercaderies i posterior neteja de l'indret s'ha d'efectuar entre les 13:00 i les 15:00 hores.

Article 7. Tipus de mercat

7.1.2 Altres nuclis urbans

La Batlia, sense perjudici dels comerciants i per als interessats, pot promoure la realització del mercat artesanal a altres nuclis, de dia 1 de maig al 31 d'octubre, de les 18:00 fins les 24:00 hores, el dia/dies de la setmana que es determinin mitjançant Decret; així mateix, és competència del Ple municipal la creació de nous mercats de carrer o la suspensió dels existents.

 

Article 19. Parades per persones amb risc d'exclusió social

L'Ajuntament es reserva 10 solars en casos de necessitat màxima, justificats mitjançant un informe del Serveis Socials, per a que els seus titulars hi puguin realitzar qualque activitat comercial i/o informativa. Aquestes parades es regiran per allò estipulat a l'ordenança per a la regulació de les ajudes econòmiques de serveis socials de l'Ajuntament de Capdepera. També estan subjectes al compliment de les disposicions d'aquesta Ordenança, excepte els punts referents al pagament de taxes per ocupació i documents a presentar.

La sol·licitud serà a instància de la persona interessada i se sotmetrà al barem de valoració. La Junta de Govern Local serà l'òrgan competent de l'aprovació o denegació de la llicència.

Durant el mes de febrer es podrà realitzar la sol·licitud. Es tindrà en compte l'ordre de registre i arribat al nombre de places, la resta de persones quedaran en llista de reserva.

Les llicències d'aquestes parades tindran una duració de 9 mesos, d'abril a desembre de cada any natural.

Les dimensions d'aquestes parades seran de 4m² o 8m².

Article 26. Documentació requerida

Les persones físiques, jurídiques o cooperatives interessades a sol·licitar places del mercat artesanal i del mercat ambulant han de presentar una sol·licitud al Registre General de l'Ajuntament adreçada a la regidora de Mercats, tot indicant-hi:

- Les dades de la persona interessada i DNI

- L'activitat a desenvolupar

- La modalitat de venda que es vol dur a terme

- Tipus d'article en venda i procedència

- Metres d'ocupació de la parada

- Durada per a la qual se sol·licita el muntatge de parada

- NIF (en cas de persona física) o documentació justificativa de la seva condició i representació legal, en cas de persones jurídiques o cooperatives.

- Carta d'artesà/artesana (o justificant d'haver-la sol·licitada, en cas de trobar-se en tràmit d'obtenir-la), per a les persones interessades a participar en el mercat artesà.

A més, han de presentar una declaració responsable en la qual manifestin que compleixen els requisits següents en relació amb el titular:

- Estar donats d'alta i al corrent dels pagaments en l'epígraf o epígrafs corresponents a la quota de l'IAE.

- Estar al corrent de totes les obligacions tributàries amb la Comunitat Autònoma i amb l'Ajuntament.

- Reunir les condicions i requisits exigits per la normativa reguladora del producte objecte de venda ambulant.

- Quan es tracti de productes comestibles, estar en possessió del carnet de manipulador d'aliments i de l'autorització de les autoritats sanitàries que certifiqui que es disposa d'instal·lacions frigorífiques i higienicosanitàries adequades.

- Estar donats d'alta a la Seguretat Social i presentar-ne els sis darrers rebuts.

- Per a les persones estrangeres procedents d'un país que no formi part de la UE, disposar dels permisos de residència i treball per compte propi corresponents.

- Per a les persones titulars que tenguin ajudants al seu càrrec, aquests han d'estar donats d'alta en el règim general de la Seguretat Social.

S'autoritza una sola llicència a les cooperatives per cada epígraf de l'IAE del qual siguin titulars.

Si el municipi no tingués la capacitat ni els mitjans suficients per comprovar el compliment dels requisits establerts en aquest article per mitjans telemàtics, el sol·licitant ha d'acompanyar la sol·licitud de la documentació acreditativa de complir-los.

Article 27. Termini de presentació de sol·licituds

El termini de presentació de sol·licituds per participar als mercats setmanals de Capdepera i Cala Rajada és: de l'1 al 30 de novembre (ambdós inclosos) i s'atorgaran per resolució de Batlia, en cas que hi hagués vacants. Si amb data de 31 de desembre no s'ha obtingut cap resolució expressa, s'entendrà que han estat denegades, en virtut del silenci administratiu que regeix l'ús del domini públic.

Les modificacions (baixes, ampliacions o disminucions dels solars de les parades) s'hauran de comunicar en el període comprès entre l'1 d'octubre i el 30 de novembre de l'any en curs.

El termini per sol·licitar parada als mercats artesanals i ambulant és: fins dia 28 de febrer; s'atorgaran per resolució de Batlia, en cas que hi hagués vacants.

Article 30. Vigència de les autoritzacions

1. Les llicències contemplades dins aquesta Ordenança tenen dos tipus de vigència:

1.1. Anuals (des del dia 1 de gener al 31 de desembre)

1.2. Cada 7 mesos (des del dia 1 d'abril al 31 d'octubre)

2. Aquesta renovació no és automàtica, sinó a instància de la persona interessada.

Article 34. Nombre de titulars per llicència

Dins del mateix mercat, una mateixa persona únicament pot ser titular d'una sola llicència.

Les autoritzacions municipals per exercici la venda al mercat de carrer són anuals, personals i intransferibles. No obstant això, poden exercir dita activitat en nom de la persona titular el seu cònjuge i fills, així com els empleats donats d'alta a la Seguretat Social a compte de la persona titular; es mantindran invariables mentre s'efectuï un canvi en les condicions objectives de concessió indicades en aquelles. En aquest cas, l'Ajuntament expedirà la  nova autorització per al temps de vigència que resti respecte de l'anterior.

En el cas de les parades per a persones en situació de risc i/o exclusió social s'autoritzaran màxim 2 titulars sempre i quan convisquin a la mateixa unitat familiar i haguin estat valorats com a tal.

Article 37. Normes de gestió

El venedor o venedora que resulti autoritzat/autoritzada ha d'abonar els imposts, taxes i preus públics que d'acord amb les ordenances en vigor li siguin liquidats.

Les taxes municipals corresponents s'hauran d'abonar mitjançant domiciliació bancària en els següents termes:

  • Llicències anuals:

- una única liquidació abans del 30 de juny de l'any en curs, o

- dues liquidacions: la primera abans del 30 de juny (50%), i la segona abans del 30 de setembre (50% restant).

  • Llicències de 7 mesos: un únic pagament abans del 30 de juny.
  • Mercat artesà: un únic pagament abans del 30 de juny.

Transcorregut el termini indicat anteriorment, no es consentirà cap ocupació de la via pública fins que els interessats hagin abonat la taxa.

Transcorregut el termini d'ingrés voluntari sense que s'hagi satisfet el deute s'iniciarà el període executiu, d'acord amb el tenor dels articles 26, 28 i 161 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, la qual cosa determinarà l'exigència dels interessos de demora, així com els recàrrecs que corresponguin i, en el seu cas, de les costes del procediment de constrenyiment.

El cànon mínim és de 4 metres, i es pagarà per metre més, segons ho sol·liciti el titular de la llicència. Amb aquesta finalitat es crea un padró de parades.

Per poder renovar la llicència és determinant estar al corrent dels dèbits municipals per aquest concepte i no trobar-se incurs en cap expedient disciplinari sobre la matèria. A tal efecte, l'Ajuntament crearà un arxiu amb les matrius dels carnets i fotocòpies dels DNI dels titulars de les diferents parades per poder-ne fer un control i comprovació posteriors.

Article 38. Obligació d'assistència

Els titulars de les diferents parades estan obligats a assistir al mercat de Capdepera tots els dimecres, excepte les setmanes en què no n'hi hagi o quan algun titular hagi sol·licitat vacances.

Així mateix, també estan obligats a assistir al mercat de Cala Rajada tots els dissabtes, excepte les setmanes en què no n'hi hagi o quan algun titular hagi sol·licitat vacances.

Es retirarà la llicència a tots aquells titulars que no assisteixin al mercat durant 2 setmanes consecutives o durant 3 d'alternes dins l'any natural, la qual cosa no suposarà cap dret a indemnització ni reducció en la taxa semestral.

La 1ª setmana es notificarà la falta i se sol·licitarà la presentació d'un justificant per no-assistència, tant al mercat de Capdepera com al de Cala Rajada. A les dues faltes injustificades es revocarà la llicència.

Per computar les faltes es tindrà en compte cada mercat per separat.

El guarda, zelador o policia municipal, quan es produeixi la segona falta injustificada, informarà el venedor que l'Ajuntament té coneixement d'aquest comportament, amb l'advertiment de les possibles conseqüències que es poden derivar.

Es notificarà per escrit, i estarà signada pel venedor i el guarda, zelador o policia local pertinent.

El primer punt d'aquest article pot ser modificat per la Junta de Govern Local.

Article 39. Comunicació de les absències

Els titulars d'una parada tenen l'obligació de comunicar les possibles absències i justificar-les documentalment amb una setmana d'antelació.

Quan no es comuniquin amb antelació es computaran com a faltes d'assistència, d'acord amb allò previst en l'article anterior, tret que es pugui justificar posteriorment (certificat mèdic, etc.).

Les absències de llarga durada justificades per motius d'accident, malaltia greu, defunció d'un familiar, etc. prèviament valorades pels serveis tècnics de l'Ajuntament, quedaran exemptes de les taxes fiscals corresponents.

Article 57. Vacances

Els titulars de les llicències anuals tenen dret a gaudir d'un mes de vacances (4 mercats), i aquells que disposin de la llicència de 7 mesos, disposaran de 15 dies de vacances (2 mercats) a la seva discreció, tant al mercat de Cala Rajada com al de Capdepera. Ho han de notificar per escrit a l'Ajuntament amb una setmana mínima d'antelació, indicant el nombre de mercats als quals no assistiran i data en què es tornaran a reincorporar. Això no suposarà cap disminució de les taxes municipals.

En el cas de les parades per a persones en situació de risc i/o exclusió social que disposin de la llicència de 9 mesos, disposaran de 15 dies de vacances (2 mercats).

Durant aquesta absència mantenen els seus drets sobre la parada de venda.

Article 83. Infraccions molt greus

Es consideren infraccions molt greus:

a.- Cometre dues o més faltes greus.

b.- Cometre una segona falta d'assistència sense justificar, tant al mercat de Cala Rajada com al de Capdepera.

c.- Les infraccions que impliquin falsedat i ocultació en les declaracions exigides reglamentàriament.

d.- No disposar de l'autorització municipal vigent.

e.- Realitzar el traspàs, lloguer o concessió del lloc de venda sense disposar de l'autorització pertinent.

f.- Excedir-se més d'una hora en l'horari de tancament.

g.- Realitzar l'activitat estant de baixa d'autònom i de la Seguretat Social o estant de baixa de l'IAE.

h.- La resistència, coacció o amenaça al públic i al personal municipal en el compliment de les seves funcions de vigilància del mercat.

i.- Realitzar venda ambulant de qualsevol tipus de carn fresca o de caça, refrigerada o congelada; de productes làctics, pastisseria, pastes fresques o farcides, peix fresc i productes que per les seves especials característiques, i segons opinió de les autoritats competents, comportin un risc sanitari.

j.- La comissió de falta molt greu pot comportar la retirada de l'autorització municipal. Com a mesura cautelar, que no tindrà caràcter de sanció, es pot realitzar l'immediat precintament de la parada així com fer-ne aixecament; i també requisar els productes en venda.

h.- La resistència, coacció, amenaça o agressió a qualsevol persona o al personal municipal en el compliment de les seves funcions de vigilància del mercat.

ANNEX QUADRE DE TARIFES DE L'ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DELS MERCATS, FIRES, VENDA AMBULANT, PARADES, BARRAQUES, CASETES DE VENTA, ESPECTACLES O ATRACCIONS SITUATS EN TERRENYS D'ÚS PÚBLIC I INDÚSTRIES DEL CARRER I RODATGE CINEMATOGRÀFIC.

1. La quantia de la taxa regulada en aquesta ordenança serà la fixada en la tarifa continguda a l'apartat següent.

2. La tarifa es basa en la superfície ocupada pels elements o aprofitaments que constitueixen l'objecte d'aquesta Ordenança.

3. La tarifa és la següent:

Llicència o permís

Capdepera-Cala Rajada

Capdepera

Cala Rajada

Parades de mercat anuals

1,80€/m²/dia

1,80€/m²/dia

2,92€/m²/dia

Set  mesos

3,45€/m²/dia

1,80€/m²/dia

4,00€/m²/dia

Parades mercat artesà

-

-

1,80€/m²/dia

Festes de Sant Bartomeu (Capdepera). Parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions, indústries al carrer

-

0,45€/m²/dia

-

Parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions, indústries al carrer

-

0,90€/m²/dia

0,90€/m²/dia

Circs. Preu únic per m² d'ocupació total

0,90€/m²/dia

0,90€/m²/dia

0,90€/m²/dia

 

Llicència o permís

Euros

Per l'ocupació de la via pública, terrenys d'ús públic i instal·lacions municipals per al rodatge de pel·lícules, reportatges fotogràfics i vídeos promocionals si implica l'exclusivitat d'un bé públic. Per dia

655,00

Per l'ocupació de la via pública, terrenys d'ús públic i instal·lacions municipals per al rodatge de pel·lícules, reportatges fotogràfics i vídeos promocionals si no implica l'exclusivitat d'un bé públic. Per dia

350,00

 

(Signat electrònicament: 7 de març de 2023)

El batle Rafel Fernández Mallol